Jump to content
➔ ParentsCafe.gr
  • Tell a friend

Love Parents.org.gr? Tell a friend!

αποριουλες...

Recommended Posts

καλησπερα κοριτσια.....εχω να σας κανω κανα 2-3 μπορει και παραπανω ερωτησουλες....

1. - Η ναρκωση οταν ειναι ολικη ποτε σε ξυπνανε?

Το μωρο δεν το βλεπεις αμεσως?

- Η ναρκωση με επισκληριδιο σου επιτρεπει να παρακολουθεις τα παντα και να εχεις την πρωτη επαφη με το μωρο?

2. - Ορό καταλαβαινω γιατι σου βαζουν, τον ουροκαθετηρα ομως γιατι? Επειδη δεν εισαι σε θεση να σηκωθεις απο το κρεβατι αμεσως?

- Σε φυσιολογικο τοκετο μολις γεννησεις ξεκινανε τα λοχεια και χρειαζεσαι "πανες" ή τεραστιες σερβιετες, με την καισσαρικη δεν εχεις λοχεια? ( μπορει να ειναι και χαζο αυτο που ρωταω αλλα δεν ξερω απο αυτα )

3. - Πόση διαφορα σε χρηματα εχει η καισαρικη απο τον φυσιολογικο τοκετο?

ευχαριστω για τις απαντησεις και τα φωτα σας που θα μου δωσετε!!! :-)

Διαφημίσεις

Yποθέτω πως πρόκειται να γεννήσεις σύντομα με καισαρική. Με το καλό!!!

Δυστυχώς δεν μπορώ να απαντήσω σε όλες τις ερωτήσεις σου αλλά θα προσπαθήσω να σε κατατοπίσω όσο μπορώ...

Για την ολική νάρκωση δεν ξέρω να σου πω τίποτα.

Γέννησα πριν 4 μήνες περίπου με καισαρική τομή και επισκληρίδιο αναισθησία. Καθόλη τη διάρκεια του τοκετού είχα πλήρη συναίσθηση του τι συνέβαινε και ήταν μια μοναδική εμπειρία. Δεν έβλεπα βέβαια τι έκαναν οι γιατροί γιατί υπήρχε ένα μικρό παραβάν αλλά στα πρώτα κίολας λεπτά είδα το μωράκι μου και μου το έβαλαν πάνω μου. Δεν μπόρεσα να το αγκαλιάσω γιατί είχα ορούς και πιεσόμετρα στα χέρια αλλά οι στιγμές δεν έπαυαν να είναι μαγικές...

Τις πρώτες ώρες μετά την καισαρική δεν μπορείς να σηκωθείς και γι' αυτό είναι απαραίτητος ο ουροκαθετήρας - τώρα αν πέρα από αυτό εξυπηρετεί και κάποιον άλλο ιατρικό σκοπό δεν ξέρω να σου πω...

Σε σχέση με το κόστος τώρα... Πρώτα από όλα στην καισαρική πληρώνεις και την αναισθησία και μια παραπάνω ημέρα στο μαιευτήριο. Το αν ο γιατρός σου θα σου πάρει περισσότερα χρήματα για την καισαρική σε σχέση με το φυσιολογικό τοκετό - αυτό είναι καθαρά θέμα του γιατρού. Μερικές φορές η αμοιβή του γιατρού καθορίζεται ανάλογα με το δωμάτιο που θα επιλέξεις να έχεςι στο μαιευτήριο.

Ελπίζω να σε βοήθησα λιγάκι. Αν χρειαστείς κάτι άλλο εδώ είμαστε :wink:

Με το καλό!!!

*

σε ευχαριστω για οσα εγραψες, ετσι απο λιγα να μου γραφει η καθεμια απο εσας θα απαντηθουν τα ερωτηματα μου....και θα παω πιο ηρεμη στο νοσοκομειο.

να σε ρωτησω αννα, περιοδο ειχες απο την πρωτη μερα?

Υποθέτω πως εννοείς τα λόχεια. Λόχεια έχεις από τη στιγμή που γεννάς και για αρκετές μέρες. Ενώ το πότε θα ξεκινήσουν είναι δεδομένο και ίδιο για όλες μας αυτό που διαφέρει απο γυναίκα σε γυναίκα είναι η διάρκειά τους.

*

Να απαντήσω και εγώ για την ολική, μιας που τα πέρασα πρόσφατα. Συνήθως η όλη διαδικασία κρατάει μία ώρα από την στιγμή που θα αρχίσει το χειρουργείο. Σε ναρκώνουν τελευταία στιγμή για να μην πάρει φάρμακο το μωρό επειδή διαπερνά τον πλακούντα το αναισθητικό και έτσι σε 5 με 10 λεπτά το μωράκι έχει βγει, μετά θέλουν 40 με 50 λεπτά να σε ράψουν και όλα αυτά και μετά σε ξυπνάνε. Δυστυχώς το παιδί δεν το βλέπεις αμέσως.

Τον ουροκαθετήρα τον βάζουν γιατί η καισαρική είναι χειρουργείο και όταν σε ναρκώσουν, μπορεί να ουρήσεις επάνω στο τραπέζι του χειρουργείου και να ξε – αποστειρώσεις το πεδίο…

Εάν γεννήσεις σε δημόσιο νοσοκομείο και κάνεις καισαρική τότε δεν πληρώνεις τίποτα. Εάν κάνεις φυσιολογικό τότε πληρώνεις τα πάντα ( δωμάτιο, φάρμακα κλπ.) οπότε πηγαίνει γύρω στα 500 με 800€

με το καλό...

Διαφημίσεις

Τα υπόλοιπα στα έγραψαν οι κοπέλες. Απλά για το οικονομικό που λες, αν πρόκειται για ιδιωτικό μαιευτήριο η διαφορά στην τιμή δεν είναι όπως κάποτε. Περί τα 300 ευρώ παραπάνω στην τιμή του δωματίου είναι και άλλα τόσα νομίζω είναι η αναισθησία. Αλλά το δεύτερο σκέλος μπορεί να ισχύει και σε έναν φυσιολογικό τοκετό καθώς πολλές γυναίκες κάνουν επισκληρίδιο και στον φυσιολογικό τοκετό. Ελπίζω να βοήθησα.

pJO3p2.pngB6Ndp2.png

δεν ξερω αν για σενα θα ηταν προβλημα....αλλα για μενα και τον γιατρο μου προβλημα ειναι τα κιλα του μωρου!!! ειναι αρκετα ψωμομενο, παχουλο μεχρι στιγμης και αν συνεχισει ετσι...θα ειναι δυσκολος ο φυσιολογικος τοκετος!

δεν ειναι τελειοτικη αποφαση η καισαρικη αλλα θα ηθελα να ειμαι ενημερωμενη σε περιπτωση που καταληξουμε σε αυτην!

δεν ξερω αν για σενα θα ηταν προβλημα....αλλα για μενα και τον γιατρο μου προβλημα ειναι τα κιλα του μωρου!!! ειναι αρκετα ψωμομενο, παχουλο μεχρι στιγμης και αν συνεχισει ετσι...θα ειναι δυσκολος ο φυσιολογικος τοκετος!

δεν ειναι τελειοτικη αποφαση η καισαρικη αλλα θα ηθελα να ειμαι ενημερωμενη σε περιπτωση που καταληξουμε σε αυτην!

Καταρχήν δεν γράφεις ούτε πότε ακριβώς θα γεννήσεις,ούτε το βάρος του μωρού.Τελοσπάντων,εγώ θα σου πω δυο πράγματα γενικά και θα σου πω και την δική μου εμπειρία απ'την καισαρική.Εγώ γεννήθηκα 4 κιλά με φ.τ. Επίσης την περινεοτομή την κάνουν συνήθως γι'αυτόν το λόγο.Για να βοηθήσουν την γυναίκα να γεννήσει πιο εύκολα σε περίπτωση που δυσκολεύεται να βγει το μωρό.Κατά τα άλλα έχε υπόψη σου ότι η καισαρική είναι ένα πάρα πολύ σοβαρό χειρουργείο και θα πρέπει να γίνεται μόνο εάν υπάρχουν πολύ σοβαροί ιατρικοί λόγοι.Ούτε εμείς οι γυναίκες αλλά ούτε και τα μωρά μας έχουν όφελος από μια καισαρική.Ξέρεις ότι τα παιδιά που γεννιούνται με καισαρική έχουν μεγαλύτερες πιθανότητες εμφάνισης άσθματος? Ξέρεις ότι οι επιπλοκές είναι μεγαλύτερες από αυτές ενός φυσιολογικού τοκετού? Τελοσπάντων η επιλογή είναι δική σου.Μην ξεχνάς μόνο ότι και παλιότερα που γεννούσαν (και συνήθως δεν έκαναν μικρά μωρά),μια χαρά φυσιολογικά γεννούσαν.Όσον αφορά τώρα στην δική μου εμπειρία,είναι η εξής:μου έκαναν ολική αναισθησία και όταν ξύπνησα μετά από κανένα δίωρο είχα τρελλούς πόνους,καθώς και για τις επόμενες 2-3 μέρες.Ο καθετήρας την πρώτη μέρα είναι ακριβώς επειδή δεν μπορείς να σηκωθείς για τουαλέτα.Κατά τα άλλα,ο πόνος τουλάχιστον σε'μένα κρατάει ακόμα και σήμερα (πιο ήπιος βέβαια).Με την αλλαγή του καιρού που έχει κάνει κανα δυο φορές από ζέστη σε κρύο και τούμπαλιν,υποφέρω,όταν έχω το μωρό αγκαλιά και μου δώσει με τα ποδαράκια του καμία κλωτσιά στην κοιλιά επίσης υποφέρω,έχω μούδιασμα στην γύρω περιοχή σαν να μην υπάρχει και δεν θέλω να ακουμπάει στην κοιλιά μου ούτε ύφασμα ούτε τίποτα.Επίσης,τον πρώτο καιρό επειδή δεν μπορούσα να κουνηθώ σχεδόν,χρειαζόμουν οπωσδήποτε βοήθεια.Δεν κάνει ακόμα και τώρα να κουράζομαι με τις δουλειές του σπιτιού,δεν κάνει να σηκώνω βάρη,όχι γυμναστήριο και όλα αυτά για ένα εξάμηνο τουλάχιστον.Συν το γεγονός ότι αν θες να κάνεις άλλο παιδάκι,ενώ αν έχεις γεννήσει με φ.τ. μπορείς να ξαναμείνεις έγκυος όποτε θες,αν έχεις κάνει καισαρική πρέπει να περιμένεις έναν χρόνο τουλάχιστον.Για την περίοδο που ρωτάς,εξαρτάται και απ'τον οργανισμό και απ'το αν θηλάζεις.Εγώ θηλάζω αποκλειστικά (που υποτίθεται ότι θα αργούσε να έρθει),αλλά τις τελευταίες μέρες έχει αρχίσει να κατεβαίνει.Τα λόχεια εμένα μου κράτησαν κάτι λιγότερο από 40 ημέρες.Το χειρότερο εγώ το άφησα για το τέλος.Το γεγονός ότι δεν είδα το μωρό μου όταν γεννήθηκε και το είδα τελευταία από όλους λόγω της ολικής αναισθησίας,ακόμα και σήμερα δεν μπορώ να το ξεπεράσω.Έχασα την πρώτη του στιγμή και αυτό για εμένα τουλάχιστον είναι το χειρότερο από όλα τα υπόλοιπα που σου έγραψα.Τέλοσπαντων,δεν ήθελα να γράψω τόσα πολλά,αλλά ελπίζω να σε βοήθησα κι εγώ λίγο.Με το καλό να έρθει το μωράκι σου και σου εύχομαι να αποφασίσεις το καλύτερο.

glitterfy114605T710D30.gif

Chryssa την εφτιαξες την κοπέλα :) Οχι εντάξει ,καλό είναι να είμαστε προετοιμασμένες και για τα κακά γιατί οι περισσότερες κοπέλες εδώ που κάνουν καισαρική τα παρουσιάζουν τόσο ρόδινα τα πράγματα, ενω είναι πολλά τα κακά της διαδικασίας. Απλά το θέμα του βάρους του μωρού δεν είναι τόσο σημαντικό όσο είναι η θέση του την ώρα της γέννησης. Άλλα αν είσαι 1,50 μέτρο και έχεις μωρό 4,500 κιλά θα είναι εννοειται πιο ζόρικα τα πράγματα.

Διαφημίσεις

Chryssa την εφτιαξες την κοπέλα :) Οχι εντάξει ,καλό είναι να είμαστε προετοιμασμένες και για τα κακά γιατί οι περισσότερες κοπέλες εδώ που κάνουν καισαρική τα παρουσιάζουν τόσο ρόδινα τα πράγματα, ενω είναι πολλά τα κακά της διαδικασίας. Απλά το θέμα του βάρους του μωρού δεν είναι τόσο σημαντικό όσο είναι η θέση του την ώρα της γέννησης. Άλλα αν είσαι 1,50 μέτρο και έχεις μωρό 4,500 κιλά θα είναι εννοειται πιο ζόρικα τα πράγματα.

Nena μου συμφωνώ ότι καλό είναι να είμαστε προετοιμασμένες.Κι εγώ επειδή δεν μου αρέσει ούτε να χρυσώνω το χάπι σε κανέναν αλλά ούτε και να πιστεύω σε ουτοπικά πράγματα,προτιμώ να τα παρουσιάζω "τα σύκα σύκα και την σκάφη σκάφη" που λένε.Στην τελική καλύτερο είναι να τρομάξει κάποια κοπέλα λίγο και να το ψάξει,παρά να πάει σαν πρόβατο στην σφαγή! Όσο για το θέμα του βάρους του μωρού σε αναλογία με το ύψος και τον σωματότυπο της μητέρας,δίκιο έχεις ότι μπορεί να είναι ζόρικα τα πράγματα,αλλά όπως και να το κάνουμε,εγώ προσωπικά πιστεύω ότι καλύτερα να ζοριστούμε μία φορά,παρά να τραβάμε ζόρια για την υπόλοιπη ζωή μας.Τώρα αν τίθεται θέμα σοβαρό ιατρικό,αλλάζει η κατάσταση.

Οι ερωτήσεις σου νομίζω απαντήθηκαν από τα κορίτσια. Δεν έχω να προσθέσω τίποτα περισσότερο. Μόνο μια μικρή επισήμανση. Αν είναι επιλογή σου.. το αν θα κάνεις φυσικό ή καισαρική... τότε... ξανασκέψου το θέμα καλά και καλό θα είναι να εμπιστευόμαστε τη φύση μας. Αυτή ξέρει καλύτερα.

Αν βέβαια συντρέχουν ιατρικοί λόγοι που σε οδηγούν σε καισαρική, τότε σαφώς έχει προταιρεότητα η υγεία του μωρού και φυσικά η δική σου.

Μου έλεγε ο γιατρός μου πως αρκετές γυναίκες ζητάνε καισαρική για να μην "ταλαιπωρηθούν". Λοιπόν έχοντας κάνει 3 καισαρικές και μάλιστα κοντινές μεταξύ τους, έχω να πω πως η ταλαιπωρία είναι το χειρουργείο και όχι ο φυσικός τοκετός! Ειδικά τώρα που υπάρχει και η επισκληρίδιος στο πλευρό των γυναικών που γεννάνε φυσιολογικά. :wink:

Ο γιατρός σου τι λέει για το θέμα;

Δεν εκπαιδεύω παιδιά... Εκπαιδεύομαι γονιός.

"... άλλωστε, η εμπειρία που αποκτούμε είναι η συσσώρευση των λαθών μας, έτσι δεν είναι; ... " -E.M.

chryssa77 ..... το οτι εσυ μπορει να ειχες μια ασχημη εμπειρια δεν σημαινει οτι ολες θα "τραβηξουμε" τα ιδια!!! εξαλλου εσυ μπορει να εισαι μια κοπελα που ποναει και με μια απλη γρατζουνια!!

οι οργανισμοι μας διαφερουν ...οπως και οι γιατροι....!!!

δεν σου λεω να κανεις διαφημιση για την καισαρικη αλλα εσυ φτανεις στο αλλο ακρο....να θες να γυρισουμε στα χρονια που οι γιαγιαδες μας γεννουσαν στα χωραφια φυσιολογικα!!!

οσο για τα κιλα του μωρου....μπορω να σου λυσω την απορια...το βαρος του προηγειται του φυσιολογικου κατα 3+ εβδομαδες..!!! καποιο αλλο προβλημα δεν υπαρχει....και για να μην παρουσιαστει κατα την διαρκεια του Φ.Τ. που ξερουμε οτι ενα μωρο ζοριζεται κατα την εξοδο...για αυτο σκεφτομαστε την καισαρικη!! ανωδινα για εκεινο αλλα και για εμενα!!!

εχω "φαει' και αλλα νυστερια ...και σε πληροφορω δεν με ενοχλουν κατα την αλλαγη του καιρου ουτε με ενοχλουν καποιες αλλες στιγμες!

και δεν θα σκεφτω αν θα ποναω τα υπολοιπα χρονια της ζωης μου ουτε θα σκεφτω οτι εχασα την πρωτη επαφη με το μωρο μου επειδη ημουν αναισθητη.....θα σκεφτω να ειναι εκεινο οσο το δυνατον καλυτερα....θα κοιταξω το μωρο μου και οχι την παρτη μου!!!

Να συμπληρώσω κάτι ακόμα....

Αν και ήταν επιβεβλημένες σε εμένα οι καισαρικές... Τα δύο από τα 4 παιδιά μου μπήκαν στην εντατική για 1 μέρα το ένα και για 5 μέρες το άλλο. Κι αυτό λόγω παροδικής ταχύπνοιας, κάτι που εμφανίζουν τα παιδιά κυρίως σε καισαρικές. Μου το επιβεβαίωσε και ο μαιευτήρας μου, πως η επιπλοκή αυτή των μωρών οφείλεται κατά πάσα πιθανότητα στην καισαρική.

Υ.Γ. Όλες μιλάμε για να βοηθήσουμε... :wink::D

Δεν εκπαιδεύω παιδιά... Εκπαιδεύομαι γονιός.

"... άλλωστε, η εμπειρία που αποκτούμε είναι η συσσώρευση των λαθών μας, έτσι δεν είναι; ... " -E.M.

chryssa77 ..... το οτι εσυ μπορει να ειχες μια ασχημη εμπειρια δεν σημαινει οτι ολες θα "τραβηξουμε" τα ιδια!!! εξαλλου εσυ μπορει να εισαι μια κοπελα που ποναει και με μια απλη γρατζουνια!!

οι οργανισμοι μας διαφερουν ...οπως και οι γιατροι....!!!

δεν σου λεω να κανεις διαφημιση για την καισαρικη αλλα εσυ φτανεις στο αλλο ακρο....να θες να γυρισουμε στα χρονια που οι γιαγιαδες μας γεννουσαν στα χωραφια φυσιολογικα!!!

οσο για τα κιλα του μωρου....μπορω να σου λυσω την απορια...το βαρος του προηγειται του φυσιολογικου κατα 3+ εβδομαδες..!!! καποιο αλλο προβλημα δεν υπαρχει....και για να μην παρουσιαστει κατα την διαρκεια του Φ.Τ. που ξερουμε οτι ενα μωρο ζοριζεται κατα την εξοδο...για αυτο σκεφτομαστε την καισαρικη!! ανωδινα για εκεινο αλλα και για εμενα!!!

εχω "φαει' και αλλα νυστερια ...και σε πληροφορω δεν με ενοχλουν κατα την αλλαγη του καιρου ουτε με ενοχλουν καποιες αλλες στιγμες!

και δεν θα σκεφτω αν θα ποναω τα υπολοιπα χρονια της ζωης μου ουτε θα σκεφτω οτι εχασα την πρωτη επαφη με το μωρο μου επειδη ημουν αναισθητη.....θα σκεφτω να ειναι εκεινο οσο το δυνατον καλυτερα....θα κοιταξω το μωρο μου και οχι την παρτη μου!!!

Αυτό λοιπόν που καταλαβαίνω εγώ απ'τα γραφόμενά σου,είναι ότι κακώς ζήτησες την γνώμη μας εδώ μέσα αφού εσύ τελικά έχεις αποφασίσει τι θα κάνεις.Όχι κούκλα μου δεν κοιτάω την πάρτη μου με την έννοια που το λες εσύ.Απλά τυχαίνει να έχω ενημερωθεί πάρα πολύ για το θέμα,πράγμα που απ'ότι φαίνεται εσύ δεν έχεις κάνει στο ελάχιστο.Ούτε θέλω να γυρίσουμε τόσο πίσω που λες εσύ ούτε τίποτα τέτοιο.Και αν τελικά τελικά εσύ νομίζεις ότι η καισαρική είναι "ανώδυνη" και για εσένα και για το μωρό σου,τότε πήγαινε και κάντην.Αφού δεν σε πειράζει να "τρως"όπως λες νυστέρι.Εμάς τι μας ρωτάς?

Διαφημίσεις

Η γυναικα που γεννάει με καισαρική κατ'επιλογή δικιά της και όχι για ιατρικούς λόγους, σκέφτεται τον εαυτό της και όχι το μωρό. Αν είναι λίγο "Ψωμομένο" ενα μωρό δεν σημαινει ότι θα ταλαιπωρηθει για να βγει εκτός κι αν έχει άλλα προβλήματα υγείας αυτό ή η μαμά. Ο φυσικός τοκετός κατά συντριπτικής πλειοψηφίας έχει χίλια δυο ωφελήματα για το μωρό αντί της καισαρικής. Κι ο γιατρός που σε βάζει για προγραμματισμένη καισαρική μόνο για το βάρος του μωρού.... ξέρω γω... όπως τον βολεύει τον καθένα και την κάθεμια.

Είχα απτις πιο εύκολες ανάρρωσεις απτην καισαρική, στις 3 μέρες ήμουν έξω απτην κλινική, η γυναικολ. απορούσε που δεν ζητούσα άλλο παυσίπονο την επόμενη μέρα αλλά όπως και να το κάνεις νιώθω ότι δεν "γεννησα", αλλά ότι μου αφαιρέσαν το μωρό. Ο τοκετός είναι (θα πρεπε να ειναι) απτις πιο δυνατές και όμορφες εμπειρίες που μπορεί να ζήσει μια γυναίκα στη ζωή της και μια φυσιολογική λειτουργία, αλλά η καισαρική είναι απλά εγχείρηση. Παρόλο που ήμουν ξύπνια κι ακουσα το πρώτο κλάμα του μωρού και το κράτησα, νιώθω πως δεν το έζησα ολοκληρωτικά και έχω ακόμα τόσο δυσάρεστα συναισθήματα για τη γιατρό και τις κακές μαίες και γενικά για εκείνες τις μέρες. Και απορώ που όλες εδώ λένε για την καισαρική τους που ήταν μια μαγική εμπειρία. Μόνο εγώ ένιωθα σαν χειρουργημένη, ανίκανη να περπάτήσω, να πάω το πρώτο βράδυ να δω το μωράκι μου που δεν ήταν στο δωμάτιο μαζί μου, ανίκανη και αδύναμη να κρατάω το μωρό μου για ώρα και να σηκώνομαι 5 φορές τη νύχτα όταν έκλαιγε, και κάθε φορά που σηκωνόμουνα να νιώθω ότι μου μπήγουν μαχαίρια στην κοιλιά.

Οι πρώτες μέρες με το νεογέννητο θέλουν τόσο πολλή αντοχή και δύναμη, που δεν γίνεται σωματικά να την έχεις γιατί αναρρώνεις από ένα σοβαρό χειρουργείο. Και το λέω εγώ που είχα εύκολη ανάρρωση.

Δε λέω ότι μια καισαρική δεν μπορεί να είναι ευχάριστη εμπειρία για μια γυναίκα. Απλά για μένα δεν ήταν, και έχω ακόμα πολλά απωθημένα μέσα μου όπως καταλαβαίνετε απ αυτά που γράφω. Ελπιζω να έχω έναν καλό φυσικό τοκετό αυτή τη φορά για να ξεπεράσω και την άσχημη εμπειρια της καισαρικής.

Η γυναικα που γεννάει με καισαρική κατ'επιλογή δικιά της και όχι για ιατρικούς λόγους, σκέφτεται τον εαυτό της και όχι το μωρό. Αν είναι λίγο "Ψωμομένο" ενα μωρό δεν σημαινει ότι θα ταλαιπωρηθει για να βγει εκτός κι αν έχει άλλα προβλήματα υγείας αυτό ή η μαμά. Ο φυσικός τοκετός κατά συντριπτικής πλειοψηφίας έχει χίλια δυο ωφελήματα για το μωρό αντί της καισαρικής. Κι ο γιατρός που σε βάζει για προγραμματισμένη καισαρική μόνο για το βάρος του μωρού.... ξέρω γω... όπως τον βολεύει τον καθένα και την κάθεμια.

Είχα απτις πιο εύκολες ανάρρωσεις απτην καισαρική, στις 3 μέρες ήμουν έξω απτην κλινική, η γυναικολ. απορούσε που δεν ζητούσα άλλο παυσίπονο την επόμενη μέρα αλλά όπως και να το κάνεις νιώθω ότι δεν "γεννησα", αλλά ότι μου αφαιρέσαν το μωρό. Ο τοκετός είναι (θα πρεπε να ειναι) απτις πιο δυνατές και όμορφες εμπειρίες που μπορεί να ζήσει μια γυναίκα στη ζωή της και μια φυσιολογική λειτουργία, αλλά η καισαρική είναι απλά εγχείρηση. Παρόλο που ήμουν ξύπνια κι ακουσα το πρώτο κλάμα του μωρού και το κράτησα, νιώθω πως δεν το έζησα ολοκληρωτικά και έχω ακόμα τόσο δυσάρεστα συναισθήματα για τη γιατρό και τις κακές μαίες και γενικά για εκείνες τις μέρες. Και απορώ που όλες εδώ λένε για την καισαρική τους που ήταν μια μαγική εμπειρία. Μόνο εγώ ένιωθα σαν χειρουργημένη, ανίκανη να περπάτήσω, να πάω το πρώτο βράδυ να δω το μωράκι μου που δεν ήταν στο δωμάτιο μαζί μου, ανίκανη και αδύναμη να κρατάω το μωρό μου για ώρα και να σηκώνομαι 5 φορές τη νύχτα όταν έκλαιγε, και κάθε φορά που σηκωνόμουνα να νιώθω ότι μου μπήγουν μαχαίρια στην κοιλιά.

Οι πρώτες μέρες με το νεογέννητο θέλουν τόσο πολλή αντοχή και δύναμη, που δεν γίνεται σωματικά να την έχεις γιατί αναρρώνεις από ένα σοβαρό χειρουργείο. Και το λέω εγώ που είχα εύκολη ανάρρωση.

Δε λέω ότι μια καισαρική δεν μπορεί να είναι ευχάριστη εμπειρία για μια γυναίκα. Απλά για μένα δεν ήταν, και έχω ακόμα πολλά απωθημένα μέσα μου όπως καταλαβαίνετε απ αυτά που γράφω. Ελπιζω να έχω έναν καλό φυσικό τοκετό αυτή τη φορά για να ξεπεράσω και την άσχημη εμπειρια της καισαρικής.

Πες τα βρε κοπέλα μου,γιατί η υποψήφια για χειρουργείο θα νομίζει κιόλας ότι έχω τίποτα μαζί της.Λες και έχουμε εμείς κανένα όφελος απ'το τι θα κάνει εκείνη και τι όχι.

Καταρχήν η κοπέλα άλλες απορίες είχε, όχι αν είναι καλύτερη η καισαρική από τον φυσιολογικό τοκετό. Όλες ξέρουμε την απάντηση. Αν ο γιατρός της, της λεει ότι πρέπει να γίνει καισαρική (όπως λέει και ο δικός μου), αν του έχεις εμπιστοσύνη ούτε το ψάχνεις, ούτε αμφισβητείς. Και εμένα μου φαίνεται κάπως η αιτία της καισαρικής στην προκειμένη περίπτωση αλλά δεν έχω καμία δουλειά να κατακρίνω τον γιατρό που το λέει ή την κοπέλα που το πιστεύει. Και εγώ έχω φάει κι άλλα νυστέρια αλλά όταν μου είπε ότι πάω για καισαρική (αν και το ήξερα) μου έπεσε ο ουρανός στο κεφάλι μου... Νιώθω ότι πάντα κάτι θα μου λείπει. Γι αυτό δεν καταλαβαίνω τις γυναίκες που κάνουν καισαρική από επιλογή. Αλλά δεν θα τις κατακρίνω ποτέ. Δεν είναι λιγότερο μαμάδες από τις υπόλοιπες.

pJO3p2.pngB6Ndp2.png

Eπειδή ανήκω κι εγώ στην κατηγορία των γυναικών που χαρακτήρισαν τις στιγμές μετά την καισαρική μαγικές θέλω να διευκρινήσω κάτι...

Αναφερόμουν στις πρώτες στιγμές με το μωρό και όχι στις πρώτες στιγμές μετά από ένα σοβαρότατο χειρουργείο (το οποίο στη δική μου περίπτωση έγινε για καθαρά ιατρικούς λόγους). Όπως και να το κάνουμε είναι μοναδικές οι στιγμές αυτές και εκείνη την ώρα δεν έχει σημασία το πως γέννησες... Εγώ 4 μήνες μετά κοιτώντας πίσω δε σκέφτομαι ούτε χειρουργεία, ούτε πόνους, ούτε νιώθω πως δε γέννησα - νιώθω πως η νύχτα που γεννήθηκε η κόρη μου ήταν η ομορφότερη της ζωής μου και τίποτα και κανείς δε μπορεί να με κάνει να πω πως δεν ήταν έτσι. Ήταν η νύχτα που ήρθε το μωρό μου στον κόσμο και αυτό δεν αλλάζει με τίποτα.

Θεωρώ όμως πως είναι καλό να δείχνουμε μια πιο μετριοπαθή στάση και να μην αναθεματίζουμε και την καισαρική. Σαφώς και ο φυσιολογικός τοκετός είναι το καλύτερο και η φύση έχει προβλέψει για όλα αλλά δυστυχώς μερικές φορές τα πράγματα για κάποιους είναι πιο περίπλοκα.

*