Jump to content
➔ ParentsCafe.gr
  • Tell a friend

Είναι ενδιαφέρον αυτό το θέμα συζήτησης στο Parents.org.gr; Μοιράσου το με μια φίλη ή έναν φίλο!

ΕΚΦΟΒΙΣΜΟΣ ΠΑΙΔΙΩΝ

Recommended Posts

Προχθές, ήμουν στην παιδίατρο και όση ώρα περίμενα΄με τον μικρό, ήταν και μια κοπέλα με το κοριτσάκι της(περίπου 3-4 χρονών). Το κοριτσάκι της έκανε διάφορα. Βέβαια ήταν φυσιολογικό, αφού το παιδί περίμενε πολύ 'ωρα και βαρέθηκε. Μετακινούσε κάποια παιδικά καρεκλάκια, το παιδικό τραπέζι, έπαιρνε παιχνίδια και τα έσερνε, κάνοντας θόρυβο(φυσιολογικά όπως καταλαβαίνετε για ένα παιδί). Αυτή διαρκώς του έλεγε μη και μη. Ποιο πολύ με κούρασε αυτή με τις παρατηρήσεις της, παρά ο θορυβος που έκανε το παιδί. Κάποια στιγμή που το παιδί έσερνε ένα παιχνίδι με ρόδες και αυτή εκνευρίστηκε από τον θόρυβο, λέει στο κοριτσάκι: Θα πώ στην κα ...αν δεν σταματήσεις να σου κάνει ένεση στα μπουτάκια!!!!!!!!!!!!! :twisted: Το κοριτσάκι πανικόβλητο την πλησιαζει και της λέει όχι μαμά μη. Και αυτή η στρίγκλα απαντάει: αφού δεν είσαι καλό κορίτσι θα της το πώ!!!!!!!!!!!Της λέω κι εγώ, μη τη φοβερίσετε, δεν πειράζει που κάνει θόρυβο, παιδί είναι και βαρέθηκε. Μου λέει άσε έτσι κάνει όλη την ώρα!!!Βέβαια δεν ήταν αυτό που ήθελα να της πώ, αλλά αν σας πώ τί ήθελα πραγματικά να πώ και τί να κάνω, θα μου κάνουν σύσταση από τη διαχείριση για υπερβολικά ανάρμοστο λεξιλόγιο.

Έβραζα κυριολεκτικά!!!! Το ΄πράγμα είχε και συνέχεια. Προχθές συνάντησα μια γνωστή μου και μου λέει ήσουν προχθές στην παιδίατρο; Γιατί σε είδε μια φίλη μου. Και της απαντάω(ε, δεν κρατήθηκα)η φίλη σου είναι αυτή που εκφόβιζε το παιδί για ενέσεις από την παιδίατρο; Και μου λέει κι αυτή. Α, κι εγώ τον δικό μου τον φοβερίζω πολλές φορές με την παιδίατρο γιατί δεν μ'ακούει...Και της λέω, αν δεν κοιμάται κάποια βράδια και βλέπει εφιαλτες, να ξέρεις από αυτό θα είναι. Ε, δεν παρεξηγηθήκαμε, γιατί την ξέρω ότι δεν παρεξηγείται εύκολα, γι'αυτό της το είπα.

ΔΗΛΑΔΗ το εμβόλιο είναι για να τιμωρούνται τα κακά παιδιά;;;;;;;;Και όχι για να προστατεύονται από τις αρρώστιες;;;;;;;;;;;Και οι παιδίατροι είναι τιμωροί;;;;; Άραγε αυτά τα παιδιά πόσες φορές στον ύπνο τους, τους κυνηγάνε παιδίατροι με τεράστιες σύριγκες;;

Και στην τελική αυτές είναι μάνες με σώας τας φρένας;;;;;;;;;;;;;;;;; :roll::roll::twisted:

ΥΓ Να κοιτάτε που και που ειδήσεις, γιατί καμιά μέρα θα δείρω καμιά!!!

n3kPp3.png

zewgp3.png

Διαφημίσεις

:lol::lol::lol:

Εδώ εγώ από τώρα σκέφτομαι όταν θα μεγαλώσει ο μικρός και θα καταλαβαίνει τι κόλπα να κάνω για να μην φοβάται την παιδίατρο και η άλλη απειλεί το παιδί με τον παιδίατρο, ήμαρτον!

Εμενα και να θελει να τη φοβηθει ειναι τοσο γλυκια, προσεκτικη και καλη μαζι του που την εχει ηδη λατρεψει.

Ασε που οταν καναμε το δευτερο εμβολιο εκλαψε μονο οταν μπηκε η συριγγουλα στο μπουτακι του και μετα της χαμογελαγε διαπλατα κι αυτη τρελαθηκε γιατι δεν της εχει ξανατυχει κατι τετοιο μετα απο εμβολιο!!!

Μου λεγε η νοσοκόμα στο παιδιατρικό για μια μαμά που ήταν πιο αγχωμένη από το παιδί για το εμβόλιο που θα έκανε. Έτσι είναι φυσιολογικό ότι θα αγχωθεί και θα φοβηθεί και το παιδάκι!

Επίσης είμαι πολύ αρνητική σε οτιδήποτε έχει να κάνει με εκφοβισμό! "Θα το πω στον μπαμπά να σε μαλώσει", "θα φωνάξω τον γιατρό, τον αστυνόμο, τον μπαμπούλα" κλπ κλπ κλπ.

Ήρθες και έγινες το νόημα της ζωής μου...

Εμενα και να θελει να τη φοβηθει ειναι τοσο γλυκια, προσεκτικη και καλη μαζι του που την εχει ηδη λατρεψει.

Ασε που οταν καναμε το δευτερο εμβολιο εκλαψε μονο οταν μπηκε η συριγγουλα στο μπουτακι του και μετα της χαμογελαγε διαπλατα κι αυτη τρελαθηκε γιατι δεν της εχει ξανατυχει κατι τετοιο μετα απο εμβολιο!!!

Αυτό ακριβώς.. σα να μιλάς για τη Φουρφουρίνα... με το τσίμπημα κλαίει και μετά σκάει χαμόγελα...σα να μην έγινε τίποτα!!!! :lol:

Όταν παίρνω...γεμίζουν τα χέρια μου. Όταν δίνω, γεμίζει η ψυχή μου...

Διαφημίσεις

:( Τι είναι ένα τρομοκρατημένο παιδί μπροστά στην ησυχία μας......Στο σπίτι θα παραμονέυει παντού κανένας μπαμπόυλας, ρόπαλο για να πονάει και τέτοια επιμορφωτικά βοηθήματα :oops::oops::oops::oops:

ΜΙΑ ΕΥΤΥΧΙΣΜΕΝΗ ΠΑΙΔΙΚΗ ΗΛΙΚΙΑ ΕΙΝΑΙ ΕΝΑ ΑΠΟ ΤΑ ΚΑΛΥΤΕΡΑ ΔΩΡΑ ΠΟΥ ΟΙ ΓΟΝΕΙΣ ΕΙΝΑΙ ΣΕ ΘΕΣΗ ΝΑ ΔΩΣΟΥΝ

Ρατσιστής δεν γεννιέσαι … γίνεσαι

δυστυχώς, είναι κάτι που πολλοί γονείς χρησιμοποιούν.

πιστεύω οτι γίνεται επειδή δεν γνωρίζουν άλλο τρόπο, και δεν τους έχει δείξει κανείς άλλο τρόπο.

Επίσης επειδή έχουν μεγαλώσει με αυστηρά στάνταρ, που ήθελαν τα παιδιά σούζα.. την σημερον εποχή όμως πλέον είναι γνωστό ότι αυτό μόνο καλό δεν κάνει, το να υπάρχει δηλαδή η απαίτηση να είναι σούζα.

ειδικά σε μια επίσκεψη στον γιατρό τα παιδιά σίγουρα έχουν και αυτά το άγχος τους.. και αυτό πως να μην βγεί.

όμως απο ότι ίσως και οι ίδιες ξέρετε, υπάρχουν φορές που δεν περιμένει κάποιος ένα λεπτό, μέχρι να κάνει αξιολόγηση της κατάστασης με λογικό τρόπο, και ο εκνευρισμός και η απελπισία κατευθύνουν δυστυχώς στην προυπάρχουσα, γνωστή και εύκολη λύση - τον εκφοβισμό.

όπως είχα γράψει και αλλού, μέσω του φόβου, υπάρχει φαινομενικά υπακοή, που όμως δεν έχει κανένα διδακτικό ή παιδαγωγικό αποτέλεσμα, και μακρόχρονα κάνει το παιδί να μην σέβεται αυτόν που το εκφοβίζει.

οπότε, τα κάνει όλα χειρότερα.

εγώ πάντως όποτε έχω δεί κάτι τέτοιο, μετά απο συζήτηση όταν οι γονείς γνωρίζουν καλύτερα τι μπορούν να κάνουν και να πουν σε αυτές τις περιπτώσεις, το κάνουν - δηλαδή, απορρίπτουν την παλιά μέθοδο.

θεωρώ ότι είναι θέμα ενημέρωσης των γονέων, που όσο περνάει ο καιρός βελτιώνεται...

όσο άσχημο και να είναι για το παιδί και φυσικά δεν μου αρέσει κ δύσκολα το αντέχω, βλέποντας όλα αυτά τα χρόνια γονείς, τους δικαιολογώ, γιατί αισθάνομαι ότι και οι ίδιοι το κάνουν απο απελπισία, και όχι επειδή ξέρουν/πιστεύουν ότι είναι η σωστή επιλογή....

πάντως έχω δεί ότι σε τέτοιες στιγμές βοηθάει πάρα πολύ το να της/του αφαιρείται αυτό το άγχος ότι τώρα πρέπει να γίνει κάτι -

γιατί αυτό είναι συνήθως που πιέζει μια μητέρα ή πατέρα να εκφοβίσει το παιδί του.

βέβαια υπάρχουν και κάποιοι που και να τους πεις κάτι αντιδρούν "πατριωτικά"....και εκεί όμως δεν ξέρεις ποτέ, μπορεί αργότερα η σκέψη αυτή να να τους επηρεάσει,. απλώς όχι εκείνη τη στιγμή.

...έγινα επιτέλους και εγώ μια parentholic ... 

(If You Wanna Make The World A Better Place)

Take A Look At Yourself And Then Make A Change

R.I.P. Michael Jackson.

Αυτό ακριβώς.. σα να μιλάς για τη Φουρφουρίνα... με το τσίμπημα κλαίει και μετά σκάει χαμόγελα...σα να μην έγινε τίποτα!!!! :lol:

Ο δικός μου πάλι.... δεν έκλαψε ούτε στο τσίμπημα.... Έπαθε πλάκα ο γιατρός... γυρνάει και μου λέει "Εεε θα απορροφήθηκε από την συζήτηση"!!!!

Όσο για τον εκφοβισμό... δεν το διαννοούμαι να τρομάξω τα παιδιά μου με γιατρούς, μπαμπούλες, γύφτους κ.τ.λ. και φυσικά δεν επιτρέπω σε κανέναν άλλον να το κάνει.

Θεωρώ ότι είναι εγκληματικό.

Ούτε οι δικοί μου γονείς μας φόβισαν με τέτοιον τρόπο ποτέ....

Όσο ζω... μαθαίνω

--------------------------

Μαρία (γέννηση 5/6/2004)

Σωτήρης (γέννηση 30/7/2007)

Συμφωνώ ότι δεν πρέπει να τα φοβίζουμε με μπαμπούλες ή οτιδήποτε άλλο γιατί απλά είναι σα να μην σεβόμαστε την προσωπικότητά τους... εξάλλου ΟΛΟΙ μας έχουμε φοβίες και δεν θα μας άρεσε να τις χρησιμοποιεί κάποιος εναντίον μας...(είναι σαν να φοβάμαι τα ύψη και κάποιος να με βάλει με το ζόρι να πηδήξω με αλεξίπτωτο, για να με αναγκάσει να κάνω κάτι που ΑΥΤΟΣ θεωρεί σωστο :evil: )

Εγώ έχω και το άλλο πρόβλημα... τα πεθερικά μου που κρατάνε τα παιδιά από τις 2 το μεσημέρι μέχρι το απόγευμα που πάω σπίτι, χρησιμοποιούν συχνά ως εκφοβισμό "θα πω του γύφτου να σε πάρει" , το οποίο θεωρώ απαράδεχτο και τους το έχω πει, αλλά επειδή όπως λένε "γέρικο γαιδούρι περπατισιά δεν αλλάζει.." δεν έχω παρατηρήσει καμία αλλαγή....τουλάχιστον εμείς ως γονείς τους, δεν χρησιμοποιούμε τέτοιες εκφράσεις και παρηγορούμαι με αυτό... :roll:

Ο Ιωακείμ είναι υπόδειγμα ασθενούς και είμαι πολύ περήφανη γι' αυτόν. Ποτέ δεν τον τρόμαξα/φοβησα με το θέμα των γιατρών (και έχουμε πάει σε αρκετούς). Πάντα του εξηγούσα τι θα του κάνει ο γιατρός ώστε να ξέρει και του μετέδιδα τον ενθουσιασμό μου!

Αφού να σκεφτείτε ότι κάθησε στον ΩΡΛ που τον σκάλιζε μια ώρα με διάφορα μαραφέτια για να δεί αυτιά/μύτη/λαιμό και όταν του έβαλε το σωληνάκι για να δεί τα κρεατάκια του, δεν έβγαλε κίχ. Αφού και ο ίδιος ο γιατρός μου είπε ότι είναι πολύ συνεργάσιμος για την ηλικία του. Ομως και εγώ ποτέ δεν έχω δείξει φόβο κλπ (ούτε και το αισθάνομαι έτσι) απλα προσπαθώ να του μεταφέρω ότι ο γιατρός μας κάνει καλό και μας βοηθά.

Ιωακείμ το αγγελούδι μου!

Διαφημίσεις

Είναι απαράδεκτοοοοοοο :evil:

Εδώ τα παιδιά αποκτούν φοβίες χωρίς να τα υποκινήσεις... πόσο μάλλον αυτή η μητέρα που μεγαλώνει το παιδί της μέσα σε αυτό το πέπλο...

Εδώ ο Γιάννης φοβάται όταν χτυπάει το κουδούνι της πόρτας. Συνήθως τον προετοιμάζω για να μη τρομάξει... του λεώ ότι τώρα έρχεται η γιαγιά και θα χτυπήσει το κουδούνι για να την ανοίξουμε αλλα τιποτα... Μόλις χτυπάει η πόρτα πετάγεται πάνω μου και θέλει να τον πάρω αγκαλιά....

Και κάτι άλλο που θέλω να σχολιάσω... Δεν είναι φοβερό να μαθαίνει το παιδί σε αυτήν την ηλικία την σημασία της ΑΠΕΙΛΗΣ... Πολύ φοβάμαι ότι αργότερα το παιδί θα κερδίζει πράγματα εκτελώντας αυτή την μέθοδο...

Αν δεν κάνεις αυτό θα κάνω εκείνο...

dev277pr___.png

Συμφωνω κι εγω με τους εκφοβισμους οτι ειναι ΑΠΑΡΑΔΕΚΤΟΙ και πολυ κακοι !!!

Γενικα εκνευριζομαι κι εγω αν καποιος προσπαθησει να εκφοβισει τα παιδια και γινομαι τουρμπο !!!

Μας φτανουν οι απειρς δικες τους και δικες μας φοβιες !!!!

Τωρα ειδικα για τον παιδιατρο εχουμε κανει ενα κολπακι, επειδη η Αγγελιαννα φοβοταν υπερβολικα, που δεν ξερω αν ειναι κακο... Παιρνουμε ενα μικρο δωρακι που το δινουμε κρυφα στον γιατρι, αν και πολλες φορες εχει και ο ιδιος (παραμυθια, αυτοκόλλητα κλπ) και μολις τελειωσουμε τους δινει το δωρακι !!!

Απο τοτε η Αγγελιαννα τον εχει παρει με πολυ διαφορετικο ματι... Ελπιζω βεβαια να μην της κανουμε κακο... αλλα κι εκεινος δεν διαφωνει...

πάλι συγχήστηκα δεν μας φτάνουν όλα τ΄άλλα πρέπει και να τα εκφοβίζουμε από πάνω :evil::evil::evil:

ο Ανδρέας-Μάριος και πριν νοσηλευτεί φοβόταν τον γιατρό τώρα με το που πλησιάζουμε στην πόρτα αρχίζει και ουρλιάζει για να τον εξετάσει περνάμε στιγμές απίστευτου κάλλους .....

Ο γιατρός μας το θεωρεί πολύ καλό σημάδι και χαίρεται την αντίδραση του θεωρώντας το δείγμα υγιειούς παιδιού στο κάτω κάτω της γραφής ποιός συμπαθεί τους γιατρούς........... :lol::lol:

Το δικαίωμά σας να ομιλείτε,δεν περιλαμβάνει και υποχρέωσή μας να σας πάρουμε στα σοβαρά

Ο δικός μου πάλι.... δεν έκλαψε ούτε στο τσίμπημα.... Έπαθε πλάκα ο γιατρός... γυρνάει και μου λέει "Εεε θα απορροφήθηκε από την συζήτηση"!!!!

Όσο για τον εκφοβισμό... δεν το διαννοούμαι να τρομάξω τα παιδιά μου με γιατρούς, μπαμπούλες, γύφτους κ.τ.λ. και φυσικά δεν επιτρέπω σε κανέναν άλλον να το κάνει.

Έτσι και η Μαρία.... Μέχρι στιγμής δεν έχει κλάψει ποτέ στο γιατρό.... Μάλλον το έχει δει σαν βόλτα και κάνει όλα της τα σκέρτσα..... Χαμόγελα, νάζια, τραγουδάει..... Βέβαια και εγώ ποτέ δεν τη φόβησα και μου το είχε πει και ίδιος ο παιδίατρος πιο παλιά να μην της παρουσιάζω το γιατρό ως μπαμπούλα γιατί θα φοβάται.

Και γενικά δεν θέλω να φοβάται τίποτα.... Ούτε το σκοτάδι (γιατί η γιαγιά πολλές φορές της λέει "μην πας εκεί είναι σκοτάδι").... Δεν θέλω να έχει φοβίες. Το μόνο που δεν ξέρω αν θα καταφέρω είναι ο φόβος ο δικός μου με τα σκυλιά... Δεν θέλω να της τον "περάσω".... Ελπίζω να τα καταφέρω όταν έρθει η ώρα.... Για τήν ώρα δεν έχουμε πρόβλημα.

\ sL7ap2.png

Μα δε γνωρίζουν αυτοί που το κάνουν αυτό, ότι είναι εις βάρος τους να δημιουργούν φοβίες στα παιδιά τους;;;;Αλλά τί αναρωτιέμαι, τις απαντησεις μας τις έδωσε η Μαρία η Στυλιανάκη. Αυτή τη μέθοδο γνωρίζουν!!Και το απογοητευτικό είναι να το βλέπεις από νέους γονείς. Νέους ανθρώπους..... :cry:

n3kPp3.png

zewgp3.png

Διαφημίσεις

Τρομερό....... :lol::lol::lol:

Όταν παίρνω...γεμίζουν τα χέρια μου. Όταν δίνω, γεμίζει η ψυχή μου...

:lol::lol::lol::lol::lol::lol: Τα αυτόγραφα θα τα μοιράσεις αφου σε βγάλουν στα καναλια ή πριν???

Χωρίς πλάκα τώρα, είναι απαράδεκτος αυτός ο τρόπος.

Ποτέ δεν έχω τρομάξει τον Αναστάση με τέτοιες ατάκες

Μάλλον μετά γιατί πριν δεν θα ξέρει ούτε η μάνα μου!!!! :lol::lol: Ναι είναι τρομερό να χρησιμοποιούν οι ίδιοι οι γονείς τέτοιες μεθόδους για τα παιδιά τους!!!!!

n3kPp3.png

zewgp3.png

Το πιο σωστο λοιπόν mata είναι να ακολουθήσεις την ίδια μέθοδο και με τους γονείς. Την επόμενη φορά που θα δεις γονεις να φοβίζουν τα παιδιά τους κάνε τους να χ....στουν απο τον φόβο τους. Πέσ΄τους ότι είσαι κοινωνική λειτουργός ή εισαγγελέας και οτι η πράξη τους αποτελεί αδίκημα. Μετά παρε τηλεφωνο να έρθω με στολή αστυνομικού :lol::lol::lol:

dev277pr___.png

Ναι κορίτσια, αλήθεια κάποτε το είπα σε μια ανεγκέφαλη που έδωσε στο τρίχρονο κοριτσάκι της μια σφαλιαρα την ώρα που κατεβαίναμε μαζί από ένα κτίριο δημόσιας υπηρεσίας!, που το παιδί παραπάτησε. Κόντεψε να πέσει το δόλιο!!Είχα πάθει σόκ!!! :shock: Της είπα ότι είμαι κοινωνική λειτουργός, γιατί όταν της είπα γιατί το κάνει μου είπε και σενα τί σε νοιάζει. Ε, δεν άντεξα κι εγώ!!!!!Κιτρίνισε από το κακό της και έφυγε τρέχοντας. Της είπα ότι θα μάθω αν συνεχίζει να κάνει έτσι το παιδί και αν γνωρίζει περί του νόμου περί κακο΄ποίσης παιδιών, θα έχει συνέπειες. Βέβαια αυτό που με στενοχώρησε είναι ότι δεν μπορεσα να κάνω τίποτα παραπανω. Τί να πώ, όταν γινόμαστε μάρτυρες τέτοιων περιστατικών, στην Ελλάδα, είναι λίγα αυτά που μπορούμε να κάνουμε. Τί να έκανα, να φώναζα την αστυνομία; Θα μου έλεγαν, για μια σφαλιάρα, μας φώναξες; Εδώ γείτονες δηλώνουν΄στις ειδήσεις ότι γνώριζαν κάποια περιστατικά με κακοποίηση παιδιών και δεν έκαναν τίποτα!!!!!Και συνήθως το δηλώνουν εκ των υστερων!!!!

Πώς όμως γίνεται βρε παιδιά, να τυχαίνω εγώ σε τέτοια περιστατικά και να χάνω την ηρεμία μου μετά....;;;;;;Και να σκέφτομαι τί τραβάνε αυτά τα καυμένα τα παιδάκια που έτυχαν σ'αυτές τις ανεγκέφαλες μάνες;;; :cry::cry: Εδώ άλλοι κάνουν τα πάντα για να γίνουν γονείς κι αυτοί που τα έχουν, τα κάνουν σάκους του μπόξ!!!!!!!! :x:x

n3kPp3.png

zewgp3.png

Ματα μου εχεις απολυτο δικιο, αλλα μην κρινεις απο μια φορα... Δεν ξερεις τι μπορεί να συνέβει... Κι εγω μια φορα ημουν τοσο χαλια που εριξα μια απαλη μεν στον ποπο της μικρης, καπου (δεν θυμαμαι που αλλα σε δημοσιο χωρο) κι ενιωσα τοσο απαισια... αλλά εκείνη την στιγμη ξεφυγα τελειως... Αυτο δεν σημαίνει ότι γενικα χτυπάω το παιδί ή κάτι τέτοιο....

βεβαια απο οτι καταλαβαίνω μιλάς για πολύ χειρότερες καταστασεις, αλλά υπάρχουν κι αυτά !!!

Ναι, Μαριλένα μου, για τον ποπό όλοι μπορεί να ξεφύγουμε και να το κάνουμε. Δεν νομίζω ότι ποτέ κάποια από μας, θα έδινε μια τόσο δυνατή σφαλιάρα που το τρίχρονο παιδάκι της θα παραπατούσε. Όσο για το ότι, δεν μπορούμε να κρίνουμε από μια φορά, μακάρι να είναι έτσι, ειδικά στη συγκεκριμένη περιπτωση. Αυτό προσπαθούσα να σκέφτομαι για να παρηγορηθώ όταν είδα το συμβάν. :roll::roll:

n3kPp3.png

zewgp3.png

Λάβετε μέρος στην συζήτηση

Μπορείτε να δημοσιεύσετε το κείμενό σας τώρα και να ολοκληρώσετε την εγγραφή σας αργότερα. Εάν έχετε ήδη όνομα/λογαριασμό χρήστη, συνδεθείτε τώρα για να δημοσιεύσετε με το όνομα χρήστη σας.
Προσοχή: Η δημοσίευσή σας θα χρειαστεί να εγκριθεί από τους διαχειριστές πριν αναρτηθεί στο φόρουμ.

Guest
Απάντηση σε αυτό το θέμα...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

Only 75 emoji are allowed.

×   Ο σύνδεσμος εμπεδώθηκε αυτόματα.   Εμφάνιση URL ως απλό σύνδεσμο

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

• Δημιουργία νέου...