Jump to content
➔ ParentsCafe.gr
  • Tell a friend

Είναι ενδιαφέρον αυτό το θέμα συζήτησης στο Parents.org.gr; Μοιράσου το με μια φίλη ή έναν φίλο!

Τι σνάκ πριν το κολυμβητήριο?

Recommended Posts

επειδη το εχω ακουσει να συζητείται και ειδικά στην Ελλάδα υπάρχει και ενας σχετικος εκφοβισμός σε σχέση με το ποση ώρα πρεπει τα παιδιά να φανε,

πριν κολυμπήσουν (είτε στη θάλασσα είτε πισίνα)

και στα κολυμβητηρια υπαρχει και κανονας πχ 2 ή 3 ώρες πριν κολυμπησουν να φάνε ,

βαλαμε το δελτιο τυπου που μας εστειλε το χαροκόπειο πανεπιστήμιο,

σε άρθρο

http://parents.org.gr/food/a663 που προτείνει καποια απλά μικρογευματάκια για πριν το κολύμπι.

αν θέλετε μπορείτε να προσθέσετε εδω τι άλλο δίνετε συνήθως στα παιδιά σας προ του κολυμβητηρίου

ή να ρωτήσετε για αυτό το σκοπό κάτι τους άλλους γονείς, και φυσικά όποιος είναι και ειδικός σε τετοια θέματα να μας εκθέσει τις απόψεις του.

γενικά αυτό που ισχύει και στο εξωτερικό είναι , ότι πριν την άθληση γενικότερα

(και όχι μόνο απλώς στο κολύμπι) είναι καλό να μην υπάρχει βαρύ γεύμα στο στομάχι αλλά να έχει δοθεί κάποιας μορφής γευματάκι στον οργανισμό έτσι ώστε να έχει απόθεμα ενέργειας να καταναλώσει.

Όχι για λόγο επικινδυνότητας, αλλά για λόγους άνεσης του αθλούμενου, δηλαδή στο να μπορείς να αθληθείς χωρίς να σου ανεβαίνει το φαγητό! Αυτό είναι και λίγο κοινή λογική.

Δεν υπάρχει όμως στο εξωτερικό αυτό που λένε εδω, να μην εχεις φαει τιποτα για 2 ώρες και τέτοια .... ...

(μου θυμίζει λίγο τις οδηγίες πριν απο χειρουργείο!!!!)

...έγινα επιτέλους και εγώ μια parentholic ..

(If You Wanna Make The World A Better Place)

Take A Look At Yourself And Then Make A Change

R.I.P. Michael Jackson.

Διαφημίσεις

Πολύ χρήσιμες πληροφορίες, ευχαριστούμε! Καταρρίπτεται αυτός ο διαδεδομένος μύθος για πολύωρη αποχή και πείνα πριν την άθληση :rolleyes: ή μάλλον έχει καταρριφθεί θα έλεγα, αλλά εισάγεται και στην εκπαιδευτική πραγματικότητα.

επειδη το εχω ακουσει να συζητείται και ειδικά στην Ελλάδα υπάρχει και ενας σχετικος εκφοβισμός σε σχέση με το ποση ώρα πρεπει τα παιδιά να φανε,

πριν κολυμπήσουν (είτε στη θάλασσα είτε πισίνα)

και στα κολυμβητηρια υπαρχει και κανονας πχ 2 ή 3 ώρες πριν κολυμπησουν να φάνε ,

βαλαμε το δελτιο τυπου που μας εστειλε το χαροκόπειο πανεπιστήμιο,

σε άρθρο

http://parents.org.gr/food/a663 που προτείνει καποια απλά μικρογευματάκια για πριν το κολύμπι.

αν θέλετε μπορείτε να προσθέσετε εδω τι άλλο δίνετε συνήθως στα παιδιά σας προ του κολυμβητηρίου

ή να ρωτήσετε για αυτό το σκοπό κάτι τους άλλους γονείς, και φυσικά όποιος είναι και ειδικός σε τετοια θέματα να μας εκθέσει τις απόψεις του.

γενικά αυτό που ισχύει και στο εξωτερικό είναι , ότι πριν την άθληση γενικότερα

(και όχι μόνο απλώς στο κολύμπι) είναι καλό να μην υπάρχει βαρύ γεύμα στο στομάχι αλλά να έχει δοθεί κάποιας μορφής γευματάκι στον οργανισμό έτσι ώστε να έχει απόθεμα ενέργειας να καταναλώσει.

Όχι για λόγο επικινδυνότητας, αλλά για λόγους άνεσης του αθλούμενου, δηλαδή στο να μπορείς να αθληθείς χωρίς να σου ανεβαίνει το φαγητό! Αυτό είναι και λίγο κοινή λογική.

Δεν υπάρχει όμως στο εξωτερικό αυτό που λένε εδω, να μην εχεις φαει τιποτα για 2 ώρες και τέτοια .... ...

(μου θυμίζει λίγο τις οδηγίες πριν απο χειρουργείο!!!!)

Ούτε εδώ υπάρχει η οδηγία να μην έχεις φάει τίποτα για δύο ώρες.Το μπερδεύετε όλοι με το ότι μετά το μεσημεριανό φαγητό πρέπει να περάσουν 2 ώρες για να κολυμπήσουμε ώστε να έχουμε χωνέψει.Το οποίο πρέπει να τηρείται.

λοιπον για όλα τα παρακάτω: ναι υπάρχει ένας χαμός στη ζωή έξω,

όμως για ποιό λόγο να μην πάρουμε ένα ένα κάποια ΑΠΛΑ πράγματα, αρχίζοντας από τα εύκολα, κάνοντας την ζωή μας πιο εύκολη, εφόσον και η άτιμη η επιστήμη το επιτρέπει !!

xμ το θεμα ειναι, εσυ λες

"μεσημεριανό φαγητό" προυποθέτοντας ένα γεύμα πιο βαρύ πχ με κρέας πατάτες, λαδερά, ένα γεμάτο πιάτο,

και λες να το έχει φάει πριν απο δυο ώρες,

ενώ στα κολυμβητηρια δεν αναφέρονται σε συγκεκριμένο γεύμα παρά

λένε να μην εχει φάει τιποτα για 3 ώρες.

(μου είπε φίλη, δεν εχω φωτό βέβαια, ότι στο χαλάνδρι πχ γράφει συγκεκριμένα 3 ώρες να μην έχει φάει κάτι, χωρίς να διευκρινίζει πχ τι).

όλα αυτά είναι πολύ γενικά,

γιατί πχ ένα παιδί 3-4 ετών, είναι πιθανό να τρώει πολύ πιο μικρές μερίδες ή τέλος πάντων είναι πιο σπάνιο να τρώει τις ποσότητες που φαντάζεται κάποιος ως ένα βαρύ/μεγάλο γεύμα, πχ ένα ολόκληρο κομμάτι λαδερού μουσακά.

Θέλω να πω, γιατί να τρομοκρατούνται οι γονείς, να αγχώνονται, να μένουν τα παιδιά χωρίς ενέργεια την στιγμή που στην πραγματικότητα, θα έπρεπε η οδηγία να είναι

πιο συγκεκριμένα τοποθετημένη,

προς αποφυγή όοοοοολου αυτού του άγχους που μόνο εμποδίζει τελικά τους γονείς και τα παιδιά να χαλαρώσουν για ένα πράγμα μέσα στην μέρα! ???

πρέπει να γίνονται όλα με άγχος?

αυτό το ερώτημα προφανώς εχει να κανει με την γενικότερη αντιμετώπιση της γονεικότητας από φορείς και την κοινωνία, και φυσικά την εκπαιδευτική κοινότητα.

υπάρχει άγχος μη δεν μάθει το παιδί τα πάντα όλα (ενώ σε άλλες χώρες υπάρχουν άλλοι στόχοι), υπάρχει άγχος μη πνιγεί επειδή έφαγε μία ώρα πριν (ενώ η αντιστοιχη περιγραφή στο εξωτερικό είναι πολύ πιο χαλαρή, και απλώς λένε μη φάς πολύ πριν κολυμπήσεις,.. ένα λογικό πράγμα )

(φαντάσου δεν συζητάω καν το θέμα ότι θέλουν χαρτί παιδιατρου την στιγμή που το δημόσιο δεν σου πληρώνει πχ ένα τρίπλεξ για να εξετάσει το παιδί σου αν του ακούσουν φύσημα, πρέπει να σκάσεις ιδιωτικά 80-100 ευρώ) ή αφου το χαρτί δηλώνει την παρουσα στιγμή μόνο ότι είναι υγιές το παιδί, όχι μετά από 5 μήνες ,... ενώ στο εξωτερικό δεν υπάρχει τέτοια ανάγκη, ούτε για τα παιδιά ούτε και για τους ενήλικες. δεν αναλαμβάνει δηλαδή το κολυμβητηριο να ελέγχει γραφειοκρατικά την υγεία των παιδιών/κολυμβητών... )

γυρνάω πίσω στο θέμα.. όλα αυτά που συζητάμε εάν πιλοτικά έστω στην αττική, γίνεται και υποχρεωτική (όταν καταφέρουν να οργανωθούν ή να το ψηφίσει και ο σύλλογος διδασκόντων) σε όλα τα παιδιά μιας ταξης δημοτικού,

θα εχουν άλλη διάσταση (βάλε κάποια παιδιά που δεν εχουν πρωινό, που μπορεί να πεινάνε, δε γίνεται να τα βάλεις σε πισίνα να κολυμπήσουν υποχρεωτικά, νηστικά 3 ώρες!)

ας μην περιμένουμε μέχρι λοιπον να ξεκινήσουν ας το συζητήσουμε από τώρα.

και γενικά όπως και να έχει όλα τα παιδιά κολυμπάνε κάθε καλοκαίρι, ασχέτως σχολείου...

Διαβάστε τα παρακάτω ...

It's OK to swim immediately after a light meal or snack.

(http://www.mayoclinic.org/healthy-lifestyle/infant-and-toddler-health/in-depth/childrens-health/art-20044936?pg=2)

αλλά κυρίως, αυτό το παρακάτω, που αποτελεί επίσημη δήλωση με βιβλιογραφία και απολύτως έγκυρο έγγραφο και όχι απλώς κάποιο άρθρο με τις ανεπιβεβαίωτες γνώμες κάποιου.....

STATEMENT

There is no evidence that eating before swimming increases risk for drowning. While eating has been associated with nausea, vomiting, and abdominal pain, the causal relationship between these phenomena and drowning risk has not been reported nor well studied. Therefore, recommendations on amounts, timing, and food type when eating prior to swimming or water activities cannot be based on scientific evidence.

Recommendations

Food intake restrictions prior to swimming are unfounded. Class II Recommendation

International Life Saving

το pdf

(τωρα)

οι εικόνες

ILS_Eating_before_Swimming.png

ILS_Eating_before_Swimming2.jpg

ILS_Eating_before_Swimming3.jpg

ILS_Eating_before_Swimming4.jpg

παράλληλη αναζήτηση σε άλλους φορείς, όντως δεν αναδεικνύει καμία απολύτως σχετική οδηγία ούτε από τον παγκόσμιο οργανισμό υγείας ούτε από τον ερυθρό σταυρό.

R.I.P. Michael Jackson.

Το θεωρώ μεγάλη υπερβολή να είναι 2 και 3 ώρες νηστικό το παιδί πριν το κολυμβητήριο και πιστεύω πως είναι δύσκολο να εφαρμοστεί. Εγώ του δίνω να φάει κάτι ελαφρύ καμιά ώρα πριν, πχ ένα παιδικό γιαουρτάκι ή μία μπανάνα ή ένα κομμάτι κέικ. Άλλωστε θα πρέπει να έχει ενέργεια για να κολυμπήσει.

Διαφημίσεις

μπηκαν κ οι αλλες φωτό. ψαχνω πολλά χρόνια γιατί το ακούω πολλά χρόνια και δεν εχω ΠΟΤΕ διαβάσει ΚΑΜΙΑ έρευνα που να υποστηρίζει αυτή την παλιά οδηγία των παιδιάτρων,

(και όταν επισκεπτόμουνα γιαγια εκτος ελλάδας, απο παιδί, δηλαδή από το 80'.. πάντα έβλεπα μάλιστα και καντίνα εντός του κολυμβητηριου και τα παιδιά ή τους μεγάλους να τρώνε το λουκανικάκι στο ενδιάμεσο με τα μαγιό τους...σοβαρά τώρα...... )

και αυτό είναι το μόνο που έχω βρεί που υποστηρίζει ακριβώς ότι δεν υπάρχει (ούτε υπηρχε ποτέ!) κανένα επιστημονικό δεδομένο που να την στηρίζει, έστω που να δείχνει προς αυτή τη κατεύθυνση και να έχει κάποια οποιαδήποτε βάση.

για τους ενήλικες υπάρχει μόνο η συσχέτιση γεύματος και αλκοόλ σε συνδυασμό με κίνδυνο πνιγμού, σε έρευνες. πουθενά όμως, για το φαγητό και το πόσο βαρύ είναι και κίνδυνο πνιγμού.

αναρωτιεμαι λοιπον, τι άλλο θα βρούν για να αγχώσουν τους γονείς/πολίτες. κάποια στιγμή, κάποιος δεν θα πρέπει να αναρρωτηθεί σε τι βασίζουν τις οδηγίες..

και επισης αναρωτιέμαι, είναι μια οδηγία που θα κάνει τους γονείς να φοβηθούν για το παιδί τους, και εκ των πραγμάτων θα τους απασχολεί έναντι άλλων θεμάτων που υπάρχουν στα κολυμβητήρια,

δηλαδη,

φόβος για την ασφαλεια του παιδιού, έναντι των προσδοκιών για τις εγκαταστάσεις, την καθαριότητα

(κάθε πότε ελέγχεται ποιότητα νερού? δε το γράφει πουθενά? ακολουθούν κάποια στάνταρ? ή πρέπει να βασιστουμε σε εκ των έσω μαρτυρίες και πιθανώς κουτσομπολιά για το εάν ή όχι τηρούνται κάποια πρωτοκολλα... ? κάποια πιστοποιηση),

των κατάλληλων χώρων (πχ.... σεσουάρ για τα παιδιά το χειμώνα ?πόσο θα κοστίσουν άραγε 10 μόνιμα σεσουάρ) κατάλληλων εκπαιδευτών.

όταν έχεις να ανησυχείς για το αν θα πνιγεί το παιδί σου και χαιρεσαι που το νηστεύεις μην τυχον γινει καμια στραβη, και χαίρεσαι που βγαίνει σώο, δεν θα κάνεις φυσικά άλλές ενοχλητικές ερωτήσεις ή σκέψεις ...

λέμε τώρα ε.....? έτσι απλά ταξίδεψε ο νούς μου λιγάκι σε μακρινά τοπία.... :-S

που θα πάει θα τη βγάλω τη φωτογραφία στο κολυμβητήριο, δε θα μου ξεφύγει... όλο κανόνες.... οι υποχρεώσεις του κολυμβητηρίου άραγε ποιές είναι - τις γράφει πουθενά, υπάρχει κανένας κανονισμός?

είμαι υπερβολική άραγε??? ...πολλές ερωτήσεις και είναι και αργά...

R.I.P. Michael Jackson.

Λάβετε μέρος στην συζήτηση

Μπορείτε να δημοσιεύσετε το κείμενό σας τώρα και να ολοκληρώσετε την εγγραφή σας αργότερα. Εάν έχετε ήδη όνομα/λογαριασμό χρήστη, συνδεθείτε τώρα για να δημοσιεύσετε με το όνομα χρήστη σας.
Προσοχή: Η δημοσίευσή σας θα χρειαστεί να εγκριθεί από τους διαχειριστές πριν αναρτηθεί στο φόρουμ.

Guest
Απάντηση σε αυτό το θέμα...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

Only 75 emoji are allowed.

×   Ο σύνδεσμος εμπεδώθηκε αυτόματα.   Εμφάνιση URL ως απλό σύνδεσμο

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

• Δημιουργία νέου...