Jump to content
➔ ParentsCafe.gr
  • Tell a friend

    Love Parents.org.gr? Tell a friend!

Κλιματική αλλαγή: Το δυσοίωνο “αύριο” απαιτεί ένα δραστήριο “σήμερα”…


Recommended Posts

Αγαπητές φίλες και φίλοι του WWF Ελλάς,

 

Ανυπόφορες πόλεις, τουριστικοί προορισμοί με καύσωνες, δύσκολες μέρες για τη γεωργία, εθνικοί δρυμοί σε κίνδυνο. Αυτές θα είναι αύριο οι δραματικές επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής για την Ελλάδα, αν δεν αντιδράσουμε σήμερα.

 

Το WWF Ελλάς και το Εθνικό Αστεροσκοπείο παρουσίασαν τη νέα έρευνα: «Το αύριο της Ελλάδας: επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής στην Ελλάδα κατά το άμεσο μέλλον». Αντικείμενο της έρευνας είναι η πρόβλεψη των επιπτώσεων της κλιματικής αλλαγής στην Ελλάδα κατά την περίοδο 2021-2050. Πλήρη στοιχεία της έρευνας, μπορείτε να βρείτε εδώ.

 

Η Πολιτεία αλλά και οι πολίτες δεν μπορούν να ισχυριστούν πλέον ότι δεν γνωρίζουν τι πρόκειται να συμβεί στο άμεσο μέλλον. Η προσαρμογή της χώρας μας στις επικείμενες κλιματικές συνθήκες και η επιδίωξη μιας πραγματικά καλής συμφωνίας στην Κοπεγχάγη, αποτελούν μονόδρομο. Έναν μονόδρομο που μπορούμε όμως να διασχίσουμε με επιτυχία αν συνταχθούμε όλοι μαζί στον αγώνα ενάντια στην κλιματική αλλαγή.

 

Δημήτρης Καραβέλλας

 

Διευθυντής WWF Ελλάς

 

 

Περιηγηθείτε στο μέλλον που επιφυλάσσει η κλιματική στα δέκα σημαντικότερα αστικά κέντρα, τουριστικούς προορισμούς, αγροτικές περιοχές και εθνικούς δρυμούς της χώρας μας. Πώς θα μοιάζει η Ελλάδα κατά το 2021 – 2050;

 

 

Δείτε πώς μπορείτε και εσείς να γίνετε μέρος του αγώνα ενάντια στην κλιματική αλλαγή.

 

 

Υποστηρίξτε το έργο του WWF Ελλάς.

 

 

Δείτε εδώ την επίσημη παρουσία του WWF Ελλάς στο Facebook.

Link to comment
Share on other sites

  • 1 month later...

Διαφημίσεις


Για να σταματήσουμε τις καταστροφικές επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής, τα ανεπτυγμένα κράτη πρέπει να μειώσουν τις εκπομπές τους κατά 40% έως το 2020 σε σύγκριση με τα επίπεδα του 1990.

 

Κύριε Πρωθυπουργέ πρέπει να παρευρεθείτε στην Κοπεγχάγη και να στηρίξετε αυτόν το στόχο.

 

Ελάτε μαζί μας για το κλίμα!

 

 

Πώς μπορείς να βοηθήσεις

 

Χρειαζόμαστε τη βοήθειά σου.

Δες εδώ πώς μπορείς να βοηθήσεις.

 

Έλα μαζί μας για το κλίμα

 

Περισσότερα:

http://www.mazigiatoklima.gr/

Link to comment
Share on other sites

  • 1 month later...

[YOU TUBE]<object width="425" height="344"><param name="movie" value="http://www.youtube.com/watch?v=7df0w56AbNg&hl=en_US&fs=1&"></param><param name="allowFullScreen" value="true"></param><param name="allowscriptaccess" value="always"></param><embed src="http://www.youtube.com/watch?v=7df0w56AbNg&hl=en_US&fs=1&" type="application/x-shockwave-flash" allowscriptaccess="always" allowfullscreen="true" width="425" height="344"></embed></object>[/YOU TUBE]

 

Το ιστορικό άγαλμα της γοργόνας της Κοπεγχάγης είναι εξοργισμένο από την καταστροφή που προκαλείται από την κλιματική αλλαγή. Χρέος μας να μην αφήσουμε τις πολυεθνικές να σαμποτάρουν το κλίμα. Ψηφίζουμε για το βραβείο της οργισμένης γοργόνας new_win.gif!

 

Οι κρίσιμες συνομιλίες των Ηνωμένων Εθνών για το κλίμα ξεκινούν. Ενώ άνθρωποι, οργανώσεις και κινήματα καλούν σε αποφασιστική δράση για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής με κοινωνικά και γεωγραφικά δίκαιο τρόπο, οι πολυεθνικές κάνουν λόμπινγκ για να μπλοκάρουν κάθε αποτελεσματική δράση και για να βγάλουν κέρδος από το φαινόμενο. Λόμπινγκ σημαίνει την προσπάθεια τους να επηρεάσουν την πορεία των διαπραγματεύσεων και τις αποφάσεις που θα ληφθούν.

 

Το Βραβείο της Οργισμένης Γοργόνας οργανώνεται για να αναδείξει τον επιζήμιο ρόλο των εταιρικών λόμπι στην Κοπεγχάγη και επικεντρώνεται στις εταιρείες ή συνδέσμους βιομηχάνων που κάνουν τη μεγαλύτερη προσπάθεια να σαμποτάρουν τη λήψη αποτελεσματικών μέτρων για την προστασία του κλίματος προωθώντας ψεύτικες λύσεις όπως η υπόγεια αποθήκευση άνθρακα και τα αγροκαύσιμα.

 

Οι διοργανωτές των Βραβείων έχουν προκρίνει τα εξής λόμπι:

 

- Την Αμερικάνικη Συμμαχία για Ηλεκτρισμό από ʽΚαθαρόʼ Άνθρακα (ACCCE), για την ανάμειξή της σε σκάνδαλο ενάντια στο νομοθετικό πακέτο των ΗΠΑ για το κλίμα.

 

- Το Αμερικάνικο Ινστιτούτο Πετρελαίου (API), για το στήσιμο ψεύτικης αντιπολίτευσης ʽπολιτώνʼ στην κλιματική νομοθεσία.

 

- Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο Χημικής Βιομηχανίας (CEFIC), για το επιτυχές λόμπινγκ του ώστε να πάρει δωρεάν άδειες εκπομπής διοξειδίου και να αποδυναμώσει τις κλιματικές πολιτικές σε επίπεδο τόσο ΕΕ όσο και ΟΗΕ.

 

- Τη Διεθνή Ομοσπονδία Αερομεταφορών (IATA), για την επιτυχή καμπάνια της ενάντια στη λήψη υποχρεωτικών μέτρων για τη μείωση των εκπομπών των αεροπορικών εταιρειών και τις ψεύτικες υποσχέσεις για εθελοντική μείωση.

 

- Τη Διεθνή Ομοσπονδία Εμπορίας Εκμπομπών (IETA), για την προώθηση της ιδέας μια διεθνούς αγοράς εκπομπών και της επέκτασης του ʽΜηχανισμού Καθαρής Ανάπτυξηςʼ ενώ φαίνεται καθαρά ότι οι περιφερειακές αγορές εκπομπών, όπως της ΕΕ, και ο ΜΚΑ έχουν παταγωδώς αποτύχει να μειώσουν τις εκπομπές.

 

- Τη Monsanto και τη ʽΣτρογγυλή Τράπεζα για Υπεύθυνη Σόγιαʼ (RTRS), για την προσπάθεια της να ʽβαφτίσειʼ υπεύθυνη τη μεταλλαγμένη σόγια της που θα χρησιμοποιηθεί ως βιοκαύσιμο.

 

- Τη Shell, για τις επενδύσεις σε εξαιρετικά μολυντικά εγχειρήματα όπως η εξόρυξη αργού πετρελαίου από τις ασφαλτούχες άμμους του Καναδά, καθώς και την προώθηση της αποθήκευσης άνθρακα, αλλά και την ταυτόχρονη μείωση των επενδύσεων της στις ανανεώσιμες πηγές.

 

Μπορείτε να ψηφίσετε εδώ new_win.gif και να βρείτε αναλυτικές πληροφορίες εδώ new_win.gif.

 

Το βραβείο της Οργισμένης Γοργόνας οργανώνεται από τις ΜΚΟ:

ATTAC Denmark, Corporate Europe Observatory,

Focus on the Global South, Friends of the Earth International, Oilchange International και Spinwatch.

 

Πηγή TVXS.gr

Το δικαίωμά σας να ομιλείτε,δεν περιλαμβάνει και υποχρέωσή μας να σας πάρουμε στα σοβαρά

Link to comment
Share on other sites

  • 3 weeks later...

Οι αξιοπιστες πηγες ετοιμαζονται να μας ξεκάνουν με ή χωρις το εμβόλιο ετσι κι αλλιως.....

 

___________________________

http://www.econews.gr/2009/12/21/leaked-un-report-global-warming/

 

Κοπεγχάγη: διέρρευσε απόρρητο έγγραφο του ΟΗΕ

December 21, 2009 | Popularity: 1% [?]

 

Περιβάλλον- Ενέργεια- Οικολογία.

 

leaked-un-report-global-warmingΑπόρρητο έγγραφο του ΟΗΕ διέρρευσε στη δημοσιότητα, το οποίο αποδεικνύει ότι οι προτάσεις για τις μειώσεις των αερίων του θερμοκηπίου, που έγιναν στη Σύνοδο της Κοπεγχάγης από τις βιομηχανικές χώρες, δεν πρόκειται να συγκρατήσουν την αύξηση της θερμοκρασίας του πλανήτη κάτω από 2 βαθμούς Κελσίου.

 

Όλα δείχνουν ότι οι ηγέτες των αναπτυγμένων χωρών γνώριζαν ότι οι προτάσεις τους για τις εν λόγω μειώσεις δεν είναι αρκετές και θα οδηγήσουν στην καταστροφή του πλανήτη, σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας Guardian.

 

Μια άνοδος της μέσης θερμοκρασίας του πλανήτη στους 3 βαθμούς Κελσίου, σημαίνει ότι 170 εκατομμύρια άνθρωποι θα πληγούν από καταστροφικές πλημμύρες, 550 εκατομμύρια θα υποφέρουν από πείνα και το 50% των ειδών του πλανήτη θα εξαφανιστεί.

 

Ακόμα και αν η μέση θερμοκρασία φτάσει τους 2 βαθμούς Κελσίου, τα οικοσυστήματα του πλανήτη θα καταστραφούν. Θα υπάρχουν αυξανόμενα φαινόμενα ξηρασίας, περισσότερες πλημμύρες, που θα έχουν αρνητικές επιπτώσεις στις καλλιέργειες.

 

Η περιβαλλοντική οργάνωση Greenpeace αναφέρει στη σελίδα της, ότι σύμφωνα με την κλιματική επιστήμη, τα οριακά σημεία αντοχής (tipping points) των οικοσυστημάτων του πλανήτη ενδέχεται να ξεπεραστούν ακόμα και αν η μέση θερμοκρασία αυξηθεί στους 1,5-2 βαθμούς Κελσίου.

 

Κάτι τέτοιο θα σήμαινε ότι το κλίμα θα ξέφευγε από τον έλεγχο μας, ένα εφιαλτικό σενάριο που θα οδηγούσε σε τεράστιες καταστροφές και ενδεχομένως θα απειλούσε ακόμα και την ίδια μας την ύπαρξη στον πλανήτη.

 

Ο διευθυντής της Greenpeace Κούμι Ναϊντού δήλωσε ότι «αυτό είναι το πιο σημαντικό έγγραφο του κόσμου. Μία αύξηση της μέσης πλανητικής θερμοκρασίας κατά 3 βαθμούς, σημαίνει καταστροφή στην Αφρική και κατάρρευση των οικοσυστημάτων πάνω στα οποία βασίζονται δισεκατομμύρια άνθρωποι. Το έγγραφο αυτό από μόνο του αποτελεί μία βόμβα. Θέτει τους ηγέτες προ των ευθυνών τους».

Link to comment
Share on other sites

Μπραβο yogini με εξυπνο τροπο εισηγαγες ενα πολυ σοβαρο θεμα ,Παγματικα αυτη η αδιαφορια των<μεγαλων>θα τα καταστρεψει ολα εκει που εμεις ασχολουμαστε με μια ιωσουλα σαν την γριππη και εμεις οι ιδιοι δεν εχουμε συνειδητοποιησει το μεγεθος του προβληματος του περιβαλλοντος και αδιαφορουμε για αυτο,μας αξιζει ο¨τι κι αν συμβει στο μελλον,δεν αξιζει ομως στα παιδια μας που τα φεραμε εμεις στον κοσμο δεν μας το ζητησαν αυτα.Ακουγεται μελο αλλα ετσι ειναι.Αν δεν ξεσηκωθουμε εμεις ολοι κανενας αλλος που εχει τεραστια συμφεροντα δεν θα παρει καμια αποφαση υπερ του περιβαλλοντος,απλα δεν ξερω πως ακριβως μπορει να γινει αυτο.

Link to comment
Share on other sites


Διαφημίσεις

Noμίζω πραγματικά ότι θα άξιζε τον κόπο να ανοίξουμε ένα καινούριο τόπικ για τη συγκεκριμένη συζήτηση.

 

Το πρόβλημα αυτό καθαυτό της υπερθέρμανσης του πλανήτη τείνει να πάρει τραγικές για όλους μας διαστάσεις. Το μέλλον των παιδιών μας είναι αβέβαιο...

 

Οι οκτώ χειρότερες επιπτώσεις από την υπερθέρμανση του πλανήτη

 

Πηγή: Reuters, 2 Απριλίου 2007

earth_heat.jpgΗ έκθεση της Διακυβερνητικής Επιτροπής του ΟΗΕ για τις Κλιματικές Αλλαγές παρουσιάζει με μελανά χρώματα την κατάσταση για τα επόμενα χρόνια. Σε αυτήν αναφέρονται οι οκτώ χειρότερες επιπτώσεις λόγω της υπερθέρμανσης του πλανήτη, ορισμένες από τις οποίες θα εκδηλωθούν κατά τα επόμενα 20 χρόνια και, αν δεν ληφθούν αμέσου δραστικά μέτρα, θα κλιμακωθούν ως τα τέλη του 21ου αιώνα περιλαμβάνει έκθεση.

Η έκθεση θα παρουσιαστεί επισήμως στις Βρυξέλλες εντός του Απριλίου, αλλά ένα προσχέδιο της αφέθηκε να διαρρεύσει και να δημοσιευθεί. Παρουσιάζει δε την κατάσταση με μελανά χρώματα - αν και όπως τονίζει ότι υπάρχει ακόμη χρόνος για αντίδραση.

Στη σύνταξη του σχετικού κειμένου συμμετείχαν περισσότεροι από χίλιοι επιστήμονες, προερχόμενοι από δεκάδες χώρες. Οι οκτώ επιπτώσεις-φόβοι των ειδικών είναι οι εξής:

1. Κατά τα επόμενα είκοσι χρόνια εκατοντάδες εκατομμύρια άνθρωποι δεν θα έχουν αρκετό νερό για να ικανοποιήσουν τις ανάγκες τους. Μεταξύ αυτών θα είναι Αφρικανοί και Λατινοαμερικάνοι οι οποίοι τώρα διαθέτουν νερό.

2. Από το 2050, περισσότεροι από ένα δισεκατομμύριο άνθρωποι ενδεχομένου να αντιμετωπίσουν παρόμοιο πρόβλημα στην Ασία. Από το 2080 η έλλειψη νερού θα απειλήσει 1,1 έως 3,2 δισεκατομμύρια ανθρώπους.

3. Οι θάνατοι στα φτωχά στρώματα του πληθυσμού από ασθένειες που θα σχετίζονται με την υπερθέρμανση του πλανήτη, όπως διάρροια και υποσιτισμός, θα αυξηθούν από το 2030. Η ελονοσία και ο δάγκειος πυρετός πιθανότατα να γνωρίσουν έξαρση.

4. Οι μικροί παγετώνες της Ευρώπης θα εξαφανισθούν, ενώ πολλοί από τους μεγάλους θα συρρικνωθούν δραματικά, έως το 2050. Το 50% της χλωρίδας της Ευρώπης θα κινδυνεύσει με εξαφάνιση ή θα αφανισθεί ως το 2100.

5. Περίπου 100 εκατομμύρια άνθρωποι θα μένουν κάθε χρόνο άστεγοι λόγω των πλημμύρων από το 2080 και μετά.

6. Περίπου 200 ως 600 εκατομμύρια άνθρωποι θα βρεθούν αντιμέτωποι με το φάσμα της πείνας ως στα τέλη του 21ου αιώνα.

7. Το νέφος στις αμερικανικές πόλεις θα διογκωθεί και οι θάνατοι που θα σχετίζονται με την τρύπα του όζοντος θα αυξηθούν κατά 4,5% στα μέσα της δεκαετίας του 2050 σε σχέση με τα επίπεδα της δεκαετή του 1990.

8. Από το 2050 και έπειτα πολλά ζώα που διαβιούν σε ψυχρά κλίματα, όπως οι πολικές αρκούδες, μπορεί να απαντώνται περισσότερο σε ζωολογικούς κήπους, αφού οι φυσικές κατοικίες τους θα έχουν καταστραφεί.

Αναφορικά με το άμεσο μέλλον προβλέπεται ότι η παραγωγή τροφίμων θα αυξηθεί - για παράδειγμα οι καλλιέργειες σόγιας και ρυζιού στη Λατινική Αμερική.

Μακροπρόθεσμα όμως τα προβλήματα θα επιδεινωθούν. Τις μεγαλύτερες ζημιές θα υποστούν τα οικοσυστήματα των ωκεανών και των παράκτιων περιοχών, οι υδροφόρες περιοχές και οι παράκτιοι οικισμοί. Χειρότερα αναμένεται να πληγούν από την αλλαγή του κλίματα η Αφρική και η Ασία. Η Βόρειος Αμερική, η Ευρώπη και η Αυστραλία προβλέπεται να δεχθούν τις ηπιότερες των συνεπειών.

Όπως σημειώνουν πάντως οι επιστήμονες που συνέταξαν την έκθεση, πολλές, αν όχι όλες, από τις επιπτώσεις που αναφέρονται σε αυτήν μπορούν να αποτραπούν, αν μέσα σε χρονική περίοδο μιας γενεάς η διεθνής κοινότητα διακόψει τις εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα και σταθεροποιηθεί η εκπομπή των ρυπογόνων αερίων.

 

physics4u - Οι οκτώ χειρότερες επιπτώσεις από την υπερθέρμανση του ...

bennettstevenspalestinewall2.jpg

Το τείχος στη λωρίδα της Γάζας, έτος 2009. Ενα κομμάτι γης τέσσερις φορές πιο πυκνοκατοικημένο από την Αττική, αποτελεί τη μεγαλύτερη φυλακή του κόσμου... Τα παιδιά στην Παλαιστίνη

Link to comment
Share on other sites

Dimitrali ας ανοιξουμε λοιπον κανενα τοπικ γιατι αν το συνεχισουμε εδω δεν θα δοθει ιδιαιτερη σημασια,οποια εχει χρονο να ξεκινησει με απλες πληροφοριες κατα προτιμηση ας το το κανει.

Link to comment
Share on other sites

Μπραβο yogini με εξυπνο τροπο εισηγαγες ενα πολυ σοβαρο θεμα ,Παγματικα αυτη η αδιαφορια των<μεγαλων>θα τα καταστρεψει ολα εκει που εμεις ασχολουμαστε με μια ιωσουλα σαν την γριππη και εμεις οι ιδιοι δεν εχουμε συνειδητοποιησει το μεγεθος του προβληματος του περιβαλλοντος και αδιαφορουμε για αυτο,μας αξιζει ο¨τι κι αν συμβει στο μελλον,δεν αξιζει ομως στα παιδια μας που τα φεραμε εμεις στον κοσμο δεν μας το ζητησαν αυτα.Ακουγεται μελο αλλα ετσι ειναι.Αν δεν ξεσηκωθουμε εμεις ολοι κανενας αλλος που εχει τεραστια συμφεροντα δεν θα παρει καμια αποφαση υπερ του περιβαλλοντος,απλα δεν ξερω πως ακριβως μπορει να γινει αυτο.

 

Να ξεσηκωθούμε? Δεν χρειάζεται καν να κάνουμε κάτι τέτοιο! 5 πραγματάκια αν φροντίζαμε να κάναμε όλοι (βλ. ανακύκλωση, οικονομία σε νερό, ρεύμα κλπ) θα είχαμε δει σημαντικές αλλαγές! Αλλά ποιόν είδατε να ενδιαφέρεται?

Αν ανοίξετε σχετικό τόπικ, παρακαλώ ενημερώστε μας!

Link to comment
Share on other sites

Να ξεσηκωθούμε? Δεν χρειάζεται καν να κάνουμε κάτι τέτοιο! 5 πραγματάκια αν φροντίζαμε να κάναμε όλοι (βλ. ανακύκλωση, οικονομία σε νερό, ρεύμα κλπ) θα είχαμε δει σημαντικές αλλαγές! Αλλά ποιόν είδατε να ενδιαφέρεται?

Αν ανοίξετε σχετικό τόπικ, παρακαλώ ενημερώστε μας!

 

novpal αυτο που λες για μενα ειναι αυτονοητο<ανακυκλωση κτλ> ,οταν λεω να ξεσηκωθουμε εννοω να γινει μια κινητοποιηση παγκοσμια για να αναγκασουμε τις μεγαλες δυναμεις οπως η Κινα και η Αμερικη να λαβουν μετρα.Αυτο που μου εκανε εντυπωση ειναι οτι ολο το διαστημα της διασκεψης στην Κοπεγχαγη υπηρχε μια διαφημιση στην τηλεοραση που μας ωθουσε ολους να υπογραψουμε για την αναγκαιοτητα της αλλαγης του κλματος ,ξερεις ποσες υπογραφες τελικα συγκεντρωθηκαν στην Ελλαδα ?γυρω στις 60 000.Φαντασου μονο μια υπογραφη ζητηθηκε τιποτα παραπανω δηλ.αν μας ζητουσαν να κανουμε κατι πιο δυσκολο οπως ν;α βγουμε στους δρομους για να συμπαρασταθουμε σε οσους διαδηλωναν στην Κοπεγχαχη μαλλον θα ημασταν 100 ατομα.

Link to comment
Share on other sites

Να ξεσηκωθούμε? Δεν χρειάζεται καν να κάνουμε κάτι τέτοιο! 5 πραγματάκια αν φροντίζαμε να κάναμε όλοι (βλ. ανακύκλωση, οικονομία σε νερό, ρεύμα κλπ) θα είχαμε δει σημαντικές αλλαγές! Αλλά ποιόν είδατε να ενδιαφέρεται?

Αν ανοίξετε σχετικό τόπικ, παρακαλώ ενημερώστε μας!

 

Καλο ειναι και να ξεσηκωνομαστε, αλλα θα συμφωνησω ΑΠΟΛΥΤΑ με τα παραπανω.

Ας αναλαβει και ο καθενας επιτελους την προσωπικη, ατομικη του ευθυνη για οσα συμβαινουν.

Ας κανει κατι και ο καθενας μας και ας φωναζει και για το κρατος και το τι κανει ή δεν κανει.

k9Tap3.png

Link to comment
Share on other sites


Διαφημίσεις

Φίλες και φίλοι,

Πηγαίνοντας στην Κοπεγχάγη, γνωρίζαμε τις δυσκολίες που μας περίμεναν. Ελπίζαμε όμως και παλεύαμε με όλες μας τις δυνάμεις έως την τελευταία στιγμή για τη δημιουργία μιας όσο το δυνατόν καλύτερης συμφωνίας μεταξύ των 193 κρατών του ΟΗΕ, μιας συμφωνίας που θα συγκρατούσε την αύξηση της παγκόσμιας θερμοκρασίας κάτω από τους 2ο C, μιας συμφωνίας που θα έδινε δικαίωμα στην ελπίδα για τις μελλοντικές γενιές και τον πλανήτη.

Αυτή η συμφωνία δεν ήρθε ποτέ. Αντιθέτως, καταλήξαμε σε ένα άνευρο κείμενο μη-συμφωνίας, το οποίο αναφέρεται γενικόλογα και αόριστα στην ανάγκη μείωσης των εκπομπών, ώστε η αύξηση της παγκόσμιας θερμοκρασίας να μην υπερβεί τους 2οC, σε σχέση με τα προβιομηχανικά επίπεδα. Τι ειρωνεία! Την ίδια στιγμή που «έκλεινε» το κείμενο, το οποίο για τυπικούς και μόνο λόγους ονομάστηκε «συμφωνία της Κοπεγχάγης», ένα άλλο κείμενο είχε προλάβει να κάνει τον γύρο του κόσμου. Προερχόταν από τον ΟΗΕ και έδειχνε ότι, βάσει των δεσμεύσεων που έχουν σήμερα αναλάβει οι χώρες, οδηγούμαστε σε αύξηση της παγκόσμιας θερμοκρασίας κατά τουλάχιστον 3οC.

Υπήρξαν πολλοί παράγοντες που συνετέλεσαν στην αποτυχία της Κοπεγχάγης. Θα πρέπει να μαζέψουμε τις δυνάμεις μας, να αφήσουμε λίγο χρόνο πριν αποκρυσταλλώσουμε την άποψή μας για τα ακριβή αίτια της αρνητικής κατάληξης στην Κοπεγχάγη. Παρόλα αυτά, μπορούμε σήμερα να κάνουμε μια πρώτη εκτίμηση για τους αρνητικούς πρωταγωνιστές της συνδιάσκεψης:

1. ΗΠΑ – Κίνα. Οι δυο μεγάλοι ρυπαντές του πλανήτη, που μαζί ευθύνονται για το 42% των παγκόσμιων εκπομπών, έκαναν ό, τι περνούσε από το χέρι τους για να παγώσουν την πρόοδο των διαπραγματεύσεων, αναλισκόμενοι σε ζητήματα τυπικών διαδικασιών παρά ουσίας. Είναι οι δυο χώρες που πρωτοστάτησαν, μαζί με την Βραζιλία, τη Ν. Αφρική και την Ινδία, στη συγγραφή του κειμένου που αναφέρθηκε προηγουμένως.

2. Ευρωπαϊκή Ένωση. Οι διχογνωμίες στους κόλπους της ήταν γνωστές εδώ και καιρό. Αυτό που δεν περιμέναμε όμως, ήταν η ολική κατάρρευση της δυναμικής της και η απίστευτη δυστοκία που επέδειξαν χώρες-κλειδιά στους κόλπους της. Για παράδειγμα, η Δανία ήταν η αρνητική έκπληξη. Όχι μόνο γιατί απέτυχε στη διοργάνωση της συνδιάσκεψης, αλλά και γιατί φρόντισε μέσω των παρεμβάσεων του Πρωθυπουργού της, κ. Ράσμουσεν, να χαμηλώσει από την πρώτη στιγμή τον πήχη των προσδοκιών. Στη μάχη της κλιματικής διπλωματίας, η ΕΕ έχασε με εκκωφαντικό τρόπο.

3. Ηνωμένα Έθνη. Η συνδιάσκεψη έπρεπε να καταλήξει σε ένα κοινό ανακοινωθέν-συμφωνίας, υπό την σκέπη του ΟΗΕ, που θα υπέγραφαν οι 193 χώρες που μετείχαν. Ο ΟΗΕ όμως επέδειξε τρομακτικές αδυναμίες στη διαχείριση του ζητήματος και αφέθηκε να παρασυρθεί σε έναν καταιγισμό παρασκηνιακών διαπραγματεύσεων μεταξύ των πιο ρυπογόνων χωρών του κόσμου. Η αποτελεσματική παγκόσμια διακυβέρνηση για ένα τόσο κρίσιμο θέμα, όπως η κλιματική αλλαγή, παραμένει κυρίαρχο ζητούμενο μετά την αποτυχία της Κοπεγχάγης.

Σε αυτά ας προσθέσουμε και το ανεπίτρεπτο -όσο ανεξήγητο- γεγονός του αποκλεισμού των μελών μη κυβερνητικών οργανώσεων από τους χώρους της συνδιάσκεψης. Συνολικά, από τα τουλάχιστον 15.000 μέλη ΜΚΟ που βρίσκονταν μέσα στο Bella Center - ενημερώνοντας, πιέζοντας και δουλεύοντας εξουθενωτικά για μια καλή συμφωνία - μόλις 70 έως 90 έμειναν εντός του χώρου, τις δυο τελευταίες και κρίσιμες ημέρες των συζητήσεων. Οι επίσημοι λόγοι ήταν η ασφάλεια των ηγετών και η έλλειψη χώρου. Οι πραγματικοί λόγοι, όμως, θα πρέπει να αναζητηθούν περισσότερο στην ανάγκη εκμηδένισης της δυναμικής που είχαν επιδείξει όλες αυτές τις μέρες τα μέλη των ΜΚΟ. Μια κακή συμφωνία θα μπορούσε πιο εύκολα να επιτευχθεί (όπως και έγινε) αν απουσίαζαν από τις αίθουσες οι φωνές της κοινωνίας των πολιτών.

Αναφορικά με την Ελλάδα και τον ρόλο που διαδραμάτισε κατά τη διάρκεια των διαπραγματεύσεων, μένουμε με μια γλυκόπικρη γεύση. Η στάση της Ελλάδας, που για πρώτη φορά μετείχε με τόσο πολυπληθή και καταρτισμένη αντιπροσωπεία, ήταν εποικοδομητική, με σημαντικές προτάσεις προς τη σωστή κατεύθυνση, όπως π.χ. η αύξηση του στόχου μείωσης των εκπομπών της ΕΕ σε 30% έως το 2020 ή η κατάληξη σε μια νομικά δεσμευτική συμφωνία. Δυστυχώς, αυτή η ευχάριστη έκπληξη δεν συνδυάστηκε με ένα θετικό αποτέλεσμα. Ευτυχώς, η Ελλάδα φαίνεται να βγαίνει από τη λογική και νοοτροπία του «μαύρου περιβαλλοντικά προβάτου». Αξίζει να σημειωθεί ότι για πρώτη φορά, στην εθνική αντιπροσωπεία προσκλήθηκαν να συμμετέχουν και εκπρόσωποι ΜΚΟ Έτσι, και το WWF Ελλάς συμμετείχε στην εθνική αντιπροσωπεία, καλύπτοντας όμως τα δικά του έξοδα.

Εν κατακλείδι, στην Κοπεγχάγη όλοι οι πολίτες του κόσμου χάσαμε μια μεγάλη μάχη, όχι τον πόλεμο. Οφείλουμε να παραμείνουμε στις επάλξεις, υπερασπιζόμενοι τις επόμενες γενιές, το περιβάλλον και την ευημερία του συνόλου των ειδών του πλανήτη. Εξάλλου, οι διαπραγματεύσεις θα συνεχιστούν και του χρόνου, μιας και έχουν μείνει ανοιχτές όλες οι διαδικασίες για τη διάδοχο κατάσταση του Πρωτοκόλλου του Κιότο. Αυτό σημαίνει ότι οφείλουμε να κρατήσουμε ζωντανή την ελπίδα για μια φιλόδοξη και ουσιαστική νέα παγκόσμια συνθήκη μείωσης των εκπομπών. Αυτό σημαίνει ότι τώρα, περισσότερο από ποτέ, είναι αναγκαία η κινητοποίηση των περιβαλλοντικών οργανώσεων και πολύ περισσότερο των πολιτών ανά τον κόσμο.

Το 2010 μπορεί να γίνει ένα νέο ορόσημο για τα περιβαλλοντικά κινήματα, αν ξεπεράσουμε γρήγορα την πικρία που μας άφησε η Κοπεγχάγη και δουλέψουμε με αφοσίωση για την εγκαθίδρυση μιας νέας ελπιδοφόρας συμφωνίας για το κλίμα. Σε αυτόν τον αγώνα σας χρειαζόμαστε δίπλα μας. Η φωνή και δύναμη του WWF Ελλάς είστε εσείς, οι καθημερινοί πολίτες που στηρίζετε ηθικά και οικονομικά την οργάνωση.

Μείνετε μαζί μας, γιατί το κλίμα είναι στο χέρι όλων μας,

Δημήτρης Καραβέλλας γενικός διευθυντής του WWF Ελλάς

bennettstevenspalestinewall2.jpg

Το τείχος στη λωρίδα της Γάζας, έτος 2009. Ενα κομμάτι γης τέσσερις φορές πιο πυκνοκατοικημένο από την Αττική, αποτελεί τη μεγαλύτερη φυλακή του κόσμου... Τα παιδιά στην Παλαιστίνη

Link to comment
Share on other sites

http://www.skai.gr/articles/news/environment/ΑποτίμησητηςδιάσκεψηςτηςΚοπεγχάγης/

ΚΡΙΜΑ ΤΟ ΝΟΜΠΕΛ ΕΙΡΗΝΗΣ ΠΟΥ ΠΗΡΕ Ο ΟΜΠΑΜΑ

ΑΝ ΕΙΝΑΙ ΔΥΝΑΤΟΝ ΝΑ ΑΠΟΚΛΕΙΣΟΥΝ ΤΙΣ ΜΗ ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΕΣ ΟΡΓΑΝΩΣΕΙΣ ΤΙΣ ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΜΕΡΕΣ

Link to comment
Share on other sites

Το νόμπελ ειρήνης το πήρε ο Ομπάμα για τις σκέψεις του για την ειρήνη. Δεν έκανε τίποτα. Άρα, το νόμπελ δεν το πήρε, του το δώσανε. Όπως πιστεύω και την προεδρία, δεν την κέρδισε, αλλά του τη δώσανε αναλόγως των συμφερόντων.

 

Φαίνεται ως καλύτερη πρόταση σε σχέση με τις επιλογές, αλλά πιστεύω πως τίποτα δεν γίνεται στην τύχη σε εκείνη τη χώρα. Περιμένω, ακόμα και τα χειρότερα......

Δεν εκπαιδεύω παιδιά... Εκπαιδεύομαι γονιός.

"... άλλωστε, η εμπειρία που αποκτούμε είναι η συσσώρευση των λαθών μας, έτσι δεν είναι; ... " -E.M.

Link to comment
Share on other sites

1. Τα McDonalds κάνουν το λογότυπο τους κυριολεκτικά οικολογικό.

 

Το "μεγαθήριο" των fast food, σε μια προσπάθεια να δείχνει πιο οικολογικό, αφαιρεί από το λογότυπο της εταιρείας το κόκκινο χρώμα και το αντικαθιστά με το πράσινο. Όπως γράφτηκε στο GreenBiz.com: «Η κίνηση αυτή ουσιαστικά δίνει ξεκάθαρα το νόημα του "πράσινου μάρκετινγκ". Διαφημίζεται μια αφηρημένη οικολογική στροφή, ενώ την ίδια στιγμή πρακτικά δεν γίνεται τίποτα και οι υποσχέσεις για περιβαλλοντική δραστηριοποίηση είναι ασαφείς».

Link to comment
Share on other sites


Διαφημίσεις

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Create New...