Jump to content
➔ ParentsCafe.gr
  • Tell a friend

Love Parents.org.gr? Tell a friend!

<ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ> ΣΕ ΠΑΙΔΙΚΟ ΣΤΑΘΜΟ

Recommended Posts

Επειδη σκεφτομαι να μην στειλω καθολου τον γιο μου σε παιδικο σταθμο και να παει κατευθειαν προνήπειο , θα ηθελα αν ξερει καποιος να μου πει αν γινεται καποια εκπαιδευση στους παιδικους σταθμους ωστε να ειναι ετοιμα τα παιδια για νήπιο .

Διαφημίσεις

Εμείς την πάμε σε βρεφικό σταθμό και ήδη εκει έχουν πρόγραμμα.

Δηλαδή κάνουν γυμναστική (ενα δυο κατω / 'ενα δύο πάνω), παίζουν με πλαστελίνη και δακτυλομπογιές, με μαρκαδόρους (κάτι σαν ασκήσεις προετοιμασίας γραφής περίπου) και τρώνε σε τραπεζάκια (εκπαίδευση φαγητού). Επίσης λένε παραμύθια και μετά τους ρωτάνε απο το παραμύθι διάφορα. Τα πιο μεγάλα χειρίζονται στον παιδικό και χαρτί, κόλλες, και άλλα υλικά. Νομίζω ότι στον παιδικό μαθαίνουν και βασική αρίμθηση γράμματα, ώρα τέτοια πράγματα, αλλά δεν είμαι και σίγουρη. Στους κρατικούς σταθμούς έχει να κάνει και με την/τον παιδαγωγό και το κέφι του.

Στην ουσία δηλαδή σαν το 50% του προγράμματος ενος νηπιαγωγείου, σε πιο βραδεις ρυθμούς και με μικρότερες απαιτήσεις απο το παιδί. Το πιο βασικό είναι ότι το παιδί μαθαίνει να μένει σε ένα χώρο μόνο του και να αυτενεργεί. Η δικιά μου στην ηλικία των 2 ετών χτες μου έλεγε ότι την Λένε <<μαμά Χ.Ψ>> (χψ το ονομά μου) και γέλαγε. Έχει ήδη συνείδηησ του ότι είμαστε διαφορετικές οντότητες και παίζει με αυτό. Νομίζω ότι μέρος του το χρωστάμε στον παιδικό σταθμό, όπως και το γεγονός ότι είναι σε μεγάλο βαθμό ανεξάρτητη (τόσο ποου να μου σπάει τα νεύρα ή ν ανοιώθω απόρριψη μερικές φορές).

Οπως και να έχει τα προνήπια νομίζω ότι είναι πολύ σημαντικό να τα παρακολουθήσει ένα παιδί. Αν δε είναι και μοναχοπαίδι, συνιστώ ανεπιφύλακτα τον παιδικό!

Σε ευχαριστω, διαβαζω και ακουω τοσα για τους παιδικους που εχω φοβηθει, και αφου μπορει η γιαγια και ο παπους του να τον κρατανε

λεω μηπως ειναι καλυτερα να του μαθω εγω αυτα που χρειαζεται αρκει να ξερω τι ακριβως ειναι αυτα.

Αυτό που χρεια΄ζεται να μάθει είναι βασικά, κατα την γνώμη μου, να συνειπάρχει με άλλα παιδιά, και χρειάζεται να μάθει να παίζει μαζί τους. Δυστυχώς, ως γονείς είναι ένα πράγμα που δε μπορούμε να το διδάξουμε. Ένα άλλο είναι η ανεξαρτοποίησή τους απο εμάς,,,,

Πιστεύω οτι εως ενα βαθμό και αυτο μπορουμε να τους το μαθουμε... αν φροντιζουμε να εχουν συνεχη επαφη με αλλα παιδια και τα παροτρυνουμε να κανουν παρεα με παιδακια χωρις να τα φοβιζουμε.....εγω μεχρι 18μηνων - 2χρονών είτε στις κουνιες είτε στη γειτονια πηγαινα μαζι του και προσεγγιζα τα παιδιά και παιζαμε μαζί τους .. ε.. στην ηλικία των 2.5 τους καλούσε σπίτι του.. στα 3 που ξεκινησε σταθμό... ήταν ήδη πολυ κοινωνικός, έχει αριστη επαφη με τα παιδιά (διαπιστωση της δασκαλας του) και ήταν απολυτως ετοιμος για να εισελθει σε ομαδα... θελω να πω οτι και μεις μπορουμε να το βοηθησουμε...

Οι θησαυροί μου:

Δημήτρης 5,5 χρονών, Ματθαίος 22 μηνών

Διαφημίσεις

ακριβώς.

αυτό που σας απασχολεί σε αυτή την ηλικία είναι ακρίβώς αυτό που λέει η ΣΟΦΙΑ.

δεν πειράζει εάν δεν μάθει τα θέματα που μαθαίνουν τα παιδιά σε άλλους παιδικούς.

ΔΕΝ ΚΑΝΕΙ έτσι και αλλιώς πρίν το προνήπιο να του κάνουν ΜΑΘΗΜΑ... μόνο σαν παιχνίδι και μόνο σε ένα ποσοστό 20% σε σχέση με όλα τα άλλα παιχνίδια.

ούτε και στο προνήπιο δεν κάνει ναγίνεται μάθημα. ούτε και στο νήπιο με αυτή την έννοια.

συζητούσα με φίλη που βρίσκεται σε απελπισία που το παιδί της (ενώ η οικογένεια είναι εντελώς νορμάλ) έχει πρόβλημα αρκετά μεγάλο (δευτέρα δημοτικού τώρα) που οφείλεται σε παρελθόν τέτοιο, αγγλικού περιβάλλοντος. (ΠΠΑΑΑΑΡΑ πολύ αυστηρό σχολείο με ΥΠΕΡΒΟΛΙΚΕΣ απαιτήσεις για τα παιδιά)

η κοινωνικοποίηση είναι το μέγιστο αγαθό, και το να μη νιώθει ένα παιδί ότι ΠΡΕΠΕΙ να κάνει κάτι.

ο στόχος είναι να δελεάζονται τα παιδιά έτσι ωστε να θέλουν κάτι.

και να μην ξέρεις κάποια πράγματα stellast σε θέματα μαθημάτων,

δεν πειράζει.

αυτό που είναι το πιο σημαντικό είναι η κοινωνικοποίηση και η συμπεριφορά του παιδιού σου, πράγματα αλληλένδετα που θα μπορέσεις εσύ να διαμορφώσεις.

τα άρθρα στην ενότητα ψυχολογία και ανάπτυξη, θα σε βοηθήσουν σε κάποια θέματα.

όπως θα προχωράτε, θα προκύπτουν κκάθε μέρα νέα θέματα, και τότε θα μας γράφεις έτσι ώστε να σε βοηθάμε μέρα παρα μέρα βήμα βήμα.

τα παιδιά μετά που πάνε προνήπιο, απορροφούν τα πάντα σαν σφουγγάρι εάν δεν έχουν πιεστεί. δεν χρειάζεται κάποια προετοιμασία για αυτό όσον αφορά θέματα συγκεκριμένα μάθησης.

...έγινα επιτέλους και εγώ μια parentholic ..

(If You Wanna Make The World A Better Place)

Take A Look At Yourself And Then Make A Change

R.I.P. Michael Jackson.

Ενα παιδι που δεν θα παει στον παιδικο σταθμο, δεν σημαινει οτι δεν θα εχει μαθει να κοβει με το ψαλιδι, να ζωγραφιζει, η να καθεται να ακουει ενα παραμυθι..

Γιατι εσυ που εισαι η μαμα του (μιλαω γενικα.. το λεω για τυχον παρεξηγησεις.. εχει τρομαξει το ματι μου τελευταια) μπορεις να του τα μαθεις ακομα καλυτερα και από τη δασκαλα...

Αν το χερι σου δεν πιανει και η φαντασια σου ειναι περιορισμενη σε αυτο που βλεπεις στην ΤV παρε μια σειρα με κατασκευες που προοριζονται για την ηλικια που ειναι το παιδι σου.. Τι νομιζεις οτι κανουν οι δασκαλες στους παιδικους σταθμους.. Ανοιγουν καθε μερα τα βιβλια τους και επιλεγουν τη δραστηριοτητα που θα κανουν..

Και οσο αφορα το θεμα "κοινωνικοποιηση" η ΣΟΦΙΑ το καλυψε επαρκως..

Και.. Μαρια δεν ξερω αν συμφωνεις αλλα τι θα ελεγες αν ανοιγε μια ενοτητα στην οποια οσοι ειναι παιδαγωγοι (αλλα και οποιος αλλος εχει μια ιδεα) προτειναμε καθημερινα κατι που οι γονεις μπορουν να κανουν με τα παιδια.. Νομιζω οτι θα ηταν ιδιαιτερα ενδιαφερον όχι μονο για τα παιδακια που δεν πανε σχολειο αλλα και γι αυτα που πανε, αλλα πρεπει να γεμισουν δημιουργικα τα κρυα χειμωνιατικα απογευματα..

Να το κανουμε με θεματολογια και ανα ηλικια.. Πχ.. Θεμα τωρα στους παιδικους σταθμους, ειναι οι ομπρελες, η βροχη, τα χρωματιστα φυλλα που πεφτουν απο τα δεντρα... Γιατι να μην κανουμε κατι τετοιο?

Και μετα απο κατω στο καθε τοπικ να ποσταρουν οι γονεις τα εργα των παιδιων.. :D

O5Lop2.png

kIP3p2.png

άνοιξέ το, και βάλε ιδέες, αλλά δεν θα μπορούν να είναι εύχρηστές τόσο εκεί όσο στην κατηγορία ελεύθερος χρόνος όπου είναι όλες οι δραστηριότητες εκεί.

με την άδειά σας μετά, φτιάχνεται ένα άρθρο το οποίο θα είναι υπογεγραμμένο απο τους γονείς του παρεντς, πχ (με ονόματα ή χωρίς)

΄για να μπεί σε αυτή τη κατηγορία και να το βρίσκουν πιο εύκολα οι γονείς.

και εκεί μπαίνουν και οι φωτογραφίες.

R.I.P. Michael Jackson.

Μαρια σιγουρα μπορει να μπει στην ενοτητα Ελευθερος χρονος και δραστηριοτητες αλλα εγω εννουσα αν μπορουσε να γινει μια ξεχωριστη ενοτητα με αυτο το θεμα.. Πχ με τον τιτλο.. Η δραστηριοτητα της ημερας

Σε αυτη την ενοτητα θα ανοιγουμε καθημερινα (η οσο πιο συχνα μπορουμε ενα τοπικ και θα βαζουμε τιτλο.. πχ.. σφραγιδες με φυλλα..

Θα περιγραφουμε τον τροπο που οι γονεις μπορουν να δουλεψουν με τα παιδια , τα υλικα που θα χρειαστουν, θα τους δινουμε συμβουλες για το που μπορουν να προμηθευτουν τα υλικα αυτα πχ παρκο στη συγκεκριμενη περιπτωση κηπος κλπ.. και φυσικα σε ποια ηλικια απευθυνεται.Και αν ας πουμε την προτεινω εγω, μια άλλη παιδαγωγος μπορει να προτεινει μια παραλλαγη.. ή πως μπορει ναγινει με μικροτερα η μεγαλυτερα παιδια.Εννοειτε οτιθα υπαρχει και ενα μικρο υπομνημα για πιο λογο κανουμε τη δραστηριοτητα, ποιες δεξιοτητες του παιδιου εξασκουνται κλπ (ξερεις τωρα εισαι ειδικη σε αυτα)

Την δραστηριοτητα αυτη θα μπορουν λογικα οι γονεις να την εφαρμοσουν από την επομενη κιολας μερα (η και την ιδια αν καποιοι προλαβαινουν να οργανωθουν ) και μετα θα περιμενουμε να θαυμασουμε τα εργα των μικρουλιδων φιλων μας ή ακομα και τους ιδιους εν δραση.. γιατι οχι..

Ετσι θα ειναι πολυ ευχρηστο νομιζω.

O5Lop2.png

kIP3p2.png

Διαφημίσεις

Σας ευχαριστω ολους για τις απαντησεις ,

Χαιρομαι που εδω μπορω να βρω αμεσα σωστες λυσεις για τα προβληματα μου και τις σκεψεις μου.

Να ειστε ολοι καλα.

http://parents.org.gr/forum/viewtopic.php?p=25360#25360

κάντε συγκεκριμένες προτάσεις, μιας και θα αλλαξουν κάποια πράγματα.

(με πμ και εμαιλ όπως γράφει εκεί)

Dora σου στέλνω πμ για να συνεννοηθούμε με πμ.

εάν αφορά τεχνικό θέμα/τοποθέτησης. στέλνετε στον admin εάν αφορά θέμα ύλης στέλνετε κατευθείαν σε μένα.

R.I.P. Michael Jackson.