Jump to content
➔ ParentsCafe.gr
  • Tell a friend

Love Parents.org.gr? Tell a friend!

Ηλεκτρονικός υπολογιστής από ποια ηλικία???

Recommended Posts

Καλημέρα κορίτσια. Με προβλημάτισε κάτι και θέλω τη γνώμη σας. Ο μικρός μου είναι 2,5 και αναρωτιόμουνα αν είναι η ηλικία κατάλληλη για να έχει επαφή με Η/Υ. Το ξαδερφάκι του στην ίδια ηλικία παίζει διάφορα παιχνίδια στον Η/Υ, όπως παζλ. Εγώ πάντα είχα την εντύπωση πως είναι νωρίς αλλά μήπως ξέρετε κάτι παραπάνω?

Διαφημίσεις

Δεν ξέρω για τον κανονικό υπολογιστή, αλλά για τους παιδικούς που λένε από 3 χρονών και άνω, ο συγκεκριμένος της Fischer Price μια χαρά τον δουλεύει και η μικρή μας. Ας είναι καλά η Demi7 που μας το σύστησε :)

Δεν ξέρω για τον κανονικό υπολογιστή, αλλά για τους παιδικούς που λένε από 3 χρονών και άνω, ο συγκεκριμένος της Fischer Price μια χαρά τον δουλεύει και η μικρή μας. Ας είναι καλά η Demi7 που μας το σύστησε :)

ωραία ιδέα!!! Έχουμε υπολογιστή στο σπίτι αλλά επειδή έχω μέσα διάφορα αναγκαία και επειδή η μεγάλη μόνη της δεν θα μπορεί να ασχοληθεί (σίγουρα θα τρέξει από πίσω της και θα αρχίσει να πειράζει και η μικρή) θα της έπαιρνα κάποιον με τις πριγκίπισσες για το Πάσχα αλλά οτι είχε η Fischer Price δεν το ήξερα!!! Αξίζει?

Dwnjp2.png

O ΑΝΤΩΝΗΣ ΜΟΥ ΓΕΝΝΗΘΗΚΕ 4/4/09

Διαφημίσεις

ωραία ιδέα!!! Έχουμε υπολογιστή στο σπίτι αλλά επειδή έχω μέσα διάφορα αναγκαία και επειδή η μεγάλη μόνη της δεν θα μπορεί να ασχοληθεί (σίγουρα θα τρέξει από πίσω της και θα αρχίσει να πειράζει και η μικρή) θα της έπαιρνα κάποιον με τις πριγκίπισσες για το Πάσχα αλλά οτι είχε η Fischer Price δεν το ήξερα!!! Αξίζει?

Ναι, είναι πολύ καλός. Έχεις 4 modes. Στο 1ο πατάει ένα γράμμα και του λέει ένα ζώο ή πράγμα που ξεκινάει από αυτό το γράμμα, στο 2ο που μας αρέσει πολύ δίνει ένα γράμμα και αν το πατήσεις από το πληκτρολόγιο το ρίχνει μέσα σε ένα κουβά, στο 3ο πατάς τα πλήκτρα και κάνουν μουσική και στο τελευταίο έχει δύο παιχνίδια με το ποντίκι του.

Για κανονικό υπολογιστή και εμένα μου φαίνεται ότι είναι λίγο νωρίς. Όχι ότι δεν μπορείς να το εκπαιδεύσεις εύκολα να τον χειριστεί σε απλές εφαρμογές, αλλά επειδή ένα κουμπί διαφορετικό να σου πατήσει μπορεί να σου κάνει και καμία ζημιά :)

Εγώ είμαι λίγο πιο επιφυλακτική.

Σίγουρα τα παιδιά μπορούν εύκολα να μάθουν να χειρίζονται έναν υπολογιστή. Αλλά αυτό θα είναι καλό για την ψυχολογία τους;

Ποιο το νόημα να φτιάξουν ένα παζλ στον υπολογιστή, όταν μπορούν να έχουν ένα αληθινό στα χέρια τους το οποίο να το αγγίζουν, να το νιώθουν, να προβληματίζονται με το πώς να βάλουν το κομμάτι... σωστά, ανάποδα, ανεστραμένο κτλ..

Νομίζω πως η ανάγκη των παιδιών δεν είναι η εκμάθηση υπολογιστή σε τόσο μικρή ηλικία αν και μπορούν πολύ επιδέξια να μάθουν το χειρισμό του. Αντίθετα πιστεύω πως η ανάγκη τους είναι η επαφή με φυσικά πράγματα.

Δεν εκπαιδεύω παιδιά... Εκπαιδεύομαι γονιός.

"... άλλωστε, η εμπειρία που αποκτούμε είναι η συσσώρευση των λαθών μας, έτσι δεν είναι; ... " -E.M.

Το parents έχει ένα καταπληκτικό άρθρο σχετικά με την τηλεόραση και τους ηλεκτρονικούς υπολογιστές. Νομίζω πως αξίζει τον κόπο να το διαβάσετε.

http://parents.org.gr/psych/a239

Επίσης το θέμα αυτό έχει συζητηθεί ξανά εδώ:

http://parents.org.gr/forum/viewtopic.php?t=515&postdays=0&postorder=asc&start=0

*

Εμείς έχουμε τον υπολογιστή της Fischer Price που αρεσει πάρα πολύ στη μικρή. Το δεύτερο παιχνιδάκι που περιγράφει ο Panoz έχει μάθει και το παίζει κανονικότατα.

Πιστέυω ότι ο κανονικός υπολογιστής δεν ειναι απαραίτητος σε αυτή την ηλικία και δεν συμφωνω με την υπερβολική έκθεση του παιδιού σε αυτόν. Εμείς βλέπουμε τραγουδάκια απο Αγγλικά sites, αλλά όχι πολύ συχνά, όποτε το θυμηθεί η μικρή και για λίγη ώρα.

Εγώ είμαι λίγο πιο επιφυλακτική.

Σίγουρα τα παιδιά μπορούν εύκολα να μάθουν να χειρίζονται έναν υπολογιστή. Αλλά αυτό θα είναι καλό για την ψυχολογία τους;

Ποιο το νόημα να φτιάξουν ένα παζλ στον υπολογιστή, όταν μπορούν να έχουν ένα αληθινό στα χέρια τους το οποίο να το αγγίζουν, να το νιώθουν, να προβληματίζονται με το πώς να βάλουν το κομμάτι... σωστά, ανάποδα, ανεστραμένο κτλ..

Νομίζω πως η ανάγκη των παιδιών δεν είναι η εκμάθηση υπολογιστή σε τόσο μικρή ηλικία αν και μπορούν πολύ επιδέξια να μάθουν το χειρισμό του. Αντίθετα πιστεύω πως η ανάγκη τους είναι η επαφή με φυσικά πράγματα.

Συμφωνώ απόλυτα.

Με ξενίζει και λίγο η εικόνα ενός μικρού παιδιού μπροστά στον υπολογιστή.

Θα γεμίσει που θα γεμίσει η ζωή τους τηλεοράσεις και υπολογιστές... ας μην γίνει από τώρα..

Υπάρχουν τόσα άλλα ωραία πραματάκια να ασχοληθούν. Πιο δημιουργικά. Πράματα που μπορούν να αγγίζουν, να πιάνουν, όπως λέει και η Alcyon.

Και βέβαια σκέφτομαι και την ακτινοβολία και τα ματάκια τους που δεν είναι και ότι καλύτερο.

Διαφημίσεις

Ο υπολογιστής είναι μέρος της ζωής των παιδιών, είτε το θέλουμε είτε όχι, είτε μας ξενίζει είτε όχι.

Το να χρησιμοποιούν επομένως τα νήπια υπολογιστή με χρονικό περιορισμό και πάντα με επίβλεψη, δεν το βρίσκω κακό.

Αλλωστε δεν είδα πουθενά καμμία επιστημονική έρευνα να καταδικάζει την χρήση υπολογιστή σε συγκεκριμένες ηλικίες και όποιος έχει τέτοια έρευνα να μας την παρουσιάσει να ενημερωθούμε.

Η τεχνολογία βελτιώνεται, οι ακτινοβολίες των οθονών έχουν περιοριστεί.

Εμείς στην οικογένειά μας, μετά την πρώιμη έκθεσή τους στην τεχνολογία, δεν διαπιστώσαμε κανέναν εθισμό των παιδιών στον υπολογιστή. Μπορεί να κάνουν και 3 μέρες ν'ασχοληθούν, μπορεί να κάτσουν να δούν κάτι και να το παρατήσουν σε δέκα λεπτά, μπορεί να κάτσουν να παίξουν και μια ώρα.

Επίσης ο υπολογιστής δεν αποκλείει την λεγόμενη "δημιουργική" απασχόληση με ζωντανά, απτά πράγματα. Θα ήταν αφελής πιστεύω κάποιος που νομίζει οτι ένα δίχρονο, ακόμα και να θέλαμε, μπορεί ν'απασχοληθεί με υπολογιστή για μακρό χρόνο.

Ο υπολογιστής είναι μέρος της ζωής των παιδιών, είτε το θέλουμε είτε όχι, είτε μας ξενίζει είτε όχι.

Ursa μου, δεν συμφωνώ. Είναι στο χέρι μας μέχρι κάποια ηλικία αν θα αφήσουμε να γίνει μέρος της ζωής τους.

Στο σπίτι μας δεν είναι! Και εγώ προσωπικά θα το τρενάρω όσο μπορώ. Αλλά ο κάθε γονιός βέβαια πράττει αναλόγως.

Κάτι γενικό και προσωπικό: Oι διαστάσεις που έχει πάρει η τεχνολογία στην εποχή μας με τρομάζουν. Οι υπολογιστές, το διαδίκτυο, τα virtual παιχνίδια έχουν δημιουργήσει έναν ψεύτικο κόσμο. Θα ήθελα το παιδί μου να τον γνωρίσει όσο αργότερα γίνεται. Η πρώιμη εξοικίωση με τρομάζει.

Ursa μου, δεν συμφωνώ. Είναι στο χέρι μας μέχρι κάποια ηλικία αν θα αφήσουμε να γίνει μέρος της ζωής τους.

Στο σπίτι μας δεν είναι! Και εγώ προσωπικά θα το τρενάρω όσο μπορώ. Αλλά ο κάθε γονιός βέβαια πράττει αναλόγως.

Κάτι γενικό και προσωπικό: Oι διαστάσεις που έχει πάρει η τεχνολογία στην εποχή μας με τρομάζουν. Οι υπολογιστές, το διαδίκτυο, τα virtual παιχνίδια έχουν δημιουργήσει έναν ψεύτικο κόσμο. Θα ήθελα το παιδί μου να τον γνωρίσει όσο αργότερα γίνεται. Η πρώιμη εξοικίωση με τρομάζει.

Κοίτα λοιπόν πόσο διαφορετικά το βλέπω.

Τηλεόραση ας πούμε δεν βλέπουμε.

Υπολογιστές όμως έχουμε και υπάρχει λόγος γι'αυτό.

Σ'ένα παιδί μπορείς να ελέγξεις τί και πόσο θα απασχοληθεί μπροστά στον υπολογιστή, ενώ άν ανοίξει η τηλεόραση, έστω κι άν παρακολουθείς κάποια καλή εκπομπή της επιλογής σου, όλο και θα φας στη μάπα διαφημίσεις, trailers απο ταινίες, χαζομάρες, αηδίες, κουραφέξαλα.

Εμάς η τεχνολογία δεν μας τρομάζει, η χρήση της θέλει λογική και σύνεση, όπως όλα τα πράγματα, αλλά σαν τεχνολογία απο μόνη της δεν είναι καταδικαστέα.

panoz ευχαριστώ για τις πληροφορίες θα το κοιτάξω σίγουρα λίγο αργότερα για την μικρή γιατί η μεγάλη μου κοντεύει 4.5 και του χρόνου θα πάει νήπια που σημαίνει οτι πρέπει να εξοικειωθεί με την αβ και τους αριθμούς. Με ενδιαφέρει και εμένα η έκθεση στην ακτινοβολία αλλά έτσι και αλλιώς σε πραγματικό υπολογιστή δεν θα την άφηνα ούτε κάθε μέρα ούτε πάνω από μίση ώρα - 3 τέταρτα και θα το έκανα μόνο και μόνο για την ποικιλία που σου προσφέρει. Φυσικά και για την εξοικείωση αλλά όπως λέτε δεν μου αρέσει και πολύ η εικόνα ενός παιδιού που αντί να παίζει με το αδερφάκι του και τις κούκλες, τα κουζινικα κλπ να κρατάει το ποντίκι κολλημένο στην οθόνη.

Dwnjp2.png

O ΑΝΤΩΝΗΣ ΜΟΥ ΓΕΝΝΗΘΗΚΕ 4/4/09

Εγώ πάλι συμφωνώ με την Ursa. Η τεχνολογία είναι αναπόσπαστο μέρος της ζωής μας πια. Οι υπολογιστές, το ιντερνετ, το κινητό, η τηλεόραση είναι πλεον δεδομένα και δεν πρεπει να μας τρομαζουν. Καλύτερα να μάθουμε να τα χρησιμοποιούμε σωστά και (το πιο σημαντικο) να δείξουμε στα παιδιά μας τον σωστό τρόπο χρήσης τους. Γιατί τελικά ο κίνδυνος έγκειται στο πως τα αντιλαμβανόμαστε και πως τα χρησιμοποιούμε εμείς και κατά συνέπεια τα παιδιά μας.

Διαφημίσεις

ενώ άν ανοίξει η τηλεόραση, έστω κι άν παρακολουθείς κάποια καλή εκπομπή της επιλογής σου, όλο και θα φας στη μάπα διαφημίσεις, trailers απο ταινίες, χαζομάρες, αηδίες, κουραφέξαλα.

Αυτό ξαναπές το..

Ναι στη χρήση του υπολογιστή με όρους.

Όχι στη χρήση του υπολογιστή από πολύ μικρά παιδιά 2-3 ετών ή ακόμα και στα 4.

Δε θα πάω μακριά. Θα σας πω για τον αδερφό μου.

Έχουμε 12 χρόνια διαφορά και τον έχω δει να μεγαλώνει. Η μαμά μου τον έβαζε μπροστά στον υπολογιστή/παιχνιδομηχανή. Έβαζε εμένα να παίζω κάποιο παιχνίδι (τότε ήμουν 13-14 ετών) και εκείνη τον τάιζε. Μετά από λίγο δεν υπήρχε άλλος τρόπος για να φάει, παρά μόνο το παιχνίδι. Αφού περασε καιρός... άρχισε να παίζει ο ίδιος (κάπου στα 3,5-4 έγινε αυτό). Για λίγο στην αρχή. Μετά ξεχνιόταν η μαμά μου. Μπορεί να έφτανε και 1 ώρα. Σταδιακά με την ηλικία... αυξανόταν και ο χρόνος απασχόλησης. Τελικά έως τα 18 είχε γίνει από τα παιδιά με εθισμό στον υπολογιστή. Μπορούσε να παίζει 24-30 ώρες συνεχόμενα!!!!! Όλες οι προσπάθειες απεξάρτησης ... που ξεκίνησαν από το γυμνάσιο (δυστυχώς)... αποτύγχαναν και ξεσπούσε φεύγοντας από το σπίτι για να πάει σε κάποιο νετ καφε να παίξει!! Στα 16 διανυκτέρευε σε νετ καφε...

Δε θέλω να πω πως όλα τα παιδια που ασχολούνται με Η/Υ θα γίνουν έτσι. Η μητέρα μου έκανε αρκετά λάθη τα οποία οδήγησαν σε αυτή τη συμπεριφορά του αδερφού μου.

Αυτό όμως κάνει εμένα να είμαι 2 φορές πιο προσεκτική σε αυτό το θέμα. 2 φορές πιο επιφυλακτική. Θα τον δείξω τον υπολογιστή.. αλλά αργότερα... με μέτρο. Με επίβλεψη και συνέπεια.

Και κάτι ακόμα... δυστυχώς η επιστήμη με την έρευνα... αργεί καμιά φορά να υποδείξει γεγονότα, ειδικά όταν αναφέρονται στην τεχνολογία (που είναι πρόσφατη) και εμπλέκονται και οικονομικά συμφέροντα. Σκεφτείτε το τσιγάρο... και πότε ανακάλυψαν και πότε δημοσίευσαν και πότε παραδέχθηκαν τις βλαβερές επιδράσεις του. Σκεφτείτε τα κινητά με την ακτινοβολία... και τόσα άλλα.

Δεν εκπαιδεύω παιδιά... Εκπαιδεύομαι γονιός.

"... άλλωστε, η εμπειρία που αποκτούμε είναι η συσσώρευση των λαθών μας, έτσι δεν είναι; ... " -E.M.

Υπάρχει τελικά λόγος να βιαστούμε? Δηλαδή, αν ένα παιδί χρησιμοποιήσει τον οικογενειακό υπολογιστή στα 6 ή στα 7 (δεν μιλάω να κάνει μάθημα στο σχολείο, αυτό είναι άλλο), θα πάθει τίποτα? Ή ακόμα καλύτερα, τί θα κερδίσει, αν ασχοληθεί με τον υπολογιστή στα 4 (εκτός ίσως πρόβλημα στα μάτια)?

Δε θέλω να πω πως όλα τα παιδια που ασχολούνται με Η/Υ θα γίνουν έτσι. Η μητέρα μου έκανε αρκετά λάθη τα οποία οδήγησαν σε αυτή τη συμπεριφορά του αδερφού μου.

Μα, ακριβώς αυτό.

Η κατάχρηση της τεχνολογίας δημιουργεί προβλήματα, όχι η χρήση της :wink:

Υπάρχει τελικά λόγος να βιαστούμε? Δηλαδή, αν ένα παιδί χρησιμοποιήσει τον οικογενειακό υπολογιστή στα 6 ή στα 7 (δεν μιλάω να κάνει μάθημα στο σχολείο, αυτό είναι άλλο), θα πάθει τίποτα? Ή ακόμα καλύτερα, τί θα κερδίσει, αν ασχοληθεί με τον υπολογιστή στα 4 (εκτός ίσως πρόβλημα στα μάτια)?

Εϊναι αλήθεια πως άν δεν ασχολούμαστε οι ίδιοι με υπολογιστές, ίσως δεν κάναμε τόσο νωρίς την εισαγωγή των νεαρών μελών της οικογένειας στην τεχνολογία αυτή.

Ζώντας όμως σ'ένα περιβάλλον, όπου είναι εύκολη η πρόσβαση σε υπολογιστές, το ενδιαφέρον των παιδιών δημιουργήθηκε αυθόρμητα.

Απο κει και πέρα βέβαια το ψάξαμε, το αναλύσαμε, ρωτήσαμε, μελετήσαμε.

Για όποιον ενδιαφέρεται να κάνει την προσωπική του έρευνα, σας παραθέτω ένα σύνδεσμο, όχι τόσο για το κείμενο αυτό, αλλά πιο πολύ για την συγκεντρωμένη βιβλιογραφία στο τέλος. Λυπάμαι μόνο που είναι στα αγγλικά.

http://www.netc.org/earlyconnections/byrequest.html

Το parents έχει ένα καταπληκτικό άρθρο σχετικά με την τηλεόραση και τους ηλεκτρονικούς υπολογιστές. Νομίζω πως αξίζει τον κόπο να το διαβάσετε.

http://parents.org.gr/psych/a239

Επίσης το θέμα αυτό έχει συζητηθεί ξανά εδώ:

http://parents.org.gr/forum/viewtopic.php?t=515&postdays=0&postorder=asc&start=0

παρακαλούμε τα μέλη να συνεχίσουν εκεί τη συζήτηση

το παρόν κλειδώνεται

Guest
This topic is now closed to further replies.
  • Create New...