Ράνια Κωστελέτου

Επιστημονική συνεργάτιδα
 • Περιεχομενο (αριθμoς δημοσιευσεων)

  55
 • Μελος απο

 • Τελευταια επισκεψη

Όλα όσα δημοσίευσε η/ο Ράνια Κωστελέτου

 1. Φίλη μου , φυσικό είναι αφού περνάτε πολλές ώρες μαζί , να υπάρχουν εντάσεις και μικροδιαφωνίες ! Προσπαθείστε εαν είναι εφικτό να έρχεται σε επαφή και να περνάει χρόνο και με τα υπόλοιπα μέλη της οικογένειας ώστε να αποκεντρωθείτε . Βεβαίως και η γκρινίτσα μπορεί εξίσου να οφείλεται και στο ότι κουράζεται πολύ το παιδί ,έχει υπερένταση και δεν ξέρει τι του φταίει ....γι αυτό και η ενούρηση όπως αναφέρατε . Κερδίζετε χρόνο χαλάρωσης και ξεκούρασης και δοκιμάστε να κρατάτε το πρόγραμμά σας σε ήρεμους και δημιουργικούς ρυθμούς !
 2. Φίλη μου θείξατε ένα πολύ ενδιαφέρον θέμα ! Η συνύπαρξη διαφορετικών ηλικιών στο τμήμα οπωσδήποτε εξαρτάται από πολλές παραμέτρους .Καταρχήν μιλάμε για συνύπαρξη 2και 3 για 3 και 4 ή για 4 και 5 ? Επίσης σε τι ποσοστό είναι τα μικρότερα παιδια , μισά μισά ,λιγότερα , περισσότερα ? Ωστόσο εαν ένα τμήμα προνηπίων δηλαδή 4 χρονών στην πλειοψηφία , εμπεριέχει και μερικά μικρότερα παιδάκια, καθόλου μα καθόλου δεν πειράζει , το αντίθετο μάλιστα εαν τηρούνται κάποιες βασικές προυποθέσεις . Στη μικτή αυτή ομάδα τα μικρότερα παιδάκια μιμούνται και διδάσκονται από τα μεγαλύτερα στα πλαίσια της ομαδοσυνεργατικής διδασκαλίας και τα μεγαλύτερα (ακόμα και τα πιο δειλά και αδύναμα) παίρνουν δυναμικούς ρόλους και υπευθυνότητες προς τους μικρότερους φίλους τους ενδυναμώνοντας έτσι και τις δικές τους κοινωνικοσυναισθηματικές δεξιότητες . Βεβαίως πρέπει να υπάρχει πλούσιο παιδαγωγικό υλικό και διαφοροποιημένο εκπαιδευτικό πρόγραμμα όσο αφορά διδασκαλία γραφοκινητικότητας και εννοιών .
 3. Είναι φανερό ότι η μικρούλα σας βρίσκεται σε φάση προσαρμογής . Δεν πειράζει που δεν θέλει να λερωθεί , είναι όλα αντιδράσεις διότι δε νιώθει έτοιμη ακόμα . Δείξτε υπομονή και σταθερή συμπεριφορά απέναντί της και ασφαλώς δώστε της το χρόνο που χρειάζεται για να νιώσει έτοιμη για την συμμετοχή της στις δραστηριότητες . Βοηθείστε τη να αυτονομηθεί και σύντομα θα ενσωματωθεί ομαλά στην ομάδα . Καλή προσπάθεια !
 4. Φίλη μου , είναι σύνηθες φαινόμενο αυτής της ηλικίας να θέλουν να έχουν μαζί τους μικροπράγματα από το σπίτι .Η μικρή σου νιώθει ασφάλεια έχοντας μαζί της αυτά τα μεταβατικά όπως λέγονται αντικείμενα ,ειδικά όταν αλλάζει περιβάλλον και δεν υπάρχει λόγος να της τα στερήσεις . Απλά με το πέρασμα του χρόνου περιορίζονται μέχρι να νιώσει έτοιμη να τα εγκαταλείψει .... Καλή συνέχεια !
 5. Φίλη μου , ο μικρός σας βρίσκεται σε φάση προσαρμογής . Ασφαλώς και ο εμετός είναι ένα ψυχοσωματικό δείγμα άγχους για εκείνον , ωςτόσο επιδείξτε σταθερή και ευχάριστη συμπεριφορα , μην μένετε μαζί του στο χώρο του σχολείου για πολύ , προτεινόμενο να φεύγετε σύντομα . Εχοντας ως ανάμνηση την τελευταία εμπειρία διακοπής φοίτησης , ενδεχομένως να ελπίζει το ίδιο και πειραματίζεται. Δώστε του ερεθίσματα να νιώσει δυνατός , βοηθείστε τον να αυτονομηθεί και να ανεξαρτοποιηθεί από εσάς και έχετε υπομονή ώστε να πάρει τον χρόνο που χρειάζεται για μια ομαλή προσαρμογή . Καλή συνέχεια !
 6. Φ'ιλη μου , υπάρχει πολύ ωραίο υλικό γι αυτήν την ηλικία, που μπορείτε να περνάτε δημιουργικές ώρες.Σαφώς και είναι απαραίτητη η παρουσία ενός ενήλικα διότι δεν μπορεί ακόμα να παίξει μόνο του. Υπάρχει ενδιαφέρον υλικό στα καταστήματα early learning , αλλά μπορείς επίσης να πάρεις παζλ με λίγα και μεγάλα κομμάτια που σταδιακά θα αυξάνεις τον βαθμό δυσκολίας, μουσικά όργανα , βιβλιοπαραμύθια με ζωάκια, οικοδομικό υλικό με μεγάλα κομμάτια τύπου dublo ,φάρμα- ζωάκια,κουζινικά με φαγητά για συμβολικό παιχνίδι, πλαστελίνες , ενσφηνώματα , αυτοκίνητα με ήχους, χαρτί του μέτρου και χονδρούς μαρκαδόρους για πειραματισμό γραφοκινητικότητας, δαχτυλομπογιές και άλλα πολλά που προάγουν τη φαντασία , την δημιουργικότητα , τον πειραματισμό και τη χαρά του παιχνιδιού. Καλή διασκέδαση!
 7. Όταν σταθεροποιηθεί η κατάσταση της υγείας σας και μπείτε σε μία σειρά , μπορείτε να το συζητήσετε. Θα μπορείτε να διαβάσετε και διάφορα παραμυθάκια που κυκλοφορούν με θέμα η μαμά περιμένει μωρό και άλλα αντίστοιχα. Καλή δύναμη, καλή συνέχεια!
 8. Tα γεγονότα δείχνουν ότι ο μικρούλης σας περνάει μια έντονη φάση πίεσης από την καινουρια πραγματικότητα. Προσπαθεί απεγνωσμένα να κάνει αισθητή την παρουσία του και βέβαια με διάφορους τρόπους θεμιτούς και αθέμητους... Ειναι μια φάση που θα κάνει τον κύκλο της , ωστόσο αφιερώστε του περισσότερο ποιοτικό χρόνο, διότι κι αυτός μεγαλώνει κι αλλάζουν οι ανάγκες του. Χρειάζεται καθημερινά να εκτονώνεται με μία δραστηριότητα, με έναν φίλο, παιχνίδι ή παιδική χαρά, μαζί σας εκτός από το βιβλίο, άλλες δραστηριότητες, παζλ, επιτραπέζια... Γενικότερα δημιουργείστε του έναν δικό του γεμάτο '' κόσμο'' για να απασχολείται δημιουργικά και να μη βαριέται. Η ζωηράδα στο σχολείο είναι σύνηθες σ αυτή την ηλικία, γενικότερα έχει ανάγκη από ενδιαφέροντα, επιβεβαίωση και ενθάρρυνση...
 9. Προσκόλληση σε φίλο του

  Πού ακριβώς εστιάζεται , ο προβληματισμός σας , στη ζωηράδα που επαναλάβατε, στην μη αποδοχή του σχολείου, ή στην προσκόλληση σ έναν φίλο εκτός σχολείου?? Μπορείτε να δώσετε περισσότερες διευκρινήσεις και ΄πληροφορίες?
 10. Όλη αυτή η συμπεριφορά , κάτι έχει να πει ... ίσως δώστε μου περισσότερο προσοχή , ίσως θέλω να προσπαθήσω αλλά φοβάμαι... Και ναι, οι υποχρεώσεις του έχουν αυξηθεί σε σχέση με την μικρή ( νήπιο, πισίνα, αυτονομία...) όμως έχουν αυξηθεί και τα δικαιώματά του και αυτά είναι που πρέπει να φωτίσετε. Μπορεί να βοηθάει στο μαγείρεμα, στο super market, να επιλέγει τα ρούχα του, να πηγαίνει σε ένα φίλο για παιχνίδι, να κάνει πιο δύσκολα όργανα στην παιδική χαρά , να τρώει με παιδικά μαχαιροπήρουνα, να έχει δικό του γραφείο με υλικά ( κόλλες , ψαλιδάκι, πινέλα , χρώματα),να διαθέτει πιο καλές δεξιότητες στο να φτιάχνει δύσκολότερα παζλ, να παίζει επιτραπέζια...Όλα αυτά εαν φωτιστούν κατάλληλα σε συνδοιασμό με τον αποκλειστικό για εκείνον χρόνο , θα τονώσουν την αυτοπεποίθηση και θα βοηθήσουν στην ανεξαρτοποίησή του.
 11. Φίλη μου δείχνεις ενημερωμένη και μπράβο σου. Αυτό που έχω να συμπληρώσω είναι ότι εφόσον ο μικρούλης 'ηταν τόσο δεμένος μαζί σου φυσικό είναι να χρειάζεται χρόνο προσαρμογής με τα νέα πρόσωπα και σταθερή συμπεριφορά. Σταδιακά θα εξοικιωθεί με το νέο περιβάλλον και θα ξεπεράσει το άγχος αποχωρισμού νιώθωντας περισσότερο ασφαλής.
 12. Σίγουρα χρειάζεται χρόνο. Πολύ πιθανό να μην έχει συνηθίσει ακόμη το ωράριο και να βγαίνει γκρίνια λόγο κούρασης.Επισης από τη μία ώρα στις πέντε κάνει διαφορά. Δείξτε υπομονή και σταθερή συμπεριφορά και σύντομα θα αρχίσει τις φιλίες και τις δραστηριότητες και θα ξεχνιέται! Καλή συνέχεια.
 13. Θίξατε ένα πολύ ωραίο θέμα , υπάρχει πλούσια βιβλιογραφία για αυτήν την ηλικία που αναφέρεται γενικά στη "διαφορετικότητα" και είναι αρκετά ενδιαφέρουσα και την οποία μπορείτε να ανακαλείτε μεγαλώνοντας.
 14. ΑΔΙΑΦΟΡΙΑ ΣΤΑ ΝΗΠΙΑ

  Επίσης επιτρέψτε μου να διαφωνήσω με το "πόρισμα" του αδιάφορου, από την πρώτη κιόλας εβδομάδα...ας μη βιαζόμαστε να βγάζουμε τέτοιου είδους συμπεράσματα, που μόνο ανασταλτικά μπορεί να είναι για το παιδί.
 15. ΑΔΙΑΦΟΡΙΑ ΣΤΑ ΝΗΠΙΑ

  Μη νιώθετε ενοχές για κάτι, απλά είναι πολύ νωρίς και χρειάζεται χρόνο για να προσαρμοστεί. Συνήθως τον πρώτο καιρό δε λένε τίποτα για το σχολείο και είναι μια φυσική αντίδραση για το νέο περιβάλλον. Όταν είναι έτοιμος μόνος του θα αρχίσει να σας λέει τα νέα του. Όσο για φίλους, ακόμα επίσης είναι νωρίς. Ηλικιακά είναι μια χαρά , οπότε δώστε λίγο χρόνο.Καλή συνέχεια!
 16. Φορά γραμματων

  Κατάλαβα καλά μιλάμε για νηπιαγωγείο ? Ο στόχος μας σ αυτό το στάδιο είναι η αναδυόμενη γραφή, δηλαδή να μπορέσει το παιδάκι να γράψει και να σπάσει το γραπτό κώδικα, όπως μπορεί και με λάθη που δεν διορθώνουμε. Στη συνέχεια μετά από αλεπάλληλες εμπειρίες, θα περάσει στα κεφαλαία ... Η φορά διδάσκεται με προγραφικές ασκησούλες λεπτής κινητικότητας και όταν ακόμα διαβάζουμε παραμύθι, ακολουθει το δάχτυλό μας το κείμενο από αριστερά προς δεξιά. Δεν πιέζουμε να μάθει το αλφάβητο με μικρά , σ αυτή τη φάση. Δώστου την ευκαιρία να εκφραστεί ελεύθερα όπως μπορεί και να σου "διαβάζει" τι έγραψε. Με τον καιρό αυτό θα βελτιώνεται και θα παίρνει μορφή, αφού γύρω του υπάρχουν ερεθίσματα. Ελπίζω να βοήθησα...
 17. Είναι αρκετά μικρή , ωστόσο ναι κάθε περιβάλλον διέπεται από τους δικούς του κανόνες ασφαλείας. Μπορεί να το κάνει ασφαλώς όταν είστε μαζί. Συζητησέ το με την διευθύντρια και ίσως εντάξουν τη δραστηριότητα την ώρα των γυμναστικών ασκήσεων ώστε να νιώσει και εκείνη περήφανη . Εαν όμως δεν προβλέπεται τέτοια ώρα , καλό είναι να μην το κάνει στο σχολείο για λόγους μίμησης και ασφάλειας των υπόλοιπων παιδιών. . . Περιμένω νέα για τη μικρή αθλήτρια !
 18. Είναι καλό η μικρή σου να βρίσκεται σ ένα χώρο που πρωτίστως εσύ εμπιστεύεσαι και νιώθεις σιγουριά . Σίγουρα η άρνηση φαγητού δείχνει ότι το παιδάκι βρίσκεται σε μια φάση προσαρμογής κι αν μη τι άλλο, δεν μπορεί να φαει. Όμως καλό είναι να βρίσκεται στο χώρο ,χωρίς πίεση να φάει, απλώς για παρέα ...όταν είναι έτοιμη μόνη της θα ξεκινήσει να τρώει.Ωστόσο αν είναι η πρώτη επαφή της με το σχολικό περιβάλλον , θα πρέπει να της δώσετε τον χρόνο που η ίδια χρειάζεται για μια ομαλή προσαρμογή. Μην αγχώνεσαι , είναι ένα μεταβατικό στάδιο και είναι απόλυτα φυσιολογικό. Εύχομαι τα καλύτερα...
 19. Συμφωνώ με όλα αυτά. Επίσης θα βοηθούσε να επιχειρούσες να τον αποχωρίζεσαι και κάποιες άλλες στιγμές εκτός σχολείου για να συνηθίζει. Προσπάθησε να μην του μεταφέρεις την αγωνία σου γιατί ναι το καταλαβαίνει. Κάθε παιδί χρειάζεται το δικό του χρόνο προσαρμογής και είναι απόλυτα κατανοητό και φυσικό. Μιλείστε με τη νηπιαγωγό για ότι σας προβληματίζει και δώστε το χώρο και το χρόνο για μία ομαλή προσαρμογή, δείχνοντας ψυχραιμία , υπομονή και σταθερή συμπεριφορά!
 20. Mε ρωταει για το θανατο

  Η ηλικια που μπορει ενα παιδι να παει σε μια κηδεια εχει αμεση σχεση με την ετοιμοτητα του στο θεμα αυτο και την ωριμοτητα του. Δηλαδη θα μπορουσε ενα παιδι 8 χρονων να εχει την ετοιμοτητα και τις αμυνες για ενα τετοιο γεγονος ενω ενα αλλο μεγαλυτερο παιδι να μην ειναι ακομη ετοιμο. Επισης παιζει ρολο ο βαθμος συγγενειας του ατομου που πε θανε , η ηλικια και το φορτισμενο η μη περιβαλλον. Σιγουρα ο θανατος ειναι κατι το ανεπιστρεπτη αλλα ειναι μερος της ζωης αφου οτι ζει καποτε πεθαινει. Τα παιδια ακουν στο σχολειο απο πολυ νωρις για καποιο ζωακι φιλου που πεθανε η για καποιο συγγενικο προσωπο , οποτε καλο ειναι να γνωριζουν ηδη χρησιμες πληροφοριες.
 21. Mε ρωταει για το θανατο

  Το θέμα του θανάτου απασχολεί πολλά παιδιά αυτής της ηλικίας και οφείλουμε με απλά λόγια να ενημερώσουμε για το τι συμβαίνει . Ο θάνατος είναι αναπόσπαστο κομμάτι της ζωής και εφόσον το παιδί το ζητάει , μπορούμε με απλό τρόπο να συζητήσουμε χωρίς όμως να του δημιουργήσουμε φόβο και ανασφάλεια για το ίδιο και για εσάς. Πολλές φορές τα παιδιά μας προλαβαίνουν σε συζητήσεις για τις οποίες δεν έχουμε προετοιμαστεί και μας αιφνιδιάζουν . Εκφράστε ελεύθερα τις σκέψεις και τα συναισθήματά σας ,για να μάθουν να κάνουν κι αυτά το ίδιο. Ωστόσο υπάρχουν στο εμπόριο πολλά παραμύθια που ασχολούνται με το θέμα του θανάτου όπως το « αντίο ποντικούλι» με τα οποία σε πρώτη φάση θα καλύψετε πολλές απορίες.
 22. Συνηθίζεται σ αυτές τις ηλικίες τα παιδιά να κοιμούνται στο κρεβάτι των γονέων , όμως καλό είναι αυτή η συνήθεια να αλλάξει το δυνατόν συντομότερο, διότι όσο περνά ο καιρός θα είναι δυσκολότερο. Τα παιδιά από νωρίς, καλό είναι να κοιμούνται στο δικό τους δωμάτιο και για λόγους υγιεινής αλλά κυρίως διότι χρειάζεται να ανεξαρτοπιηθούν και να αναπτύξουν το δικό τους συναισθηματικό κόσμο. Κυρίως όμως αυτό είναι κάτι που πρέπει να πιστέψετε και να στηρίξετε εσείς οι ίδιοι και να είστε έτοιμοι να το αντιμετωπίσετε. Καλό είναι όταν επισκέπτεται το μικρούλι σας το κρεβάτι σας να το πέρνετε στο δικό του δωμάτιο και να μένετε εσείς εκεί όσες φορές κι αν χρειαστεί. Σταδιακά θα μάθει και θα αγαπήσει τον χώρο του. Παραμυθάκια, φωτάκι νυκτός, χνουδωτά υποκατάστατα ή ότι άλλο το ευχαριστεί, θα κάνουν την προσαρμογή του ευκολότερη. Χρειάζεται υπομονή και επιμονή...καλή προσπάθεια !
 23. Ο μικρούλης σας βρίσκεται σε πολύ τρυφερή και παράλληλα δύσκολη ηλικία. Με τη συμπεριφορά του κάτι σας λέει και πρέπει να τον ακούσετε. Βρίσκεται στη φάση της μίμησης , ψάχνει τον εαυτό του , τα όριά του και σίγουρα τα δικά σας. Η κάθε σας αντίδραση τον διδάσκει συμπεριφορές, γι αυτό να είστε ιδιαίτερα προσεχτική. Απαιτείται σαφή οριοθέτηση σε κάποια πράγματα αλλά όσο το δυνατόν πιο ήρεμα και με διάλογο . Υιοθετείστε συστήματα επιβράβευσης καλύτερα για κάθε καλή συμπεριφορά και αποφεύγετε τις '' τιμωρίες'' , είναι πολύ μικρός για να μπορέσει να τις επεξεργαστεί. Δώστε του δημιουργικά ερεθίσματα να ασχολείται διότι μπορεί να βαριέται και να θέλει να σας τραβήξει την προσοχή. Καλή προσπάθεια και υπομονή ...
 24. Ίσως δεν είναι έτοιμη ακόμα , ή κάτι την φοβίζει ή ακόμα και να πονάει. Μην την πιέζετε όμως προτρέψτε τη χαλαρά μετά το φαγητό ή όταν πιστεύετε είναι η ώρα της ...και προσπαθείστε να μεταμορφώσετε τη διαδικασία σε παιχνίδι, υπάρχουν στη αγορά ιδέες ή ακόμα υιοθετείστε ένα σύστημα επιβράβευσης (αυτοκόλλητα...) για κάθε επιτυχημένη προσπάθεια , δινοντάς της ένα κίνητρο . Πάντως το καλοκαίρι ενδείκνυται για τέτοιου είδους προσπάθειες!