Jump to content
➔ ParentsCafe.gr
  • Tell a friend

    Love Parents.org.gr? Tell a friend!

ΕΒΔΟΜΑΔΑ ΜΗΤΡΙΚΟΥ ΘΗΛΑΣΜΟΥ 2007


aglaia

Recommended Posts

ΜΗΤΡΙΚΟΣ ΘΗΛΑΣΜΟΣ: Η 1η ΩΡΑ

Η έγκαιρη έναρξη και η αποκλειστική διατροφή του βρέφους με μητρικό γάλα μπορεί να σώσει περισσότερο από ΕΝΑ εκατομμύριο μωρά!

 

Η UNICEF, μαζί με την Παγκόσμια Συμμαχία για την Προώθηση του Μητρικού Θηλασμού (World Alliance form Breastfeeding Action - WABA), την Παγκόσμια Οργάνωση Υγείας (Π.Ο.Υ.) και διεθνείς Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις σε 120 χώρες του κόσμου, συμμετέχει στον εορτασμό της Εβδομάδας Μητρικού Θηλασμού 2007 (στη χώρα μας 1-7 Νοεμβρίου), που φέτος επικεντρώνεται στην έγκαιρη έναρξη του Μητρικού Θηλασμού.

 

Η UNICEF θεωρεί πως ο μητρικός θηλασμός μπορεί να μειώσει τη νοσηρότητα και τη θνησιμότητα των βρεφών και των παιδιών, περισσότερο από κάθε άλλο υγειονομικό μέτρο. Ευχαριστούμε τους εθελοντές της UNICEF που συνεργάστηκαν για τη σύνταξή του πληροφοριακού υλικού που ακολουθεί που βασίζεται κατά μεγάλο μέρος στο περιεχόμενο του επίσημου ενημερωτικού φάκελου της WABA.

 

 

 

Γιατί η σωματική επαφή και ο θηλασμός

αμέσως μετά τον τοκετό είναι τόσο σημαντικά;

 

1. Το σώμα της μητέρας βοηθά το νεογνό να κρατηθεί ζεστό, κάτι που είναι πολύ σημαντικό για πρόωρα και λιπόβαρα μωρά.

 

2. Το βρέφος εμφανίζει λιγότερο άγχος, είναι πιο ήρεμο, ενώ η αναπνευστική και η καρδιακή του λειτουργία είναι πιο σταθερές.

 

3. Το βρέφος είναι εκτεθειμένο σε βακτηρίδια που μεταφέρει η μητέρα του, τα οποία είναι ως επί το πλείστον αβλαβή, ενώ το μητρικό γάλα περιέχει ουσίες που το προστατεύουν από άλλα εξωγενή βακτηρίδια. Τα μητρικά βακτηρίδια εγκαθίστανται στο πεπτικό σύστημα και το δέρμα του βρέφους και αντιμετωπίζουν τα πιο επιβλαβή βακτηρίδια τα οποία μεταφέρει το νοσηλευτικό προσωπικό και το περιβάλλον, προστατεύοντας έτσι το βρέφος από μολύνσεις.

 

4. Το νεογνό προσλαμβάνει το πρωτόγαλα ως πρώτη τροφή, ένα υγρό χρυσάφι, που πολλές φορές το αποκαλούν το δώρο της ζωής.

 

Το πρωτόγαλα είναι πλούσιο σε ενεργά ανοσολογικά κύτταρα, αντισώματα και προστατευτικές πρωτεΐνες. Είναι, στην πραγματικότητα, η πρώτη ανοσολογική ουσία που δέχεται το βρέφος και η οποία το προστατεύει από σημαντικό αριθμό λοιμώξεων.

Το πρωτόγαλα περιέχει ουσίες που προκαλούν συσπάσεις στα έντερα του βρέφους και τα βοηθούν να ενεργοποιηθούν και λειτουργήσουν αποτελεσματικά. Έτσι μειώνονται οι πιθανότητες να προσβληθεί το βρέφος από ίκτερο.

Το πρωτόγαλα αποτρέπει αλλεργιογόνους και λοιπούς μικροοργανισμούς να περάσουν στον οργανισμό του βρέφους.

Το πρωτόγαλα είναι πλούσιο σε βιταμίνη Α, η οποία βοηθά στην προστασία των ματιών και περιορίζει τις οφθαλμολογικές μολύνσεις.

Το πρωτόγαλα παράγεται σε μικρές ποσότητες κατάλληλες για το νεογέννητο.

 

5. Το άγγιγμα και το γλείψιμο της μητρικής θηλής επιταχύνει την απελευθέρωση της ωκυτοκίνης κάτι που είναι σημαντικό για πολλούς λόγους:

 

Η ωκυτοκίνη προκαλεί συστολές στη μήτρα. Έτσι διευκολύνεται η πτώση του πλακούντα και μειώνεται η αιμορραγία της μητέρας μετά τον τοκετό.

Η ωκυτοκίνη διευκολύνει την έκκριση ορμονών, οι οποίες βοηθούν τη μητέρα να νοιώσει ήρεμη και χαλαρή και, όπως λένε κάποιοι, «να αγαπήσει» το μωρό της.

Η ωκυτοκίνη επιταχύνει την έκκριση του μητρικού γάλακτος από το στήθος.

 

6. Η μητέρες βιώνουν μια απερίγραπτη χαρά όταν πρωτοβλέπουν το μωρό τους! Οι πατεράδες συχνά μοιράζονται αυτή την ευτυχία. Το δέσιμο της μάνας με το παιδί αρχίζει.

 

Πάνω απ' όλα η σωματική επαφή και το πρωτόγαλα μειώνουν τη βρεφική θνησιμότητα, κατά τον πρώτο μήνα της ζωής του νεογνού. Σχετίζονται επίσης με την αποκλειστική διατροφή του βρέφους με μητρικό γάλα και την παράταση αυτή της διατροφής στους επόμενους μήνες, κάτι που έχει ευεργετική επίδραση στην υγεία του βρέφους και μειώνει την βρεφική θνησιμότητα στο μέλλον

 

http://www.unicef.gr/news/2007/bf07.php

Link to comment
Share on other sites


Διαφημίσεις


1 έως 7 Νοεμβρίου 2007

Η εβδομάδα αυτή έχει καθιερωθεί ως Παγκόσμια Εβδομάδα Μητρικού Θηλασμού, αφού η Παγκόσμια Οργάνωση Υγείας έχει αναγνωρίσει και έχει διαδώσει τα τελευταία 25 χρόνια την ανεκτίμητη αξία του Μητρικού Θηλασμού και τα οφέλη που επιστημονικά έχουν αποδειχθεί για το νεογέννητο, αλλά και τη μητέρα.

Είναι υποχρέωση όλων των επαγγελματιών Υγείας η ενημέρωση του γενικού πληθυσμού και ιδιαίτερα του γυναικείου για τη σημασία και την προάσπιση του Μητρικού Θηλασμού, αυτής της ανεκτίμητης προσφοράς από την Μητέρα στο νεογέννητο.

Ο φετινός εορτασμός έχει ως θέμα: «Η πρώτη ώρα μετά τη γέννηση του μωρού: ένα καλωσόρισμα με ζεστασιά»

 

Ο ΠΡΩΤΟΣ ΘΗΛΑΣΜΟΣ

Όσο περνά ο καιρός τόσο πιο πολύ λαχταρά κάθε έγκυος, να δει και να αγγίξει το μωρό της. Η γνωριμία σας και οι πρώτες στιγμές με το μωρό σας, είναι πάρα πολύ σημαντικές για την ανάπτυξη του δεσμού μεταξύ σας, όπως αποδεικνύεται από πολλές επιστημονικές έρευνες. Γι αυτό και η πρώτη επαφή της μητέρας και του πατέρα με το μωρό αμέσως μετά τον τοκετό και για την επόμενη μία τουλάχιστον ώρα δεν θα πρέπει να διακόπτεται εκτός και εάν υπάρχουν σοβαρά προβλήματα της υγείας της μητέρας ή του παιδιού που να το επιβάλλουν.

Σε αυτή την πρώτη ώρα, μεγάλο ρόλο παίζει η σωματική επαφή της μητέρας με το μωρό και αυτό σημαίνει επαφή δέρματος, χωρίς να παρεμβάλλονται ανάμεσά τους ρούχα. Σε αυτή την πρώτη ώρα λαμβάνει χώρα και ο πρώτος θηλασμός. Όταν το μωρό έχει την ευκαιρία, βρίσκει μόνο του το στήθος και συνήθως ο πρώτος θηλασμός όταν συμβαίνει αμέσως μετά τον τοκετό και χωρίς να χωριστεί το μωρό από τη μητέρα του, πετυχαίνει εύκολα και είναι μια καλή αρχή και για τους δύο.

Οι μητέρες που μετά τον τοκετό μένουν με το παιδί τους, είναι για τις επόμενες ημέρες πιο στοργικές, μιλάνε περισσότερο μαζί του και το αποχωρίζονται πιο δύσκολα, από τις μητέρες στις οποίες δεν προσφέρθηκε η δυνατότητα του bonding, όπως λέγεται στην Αγγλική ορολογία.

Γιατί όμως ο πρώτος θηλασμός, είναι καλό να λαμβάνει χώρα νωρίς μετά τον τοκετό; Πρώτα-πρώτα το αντανακλαστικό του θηλασμού στο νεογέννητο είναι περίπου μια ώρα μετά τον τοκετό πάρα πολύ ισχυρό και γι’ αυτό, όταν ο πρώτος θηλασμός συμβαίνει σε αυτό το χρονικό διάστημα, είναι συνήθως πετυχημένος. Το μωρό πίνει το πρωτόγαλα το οποίο είναι πολύ πλούσιο σε αντισώματα, που το προστατεύουν από την πρώτη στιγμή από τυχόν λοιμώξεις. Παράλληλα, το πρωτόγαλα βοηθά το μωρό να αποβάλλει γρήγορα την πρώτη κένωση, το μηκώνιο, πράγμα που μειώνει τον κίνδυνο του νεογνικού ίκτερου.

Από την πλευρά της μητέρας, ο πρώτος θηλασμός αμέσως μετά τον τοκετό, βοηθά στη σύσπαση της μήτρας, την αποβολή του πλακούντα και τη μείωση της αιμορραγίας. Στο σώμα της ξεκινά η παραγωγή των ορμονών της γαλουχίας και το στήθος προετοιμάζεται για να παράγει το κανονικό γάλα τη 2η με 3η μέρα μετά τον τοκετό.

Tα πλεονεκτήματα

Μειωμένη πιθανότητα καρκίνου του μαστού και του ενδομητρίου

Η θηλάζουσα μητέρα προστατεύεται από την οστεοπόρωση

Το υποκατάστατο γάλακτος είναι νεκρή τροφή, η βιομηχανική επεξεργασία καταστρέφει τα ζωντανά κύτταρα και τα αντισώματά του

Ρωμαλέα παιδιά και έφηβοι για το μελλοντικό κόσμο μας.

Ιδιαίτερα εύπεπτο, το μητρικό γάλα χωνεύεται από το μωρό σε 2-3 ώρες

Καρκίνος - ελάττωση συχνότητάς του στα παιδιά που έχουν θηλάσει

Ο θηλασμός ικανοποιεί πλήρως τις ανάγκες του βρέφους σε τροφή και υγρά

Σημαντικά λιγότερες γαστρεντερικές διαταραχές

 

Θερμοκρασία τροφής πάντα σωστή και σταθερή

Ηκαλύτερη αρχή για τη ζωή ενός παιδιού και αναφαίρετο δικαίωμα

Λιγότερες πιθανότητες ανεπιθύμητης εγκυμοσύνης κατά τη διάρκεια του θηλασμού

Αντισώματα, ανοσοποίηση ενάντια στις κυριότερες λοιμώδεις νόσους

Συναισθηματικό δέσιμο Μητέρας - Παιδιού

Μειώνει τις πιθανότητες αλλεργιών όπως άσθμα και έκζεμα

Οικονομικό, δεν κοστίζει στην οικογένεια και στο κράτος

Σημαντική αύξηση του δείκτη νοημοσύνης

 

http://www.dimokratiki.org/?p=2605

Link to comment
Share on other sites

Εγω πηγαινα για φυσιολογικο τοκετο αλλα τελευταια κυριολεκτικα στιγμη προεκυψε καισαρικη λογω αλλοιωσης παλμων.

 

Μου το εβαλαν στο στηθος ομως την επομενη μερα γιατι οπως ειπαν ημουν εξαντλημενη απο την καισαρικη και δεν θα ειχε αποτελεσμα και δεν το προτειναν λογω καισαρικης. Δεν επεμεινα μονο και μονο γιατι εκανα 2 φορες εμετο απο την επισκληριδιο και ανακατευομουν λιγο. Και να φανταστειτε οτι ηταν και υπερ του θηλασμου οι μαιες.

 

Μηπως την επομενη φορα να το απαιτησω? Εχει τελικα διαφορα η καισαρικη απο τον φυσιολογικο οσον αφορα το πρωτογαλα και το ποτε κατεβαινει το γαλα κι αν κανει να πιει τις πρωτες ωρες?

Link to comment
Share on other sites

Δεν θα ελεγα οτι ισχυει κατι τετοιο καραμελιτσα.. Εγω αν και δεν ημου καθολου υπερ του να θηλασω, τον θηλασα αποκλειστικα στο μαιευτηριο για ενα και μονο λογω.. Γιατι μου ελεγε η μαμα μου απλοικα οτι "το πρωτογαλα ειναι η μαγια για το στομαχι του παιδιου" Για να μην εχει αργοτερα διατροφικες διαταραχες και τετοια. Και οντως επιασε.. δεν ειχαμε ποτε προβλημα με φαγητο ή αλλεργιες ή κολικους κλπ..

O5Lop2.png

kIP3p2.png

Link to comment
Share on other sites

Δεν θα ελεγα οτι ισχυει κατι τετοιο καραμελιτσα.. Εγω αν και δεν ημου καθολου υπερ του να θηλασω, τον θηλασα αποκλειστικα στο μαιευτηριο για ενα και μονο λογω.. Γιατι μου ελεγε η μαμα μου απλοικα οτι "το πρωτογαλα ειναι η μαγια για το στομαχι του παιδιου" Για να μην εχει αργοτερα διατροφικες διαταραχες και τετοια. Και οντως επιασε.. δεν ειχαμε ποτε προβλημα με φαγητο ή αλλεργιες ή κολικους κλπ..

 

Δεν είχε κολικούς ο Χάρης?Πάλι καλά!Η Νάσια είχε απο 20 ημερών μέχρι 6 μηνών... :?

Link to comment
Share on other sites


Διαφημίσεις

Κορίτσια, οι κολικοί δεν συνδέονται απόλυτα με το αν θηλάζεις ή όχι. Μπορεί να εμφανίζονται σπανιότερα όταν θηλάζεις, αλλά δεν είναι απόλυτο ότι θα τους γλυτώσεις. Εμείς π.χ. παρά τον αποκλειστικό θηλασμό, ταλαιπωρηθήκαμε με κολικούς από 15 ημερών μέχρι 3 μηνών περίπου.

Το πρωτόγαλα είναι πράγματι πάρα πολύ σημαντικό για τα μωράκια, τα προφυλάσει από πολλά, αλλά δυστυχώς όχι από τους κολικούς. :(

Και μια και μιλάμε για το πρωτόγαλα και την αξία του, να σας αναφέρω κάτι που μου είχε πει ο άντρας μου, ο οποίος είναι απόφοιτος ζωικής παραγωγής και είχε δουλέψει ως πρακτικάριος στην ΑΓΝΟ: όλοι οι κτηνοτρόφοι που είχαν αγελάδες (από τις οποίες έπαιρναν το γάλα για την ΑΓΝΟ), άνθρωποι ίσως χωρίς επιστημονική κατάρτιση, αλλά με πείρα, ήξεραν ότι μόλις γεννιόταν ένα μοσχαράκι, ήταν ζωτικής σημασίας για την επιβίωση και την καλή του ανάπτυξη, να πάρει από τη μανούλα του το πρωτόγαλα (κολιάστρα, όπως την λένε, πιθανόν παραφθορά του αντίστοιχου αγγλικού όρου colostrum). Γι'αυτό το άφηναν πάντοτε να θηλάσει τις πρώτες μέρες και μετά το απομάκρυναν για να πάρουν το γάλα από την αγελάδα. Φυσικά το κίνητρο τους ήταν βασικά οικονομικό (καλή ανάπτυξη μοσχαριού σημαίνει καλή μελλοντική παραγωγή, άρα έσοδα), αλλά σου δημιουργείται η απορία: αφού το πρωτόγαλα είναι τόσο σημαντικό για τα μοσχαράκια, γιατί να μην είναι και για τα άλλα θηλαστικά, όπως ο άνθρωπος; Και γιατί τόσες μανούλες παραπλανούνται από το προσωπικό των ελληνικών μαιευτηρίων ότι, τάχα, δεν έχει νόημα να θηλάσουν από την πρώτη στιγμή γιατί δεν έχουν γάλα και δεν θα χορτάσει το μωρό τους από το στήθος;

Δεν περιμένω απάντηση. Νομίζω την ξέρουμε όλοι και όλες.

fUvDp2.png
Link to comment
Share on other sites

Εγω πηγαινα για φυσιολογικο τοκετο αλλα τελευταια κυριολεκτικα στιγμη προεκυψε καισαρικη λογω αλλοιωσης παλμων.

 

Μου το εβαλαν στο στηθος ομως την επομενη μερα γιατι οπως ειπαν ημουν εξαντλημενη απο την καισαρικη και δεν θα ειχε αποτελεσμα και δεν το προτειναν λογω καισαρικης. Δεν επεμεινα μονο και μονο γιατι εκανα 2 φορες εμετο απο την επισκληριδιο και ανακατευομουν λιγο. Και να φανταστειτε οτι ηταν και υπερ του θηλασμου οι μαιες.

 

Μηπως την επομενη φορα να το απαιτησω? Εχει τελικα διαφορα η καισαρικη απο τον φυσιολογικο οσον αφορα το πρωτογαλα και το ποτε κατεβαινει το γαλα κι αν κανει να πιει τις πρωτες ωρες?

 

Το μωρό το παίρνεις μόλις εσύ νιώθεις έτοιμη να το κρατήσεις στην αγκαλιά σου. Το πρωτόγαλα και το γάλα και μετά την καισαρική εμφανίζονται όπως και στον φυσιολογικό τοκετό.

 

Σε κάποιες περιπτώσεις επιπλοκών μπορεί να καθυστερήσει η εμφάνιση του γάλακτος, αλλά αυτό συμβαίνει και στον φυσιολογικό τοκετό.

Link to comment
Share on other sites

οι κολικοί δεν συνδέονται απόλυτα με το αν θηλάζεις ή όχι. Μπορεί να εμφανίζονται σπανιότερα όταν θηλάζεις' date=' αλλά δεν είναι απόλυτο ότι θα τους γλυτώσεις. Εμείς π.χ. παρά τον αποκλειστικό θηλασμό, ταλαιπωρηθήκαμε με κολικούς από 15 ημερών μέχρι 3 μηνών περίπου. [/quote']

 

Έτσι είναι...

 

 

ίσως χωρίς επιστημονική κατάρτιση, αλλά με πείρα, ήξεραν ότι μόλις γεννιόταν ένα μοσχαράκι, ήταν ζωτικής σημασίας για την επιβίωση και την καλή του ανάπτυξη, να πάρει από τη μανούλα του το πρωτόγαλα (κολιάστρα, όπως την λένε, πιθανόν παραφθορά του αντίστοιχου αγγλικού όρου colostrum). Γι'αυτό το άφηναν πάντοτε να θηλάσει τις πρώτες μέρες και μετά το απομάκρυναν για να πάρουν το γάλα από την αγελάδα. Φυσικά το κίνητρο τους ήταν βασικά οικονομικό (καλή ανάπτυξη μοσχαριού σημαίνει καλή μελλοντική παραγωγή, άρα έσοδα),

 

Το μοσχάρι που μεγαλώνει στο σταύλο είναι πραγματικά απροστάτευτο αν δεν πάρει το πρωτόγαλα. Τα μοσχαράκια που δεν πίνουν το πρωτόγαλα κινδυνεύουν να πεθάνουν... Αυτό σημαίνει τεράστια οικονομική απώλεια...

 

 

αλλά σου δημιουργείται η απορία: αφού το πρωτόγαλα είναι τόσο σημαντικό για τα μοσχαράκια, γιατί να μην είναι και για τα άλλα θηλαστικά, όπως ο άνθρωπος; Και γιατί τόσες μανούλες παραπλανούνται από το προσωπικό των ελληνικών μαιευτηρίων ότι, τάχα, δεν έχει νόημα να θηλάσουν από την πρώτη στιγμή γιατί δεν έχουν γάλα και δεν θα χορτάσει το μωρό τους από το στήθος;

Δεν περιμένω απάντηση. Νομίζω την ξέρουμε όλοι και όλες.

 

Όταν το μωρό μου ήταν 3 εβδομάδων και κατάλαβα ότι είχα σοβαρό πρόβλημα με το θηλασμό, παρόλο που η παιδίατρός μας είναι σύμβουλος θηλασμού, ομολογώ ότι δεν την εμπιστεύτηκα. Πήρα τα βιβλία της κτηνιατρικής και διάβασα. Σκέφτηκα ότι εκεί το γάλα είναι χρήμα, αποκλείεται οι κτηνίατροι να διακινδυνεύσουν τη γαλουχία μιας αγελάδας και να ζημειώσει τελικά ο ιδιοκτήτης. Τόσο απλά και τόσο σωστά γραμμένα... :wink:

Link to comment
Share on other sites

Δεν θα ελεγα οτι ισχυει κατι τετοιο καραμελιτσα...

 

Δεν κατάλαβα, όσα μετέφερε η καραμελίτσα ισχύουν, τι νομίζεις ότι δεν ισχύει;

Link to comment
Share on other sites

Dora και εγώ αυτό ξέρω και έχω διαβάσει - ότι κολικούς παθαίνουν τα μωρά, ανεξαρτήτως της διατροφής τους -

είχα διαβάσει μάλιστα σε έρευνα ότι δεν έχει εξακριβωθεί ΚΑΜΙΑ αιτία για τους κολικούς,

και ότι μάλιστα οι παιδίατροι τείνουν και να θεωρήσουν ότι μπορεί και να είναι κάτι ψυχοσωματικό, απο τη στιγμή που δεν έχει βρεθεί μέχρι τη σήμερον ημέρα, ο λόγος που παθαίνουν τα παιδιά κολικούς.

(Δηλαδή κάποια συγκεκριμένη ιατρική αιτιολογία)

την έχει διαβάσει και κανείς άλλος?? ?

το λέω αυτό γιατί υπάρχουν παιδιά τα οποία έχουν κολικούς και η μητέρα πχ έχει δοκιμάσει τα πάντα σε θέματα διατροφής, (όσο θηλάζει πχ) και δεν ανακαλύπτεται τι τελικά τους πυροδοτεί!

...έγινα επιτέλους και εγώ μια parentholic ..

(If You Wanna Make The World A Better Place)

Take A Look At Yourself And Then Make A Change

R.I.P. Michael Jackson.

Link to comment
Share on other sites


Διαφημίσεις

κολικούς παθαίνουν τα μωρά, ανεξαρτήτως της διατροφής τους -

 

Είνα μεγαλύτερο το ποσοστό των μωρών που δεν θηλάζουν και παθαίνουν κολικούς. Άρα υπάρχει εξάρτηση και από τη διατροφή αλλά δεν είναι μόνο αυτό.

 

Επίσης τα μωρά των καπνιστών εμφανίζουν σε μεγαλύτερο ποσοστό κολικούς.

 

Μερικές τροφές προκαλούν σε μερικά μωρά κολικούς (όχι σε όλα).

 

Σε κάποιες μελέτες φαίνεται ότι και η ζάχαρη που καταναλώνει η μητέρα μπορεί να επηρεάσει κάποια μωρά και να εμφανίσουν κολικούς.

 

 

είχα διαβάσει μάλιστα σε έρευνα ότι δεν έχει εξακριβωθεί ΚΑΜΙΑ αιτία για τους κολικούς,

Δεν έχει εξακριβωθεί καμία αιτία που να προκαλεί κολικούς σε όλα τα μωρά, όμως έχει φανεί σημαντική συσχέτιση με κάποιους παράγοντες.

 

 

και ότι μάλιστα οι παιδίατροι τείνουν και να θεωρήσουν ότι μπορεί και να είναι κάτι ψυχοσωματικό, απο τη στιγμή που δεν έχει βρεθεί μέχρι τη σήμερον ημέρα, ο λόγος που παθαίνουν τα παιδιά κολικούς.

(Δηλαδή κάποια συγκεκριμένη ιατρική αιτιολογία)

την έχει διαβάσει και κανείς άλλος?? ?

 

Αυτό που έχω διαβάσει είναι μια σχετικά πρόσφατη θεωρία που λέει ότι το μικρό του ανθρώπου είναι το μόνο που γεννιέται τόσο ανώριμο. Ίσως το πεπτικό του σύστημα να είναι πολύ ανώριμο για να δεχθεί την τροφή και ίσως σε αυτό να οφείλεται η εμφάνιση των κολικών.

 

 

το λέω αυτό γιατί υπάρχουν παιδιά τα οποία έχουν κολικούς και η μητέρα πχ έχει δοκιμάσει τα πάντα σε θέματα διατροφής, (όσο θηλάζει πχ) και δεν ανακαλύπτεται τι τελικά τους πυροδοτεί!

 

τα πάντα από τα λίγα που ξέρουμε...

 

Είναι διαπιστωμένο ότι τις περισσότερες φορές δεν εξαρτάται από τη διατροφή, οπότε όσο και να προσπαθεί η μητέρα σε αυτες τις περιπτώσεις δεν πρόκειται να καταφέρει τίποτα, αυτό όμως δε σημαίνει ότι είναι ψυχοσωματικό....

Link to comment
Share on other sites

  • 2 years later...
Είναι διαπιστωμένο ότι τις περισσότερες φορές δεν εξαρτάται από τη διατροφή, οπότε όσο και να προσπαθεί η μητέρα σε αυτες τις περιπτώσεις δεν πρόκειται να καταφέρει τίποτα, αυτό όμως δε σημαίνει ότι είναι ψυχοσωματικό....

 

 

Θα εκφράσω μια διαφορετική άποψη. Αρχικά να τονίσω ότι πάντα υπάρχει σχέση ψυχισμού και σώματος. Πολλά πράγματα λοπόν, που φαντάζουν καθημερινά ή τυχαία ή ξαφνικά ή ανεξήγητα είναι ψυχοσωματικά. Ειδικά οι κολικοί, στους ενήλικες, είναι από τις κατεξοχήν ψυχοσωματικές παθήσεις, γιατί όχι στα βρέφη λοιπόν; Τα βρέφη στην αρχή έχουν το ασυνείδητο της μητέρας τους, οπότε ό,τι άλυτες συγκρούσεις έχει η ίδια (για τις οποίες το πιο πιθανόν είναι ότι έχει άγνοια), περνούν και στο μωρό, και κάπως πρέπει να εκφραστούν. Και στο βρέφος στην αρχή οτιδήποτε ψυχικό θα εκφραστεί σωματικά.

 

Είνα μεγαλύτερο το ποσοστό των μωρών που δεν θηλάζουν και παθαίνουν κολικούς. Άρα υπάρχει εξάρτηση και από τη διατροφή αλλά δεν είναι μόνο αυτό.

 

Επίσης τα μωρά των καπνιστών εμφανίζουν σε μεγαλύτερο ποσοστό κολικούς.

 

Σε κάποιες μελέτες φαίνεται ότι και η ζάχαρη που καταναλώνει η μητέρα μπορεί να επηρεάσει κάποια μωρά και να εμφανίσουν κολικούς.

 

Σύμφωνοι. Γιατί να μην το εμβαθύνουμε όμως λίγο; Μπορεί να μη σχετίζεται μόνο με τη διατροφή αυτή καθ' αυτή, αλλά με την ψυχολογία της μητέρας. Οι θηλάζουσες μητέρες τείνουν να έχουν μια άλλη προσέγγιση προς τα μωρά τους, δεν τους βάζουν προγράμματα, δεν τους στερούν την αγκαλιά κ.ο.κ. Το κάπνισμα και η ζάχαρη συνοδεύεται πιθανόν κι από έντονο άγχος, θλίψη και διάφορες άλλες καταστάσεις που μπορεί να επηρεάζουν το βρέφος.

 

 

Αυτό που έχω διαβάσει είναι μια σχετικά πρόσφατη θεωρία που λέει ότι το μικρό του ανθρώπου είναι το μόνο που γεννιέται τόσο ανώριμο. Ίσως το πεπτικό του σύστημα να είναι πολύ ανώριμο για να δεχθεί την τροφή και ίσως σε αυτό να οφείλεται η εμφάνιση των κολικών

 

Τότε αυτό δεν θα έπρεπε να συμβαίνει σε όλα τα βρέφη;

 

Αν υπάρχει περαιτέρω ενδιαφέρον, προτείνω ένα βιβλίο: "Λεόν Κρεσλέρ-Η σύγχρονη ψυχοσωματική του βρέφους και του παιδιού".

zr2np2.png
Link to comment
Share on other sites

Ένα μικρό απόσπασμα από το προαναφερθέν βιβλίο.

 

"Το ότι η ψυχοπαθολογία του βρέφους, βρίσκει άμεση έκφραση ήδη από τη γέννησή του, ή αμέσως μετά, θέτει το ερώτημα της ενδομήτριας σχέσης του μωρού με τη μητέρα του. Πολλές διαπιστώσεις μας επιτρέπουν να διατυπώσουμε καποιες υποθέσεις, οι οποίες δεν είναι καθαρή ψυχική φαντασία.

Οι πρώιμες μορφές αϋπνίας, οι κολικοί, οι έντονες κραυγές, που εμφανίζονται με χαρακτηριστική συχνότητα, είναι αποτέλεσμα μιας διαχείρισης που σηματοδοτείται από το άγχος, του οποίου η ένταση και η ποιότητα υπερβαίνουν κατά πολύ τις ανησυχίες της κάθε εγκύου."

(Σελ 491)

zr2np2.png
Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Create New...