Jump to content
➔ ParentsCafe.gr
  • Tell a friend

Είναι ενδιαφέρον αυτό το θέμα συζήτησης στο Parents.org.gr; Μοιράσου το με μια φίλη ή έναν φίλο!

Recommended Posts

Καλησπέρα και χρόνια πολλά!!

Θα ήθελα -για πολλοστή φορά :lol: - να σας ρωτήσω κάτι που με προβληματίζει... από ποια ηλικία και μετά επιτρέπετε στα παιδιά να ασχολούνται με τάμπλετ, κινητά, η/υ ;

Με φρίκη διαπίστωσα τις προάλλες ότι η 3χρονη κόρη μου χειρίζεται το τάμπλετ με πολύ μεγάλη ευκολία. Η αλήθεια είναι ότι δεν της επιτρέπουμε να παίζει με το τάμπλετ, εννοώντας ότι ποτέ δε της το δίνουμε εξεπιτούτου, ούτε το αφήνουμε ελεύθερο στο οπτικό της πεδίο, όμως βλέπει την 6χρονη αδερφή της που παίζει στο τάμπλετ διάφορα εκπαιδευτικά παιχνίδια, όχι για πολύ ώρα, βέβαια, και ζηλεύει. Η μεγάλη, για να μη της γκρινιάζει η μικρή, συχνά της το παραχωρεί και για να είμαι ειλικρινής κι εμείς συχνά συναινούμε, για να αποφύγουμε τυχόν γκρίνιες του τύπου: ''γιατί μόνο η αδερφή μου και όχι εγώ''?

Δεν ξέρω, με προβληματίζει η εξοικείωση σε τέτοιο βαθμό με την τεχνολογία, από τόσο μικρή ηλικία.

Εσείς τι εφαρμόζετε?

LRaHp2.pngHw9ip2.png

Διαφημίσεις

Θα ήθελα -για πολλοστή φορά :lol: - να σας ρωτήσω κάτι που με προβληματίζει... από ποια ηλικία και μετά επιτρέπετε στα παιδιά να ασχολούνται με τάμπλετ, κινητά, η/υ ;

Με φρίκη διαπίστωσα τις προάλλες ότι η 3χρονη κόρη μου χειρίζεται το τάμπλετ με πολύ μεγάλη ευκολία. Η αλήθεια είναι ότι δεν της επιτρέπουμε να παίζει με το τάμπλετ, εννοώντας ότι ποτέ δε της το δίνουμε εξεπιτούτου, ούτε το αφήνουμε ελεύθερο στο οπτικό της πεδίο, όμως βλέπει την 6χρονη αδερφή της που παίζει στο τάμπλετ διάφορα εκπαιδευτικά παιχνίδια, όχι για πολύ ώρα, βέβαια, και ζηλεύει. Η μεγάλη, για να μη της γκρινιάζει η μικρή, συχνά της το παραχωρεί και για να είμαι ειλικρινής κι εμείς συχνά συναινούμε, για να αποφύγουμε τυχόν γκρίνιες του τύπου: ''γιατί μόνο η αδερφή μου και όχι εγώ''?

Δεν ξέρω, με προβληματίζει η εξοικείωση σε τέτοιο βαθμό με την τεχνολογία, από τόσο μικρή ηλικία.

Εσείς τι εφαρμόζετε?

Καλησπέρα και χρόνια πολλά!

Εγώ στον γιο μου έδωσα πρώτη φορά tablet 3 ετών περίπου, να παίξει συγκεκριμένα εκπαιδευτικά παιχνίδια που είχαμε κατεβάσει. Τώρα είναι 4 ετών και κάτι. Δεν έχει ασχοληθεί με κάτι άλλο σε ηλεκτρονικά, δηλαδή δεν ξέρει π.χ. να μπει στο youtube, να βλέπει βιντεάκια, να βρίσκει φωτογραφίες κ.λπ., ξέρει μόνο τα συγκεκριμένα παιχνίδια. Κινητά και Η/Υ καθόλου, με τα κινητά δεν φαίνεται να ενθουσιάζεται, μας βλέπει δηλαδή να τα χειριζόμαστε, αλλά δεν δείχνει ενδιαφέρον και laptop ανοίγουμε μόνο αφού κοιμηθούν.

Το ότι την βλέπεις να έχει άνεση δεν είναι και τόσο τραγικό ή παράξενο, οι συσκευές αυτές δεν είναι περίπλοκες, αντιθέτως η επιτυχία τους στηρίζεται στο γεγονός ότι δεν χρειάζεται και πολύ μυαλό για να τις χειριστείς!!!

Το πρόβλημα - κατά την γνώμη μου - ξεκινάει όταν διακρίνεις τάση προς εθισμό, εγώ αυτό έχω πάντα στο νου μου και είμαι σε διαρκή επιφυλακή;););) Στον δικό μου, όταν μου ζητάει (ομολογουμένως όχι και τόσο συχνά), βάζω πάντα χρονόμετρο γύρω στα 15-20 λεπτά και συμφωνούμε από πριν ότι μόλις χτυπήσει το καμπανάκι το κλείνουμε. Δεν λέω ότι δεν παίζουν και γκρίνιες ή παζάρια κάποιες μέρες, αλλά σε γενικές γραμμές το τηρεί.

Δεν ξέρω αν σε βοήθησα, δεν είναι και πολύ ενδεικτική περίπτωση ο δικός μου γιατί φαίνεται ότι είναι παιδί που δεν ενθουσιάζεται πολύ με τις οθόνες. Η κόρη μου από την άλλη φαίνεται από τώρα ότι θα έχει τάση να κολλήσει τρελλά, εννοείται ότι δεν της δίνουμε καθόλου (είναι 2 ετών), δεν δίνουμε ούτε καν στον μεγάλο μπροστά της, αλλά δεν τολμάμε να πιάσουμε κινητό στο χέρι, τρέχει να κοιτάξει την οθόνη. Στην περίπτωσή της, προβλέπω πιο σκληρή τακτική!!!

Εσείς τι εφαρμόζετε?

Για την κορη μου που ειναι 7 επιτρεπω 20 λεπτα το ΣΚ και τελος. Μεχρι περισυ ο Η/Υ ηταν κατι που αφορουσε αποκλειστικα τους ενηλικες, τον μπαμπα της κι εμενα δηλαδη. Απο περισυ ξεκινησαμε να της επιτρεπουμε καποια ΣΚ να ασχοληθει για κανενα 20λεπτο κι αυτο γιατι μπηκε σαν μαθημα στο σχολειο. Σε μικροτερη ηλικια ειναι παντελως περιττο. Επειδη ομως εχετε 3 παιδακια και το ενα βλεπει το αλλο και θελει κι εκεινο ειναι διαφορετικα τα πραγματα. Στην μικρη καλο θα ηταν να περιορισετε τον χρονο πολυ (ουτως ή αλλως δεν εχουν αισθηση του χρονου σ'αυτην την ηλικια). Ενα 10λεπτο ειναι νομιζω υπεραρκετο και καλο ειναι να μην ειναι καθημερινο.

Γενικα, η εναλλαγη των χρωματων "ερεθιζει" τον εγκεφαλο και πολλες φορες προκαλλει υπερδιεγερση στα μικρα παιδια. Και συνηθως τα βιντεο ή τα παιχνιδια εχουν τετοιες εναλλαγες. Επισης, ειδικα τα ταμπλετ τα χρησιμοποιουν και σε πολυ πιο κοντινη αποσταση απο τα ματια τους απ'οτι ενα λαπτοπ. Σ'αυτην την ηλικια δε τα παιδια αναπτυσουν ιδιαιτερα την λεπτη κινητικοτητα των χεριων και των δακτυλων. Αν το παιχνιδι τους γινεται στο ταμπλετ τοτε αυτο χανεται. Το λεω με την εννοια οτι η λυση ενος παζλ δεν προσφερει μονο την εξασκηση του εγκεφαλου που ταιριαζει τα κομματια αλλα και την συνεργασια του με τα χερια που θα πιασουν και θα περιστρεψουν καθε κομματι. Σαν εξτρα info θα πω οτι τα παιδια των εργαζομενων στην silicon valley ξεκινανε να ασχολουνται με υπολογιστες μετα την ηλικια των 8 ετων (!). Εδω ομως ξεκιναμε πολυ νωριτερα, νομιζω ομως πως ειναι υπερβαλλων ζηλος. Για πολλους απο εμας (τους γονεις εννοω) ειναι μεγαλο αγχος το να δωσουμε στα παιδια μας οσα περισσοτερα εφοδια μπορουμε. Ομως πραγματικα, ειναι αδυνατο καποιος να μεινει τεχνολογικα αναλφαβητος στην εποχη μας, σε οποια ηλικια κι αν ξεκινησει να ασχοληθει με τους Η/Υ. Τα τελευταια τα παραθετω εντελως πληροφοριακα καθως αντιλαμβανομαι πως μαλλον δεν ειναι αυτο κατι που αφορα την οικογενεια σας. :wink:

Deena, κι εγώ πιστεύω ότι είναι στο παιδί. Η μεγάλη μου, δε δίνει τόση σημασία όσο η μικρή, ασχολείται μεν, και της είναι απαραίτητο εργαλείο -εξασκείται στα ελληνικά-, όμως δεν πορώνεται όπως η αδερφή της!

Τυχερή είσαι, μη το συζητάς καθόλου! :lol:

Livinath, φοβερό αυτό που είπες για τα παιδιά των υπαλλήλων της Silicon Valley. Συμφωνώ ότι δεν είναι απαραίτητο να ασxoλούνται από μικρά, έλα όμως που μας βοηθάει ακόμη και στο διάβασμα, ειδικά στην περίπτωσή μας, που το διάβασμα ακόμη μας ζορίζει. Αυτό με την υπερένταση ισχύει τόσο πολύ...2 φορές που ξεφύγαμε μέσα στις γιορτές, η μικρή ειδικά ζορίστηκε ακόμη και να κοιμηθεί στην ώρα της από τη συσσωρευμένη ενεργητικότητα!

Livinath, το 20' το σκ είναι τη μεγάλη είναι δυσθεώρητο, δε γίνεται να μη το χρησιμοποιεί, για τη μικρή όμως ακούγεται καλό!

Deena, εσύ του το δίνεις κάθε μέρα? Η μικρή δε το ζητάει από τον αδερφό της καθόλου?

Ευχαριστώ για τις απαντήσεις!

LRaHp2.pngHw9ip2.png

Τα δικά μου χρησιμοποιούν την τεχνολογία από περίπου 4-5 χρονών αλλά με μέτρο. Δεν είναι δυνατόν να κρατήσουμε τα παιδιά μακρυά από την τεχνολογία όταν περιβάλλονται από αυτήν. Καλύτερα να μάθουν να τη διαχειρίζονται σωστά και με μέτρο, παρά να την δουν σαν κάτι απαγορευμένο και ελκυστικό.

Lydiap εφόσον ήδη το χρησιμοποιεί η αδερφή της, θα πρέπει να το δίνετε και στη μικρή. Απλά να υπάρχει ένα μέτρο και να μην ασχολούνται συνέχεια με αυτό.

(Η μικρή πορώνεται γιατί της το απαγορεύετε ή της το δίνετε με δυσκολία, ενώ η μεγάλη το έχει απομυθοποιήσει...)

Διαφημίσεις

lydiap εμενα με τρομαζει ο εθισμος στα ηλεκτρονικα. Ο γιος μου ειναι 7 χρονων και δεν του εχω παρει ταμπλετ και θα το καθυστερησω οσο γινεται.

Προσπαθω να μειωσω την τηλεοραση δινοντας το δικο μου παραδειγμα που πραμγατικα ειχε αποτελεσμα. Απο την στιγμη που εγω την εκοψα και δεν παρακολουθω , δια μαγειας κοψαμε ολα τα σηριαλ, μουρμουρα κτλ.

Βεβαια τωρα στις διακοπες βλεπω οτι επανερχεται η ταση του προς την τηλεοραση.

Για κινητο δεν θελω ουτε να το συζητω γιατι εχει μεγαλη ακτινοβολια. Στα 3 , οσο η κορη σου, ειχε παθει μεγαλο κολλημα με τα παιχνιδια. Τα εμαθε μονος του, ειχε αποκτησει μεγαλη ταχυτητα και με νικουσε μια δυο φορες που με πιεζε να παιξουμε.

Ομως με υπομονη, επιμονη δικη μου και αφου εκρυβα τα κινητα μας, το κοψαμε. Η χειροτερη εικονα ειναι να βλεπω παιδια μπροστα σε ενα κινητο η ταμπλετ αντι να παιζουν μεταξυ τους. Αυτο δειχνει μεγαλο εθισμο.

Για τον υπολογιστη. Τι να πω? Ολη την ημερα βρισκομαστε σε εναν υπολογιστη και οι δυο λογω δουλειας. Εγω δεν πηγαινω πουθενα εαν δεν εχω το laptop. Στην ηλικια των 4 ειχαμε κολλημα και με τα παιδικα στο youtube. Ωρες ατελειωτες θα μπορουσε να καθεται.

Εκει το παραδειγμα το δικο μας ηταν κακο. Γραφειο υπολογιστες, σπιτι laptop τι να δει το παιδι?

Eυτυχως που ο laptop παραφορτωθηκε λογω πολλων προγραμματων, λιγο τα επαιξε και τον χρησιμοποιουμε ελαχιστα. Ετσι σιγα σιγα απεξαρτοποιηθηκαμε.

Σημερα ειμαστε σε πολυ καλο δρομο. Ουτε laptop, ουτε κινητο, oυτε τηλεοραση (εχω σβησει καναλια οπως star που εχουν ολη την ημερα παιδικα) . Και δεν ειμαστε καθολου πισω στην τεχνολογια, γιαυτους που εχουν τον φοβο.

Ομως δινουμε πολυ εμφαση σε αθλητικες δραστηριοτητες, παιχνιδια ομαδικα , παιχνιδια εκπαιδευτικα επιτραπεζια, εχουμε πολλα lego, playmobil και αμετρητα βιβλια. Απο τοτε που κοψαμε την τηλεοραση διαβαζουμε πιο πολλα βιβλια και κομιξ. Μπορει να περασουν και δυο ωρες μπροστα σε ενα βιβλιο.

Η δικη μου αποψη ειναι οτι τα παιδια ειναι πολυ επιρρεπη στα ηλεκτρονικα , εδω οι μεγαλοι ειμαστε. Ειναι λυπηρο τα παιδια να σπαταλουν το ελευθερο χρονο τους μπροστα σε ενα ταμπλετ, αντι να παιζουν. Διπλα μου δεν εχω δει γονεις να μπορουν να βαλουν ορια σε αυτο. Τα ορια ειναι σε θεωρητικο επιπεδο. Η πραγματικοτητα ειναι διαφορετικη. Γνωριζετε οτι υπαρχει ψυχιατρικο τμημα σε νοσοκομεια απεξαρτησης παιδιων απο το διαδικτυο και τα ηλεκτρονικα. Τα παιδια εχουν μεγαλη ενεργεια και πρεπει να την εκτονωνουν. Η καθηλωση μπροστα απο ηλεκτρονικες συσκευες βλαπτει σοβαρα την ψυχικη υγεια αλλα και την σωματικη με την ακτινοβολια που εχουν οσο μικρη και να ειναι. Τα ορια κατα καιρους που θεσμοθετουνται αφορουν συνηθως τον μεσο πληθυσμο και οχι ευαισθητες ομαδες οπως παιδια. Προσοχη πολυ.

Προσφατη ερευνα για τα εξυπνα κινητα εδειξε οτι αυτοι που τα χρησιμοποιουν δεν εχουν καλη ποιοτητα υπνου με οτι συνεπαγεται αυτο στην ψυχικη και σωματικη υγεια του ατομου, αλλα και στην επαγγελματικη του αποδοση. Σκεφτειτε την επιδραση τους στον εγκεφαλο των μικρων παιδιων! Και ποσες αλλες ερευνες υπαρχουν, αλλες παλι αποσιωπουνται και εμφανιζονται μετα απο χρονια η αλλες δεν προωθουνται καν γιατι δεν χρηματοδοτουνται. Τα συμφεροντα ειναι μεγαλα.

Να προσθεσω και ενα τελευταιο.

Απο τις παρατηρησεις μου σε παιδια φιλων μου εχω διαπιστωσει οτι τα παιδια που χρησιμοποιουν περισοοτερο ηλεκτρονικα ειναι πιο πισω σε μαθηματα, δραστηριοτητες και κοινωνικοτητα. Δεν ειναι απολυτο βεβαια. Μην πεφτετε στην παγιδα οτι τα παιδια πρεπει να χρησιμοποιουν την τεχνολογια.

Απο το Γυμνασιο και με γονεϊκο ελεγχο υποχρεωτικα, τοτε θεωρω οτι ειναι απαραιτητος ο υπολογιστης. Για την συλλογη πληροφοριων σε εργασιες.

Για το πως να εξηγήσω στην κόρη μου ότι ενώ εμείς περνάμε κάποιο χρόνο μπροστά στο laptop για εκείνη είναι απαγορευμένο είχα κι εγώ θέμα στην αρχή. Αν όμως το καλοσκεφτούμε, δεν είναι τόσο δύσκολο... Της είπα ότι ο Η/Υ είναι ένα εργαλείο. Όπως ο μπαμπάς της χρησιμοποιεί κατσαβίδια κλπ για να φτιάξει ή να επισκευάσει κάτι στο σπίτι μας, έτσι για μένα το laptop μου είναι το εργαλείο για την δουλειά μου. Αυτό το εργαλείο βέβαια έχει και την διασκεδαστική του πλευρά, όμως δεν φτιάχτηκε γι'αυτό και δεν το χρησιμοποιώ ούτε κι εγώ έτσι. ;)

Lydiap είπες πως την μεγάλη σου την βοηθάει στο διάβασμα, τι εννοείς?

Ευχαριστώ για τις απαντήσεις..

Δε φοβάμαι καθόλου μήπως ''μείνουν πίσω τεχνολογικά'', πιστεύω ότι στην εποχή μας είναι αδύνατον!

summer wine, κι εμάς μας βλέπουν από μικρές με τα λάπτοπ, λόγω δουλειάς, και δυστυχώς συχνά αναγκαζόμαστε να τα χρησιμοποιούμε και στο σπίτι, οπότε είναι εξοικειωμένες με την εικόνα.

Παιδικά στην τηλεόραση βλέπουμε πολύ σπάνια, συνήθως σπανιότερα από 1 φορά τη βδομάδα, οπότε δεν είναι κάτι που έχουν συνηθίσει και δε το ζητάνε.

Τα παιχνίδια δυστυχώς μας δυσκολεύουν, και φοβάμαι πολύ όχι μόνο τον εθισμό, αλλά και τα έντονα χρώματα και τις εναλλαγές, για τη μικρή, καθώς είχα διαβάσει σε κάποια έρευνα ότι συχνά οφείλονται για την εμφάνιση τικ σε παιδιά μικρής ηλικίας.

Danaerys_T, μάλλον έχεις δίκιο, πρέπει να βρω τρόπο να μη το βλέπει η μικρή το ταμπλετ ως ''απαγορευμένο καρπό''. Πιστεύω, πάντως, ότι είναι και στο παιδί, η μεγάλη και μικρότερη όταν ήταν δε νοιαζόταν πολύ.

Livinath, η μεγάλη μας, ως δίγλωσση, έχει ένα εκπαιδευτικό πρόγραμμα με ασκήσεις στο ταμπλετ για να εξασκείται κυρίως στη μία γλώσσα, που ακόμη δε τη χειρίζεται άψογα.

LRaHp2.pngHw9ip2.png

Livinath, η μεγάλη μας, ως δίγλωσση, έχει ένα εκπαιδευτικό πρόγραμμα με ασκήσεις στο ταμπλετ για να εξασκείται κυρίως στη μία γλώσσα, που ακόμη δε τη χειρίζεται άψογα.

Αυτο το κανει πιο ευκολο να εξηγησετε στην μικρη οτι το ταμπλετ ειναι εργαλειο. Βεβαια ειναι μικρουλα και θα ειναι δυσκολο να εξηγησεις μαλλον πως ενα παιχνιδι μπορει να ειναι και εργαλειο αλλα αν αρχισετε το μπιρι μπιρι απο τωρα μπορει και να την πεισετε καποια στιγμη.

Λάβετε μέρος στην συζήτηση

Μπορείτε να δημοσιεύσετε το κείμενό σας τώρα και να ολοκληρώσετε την εγγραφή σας αργότερα. Εάν έχετε ήδη όνομα/λογαριασμό χρήστη, συνδεθείτε τώρα για να δημοσιεύσετε με το όνομα χρήστη σας.
Προσοχή: Η δημοσίευσή σας θα χρειαστεί να εγκριθεί από τους διαχειριστές πριν αναρτηθεί στο φόρουμ.

Guest
Απάντηση σε αυτό το θέμα...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

Only 75 emoji are allowed.

×   Ο σύνδεσμος εμπεδώθηκε αυτόματα.   Εμφάνιση URL ως απλό σύνδεσμο

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

• Δημιουργία νέου...