Jump to content
➔ ParentsCafe.gr
  • Tell a friend

Love Parents.org.gr? Tell a friend!

Recommended Posts

Η μικρή μου είναι τριών ετών κ πάντοτε είχαμε πρόβλημα όταν ερχόταν ή ώρα του βραδυνού ύπνου. Τα πράγματα έχουν ξεφύγει όμως πια. Δεν κοιμάται (αρνείται κ να ξαπλώσει) αν δεν λιποθυμήσει από τη νύστα κ την κούραση. Ας είναι κ 12 η ώρα κ 1 ακόμα. Μάλιστα, της έκοψα τον μεσημεριανό ύπνο μήπως κ βελτιωθούν τα πράγματα, αλλά δεν είδα ουσιαστική βελτίωση. Είτε θα "λιώσει" πίνοντας το γάλα (το επιτυχές σενάριο), είτε θα την πιάσει υπερένταση κ θα χοροπηδάει στο κρεββάτι, αρνούμενη με δυνατές φωνές κ κλάματα να ξαπλώσει κ να κοιμηθεί. Δεν μας μένει με τον άντρα μου να μείνουμε λίγο μόνοι, ούτε μισή ώρα την ημέρα, να χαλαρώσουμε.

Έχετε αντιμετωπίσει κάτι ανάλογο? Πως πρέπει να συμπεριφερθώ?

Διαφημίσεις

Καλημέρα Valia,

λοιπόν αυτό είναι πρόβλημα γιατί δεν σου μένει χρόνος να ξεκουραστείς.

Βάλτει στο κρεβάτι,διαβασέ της παραμυθάκια,βάλτεις λίγο μουσικούλα και εξηγησέ της ,ότι τώρα όλα τα παιδάκια πάνε για ύπνο και αύριο πάλι παιχνίδι και χαρούλες.Αν σου κλαίει ας την να κλάψει,αλλά μην φεύγεις απο το δωμάτιο να είσαι εκέι!!Καμιά βδομάδα θα το συνηθίσει,μη περάσει το δικό της.Εγώ έτσι έκανα και πέτυχε!!!Αλλά πρέπει να είσαι αυστηρή μην αλλάξεις γνώμη και την βγάλεις απο το κρεβάτι να μείνει μέσα και να καταλάβει,ότι είναι ώρα για ύπνο!!

Τις υπολοιπες ωρες πως ειναι η μικρη σου? Εχετε γενικοτερο προβλημα με τη συμπεριφορα της? Την υπολοιπη μερα δηλαδη ειναι υπακουη κ δεν σας δημιουργει θεμα? Μηπως απλα σας εχει παρει τον αερα? Νομιζω οτι πρεπει γενικοτερα να της δωσετε να καταλαβει ποιος κανει κουμαντο. Κ οταν της λες κατι να επιμενεις κ να εισαι σταθερη στις αποψεις σου. Δε νομιζω οτι οι φωνες θα βοηθησουν, απλα εντεινουν την ατμοσφαιρα. Θελει ηρεμια, να της μιλας με χαμηλο τονο αλλα ετσι ωστε να καταλαβει οτι εννοεις αυτο που της λες. Κ μην ενδωσεις σε αυτα που ζηταει.

Ειναι πολυ πονηρα κ αν καταλαβουν οτι τα παιρνει εχεις χασει τον ελεγχο χωρις να το καταλαβεις.

Μήπως δεν σας βλέπει αρκετά, (παιδικός, δουλειά κλπ) και δεν θέλει να σας αποχωριστεί; Λέω εγώ τώρα...

Όπως λέει και η Χαρούλα, μία σταθερή ρουτίνα με παραμύθια, αγκαλίτσες, φιλάκια κλπ ίσως λύσει το πρόβλημα. Όση ώρα πάρει. Νομίζω πως θα το ευχαριστηθείς κι εσύ ;)

Σας ευχαριστώ που ασχοληθήκατε με το πρόβλημά μου.

Να σας απαντήσω σε αυτά που με ρωτάτε:

Δεν νομίζω ότι δεν μας βλέπει αρκετά, γιατί δουλεύω σπίτι κ με βλέπει συνέχεια (είναι πολύ κολλημένη πάνω μου).

Πρόβλημα με τη συμπεριφορά της δεν υπάρχει ιδιαίτερο, είναι όμως αρκετά ζωηρή. Θεωρώ πιθανό να μας έχει πάρει τον αέρα... Εγώ είμαι πιο υπομονετική κ σταθερή, ο άντρας μου είναι όμως πιο νευρικός κ ενίοτε της φωνάζει.

Ρουτίνα ύπνου ακολουθούμε κάθε βράδυ, είναι όμως ήδη 3 χρονών κ κατεβαίνει όποτε θέλει από το κρεββάτι της, ανοίγει πόρτες κ βγαίνει έξω (ενν. ότι δεν είναι εύκολο να της επιβάλω την παραμονή της στο κρεββάτι) κ να τονίσω ότι τώρα τελευταία φοβάται αρκετά κ δεν θέλει να μένει μόνη της στο δωμάτιό της - ακόμα κ με φωτάκι.

Πόσο όμως να πιέσεις ένα παιδί που κλαίει με δάκρυα όταν το ζορίσεις? Όταν μάλιστα εκείνη την ώρα κοιμάται κ η 10 μηνών αδερφούλα της?

Διαφημίσεις

• 2 weeks later...

Ισως το γεγονος οτι την κρατας ξυπνια ολη μερα μεχρι αργα το βραδυ για να κουραστει να την κανει ακομα ποιο νευρικη,δοκιμασε αντι να την πηγαινεις ποιο αργα να την πας ποιο νωρις για υπνο,σαν πρωτο βημα.

h6xzxrqbxxgyb0zv.png

Aν της πεις οτι θα κανετε κατι που της αρεσει πολυ πριν κοιμηθει (πχ 2 πραμυθια αντι για ενα) αν μετα απο αυτα παραμεινει στο κρεβατι? Αν το τηρησει θα το κανεις καθε επομενη μερα. Αν οχι την επομενη δεν εχει παραμυθι οσο κι αν τσιριζει.

Εγω στον Βασιλη οπως εχω ξαναπει κοιμομουνα αγκαλιτσα του λιγες μερες, μετα ολο το καθυστερουσα "πηγαινε εσυ στο κρεβατι να το ζεστανεις κανω ενα μπανιο και ερχομαι" (αυτα μετα το μπανιο του) . Πηγαινα παντα ομως (στην αρχη περιμενε) . Ολο μεγαλωνα το διαστημα και την 1η φορα που κοιμηθηκε χωρις να με περιμενει καν κοιμηθηκα διπλα του (και ετσι βεβαιωθηκε οτι και να κοιμηθει παω). Μετα δεν με περιμενε καν .

Και οπωσδηποτε κρατας ρουτινα υπνου. Μπανιο-γαλα-παραμυθι-νανι πχ

Σιγουρα ο γυαλος ειναι στραβος.. δεν εξηγειτε αλλοιως!!

Και εμείς είχαμε πρόβλημα ύπνου..Μας ήθελε δίπλα της μέχρι να κοιμηθεί (είναι 2,5)..Εδώ και λίγο καιρό κάνουμε το εξής: αφού ολοκληρώσουμε τη "ρουτίνα ύπνου" της λέμε ότι η μαμά και ο μπαμπάς έχουν δουλειές να κάνουν αλλά μόλις μας φωνάξει θα πάμε αμέσως στο δωμάτιο όπως και κάνουμε. Συνήθως δεν πηγαίνουμε πάνω από 3 φορές! Για εμάς θεωρείται επιτυχία αυτό!

Κι εμείς είχαμε και έχουμε πρόβλημα.

Έχω καταλάβει ότι βοηθάει η σταθερή ρουτίνα μπάνιο, γάλα, ύπνο την ίδια πάντα ώρα και με το ίδιο πρόσωπο μαμά ή μπαμπάς. Το βιβλίο δεν μας βοηθάει προτιμάω να το διαβάζω όταν ξυπνάει γιατί προκαλεί διέγερση στον γιο μου. Βόλτες κλπ να κουραστεί την ημέρα για να κοιμηθεί αλλά όχι να παρακουραστεί γιατί διεγείρεται και πάλι. Μετά το φιλί και καληνύχτα φεύγω από το δωμάτιο και δεν ξαναπηγαίνω όσο κι αν μουρμουρίζει μόνο ίσως του απαντάω από μακριά καμια φορά. Την πόρτα του δωματίου του την αφήνω ανοιχτή να βλέπει και να ακούει για να νιώθει ασφαλής. Αν κατέβει απ'το κρεββάτι τον ξαναβάζω πίσω χωρίς πολλά λόγια και πάλι φεύγω αμέσως(αυτό το είδα και στην εκπομπή suppernanny και όντως λειτουργεί)

Επίσης δεν έχει κάποιο αντικείμενο για να χαλαρώνει; Ο δικός μου πχ χαιδεύει τις βίδες του κρεββατιού!(ευτυχώς βρήκε κι αυτό γιατί ως πρόσφατα ήθελε τα χέρια μας).

Με όλα αυτά πλεόν κοιμάται μόνος το βράδυ αν και κάποιες φορές αργεί πολύ αλλά τουλάχιστον μένει στο κρεββάτι. Βέβαια το μεσημέρι ακόμα το παλεύουμε...και φυσικά δεν ξέρω τι θα γίνει όταν κόψουμε την πιπίλα λίαν συντόμως...μάλλον καταστροφή!

Πάντως γενικά έχω καταλάβει ότι σ'αυτά τα θέματα τα πράγματα πάνε πρώτα προς το χειρότερο και μετά βελτιώνονται, οπότε την αναστάτωση αρχικά στο σπίτι δεν την αποφεύγεις.Επιμονή και υπομονή και καλό κουράγιο!

zRssp3.png

WTxwp3.png

εγώ βρε κορίτσια έχω άλλο πρόβλημα, πείτε μου πως να το χειριστώ γιατί δεν αντέχω άλλο την αυπνία αυτή.

ο γιος μου σε λίγες μέρες κλείνει τους 11 μήνες.

ο ύπνος του σχετικά μέσα στην ημέρα είναι λίγος.

δηλαδή κοιμάται το βράδυ γύρω στις 9:30 (με την κλασική διαδικασία , μπάνιο , γάλα και καμιά φορά εάν δεν είναι κομμάτια παραμυθάκια αλλιώς τον παίρνει ο ύπνος στην αγκαλιά μας) αλλά θα ξυπνήσει κατά τη διάρκεια της νύχτας είτε είναι 3 είτε 4 είτε 2 κ.λ.π και δεν έχει κανένα πρόβλημα (δηλαδή δεν δείχνει να πονάει και να κλαίει) απλά αρνείται πεισματικά να κοιμηθεί, πάω εγώ πρώτη του βάζω τη πιπίλα αλλά πιάνεται από τα κάγκελα και σηκώνεται όρθιος δείχνοντας ότι έχει χορτάσει ύπνο και δεν έχει όρεξη να ξαπλώσει πάλι. προσπαθούμε να μη τον παίρνουμε αγκαλιά για να μη μάθει αλλά καταλήγουμε (ειδικά ο μπαμπας , γιατί η μαμά δεν έχει υπομονή , μιας και αυτό το σκηνικό μπορεί να κρατήσει μέχρι και 2 ώρες) να κάθεται κοιμισμένος έξω απο την κούνια και να περιμένει πότε θα νυστάξει το καμάρι μας για να κοιμηθούμε και εμείς επιτέλους. Αν δε κάνουμε την κίνηση να φύγουμε από το δωμάτιο γίνεται χαμός.

τι μπορώ να κάνω βρε κορίτσια βοηθήστε με γιατί θα τρελαθούμε και οι δύο, δουλεύουμε το πρωί και κοιμόμαστε όρθιοι , δεν αντέχεται άλλο αυτή η ξαγρύπνια.

τώρα μέσα στην ημέρα δεν κοιμάται πάνω από 2 ώρες γιατί μπορεί να αναρωτιέστε αν κοιμάται πολύ το πρωί και το βράδυ είναι χορτάτος απο ύπνο και γι'αυτό και ξυπνάει αλλά όχι δεν ισχύει κάτι τέτοιο αφού συνολικά ο ύπνος του είναι 11 - 12 ώρες ημερησίως . γάλα δεν του δίνω το βράδυ που ξυπνάει γιατί δεν πιστεύω ότι είναι το γάλα μιας και το πρωί δεν πίνει πολύ αλλά και από μικρός δεν είχε διακόψει ποτέ τον ύπνο του για γάλα στη μέση της νύχτας.

σόρυ σας ζάλισα αλλά είμαι ολίγον τι απελπισμένη.

ευχαριστώ.

wobz4vsv31g4fym5.png

Διαφημίσεις

Σας ευχαριστώ πολύ για τις απαντήσεις σας. Τα πράγματα βελτιώθηκαν εντυπωσιακά με το που την ξεκίνησα παιδικό σταθμό :wink:. Επιστρέφει το μεσημέρι, πάει μόνη της να κοιμηθεί :shock:, και το βράδυ, κατά τις δέκα κοιμάται πολύ εύκολα μετά το βραδυνό της γάλα :shock::shock:...

Μάλλον ζω ένα όνειρο, από το οποίο δεν θέλω να με ξυπνήσει κανείς!!:D