Jump to content
➔ ParentsCafe.gr
  • Tell a friend

Love Parents.org.gr? Tell a friend!

ΙΚΑ Ή ΤΣΜΕΔΕ

Recommended Posts

Xαιρετε..

Ειμαι ασφαλισμενη ως προστατευόμενο μέλος στο ΤΣΜΕΔΕ και έχω τη δυνατότητα (μέσω του συμφώνου) να ασφαλιστω στο ΙΚΑ που ειναι ασφαλισμενοι η κορη και ο αντρας μου..

Στο ΤΣΜΕΔΕ θα μπορω να ειμαι ασφαλισμενη για 4 χρονια ακομη..

Ποιο ταμειο με συμφέρει; Να παραμεινω για αυτο το χρονικο διαστημα στο ΤΣΜΕΔΕ και μετα να γραφτω στο ΙΚΑ ή να γραφτω απο τωρα στο ΙΚΑ;

• 2 weeks later...

Διαφημίσεις

ΕΓΚΥΟΥΛΕΣ ΚΑΛΗΜΕΡΑ!

ΘΑ ΜΠΟΡΟΥΣΕ ΚΑΠΟΙΑ ΝΑ ΜΟΥ ΔΩΣΕΙ ΤΑ ΦΩΤΑ ΤΗΣ ΟΣΟ ΑΦΟΡΑ ΤΑ ΠΛΕΟΝΕΚΤΗΜΑΤΑ ΚΑΙ ΤΑ ΜΕΙΟΝΕΚΤΗΜΑΤΑ ΜΕΤΑΞΥ ΤΩΝ 2 ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΩΝ ΦΟΡΕΩΝ?

ΔΗΛΑΔΗ ΓΙΑ ΝΑ ΓΙΝΩ ΠΙΟ ΣΥΓΚΕΚΡΙΜΕΝΗ, ΕΓΩ ΕΧΩ ΙΚΑ ΚΑΙ Ο ΑΝΤΡΑΣ ΜΟΥ ΤΣΜΕΔΕ. ΟΤΑΝ ΓΕΝΝΗΘΕΙ ΤΟ ΜΩΡΑΚΙ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΔΗΛΩΣΩ ΣΕ ΕΝΑ ΑΠΟ ΤΑ ΔΥΟ ΣΩΣΤΑ?

ΑΝ ΤΟ ΕΧΕΙ ΨΑΞΕΙ ΚΑΠΟΙΑ ΚΟΠΕΛΑ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΜΟΥ ΠΕΙ ΠΟΙΟ ΑΠΟ ΤΑ ΔΥΟ ΤΑΜΕΙΑ ΕΧΕΙ ΚΑΛΥΤΕΡΕΣ ΠΑΡΟΧΕΣ ΓΙΑ ΤΟ ΠΑΙΔΑΚΙ?

θα έλεγα ΤΣΜΕΔΕ! (κι εγώ και ο άντρας μου ειμαστε ΤΣΜΕΔΕ αλλά η αδερφή μου που ο άντρας της είναι ΤΕΒΕ διάλεξε ΤΣΜΕΔΕ γιατί το είχε ψάξει ο γαμπρός μου τότε-είναι λογιστής)

1):arrow: πηγαίνεις σε όποιον γιατρό θέλεις όποτε θέλεις (όχι μόνο σε συμβεμβλημένους και χωρίς ραντεβού) :wink:

2)δικαιολογεί φάρμακα και επισκέψεις γιατρών & χορηγεί 100% νεφελοποιητές, κλπ συσκευές (μετά από γνωμάτευση γιατρού βέβαια)

ευχαριστώ για την άμεση απάντηση. θα ήθελα να σε ρωτήσω επισης αν το ΤΣΜΕΔΕ καλύπτει και τα εμβόλια. και αν κατάλαβα καλά μπορώ να πηγαίνω σε όποιον γιατρό θέλω και να πηγαίνω τις αποδείξεις στο ΤΣΜΕΔΕ και να παίρνω τα χρήματα πίσω?

θα ήθελα να σε ρωτήσω επισης αν το ΤΣΜΕΔΕ καλύπτει και τα εμβόλια. και αν κατάλαβα καλά μπορώ να πηγαίνω σε όποιον γιατρό θέλω και να πηγαίνω τις αποδείξεις στο ΤΣΜΕΔΕ και να παίρνω τα χρήματα πίσω?

ναι :D.

Τώρα έχω μπροστά μου το χαρτί δικαιολόγησης νοσήλειων (μπαίνει σαν έξοδο στη φορολογική δήλωση;)) από εμβόλιο του νουφ 54,31Ε μας επιστρέφει (κάνεις λογαριασμό στην Εθνική και σου τα βάζουν) το 100% πίσω, ενώ από εξέταση του παιδίατρου 30Ε παίρνω πίσω τα 20Ε

(Προσοχή: αν έχεις 2 επισκέψεις μέσα στο μήνα στον ίδιο γιατρό το ταμείο θα σου δώσει για τη 2η νομίζω μόνο 10Ε πίσω, συμφέρει γιαυτό :arrow::idea: να λες στο γιατρό να σου γράφει κατ' οίκον επίσκεψη για τη 2η επίσκεψη για να τα παίρνεις πίσω).

:arrow:Απλά ο παιδίατρος θα σου δίνει το χαρτί με το εμβόλιο του μήνα (εγώ το παίρνω από την τελευταία επίσκεψη για την επόμενη για να μην πηγαινοέρχομαι την ημέρα του εμβολίου, χώρια που μπορεί να πρέπει να το παραγγγείλει το φαρμακείο), θα σου κόβει τιμολόγιο (όχι ταμειακή απόδειξη) ο φαρμακοποιός, θα κολλάς εκεί το κουπονάκι του εμβολίου και θα τα πηγαίνεις όλα (απόδειξη γιατρού, γνωμάτευση για εμβόλιο & τιμολόγιο φαρμακοποιού με κουπόνια) στο ταμείο

και με τα φάρμακα - συμπληρώματα (ασβέστιο, σίδηρο, φολικό, μαγνήσιο) στην εγκυμοσύνη την ίδια διαδικασία θα ακολουθείς:D

για τις συσκευές: η αδερφή μου αγόρασε νεφελοποιητή (συσκευή για εισπνοές με ορό φυσιολογικό, αερολίν, κλπ) πέρσι περίπου 300-320Ε και πήρε πίσω αν θυμάμαι καλά 250-270Ε περίπου. (και δε χρειάζεται -αχρείαστο να είναι βέβαια:rolleyes:- να τρέχεις πρωί βράδυ σε κέντρα υγείας και νοσοκομεία)

Διαφημίσεις

Καλημερα και απο μενα.

Κ εγω ειμαι Ικα και ο αντρας μου ΤΣΜΕΔΕ και χωρις δευτερη σκεψη Βαλαμε τη μικρη στο ΤΣΜΕΔΕ γιατι μπορεις να πηγαινεις σε οποιο γιατρο θελεις!Το νουφαρο ηταν κατατοπιστικοτατο απλα θα ηθελα να διευκρινησω καποια σημεια.

Τα υποχρεωτικα εμβολια παιρνεις πισω 100%.Τα προερετικα ενα μερος-δε θυμαμαι ακριβως το ποσοστο.

Στη φορολογικη δηλωση μπαινει η διαφορα του ποσου χρεωενεσαι απο αυτο που παιρνεις πισω.Αν δηλαδη πληρωσεις 30? γιατρο ,το ταμειο σου επιστρεφει 20 και στην εφορια δηλωνεις και σου δικαοιλογει τα 10.

Και τελος 3 χρονια τωρα ουτε μια φορα δε καψαμε τιμολογιο στο φαρμακειο.Παντα απλη ταμειακη αποδειξη και κολλαμε το αυτοκολλητο απο το φαρμακο επανω.Μου φανηκε πολυ παραξενο αυτο με το τιμολογιο γιατι και οι φαρμακοποιοοι ξερουν τη διαδικασια.

QJZup3.png

bxuCp3.png

Κ εμεις εχουμε τη μικρη στο ΤΣΜΕΔΕ. Βεβαια δεν δινει πολλα για επισκεψεις γιατρου (νομιζω 20, ενω εμεις δινουμε 50 την επισκεψη) κ το κακο ειναι οτι πρεπει μετα να χασεις μια μερα για να τα καταθεσεις κ να τα παρεις. Αλλα τουλαχιστον πας σε οποιο γιατρο θες. Κ επισης οτι φαρμακα κ εμβολια εμας μας τα γραφει στο συνταγολογιο της μικρης κ παω στο φαρμακειο κ μου τα δινουν χωρις να πληρωσω κατι ή να κανω κατι αλλο. Τωρα τελευταια μαλιστα μου συμπληρωνει το συνταγολογιο ο γιατρος κ κραταει εκεινος το χαρτακι κ τα παιρνει μαλλον απο το δικο του φαρμακοποιο, οπτε εγω δεν τρεχω ουτε εκει.

ΙΚΑ δε θα το συζητουσα για το παιδι μου. Ουρες, αναμονες, φασαριες, γιατροι που σου σπαν τα νευρα..

καλημέρα. Κι εμείς έχουμε τα παιδιά στο ΤΣΜΕΔΕ, παρόλο που μπορούσαμε να επιλέξουμε και ΙΚΑ. θα συμφωνήσω με την renah με τα γενικά, και θα προσθέσω ότι αν κατοικείτε σε περιοχή που δεν υπάρχει γραφείο ΤΣΜΕΔΕ, μπορείτε να στείλετε τα νοσήλεια στο γραφείο που ανήκετε, και θα καταθέοσυν τα χρήματά σας στο λογαριασμό σας σε ένα- δύο μήνες. Επίσης, τώρα πλεόν το ΤΣΜΕΔΕ έχει δώσει συνταγολόγια στα οποία γράφονται όλα τα φάρμακα.

Στο ΙΚΑ τώρα, ναι μεν δεν πληρώνεις γιατρό, αλλά υπάρχει όλη αυτή η ταλαιπωρία με τα ιατρεία τους, να κλείσεις ραντεβού κτλ και φυσικά δεν μπορείς να επιλέξεις όποιο γιατρό θέλεις.

Από εμβόλια, χορηγούν το 100% σ΄αυτά που είναι ενταγμένα στον κρατικό εμβολιασμό, και στα προεραιτικά το 75%. Σε άλλα φάρμακα επίσης το 75%, εκτός κάποιων χρονίων ασθενιών που χορηγούν το 90% ή και το 100%.

Για γυαλιά χορηγούν 140 περίπου κάθε 2 χρόνια για φακούς και σκελετό.

Οι παροχές τους στα οδοντιατρικά είναι χάλια. Ακολουθούν βέβαια το τιμολόγιο του δημοσίου το οποίο χορηγεί ψίχουλα. Ωστόσο, έχεις φοροαπαλαγή για το ποσό που πληρώνεις εσύ.

Μπορείς να δεις και στο http://www.tsmede.gr

Διαφημίσεις

Να συμπληρώσω ότι το ΤΣΜΕΔΕ έχει πάρα πολλά συμβεβλημένα εργαστήρια που σου κάνουν κρατικές τιμές (πολύ χαμηλότερες τιμές από το να πας ιδιωτικά, σχεδόν το 20%) ακόμη και αν δεν έχεις παραπεμπτικό γιατρού. Αν έχεις μπορείς να πάρεις πίσω από το ταμείο όλο το ποσό των εξετάσεων.

κορίτσια ευχαριστώ πολύ για όλες τις απαντήσεις. από ότι κατάλαβα το ΤΣΜΕΔΕ είναι πιο ευέλικτο... και εκεί θα καταλήξω. θα ψαξω λίγο καλύτερα τα διαδικαστικά (αν το νούφαρο τα εξήγησε πολύ καλά) απλώς έχοντας τόσα χρόνια ΙΚΑ δεν γνωρίζω την νοοτροπία του ΤΣΜΕΔΕ (ταμείο του συζύγου).

• 1 year later...

Επανέρχομαι σε αυτό το θέμα γιατί το τελευταίο post είναι πριν από ενάμιση χρόνο. Από ότι καταλαβαίνω, γενικά προτιμάται το ΤΣΜΕΔΕ, απλά θέλω να δω αν έχει υπάρξει κάποια εξέλιξη σε αυτό το θέμα τον τελευταίο ενάμιση χρόνο. Ρωτώ γιατί εγώ είμαι στο ΙΚΑ και ο σύζυγος στο ΤΣΜΕΔΕ και θέλω να δω σε ποιό από τα δύο ταμεία θα δηλώσουμε το μωράκι που περιμένουμε:).

Θα σου πω πως εχουν τα πραγματα στο ΤΣΜΕΔΕ

1. Πληρωνεις κανονικα στους γιατρους ολο το ποσο, καταθετεις τα παραστατικα και οποτε δεησουν (μπορει και σε ενα χρονο) σου επιστρεφουν το ποσο.

2. Σε πολλες περιοχες της Ελλαδας τα φαρμακεια πλεον δεν εκτελουν συνταγες του ΤΣΜΕΔΕ γιατι εχουν πανω απο χρονο να τους πληρωσουν.

3. Τα ποσα που καλυπτουν ειναι αστεια! δλδ, για να καταλαβεις...στη καλυτερη να σου δωσουν πισω 20 ευρω.

Δεν μου έχει τύχει ποτέ να πάρει ένα χρόνο, όπως δεν γνωρίζω και κανέναν που να του έχει πάρει τόσο καιρό να πάρει πίσω χρήματα, τουλάχιστον στην Αθήνα. Στην επαρχία δεν γνωρίζω το σύστημα.

Στους γιατρούς και εξετάσεις πληρώνεις. Αν πας σε συμβεβλημένους γιατρούς του ΤΣΜΕΔΕ (υπάρχει λίστα στο site) πληρώνεις επίσκεψη 20 ευρώ. Αν κάνεις εξετάσεις σε συμβεβλημένα εργαστήρια (τα περισσότερα μεγάλα εργαστήρια είναι συμβεβλημένα) πληρώνεις κρατικές τιμές. (πχ γενική αίματος 3 ευρώ). Οπότε αν πηγαίνεις σε συμβεβλημένα σου έρχεται πολύ φθηνότερα.

Στο ΤΣΜΕΔΕ της Αθήνας η διαδικασία είναι η εξής:

Για να πάρεις πίσω τα χρήματα που θα εγκριθούν είτε θα πας πρωί-πρωί να προλάβεις νούμερο (μόνο για αποδείξεις που εκδόθηκαν πριν 1-3 μήνες) ή πας στον ημιόροφο (για νέες και για παλαιότερες αποδείξεις) για να τα καταθέσεις. Υπολόγισε περίπου 3-4 ώρες. Στο ισόγειο εισπράτεις χρήματα την ίδια ημέρα (μέχρι τις 1 που κλείνει το ταμείο), ενώ στον ημιόροφο μόνο καταθέτεις και πηγαίνεις μετά από 1-2 μήνες για να πάρεις τα χρήματα (άλλο ένα τρίωρο χαμένο δηλαδή).

Προσωπικά πηγαίνω κάθε 3-4 μήνες και καταθέτω ότι αποδείξεις έχω και εφόσον είναι να πάρω πίσω πάνω από 100 ευρώ. Αλλιώς δεν αξίζει να πηγαίνεις, καλύτερα να μαζεύεις αποδείξεις και να πηγαίνεις δυο φορές το χρόνο (μια να καταθέσεις και μια να πάρεις χρήματα).

Μεταξύ ΙΚΑ και ΤΣΜΕΔΕ προτιμήσαμε ΤΣΜΕΔΕ για τη μικρή, για να παίρνουμε έστω και κάποια χρήματα πίσω. Τα εμβόλια και γενικά τα φάρμακα τα γράφει οποιοσδήποτε γιατρός (τα εμβόλια καλύπτονται 100% από το ταμείο και τα φάρμακα 75%), δεν χρειάζεται να είναι συμβεβλημένος.

Διαφημίσεις

Συμφωνώ και εγώ, είναι τόσο κουραστική αυτή η διαδικασία να πηγαίνεις και να περιμένεις ( για να μην αναφέρω οτί χρειάζεται να πάρω και μια μέρα άδεια για αυτο) που πρέπει να τα μαζεύεις.

There is no patch for human stupidity.

καλημέρα κορίτσια,

εγώ χρησιμοποιώ το υποκατάστημα του Τσμεδε στο Κοντόπευκο Αγίας Παρασκευής. Εκεί δεν μου παίρνει πάνω από μισή ώρα η όλη διαδικασία συνήθως. παλιά δεν ήξερα και πήγαινα κι εγώ Σύνταγμα, αλλα έχει πολύ κόσμο εκεί. όσο πιο νωρίς πας (στην Αγ. Παρασκευή) το πρωί τόσο καλύτερα. Αποφεύγετε να πηγαίνετε Δευτέρες ή αρχές μήνα. αυτό πιστεύω πως ισχύει για όλες τις δημ. υπηρεσίες.

εμένα ο άντρας μου είναι στο τεβε αλλά το παιδάκι θα το βάλουμε τσμεδε. και ικα να ειχε, παλι τσμεδε θα το εβαζα. Κι εγώ χρησιμοποιώ κάποιους από τους συμβεβλημένους γιατρούς (ωρλ, παθολόγο, δερματολόγο) και όντως παίρνουν ακριβώς το ποσό που καλύπτει το τσμεδε, όχι παραπάνω.

Ευχαριστώ πολύ για τις απαντήσεις σας. Μήπως κάποια από εσάς που πηγαίνετε σε παιδιάτρους του ΤΣΜΕΔΕ έχετε να μου προτείνετε κάποιον από αυτούς? Μένουμε Ν. Ιωνία.

• 9 months later...

Me rotise simera o ipallilos tou IKA an to paidi tha to asfalisoume se mena. Eipa ohi epeidi o andras mou ehei to tsmede kai pisteuo oti to tsemede einai kaliteri asfaleia. Kano lathos? Dikaioutai tipota o andras mou apo to tameio tou? Pote prepei na paei na asfalisei to paidi sto tsmede?

• 1 month later...
Me rotise simera o ipallilos tou IKA an to paidi tha to asfalisoume se mena. Eipa ohi epeidi o andras mou ehei to tsmede kai pisteuo oti to tsemede einai kaliteri asfaleia. Kano lathos? Dikaioutai tipota o andras mou apo to tameio tou? Pote prepei na paei na asfalisei to paidi sto tsmede?

Με το που θα γεννηθεί με το καλό το παιδί,

θα πάτε την άλλη μέρα να του βγάλετε ΑΜΚΑ σε ένα ΚΕΠ

μετά θα πας στο ΤΣΜΕΔΕ με το Αμκα τη ληξιαχικη πράξη

και ασφαλιζεις το παιδ σου!!!Τις παροχές

του ΤΣΜΕΔΕ υποθέτω τις είδες παραπάνω...

Είναι καλύτερο ταμείο από το ΙΚΑ μη το σκέφτεσαι...

• 3 months later...

Λογικά ισχύει ακόμη το ότι το ΤΣΜΕΔΕ είναι καλύτερη επιλογή του ΙΚΑ ε; 2 όμως ερωτήσεις:

• Υπάρχει extra επιβάρυνση για το πρόσθετο μέλος στο ΤΣΜΕΔΕ;
  • Πρέπει πρώτα να πάω στο ΚΕΠ για να πάρω ΑΜΚΑ ή στο Δήμο να καταθέσω τη ληξιαρχική πράξη γεννήσεως (περάσανε 13 μέρες και ακόμη δεν έχω πάει πουθενά εκτός του ληξιαρχείου που είναι σε άλλο δήμο από αυτόν που ανήκει η μαμά και εγώ)

Λογικά ισχύει ακόμη το ότι το ΤΣΜΕΔΕ είναι καλύτερη επιλογή του ΙΚΑ ε; 2 όμως ερωτήσεις:

• Πρέπει πρώτα να πάω στο ΚΕΠ για να πάρω ΑΜΚΑ ή στο Δήμο να καταθέσω τη ληξιαρχική πράξη γεννήσεως (περάσανε 13 μέρες και ακόμη δεν έχω πάει πουθενά εκτός του ληξιαρχείου που είναι σε άλλο δήμο από αυτόν που ανήκει η μαμά και εγώ)

Επιβαρυνση δεν υπαρχει. Εμεις τοτε παλια το ΑΜΚΑ το πειραμε απο το ΤΣΜΕΔΕ κατα την εγραφη τους στο ταμειο (νομιζω οτι και για τον μεγαλο το 2009 το πειραμε)

Όπως απάντησε και η mmdad, δεν υπάρχει επιβάρυνση για το πρόσθετο μέλος.

Στο site του ΤΣΜΕΔΕ και στην αριστερη στήλη στην επιλογή "χρήσιμα έντυπα" και "Χρήσιμα Έντυπα Κλάδου Ασφάλισης - Κ.Υ.Τ." έχει την αίτηση "Αίτηση για Ασφάλιση του παιδιού / παιδιών στον Κλάδο Υγείας" την οποία μπορείς να δεις και εδώ :

http://www.tsmede.eu/Portals/0/%CE%91%CE%AF%CF%84%CE%B7%CF%83%CE%B7%20%CE%B3%CE%B9%CE%B1%20%CE%91%CF%83%CF%86%CE%AC%CE%BB%CE%B9%CF%83%CE%B7%20%CE%A0%CE%B1%CE%B9%CE%B4%CE%B9%CE%BF%CF%8D.pdf

Γράφει πάνω αριστερά ότι είναι απαραίτητος ο ΑΜΚΑ.