Jump to content
➔ ParentsCafe.gr
  • Tell a friend

Love Parents.org.gr? Tell a friend!

ΠΡΟΒΛΗΜΑ ΣΤΟΝ ΠΑΙΔΙΚΟ ΣΤΑΘΜΟ

Recommended Posts

Τον τελευταίο καιρό αντιμετωπίζω προβλήματα με τον Δημοτικό παιδικό σταθμό όπου έχω εγγράψει τα 2 παιδιά μου (δίδυμα εκ των οποίων ένα αγοράκι και ένα κοριτσάκι).

Ας πάρουμε τα πράγματα από την αρχή. Το κοριτσάκι παρουσιάζει μια καθυστέριση στην κίνηση, στην λεπτή κινητικότητα και βρίσκεται με λίγα λόγια πίσω από την πραγματική του ηλικία (4,5 τών) κατά 1,5 έτος περίπου. Από την ημέρα που γεννήθηκε προσπαθούμε να της δώσουμε ότι καλύτερο ώστε αυτή η ηλικιακή διαφορά να μικρύνει ή έστω να διατηρηθεί (γιατί τι διαφορά θα είχε ένα παιδι 18 ετών από ένα 19,5ετών?). Από όλες τις εξετάσεις που έχουμε κάνει δεν έχει βρεθεί η αιτία αυτής της καθυστέρισης. Από τότε με λογοθεραπεία και εργοθεραπεία κάνουμε ένα αγώνα δρόμου. Οι ειδικοί μας λέγανε ότι θα έκανε πολύ καλό το παιδί να πάει σε παιδικό σταθμό και έτσι πήγαμε πέρυσι σε ιδιωτικό παιδικό σταθμό και πράγματι υπήρξε μια βελτίωση. Και από την πλευρά του ιδιωτικού παιδικού σταθμού δεν υπήρξε κανένα πρόβλημα.

Την φετινή χρονιά στον Δημοτικό παιδικό σταθμό η δασκάλα μας λέει ότι φοβάται

α) όταν παιζουν στην αυλή γιατί μπορεί τα μεγαλύτερα παιδιά να σπρώξουν την κόρη μου και να χτυπήσει

β) όταν τρώνε μήπως βάλει στο στόμα της μεγάλο κομάτι φαγητού και πνιγεί

Σημειώνω εδώ ότι στον παιδικό σταθμό γίνονται δεκτά παιδιά από 3 ετών στα οποία υπάρχει εξισου ο κίνδυνος να χτυπήσουν ή να φάνε μεγάλα κομμάτια φαγητού (οι δασκάλες θα πρέπει να κόβουν την τροφή σε μικρά κομμάτια).

γ) ότι στο σχολείο υπάρχει σκάλα για να πάει στις τουαλέτες (όπως και σε όλα σχεδόν τα σχολεία).

Εδώ και δύο εβδομάδες λοιπόν δεχόμαστε σχεδόν κάθε ημέρα ψυχολογική πίεση ότι για το καλό του παιδιού μας αυτό θα πρέπει να πάει σε νηπιαγωγείο με ομάδα ένταξης. (Στην πόλη μας υπάρχει ένα τέτοιο νηπιαγωγείο όπου έχει όμως συμπληρώσει την ομάδα ένταξης και δεν μπορεί να δεχθεί άλλο παιδάκι). Η διευθύντρια του παιδικού σταθμού προσπαθώντας να εξισορροπήσει τις καταστάσεις (παράπονα δασκάλας ότι έχει αγχωθεί με το παιδί) στο διάλειμα παίρνει το παιδί στο γραφείο της κάτι όμως που είναι λάθος αφού αυτό αποξενώνει το παιδί από τα υπόλοιπα που παίζουν στην αυλή.

Η παιδίατρος των παιδικών σταθμών με τη διεθύντρια, από ότι πληροφορηθήκαμε, θα κινήσει την διαδικασία αξιολόγησης του παιδιού από ειδικό ιατρό και αυτός θα βεβαιώσει ότι το παιδί μπορεί να παρακολουθήσει μαθήματα παδικού σταθμού εφόσον ο παιδικός σταθμός διαθέτει τις απαραίτητες υποδομές.

Έχοντας υπόψη ότι το παιδάκι δεν παρουσιάζει καμια επιθετικότητα, δεν έχει επιληπτικές κρίσεις ή οτιδήποτε άλλης μορφής κρίσεις, περπατάει μόνο του και του αρέσει το παιχνίδι, δεν υπάρχει άλλη επιλογή πλην του παιδικού σταθμού: δεν μπορώ να κατανοήσω την φράση για το καλό του παιδιού. Είχα μέχρι τώρα την εντύπωση ότι όταν ένα παιδάκι έχει κάποιο πρόβλημα τότε οι νηπιαγωγοί το πλησιάζουν και το εντάσουν στην τάξη προσπαθώντας να του δώσουν όσα πιο πολλά μπορούν και ότι δεν το απεντάσουν από το σχολείο.

Άν μπορεί κανείς να με βοηθήσει θα ήθελα να με συμβουλέψει τι να κάνω.

Ερμής

Διαφημίσεις

Εγώ δυστυχώς δεν μπορώ να βοηθήσω αφού το πρώτο παιδί έρχετε σε λίγο καιρό αλλά να ρωτήσω κάτι. Αφού με τον ιδιωτικό παιδικό σταθμό πήγαιναν όλα μία χαρά γιατί δεν το συνεχίσατε εκεί το παιδί αφού βλέπατε ότι είχε βελτίωση ?

Φιλικά

Γιάννης

βεβαίως και είναι εντελώς λάθος να παίρνει το παιδί στο διάλλειμα στο γραφείο!

πέρα για πέρα λάθος.

τα άλλα παιδιά πρέπει να διδαχθούν να προσέχουν τα μικρότερα, και αν δεν τα προσέχουν δεν μπορούν να βγαίνουν διάλλειμα.

οτιδήποτε διαφορετικό είναι διατήρηση κανόνων ζούγκλας.

το κάθε μικρότερο παιδί κινδυνεύει όχι μόνο το παιδί σου, Ερμή.

ακούγονται κάπως σαν δικαιολογίες όλα αυτά. Τις διαδικασίες αξιολόγησης που σας είπαν, απο ειδικό να τις παρακολουθήσετε εντατικά. (όχι να είσαστε εκεί αλλά να ρωτάτε καθημερινά για να δουν ότι δεν το αφήνετε στην τύχη)

Να γνωρίσετε πριν σας πουν την αξιολόγηση, το άτομο που θα σας την πεί.

Εάν τον ειδικό τον πληρώνει το σχολείο, είναι πολύ πιθανό να κάνει μια διάγνωση που να βολεύει την διεύθυνση και την δασκάλα.

εάν στο παρελθόν στις εξετάσεις που κάνατε έκριναν ότι είναι ικανη να πηγαίνει κανονικά σε νηπιαγωγείο, αλλά απλώς θέλει λίγο περισσότερη ενασχόληση της δασκάλας, τότε δεν εχουν λόγο να σας πουν κάτι διαφορετικό.

τώρα όμως, εάν η τάξη της έχει .... πόσα παιδιά έχει? ... εάν έχει πάνω απο έναν αριθμό, τότε φυσικά δεν μπορεί η καημένη η δασκάλα να τα βγάλει πέρα, και για αυτό φταίει όμως η διεύθυνση και όποιοι ορίζουν το πόσες δασκάλες είναι με πόσα παιδιά.

δυστυχώς Ερμή, αυτά που λες, συμβαίνουν σε όλη την Ελλάδα λόγω λανθασμένης φιλοσοφίας στους παιδικούς. δεν ξέρω αν είναι έλλειψη προσωπικού, ή αμέλεια στην πρόσληψη αρκετου΄προσωπικού, και βόλεμα όσο περισσότερων παιδιών γίνετια με μια δασκάλα....

ειναι πολύ δύσκολο να πετύχεις κάτι εκεί,,... το σωστό είναι όχι πάνω απο 15 παιδιά με μια δασκάλα στο νηπιαγωγείο, για να μπορεί να κάνει δουλειά με τα παιδιά και όχι απλως φύλαξη.

Εάν είναι περισσότερα δεν μπορεί η δασκάλα να ασχοληθεί με το καθένα ξεχωριστά όπως και θα έπρεπε.

και βέβαια θα έπρεπε η νηπιαγωγός να τα πλησιάζει και να τα βοηθά. όταν οι αριθμοί όμως είναι μεγάλοι, δεν είναι αυτό δυνατόν.

το πρόβλημα είναι ότι αν το πείς, θα σου πεί ότι "μόνο για ένα παιδί θα προσλάβουμε άλλη δασκάλα?"

αντί να ασχοληθεί με το θέμα ότι για όλα τα παιδιά ειναι σημαντικό να μπορεί η δασκάλα να επικοινωνήσει με το καθένα ξεχωριστά και όχι στο πόδι ότι προλάβει. .. όχι μόνο για το παιδί σου.

εκεί παίζουν θέματα φιλοσοφίας που αν δείς ότι υπάρχει τέτοια φιλοσοφία, ίσως θα ήταν καλό να σκεφτείς το ενδεχόμενο να πάει σε άλλο παιδικό, εάν έχετε αυτή τη δυνατότητα.

το κάνουν πολύ καιρό αυτό με το διάλλειμα?...? είναι πέρα για πέρα λάθος, και πρέπει να τους απαγορέψεις να το κάνουν αυτό.

προκαλει πρόβλημα σε ένα παιδί το να το διαχωρίζουν έτσι.

τι της λένε δηλαδή? γιατί δεν μπορεί να πάει διάλλειμα? (με εξοργίζουν τέτοιες πρακτικές πραγματικά.... είναι απαράδεκτο)

Ελπίζω να πάνε όλα καλά με τις διαγνώσεις και να βρείτε τι είναι εάν υπάρχει κάτι για να βοηθηθεί περισσότερο, απο άτομα που το θέλουν κιόλας.

Θέσε τους και λίγο αυτό το ερώτημα.... θέλουν να βοηθήσουν? απο την απάντηση, συναισθηματικά, προσωπο με πρόσωπο θα καταλάβεις πολλά.

(είναι και το θέμα του προσωπικού)΄.

Εάν δεν το θέλουν δεν έχει και νόημα να είναι εκεί το παιδί σου....

πάντως έχω ακούσει και απο άλλες περιπτώσεις να μη μπορεί να βγεί μια συγκεκριμένη διάγνωση, αλλά απλώς να υπάρχουν κάποια τέτοια προβλήματα...

ελπίζω να προχωρήσουν όλα προς το καλύτερο, σου εύχομαι καλό κουράγιο στην αντιμετώπιση των υπευθύνων εκεί.

πάντως μην επιτρέπεις το να την κρατούν επάνω στο διάλλειμα.... είναι σαν τιμωρία αυτό. δεν καταλαβαίνει το παιδί γιατί του το στερούν.

...έγινα επιτέλους και εγώ μια parentholic ..

(If You Wanna Make The World A Better Place)

Take A Look At Yourself And Then Make A Change

R.I.P. Michael Jackson.

Εγω θα ελεγα να το παρεις απο εκει και να το ξαναπας σε ιδιωτικο. Καταλαβαινω οτι το οικονομικο βαρος για 2 παιδια ιδιωτικο ειναι μεγαλο αλλα θα σου κοστισει πολυ περισοτερο ολο αυτο (και δεν εννοω οικονομικα αλλα σε βαρος του παιδιου.).

Η συμπεριφορα τους ειναι απαραδεκτη.

Σιγουρα ο γυαλος ειναι στραβος.. δεν εξηγειτε αλλοιως!!

Ευχαριστώ για τις απαντήσεις σας, μου έδωσαν ανακούφιση.

Όσον αφορά τον αριθμό παιδιών στην τάξη είναι 20 αλλά υπάρχουν 2 παιδαγωγοί. Το φαινόμενο αυτό με το διάλειμα γίνεται εδώ και 15 ημέρες περίπου. Όσον αφορά το μηνιαίο κόστος ιδιωτικού παιδικού σταθμού για 2 παιδιά στην Πόλη μου είναι περίπου 400€.

Ερμής

Διαφημίσεις

ρώτα εάν οι δυο παιδαγωγοί έχουν και οι δύο πτυχίο νηπιαγωγού ή βρεφονηπιαγωγού ή η μία είναι μόνο βοηθός,

η εάν χωρίζονται τα παιδιά σε δύο ομάδες.

εάν είναι 20 μαζί όλη την ώρα, το πιο πιθανό είναι η βοηθός να αναλαμβάνει κάποιες άλλες μικροδουλειές και απλώς φύλαξη κάποιων παιδιών και η άλλη να κάνει τις δραστηριότητες και να ασχολείται πραγματικά.

συνήθως έτσι κάνουν για να μην πληρώνουν δύο άτομα φούλ, -

παίρνουν ένα έμπειρο με πτυχίο και ένα άλλο που δεν είναι κάτι φοβερό,

για να λένε ότι έχουν δύο παιδαγωγούς όταν στην ουσία έχουν μόνο μία.

μόνο αυτό θα δικαιολογούσε το ότι δεν δείχνουν προθυμία να βοηθήσουν - μιάς και η δεύτερη παιδαγωγός δεν έχει τη δυνατότητα απο άποψης εμπειρίας και ικανότητας να το κάνει.

(έχω ακούσει πολλές τέτοιες περιπτώσεις, δεν ξέρω αν είναι έτσι και σε αυτή τη περίπτωση)...

αν ήταν και οι δύο παιδαγωγοί οκ, τότε, αλοίμονο, με 10 παιδιά, μπορούν μια χαρά να βοηθήσουν, να επιβλέπουν, να κάνουν τα πάντα!!!....

απο την άλλη, εάν σε μια τάξη ήδη υπάρχουν δυο τρία παιδιά τα οποία χρήζουν σημαντικής προσοχής και υποστήριξης, εάν είναι και ένα τέταρτο, πολύ πιθανό να μην μπορεί να κάνει την δουλειά της η δασκάλα, γιατί πολύ απλά δεν φτάνει το ένα άτομο αλλά και επίσης αλλάζει το χαρακτήρα της η ομάδα. (δηλαδή τα παιδιά που μπορούν να κάνουν πράγματα καταλήγουν να μην κάνουν δραστηριότητες επειδή η δάσκάλα είναι διαρκώς απασχολημένη με αυτά που χρήζουν προσοχής)

δεν είναι απλό θέμα...

μάθε πάντως περισσότερα για αυτό.

...έγινα επιτέλους και εγώ μια parentholic ..

(If You Wanna Make The World A Better Place)

Take A Look At Yourself And Then Make A Change

R.I.P. Michael Jackson.

• 6 years later...

Καλησπέρα !! Θα ήθελα τα φώτα σας! Φέτος πήγε το παιδάκι μου παιδικό για πρώτη φορά. Δεν πήγαμε από την αρχή του Σεπτέμβρη αλλά από τη μέση. Μπήκε σε μια τάξη με λίγα σχετικά παιδάκια αλλά υπάρχει το εξής πρόβλημα. Η δασκάλα αρρώστησε και φυσικά δικαίωμα της είναι και δικαιούται άδεια. Ελειπε λοιπον 5 μέρες και τα παιδιά τις πρώτες 2 τα χώριζαν και τα έπαιρνε κάθε μέρα από άλλη δασκάλα. Την τρίτη μέρα εμφανίστηκε μια που βοηθάει και τα κράτησε τις υπόλοιπες μερες. Την ημέρα που ήρθε η κανονική δασκάλα πήγα να τον αφήσω και μου λέει φερτον στις 9 30 γιατί θα φύγω εκτός για μια δουλειά. Πάω στην διευθύντρια και της λεω που να αφήσω το παιδι? Πάει αμέσως στη δασκάλα και αφού μιλήσανε μου λεει η δασκάλα: Φερτον τωρα (δεν εφυγε για τη δουλεια που είχε). Πάω προχτες τα παιδιά πάλι χωρισμένα τα μισά σε μια άλλη τάξη τα υπολοιπα σε άλλη. Η δασκάλα πάλι έλειπε. Να σημειώσω ΄ότι η συγκεκριμένη τάξη πριν ξεκινησουμε εμεις παιδικό είχε αλλάξει άλλες 2 δασκάλες και αυτή τώρα είναι η τρίτη. Το δικό μου το παιδί λόγω αυτών των αλλαγων και ιώσεων δεν έχει προσρμοστεί.. Ακούω και από άλλες μαμαδες που έχουν στην ίδια ταξη παιδιά και έχουν ξεκινησει πριν τον δικό μου ότι και τα δικά τους δεν έχουν προσαρμοστεί. Μπορώ να κάνω κάτι πέρα από παράπονα στη διευθύντρια? Υπάρχει και στους παιδικούς σύλλογος γονέων? Να απευθυνθώ στην πρωτοβάθμια? Σας ευχαριστώ εκ των προτέρων