Jump to content
➔ ParentsCafe.gr
  • Tell a friend

Love Parents.org.gr? Tell a friend!

Νταντά πρώτων βοηθειών - supernanny - Nanny 911

Recommended Posts

ειδα την εκπομπη και εχω να πω τα εξης:

1. δεν επισημάνθηκε καν η ασυνέπεια των γονιών να υποτιμουν πχ τον γιο στην κορη (οταν επαιζε ο μικρος βιντεοπαιχνίδι η μαμα ειπε στην κορη οτι εμεις τα κοριτσια δεν παιζουμε τετοιες βλακίες. Συμπέρασμα: οι αντρες ασχολούνται με βλακίες και αρα είναι βλάκες???) αλλα τους κακοφαινοταν που το αγορι είχε το δωματιο αποκλειστικα για αγορια.

2. Ας μην κοροϊδευόμαστε: με 5 συμβουλες σε 2-3 μέρες δεν αλλαζει η συμπεριφορα μας. Ισως για λίγο ή ακομα και απο καιρο σε καιρο να την θυμόμαστε την συμβουλη και να την εφαρμόζουμε, όμως όποιος εχει "δουλέψει" σε ομαδα γονέων ξερει ποσο χρονοβόρο και δυσκολο είναι :wink:

Διαφημίσεις

• Replies 81
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Επίσης ξεκάθαρες συμβουλές που να μπορούν να ακολουθήσουν οι γονείς δε δώθηκαν. Η νταντά έλεγε τι να κάνει ο γονιός στη μία ή στην άλλη περίπτωση, αλλά γενικές συμπεριφορές και κατευθύνσεις ... δεν παρατήρησα... Δηλαδή δεν έκανε ξεκάθαρος ποιος είναι ο στόχος και μηχανισμούς για να επιτευχθεί αυτό.

Αν δεν εξηγηθεί ο μηχανισμός συμπεριφοράς δεν μπορεί να υπάρξει ουσιαστικό αποτέλεσμα.

Δεν εκπαιδεύω παιδιά... Εκπαιδεύομαι γονιός.

"... άλλωστε, η εμπειρία που αποκτούμε είναι η συσσώρευση των λαθών μας, έτσι δεν είναι; ... " -E.M.

Θα πω οτι η συζήτηση ναι, ωφελεί και πρέπει να γίνεται αλλά σε ποιά ηλικία το παιδί μπορεί να απαντήσει στην ερώτηση "γιατί το κάνεις αυτό? τι σου συμβαίνει? τι σου φταίει?" Πάντως εμένα ο δικός μου που είναι 4,5 δεν έχει την ωριμότητα να μου απαντήσει.Δεν ξέρει καν ο ίδιος. Οπότε?

θα ηθελα να σου προτεινω να λες εσυ στο παιδί τι νιώθει

πχ νομίζω οτι θύμωσες και νιώθεις μπερδεμένος

αν παλι δεν είσαι χρησιμοποιησε ερωτηση και το "ισως"

πχ ίσως είσαι θλιμένος και απογοητευμένος?

είναι δυσκολο πολλες φορες όμως βοηθά ΑΠΙΣΤΕΥΤΑ το παιδί που νιώθει τα συναισθηματα και δεν ξέρει τι του συμβαίνει . Αν ξερει σε λίγο καιρό θα σου λεει και πολλα πραγματα θα είναι πιο απλα. Αν μάλιστα κανει το ιδιο και εσυ θα μαθει το αίτιο -> αποτελεσμα. Δλδ αταξία εγω? η μαμα θυμώνει που θα το βοηθήσει ιδιαίτερα και στην εξω-οικογενειακη ζωη του :D

Εχοντας παρακολουθησει ελαχιστα το εν λογω reality καταλαβα οτι μαλλον αυτοι που λαμβανουν μερος δε σεβονται ουτε τον εαυτο τους ουτε τα παιδια τους. Οποια οικογενεια αντιμετωπιζει προβληματα συμπεριφορας και ανατροφης δε χρειαζεται, κατα την ταπεινη μου γνωμη, να γινεται θεαμα στην τηλεοραση για να τα επιλυσει. Μπορει πολυ απλα να συμβουλευθει καποιον ειδικο ιδιαιτερως. Αναρωτιεμει εαν αυτοι που το εφηυραν αλλα και αυτοι που λαμβανουν μερος εχουν σκεφτει τον αντικτυπο που θα εχει αυτη η υπερεκθεση των προσωπικων στιγμων τους στα παιδια τους στο αμεσο μελλον.

Αβυσσος η ψυχη του ανθρωπου και της TV!

Α....και το ποιο αστειο...

Με ρωταει η κορη μου καποια στιγμη (3.5 χρονων) :

-Μπαμπα ? Ποτε θα τα κανει "ντα" αυτη η κυρια τα κακα παιδάκια ?

-Γιατι να τα κανει "ντα" παιδι μου.Ειναι σαν γιατρος.Συμβουλες δινει στον μπαμπα και στη μαμα τους.

-Και τοτε γιατι την λενε "ντα-ντα" ???

:) :) :)

μια χαρα σπιρτο τη βρισκω τη μικρη!!!

να σου ζησει:P

Διαφημίσεις

• 5 months later...

Βασικά εγώ αυτό που έχω να πω είναι ότι στη μικρή μου δεν πιάνει τίποτα από όλες αυτές τις τεχνικές που έχω διαβάσει σε βιβλία και έχω δει στη νταντα. Εγώ πάντα κατεβαίνω στο επίπεδο της και της μιλάω , της εξηγώ ... η μικρή πάντα με κοιτάει σα να είμαι ούφο και τελικά κάνει τα δικά της. Επίσης με την τιμωρία στην καρέκλα το εχω κάνει και όντως καθόταν και μετά έλεγε δε θα το ξανακάνω αλλά μετά το ξαναέκανε. Και μάλιστα τώρα τελευταία κάνει αυτό που δεν πρέπει και μετά πάει μόνη της στην καρέκλα και νομίζω ότι της αρέσει πλέον - το βλέπει παιχνίδι. Όσο για τον ύπνο γενικά την έχω αφήσει να κλάψει γιατί τίποτα άλλο δεν έπιανε και τώρα ξέρει και κοιμάται μόνη της αλλά το θέμα είναι τι θα γίνει όταν πάει σε κρεββάτι? Τώρα καλά είναι περιορισμένη στην κούνια: Κλαψουρίζει 1-2λεπτά λέγοντας "Δε θέλω να κοιμηθώ" και όλα τα σχετικά "Φοβάμαι" - "Πονάω" κλπ και μετά ξεραίνεται στον ύπνο. Όταν τη βάλω σε κρεββάτι φοβάμαι ότι απλά θα κατεβαίνει και θα έρχεται να μου τα λέει στο δωμάτιό μας!

Τέλος μας έχει φλομώσει στο ψέμα. Όλο κάτι πονάει, όλο κάτι φοβάται και όλο κλαίει για κάποιο λόγο. Είναι ο τρόπος της να της δώσεις σημασία. Αλλά και όταν της δίνεις σημασία δεν ξέρει τι θέλει - όλο θέλει κάτι παραπάνω να της κάνεις. Γενικά είναι αγρίμι, πολύ δύσκολο παιδί, πολύ αντιδραστική, πολύ πεισματάρα και τίποτα από όλα αυτά δεν πιάνει σ' αυτή. Στο τέλος τις περισσότερες φορές με φέρνει εκτός εαυτού ...

Χαχαχα. Εχω πεθάνει στα γέλια. Η κόρη σου είναι σαν τις δικές μου. Οχι μόνο πάνε μόνες τους στην τιμωρία, αλλά βάζουν και εμένα και τον πατέρα τους!!!!:-D Αν κάνουμε κάτι που δεν τους αρέσει μας λένε να πάμε στην καρέκλα για τα άτακτα παιδιά!!:-D

Οσο για τον ύπνο, μην φοβάσαι. Να είσαι σίγουρη. Χαχαχα....:wink:

Προσπάθησε, αντί να βγαίνεις εκτός ευτού, να το διασκεδάζεις.

Πέραν της πλάκας παντως, εγώ είδα μεγάλη διαφορά από τότε που το πήρα απόφαση και ειμαι πολύ πιο υπομονετική (η καρδούλα μου το ξέρει) και την παώ με τα νερά της.

Είναι αφελής όποιος πιστεύει ότι θα πάει στον παράδεισο μιας θρησκείας και δεν θα διακινδυνεύσει να καταλήξει στην κόλαση μιας άλλης.

TbSdp2.png

• 4 weeks later...

Δεν έχω γίνει μαμά ακόμα. Γεννάω το Νοέμβριο...

Έχω δει και εγώ μερικές εκπομπές (πολύ λίγες για να πω την αλήθεια). Διάβασα και το βιβλίο όταν το πήρε η αδερφούλα μου (θα γίνει και αυτή μαμά τον Δεκέμβρη).

ΔΕΝ ΜΟΥ ΑΡΕΣΑΝ.

ίσως να είμαι λάθος λόγω έλλειψης εμπειρίας. Ίσως να ισχύει και στην περίπτωση μου ότι όποιος είναι έξω από τον χορό πολλά τραγούδια ξέρει.

Τι δεν μου άρεσε:

- Μερικές φορές δείχνουν παιδιά με ακραίες συμπεριφορές. Εκτός του ότι δε πιστεύω ότι η απλή χειραγώγηση της συμπεριφορά τους (με ή χωρίς την παρέμβαση της νταντάς) λύνει τα όποια προβλήματα (ίσως καμιά φορά χρειάζεται η βοήθεια παιδοψυχολόγου), στους μελλοντικούς γονείς δίνει την αίσθηση ότι θα έχουν να παλέψουν με τα άγρια θηρία.

- Εκείνο που ΠΡΟΣΩΠΙΚΑ εισέπραξα είναι ότι τα παιδιά είναι ο εχθρός, το ανήμερο θηρίο. Επιτυχία είναι η επιβολή της επιθυμητής συμπεριφοράς. Ή η καταστολή της ανεπιθύμητης συμπεριφοράς. Όπως κάνει ο θηριοδαμαστής στο τσίρκο. Χτυπάει το μαστίγιο στον αέρα και ο ελέφαντας σηκώνεται στα πίσω πόδια. Γιατί ο ελέφαντας ΦΟΒΑΤΑΙ το μαστίγιο. Προσωπικά πιο πολύ θα εκτιμούσα αν μπορούσαν να καταδείξουν πιθανές αιτίες που οδηγούν σε κάποια προβλήματα. Πχ γιατί ένα παιδί επιδεικνύει βίαιη συμπεριφορά απέναντι στον στην αδερφή του; Μήπως από κάπου ξεσήκωσε ένα πρότυπο; Πχ μήπως έμαθε ότι οι μεγάλοι (προνομιούχοι) έτσι επιβάλλονται στα μικρά παιδιά; Ή μήπως έμαθε ότι αυτή κατά ανάγκη είναι η συμπεριφορά του ισχυρού; Θα ήθελα να μου υποδείξουν πιθανές αιτίες που οδηγούν στη ύπαρξη τόσου συσσωρευμένου θυμού;

- Όλα μπαίνουν σε ένα κουβά: Είτε δεν μάζεψες το δωμάτιο σου είτε κακοποιείς επί μονίμου βάσεως την αδερφή σου, θα στρώσεις με μερικές επισκέψεις στο σκαλοπάτι τιμωρίας. Ήμαρτον. Η μία είναι προβληματική συμπεριφορά και η άλλη απλή άγνοια της ωφέλειας να έχεις οργανωμένο τον χώρο σου.

Ποια είμαι εγώ που κρίνω...

Αλλά νομίζω ότι σε σοβαρές περιπτώσεις πρωτίστως πρέπει να αναζητούμε την αιτία μιας συμπεριφοράς. Αλλιώς είναι σαν να ρίχνουμε στάχτη στα αναμμένα κάρβουνα: Μπορεί να μη τη βλέπουμε, αλλά η φωτιά σιγοκαίει από κάτω...

Για τις άλλες περιπτώσεις θα πρέπει πρώτα να ήμαστε βέβαιοι ότι αυτό που επιθυμούμε δεν είναι αυτό που απλά μας βολεύει: Έχω δει μάνα να ωρύεται σε παιδάκι να μην απομακρύνεται γιατί απλά αυτή ήθελε να απολαύσει καφέ και κουβέντα με τη φιλενάδα. Δεν θα ήταν λιγότερο κακό (από τις φωνές) αν με το όποιο ύφος του έλεγε ότι θα καταλήξει στη γωνιά τιμωρίας. Γιατί το παιδί δεν ήταν λάθος, άρα δεν χρειαζόταν να αλλάξει συμπεριφορά.

Προσφιλές μου πρόσωπο δεν έρχεται με την οικογένεια σπίτι μου γιατί τα παιδιά είναι ζωηρά και θα κάνουν ζημιές. Και της έχω εξηγήσει: Οι ζημιές που ΙΣΩΣ θα κάνουν δεν με πειράζουν καθόλου (δεν είναι και οι ράμπο και στο σπίτι μου έχουν έρθει πολύ πιο ζωηρά παιδάκια). Ότι αν γίνει κάτι που θα είναι άσχημο θα τα βρούμε με τα παιδιά. Σιγά το πράγμα. Τίποτα αυτή. Τα ίδια και με άλλους – δεν πάει πουθενά ΓΙΑ ΝΑ ΜΗΝ ΦΑΝΟΥΝ ΕΝΟΧΛΗΤΙΚΟΙ. Μήπως υπο ή ασυνείδητα υπάρχει η σκέψη «τι καλή ανατροφή ΦΑΙΝΕΤΑΙ ότι δίνουμε, και έχουμε τα παιδιά σούζα»;

Έχω και άλλα να πω. Αλλά μάκρυνε πολύ το πράγμα. Και δεν χρειάζεται.

Το Ήλεκτράκι μου και ο Οδυσσέας μου, οι ηλιαχτίδες μου!

..................................................................................

Ο Θεός πέθανε...

Ο Μαρξ πέθανε...

κι Εγώ τώρα τελευταία δε νοιώθω πολυ καλά...

Έχω δει και εγώ μερικές εκπομπές (πολύ λίγες για να πω την αλήθεια). Διάβασα και το βιβλίο όταν το πήρε η αδερφούλα μου (θα γίνει και αυτή μαμά τον Δεκέμβρη).

ΔΕΝ ΜΟΥ ΑΡΕΣΑΝ.

ίσως να είμαι λάθος λόγω έλλειψης εμπειρίας.

Δεν εισαι λαθος Ρεα. Το εχω πει 1000 φορες και θα το ξαναπω. ειναι στημενες εκπομπες με 30 καμερες, μπουμαν και σκηνοθετη. Κανενα παιδι ακομα και προβληματικη συμπεριφορα να εχει Δεν γινεται να λειτουργησει νορμαλ κατω απο ολο αυτο. Για μενα ειναι οικογενειες επι πληρωμη που βαζουν τα παιδια να κανουν αυτο που 'ισως' κανουν κανονικα πολυ χειροτερα ομως για να κανει εντυπωση το αποτελεσμα που φερνει η 'παρουσιαστρια' ΟΧΙ δεν την θεωρω νταντα απαξ και το κανει αυτο στην ΤΒ. Ολα τα παιδια τα χειριζεται το ΙΔΙΟ. ειναι αδυνατο αυτο. Το καθε παιδι εχει την προσωπικοτητα του. Δεν μπαινουν ολα στο ιδιο τσουβαλι. Απο εκει και μονο καταλαβαινεις ποσο περιορισμενο ειναι ολο αυτο......αντε και καλα μυαλα.........:roll:

Don't give me love, i've had my share. Give me the truth instead.....

Τα προβλήματα συμπεριφοράς λύνονται όταν ο γονέας έρχεται κοντά με το παιδί του, δείχνει ενδιαφέρον, στοργή, ασχολείται μαζί του.Τα προβλήματα ξεκινούν πάντα από το οικογενειακό περιβάλλον.Όταν οι γονείς αλλάξουν την προβληματική συμπεριφορά και υπάρχει αρμονία, συνεργασία και αγάπη όλα τα προβλήματα λύνονται.Αυτά από μία νηπιαγωγό...

Αν υπάρχει κάτι που μου αρέσει σε αυτή τη σειρά είναι ακριβώς αυτό. ότι βάζει τους γονείς να εστιάσουν στη δική τους συμπεριφορά αντί να λένε τι κακότροπο που είναι το καμάρι τους. Επίσης το ότι δίνει έμφαση στη σύμπνοια και την επικοινωνία του ζευγαριού και το ότι εφιστά την προσοχή των γονέων να υπάρχουν κανόνες και όρια μέσα στην οικογένεια ώστε να μην κλιμακώνονται τα πράγματα και βγαίνουν εκτός ελέγχου. Αυτά δεν είναι καθόλου αυτονόητα πράγματα και πολλοί άνθρωποι χρειάζονται βοήθεια για να τα δουν. Τώρα οι επιμέρους "τεχνικές" δε μπορεί να έχουν οικουμενική ισχύ, όμως κάποιες φορές λειτουργούν.

Όσο για την ελληνική εκδοχή, διατηρώ πολλές επιφυλάξεις. Ούτως ή άλλως τα ριάλιτυ ποτέ δε μου γεμίζουν το μάτι.....

FLcUp3.png0BQfp3.png

κοριτσια μοθ ολα αυτα ειναι σκληρο ραλιτι που απλα πεταει κ καμια τεχνικη γενικα κ αοριστα κ ολοι εντυπωσιαζονται...ελαχιστα απο αυτα εχουν ανταποκριση κ αποτελουν ταινιεσ μικρου μηκουσ γι αυτο θα σασ συνιστουσα να μην ασχοληθητε παρα μονο για πλακα....οσο για την ελλην βερσιον πηραν σβαρνα τουσ παιδικουσ κ ζητουσαν εθελοντεσ γονεισ ...αν ειναι δυνατον...μαλιστα περσι περασαν κ απτον παιδικο που ηταν ο γιοσ μου κ τουσ εστειλαν κανονικα....στην τελικη αν εχετε καποιο προβλημα σοβαρο υπαρχουν κ σοβαροι επιστημονεσ:D:D:D:D:D

Διαφημίσεις

Rea στα περισσότερα θα συμφωνήσω μαζί σου. Νομίζω για λόγους τηλεθέασης επιλέγουν οικογένειες με πολλά παιδιά κάποια από τα οποία έχουν ακραίες συμπεριφορές. Για το ελληνικό δεν ξέρω γιατί δεν το έχω δει (υπάρχει τέτοια εκπομπή;;;;;) για το ξένο (αυτό που έχει τη μια νταντά) σε κάποιες περιπτώσεις το έχω χρησιμοποιήσει ως ιδέα. Τι εννοώ το να έχεις ένα δίχρονο που χτυπιέται γιατί δεν του γίνεται το χατήρι (όποιο και αν είναι αυτό) πίστεψέ με είναι κάτι πολύ συνηθισμένο ή το να έχεις ένα παιδί που σε κάποια φάση χτυπάει κάποιο άλλο παιδί. Εκεί λοιπόν πήρα το ερέθισμα ''διακόπτω τη δραστηριότητα που κάνει το παιδί και το βάζω να σκεφτεί'' Μετά ψάχνοντας και εδώ είδα πως πρέπει να το κάνω και πότε να το εφαρμόζω (στη δική μας περίπτωση εφαρμόζουμε τώρα πια σπάνια ευτυχώς το ''φεύγουμε εαν κάνεις το τάδε, παίρνει προειδοποίηση και εαν εξακολουθεί πραγματοποιώ αυτό που το έχω πει''. Τον μαθαίνω έτσι να συνδέει την άσχημη συμπεριφορά με τις συνέπειες). Μου αρέσει επίσης η συμβουλή κατεβαίνω στο ύψος του παιδιού και του μιλάω με σταθερή φωνή. Σίγουρα δεν συμφωνώ με τη συχνότητα που το κάνουν στην τηλ. αλλά εκεί δείχνει και πιο ακραίες συμπεριφορές. Ακόμη έχω ξεσηκώσει το παράδειγμα της επιβράβευσης της καλής συμπεριφοράς που επίσης έχω διαβάσει εδώ. Τι θέλω να πω ότι η συγκεκριμένη εκπομπή μου έδωσε το ερέθισμα και από εκεί και μετά έψαξα, διάβασα και έφερα στα μέτρα της οικογένειας μου κάποια πράγματα. Μπορεί και εγώ πριν κάνω το παιδί να το έβλεπα από άλλη σκοπιά (μάλλον δεν θα το έβλεπα καθόλου). Επίσης είμαι 1000% μαζί σου στην άποψη περί reality. Ακόμη εκεί που αναφέρεσαι στην επιθετικότητα μεταξύ αδελφών πίστεψέ με (προέρχομαι από οικογένεια με 4 παιδιά χωρίς εκρήξεις βιας ανάμεσα στους γονείς ή στα παιδιά και τους γονείς) ότι είναι κάτι συνηθισμένο. Μπορεί όντως ένα άσχημο περιβάλλον να χειροτερέψει την κατάσταση αλλά σε διαβεβαίω ότι ειδικά με την μικρή μου αδερφή παίζαμε ξύλο, σπρωξιές, μαλλιοτράβηγματα :oops::oops::oops: παρότι ήταν η καλύτερη μου φίλη και φυσικά το πιο αγαπημένο μου πρόσωπο (είναι αυτό που λέμε η αδελφική αγάπη σκοτώνει). Τώρα τα θυμόμαστε καμιά φορά και γελάμε και τότε επεμβαίνει η μάνα μου λέγοντας ''ναι γελάτε τώρα αλλά τότε εγώ ήμουν σε απόγνωση''.

xZBdp3.png

• 10 months later...

πολυ καλο,εγω εψαξα και παραγγειλα το ελληνικο βιβλιο νταντα πρωτων βοηθειων που είναι δικο της και το ελαβα χθες ακομα δεν το εχω διαβασει.

YiMXp3.png

• 1 year later...

Έχετε καιρό ανοιγμένο το θέμα, αλλά θέλω να πω την γνώμη μου.

Εγώ αγαπώ Joe!! Δεν ασχολούμαι ούτε κατά πόσο αυτό είναι reality, ούτε η μάπα που βγήκε στην Ελλάδα. Δεν μπαίνω στη διαδικασία να πω αν είναι ή όχι στημένο.

Μένω σε ένα: στις μεθόδους, που αν έχεις υπομονή και κρίση, είναι πολύ πολύ πολύ ωφέλιμες. Και μερικές, όπως αυτό το "χαμηλώνω" δεν είναι δικές της.. είναι παγκοσμίως αναγνωρισμένο πως έτσι πρέπει να γίνεται.

Γέλασα με τα σχόλια κάποιων.. για τις τακτικές που είναι βάρβαρες;;;:shock: για την νταντά με το δολοφονικό βλέμμα:shock::shock: Που τα είδατε όλα αυτά;; :lol:

Κάθε παιδί θέλει τον τρόπο του οκ... Έχει το κουμπί του... οκ.

Όμως, υπάρχουν κάποια "πεδία" που υφίστανται.. Όπως η προειδοποίηση ή η ανταμοιβή-αναγνώριση. Η συγκεκριμένη σου δίνει ιδέες, τρόπους. Και φυσικά εστιάζει στην επικοινωνία. Πως την έχετε δει ως μπαμπούλα, δεν καταλαβαίνω!

Τέλος, το κατά πόσο πιάνουν ή όχι, πέρα από το ίδιο το παιδί, ο πιο σύνηθες λόγος είναι η έλλειψη υπομονής των γονιών. Επειδή κάτι δεν είχαμε την επιμονή να το καταφέρουμε... μην το καταδικάζουμε ως μέθοδο.

Η κόρη μου είναι από τα αρκετά υπάκουα παιδιά, έχει κάτσει στην "σκεφτούλα" (=γωνιά σκέψης) 15 φορές στη ζωή της (είναι 4 τώρα), δεν της έχω σηκώσει ποτέ χέρι, και στις αταξίες της χάνει προνόμια, χωρίς να εισπράττει φοβερές τιμωρίες ή απειλές που στους περισσότερους λόγια μένουν.. Όχι γιατί είμαι ήρεμη ως άνθρωπος, αλλά γιατί καταπίνω τη χολή μου, επειδή δεν θέλω να χάσω την μπάλα μαζί της.

Σαφώς, είναι ένα καλόβολο παιδί.. δεν μου βγήκε διαβολάκος. Αλλά και η δική μου καθημερινή στάση και αφοσίωση έχει βοηθήσει στο αποτέλεσμα. Ότι όταν μία φορά πω "όχι" αυτό το όχι δεν αλλάζει σε ..ναι, επειδή έκλαψε/τσίριξε/έκανε νάζια ή δεν ξέρω τι άλλο... όλοι αυτοί οι χειρισμοί, παίζουν πολύ μεγάλο ρόλο! Και τρανή απόδειξη αυτού, η διαφορετική αντιμετώπιση απέναντι σε μένα, στη γιαγιά, στη νονά κλπ. Κοινώς "όπου μας παίρνει..."

Μερικές φορές η υποσυνείδητη "ενοχή" μας για κάτι που οι ίδιοι δεν καταφέρνουμε όσο καλά θα θέλαμε, μας κάνει κακούς κριτές, κρίνοντας μεθόδους διαπαιδαγώγησης ως "εξωγήινες" ή απλά ανύπαρκτες!

Διαφημίσεις

• 2 weeks later...

Αυτοί που λένε τη Jo Frost μπαμπούλα, μάλλον πρέπει να είναι οι ίδιοι αναρχο-προοδο-αριστερο-δενπληρωνιστές που λένε μπαμπούλα την Τρέμη, τον Πρετεντέρη και τον κο Μπάμπη! Αν είναι δυνατόν, τη Jo!

Τέτοιον γλυκό άνθρωπο!

Με τέτοιο ευρύτατο πεδίο γνώσεων!

Με τόσες σπουδές!

Με τόσα Phd Ψυχολογίας! (όσα κι εγώ, δλδ 0)

• 4 weeks later...
Αυτοί που λένε τη Jo Frost μπαμπούλα, μάλλον πρέπει να είναι οι ίδιοι αναρχο-προοδο-αριστερο-δενπληρωνιστές που λένε μπαμπούλα την Τρέμη, τον Πρετεντέρη και τον κο Μπάμπη! Αν είναι δυνατόν, τη Jo!

Τέτοιον γλυκό άνθρωπο!

Με τέτοιο ευρύτατο πεδίο γνώσεων!

Με τόσες σπουδές!

Με τόσα Phd Ψυχολογίας! (όσα κι εγώ, δλδ 0)

Λες tiller να βασίζανε μία ολόκληρη παραγωγή με προορισμό το γυαλί, σε έναν άνθρωπο χωρίς σχετικές γνώσεις/σπουδές;

Τέτοιο απωθημένο.. δεν το κατανοώ. Ούτε και βλέπω να μιλάς συγκεκριμένα για κάτι που προσωπικά βρίσκεις απαράδεκτο, από αυτά που η ίδια πρεσβεύει.

Και όλοι οι γονείς, την ίδια "δουλειά" κάνουμε, χωρίς να το έχουμε σπουδάσει.. άλλοι το κάνουν με μεγάλη επιτυχία, άλλοι με λιγότερο, άλλοι με αδιαφορία, και άλλοι είναι για κρέμασμα..

Λες tiller να βασίζανε μία ολόκληρη παραγωγή με προορισμό το γυαλί, σε έναν άνθρωπο χωρίς σχετικές γνώσεις/σπουδές;

Τέτοιο απωθημένο.. δεν το κατανοώ. Ούτε και βλέπω να μιλάς συγκεκριμένα για κάτι που προσωπικά βρίσκεις απαράδεκτο, από αυτά που η ίδια πρεσβεύει.

Και όλοι οι γονείς, την ίδια "δουλειά" κάνουμε, χωρίς να το έχουμε σπουδάσει.. άλλοι το κάνουν με μεγάλη επιτυχία, άλλοι με λιγότερο, άλλοι με αδιαφορία, και άλλοι είναι για κρέμασμα..

Κοίταξε Martha, σπουδές από σπουδες στις Παιδαγωγικές Επιστήμες διαφέρουν.Υπάρχουν τα ΤΕΙ βρεφονηπιοκομίας, υπάρχουν τα Πανεπιστήμια νηπιαγωγών, σχολές τύπου ΙΕΚ.Καθένα από αυτά προσφέρει στους φοιτητές του διαφορετικά πράγματα.Στην Αγγλία οι σχολές παιδαγωγικών είναι από 2 εώς 3 χρόνια και δεν είναι ΑΕΙ.Η Ελλάδα(που για αρκετά την κατηγουρούμε) μαζί με μια ακόμα Ευρωπαική χώρα,είναι οι μόνες που προσφέρουν στις Παιδαγωγικές Επιστήμες Ανώτατη Εκπαίδευση. Αν θές διαβάζεις την απάντηση που έχω δώσει στο θέμα.

Κοίταξε Martha, σπουδές από σπουδες στις Παιδαγωγικές Επιστήμες διαφέρουν.Υπάρχουν τα ΤΕΙ βρεφονηπιοκομίας, υπάρχουν τα Πανεπιστήμια νηπιαγωγών, σχολές τύπου ΙΕΚ.Καθένα από αυτά προσφέρει στους φοιτητές του διαφορετικά πράγματα.Στην Αγγλία οι σχολές παιδαγωγικών είναι από 2 εώς 3 χρόνια και δεν είναι ΑΕΙ.Η Ελλάδα(που για αρκετά την κατηγουρούμε) μαζί με μια ακόμα Ευρωπαική χώρα,είναι οι μόνες που προσφέρουν στις Παιδαγωγικές Επιστήμες Ανώτατη Εκπαίδευση. Αν θές διαβάζεις την απάντηση που έχω δώσει στο θέμα.

Marynip δεν αντιλέγω.. Είναι μεγάλο θέμα το κομμάτι των σπουδών. Όμως δεν πιστεύω πως είναι το πρώτο και τελευταίο κριτήριο του αν κάποιος είναι του δικού μας λεγόμενου ΑΕΙ, για να κρίνουμε την αποτελεσματικότητα των μεθόδων που προτείνει.

Ειδικά το κομμάτι της διαπαιδαγώγησης, το βρίσκω τόσο ποικίλο, πολύπλευρο και ιδιαίτερο, που δεν έχει "κανόνες". Το κάθε παιδί, η συνθήκη της οικογένειας, τα βιώματα των γονέων, οι ιδιαιτερότητες του παιδιού, η καλή ή όχι σχέση του ζευγαριού, η σύνθετη συμβίωση και πολλά άλλα, είναι αυτά που ορίζουν κάθε φορά και τους προβληματισμούς που προκύπτουν, συνάμα και τις μεθόδους που επιλέγουμε συνειδητά ή όχι να ακολουθήσουμε.

Για μένα είναι ένα πεδίο, όπως αυτό του ψυχολόγου. Όλοι βγάλανε την ίδια σχολή, μα εσύ θα έχεις καλή χημεία και αποτέλεσμα με τον Χ, και εγώ με τον Ψ. Χωρίς αυτό να σημαίνει πως ο ένας είναι λάθος και ο άλλος σωστός.

Όταν όμως μιλάμε για μεθόδους που έχουν εστερνιστεί (έστω κάποιες από αυτές) χιλιάδες οικογένειες και έχουν δει αποτέλεσμα, και εμείς να θέλουμε να το "ακυρώσουμε" λόγω τίτλου σπουδών, ε.. μοιάζει άστοχο.

Το να μιλούσαμε για κάτι από όλα αυτά που κάνει, ότι πάει κόντρα με το τάδε σύστημα που έχει μάθει ο έλληνας νηπιαγωγός ή με το δείνα τρόπο σκέψης/λειτουργίας ενός παιδαγωγού.. αυτό είναι άλλο ζήτημα.

Βάλε να συζητήσουνε έλληνες εκπαιδευτικοί για το μοντεσσόρι. Κοινώς οι πιο προοδευτικοί/σύγχρονοι, με τους κλασσικούς. Έχουν κάθετες διαφωνίες, για κάτι που είναι μέσα στην ύλη των παιδαγωγών. Αυτό δεν κάνει απαραίτητα το ένα σωστό και το άλλο λάθος. Το καθένα έχει τα δικά του στοιχεία και από αυτά επιλέγεις τι θεωρείς καλύτερο ή πιο κοντινό στο δικό σου παιδί.

Ο κάθε γονιός είναι αυτός που τελικά κρίνει/φιλτράρει/αποφασίζει τι θα ακολουθήσει, και οι τίτλοι προσωπικά λίγα μου λένε επί το προκειμένω.

Ναι. Αυτό ακριβώς δεν κάνανε;

Εσύ έχεις ακριβώς τα ίδια επιστημονικά προσόντα μ' αυτήν (υποψιάζομαι οτι έχεις τις ίδιες σπουδές ψυχολογίας μ' εμένα...). Αν, μάλιστα, είσαι και γονιός, τότε έχεις περισσότερα προσόντα απ' αυτήν. Ειλικρινά, η άποψή σου έχει μεγαλύτερη βαρύτητα απ' ότι η δικιά της.

Το απωθημένο μου δεν κατάλαβα ποιό είναι.

ΔΕΝ ΜΟΥ ΑΡΕΣΑΝ.

ίσως να είμαι λάθος λόγω έλλειψης εμπειρίας. Ίσως να ισχύει και στην περίπτωση μου ότι όποιος είναι έξω από τον χορό πολλά τραγούδια ξέρει.

Τι δεν μου άρεσε:

- Μερικές φορές δείχνουν παιδιά με ακραίες συμπεριφορές. Εκτός του ότι δε πιστεύω ότι η απλή χειραγώγηση της συμπεριφορά τους (με ή χωρίς την παρέμβαση της νταντάς) λύνει τα όποια προβλήματα (ίσως καμιά φορά χρειάζεται η βοήθεια παιδοψυχολόγου), στους μελλοντικούς γονείς δίνει την αίσθηση ότι θα έχουν να παλέψουν με τα άγρια θηρία.

- Εκείνο που ΠΡΟΣΩΠΙΚΑ εισέπραξα είναι ότι τα παιδιά είναι ο εχθρός, το ανήμερο θηρίο. Επιτυχία είναι η επιβολή της επιθυμητής συμπεριφοράς. Ή η καταστολή της ανεπιθύμητης συμπεριφοράς. Όπως κάνει ο θηριοδαμαστής στο τσίρκο. Χτυπάει το μαστίγιο στον αέρα και ο ελέφαντας σηκώνεται στα πίσω πόδια. Γιατί ο ελέφαντας ΦΟΒΑΤΑΙ το μαστίγιο. Προσωπικά πιο πολύ θα εκτιμούσα αν μπορούσαν να καταδείξουν πιθανές αιτίες που οδηγούν σε κάποια προβλήματα. Πχ γιατί ένα παιδί επιδεικνύει βίαιη συμπεριφορά απέναντι στον στην αδερφή του; Μήπως από κάπου ξεσήκωσε ένα πρότυπο; Πχ μήπως έμαθε ότι οι μεγάλοι (προνομιούχοι) έτσι επιβάλλονται στα μικρά παιδιά; Ή μήπως έμαθε ότι αυτή κατά ανάγκη είναι η συμπεριφορά του ισχυρού; Θα ήθελα να μου υποδείξουν πιθανές αιτίες που οδηγούν στη ύπαρξη τόσου συσσωρευμένου θυμού;

- Όλα μπαίνουν σε ένα κουβά: Είτε δεν μάζεψες το δωμάτιο σου είτε κακοποιείς επί μονίμου βάσεως την αδερφή σου, θα στρώσεις με μερικές επισκέψεις στο σκαλοπάτι τιμωρίας. Ήμαρτον. Η μία είναι προβληματική συμπεριφορά και η άλλη απλή άγνοια της ωφέλειας να έχεις οργανωμένο τον χώρο σου.

Ποια είμαι εγώ που κρίνω...

Αλλά νομίζω ότι σε σοβαρές περιπτώσεις πρωτίστως πρέπει να αναζητούμε την αιτία μιας συμπεριφοράς. Αλλιώς είναι σαν να ρίχνουμε στάχτη στα αναμμένα κάρβουνα: Μπορεί να μη τη βλέπουμε, αλλά η φωτιά σιγοκαίει από κάτω...

Για τις άλλες περιπτώσεις θα πρέπει πρώτα να ήμαστε βέβαιοι ότι αυτό που επιθυμούμε δεν είναι αυτό που απλά μας βολεύει: Έχω δει μάνα να ωρύεται σε παιδάκι να μην απομακρύνεται γιατί απλά αυτή ήθελε να απολαύσει καφέ και κουβέντα με τη φιλενάδα. Δεν θα ήταν λιγότερο κακό (από τις φωνές) αν με το όποιο ύφος του έλεγε ότι θα καταλήξει στη γωνιά τιμωρίας. Γιατί το παιδί δεν ήταν λάθος, άρα δεν χρειαζόταν να αλλάξει συμπεριφορά.

Προσφιλές μου πρόσωπο δεν έρχεται με την οικογένεια σπίτι μου γιατί τα παιδιά είναι ζωηρά και θα κάνουν ζημιές. Και της έχω εξηγήσει: Οι ζημιές που ΙΣΩΣ θα κάνουν δεν με πειράζουν καθόλου (δεν είναι και οι ράμπο και στο σπίτι μου έχουν έρθει πολύ πιο ζωηρά παιδάκια). Ότι αν γίνει κάτι που θα είναι άσχημο θα τα βρούμε με τα παιδιά. Σιγά το πράγμα. Τίποτα αυτή. Τα ίδια και με άλλους – δεν πάει πουθενά ΓΙΑ ΝΑ ΜΗΝ ΦΑΝΟΥΝ ΕΝΟΧΛΗΤΙΚΟΙ. Μήπως υπο ή ασυνείδητα υπάρχει η σκέψη «τι καλή ανατροφή ΦΑΙΝΕΤΑΙ ότι δίνουμε, και έχουμε τα παιδιά σούζα»;

Έχω και άλλα να πω. Αλλά μάκρυνε πολύ το πράγμα. Και δεν χρειάζεται.

αν και παλιο μηνυμα δεν θα μπορουσα να συμφωνησω περισσοτερο

και πριν 2 χρονια τα ιδια θα ελεγα και τωρα τα ιδια πιστευω

βρισκω την εκπομπη σε εντελως λαθος κατευθυνση παιδαγωγικα και ψυχαναλυτικα ειδωμενη, καλα για την διαστροφη της εποχης ολα φορα παρτιδα στο γυαλι δεν το σχολιαζω, αλλα για την ταχα μου ουσια του τηλεπροιοντος ειμαι εντελως και απολυτα αρνητικη,,

ουτε στο ζωο σου δεν τειθεσαι ετσι απεναντι του,,οπως και να χει οι χειρισμοι, τακτικες και τα συμπεριφοριστικα τρικακια εχουν θεση μονον στο τσιρκο, και σε αυτο βεβαια πολυ δυστυχως

Χαχαχα! Ναι γι'αυτό μόνο οι Έλληνες παίρνουμε τόσο σπουδαία μόρφωση!

Το να το ονομάσεις Ανώτατη Εκπαίδευση, κάνει την διαφορά, πραγματικά!

Δεν θέλω να πω το επάγγελμά μου αλλά οι γνώσεις που έχουν πάρει ΜΟΝΟ από την σχολή τους συνάδελφοι που έχω γνωρίσει από το εξωτερικό, δεν συγκρίνονται! Ουσιαστική γνώση έτσι, όχι μπαρμούτσαλα για να γεμίζουμε τις ώρες!!! Ασε τα κίνητρα που παίρνουν από τις εταιρίες που εργάζονται για περαιτέρω σπουδές!

Το σπουδαίο εκπαιδευτικό σύστημα της ελλάδας μένεις στους βαρύγδουπους τίτλους!

Για τις νταντάδες δεν ξέρω, δεν το έχω δει, τώρα διαβάζω τις απόψεις σας για να πάρω μια ιδέα ή και συμβουλές.

Nothing you would take... Everything you gave...

Δεν θέλω να πω το επάγγελμά μου αλλά οι γνώσεις που έχουν πάρει ΜΟΝΟ από την σχολή τους συνάδελφοι που έχω γνωρίσει από το εξωτερικό, δεν συγκρίνονται! Ουσιαστική γνώση έτσι, όχι μπαρμούτσαλα για να γεμίζουμε τις ώρες!!! Ασε τα κίνητρα που παίρνουν από τις εταιρίες που εργάζονται για περαιτέρω σπουδές!

Για τις νταντάδες δεν ξέρω, δεν το έχω δει, τώρα διαβάζω τις απόψεις σας για να πάρω μια ιδέα ή και συμβουλές.

ποσο συμφωνω μαζι σου, ολοι εχουμε αναλογες εμπειριες

Προσωπικα η 'νταντα' δεν μου αρεσει, δεν πειθομαι απο τις μεθοδους της. Αλλα πιστευω οντως, πως αν υπαρχει καποια εκπομπη ενημερωτικη, ψυχαγωγικη η ό,τι αλλο, θα πρεπει οποιος την χρησιμοποιει για να δινει συμβουλες να εχει και εμπειρια και ακαδημαικα προσοντα (καποιο σχετικο πτυχιο).

Δεν ξερω αν η συγκεκριμενη εχει.

Αλλα σαφως η ανωτατη εκπαιδευση δεν μπορει να συγκριθει με διαφορα μονοετη η διετη προγραμματα σε καποια ιδιωτικη σχολη.

Απο εκει και περα βεβαια ειναι και στο χερι του καθε επαγγελματια το πως θα εφαρμοσει ο,τι εμαθε η στην τελικη το τι εμαθε.

Μα τι να λέμε τώρα!

Στο εξωτερικό όλα είναι καλύτερα, μεγαλύτερα, νοστιμότερα, ομορφότερα, εξυπνότερα κλπ. κλπ. Γι' αυτό κι εμείς στείλαμε τον ΓΑΠ καθηγητή στο Harvard, χαραμιζόταν εδώ το παλληκάρι.