Jump to content
➔ ParentsCafe.gr
  • Tell a friend

    Love Parents.org.gr? Tell a friend!

φύλλο για πίτα


platykodon

Recommended Posts


Διαφημίσεις


  • Replies 75
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Top Posters In This Topic

ένα ποτήρι χλιαρό νερό. μαγιά ξερή ή νωπή, μια κουταλιά της σούπας ξύδι (για τραγανό φύλλο), αλάτι, κοφτή κουταλιά σούπας, λάδι 1-2 κουτ. σούπας. αλεύρι όσο πάρει. το αλεύρι το βάζουμε σιγά σιγά όσο ζυμώνουμε και προσθέτουμε τόσο ώστε ναμην κολλάει στα χέρια, αλλά να πλάθεται και να μην γίνεται στόκος. να είναι εύπλαστο.

συνήθως η συσκευασία για το αλέυρι για όλες τις χρήσεις δεν φεύγει όλο. κρατάμε και για το άνοιγμα. ο νισεστές ενδείκνυται περισσότερο όμως για το άνοιγμα. βάζουμε λίγο κάτω στην επιφάνεια που θα δουλέψουμε με τον πλάστη και μετά όταν ανοίγουμε το κάθε φύλλο αρκετά, πριν διπλώσουμε στον πλάστη.

δεν ξέρω αν έγινα κατανοητή.

πάντως εγώ το φύλλο ακόμα το παλεύω. έχω κάνει, αλλά το τρώμε τα δυό μας.

Link to comment
Share on other sites

ένα ποτήρι χλιαρό νερό. μαγιά ξερή ή νωπή, μια κουταλιά της σούπας ξύδι (για τραγανό φύλλο), αλάτι, κοφτή κουταλιά σούπας, λάδι 1-2 κουτ. σούπας. αλεύρι όσο πάρει. το αλεύρι το βάζουμε σιγά σιγά όσο ζυμώνουμε και προσθέτουμε τόσο ώστε ναμην κολλάει στα χέρια, αλλά να πλάθεται και να μην γίνεται στόκος. να είναι εύπλαστο.

συνήθως η συσκευασία για το αλέυρι για όλες τις χρήσεις δεν φεύγει όλο. κρατάμε και για το άνοιγμα. ο νισεστές ενδείκνυται περισσότερο όμως για το άνοιγμα. βάζουμε λίγο κάτω στην επιφάνεια που θα δουλέψουμε με τον πλάστη και μετά όταν ανοίγουμε το κάθε φύλλο αρκετά, πριν διπλώσουμε στον πλάστη.

δεν ξέρω αν έγινα κατανοητή.

πάντως εγώ το φύλλο ακόμα το παλεύω. έχω κάνει, αλλά το τρώμε τα δυό μας.

Kαι έτσι το ανοίγω αλλά χρησιμοποιώ περισσότερο λάδι, μισό φλυτζανάκι του καφέ, και για το άνοιγμα χρησιμοποιώ μόνο αλεύρι.

O5X4p2.png 

Link to comment
Share on other sites


Διαφημίσεις

Για να ανοίγει καλύτερα η μαμά μου (ειδική στις πίτες) , αφήνει το ζυμάρι να ξεκουραστεί. Γίνεται πιό ελαστικό και δεν κόβεται. Συνήθως το φτιάχνει το βράδυ, το αφήνει στο ψυγείο και το επόμενο πρωί το ανοίγει.

Link to comment
Share on other sites

μία ώρα το αφήνω το ζυμάρι.

ο νισεστές δίνει ελαστικότητα, όπως είπε και η νίκι.

αυτό για το ψυγείο, όταν υπάρχει θέμα χρόνου, τότε το κάνει και η μάνα μου. εγώ δεν το έχω κάνει, για να είμαι ειλικρινής.

πάντως δεν δηλώνω ειδική, γιατί ακόμα το προσπαθώ να ανοίξω φύλλο, όπως η μαμά μου.

δεν παίζεται η γυναίκα. πίνει τον ελληνικό, ρίχνει κουςκους με την κουμπάρα της και όσο χρόνο θέλεις να πιείς τον καφέ σου έχει ξεπετάξει 2 πίτες!

εγώ είμαι αρχάρια σε αυτά.

Link to comment
Share on other sites

δίνει ελεστικότητα στο φύλλο.

Θα το δοκιμάσω. Αν και δεν φτιάχνω συχνά πίτες, γιατί μόνο εγώ στο σπίτι τις τρώω....... και δυστυχώς σε μισή μέρα μέσα έχω καθαρίσει το ταψί:rolleyes:!

O5X4p2.png 

Link to comment
Share on other sites


Διαφημίσεις

Κορίτσια εγώ έχω βρει τη συνταγή εδώ και φτιάχνω πλέον μόνο αυτή.

Αν ακολουθήσεις σωστά τις αναλογίες βγαίνει τέλειο.

 

http://www.gourmed.gr/recipes/FYLLO-KAI-PSHSIMO-PITAS-19728.htm

 

Καλή επιτυχία στις πιτούλες σας!

Link to comment
Share on other sites

όσο περισσότερα φύλλα, τόσο καλύτερα.

επίσης, όσο λεπτότερα, τόσο καλύτερα.

δηλαδή με την παραπάνω ζύμη κάνω 8 φύλλα. δεν είμαι μάστορας σαν τη μάνα μου. εκείνη κάνει 12 φύλλα τσιγαρόχαρτο σε διάσταση σεντονιού.

φαντάζομαι όμως ότι μπορείς να το κάνεις και σε δύο, ένα πάνω, ένα κάτω.

πειραματίσου. πάντως όταν κάνεις πολλά φύλλα, λαδώνεις ανά φύλλο και βάζεις γέμιση ανά δύο. κόβεις κομμάτια πριν το ψήσιμο.

Link to comment
Share on other sites

έχω μια παρατήρηση. η συνταγή που δίνει το site που παρέθεσε η Ρούλα αναφέρει ελαφρύ λάδι. θεωρώ ότι γι' αυτό βάζει μισό φλυτζάνι. εγώ βάζω ελαιόλαδο, αλλά λιγότερο.

λέει ότι δεν χαράζει από την αρχή τα κομμάτια. εγώ δεν συμφωνώ. όταν κόβονται πριν το ψήσιμο, το λάδι πάει παντού και το ψήσιμο είναι ομοιόμορφο.

επίσης, το αλάτι δεν το βάζουμε τόσο νωρίς, γιατί το αλάτι σε σχέση με τη μαγιά πρέπει να έχουν απόσταση. γίνεται μια χημική αντίδραση που δεν βοηθάει το ζυμάρι. το αλάτι μπάινει τελευταίο.

"μισή ώρα να ξεκουραστεί με κουβέρτα η ζύμη"- γιατί αν το αφήσεις στη λεκανίτσα με την πετσετούλα κουζίνας, θέλεις μία ώρα.

Link to comment
Share on other sites

Ξεκίνησα από αρχάρια απλά βλέποντας την πεθερά μου και θα σας πω για τη ρουμελιώτικη.

 

Για ταψί φουρνού το μεγάλο, 4 φλιτζάνια αλεύρι μαλακό, νερό όσο πάρει να μην κολλάει (λιγότερο από 1,5 ποτήρι), μία κουταλιά ελαιόλαδο, λίγο αλάτι. Γίνεται μία ζύμη 1 κιλό περίπου. Έχω δοκιμάσει και με ξύδι και με λάδι περισσότερο αλλά μου φάνηκε ότι κόλλαγε στο άνοιγμα.

 

Κάνω 6-8 φύλλα ανάλογα πόσο βαριέμαι και τα ανοίγω με νισεστέ, αλλά με φειδώ. Ο νισεστές κάνει το φύλλο πιο στεγνό και δεν κολλάει στο άνοιγμα σε σχέση με το αλεύρι από εμπειρία.

 

Τώρα για το μαλακό αλεύρι. Όταν χρησιμοποιούμε αλεύρι για όλες τις χρήσεις ή αλεύρι για πίτα γίνεται πιο ελαστική ζύμη που θέλει ξεκούραση μία ώρα τουλάχιστον αλλιώς είναι τόσο ελαστική που εμείς ανοίγουμε και αυτό μαζεύει. Με μαλακό αλεύρι δεν ξαναμαζεύει το φύλλο, ανοίγει πιο εύκολα αλλά δεν θέλει ξεκούραση αλλιώς αν το αφήσουμε μία ώρα να ξεκουραστεί γίνεται πολύ μαλακό και κολλάει.

 

Επομένως μόλις ζυμώσω και χωρίσω σε μπαλάκια 6-8, εσείς κάντε και 4 για αρχή, τα αλευρώνω με νισεστέ ελαφρώς και αρχίζω το άνοιγμα χωρίς να τα αφήσω να ξεκουραστούν. Το πρώτο μπαλάκι ανοίγει πιο δύσκολα, το τελευταίο αμέσως γιατί έχει περάσει και μισή ώρα. Το πρώτο μπαλάκι το κάνω πιο μεγάλο γιατί το πρώτο φύλλο κάτω κάτω πιάνει και τα πλάγια του ταψιού, τα υπόλοιπα τα βάζω μέσα στο ταψί. Τα ανοίγω με λεπτό πλάστρη για φύλλο και κόβω την πίτα πριν το ψήσιμο.

 

Επίσης με μαλακό αλεύρι γίνεται πιο μαλακό το φύλλο.

 

Αυτά εκ πείρας γιατί έχω δοκιμάσει και αλεύρι για όλες τις χρήσεις και αλεύρι στο άνοιγμα του φύλλου και πραγματικά δυσκολεύτηκα στο άνοιγμα αν και ήμουν έμπειρη οπότε πόσο μια αρχάρια.

 

Εδώ όλες χρησιμοποιούν μαλακό αλεύρι για πίτα. Δεν ξέρω γιατί στις συνταγές όλοι επιμένουν για αλεύρι για όλες τις χρήσεις. Πραγματικά σου βγαίνει η πίστη να το ανοίξεις και απογοητεύεσαι.

Link to comment
Share on other sites


Διαφημίσεις

Τι στο καλό είναι ο νισεστές;

 

Το κορν φλάουερ που κάνουμε τις κρέμες αλλά πουλιέται και σαν νισεστές http://www.jotis.gr/products_details.asp?p=34&id=103. Αλλά θέλει με φειδώ για να μην τον καταλαβαίνετε όταν τρώτε την πίτα. Έτσι κι αλλιώς δεν θέλει πολύ.

Link to comment
Share on other sites

μορτσελίνα, σε ευχαριστώ για το τιπ με το μαλακό αλεύρι. η μανούλα μου χρησιμοποιεί αλέυρι που αγοράζει από μύλο. εγώ ο βλάκας δεν το έχω κάνει σύστημα και παιδεύομαι με το ετοιματζίδικο αλέυρι.

θα προμηθευτώ, θα ζυμώσω και θα σας γράψω διαφορά.

Καρπενήσι, ε; μπράβο στην πεθερά!

Link to comment
Share on other sites

έχω μια παρατήρηση. η συνταγή που δίνει το site που παρέθεσε η Ρούλα αναφέρει ελαφρύ λάδι. θεωρώ ότι γι' αυτό βάζει μισό φλυτζάνι. εγώ βάζω ελαιόλαδο, αλλά λιγότερο.

λέει ότι δεν χαράζει από την αρχή τα κομμάτια. εγώ δεν συμφωνώ. όταν κόβονται πριν το ψήσιμο, το λάδι πάει παντού και το ψήσιμο είναι ομοιόμορφο.

επίσης, το αλάτι δεν το βάζουμε τόσο νωρίς, γιατί το αλάτι σε σχέση με τη μαγιά πρέπει να έχουν απόσταση. γίνεται μια χημική αντίδραση που δεν βοηθάει το ζυμάρι. το αλάτι μπάινει τελευταίο.

"μισή ώρα να ξεκουραστεί με κουβέρτα η ζύμη"- γιατί αν το αφήσεις στη λεκανίτσα με την πετσετούλα κουζίνας, θέλεις μία ώρα.

 

:oops:... πόσο ντρέπομαι που σας διαβάζω !!!! Μπράβο βρε κορίτσια ! Είστε Θεές !!! Sevoula, τα σέβη μου...

x3lfp2?r=1334129047

 

ziswp2.png

Link to comment
Share on other sites

μορτσελίνα, σε ευχαριστώ για το τιπ με το μαλακό αλεύρι. η μανούλα μου χρησιμοποιεί αλέυρι που αγοράζει από μύλο. εγώ ο βλάκας δεν το έχω κάνει σύστημα και παιδεύομαι με το ετοιματζίδικο αλέυρι.

θα προμηθευτώ, θα ζυμώσω και θα σας γράψω διαφορά.

Καρπενήσι, ε; μπράβο στην πεθερά!

 

Θα το φωνάζω όσο μπορώ γιατί κάθε φορά που δεν είχα μαλακό και έβαλα για όλες τις χρήσεις μου βγήκε η πίστη. Εγώ ανοιγα και αυτό μάζευε. Το παθαίνω και στην πίτσα οπότε και εκεί μαλακό. Αλλά δεν θέλει ξεκούραση γιατί γίνεται πολύ μαλακιά η ζύμη, απλώνει και κολλάει. Ίσως κανένα τεταρτάκι αν και εγώ ξεκινάω αμέσως. Δοκιμάζεις και βλέπεις. Επίσης καλοκαίρι που έχει ζέστη αυτή η ζύμη επίσης κολλάει πολύ γιαυτό βάζω τα μπαλάκια στο ψυγείο όσο ανοίγω. Αλλά ανοίγουν αμέσως.

 

Γενικά τα τυποποιημένα αλεύρια για όλες τις χρήσεις είναι προς το σκληρό. Μπορεί το χύμα να είναι προς το μαλακό γιατί το μαλακό είναι και πιο φθηνό. Εγώ παίρνω τυποποιημένο που γράφει μαλακό.

 

Αχ η πεθερά μου δεν είναι εδώ όλο το χρόνο. 6 μήνες το χειμώνα πάει Θεσσαλονίκη οπότε δεν ήθελα να στερηθούμε τις πίτες και ανέλαβα δράση. Ήταν ο καλύτερος τρόπος για να τρώνε τα μικρά μου πράσα, σπανάκι, σέσκουλα, κλπ. Για να μην αδικήσω και τη μαμά μου και αυτή ανοίγει αλλά μακεδονίτικα φύλλα που είναι πιο χοντρά κα πιο σκληρά. Εγώ προτιμώ τα πιο λεπτά όπως τα κάνουν εδώ.

 

Καλά αν μάθετε φύλλο δεν συζητάω για ζυμαρικά, ραβιόλια, λαζάνια, κλπ. Πανεύκολα, ούτε μηχάνημα, ούτε τίποτα.

 

Καλή επιτυχία.

Link to comment
Share on other sites

Morchelina ώραια η ιδέα σου για το μαλακό θα το δοκιμάσω σύντομα και θα σου πω τις εμπειρίες μου. Κορίτσια όσο για το κόψιμο της πίτας μετά το ψήσιμο είναι λιγάκι μούφα. Εγώ μια φορά το έκανα όχι εσκεμενα αλλά το ξέχασα από την βιασύνη μου και μόλις ψήθηκε και το έκοβα επειδή ήταν τόσο τραγανό το φύλλο διαλυόταν και ρε γμτ είχα και τραπέζι εκείνη την ημέρα οπότε δεν την έβγαλα καθόλου γιατί δεν βλεπόταν και ντρεπόμουν:-(. Πάντως ήταν πολύ νόστιμη.

O5X4p2.png 

Link to comment
Share on other sites

Πρέπει να μας βάλεις και την συνταγή για την γέμιση όμως.

 

Ήταν ο καλύτερος τρόπος για να τρώνε τα μικρά μου πράσα, σπανάκι, σέσκουλα, κλπ.

Εμένα δεν έχει τέτοιους ενδοιασμούς προς το παρόν, ακόμα και ωμά τα τρώει.

There is no patch for human stupidity.

Link to comment
Share on other sites

Το αλάτι λένε μπορεί να καταστρέψει τη δυναμική της μαγιάς και για αυτό συνιστούν να το βάζουν στο τέλος.

 

Η συνταγή για φύλλο που αναφέρω δεν έχει μαγιά οπότε το αλάτι μπορεί να παει στην αρχή.

Εγώ βάζω ελαιόλαδο βέβαια είναι απο το χωριό μου και είναι ελαφρύ και με υπέροχη γεύση.

 

Για το κόψιμο σε εμένα δεν εχει παρουσιαστεί κανένα πρόβλημα γιατί μόλις δω ότι η ζύμη εχει γινει πιο στέρεη ανοιγω και κοβω εύκολα, αλλά νομίζω ότι είναι το ίδιο να τη χαράξεις και πριν τη βάλεις στο φούρνο.

Link to comment
Share on other sites

Πρέπει να μας βάλεις και την συνταγή για την γέμιση όμως.

 

Και πάλι ρουμελιώτικη γέμιση που η διαφορά της είναι ότι είναι ωμή γέμιση, δηλ. δεν ζεματάμε ούτε καβουρδίζουμε σπανάκι, πράσα, σέσκουλα.

 

Χορτόπιτα: Ψιλοκόβουμε πολύ καλά όλα τα λαχανικά, 1/2 κιλό πράσο με 1/2 κιλό σπανάκι, ή 1/2 κιλό σπανάκι με 1/2 κιλό σέσκουλα, πράσινο κρεμμυδάκι, μαϊντανό, άνιθο, μάραθο ή δυόσμο κατά προτίμηση. Τα αλατίζουμε και τα ζυμώνουμε με το χέρι να μαραθούν. Τα αφήνουμε κανένα μισάωρο και τα στραγγίζουμε να φύγουν τα πολλά υγρά. 2-4 αυγά (προαιρετικά αν και γίνεται πιο πλούσια η γεύση με αυγά), 1/2 κιλό φέτα ή ανάμεικτη με μυζήθρα, πιπέρι, λίγο λάδι. Αλάτι δεν βάζω άλλο, έχουν τα χόρτα.

 

Κολοκυθόπιτα: Τρίβουμε στο χοντρό τρίφτη ένα κιλό κολοκυθάκια ή κολοκύθα με λευκή σάρκα καθαρισμένη, τα αλατίζουμε και τα αφήνουμε να μαραθούν. Στραγγίζουμε και όπως παραπάνω.

 

Ωραία είναι και η μακαρονόπιτα αλλά εγώ προτιμώ πάντα να αξιοποιώ κάποιο λαχανικό για τα παιδιά ιδίως τα πράσα.

 

Τη γέμιση την κάνω πριν ζυμώσω φύλλο γιατί όπως είπα δεν αφήνω τη ζύμη να ξεκουραστεί αλλά ανοίγω φύλλο αμέσως.

 

Την ψήνω μία ώρα στους 160C με αέρα.

Link to comment
Share on other sites

όσο περισσότερα φύλλα, τόσο καλύτερα.

επίσης, όσο λεπτότερα, τόσο καλύτερα.

δηλαδή με την παραπάνω ζύμη κάνω 8 φύλλα. δεν είμαι μάστορας σαν τη μάνα μου. εκείνη κάνει 12 φύλλα τσιγαρόχαρτο σε διάσταση σεντονιού.

φαντάζομαι όμως ότι μπορείς να το κάνεις και σε δύο, ένα πάνω, ένα κάτω.

πειραματίσου. πάντως όταν κάνεις πολλά φύλλα, λαδώνεις ανά φύλλο και βάζεις γέμιση ανά δύο. κόβεις κομμάτια πριν το ψήσιμο.

 

σέβη μονο στα μερη μας κάνουμε πολλα φυλλα στην πιτα και μονο εμεις εχουμε τους πλαστες στιλ στεκας μπιλιαρδου.....

στην πελοποννησο κανουν χοντρα φυλλα και τα ανουγ με τον μικρο πλάστη που ειναι πολυ χοντρος και βάζουν 2 φυλλα κατω και 1 απο πανω ή 2 και 2...

επίσης δεν ξερουν οι περισσότεροι την μελιτζανοπιτα που κάνουμε εμεις....

καλα για την βασιλοπιτα που κάνουμε καθε πρωτοχρονια.....οπου και να το εχω πει με κοροιδεψαν....

1129643tvsq1yiqpw.gif
Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Create New...