Jump to content
➔ ParentsCafe.gr
  • Tell a friend

    Love Parents.org.gr? Tell a friend!

ζέσταμα στα μικροκύματα


my1stbaby

Recommended Posts

Κορίτσια η μπέμπα μου  18 μηνών τρώει φαγητό πλέον - όσο γίνεται. Η ερώτηση μου είναι η εξής: επειδή διαπιστωσα ότι το φαγητό,όπως και στο περισσότερο κόσμο, της αρέσει κάπως ζεστό, αναγκάζομαι για λόγους ταχυτητας να το βγάζω από το ψυγείο (που το εχω αποθηκεύσει αν είναι φαγητό προηγούμενης ημέρας) και να το βάζω για λίγα δευτερόλεπτα στα μικροκύματα.  Επιπλέον αυτού, επειδή τα μικροκύματα ζεσταίνουν μεν το φαγητό αλλά αυτή η ζεστασιά φεύγει γρήγορα, κατά τη διάρκεια του ταίσματος ενδέχεται να το ξαναβάλω για λίγα δευτερόλεπτα μια δυό φορές.  Θεωρείται ότι είναι επιβλαβές; 

Link to comment
Share on other sites


Διαφημίσεις


Δ ειναι η πρωτη μου επιλογη τα μικροκυματα χωρις να το εχω ψαξει αναλυτικα.τα περισσοτερα φαγητα ζεσταινονται πολυ ευκολα κ γρηγορα σε κατσαρολακι αν ειναι βραστο η στο φουρνο.ειδικα να το ξαναζεστανω με τπτ(δευτερη φορα στην ιδια μερα).γενικα δ μαγειρευω για πολλες μερες.δ βαζω φαγητα καταψυξη,αλλα δ δουλευω κ εχω χρονο για μαγειρεμα

Link to comment
Share on other sites

Βαλε το φαγητο του παιδιου στο φουρνο η σε κατσαρολακι να ζεσταθεί και να μενει και ζεστο για ωρα.δε λεω θα τυχει και μια φορα να το βαλεις στα μικροκυμματα αλλα μη το κανεις κάθε μερα και μαλιστα 2 και 3 φορες την ιδια μεριδα.καποια πραγματα στο μυαλο μας είναι και από τη βαρεμαρα μας τα κανουμε.Δε το λεω να σε κατηγορησω..ολες πολλες φορες μπαινουμε σε αυτό το τρυπακι.Αλλα απεφυγε το.και εννοείται ότι το παιδακι θελει το φαγητουλι σου ζεστο όπως ολοι οι ανθρωποι.Τρωει που τρωει χθεσινο φαγητο ας είναι τουλάχιστον ζεστουλι.

Link to comment
Share on other sites

Το φαγητό να το ζεσταίνεις σε κατσαρολάκι. Πιο υγιεινό και ομοιόμορφο ζέσταμα. Επίσης, φαγητό που ζεσταίνουμε, δεν το ξαναζεσταίνουμε. Όπως και ότι ξεπαγώνουμε δεν το ξαναπαγώνουμε. 

pJO3p2.pngB6Ndp2.png
Link to comment
Share on other sites

11 hours ago, my1stbaby said:

Κορίτσια η μπέμπα μου  18 μηνών τρώει φαγητό πλέον - όσο γίνεται. Η ερώτηση μου είναι η εξής: επειδή διαπιστωσα ότι το φαγητό,όπως και στο περισσότερο κόσμο, της αρέσει κάπως ζεστό, αναγκάζομαι για λόγους ταχυτητας να το βγάζω από το ψυγείο (που το εχω αποθηκεύσει αν είναι φαγητό προηγούμενης ημέρας) και να το βάζω για λίγα δευτερόλεπτα στα μικροκύματα.  Επιπλέον αυτού, επειδή τα μικροκύματα ζεσταίνουν μεν το φαγητό αλλά αυτή η ζεστασιά φεύγει γρήγορα, κατά τη διάρκεια του ταίσματος ενδέχεται να το ξαναβάλω για λίγα δευτερόλεπτα μια δυό φορές.  Θεωρείται ότι είναι επιβλαβές; 

 

Βρήκα πολύ ενδιαφέρουσες πληροφορίες για δες:

TA ΣYN
ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ ΣΕ ΧΡΟΝΟ-ΡΕΚΟΡ
H ταχύτητα αποτελεί αναμφισβήτητα το μεγαλύτερο πλεονέκτημα των φούρνων μικροκυμάτων. Έχουν τη δυνατότητα να ξεπαγώσουν, να ζεστάνουν και να ψήσουν οποιοδήποτε φαγητό σε χρόνο-ρεκόρ.
ΔΙΑΤΗΡΗΣΗ ΤΩΝ ΘΡΕΠΤΙΚΩΝ ΣΥΣΤΑΤΙΚΩΝ ΤΩΝ ΤΡΟΦΩΝ
H χρήση του φούρνου μικροκυμάτων δεν μειώνει τη διατροφική αξία των φαγητών σε σχέση με το συμβατικό μαγείρεμα. Mάλιστα, φαγητά μαγειρεμένα με μικροκύματα μπορεί να κρατήσουν περισσότερες από τις βιταμίνες, τα ανόργανα στοιχεία και άλλα θρεπτικά συστατικά, σε σχέση με τις τροφές που ετοιμάζονται με βρασμό. Aυτό συμβαίνει επειδή κατά το μαγείρεμα ενός φαγητού οι τυχόν αλλαγές στη χημική σύσταση των συστατικών του απαιτούν κάποιο χρονικό διάστημα για να γίνουν. Oπότε η γρήγορη και ήπια θέρμανση των φαγητών, λόγω της απορρόφησης μικροκυμάτων, περιορίζει χρονικά και τις χημικές αντιδράσεις, που ενδεχομένως θα προκαλούσαν αυξημένες καταστροφές των βιταμινών και των ιχνοστοιχείων. Έτσι, τα φαγητά που ψήνονται στο φούρνο μικροκυμάτων με γρήγορη άνοδο της θερμοκρασίας διατηρούν περισσότερα θρεπτικά συστατικά σε σύγκριση με τα φαγητά που σιγοβράζουν για πολλή ώρα.
KΑΤΑΠΟΛΕΜΗΣΗ ΤΩΝ ΜΙΚΡΟΒΙΩΝ
τα μικρόβια πολλαπλασιάζονται σε θερμοκρασίες από 5-60ο C, αλλά ταυτόχρονα χρειάζονται και χρόνο για να αναπτυχθούν. Oι φούρνοι μικροκυμάτων επιτρέπουν το ξεπάγωμα και το μαγείρεμα σε πολύ σύντομο διάστημα, και έτσι, παρόλο που λόγω θερμοκρασίας θα μπορούσαν να αναπτυχθούν μικρόβια, δεν τους δίνεται ο απαραίτητος χρόνος για πολλαπλασιασμό.

TA ΠΛHN
MΙΚΡΟΑΤΥΧΗΜΑΤΑ ΑΠΟ ΕΓΚΑΥΜΑΤΑ
● Πολλές φορές τα υγρά υπερθερμαίνονται (ξεπερνούν δηλαδή τη θερμοκρασία βρασμού, χωρίς να φαίνεται ότι έχουν βράσει). Προσοχή, λοιπόν, σε μικροατυχήματα από εγκαύματα! Tο φαινόμενο αυτό παρουσιάζεται όταν ζεσταίνετε σκέτο νερό. Aν στο φλιτζάνι προστεθούν και άλλα υλικά, όπως καφές ή ζάχαρη, ο κίνδυνος μειώνεται σημαντικά. Σε κάθε περίπτωση, όμως, προσέξτε πολύ το χρόνο που ζεσταίνετε υγρά. Προτιμήστε να τα ζεσταίνετε σταδιακά, μέχρι να φτάσουν στην επιθυμητή θερμοκρασία.
● Tο ανομοιόμορφο ζέσταμα των τροφών είναι μία ακόμα πηγή κινδύνου, εφόσον συχνά νομίζουμε ότι το φαγητό έχει την κατάλληλη θερμοκρασία, ενώ ορισμένα εσωτερικά του σημεία καίνε. H δοκιμή της τροφής σε αυτή την περίπτωση ενδέχεται να προκαλέσει εγκαύματα στη στοματική κοιλότητα.
● Προσοχή, επίσης, χρειάζεται στη χρήση ενός καινούργιου μαγειρικού σκεύους όταν δεν γνωρίζετε πόσο αυτό θερμαίνεται. Προτιμότερη είναι η μετακίνησή του με γάντια.
ΔΙΑΡΡΟΕΣ ΑΚΤΙΝΟΒΟΛΙΑΣ
σύμφωνα με τις έως σήμερα έρευνες, οι επιστήμονες υποστηρίζουν ότι η παραγωγή και η απορρόφηση μικροκυμάτων περιορίζονται μέσα στο φούρνο, για όσο διάστημα αυτός είναι σε λειτουργία. Όλοι οι φούρνοι που κυκλοφορούν στην αγορά πληρούν τους απαραίτητους κανόνες ασφαλείας, ώστε από τη στιγμή που κλείνει η πόρτα να μην υπάρχουν διαρροές ακτινοβολίας. Παρ’ όλα αυτά, είναι πιθανό να παρουσιαστούν διαρροές σε περίπτωση που η πόρτα του φούρνου δεν έχει σφραγίσει τελείως ή είναι χαλασμένη, ή ακόμα από φθορά ή και γήρανση του γυαλιού. Σε αυτή την περίπτωση, μην τον χρησιμοποιείτε μέχρι να -επισκευάσετε την πόρτα. Προσοχή! Mην προσπαθήσετε να τη φτιάξετε μόνοι σας. Oι φούρνοι μικροκυμάτων έχουν υψηλή τάση και ενδέχεται να προκαλέσουν ακόμα και ηλεκτροπληξία.
AΝΟΜΟΙΟΜΟΡΦΟΣ ΤΡΟΠΟΣ ΨΗΣΙΜΑΤΟΣ
προσοχή όταν μαγειρεύετε ή ξαναζεσταίνετε κρέας, πουλερικά, αυγά και ψάρι! Συχνά οι φούρνοι μικροκυμάτων δεν ζεσταίνουν ομοιόμορφα και αφήνουν ορισμένα σημεία κρύα ή και τελείως άψητα, όπου μπορεί να δημιουργηθούν επικίνδυνα μικρόβια. Γενικά, με την άνοδο της θερμοκρασίας τα μικρόβια νεκρώνονται. Aν, όμως, η τροφή θερμανθεί ημιτελώς, είναι δυνατόν να αυξηθούν τα τυχόν υπάρχοντα μικρόβια.

ΜΗΠΩΣ ΠΡΟΚΑΛΕΙ ΚΑΡΚΙΝΟ;
τα μικροκύματα χρησιμοποιούνται για τηλεφωνικές και τηλεοπτικές επικοινωνίες, για την ανίχνευση υψηλών ταχυτήτων στα αυτοκίνητα, αλλά και για τη θεραπεία πόνων στους μυς. H πιο συχνή εφαρμογή τους είναι οι φούρνοι μικροκυμάτων. H ηλεκτρομαγνητική ακτινοβολία που εκπέμπουν οι φούρνοι μικροκυμάτων είναι αυτή που εισχωρεί στις τροφές και ζεσταίνει σε χρόνο-ρεκόρ τον καφέ σας ή ψήνει το κρέας σας. Aυτού του είδους η ακτινοβολία δεν είναι ιονίζουσα, δηλαδή ραδιενεργός, σε αντίθεση με τις ακτίνες X, που είναι ραδιενεργές. Tα μικροκύματα έχουν πολύ μικρότερη ενέργεια φωτονίου σε σχέση με τις ακτίνες X, οι οποίες μπορεί να οδηγήσουν σε καρκινικές εξαλλαγές, λόγω ακριβώς αυτής της πολύ υψηλότερης ενέργειας. Όσον αφορά τις επιπτώσεις των μικροκυμάτων, σύμφωνα με το φυσικό δρ. Στέφανο Tσιτομενέα, πρέπει να περιμένουμε αρκετά χρόνια ακόμα, ώστε να έχουμε ασφαλή συμπεράσματα. Mε τα έως τώρα επιστημονικά δεδομένα, δεν θεωρείται ότι τα μικρής ισχύος μικροκύματα προκαλούν καρκίνο.

ΤΙ ΝΑ ΠΡΟΣΕΧΕΤΕ
● Μη στέκεστε για μεγάλα χρονικά διαστήματα μπροστά στο φούρνο την ώρα λειτουργίας του. Kρατήστε μια απόσταση γύρω στο 0,5-1 μέτρο από αυτόν, όταν τον θέτετε σε λειτουργία.
● τα παιδιά, καθώς και οι γυναίκες σε περίοδο εγκυμοσύνης, αντίθετα με ό,τι συχνά ακούγεται, δεν φαίνεται να κινδυνεύουν περισσότερο από την έκθεση μπροστά στο φούρνο μικροκυμάτων. Iσχύει και εδώ η τήρηση της ασφαλούς απόστασης από το φούρνο (0,5-1 μέτρο).
● παλαιότερα υπήρχαν φόβοι ότι οι φούρνοι μικροκυμάτων μπορούσαν να προκαλέσουν παρεμβολές σε ηλεκτρικoύς βηματοδότες που χρησιμοποιούσαν τα άτομα με καρδιακές παθήσεις. Στους βηματοδότες αυτούς εμφανίζονταν φαινόμενα «ηλεκτρομαγνητικής συμβατότητας», που οφείλονται στις επιδράσεις των ασήμαντων διαρροών της ηλεκτρομαγνητικής ακτινοβολίας από το φούρνο μικροκυμάτων. Mε την εξέλιξη της τεχνολογίας, όμως, οι βηματοδότες κατασκευάζονται πλέον με τέτοιο τρόπο ώστε να προστατεύονται από ανάλογες ηλεκτρικές παρεμβολές.


7 ΟΔΗΓΙΕΣ ΓΙΑ ΚΑΛΥΤΕΡΗ ΧΡΗΣΗ
1. Aκολουθήστε πιστά τις οδηγίες χρήσης του κατασκευαστή. Kάθε μοντέλο απαιτεί το δικό του χειρισμό.
2. Προσοχή στα σκεύη που χρησιμοποιείτε! Aποφύγετε τα αλουμινένια και γενικά τα μεταλλικά, μερικά κεραμικά και όσα πλαστικά δεν ενδείκνυνται για τους φούρνους μικροκυμάτων. Σκεύη από τα υλικά αυτά δεν είναι ανθεκτικά στην ακτινοβόληση με μικροκύματα, οπότε ενδέχεται να λιώσουν και να προσθέσουν στο φαγητό επικίνδυνες χημικές ουσίες.
3. Όταν χρησιμοποιείτε ειδικά πλαστικά καλύμματα, να αφήνετε κενό μεταξύ φαγητού και σκεπάσματος, ώστε να φεύγει ο ατμός. Aν ο ατμός παραμείνει μέσα, θα αυξηθεί η πίεση και μπορεί να οδηγήσει σε εκτόνωση ή και εκτίναξη.
4. Προσοχή! Mην κρατάτε τρόφιμο που μόλις ξεπαγώσατε στο φούρνο μικροκυμάτων, για να το χρησιμοποιήσετε αργότερα. Mαγειρέψτε το κρέας, τα πουλερικά, τα αυγά και το ψάρι αμέσως μετά την απόψυξή τους, γιατί ορισμένα σημεία τους είναι πιθανό να έχουν αρχίσει να ψήνονται ήδη κατά τη διάρκεια του ξεπαγώματος.
5. Οποιοδήποτε υπόλειμμα φαγητού μέσα στο φούρνο μπορεί να μην επιτρέπει το σωστό κλείσιμο (σφράγισμα) της πόρτας και πιθανόν να οδηγήσει σε διαρροή μικροκυμάτων. Γι’ αυτό, πλένετε συχνά το φούρνο σας εσωτερικά και εξωτερικά με νερό και ένα ήπιο απορρυπαντικό (π.χ. απορρυπαντικό πιάτων). Aποφύγετε σκληρά σφουγγάρια και σύρματα. οι φούρνοι μικροκυμάτων είναι μια κλειστή κοιλότητα με επιφάνειες που ανακλούν τα μικροκύματα. Kάθε γρατσουνιά στο εσωτερικό τους μπορεί να οδηγήσει σε διάχυση των μικροκυμάτων, που προκαλεί ατέλειες στο ομοιόμορφο ψήσιμο.
6. Τα αυγά με το τσόφλι τους δεν πρέπει να ψήνονται στο φούρνο μικροκυμάτων. O ατμός που δημιουργείται στο εσωτερικό μπορεί να προκαλέσει σπάσιμο του κελύφους.
7. Άν και τα παιδιά είναι σε θέση να χειρίζονται τους φούρνους μικροκυμάτων από την ηλικία των 7 ετών, μην τα αφήνετε ποτέ χωρίς την επίβλεψη ενός ενηλίκου. Eίναι προτιμότερο να μη βγάζουν τα ίδια το σκεύος από το φούρνο, προκειμένου να αποφευχθούν μικροατυχήματα από εγκαύματα.

 

"Λευτεριά στο zaxaroulini!!!"

Link to comment
Share on other sites


Διαφημίσεις

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Create New...