Jump to content
➔ ParentsCafe.gr
  • Tell a friend

Love Parents.org.gr? Tell a friend!

Η μελαγχολία των Χριστουγέννων

Recommended Posts

Δρ Λίζα Βάρβογλη, Ph.D. Ψυχολόγος-Ψυχοθεραπεύτρια

Ποια είναι η εικόνα που σας έρχεται στο νου όταν ακούτε τη λέξη 'Χριστουγεννιάτικες διακοπές';

Ένα στολισμένο έλατο με καλοτυλιγμένα δώρα, κάλαντα,

πιατέλες με γλυκά, οικογενειακές και φιλικές συγκεντρώσεις;

Ή μήπως πάλι σκέφτεστε τις βελόνες που θα ρίξει το δέντρο και θα έχετε να μαζεύετε όλο το χρόνο

από τα πιο απίθανα σημεία του σαλονιού, τις ατέλειωτες ώρες στην κουζίνα

για να ετοιμάσετε τα γλυκά ή τον αγώνα δρόμου για να τα αγοράσετε και την παντελή έλλειψη διάθεσης που σας διακρίνει

για να βρεθείτε σε απαιτητικές κοινωνικές συγκεντρώσεις με συγγενείς και φίλους;

Αν η δεύτερη εικόνα είναι αυτή που σας έρχεται στο μυαλό, ί

σως να έχετε στοιχεία κατάθλιψης. Σύμφωνα με πρόσφατα ερευνητικά δεδομένα, η εμπειρία ειδικά των χριστουγεννιάτικων διακοπών

είναι αυξημένο στρες για παιδιά και μεγάλους.

Και πολύ συχνά το έντονο αυτό στρες, ιδιαίτερα σε περιπτώσεις που είναι χρόνιο, μπορεί να οδηγήσει σε κατάθλιψη.

Για πολλούς ανθρώπους η χριστουγεννιάτικη περίοδος είναι μια περίοδος αυτοκριτικής,

αξιολόγησης του εαυτού και του τι έχει κάνει κανείς, σκέψεις για περασμένα λάθη

και χαμένες ευκαιρίες και άγχος για ένα αβέβαιο μέλλον.

Τι προξενεί τη μελαγχολία των διακοπών;

Πρόκειται για ένα πολυπαραγοντικό φαινόμενο το οποίο επηρεάζεται

από πολλές παραμέτρους, συμπεριλαμβανομένης και της προσωπικότητας του κάθε ατόμου.

Ανάμεσα στους παράγοντες που το προκαλούν συγκαταλέγονται το στρες,

η κούραση, οι υπέρμετρες ή μη ρεαλιστικές φιλοδοξίες

και προσδοκίες, η υπερ-εμπορευματοποίηση των γιορτών,

οι οικονομικές δυσκολίες και η δυσκολία του να βρεθεί κανείς με συγγενείς και φίλους, για διάφορους λόγους,

που μπορεί να περιλαμβάνουν θάνατο ή αρρώστια των προσφιλών ατόμων, απόσταση, ή ρήξη στις σχέσεις.

Οι απαιτήσεις που σχετίζονται με ψώνια, τα πάρτυ και οι φιλικές

και οικογενειακές συγκεντρώσεις, όλα αυτά συνεισφέρουν στα συναισθήματα έντασης κι εκενυρισμού.

Ένας άλλος παράγοντας που συνεισφέρει στην εμφάνιση της κατάθλιψης

κατά τη διάρκεια των χριστουγεννιάτικων διακοπών

είναι και το σύνδρομο της Εποχιακής Συναισθηματικής Διαταραχής.

Επιστημονικά δεδομένα έχουν δείξει ότι κατά τη διάρκεια των χειμερινών μηνών,

όταν η διάρκεια της ημέρας είναι μικρότερη και συνεπώς η ηλιοφάνεια λιγότερη,

μια μερίδα ανθρώπων τείνει να εμφανίζει συμπτώματα κατάθλιψης.

Η κατάθλιψη αυτή που προξενείται από ένα φυσικό φαινόμενο μπορεί να ενταθεί με το επιπρόσθετο στρες που φέρνουν μαζί τους

οι χριστουγεννιάτικες διακοπές και οι ανάλογες απαιτήσεις τους.

Αλλά και αν ακόμα κάποιος δεν αναπτύξει ολόκληρη τη συμπτωματολογία

της κατάθλιψης, είναι πιθανό να εμφανίσει κάποιες άλλες αντιδράσεις στο στρες,

όπως πονοκεφάλους, κατάχρηση τσιγάρων, αλκοόλ και φαγητού,

και δυσκολίες στον ύπνο. Εδώ θα πρέπει να τονίσουμε ότι υπάρχει

και μια μερίδα ανθρώπων που εμφανίζει την μεθεόρτια κατάθλιψη,

όπου, στην κυριολεξία, κατόπιν εορτής κάποια άτομα εμφανίζουν

συμπτώματα κατάθλιψης αφού τελειώσουν οι γιορτές.

Κατάθλιψη και τρίτη ηλικία

Ειδικά για τα άτομα της τρίτης ηλικίας η περίοδος των γιορτών

μπορεί να είναι ιδιαίτερα δύσκολη, γιατί τότε οι απώλειες αγαπημένων

προσώπων κάνουν την παρουσία τους εντονότερη

και παίρνουν ακόμα μεγαλύτερη σημασία.

Αυτή την εποχή ιδιαίτερα οι άνθρωποι θυμούνται εντονότερα '

τον παλιό καλό καιρό' και αγαπημένα τους πρόσωπα που δεν είναι πια μαζί τους για να γιορτάσουν.

Προσφιλή τους πρόσωπα δε βρίσκονται πια στη ζωή και τα ενήλικα πια παιδιά τους

μπορεί να βρίσκονται μακριά ή να είναι απασχολημένα με τις δικές τους υποχρεώσεις.

Στα άτομα τρίτης ηλικίας τα συμπτώματα της κατάθλιψης μπορεί να είναι σχεδόν αόρατα

. Η απώλεια όρεξης κι ενδιαφέροντος καθώς και η αυξανόμενη απομόνωση

μπορεί να είναι τα μοναδικά σημάδια,

τα οποία μπορεί να μην είναι εύκολα αναγνωρίσιμα από συγγενείς και φίλους.

Υπάρχει λύση;

Ναι, υπάρχει λύση στο πρόβλημα της κατάθλιψης και του στρες των διακοπών:

* Καθένας θα πρέπει να έχει λογικές προσδοκίες από τις γιορτές

* Να θέτει ρεαλιστικούς στόχους

* Να βρει το σωστό για τον εαυτό του ρυθμό

* Να οργανωθεί κατάλληλα

* Να κάνει λίστες με τις σημαντικές δραστηριότητες πρώτα

(και όχι τις ευκολότερες στην αρχή) και να προχωρήσει διαγράφοντας ό,τι έχει επιτελέσει

* Να είναι ρεαλιστής σχετικά με το τι μπορεί και το τι δε μπορεί να κάνει

* Να μη δώσει όλο το βάρος και την προσοχή του σε μία μόνο μέρα

από τις γιορτές, αγνοώντας ή ξεχνώντας έτσι τη σημασία κάποιων άλλων

* Να θυμάται ότι πρόκειται για μια σειρά γιορτών και μια χρονική περίοδο

η οποία, γενικά, διέπεται από εορταστικό πνεύμα

* Να βρει την ισορροπία ανάμεσα στις διάφορες δραστηριότητες

και υποχρεώσεις ώστε να μειώσει το στρες και να αυξήσει την ευχαρίστηση

* Να θυμάται ότι οι χριστουγεννιάτικες γιορτές δεν καταργούν τα αισθήματα κατήφειας και μοναξιάς

και ούτε είναι κανείς υποχρεωμένος να τα διαγράψει μονοκοντυλιά

* Μπορεί κανείς να εξακολουθεί να έχει τέτοιου είδους συναισθήματα

αλλά είτε να επιλέξει να μην τα εκφράσει, είτε να επιλέξει να τα βάλει στο παρασκήνιο για το χρονικό διάστημα των γιορτών

, ώστε να μπορέσει να βιώσει και κάτι διαφορετικό παράλληλα

* Ο άνθρωπος θα πρέπει ν' αφήσει πίσω του πεποιθήσεις του στυλ

'κάθε πέρσι και καλύτερα, κάθε φέτος και χειρότερα' και να ατενίσει το μέλλον με συγκρατημένη αισιοδοξία

* Η κάθε εποχή και η κάθε χρονιά έχει όχι μόνο τα αδύνατα σημεία της,

αλλά και θετικά στοιχεία, τα οποία θα πρέπει κανείς να εκτιμήσει,

χωρίς να εμμένει άκριτα στις παλιές καλές μέρες, αγνοώντας το παρόν

* Ο εθελοντισμός ή η προσφορά κάποιων υπηρεσιών σε εθελοντική βάση προς συνανθρώπους

που το έχουν ανάγκη είναι ένας σημαντικός τρόπος για να νιώσει κανείς

καλά με τον εαυτό του και να έχει την αίσθηση ότι συνεισφέρει και αυτός κάτι

* Θα πρέπει κανείς να θυμάται ότι η υπερβολική κατανάλωση αλκοοόλ

μακροπρόθεσμα δεν ωφελεί καθόλου, αντίθετα, μετά την πολύ πρόσκαιρη επίδραση

που έχει στο να ξεχάσει το άτομο τα προβλήματά του, εντείνει τα συναισθήματα κατάθλιψης, αυτοκριτικής, απόρριψης του εαυτού λ

όγω της συγκεκριμένης συμπεριφοράς και συντελεί σε πιο άσχημη ψυχολογική διάθεση.

Πηγή http://health.in.gr/news/article.asp?lngArticleID=42696

Το δικαίωμά σας να ομιλείτε,δεν περιλαμβάνει και υποχρέωσή μας να σας πάρουμε στα σοβαρά

Διαφημίσεις

• Replies 56
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Tα Χριστούγεννα, ασφυκτικά γεμάτα από γιορτινές παραστάσεις,

είναι η γλυκιά αφορμή εκατομμυρίων ανθρώπων που ανυπομονούν να βρεθούν μαζί με τους αγαπημένους τους

μακριά από το καθημερινό άγχος, να στολίσουν το σπίτι τους

, να ακούσουν τα κάλαντα, να νιώσουν την παιδική προσμονή του Αη Βασίλη.

Όμως, όπως συμβαίνει συνήθως στη ζωή, υπάρχει και η άλλη πλευρά

. Οι άνθρωποι για τους οποίους τα Χριστούγεννα αποτελούν εφιάλτη και επίσκεψη στην κόλαση.

Ακούγεται δραματικό, αλλά το χειρότερο είναι πως αυτή η κατηγορία των ανθρώπων συνεχώς πληθαίνει.

Όλο και περισσότεροι συνάνθρωποί μας, πλησιάζοντας τα Χριστούγεννα

κλείνονται στον εαυτό τους και το μόνο που θέλουν είναι να εξαφανιστούν από προσώπου γης ή τουλάχιστον να γίνουν αόρατοι.

Τα αρνητικά συναισθήματα, η λύπη, η απαισιοδοξία, η αδιαφορία τούς πολιορκούν και η κατάθλιψη τούς ανοίγει διάπλατα την πόρτα.

Εκτός από τα προβλήματα που λειτουργούν περιοριστικά και είναι κοινά σε πολλούς,

όπως τα οικονομικά, ή η νοοτροπία της απομόνωσης

και του κοινωνικού αποκλεισμού που οφείλονται στο αστικό μοντέλο διαβίωσης,

κυρίαρχη είναι επίσης η ψυχολογική πίεση από την αντίληψη ότι «πρέπει να περάσουμε καλά, επειδή είναι γιορτές».

[/u]

Οι ίδιοι λόγοι που δημιουργούν το άγχος, την ένταση και τη μελαγχολία

των εορτών είναι αυτοί που οδηγούν στην «εποχιακή κατάθλιψη».

Οι προσδοκίες μας για τα «ιδανικά Χριστούγεννα», «την άψογη εμφάνιση της Παραμονής», «το τέλειο ρεβεγιόν», «το πολυτιμότερο δώρο»

συναντούν την έλλειψη χρόνου, την οικονομική στενότητα και τα καθημερινά προβλήματα.

Τα άτομα με ευάλωτη ψυχοσύνθεση μπορεί να μετουσιώσουν αυτό το άγχος σε κατάθλιψη.

Ο καλύτερος τρόπος, που ασφαλώς δεν περιορίζεται μόνο στη

συγκεκριμένη περίπτωση, είναι η ρεαλιστική αντιμετώπιση της πραγματικότητας των εορτών.

Οι μέρες αυτές είναι όπως όλες οι άλλες και δεν είναι δυνατόν τα όποια προβλήματα

που αντιμετωπίζαμε στην διάρκεια όλου του χρόνου να εξαφανιστούν ως δια μαγείας χωρίς να λυθούν,

απλά και μόνο επειδή θέλουμε να περάσουμε τις γιορτές όπως τις βλέπουμε

στις ταινίες ή με τον ιλουστρασιόν τρόπο των περιοδικών.

Τα προβλήματα θα συνεχίσουν να υπάρχουν, γιατί κανείς και τίποτα δεν είναι «αγγελικά πλασμένο».

Ας μην θυμώνουμε, ας μην απογοητευόμαστε, ας μην αγχωνόμαστε

κάθε φορά που εμφανίζεται μια δυσκολία στον ορίζοντα.

Οι δυσκολίες είναι ένα αναπόφευκτο μέρος της καθημερινότητας όλων μας

και οι γιορτές δεν αποτελούν εξαίρεση.

Αν το έχουμε στο μυαλό μας θα μπορέσουμε να αντιμετωπίσουμε πιο ψύχραιμα

και οπωσδήποτε πιο αποτελεσματικά κάθε τι που μας ταλανίζει.

Το να αφήνουμε τα προβλήματα να καθορίζουν τη διάθεσή μας,

ούτε δημιουργικό είναι ούτε ευχάριστο, αντίθετα αν τα λύνουμε άμεσα

ή αναβάλουμε τη λύση μετά τις γιορτές θα ελαφρύνουμε την διάθεσή μας.

Το ίδιο ισχύει και για το οικογενειακό περιβάλλον μας.

Στις γιορταστικές συγκεντρώσεις των συγγενών σίγουρα θα υπάρχουν

στιγμές έντασης ανάμεσά μας πράγμα που είναι και φυσικό και αναμενόμενο.

Δεν ταιριάζουμε όλοι με όλους! Αν υιοθετήσουμε μιαν ήπια συμπεριφορά και ανοικτή επικοινωνία το εμπόδιο θα ξεπεραστεί

χωρίς παρεξηγήσεις και θα έχουμε την προσωπική ικανοποίηση της διατήρησης της ψυχικής γαλήνης όλων μας.

Ίσως ακούγεται απλό και τετριμμένο αλλά οι οικογενειακές παραδόσεις,

τα έθιμα και οι αναμνήσεις των ηλικιωμένων συσφίγγουν τις συγγενικές σχέσεις και απαλύνουν τις διαφορές

Πηγή http://www.myhoroscope.gr/95-%F8%F5%F7%EF%EB%EF%E3%DF%E1/3206-%F7%F1%E9%F3%F4%EF%FD%E3%E5%ED%ED%E1-%E3%E9%EF%F1%F4%DE-%F7%E1%F1%DC%F2-%DE-%EC%E5%EB%E1%E3%F7%EF%EB%DF%E1%F2%3B.html

Το δικαίωμά σας να ομιλείτε,δεν περιλαμβάνει και υποχρέωσή μας να σας πάρουμε στα σοβαρά

Τώρα άμα σας πω ότι δεν μου πολυαρέσουν οι γιορτές τί θα μου πείτε? Μου φέρνουν κατάθλιψη! Το μόνο που μου αρέσει είναι που είναι όλα στολισμένα! Προσπαθώ τώρα να μπω στο κλίμα για χάρη της κόρης μου!

Προσωπικά δεν θα σου πω τίποτα μιας και ανήκω στην κατηγορία των καλικαντζάρων .....

Κάθε χρόνο τέτοια εποχή (όχι πως δεν με πιάνει και άλλες φορές)

έχω τάσεις φυγής μόλις φύγουν οι γιορτές αισθάνομαι μια τρομερή ανακούφιση

που πέρασε ακόμη ένας χρόνος αναγκαστικής διασκέδασης και ευφορίας...

ααααααα μην ξεχάσω και τον καθιερωμένο πια καυγά

πέρσι είμασταν στη μαμά σου φέτος θα πάμε στη δική μου :roll::roll:

ενώ το μόνο που θέλω είναι να μην πάω σε καμία :oops::oops:

Αυτό έιναι λογικό να συμβαίνει όταν υποχρεώνουμε τον εαυτό μας να λειτουργήσει με τρόπο που δε θέλει.

Εμένα τα Χριστούγεννα είναι η αγαπημένη μου γιορτή.Μ'αρέσει που έιναι τα πάντα στολισμένα,απολαμβάνω τις βόλτες και τις χαρούμενες φατσούλες και τα δώρα και την ημέρα της γιορτής κάνουμε πάντα στο σπίτι ότι έχουμε διάθεση.Δε βρίσκω αγγαρεία να φάμε σε γονείς ή να τους καλέσουμε γιατί έιναι και κείνοι οικογένειά μας.Αν βαριόμαστε δεν πάμε πουθενά.Είναι τόσο πολλοί οι υπόλοιποι λόγοι για να μελαγχολήσουμε ...

santa.jpg

6t3ss5z.gif

ΜΙΑ ΕΥΤΥΧΙΣΜΕΝΗ ΠΑΙΔΙΚΗ ΗΛΙΚΙΑ ΕΙΝΑΙ ΕΝΑ ΑΠΟ ΤΑ ΚΑΛΥΤΕΡΑ ΔΩΡΑ ΠΟΥ ΟΙ ΓΟΝΕΙΣ ΕΙΝΑΙ ΣΕ ΘΕΣΗ ΝΑ ΔΩΣΟΥΝ

Ρατσιστής δεν γεννιέσαι … γίνεσαι

Διαφημίσεις

ΓΙΑ ΠΟΛΛΑ ΧΡΟΝΙΑ ΕΙΧΑΤΟ ΣΥΝΔΡΟΜΟ ΚΑΤΑΘΛΙΨΗΣ ΤΩΝ ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΩΝ... ΣΤΗΝ ΑΡΧΗ ΔΙΟΤΙ ΔΕΝ ΗΤΑΝ ΕΝΩΜΕΝΗ Η ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑ ΜΟΥ ΚΑΙ ΑΡΓΟΤΕΡΑ ΓΙΑΤΙ Η ΔΟΥΛΕΙΑ ΜΟΥ ΑΠΑΙΤΟΥΣΕ ΝΑ ΒΡΙΣΚΟΜΑΙ ΕΝ ΔΡΑΣΗ ΣΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΓΙΟΡΤΕΣ. ΚΙ ΕΤΣΙ ΜΕ ΑΠΙΑΝΑΝ ΤΑ ΚΛΑΜΑΤΑ, ΔΕΝ ΗΘΕΛΑ ΝΑ ΒΛΕΠΩ ΤΙΠΟΤΑ ΣΤΟΛΙΣΜΕΝΟ, ΔΕΝ ΗΘΕΛΑ ΝΑ ΑΚΟΥΩ ΚΑΛΑΝΤΑ ΚΑΙ ΦΣΞΙΚΑ ΠΡΟΣΠΑΘΟΥΣΑ ΝΑ ΖΩ ΣΑΝ ΝΑ ΜΗΝ ΕΙΝΑΙ ΓΙΟΡΤΕΣ. ΠΡΙΝ 3 ΧΡΟΝΙΑ ΑΛΛΞΑ ΔΟΥΛΕΙΑ ΚΑΙ ΣΙΓΑ ΣΙΓΑ ΟΛΑ ΑΡΧΙΣΑΝ ΝΑ ΑΛΛΑΖΟΥΝ. ΣΤΗΝ ΑΡΧΗ ΜΙΑ ΒΟΛΤΑ ΣΤΙΣ ΣΙΛΙΣΜΕΝΕΣ ΒΙΤΡΙΝΕΣ, ΕΠΕΙΤΑ ΛΙΕΓΕΣ ΕΞΟΔΟΥΣ ΚΤΛ. ΕΝ ΤΩ ΜΕΤΑΞΥ ΠΑΝΤΡΕΥΤΗΚΑ ΚΑΙ ΜΠΗΚΑ ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑ ΤΟΥ ΑΝΤΡΑ ΜΟΥ ΟΙ ΟΠΟΙΟΙ ΕΙΝΑΙ ΚΑΤΑΠΛΗΚΤΙΚΟΙ ΑΝΘΡΩΠΟΙ. ΠΕΡΣΥ ΓΙΑ ΠΡΩΤΗ ΦΟΡΑ ΣΤΟΛΙΣΑ ΤΟ ΣΠΙΤΙ ΜΟΥ... ΕΦΑΓΑ ΜΑΖΙ ΜΕ ΤΗΝ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑ ΜΟΥ( ΤΗΝ ΝΕΑ) ΚΑΙ ΓΕΝΙΚΑ ΕΝΙΩΣΑ ΠΟΛΥ ΟΜΟΡΦΑ ΜΕ ΟΛΑ ΑΥΤΑ. ΦΕΤΟΣ ΠΕΡΙΜΕΝΩ ΜΕ ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΗ ΛΑΧΤΑΡΑ ΚΑΙ ΠΙΣΤΕΥΩ ΟΤΙ ΤΟΥ ΧΡΟΝΟΥ ΠΟΥ ΘΑ ΕΧΟΥΜΕ ΠΡΩΤΑ Ο ΘΕΟΣ ΚΑΙ ΤΟ ΜΙΚΡΟ ΜΑΣ ΘΑ ΕΙΜΑΙ ΕΥΤΥΧΙΣΜΕΝΗ ΑΥΤΕΣ ΤΙΣ ΜΕΡΕΣ...

bunbunsrd20090303_-1_To+neraidaki+mou+einai.png

ΟΤΙ ΠΙΟ ΕΝΤΟΝΟ ΕΧΩ ΖΗΣΕΙ ΗΤΑΝ ΤΙΠΟΤΑ ΜΠΡΟΣΤΑ ΣΤΗ ΓΕΝΝΗΣΗ ΤΗΣ ΚΟΡΗΣ ΜΟΥ!

:lol::lol::lol::lol: gavrias

119754kz3895tuz0.gif

άσχετο αν μπορούσα να περάσω τις γιορτές όπως πραγματικά θα ήθελα

ίσως να μην ήμουν τόσο καλικάντζαρος

πάντως θα προσπαθήσω να μπω στο πνεύμα για το χατήρι του παιδιού!!!!

:lol::lol::lol::lol: gavrias

119754kz3895tuz0.gif

άσχετο αν μπορούσα να περάσω τις γιορτές όπως πραγματικά θα ήθελα

ίσως να μην ήμουν τόσο καλικάντζαρος

πάντως θα προσπαθήσω να μπω στο πνεύμα για το χατήρι του παιδιού!!!!

Saaaaaaaam :lol::lol::lol::lol:

yoda_biography_3.jpg

ΜΙΑ ΕΥΤΥΧΙΣΜΕΝΗ ΠΑΙΔΙΚΗ ΗΛΙΚΙΑ ΕΙΝΑΙ ΕΝΑ ΑΠΟ ΤΑ ΚΑΛΥΤΕΡΑ ΔΩΡΑ ΠΟΥ ΟΙ ΓΟΝΕΙΣ ΕΙΝΑΙ ΣΕ ΘΕΣΗ ΝΑ ΔΩΣΟΥΝ

26-09-05_yoda.jpg

Τρομάξαμε τώρα!!! :lol::lol::lol::lol:

Διαφημίσεις

cookie-monster3.jpg

Κόκκαλο μέιναμε!!! :lol::lol::lol:

Ισως να ειμαι καταθλιπτικη αλλα τα Χριστουγεννα παντα με μελαγχωλουν. Οχι γαι το οτι θα λερωθει το σπιτι φυσικα αλλα

:arrow: Κανω τον απολογισμο του χρονου που περασε

:arrow: Νοσταλγω οσους δεν ειναι πια κοντα μου :cry: αλλα παντα θα ειναι στην καρδια μου

:arrow: Σκεφτομαι τα παιδακια που περιμενουν κατι απο τον Αη Βασιλη που ποτε δεν θα λαβουν γιατι ειτε δεν εχουν λεφτα ή ακομα χειροτερα οικογενεια και σπιτι.

:arrow: Τους ανθρωους που κοιμουνται στα παγκακια και βλεπουν ολο τον κοσμο να γελα και να ψωνιζει

:arrow: Τους ανθρωπους που εχουν καποιον αρωστο ή τα παιδακια που τα περνανε στο νοσοκομειο ή καποιο ορφανοτροφειο

:arrow: Τα σπιτια που λαμποκοπανε σαν λουνα παρκ ενω τον διπλανων τα φωτα ειναι σβηστα

Δεν μου αρεσουν τα Χριστουγεννα..... Με μελαγχωλουν και με κανουν να σκεφτομαι πολλα . Θα κανω ομως τα παντα για να σημαινουν για τον γιο μου κατι... οποτε ζοριζομαι

Σιγουρα ο γυαλος ειναι στραβος.. δεν εξηγειτε αλλοιως!!

εμενα πεθανε η μαμα μου τη δευτερη μερα των Χριστουγεννων....

αλλα μ αρεσουν ακομα τα Χριστουγεννα

φετος εκτος απο δεντρο, θα στολισω και ενα ροζ τυπακι!!!! με ροζ πατουσακια!!! :)

Μελαγχολία Χριστουγέννων… Ευχαριστώ, δεν θα πάρω!

21 Δεκεμβρίου 2007, 22:48

Μαριελίνα Μελά

Ημέρες Χριστουγέννων, χαράς και κοινωνικοποίησης. Ωστόσο υπάρχουν κάποιοι που νιώθουν μοναχικοί και πέφτουν στην παγίδα των «δήθεν» χαρμόσυνων ημερών. Ομως η κυρία Κική Φιλιππίδου, ψυχολόγος, εξηγεί πως με εύκολους και άμεσους τρόπους μπορούμε να περάσουμε όμορφα τις γιορτινές ημέρες ακόμα και αν είμαστε μόνοι μας.

«Λανσάρεται από τα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης, από βιοτεχνίες και από άλλους, ένα πακέτο διακοπών το οποίο είναι το “σωστό” για να περάσει κανείς καλά. Αυτό περιλαμβάνει μια ευτυχισμένη οικογένεια, ένα στολισμένο δένδρο με πολλά δώρα από κάτω, συναθροίσεις μπροστά από ένα μεγάλο τραπέζι με πολλούς φίλους και συγγενείς. Αυτομάτως αυτή η εικόνα αποκλείει εκείνους που είναι μόνοι τους σε εκείνους που δεν έχουν την οικονομική άνεση για να γεμίσουν το τραπέζι τους βάσει των παραπάνω προτύπων».

Οι παγίδες όμως δεν σταματούν εκεί αλλά συνεχίζονται και με τα αγιοβασιλιάτικα πακέτα διακοπών. «Βλέπουμε πολλές φορές να προβάλλονται από τις τηλεοράσεις ρεπορτάζ που δείχνουν χαρούμενους ανθρώπους στο αεροδρόμιο με τις βαλίτσες τους έτοιμοι να φύγουν για κάποιο χριστουγεννιάτικο προορισμό. Είναι λοιπόν φυσικό με τέτοιες εικόνες να πέσουμε στην παγίδα και να μελαγχολήσουμε. Δεν είναι λάθος ότι πέφτουμε στην παγίδα, γιατί είμαστε άνθρωποι και είναι πολύ δύσκολο να μπορέσουμε να αντιπαραθέσουμε σε όλο αυτό το πακέτο ένα δικό μας εναλλακτικό σενάριο».

Ωστόσο, δεν θα πρέπει να τα… βάψετε μαύρα γιατί υπάρχουν τρόποι αντιμετώπισης. «Υπάρχουν άνθρωποι που τις ημέρες αυτές δουλεύουν, το οποίο σημαίνει ότι η απόλαυση αυτών των ανθρώπων θα είναι απλά να ξεκουραστούν. Αρα μπορούν να καθίσουν στο σπίτι τους μόνοι ή με παρέα, να ανάψουν τα φωτάκια τους, να δημιουργήσουν έναν υποτυπώδη διάκοσμο και να ξεκουραστούν χωρίς να φοράνε τα κοστούμια και τις τουαλέτες τους», αναφέρει η ψυχολόγος. Αν τώρα αισθάνεστε μόνοι σας, η κυρία Φιλιππίδου προτείνει να κλείσετε ένα τραπέζι για φαγητό σε ένα εστιατόριο της αρεσκείας και να δειπνήσετε μόνοι σας. «Είναι μια βραδιά που οι άνθρωποι είναι πολύ πιο κοινωνικοί και πολύ πιο ανοικτοί να ευχηθούν και να συζητήσουν».

Πρέπει να σκεφτούμε ότι δεν μπορούμε σε όλες τις φάσεις της ζωής μας να έχουμε τις ιδανικές συνθήκες ή αυτές που θεωρούνται ιδανικές. Θα πρέπει να αλλάξουμε πλώρη και να σκεφτούμε τον τρόπο που μπορούμε να δημιουργήσουμε τις ιδανικές συνθήκες για εμάς και όχι για τους άλλους. «Για όλα υπάρχει τρόπος για να γίνει μια βραδιά ξεχωριστή στη ζωή μας. Οσο εμείς παγιδευόμαστε στον έναν τρόπο, εκεί την πατάμε. Κάθε δύσκολη στιγμή που δεν έχουμε αυτά που επιθυμούμε και δεν είμαστε όπως θα θέλαμε να είμαστε έχει ένα τέλος. Δεν πρέπει να στενοχωριόμαστε συνέχεια για αυτό που χάσαμε. Οταν συμβαίνουν γεγονότα που δεν μας ευχαριστούν, αυτό που έχουμε να κάνουμε είναι να τα χωνεύουμε μέσα μας και μετά να βρίσκουμε έναν εναλλακτικό τρόπο. Μη βάζουμε παρωπίδες σαν τα άλογα και πάμε ακολουθώντας την πεπατημένη καταλήγει», η κ. Φιλιπίδου

Απο τότε που θυμάμαι τον εαυτό μου .... αγαπώ τα Χριστούγεννά , απο παιδί ! ακόμα και τωρα οι μερες αυτές με κάνουν να νοιώθω σαν μικρο παιδί , χαζεύω τα ζαχαρωτά , τα σοκολατάκια, τα φλυφιτζούρια, τα στολισμένα σπίτια και κάθε χρονια προσπαθώ να βρώ αυτο που έχει τα πιο όμορφα λαμπιόνια στην πόλη ....

Σήμερα είμαι και σε κλιμα Χριστουγεννών ... θα στρώσω , θα στολίσουμε το δέντρο και ίσως φτιάξουμε και μια δόση μελομακάρονα για δοκιμή νέας συνταγής ...

740935udvph37f1w.gif

Για τον μοναδικό λόγο που μελανχολώ είναι που θυμάμαι τις καταστροφές που γίνονται τα καλοκαίρια , τις καταστροφές στην Φύση & το πόσο δυσκολα θα περάσουν άνθρωποί ...

2741297rw3.jpg

Eίναι προτιμότερο σε ένα παιδί να περισσεύει η αγάπη παρά να του λείπει....

Διαφημίσεις

εμένα τα Χριστούγεννα κουράζεται το μάτι μου απο το κίτς, το στομάχι μου απο τα βαριά κρέατα και σκοτίζεται το μυαλό μου απο την κλεισούρα! οκ μου αρεσει να τρώω με συγγενείς και φίλους αλλά η διαδικασία δεν θέλω να κρατάει όσο κρατάει! Να καταλάβετε όταν λέμε οικογενειακό τραπέζι ξεκινάει στις 11 το πρωί με ούζα και καταλήγει στις 6 το απόγευμα με καφέδες και γλυκά. Ενδιαμέσως εγώ έχω πάθει παράκρουση (στο δίωρο συνήθως). Όταν λέμε δώρα εννοούμε πάρε δώρο σε 10 άτομα! (μου πέρνουν κι αυτοί). Γενικά το πρόβλημα μου είναι ότι η οικογένεια μου πάσχει απο οξεία Χριστουγεννίτιδα κι εγώ νιώθω ο Σκρούτζ της υπόθεσης! Φέτος περιμένω με λαχτάρα να περάσουν τα Χριστούγεννα και να έρθει ο γιός μου :). Αγαπημένη μου γιορτή είναι τα Φώτα!!!

ssttaa

Σιχαίνομαι τα Χριστούγεννα από τότε που θυμάμαι τον εαυτό μου. Νοιώθω ανακούφιση, όταν τελειώνουν. Το μόνο που μου αρέσει στις χριστουγεννιάτικες διακοπές είναι το καθησιό και οι κουραμπιέδες. Πάλι καλά..

Grow up and get a life!

Υπάρχει και η άλλη πλευρά.Αυτού που παθαίνει μελαγχολία γιατί δεν καταλαβαίνει τα Χριστούγεννα...Τα τελευταία 9 χρόνια (είμαι 29 χρονών,απο τότε που διορίστηκα στα 20)δεν θυμάμαι ποτέ να έκανα Χριστούγεννα,Πρωτοχρονιά ή Πάσχα με τους δικούς μου :shock: ...!!Δούλευα... :mad: Έχω κάνει παραμονή στη δουλειά,αλλαγή χρόνου στη δουλειά,αλλαγή χρόνου στο αυτοκίνητο στα διόδια της Μαλακάσας μαζί με τον υπάλληλο,στο δρόμο μετά τη δουλειά για την πόλη μου και τους δικούς μου(είμαι απο επαρχία κοντά στην Αθήνα),Πάσχα πάντα στη δουλειά με αρνί και αβγά σε αλουμινόχαρτο που μας έφερνε η εταιρεία :evil::evil: .

Το τραγικότερο είναι οτι εκείνες τις ημέρες είχε και τρελή δουλειά,κάναμε υπερωρίες,κατεβαίναμε να δουλέψουμε απο ρεπό,ενώ αν τύχαινε να έχουμε άδεια την ανακαλόύσαν λόγω υπηρεσιακών αναγκών, επίσης γινόταν χαμός από κόσμο,τρελαινόμασταν κυριολεκτικά και πηγαίναμε για ύπνο μετά κατεβάζοντας τα τηλ :evil::evil: .Με πείραζε πολύ,μα πάρα πολύ,η μελαγχολία πήγαινε σύννεφο γιατί μόνο κοιμόμουνα και δούλευα,ενώ οι άλλοι "διακοπίζονταν".Φέτος θα είναι η πρώτη χρονιά στη ζωή μου -μετά δουλειάς- που θα είμαι στο σπίτι μου με την οικογένειά μου :D:D .Είμαι πραγματικά τρισευτυχισμένη :D .Θα πάω με το γιό μου στο Mall σίγουρα,για κοψίδια σε καμιά ταβέρνα,παραμονή και ανήμερα σε ταβέρνα με μουσική μαζί με το καρότσι,στην κεντρική πλατεία της πόλης μου για βόλτα και ψώνια και φωτογραφίες με τον Αγιο-Βασίλη.Στο Σύνταγμα δεν τον πάω,είναι λίγο νωρίς ακόμα.Επιτέλους γιορτές σαν άνθρωπος!!!Μου έλειψαν τόσα χρόνια.... :D

P203p2.png 

Yls,επιμενω,δεν παιζει,αδερφες ειμαστε.Athoa,μπραβο,κουκλα μου,χαιρομαι για σενα και σε καταλαβαινω κι'εγω οταν δουλευα,δουλευα ολο το χρονο,χωρις ρεπο,γιορτες,τιποτα.

"Τα μεγάλα πνεύματα έχουν να κάνουν πάντα με τη βίαιη αντίδραση του μέσου όρου. Οι τελευταίοι δεν μπορούν να καταλάβουν όταν ένας άνθρωπος δε συμμορφώνεται χωρίς σκέψη με τις κληρονομικές προκαταλήψεις και χρησιμοποιεί θαρραλέα τη νοημοσύνη του."

Αλβερτος Αινσταιν

Εμένα δεν μου προκαλούν μελαγχολία τα Χριστούγεννα, από την άλλη δεν μου λένε και κάτι ιδιαίτερο, πχ γενικά δεν στολίζω (κυρίως γιατί ξέρω ότι θα ξε-στολίσω τη Μεγάλη Εβδομάδα - δεν κάνω πλάκα, το έχω κάνει άπειρες φορές κι εγώ και η μητέρα μου το έκανε :lol::lol::lol: ακαμάτρες εντελώς).

Φέτος πάλι θέλω να βάλω άπειρα φωτάκια για να τα βλέπει η μπέμπα και να χαίρεται.

Αυτό που μου αρέσει είναι το εξής: ότι λόγω αργιών, είναι ευκαιρία συνάντησης με φίλους, συγγενείς κτλ και π.Μπ. (προ Μπέμπας), αφορμή για ποτά, ξενύχτια και λοιπά.

Όμως: ξεφύλλιζα σήμερα την κυριακάτικη εφημερίδα και όλα τα συνοδευτικά περιοδικά, που ήδη άρχισαν τα αφιερώματα στις αγορές των Χριστουγέννων, και μπήκα στο τριπάκι "αααα, αυτό να το πάρω, και το άλλο, και εκείνο για τον αδερφό μου, και αυτό για το ρεβεγιόν (ποιο ρεβεγιόν ήθελα να'ξερα, σπίτι με την μπέμπα θα είμαστε) κ.οκ. κ.οκ.". Και τσαντίστηκα (α) με τον εαυτό μου που παρασύρθηκα και (β) με όλα τα ΜΜΕ και τους λοιπούς μου μας βάζουν όλους στο τριπάκι να ξοδέψουμε για να καταλάβουμε γιορτές.

Δηλαδή καταναλώνω άρα γιορτάζω;;

Ε, λοιπόν, όχι, φέτος δεν θα ψωνίσω επειδή είναι γιορτές!

Βέβαια, φαντάζομαι ότι όσο μεγαλώνει η μπέμπα θα αναγκαστώ να μπαίνω πιο πολύ στο εορταστικό πνεύμα - δεν εννοώ μόνο από καταναλωτική άποψη, αλλά, ε, όλο και θα λέμε τραγούδια και θα στολίζουμε και τέτοια.

Αχχ Χριστούγεννα

Αναμένο τζάκι,λικεράκι ή κρασακι εξω κρύο και λίγο χιόνι καλά θα ήτανε!!

Το σπίτι στολισμένο,Χριστουγεννιάτικες ταινίες και κουβεντούλα δίπλα στο τζάκι,αγκαλίτσες και ζεστασιά :D

δεν μου αρέσει να ψωνίζω τέτοιες μέρες που γίνετε χαμός,φέτος μόνο θα πάρουμε το 1ο Χριστουγεννιάτικο δώρο στη μπεμπα :D

:lol::lol::lol::lol::lol::lol::lol::lol::lol::lol: .

"Τα μεγάλα πνεύματα έχουν να κάνουν πάντα με τη βίαιη αντίδραση του μέσου όρου. Οι τελευταίοι δεν μπορούν να καταλάβουν όταν ένας άνθρωπος δε συμμορφώνεται χωρίς σκέψη με τις κληρονομικές προκαταλήψεις και χρησιμοποιεί θαρραλέα τη νοημοσύνη του."

Αλβερτος Αινσταιν

εγω γουσταρω τρελααααααα!!!!!!τα πιο σημαντικα γεγονοτα κοντα στα χριστουγεννα τα εζησα.Εχθες εμεις στολισαμε και ηδη εχω παρει τα πανω μου!!!χο χο χοοοοοοο :lol::lol::lol::lol:

Εγώ πάλι περιμένω πως και πως να έρθουν τα Χριστούγεννα!!!!!!!!!!

Ίσως να τα έχω συνδυάσει και με τα γεννέθλια μου που είναι στις 21/12 καθώς και ότι πάντα ονειρευόμουν το παιδί μου να έχει τα γεννέθλια του Χριστούγεννα και τελικά καλώς εχόντων θα πραγματοποιηθεί μια και έχω ΠΗΤ 25/12!!!!!!! Αφού να φανταστείτε έχω στολίσει από τις 17/11 :oops: μην τυχόν και δεν προλάβω!!!!!!!!! Η τρελλή της γειτονιάς!!!!!! δεν πειράζει..