Jump to content
➔ ParentsCafe.gr
  • Tell a friend

Love Parents.org.gr? Tell a friend!

Aέρια και κενώσεις

Recommended Posts

Έχω μία απορία για τις μανούλες.

Εχω ένα αγοράκι 45 ημερών, θηλάζει αποκλειστικά.

Όταν αερίζεται ή κάνει κακά του, πολλές φορές κάνει πολύ θόρυβο.

Υπό άλλες συνθήκες δεν θα μου έκανε εντύπωση αλλα μια φίλη μου είπε ότι κανενα από τα δύο μωρά της δεν έκανε θόρυβο όταν αεριζόταν, ενώ ο δικός μου ακούγεται κανονικά και πολλές φορές αρκετά δυνατά.

Συμβαίνει αυτό γενικότερα?Γνωρίζετε??

Διαφημίσεις

Υπό άλλες συνθήκες δεν θα μου έκανε εντύπωση αλλα μια φίλη μου είπε ότι κανενα από τα δύο μωρά της δεν έκανε θόρυβο όταν αεριζόταν, ενώ ο δικός μου ακούγεται κανονικά και πολλές φορές αρκετά δυνατά.

Καλημέρα, να σου ζήσει το μωρό σου!!! Εμένα η μπέμπα μου είναι λίγο πιο μεγάλη. Και εμένα κάνει θόρυβο η μικρή και όταν κάνει κακά και όταν αερίζεται και γενικότερα δείχνει να ζορίζεται ορισμένες φορές. Ο γιατρός μου είπε ότι οι κενώσεις των βρεφών που θηλάζουν είναι εκρηκτικές, υδαρείς και αφρώδεις, μουσταρδί χρώματος με κομματάκια μέσα. Μην ανησυχείς. (φυσικά όταν εννοούμε θόρυβο εννούμε σε φυσιολογικά πλαίσια. Πάντως και εγώ δεν το περίμενα από ένα μωρό γιατί δεν ήξερα και δεν ξαναείχα μωρό ούτε είχα επαφή με μωρά. Περίμενα κάτι πιο ήσυχο να το πω...)

a9X0p3.pngmrSbp3.png

να σου ζήσει κι εσένα η μπουμπου

Όταν λέμε "φυσιολογικά πλαίσια", τι να σου πω, εμένα κάνει όπως θα κάνε και ένας ενήλικας σε θέμα ήχου. Αν αυτό θεωρείται φυσιολογικό και για το βρέφος, τότε είμαστε οκ ;)

Και θορυβο εχουν και αρωμα... ομως δεν χανεις και τιποτα να ρωτησεις το γιατρο οταν πατε (δεν ειναι λογος για να τον παρεις τηλεφωνο)

Διαφημίσεις

A ναι? Πάντως ναι και από άρωμα δεν πάμε πίσω.

Λες δηλαδή να μην την πάρω Κυριακάτικα τηλέφωνο??

Αν είναι κάτι σύνηθες λοιπόν, δεν θα πάρω ακόμα

Πάντως τώρα θυμήθηκα ότι η κοπέλα που μου είχε πει για τα δικά της δεν είχε θηλάσει (νομίζω 20 μερες στο ενα και 40 περιπου στο άλλο), μπορεί να έχει κι αυτό φαντάζομαι σχέση.

Είναι μουσταρδί αλλά κάποιες μέρες είναι και πράσινα.

Γενικά πάντως κι εμείς έχουμε μεγάλη κατανάλωση (δεν ξέρω αν η υπερπαραγωγή που είπες είναι συγκεκριμένο πρόβλημα που σας το είπε παιδίατρος ή αν απλώς το παρατηρήσατε εσείς)

Η ένταση του θορύβου δεν είναι πρόβλημα, πρόβλημα είναι ο πόνος, τα αφρώδη, πράσινα κακά, η ασυνήθιστη μυρωδιά, οι εκρηκτικές κενώσεις. Μπορεί να οφείλεται σε υπερπαραγωγή, σε αλλεργία (συνήθως στα γαλακτοκομικά) και επηρεάζεται σε κάθε περίπτωση και από τη διατροφή της μαμάς. Αν θέλεις, απάντησε στις ερωτήσεις:

http://parents.org.gr/forum/showthread.php?t=23962

και πες μας και πώς εναλλάσσεις τα στήθη στους θηλασμούς.

"Θήλαζε και μη ερεύνα!"  Qw1Ep3.png

Διαφημίσεις

Α. Την εβδομάδα κύησης κατά την οποία γεννήθηκε το βρέφος 36+6

Β. Το φύλο του βρέφους

Άρρεν

Γ. Τον τρόπο τοκετού: Φυσιολογικός (ΦΤ) ή Καισαρική (ΚΤ)

ΚΤ

Δ. Το είδος της αναισθησίας αν χρησιμοποιήθηκε αναισθησία. Επισκληρίδιος

Ε. Αν το μωρό εφμάνισε νεογνικό ίκτερο και αν ναι ποια ήταν η μέγιστη τιμή και ποια η ελάχιστη.

10 η μέγιστη, βγήκαμε από το νοσοκομείο με 9,1

Ε. Αν το μωρό νοσηλεύτηκε και για ποιο λόγο.

Οχι

1. Όλες οι ζυγίσεις του μωρού με τις ημερομηνίες

03/06 (γέννηση) 3150

07/06 (εξοδος) 2990

13/06 3270

20/06 3480

27/06 3690

02/07 4070

09/07 4360

17/07 4670

2. Πόσα γεύματα κάνει το μωρό το 24ωρο.

Ανά 3ωρο σταθερά

3. Σε πόσα από αυτά θηλάζει

Σε όλα

4. Αν παίρνει συμπλήρωμα, πόσο συμπλήρωμα παίρνει περίπου σε κάθε γεύμα

5. Αν παίρνει συμπλήρωμα, πόσο παίρνει συνολικά το 24ωρο (το υπολογίζετε μετρώντας με ακρίβεια την ποσότητα για ένα 24ωρο)

6. Αν χρησιμοποιείτε θήλαστρο σας παρακαλώ πολύ να γράφετε με ακρίβεια τον τύπο του θήλαστρου και την εταιρεία.

Το χειροκίνητο της Avent

7. Αν κάνετε συστηματικές αντλήσεις:

7α. πόσες αντλήσεις κάνετε το 24ωρο

7β. ποιες ώρες αντλείτεκαι

7γ. πόσο διαρκεί η κάθε άντληση

Κάνω μόνο όταν δεν θα μπορέσω να τον θηλάσω, κατά μ.ο δύο-τρεις αντλήσεις την εβδομάδα.

8. Πόσες πάνες βρέχει το μωρό το 24ωρο (όχι πόσες γεμίζει, πόσες φορές ουρεί). Αν το μωρό είναι μικρό η ποσότητα των ούρων είναι πολύ μικρή και οι πάνες πολύ απορροφητικές. Αν δεν μπορείτε να καταλάβετε πότε ουρεί, μπορείτε να βάλετε μέσα στην πάνα ένα κομματάκι χαρτί κουζίνας. Αν αυτό βραχεί σημείνει ότι το παιδί έχει ουρήσει.

Τουλάχιστον 6

9. Πόσες κενώσεις κάνει το 24ωρο

Τουλάχιστον 3

10. Συμπληρώστε οποιαδήποτε συμπεριφορά του παιδιού σας νομίζετε ότι θα ήταν χρήσιμη....

Mερικές φορές σφίγγεται πολύ και πονάει (κλαψουρίζει ή κλαίει αρκετά) μέχρι να αεριστεί (κατά κύριο λόγο) ή να ενεργηθεί. Σφίγγει τα πόδια στο στήθος και τα τινάζει απότομα και δείχνει ότι πονάει. Όταν αεριστεί ή ενεργηθεί ηρεμεί. Οι κενώσεις του είναι μουσταρδί σχεδόν πάντα και μόνο μερικες φορές ήταν πρασινωπές. Όταν ενεργείται ή αερίζεται πολλές φορές κάνει αρκετό θόρυβο. Τις περισσότερες όμως φορές, απλά ενεργείται χωρίς να ζοριστεί. Κάποιες φορές επίσης μαζί με τα αέρια λερώνει και λίγο την πάνα.

Όσο για τον θηλασμό, τρώει από το κάθε στήθος μέχρι να αδειάσει ή να μην θέλει ο ίδιος άλλο. Στον επόμενο θηλασμό ξεκινάει από το ίδιο με το οποίο τελείωσε.

Θα δοκίμαζα να κόψω αυστηρώς όλα τα γαλακτοκομικά και καφέ/σοκολατοειδή για λίγες μέρες και θα περίμενα να δω βελτίωση σε λίγες μέρες. Αλλιώς κάνε μια καταγραφή αυτών που τρως και παρατήρησε μήπως ενοχλεί το μωρό κάτι άλλο.

Πιστεύεις ότι είναι θέμα αλλεργίας και όχι κολικών ο πόνος?

Ο παιδίατρος που τον ρώτησα για τον θόρυβο είπε ότι είναι νορμάλ όπως και για το χρώμα. Επίσης μου είπε ότι δεν έχει να κάνει το τι τρώω για το χρώμα τους, παρά μόνο για τους κολικούς.

Οσο για τα γαλακτοκομικά, εγώ να τα κόψω ευχαρίστως, αλλά δυστυχώς υπάρχουν κρυμμένα παντού, ακόμα και στο ψωμί. Τι θα τρώω όσο θηλάζω? Τίποτα?

Πιστεύεις ότι είναι θέμα αλλεργίας και όχι κολικών ο πόνος?

Ο παιδίατρος που τον ρώτησα για τον θόρυβο είπε ότι είναι νορμάλ όπως και για το χρώμα. Επίσης μου είπε ότι δεν έχει να κάνει το τι τρώω για το χρώμα τους, παρά μόνο για τους κολικούς.

Οσο για τα γαλακτοκομικά, εγώ να τα κόψω ευχαρίστως, αλλά δυστυχώς υπάρχουν κρυμμένα παντού, ακόμα και στο ψωμί. Τι θα τρώω όσο θηλάζω? Τίποτα?

Το στήθος σου πώς είναι; Το νιώθεις να αδειάζει; Έχεις ενδιάμεσα διαρροές; Σε ρωτώ γιατί το μωρό σου παίρνει πολύ καλό βάρος με λίγα γεύματα και αυτό που περιγράφεις μπορεί να οφείλεται και σε ήπια υπερπαραγωγή, που πάλι προκαλεί εκκρηκτικές κενώσεις, ενίοτε πράσινες, κενώσεις που βγαίνουν από την πάνα, ενόχληση/πόνο στην κοιλιά/έντερο του μωρού.

Ωστόσο, ο τρόπος που θηλάζεις, δείχνει ότι ακόμα κι αν έχεις ήπια υπερπαραγωγή το χειρίζεσαι καλά...

Η αλλεργία μπορεί επίσης να είναι μια πιθανότητα. Μπορείς σε πρώτη φάση να περιορίσεις τα πολλά γαλακτοκομικά και να δεις αν το μωρό έχει διαφορά. Μ' αυτή την εικόνα, ίσως είναι λίγο υπερβολικό να κόψεις και τα κρυμμένα γαλακτοκομικά...

Το στήθος μου είναι αρκετά μαλακό τελευταία, μόνο όταν μερικές φορές το αφήσω κανα 4ωρο ατάιστο (επειδή θα κοιμάται και δεν θα θέλει) πρήζεται. Διαρροές έχω μερικές φορές στα ενδιάμεσα αλλά και πάλι, όχι τόσο συχνά όσο τις πρώτες εβδομάδες.

Προσπαθώ όσο γίνεται να τρώει σταθερά και καλά. Να μην ξεπετάω το στήθος ακόμα και όταν μετά από 5 λεπτά αρχίσει και "παίζει", αντί να ρουφάει. Γενικά όμως είναι καλόφαγος, μόνο τις τελευταίες μέρες θέλει να τρώει πιο συχνά, παρόλο που λαμβάνει το ίδιο βάρος με τις προηγούμενες.

Γενικά, σε μια γενική εικόνα, είναι κάτι ανησυχητικό το όλο θέμα, ή μιλάμε για συνηθισμένες περιπτώσεις? Το λέω γιατί έχω ακούσει διάφορα, μέχρι και για εγκολεασμό εντέρου και έχω τρομάξει πάρα πολύ. Με ανησύχησε και αυτό που διάβασα "πρόβλημα είναι ο πόνος" που είπε η amaretto γιατί πολλές φορές ο καημένος, δείχνει ότι ζορίζεται να ενεργηθεί/αεριστεί και πονάει λιγο μέχρι να τα καταφέρει. Βέβαια με το που αερίζεται ή ενεργείται ηρεμεί αμέσως.

Διαφημίσεις

Πρόβλημα είναι ο πόνος, επειδή ζορίζεται το μωράκι, όχι γιατί φαντάστηκα κάτι "κακό".

Ο παιδίατρος μάλλον δεν είναι εξοικειωμένος με παιδιά που θηλάζουν. Τα πράσινα κακά σημαίνουν ότι πρέπει να πάρεις κάποια μέτρα (έχουν γραφτεί διάφορα στο αντίστοιχο τόπικ που αναφέρθηκε παραπάνω). Για μένα πιο αποτελεσματικό είναι να κόψεις όλα τα γαλακτοκομικά (και τα κρυμμένα) και σοκολατοειδή για λίγες μέρες και να δεις τι γίνεται, παρά να τα περιορίσεις απλώς, με φόβο να μην έχεις καθαρή εικόνα. Κάποια άλλη κοπέλα μπορεί να προτιμά να κόβει σιγά-σιγά, μέχρι να δει πόσο "αντέχει" το μωρό. Αλλά στην περίπτωση εκείνη ίσως να μπερδευτεί και με άλλες τροφές και να αναγκαστεί να φτάσει στην ολοκληρωτική αποχή. Κάθε μωρό αντιδρά διαφορετικά αλλά υπάρχουν και πολλά κοινά. Το δικό μου μωρό έκανε αέρια λόγω των γαλακτοκομικών που έτρωγα αλλά πονούσε λόγω της σοκολάτας. Έκοψα τη σοκολάτα και τα αέρια συνεχίστηκαν αλλά χωρίς πόνο, έκοψα τα γαλακτοκομικά και κόπηκαν και τα υπερβολικά αέρια. Μετά, αν το έντερο έχει ερεθιστεί από οτιδήποτε, μπορεί να αντιδρά και σε άσχετες τροφές. Οπότε το βοηθούμε να επουλωθεί και μετά επανεισάγουμε και αξιολογούμε τις αντιδράσεις.

Η περιστασιακή υπερπαραγωγή μου συνεχίζεται (λόγω ιδιαίτερων συνθηκών) αλλά έχουμε μόνο πολύ υδαρή κακά, δεν έχουμε τα αέρια να μας ταλαιπωρούν.

Κατάλαβα. Θα το κάνω έτσι όπως λέτε.

Σήμερα είναι πολύ ανήσυχος, πονάει συνέχεια, μου έβγαλε και μια αρκετά μεγάλη γουλιά πριν από λίγο μετά το θηλασμό και άλλη μία τώρα. (γενικά βγάζει μικρές γουλίτσες αρκετά συχνά)

Να ρωτήσω και κάτι αλλο. Να του δώσω φασκόμηλο?

Του αρέσιε πολύ και γενικότερα τον ηρεμεί.

Kαι κάτι άλλο. Κάπου διάβασα για μωράκια που τα "φαγουρίζει το πρόσωπό τους". Πώς ακριβώς θα το καταλάβω αν το κάνει αυτό ο δικός μου? Εδώ και μέρες βάζει τα χέρια του στο πρόσωπο και σαν να γρατζουνάει τα μάγουλά του, αλλά το είχα συνδιάσει σαν νεύρα ή κινήσεις που κάνει σε άσχετο χρόνο. Για να είμαι ειλικρινής δεν το κάνει συχνά και το κάνει όταν είναι σε ένταση, είτε από πόνο, είτε από νεύρα, είτε όταν του βάζουμε την πιπίλα...

Βρε κορίτσια και μένα πονάει κι απ'οτι ξέρω τα περισσότερα μωράκια ζορίζονται όταν κάνουν τα κακά τους. Δεν νομίζω να σχετίζεται με τα γαλακτοκομικά προϊόντα...

qc40p3.png

Nv8Rp3.png]

Βρε κορίτσια και μένα πονάει κι απ'οτι ξέρω τα περισσότερα μωράκια ζορίζονται όταν κάνουν τα κακά τους. Δεν νομίζω να σχετίζεται με τα γαλακτοκομικά προϊόντα...

Όχι, ο πόνος δεν πρέπει ποτέ να θεωρείται κάτι φυσιολογικό... Είναι σημάδι που πρέπει να μας κινητοποιεί και να λαμβάνεται υπ' όψιν. Η αλλεργία στα γαλακτοκομικά μπορεί να προκαλεί πόνο στην κοιλιά και τα έντερα και γενικότερη δυσφορία. Ακόμα και η δυσκοιλιότητα (στα μεγαλύτερα μωρά) μπορεί να είναι ένδειξη αλλεργίας...

Όχι, ο πόνος δεν πρέπει ποτέ να θεωρείται κάτι φυσιολογικό... Είναι σημάδι που πρέπει να μας κινητοποιεί και να λαμβάνεται υπ' όψιν. Η αλλεργία στα γαλακτοκομικά μπορεί να προκαλεί πόνο στην κοιλιά και τα έντερα και γενικότερη δυσφορία. Ακόμα και η δυσκοιλιότητα (στα μεγαλύτερα μωρά) μπορεί να είναι ένδειξη αλλεργίας...

Δηλαδή σε τι μας παραπέμπει ο πόνος?

Μόνο για αλλεργία μας χτυπάει το καμπανάκι ή και για κάτι άλλο??

Δηλαδή σε τι μας παραπέμπει ο πόνος?

Μόνο για αλλεργία μας χτυπάει το καμπανάκι ή και για κάτι άλλο??

Μιλάμε συνήθως για αλλεργία με βάση και άλλες ενδείξεις και γιατί είναι -δυστυχώς- πολύ πιο συχνό απ' όσο θέλουμε να πιστεύουμε...

Ο πόνος μπορεί να οφείλεται σε κάτι επίσης σύνηθες -και σε κάποιο βαθμό αναμενόμενο/φυσιολογικό- όπως ΓΟΠ (γιαστροοισοφαγική παλινδρόμηση, όπου το όξινο περιεχόμενο του στομάχου καίει τον οισοφάγο, είτε το μωρό κάνει αναγωγές είτε όχι, οπότε μιλάμε για σιωπηλή ΓΟΠ), έως άλλα προβλήματα πολύ πιο σπάνια και σοβαρά όπως π.χ. στένωση του πυλωρού του στομάχου.

Οι "κολικοί" είναι χαρακτηρισμός που περιγράφει μια κατάσταση -όπου το μωρό κλαίει και εμφανώς πονά, για την οποία όμως δεν έχει βρεθεί αιτιολογία. Σήμερα ξέρουμε ότι, παρότι οι κολικοί εξακολουθούν να μπαίνουν ως "διάγνωση", υπάρχουν κάποιες καταστάσεις που κακώς αποδίδονται ως κολικοί και δεν διερευνώνται περισσότερο. Μια από αυτές τις αιτίες είναι η αλλεργία αλλά και η ΓΟΠ, που συχνά συνυπάρχουν.

Τις τελευταίες δυο μέρες μου βγάζει και "γουλίτσες", χτες μια φορά (δε μου έκανε εντύπωση γιατί το κάνει καμιά φορά) και σήμερα 3 μετά από το γεύμα. Δεν είχε ρευτεί βέβαια, και μου τις έβγαλε και μετά από αγκαλιά (κουνιόταν συνέχεια πάνω κάτω). Έχει καμιά σχέση αυτό?

Όσο για τη στένωση πυλωρού, ποια τα συμπτώματα και πώς υποψιαζόμαστε κάτι τέτοιο?

Τις τελευταίες δυο μέρες μου βγάζει και "γουλίτσες", χτες μια φορά (δε μου έκανε εντύπωση γιατί το κάνει καμιά φορά) και σήμερα 3 μετά από το γεύμα. Δεν είχε ρευτεί βέβαια, και μου τις έβγαλε και μετά από αγκαλιά (κουνιόταν συνέχεια πάνω κάτω). Έχει καμιά σχέση αυτό?

Όσο για τη στένωση πυλωρού, ποια τα συμπτώματα και πώς υποψιαζόμαστε κάτι τέτοιο?

Μη βάζει με το νου σου τα χειρότερα... Στο ανέφερα απλά σαν περίπτωση για την οποία ο πόνος και άλλα συμπτώματα όπως οι συνεχείς ρουκετοειδείς έμετοι δεν πρέπει να υποτιμώνται, όχι για να προβληματιστείς.

Αντιγράφω εδώ αυτό που είχα ανοίξει σε άλλο θέμα, γιατί βλέπω ότι με τη qya έχουμε μάλλον το ίδιο πρόβλημα. Απλώς ο δικός μου δεν έχει εμφανίσει πράσινα κακά, αλλά κίτρινα και υδαρή και εγώ δε χάνω γάλα. Ελπίζω να με βοηθησετε γιατί έχω πλαγώσει...

Α. Την εβδομάδα κύησης κατά την οποία γεννήθηκε το βρέφος 37 και 6 ημέρες

Β. Το φύλο του βρέφους: αγόρι

Γ. Τον τρόπο τοκετού: Φυσιολογικός (ΦΤ) ή Καισαρική (ΚΤ): ΚΤ

Δ. Το είδος της αναισθησίας αν χρησιμοποιήθηκε αναισθησία. Ραχιαία και ολική

Ε. Αν το μωρό εφμάνισε νεογνικό ίκτερο και αν ναι ποια ήταν η μέγιστη τιμή και ποια η ελάχιστη. ελάχιστο, δεν τον μέτρησαν καν

Ε. Αν το μωρό νοσηλεύτηκε και για ποιο λόγο. ΟΧΙ

1. Όλες οι ζυγίσεις του μωρού με τις ημερομηνίες: 26/5: 3100

1/6:2920, 21/6: 4080, 11/7: 5040

2. Πόσα γεύματα κάνει το μωρό το 24ωρο. 10 με 12 (γενικά όταν ζητάει, χωρίς συγκεκριμένο πρόγραμμα)

3. Σε πόσα από αυτά θηλάζει: σε όλα

4. Αν παίρνει συμπλήρωμα, πόσο συμπλήρωμα παίρνει περίπου σε κάθε γεύμα: όχι, έχει πάρει μόνο σε έκτακτες περιπτώσεις

5. Αν παίρνει συμπλήρωμα, πόσο παίρνει συνολικά το 24ωρο (το υπολογίζετε μετρώντας με ακρίβεια την ποσότητα για ένα 24ωρο)

6. Αν χρησιμοποιείτε θήλαστρο σας παρακαλώ πολύ να γράφετε με ακρίβεια τον τύπο του θήλαστρου και την εταιρεία.: mini weleda

7. Αν κάνετε συστηματικές αντλήσεις: δεν κάνω συστηματικές αντλήσεις, αλλά θα αρχίσω τώρα γιατί θα επιστρέψω στη δουλειά

7α. πόσες αντλήσεις κάνετε το 24ωρο

7β. ποιες ώρες αντλείτεκαι

7γ. πόσο διαρκεί η κάθε άντληση

8. Πόσες πάνες βρέχει το μωρό το 24ωρο: σε κάθε αλλαγή, πάνω απο 10

9. Πόσες κενώσεις κάνει το 24ωρο: 6-8 κανονικές, αλλά γενικά όλη την ημέρα βγάζει και απο λίγα κακά

10. Ο μπέμπης μου κάνει πολλά κακά (μάλιστα τώρα έχουμε ένα απίστευτο σύγκαμα με πληγές) και τις περισσότερες απο αυτές πονάει πολύ και κλαίει με λυγμούς. Όταν τα κάνει ηρεμεί. Αυτό μου το εμφάνισε τις τελευταίες μέρες, ενώ πριν αν και έκανε πολλά κακά δεν είχαμε πρόβλημα. Εγώ δεν έχω αλλάξει κάτι στη διατροφή μου. Να συμπληρώσω ότι έχει και εμένα αέρια "θορυβώδη" αρκετά θα έλεγα.

Επίσης, την μέρα θέλει να είναι συνέχεια στο στήθος, αλλά χωρίς να πεινάει πάντα. Προσπάθησα να του δώσω πιπίλα, αλλά την πετάει. Μέχρι τώρα δεν με πείραζε αυτό, αλλά επειδή θα επιστρέψω στη δουλειά πρέπει κάπως να το αντιμετωπίσω. Έχετε καμιά ιδέα?

cN3ep3.png