Jump to content
➔ ParentsCafe.gr
  • Tell a friend

Love Parents.org.gr? Tell a friend!

Πλαστελίνη.

Recommended Posts

Πήγα το Σάββατο σε ένα σεμινάριο για Claymation.

Είναι animation με πλαστελίνη!! :D

Προσωπικά πήγα απο ενδιαφέρον για το αντικείμενο λόγω της δουλειάς μου αλλά κατέληξα να είμαι σε μία αίθουσα κατάμεση απο εκπαιδευτικούς/νηπιαγωγούς!!

Τελικά είχε τεράστιο ενδιαφέρον αφού την εισήγηση την έκανε η Τιτίκα ΣΑΛΛΑ: «Η διδακτική της τέχνης στην εκπαίδευση» η οποία είναι Επικ.Καθηγήτρια στη "Διδακτική της Τέχνης" στην Α.Σ.Κ.Τ!

Στη συνέχεια μας "μύησε" στα μυστικά της πλαστελίνης ο Rony OREN, Διευθυντή του Unit Animation της Bezalel Academy of Art & Design, Jerusalem και απο τους καλύτερους Claymator!!

Είχε τεράστιο ενδιαφέρον για μένα γιατί μας εξήγησαν τα διάφορα νοητικά στάδια που περνάει ένα παιδί μέσα απο τις ζωγραφιές του.

Επίσης τόνισαν το γεγονός ότι ενώ σε προσχολικό στάδιο θεωρείται η ενσωμάτωση της τέχνης μέσω βιωματικών εμπειριών πολύ σημαντική στην μάθηση....εντούτοις στη συνέχεια είναι ανύπαρκτη μέσα στην εκπαίδευση!!

Κι άλλα πολλά ενδιαφέροντα πράγματα άκουσα!!

Στην επιστροφή μου πλακώθηκα στις πλαστελίνες με τη Φιλοθέη η οποία ενθουσιάστηκε απο τα ωραία πράγματα που είχα να της δείξω!!

Φιλοθέη 9χρ,Κωνσταντίνα 7χρ., Άγγελος 3χρ.

Διαφημίσεις

Και κάτι ακόμα...η καλή πλαστελίνη δεν ξεβάφει στα χέρια και δεν κολλάει επίσης!! :wink:

Πολύ ενδιαφέρον όσα αναφέρεις.

Θα μπορούσες να μας δώσεις διάφορες οδηγίες για απλές κατασκευές.

Και εγώ με την κόρη μου παιζουμε πάρα πολύ με την πλαστελίνη αλλά εκτος απο τα κλασικά κουλουράκια, σκουλικάκια και ανθρωπάκια δεν κάνουμε κάτι άλλο διαφορετικό. Φαντάζομαι πως μπορούμε να κόψουμε διαφορα σχήματα με κουπ πατ αλλά τι άλλο??? :P:P:P

g07Lp2.png

2776726400041690424qnPcQz_th.jpg

Ως βιβλιοπώλισσα, συμφωνώ απόλυτα : η καλή πλαστελίνη δεν αφήνει στα χέρια χρώμα, ούτε κολάει. Είναι μάλιστα λίγο σκληρή. Υπάρχει δε και μη τοξική πλαστελίνη, την οποία και να την φάει το παιδάκι, δεν παθαίνει τίποτα, η οποία όμως λόγω του κόστους είναι δυσέυρετη στα μαγαζιά. Εγώ την είχα και την ξεσκόνιζα για 2 χρόνια, ώσπου την χάρισα. (PELIKAN).

Προσωπικά, πάντως, δε σκοπεύω να δώσω πλαστελίνη στην μικρή πριν κλέισει τα 2 χρόνια της, ίσως και τους 36 μήνες. Ζυμαράκι απο αλεύρι και αλάτι (σταθεροποιείται κιόλας και κρατάς και memorabilia.

Όσο για κάτι άλλα πλαστοζυμαράκια, αρωματικά, πραγματικά, αν και πουλάω αρκετά, τα θεωρώ ύποπτα για τοξικούς λόγους.

Για τον ίδιο λόγο καθυστερώ να της δώσω παπιέ μασέ (υπάρχει πολύ καλή ποιότητα σε έτοιμο που θέλει μόνο νερό), πριν τα 3 της χρόνια, οπότε θα μπορώ να της βάζω γάντια μιας χρήσης.

...Αλήθεια,,,,, μήπως ξεχάστε ότι υπάρχει και το χώμα και η άμμος; Άνοιξη είναι, ότι καλύτερο ένα κουβαδάκι και μια παραλία.....

http://community.webshots.com/user/theanom

το καλύτερο ζυμάρι γίνεται επίσης με αλεύρι χώμα και νερό!!! :wink:

παπιέ μασέ μπορείς να κάνεις απο χαρτί υγείας πολύ εύκολα. το βάζεις στο μίξερ με νερό και αν θέλεις και λίγη γλουτολίνη για να είναι ακόμα πιο σταθερό.

και χωρίς όμως γίνεται μιά χαρά.

γλουτολίνη - η σκόνη που κολλάς τις ταπετσαρίες.

το συστατικό της η

Methylcellulose (or methyl cellulose) is a chemical compound derived from cellulose. It is a hydrophilic white powder in pure form and dissolves in cold (but not in hot) water, forming a clear viscous solution or gel. It is sold under a variety of trade names and is used as a thickener and emulsifier in various food and cosmetic products, and also as a treatment of constipation. Like cellulose, it is not digestible, not toxic, and not allergenic. (απο την wikipedia)

την έχει στο πράκτικερ σε ένα πράσινο κουτάκι.

είναι ότι πρέπει για κόλλα για χαρτί. !!!

...έγινα επιτέλους και εγώ μια parentholic ..

(If You Wanna Make The World A Better Place)

Take A Look At Yourself And Then Make A Change

R.I.P. Michael Jackson.

Διαφημίσεις

το καλύτερο ζυμάρι γίνεται επίσης με αλεύρι χώμα και νερό!!! :wink:

παπιέ μασέ μπορείς να κάνεις απο χαρτί υγείας πολύ εύκολα. το βάζεις στο μίξερ με νερό και αν θέλεις και λίγη γλουτολίνη για να είναι ακόμα πιο σταθερό.

και χωρίς όμως γίνεται μιά χαρά.

γλουτολίνη - η σκόνη που κολλάς τις ταπετσαρίες.

το συστατικό της η

Methylcellulose (or methyl cellulose) is a chemical compound derived from cellulose. It is a hydrophilic white powder in pure form and dissolves in cold (but not in hot) water, forming a clear viscous solution or gel. It is sold under a variety of trade names and is used as a thickener and emulsifier in various food and cosmetic products, and also as a treatment of constipation. Like cellulose, it is not digestible, not toxic, and not allergenic. (απο την wikipedia)

την έχει στο πράκτικερ σε ένα πράσινο κουτάκι.

είναι ότι πρέπει για κόλλα για χαρτί. !!!

ΡΕ ΚΟΡΙΤΣΙΑ

Τι ειναι το παπιε μασιε!!!!! εχω μεινει λιγο πισω????

Η ΑΣΧΕΤΗ!!!

2eaW.jpg.png

ΡΕ ΚΟΡΙΤΣΙΑ

Τι ειναι το παπιε μασιε!!!!! εχω μεινει λιγο πισω????

Η ΑΣΧΕΤΗ!!!

ΕΛΑ ΝΤΕ????????? ΤΙ ΕΙΝΑΙ??????? :oops:

Η ΑΛΛΗ ΑΣΧΕΤΗ!!!!!!!!!!!!!!!!

Οι θησαυροί μου:

Δημήτρης 5,5 χρονών, Ματθαίος 22 μηνών

το παπιέ μασέ (papier mache) είναι χαρτοπολτός - ο οποίος μπορεί να πάρει όποιο σχήμα θέλεις και μετά όταν στεγνώσει βάφεται.

οι κούκλες για κουκλοθέατρο συχνά είναι απο παπιέ μασέ.

μία ωραία σελίδα:

http://www.papiermache.co.uk/exec/cms-documents/s-tutorials/p-view/id-23/

μπορείς να φτιάξεις ότι θέλεις με αυτό.

το σαιτ αυτό έχει και μία συνταγή για αλευρόκολλα, ή πιο καλή κόλλα για τα παιδιά - έχει μόνο αλεύρι και νερό. (αλλά θέλει λίγο βράσιμο)

υπάρχει ήδη ένα άρθρο για τον χαρτοπολτό

http://parents.org.gr/freetime/?sid=32 και για το χαρτόνι

http://parents.org.gr/freetime/?sid=33

είναι με την άσπρη κόλλα.

(πρέπει να πώ ότι οι περισσότεροι παιδικοί σταθμοί την χρησιμοποιούν, και εκεί που εργάζομαι 7 χρόνια τώρα δεν υπήρχε κανένα πρόβλημα με αυτήν όσον αφορά δερματολογικά θέματα. σίγουρα όμως η αλευρόκολλα ή η κόλλα για ταπετσαρίες (γλουτολίνη) που είναι απο φυσικά υλικά είναι και αυτές καλές απλά αργούν περισσότερο να στεγνώσουν)

πάντως επειδή είναι μία τεχνική λίγο πιό περίπλοκη είναι καλύτερη για πιό μεγάλα παιδιά (απο 4 πχ) επειδή το παπιέ μασέ δεν είναι τόσο εύκολο όσο η πλαστελίνη και επίσης δεν έχει το τόσο ωραίο της χρώμα.

αυτό που αρέσει στα μικρά παιδιά απο δύο ετών πχ είναι να σκίζουν τα χαρτιά για να γίνει ο πολτός :) να πατούν το κουμπί του μίξερ για να γίνει ο χαρτοπολτός, και μετά να ζουλάνε τον χαρτοπολτό όπου βγαίνει το νερό απο μέσα του, αλλά και να πατάνε με τα πόδια τους την αυτοσχέδια "πρέσσα" με την οποία θα γίνει το χαρτόνι. (βλέπε στο δεύτερο λίνκ)

δεν υπάρχει άρθρο για το κλασικό μπαλόνι και γύρω απο αυτό λουρίδες εφημερίδας, θα φτιάξω ένα σύντομα.

R.I.P. Michael Jackson.

Έχετε δει κάτι γλάρους, που κρεμάνε στα παιδικά δωμάτια;

Κάτι όμορφα αερόστατα;

ε αυτά αν είναι χειροποιητα, συνήθως είναι απο παπιέ μασσέ.

Δηλαδή, παραδοσιακά, εφημερίδα, μουσκεμένη απο μέρες σε νερό και αλευρόκολλα. (Μουλιάζει, την στίβεις, μετά απο 2-3 μερες, και την ζυμώνεις με αλεύρι και νερό, ενίοτε και ατλακολ, γλουτενη).

Άλλη συνταγή, πιο γρήγορη (και ελαφρώς πιο ακριβή) είναι το χαρτί κουζίνας (το προτιμώ απο το χαρτι τουαλέττας, γιατί είναι πιο σταθερό) και τέλος η έτοιμη σκόνη, που γίνεται πολτός μόνο με την προσθήκη νερού.

θέλει πάντως, όπω ςκαι να το κάνεις καλό ζύμωμα και μετά υπομονή να στεγνώσει.

Μπορείς να χρησιμοποιήσεις μήτρες όπως ένα μπαλόνι φουσκωμένο για να κάνεις το εφε της μπάλλας (αερόστατο) ή να χρησιμοποιήσεις μεταλική βάση (απο σύρμα ή καλώδιο). Βάφεται πολύ ωραία με πλαστικά χρώματα (ματ ή γυαλιστερά) ή και με τέμπερες, αρκει να βάλεις το ειδικό σπερυ φιξαρίσματος μετά.

Προτιμείστε τα τοπικά βιβλιοπωλεία και μαγαζιά με είδη χόμπυ, γιατί και πληροφορίες και ιδέες θα πάρετε, και γιατί καλό είναι να βοηθήσετε να συντηρηθούν στην γειτονία σας μαγαζιά που πουλάνε βιβλία (δυστυχώς πια, όχι μόνο)...γι αυτό και σε αντίθεση με την φίλη μαρία, δε θα σας παραπέμψω στο πράκτικερ.

Εξτρα ιδέα : υπάρχουν έτοιμες μήτρες πλστικές , πολλαπλών χρήσεων, που είναι ή κουτιά σε διάφορα σχήματα, ή μάσκες ή ακόμα και κορνίζες. Ακόμα έχω δει και πολύ όμορφα φωτιστικά.

δε θα σας παραπέμψω στο πράκτικερ.

:D:D:D έχεις γλουτολίνη ? (αλήθεια γλουτολίνη και γλουτένη είναι το ίδιο πράγμα? μιάς και η γλουτένη είναι αυτο το οποίο κάποιοι έχουν αλλεργία και δεν μπορούν να το φάνε - βρίσκεται σε μούσλι και ψωμιά του εμπορίου αν θυμάμαι καλά)

αν είχες γλουτολίνη πάντως και το ήξερα σε σένα θα τους παρέπεμπα :) χεχε

R.I.P. Michael Jackson.

Διαφημίσεις

Πολύ ωραία τα όσα προτείνετε!!!!

Λίτσα: κάτι που μας είπε επίσης είναι ότι ποτέ να μην πλάθουμε την πλαστελίνη σε τραπέζι γιατί κρυώνει και σκληραίνει, πάντα πλάσιμο με τα χέρια!! :wink:

Την Κυριακή που μας πέρασε πήγαμε εκδρομή στο ΑΤΤΙΚΟ ΖΩΟΛΟΓΙΚΟ ΠΑΡΚΟ.. Ηταν υπέροχα.. Ειναι εκπληκτική εμπειρία ειδικά για τα παιδιά μας (αλλά και για μας) έχει ολα τα ζώα ΛΙΟΝΤΑΡΙΑ, ΑΡΚΟΥΔΕΣ, ΚΡΟΚΟΔΕΙΛΟΥΣ, ΚΑΜΗΛΟΠΟΡΔΑΛΕΙΣ, ΙΠΠΟΠΟΤΑΜΟ ΟΛΑ (μόνο ελέφαντες δεν είχε) Το συνιστώ ανεπιφύλακτα.. Καλές καιρικές συνθήκες, Φωτογραφική ή/και κάμερα, καπέλο για το παιδί, ανετο ντύσιμο, χαμηλά παππούτσια γιατί έχει ποδαρόδρομο και φύγατε θα περάσετε τέλεια...

Η είσοδος είναι 12€ ο ενήλικα και €9 περίπου για παιδιά άνω των τριών. Εμείς για τον Δημήτρη δεν πλήρωσαμε..

Εχει καφέ μέσα, αλλά οποιος θέλει μπορεί να έχει φαγητό μαζί του για πικ-νικ έχει ξύλινα τραπεζάκια που μπορείς να κάτσεις να φας.

Οι θησαυροί μου:

Δημήτρης 5,5 χρονών, Ματθαίος 22 μηνών

Καλέ Σοφία...και εμείς εκεί ήμασταν την Κυριακή!!! :D

Τί χαμός γινότανε!!

Μετά τις 2 πήγαμε και γινόταν το αδιαχώρητο!!!

Επίσης μην πάτε καλοκαίρι καταμεσήμερο γιατί εκτός απο την ηλίαση που κινδυνεύετε να πάθετε....όλα τα ζώα είναι στα κλουβιά και δεν θα δείτε τίποτα!!

• 7 months later...

Αλευρόκολλα

To make a flour and water glue follow these instructions:

Boil 5 cups of water in a saucepan.

In a bowl, mix 1/4 cup of sieved flour with a cup of cold water. Mix to a smooth consistency (a bit like making custard). When completely free of lumps, add the mixture to the water in the saucepan. Gently boil, stirring constantly for two or three minutes until the mixture thickens.

Allow to cool before using.

This will make a runny glue. If you prefer a very thick glue (or if you are in a hurry for it to dry) use this recipe instead:

Thick flour and water glue:

Use 1 whole cup of flour to three cups of water. Make using the same method as above.

R.I.P. Michael Jackson.

Διαφημίσεις

• 3 months later...

Καλέ δεν βλέπατε art attack;;; Mια φοβερή εκπομπή στην ετ1 που ήταν ένας ωραίος τύπος που έφτιαχνε φανταστικές κατασκευές, οι περισσότερες ήταν παπιέ μασσε. Κρίμα που την σταμάτησαν, ήμουν πολύ φαν ... τώρα βλέπω αυτόν τον ζωγράφο στην ετ3 με την αφάνα bob κάτι τελος πάντων, αλλά καμιά σχέση με την άλλη εκπομπή που σας λέω....

1aLup3.png

BtUIp3.png