Jump to content
➔ ParentsCafe.gr
  • Tell a friend

    Love Parents.org.gr? Tell a friend!

Διεξαγωγή επιστημονικής έρευνας - πάρτε μέρος


Recommended Posts

Τα εξής κείμενα υπάρχουν και σε μορφή άρθρου στον σύνδεσμο

http://parents.org.gr/news/a331

 

 

Ανακοίνωση διεξαγωγής έρευνας σχετικά με την ψυχολογική κατάσταση εγκύων και λεχωίδων μέσα στα πλαίσια της τετραετούς εκπαίδευσης θεραπευτών στην γνωσιακή συμπεριφοριστική προσέγγιση. Σε αυτό το άρθρο θα βρείτε τα ερωτηματολόγια τα οποία καλούνται να απαντήσουν έγκυες και λεχώνες. Για την συμμετοχή στην έρευνα απαιτείται να συμπληρωθούν και τα έξι(6) ερωτηματολόγια.

 

Επισκεφτείτε το εξής σύνδεσμο όπου υπάρχουν τα ερωτηματολόγια

 

http://parents.org.gr/news/a331

 

ή απο το κείμενο που αναδημοσιεύεται και εδώ

 

 

 

ΕΡΕΥΝΑ ΓΙΑ ΜΕΛΛΟΥΣΕΣ ΚΑΙ ΝΕΕΣ ΜΗΤΕΡΕΣ- ΠΑΡΤΕ ΜΕΡΟΣ!!

 

Αγαπητή νέα μητέρα/ μέλλουσα μητέρα,

 

Το Ινστιτούτο Έρευνας και Θεραπείας της Συμπεριφοράς (ΙΕΘΣ) μέσα στα πλαίσια της τετραετούς εκπαίδευσης θεραπευτών στην γνωσιακή-συμπεριφοριστική προσέγγιση διεξάγει έρευνα σχετικά με την ψυχολογική κατάσταση εγκύων και λεχώνων και συλλέγει ερευνητικά δεδομένα από τον ελληνικό πληθυσμό, με σκοπό τη μελέτη των ψυχολογικών επιπτώσεων της εγκυμοσύνης και του τοκετού, σε σχέση με διάφορους ψυχοκοινωνικούς και άλλους παράγοντες.

 

Στην παρούσα έρευνα μπορούν να πάρουν μέρος:

 

α) έγκυες που διανύουν το 3ο τρίμηνο της κύησης,

 

β) λεχώνες μέχρι 7 μέρες μετά τον τοκετό και

 

γ) λεχώνες μέχρι 40 μέρες μετά τον τοκετό.

 

Όσες κυρίες θέλετε να συμμετέχετε στην έρευνα, καλείστε να «κατεβάσετε» και να συμπληρώσετε και τα έξι (6) ερωτηματολόγια που βρίσκονται στο parents.gr.

 

Τα ερωτηματολόγια είναι εύκολα στη συμπλήρωση, αρκεί να πληκτρολογήσετε στα κατάλληλα κενά τις απαντήσεις σας και, όπου σας ζητείται, να βάλετε ένα X ή √ στο αντίστοιχο κενό κουτάκι που αντιστοιχεί στην απάντηση σας. Παρακαλούμε να απαντήσετε με ειλικρίνεια στις ερωτήσεις.

 

Για τη συμπλήρωση των ερωτηματολογίων απαιτούνται γύρω στα 20-25 λεπτά. Στη συνέχεια αποθηκεύστε τις απαντήσεις σας και στείλτε μας και τα 6 ερωτηματολόγια στις ακόλουθες ηλεκτρονικές διευθύνσεις μέσω της λειτουργίας επικόλλησης (attachment) που υπάρχει στo email σας (yahoo, hotmail, gmail, και άλλα).

 

Οι έγκυες συμμετέχουσες θα αποστείλουν τα ερωτηματολόγια μέσω email στην κα. Ρούλα Χαρτάλου schartalou(at)yahoo.com,

 

οι λεχώνες μέχρι 7 μέρες μετά τον τοκετό θα τα στείλουν στην κα Χριστιάνα Μήτση chmitsi(at)yahoo.com και

 

οι λεχώνες μέχρι 40 μέρες μετά τον τοκετό θα τα στείλουν στην κα. Σταυρούλα Ζαρκάδα s_zarkada(at)yahoo.gr.

 

Παρακαλούμε πριν τα στείλετε, συμπληρώστε στο θέμα/Subject του email σας τη φράση «ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΡΕΥΝΑ».

 

Όσες κυρίες θέλετε να συμμετέχετε και στις άλλες φάσεις της έρευνας (πχ. μια έγκυος που θέλει να συμμετέχει και στις έρευνες των λεχώνων), μπορείτε να τα ξανακατεβάσετε τα ίδια ερωτηματολόγια, να τα συμπληρώσετε στις ανάλογες περιόδους και να τα στείλετε στις αντίστοιχες ηλεκτρονικές διευθύνσεις.

 

Σας υπενθυμίζουμε ότι τα ερωτηματολόγια και όλες οι πληροφορίες που περιλαμβάνονται στα έντυπα είναι ΑΝΩΝΥΜΑ και δε χρειάζεται να συμπληρώσετε πουθενά το όνομά σας. Όλες οι πληροφορίες που περιλαμβάνονται σε αυτά θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τους σκοπούς της έρευνας και μετά την ολοκλήρωσή της θα καταστραφούν.

 

 

Σας ευχαριστούμε για την πολύτιμη συνεργασία σας.

 

Με εκτίμηση,

 

Σταυρούλα Ζαρκάδα Χριστιάνα Μήτση Σταυρούλα Χαρτάλου

Ψυχολόγος - Ψυχολόγος MSc- Ψυχολόγος Υγείας MSc-

Ψυχοθεραπεύτρια Ψυχοθεραπεύτρια Ψυχοθεραπεύτρια

 

Τα ερωτηματολόγια:

 

http://parents.org.gr/images/upload/Demographics.doc

 

http://parents.org.gr/images/upload/EdinburghPostpartumDepressionScale.doc

 

http://parents.org.gr/images/upload/ErotimatologioB.doc

 

http://parents.org.gr/images/upload/ErotimatologioBDI.doc

 

http://parents.org.gr/images/upload/ErotimatologioE.doc

 

http://parents.org.gr/images/upload/ewtimatologioAPQ.doc

 

 

 

Σχετικές διευθύνσεις:

 

Ινστιτούτο Έρευνας και Θεραπείας της Συμπεριφοράς http://www.ibrt.gr/ Γλάδστωνος 10

 

Πλ. Κάνιγγος Αθήνα 10677 210-38 40 129 210-38 40 803

Link to comment
Share on other sites

  • 1 month later...

Διαφημίσεις


  • 2 years later...

UPDATE - Η έρευνα είναι ακόμα ενεργή - μπορείτε ακόμα να στείλετε τα ερωτηματολόγιά σας.

 

Όσο περισσότερα θα είναι, τόσο πιο έγκυρη θα είναι η έρευνα.

 

 

Τα αποτελέσματα που μετρήθηκαν στο αρχικό διάστημα της έρευνας βρίσκονται εδώ

 

http://parents.org.gr/images/upload/EreynaIETHS.pdf

 

 

 

Επιστολή 28/2/2011 των ερευνητών προς parents.gr:

 

Αγαπητή Ελληνική Εταιρία Ενημέρωσης Γονέων και μέλη της ηλεκτρονικής ιστοσελίδας parents.gr,

 

Θα θέλαμε να σας ενημερώσουμε ότι στα πλαίσια της πτυχιακής εργασίας για το Ινστιτούτο Έρευνας και Θεραπείας της Συμπεριφοράς, διεξήχθη μια έρευνα σχετικά με την διερεύνηση της προγεννητικής και επιλόχειας κατάθλιψης σε δείγμα εγκύων τρίτου τριμήνου εγκυμοσύνης και σε δείγμα λεχώνων μέχρι 50 μέρες μετά τον τοκετό. Η παρούσα αναρτημένη ανακοίνωση (poster) προέρχεται από τη συμμετοχή μας στο 4ο Πανελλήνιο Συνέδριο Κλινικής Ψυχολογίας και Ψυχολογίας της Υγείας της ΕΛΨΕ το Νοέμβριο 2010 στην Αθήνα.

Συγκεκριμένα, συλλέξαμε πακέτα ερωτηματολογίων από 123 γυναίκες συνολικά, 72 έγκυες και 51 λεχώνες, από τις οποίες 28 έγκυες ενημερώθηκαν για την έρευνα από την ιστοσελίδα parents.gr. Σημειώνεται ότι και οι δύο ομάδες γυναικών συμπλήρωναν τα ίδια πακέτα ερωτηματολογίων. Τα πακέτα ερωτηματολογίων περιλάμβαναν: α) ένα ερωτηματολόγιο δημογραφικών στοιχείων, β) την Κλίμακα Κατάθλιψης του Beck, γ) ένα νέο ερωτηματολόγιο που προσαρμόστηκε για τις ανάγκες της παρούσας έρευνας, το Ερωτηματολόγιο Κατάθλιψης για Εγκύους (Antepartum Questionnaire) και δ) την Κλίμακα Κατάθλιψης του Εδιμβούργου. Στα πακέτα περιλαμβάνονταν και άλλα τρια ερωτηματολόγια που δεν συμπερίλήφθηκαν στην παρούσα δημοσίευση.

Σχετικά με τα αποτελέσματα της παρούσας έρευνας, προκύπτει ότι τα τρια ερωτηματολόγια κατάθλιψης έχουν στατιστικά σημαντική θετική συνάφεια μεταξύ τους στο σύνολο του δείγματος (εγκύων και λεχώνων). Με άλλα λόγια, οι συμμετέχουσες είχαν αντίστοιχες βαθμολογίες και στα τρια ερωτηματολόγια κατάθλιψης (π.χ. αν μια έγκυος είχε υψηλή βαθμολογία στο ερωτηματολόγιο κστάθλιψης του Beck, είχε αντίστοιχα υψηλή βαθμολογία στα άλλα δύο ερωτηματολόγια). Το εύρημα αυτό είναι ιδιαίτερα σημαντικό μιας και με βάση αυτό ισχυροποιούνται τα αποτελέσματα που προκύπτουν από την παρούσα μελέτη.

Παράλληλα, στη σύγκριση εγκύων και λεχώνων, βρέθηκε ότι οι έγκυες είχαν αρκετά υψηλότερη βαθμολογία στην Κλίμακα Κατάθλιψης του Beck και οριακά υψηλότερη στο Ερωτηματολόγιο Κατάθλιψης για Εγκύους από τις λεχώνες.

Επιπλέον, οι γυναίκες που δεν είχαν προγραμματίσει την εγκυμοσύνη τους παρουσίαζαν αρκετά υψηλότερη βαθμολογία στην Κλίμακα Κατάθλιψης του Beck και στο Ερωτηματολόγιο Κατάθλιψης για Εγκύους από τις γυναίκες με προγραμματισμένη εγκυμοσύνη. Τέλος, οι γυναίκες που δήλωναν περισσότερο ικανοποιημένες στη σχέση τους με το σύζυγό τους είχαν αρκετά χαμηλότερη βαθμολογία και στα τρία ερωτηματολόγια κατάθλιψης από τις γυναίκες που δήλωναν λιγότερο ικανοποιημένες από τη συζυγική τους σχέση.

Συμπερασματικά, υπενθυμίζεται ότι η παρούσα αναρτημένη ανακοίνωση αποτελεί μια πιλοτική προσπάθεια διερεύνησης της προγεννητικής και επιλόχειας κατάθιψης και η διεξαγωγή της έρευνας συνεχίζεται εως ότου συλλέξουμε περισσότερα δεδομένα που θα μας οδηγήσουν σε πιο ασφαλή και αξιόπιστα αποτελέσματα.

Ευχαριστούμε πολύ την Ελληνική Εταιρία Ενημέρωσης Γονέων για την ανάρτηση της έρευνας μας στην ιστοσελίδα, καθώς και τις γυναίκες που συμμετείχαν στην έρευνα και θα εκτιμούσαμε τη συνέχιση της συνεισφοράς σας με τη συμπλήρωση επιπλέον ερωτηματολογίων και από άλλα μέλη σας.

 

Σχετικές διευθύνσεις:

 

Ινστιτούτο Έρευνας και Θεραπείας της Συμπεριφοράς http://www.ibrt.gr/ Γλάδστωνος 10

 

Πλ. Κάνιγγος Αθήνα 106 77 210 38 40 129 210 38 40 803

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Create New...