Jump to content
➔ ParentsCafe.gr
  • Tell a friend

Love Parents.org.gr? Tell a friend!

Ρουτίνα ύπνου

fysalida

Recommended Posts

Γειά χαρά σε όλους τους γονείς!

Θα ήθελα την γνώμη-συμβουλή σας για ένα θεματάκι.Η κορούλα μου σχεδόν 13 μηνών κοιμάται πολύ αργα το βράδυ.Μετά τις 23:00. Την ημέρα συνολικά κοιμάται 2 ώρες.Θέλω πολύ να της αλλάξω το πρόγραμμα αυτό και να κοιμάται νωρίς, εως τις 22:00 το αργότερο.Αφου δοκίμασα αρκετά κόλπα κατέληξα σε ένα.Γύρω στις 22:00 χαμηλώνω τα φώτα την βάζω στην αγκαλιά μου και βάζω να παίζει ένα cd με απαλή χαλαρωτική μουσική.Και γίνεται το θαύμα.Κοιμάται σχεδόν αμέσως. Το μόνο που φοβάμαι είναι μήπως το παιδί συνηθίσει να κοιμάται έτσι και μετά δεν μπορώ να της το αλλάξω.Αφού να φανταστείτε ένα βράδυ την πήρα απλά αγκαλιά χωρίς να βάλω μουσική και ΔΕΝ κοιμόταν,προσπαθούσε να κατέβει κάτω για να συνεχίσει το παιχνίδι...Μήπως την κακομαθαίνω;Απο την μια χάρηκα που βρήκα λύση και απο την άλλη φοβάμαι ότι της κάνω κακό...

Ευχαριστώ.

Διαφημίσεις

Πίνει το γάλα της στις 8 κοιμισμένη, και μετά ξυπνάει γύρω στις 10.Κάθεται μέχρι τις 15:00 - 16:00 και μετά κοιμάται το πολύ για 2 ώρες, συνήθως 1 ώρα και κάτι και μετά σερί μέχρι αργά.

για μένα το "πρόβλημα" δεν είναι στη μουσική αλλά στην αγκαλιά...

δοκίμασες να τη βάλεις στην κούνια της με μουσική?

πιστεύω ότι πρώτα πρέπει να εξοικειωθεί με το περιβάλλον της κούνιας ότι στις 10 κοιμόμαστε και αφού το εδραιώσεις αυτό, βλέπεις αν και κατά πόσον μπορείς να κόψεις και τη μουσική

αλλά η μουσική δεν είναι κάτι τραγικό να το μάθει και να το έχει ρουτίνα...

η αγκαλιά όμως... είναι πιο δύσκολο να κοπεί

συμφωνω κ εγω με την μαμα του ωριον, προσπαθησε να μην κοιμαται στις 4 το μεσημερι γιατι ειναι πολυ αργα, κ ειναι λογικο το παιδι να μην νυσταζει αμα ξυπναει στις 6 το απογευμα,η προσπαθησε να κανεις θορυβο ωστε να ξυπναει κατα τις 5

Διαφημίσεις

Το δοκίμασα και αυτό Μανούλα του Ωρίων αλλά..σηκώνεται όρθια και χοροπηδάει στην κούνια.Αν φύγω απο το δωμάτιο της μετά απο λίγο κλαίει. :roll:

εαν κατσεις μαζι της μεσα στο δωματιο της?εγω παντα οταν την παω για υπνο δεν φευγω κατευθειαν απο το δωματιο καθομαι λιγο μαζι της μαζευω μερικα πραγματα της κ μετα απο λιγο φευγω .

Fysalida, εγώ το προβλημα το βλέπω κυρίως στα ωράρια που κοιμάται. Δηλ., όπως γράφει και η Vann αν ξυπνάει περίπου 6 το απόγευμα είναι λογικό να μη θέλει να κοιμηθεί μετά στις 10. Μήπως θα έπρεπε σιγά σιγά να της κλέβεις λίγο ύπνο από τον απογευματινό έτσι ώστε να φτάσετε να κοιμάται το αργότερο μέχρι τις 4.30 - 5.00 για απόγευμα και 9.30 - 10.00 το βράδυ να ξαναπέσει για ύπνο;

Επίσης εγώ δεν το θεωρώ βέβαια κακό που κοιμάται στην αγκαλιά σου εκτός κι αν θες εσύ να το "ξεκόψεις" σιγά σιγά. Οπότε τότε καλύτερα να τη βάζεις κατευθείαν στο κρεβατάκι της.

Αυτό που έκανα εγώ με τη Μαρία και τώρα -μετά από κανένα μήνα βέβαια- κοιμόμαστε μια χαρά είναι:

Την έβαζα στο κρεβατάκι της και καθόμουνα σε ένα πουφ που έχω στο δωμάτιό της. Της έβαζα και μουσικούλα χαλαρωτική και απλά βρισκόμουν εκεί μέχρι να κοιμηθεί. Όποτε το είχε ανάγκη την έπαιρνα και αγκαλιά και της έλεγα και γλυκόλογα (τα πάντα χαμηλόφωνα). Σιγά σιγά άρχισα να μην την παίρνω καθόλου αγκαλιά αλλά προσπαθούσα να την καθησυχάσω πως την αγαπω΄και την προσέχω και θα είμαι εκεί. Μόλις το κατάφερα κι αυτό άρχισα να φεύγω λίγο πριν κοιμηθεί από το δωμάτιό της (η μουσική πάντα παίζει στο μεταξύ). Εγώ είμαι στο διπλανό δωμάτιο και όποτε νιώσω ότι με χρειάζεται να νιώσει ασφάλεια πηγαίνω και με βλέπει από την πόρτα και την ξανακαθησυχάζω ότι είμαι εκεί.

Τώρα πια, εδώ και 2-3 εβδομάδες απλά τη βάζω στο κρεβατάκι της, βάζω τη μουσικούλα της και κοιμάται. Περιμένω βέβαια ακόμα απέξω μήπως χρειαστεί κάτι και μέχρι να σιγουρευτώ ότι την πήρε ο ύπνος και είμαστε μια χαρά.... και ελπίζω να κρατήσει έτσι....!!!! :)

sL7ap2.png

Νομίζω ότι τα μωρά αλλάζουν πολύ γρήγορα συνήθειες και δεν σημαίνει ότι επειδή κάνει τώρα κάτι, θα το συνεχίσει για πάντα. Κατά τη γνώμη μου, αν θέλεις να αλλάξεις κάτι, να το κάνεις επειδή πραγματικά υπάρχει πρόβλημα (π.χ. δεν αντέχεις εσύ ή δεν κάνει καλό ύπνο το μωρό σου) και όχι "για να μην το συνηθίσει". Σε λίγο καιρό θα έχει νέα χούγια χωρίς να κουνήσεις το δαχτυλάκι σου και θα σου λείπουν οι αγκαλίτσες σας...

Νομίζω κι εγώ ότι το πρόβλημα της μικρής είναι το ωράριο και όχι η αγκαλιά. Εχω την εντύπωση ότι στις 5 το απόγευμα θα πρέπει να έχει ξυπνήσει. Ξύπνησέ την και πιο νωρίς το πρωί, ώστε να κοιμηθεί νωρίτερα το μεσημέρι. Εάν νυστάζει το βράδυ θα κοιμηθεί και χωρίς αγκαλιά.

Διαφημίσεις

Αν στις 22.00 -έστω και με αυτό που περιγράφεις- κοιμάται τόσο εύκολα, μάλλον είναι έτοιμη να κοιμηθεί. :wink:

Όταν η ώρα περάσει, τα μωράκια (όπως κι εμείς) ξαγρυπνούν και δυσκολεύονται περισσότερο στον ύπνο. :cry:

Ίσως σε βοηθήσει να ξεκινήσεις να την ξυπνάς το πρωί λίγο νωρίτερα. Οπότε, όλο το πρόγραμμα της ημέρας να πάει πιο νωρίς :wink:

Να τι διάβαζα κατα τύχη εχθές το βράδυ :idea::idea:

από το βιβλίο "The no-cry sleep solution"

Establish an Early Bedtime

This idea may help everyone.

Many people put their babies to bed much too late, often hoping

that if baby is “really tired” he will sleep better. This often back-

fires because baby becomes overtired and chronically sleepdeprived.

In The Promise of Sleep (Dell, 2000), Dr. William C.

Dement (the leading authority on sleep whom I mentioned earlier)

states, “The effects of delaying bedtime by even half an hour

can be subtle and pernicious [very destructive]” when it comes to

babies and young children.

A babyʼs biological clock is preset for an early bedtime. When

parents work with that time, a baby falls asleep more easily and

stays asleep more peacefully. Most babies are primed to go to sleep

for the night as early as 6:30 or 7:00 p.m. It is helpful if you establish

your babyʼs bedtime and plan for it by beginning your prebed

routine an hour before, if at all possible.

I often hear about how babies and young children have a

“meltdown” period at the end of the day, when they get fussy,

whiny, and out of sorts. I now suspect that itʼs simply a sign of

overtired children longing for sleep.

[...]

Finding Your Babyʼs Best Bedtime

It can take some experimentation to find your babyʼs best bedtime.

If you have been putting your little one to bed too late in

the evening, you can approach this adjustment in one of two different

ways:

• Adjust your babyʼs bedtime to be earlier by fifteen to thirty

minutes every two or three nights. Pay attention to how

easily your baby falls asleep as well as his awakening time

and mood to gauge the effectiveness of the changes until

you settle on his best bedtime, or

• Beginning at around 6:30 p.m., watch your baby closely. As

soon as he exhibits any signs of tiredness, put him right to

bed, even if his previous bedtime has been 11:00 p.m. (For

a list of the signs, see page 111.) When you do this, keep

your home quiet and the babyʼs room dark so that it resembles

his usual environment in the middle of the night. If this

bedtime is substantially earlier than usual, your baby may

think heʼs going down for a nap and awaken after a short

snooze. If he does this, respond very quickly so that he

doesnʼt fully awaken. Follow your usual method for helping him fall right back to sleep, such as rocking or nursing; keep

the room dark and quiet as you do during the middle of the

night. It may take a week or more of adjustment to settle

into a new bedtime.

Εντάξει το 6.30-7.00 παραείναι νωρίς για τα ελληνικά δεδομένα. Θα πρότεινα 8-8.30

KbCJp2.pngEYukp3.png

Καλημέρα μανούλες! Συμφωνώ μέ όλες σας και είναι πολύ ενδιαφέροντα αυτά που μου γράφετε.Χθές το βραδάκι το θαυματάκι μου κοιμήθηκε σχετικά έυκολα (είχε προηγηθεί ένα εμβόλιο που της κάναμε και ήταν κουρασμένη απο το κλάμα μάλλον)Σήμερα το πρωί λοιπόν την σήκωσα με χαδάκια κατα τις 8:00 και ήπιε το γαλατάκι της (να σας θυμίσω ότι μεχρι τώρα της έδινα το γάλα ενώ κοιμόταν).Έπαιξε γέλασε τραγούδησε με την γιαγιά της και τώρα που με πήρε τηλέφωνο η μαμά μου μου λέει ότι νύσταζε και την έβαλε για ύπνο.Άρα δεν χόρτασε τον ύπνο της,πράγμα που σημαίνει ότι πρέπει να την βάζω για ύπνο έως τις 21:00 το αργότερο έτσι ώστε να σηκώνεται 8:00 το πρωί ορεξάτη και καθόλου νυσταγμένη.Έχετε δίκιο είναι προβληματικά τα ωράρια που κοιμάται το μωρό αλλά μέχρι τώρα προσπαθούσα να μην διαταράξω την φυσική και προσωπική εξέλιξη του ύπνου της.Μου φαίνεται ότι με περιμένει δουλειά... :lol::wink::D