Jump to content
➔ ParentsCafe.gr
  • Tell a friend

    Love Parents.org.gr? Tell a friend!

Κοινωνικός ρατσισμός σε παιδιά με διαβήτη


Recommended Posts

Μεγάλα ιδιωτικά σχολεία της Αθήνας αρνούνται να εγγράψουν στις τάξεις τους παιδιά που πάσχουν από διαβήτη, ενώ δάσκαλοι τιμωρούν τα παιδιά που τρώνε καραμέλες στο μάθημα για να αντιμετωπίσουν την υπογλυκαιμία!

 

Οι σχετικές καταγγελίες από γονείς είναι αρκετά συχνές στην Πανελλήνια Ενωση κατά του Νεανικού Διαβήτη, ακόμη και για δημόσια σχολεία όπου συναντούν δυσκολίες για την εγγραφή των παιδιών τους.

 

«Μόνο την περασμένη σχολική χρονιά υπήρξαν αρκετές επώνυμες καταγγελίες για μεγάλα ιδιωτικά σχολεία που αρνήθηκαν την εγγραφή των παιδιών, ενώ περισσότερες είναι οι ανώνυμες καταγγελίες που φτάνουν σε μας από γονείς. Σε μια περίπτωση υπήρξε και παρέμβαση του Συνηγόρου του Πολίτη.

Το σχολείο δέχτηκε τελικά το παιδί, το οποίο όμως χρειάζεται πλέον τη βοήθεια ψυχολόγου για να ξεπεράσει το στιγματισμό του», αναφέρει στον ΕΤ η πρόεδρος της Πανελλήνιας Ενωσης κ. Σοφία Μανέα. Οπως συμπληρώνει, κατά καιρούς δημιουργούνται αντίστοιχα προβλήματα και με δημόσια σχολεία: «Πρόσφατα ένα δημόσιο σχολείο ενημέρωσε τους γονείς ότι θα δεχόταν το παιδί τους μόνο εφόσον οι ίδιοι ή κάποιος δικός τους ήταν εκεί σε όλη τη διάρκεια των μαθημάτων προκειμένου να φροντίσει το παιδί αν του συνέβαινε κάτι».

 

Τα προβλήματα δεν σταματούν στις εγγραφές των μαθητών που πάσχουν από διαβήτη, αφού αρκετές είναι και οι καταγγελίες για αδιαφορία των διδασκόντων ή ακόμη και άσχημη συμπεριφορά. Χαρακτηριστικό είναι το παράδειγμα που περιγράφει ο διαβητολόγος κ. Χρήστος Ζούπας: «Παιδί της Γ’ Δημοτικού είχε συμπτώματα υπογλυκαιμίας και πήρε από την τσάντα του καραμέλες για να την αντιμετωπίσει.

 

Ο δάσκαλος -που αποδείχθηκε εκ των υστέρων ότι δεν είχε ενημερωθεί από το διευθυντή για την κατάσταση του παιδιού- το τιμώρησε αυστηρά, αφού… οι μαθητές δεν επιτρέπεται να τρώνε καραμέλες την ώρα του μαθήματος».

 

Κι όλα αυτά, την ώρα που, σύμφωνα με τους ειδικούς επιστήμονες, τα παιδιά με διαβήτη μπορούν να ζουν όπως όλα τα υπόλοιπα παιδιά, εφόσον ακολουθούν τη σωστή θεραπευτική αγωγή.

ΚΟΥΚΛΑΚΗ ΔΕΣΠΟΙΝΑ

Ελεύθερος Τύπος

 

Πηγή:

http://www.e-tipos.com/newsitem?id=60483

Link to comment
Share on other sites


Διαφημίσεις


αν ηταν πιο πολλες ΟΙ ΕΠΩΝΥΜΕς ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΕς θα σου λεγα μετα εγω ....ξεφτηλα πανευρωπαικος και κοκκινη καρτα που θα τρωγαμε ....αλλα ασε ασε ας μην μιλησω!

Link to comment
Share on other sites

Αντε μετα απο αυτο να πεισεις το παιδι οτι ΠΑΡΑ τον διαβητη του ειναι κατα τα αλλα ενα φυσιολογικό παιδι....

 

Παντως ευτυχως ΔΕΝ ειναι ο κανονας αυτος τουλαχιστον σε Δημοσια σχολεια που εχω εμπειρεια, αλλα και σε κατασκηνωσεις, φροντιστηρια κ.λ.π.

 

Για μενα θα επρεπε ο ΓΟΝΙΟΣ να μιλησει ΚΑΙ με τον / τους Δασκαλους ωστε να τους εξηγησει 5 πραγματα....

 

Βεβαια να πω εδω οτι εχει συμβει ΚΑΙ το αντιθετο, ο δασκαλος να ειναι υπερπροστατευτικός με το παιδι και να το αφηνει στην ασυδωσία "αφου ειναι αρρωστο".

Link to comment
Share on other sites

H πρόληψη κόβει τον κύκλο του διαβήτη

 

Ο σακχαρώδης διαβήτης χαρακτηρίζεται «η Νο 1 ιατροκοινωνική επιδημία που απειλεί τον πλανήτη»

Πέμπτη, 13.11.08

 

 

«Καλλιεργούν» τη θεραπεία του διαβήτη

 

Ινσουλίνη ταχείας δράσης και στα παιδιά

Με επτά εκατομμύρια νέες περιπτώσεις να καταγράφονται διεθνώς σε ετήσια βάση και 3,8 εκατομμύρια ανθρώπους το χρόνο να πεθαίνουν εξαιτίας του, ο σακχαρώδης διαβήτης χαρακτηρίζεται «η Νο 1 ιατροκοινωνική επιδημία που απειλεί τον πλανήτη». Ακόμη πιο ανησυχητική είναι, ωστόσο, η διαρκής αύξηση του ρυθμού με τον οποίο προσβάλλονται από διαβήτη και των δύο τύπων οι έφηβοι και τα μικρά παιδιά, καθώς ο «ενήλικος» τύπος 2 χτυπά πλέον από την ηλικία των 8 ετών. Γι’ αυτό, για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά, η Παγκόσμια Ημέρα Διαβήτη αφιερώνεται στην πρόληψη, στην έγκαιρη διάγνωση και την αντιμετώπιση της νόσου –και κυρίως των επιπλοκών της– σε παιδιά και εφήβους.

 

Η Ελλάδα, εκτός από τον τετραπλασιασμό των διαβητικών τα τελευταία 30 χρόνια, έχει σήμερα να αντιμετωπίσει και 30.000 ανήλικους διαβητικούς, τη στιγμή που 10.000 ακόμη Ελληνόπουλα παραμένουν αδιάγνωστα. «Για κάθε άτομο με διαβήτη τύπου 2 που διαγιγνώσκεται, υπάρχει και άλλος ένας αδιάγνωστος», σύμφωνα με τον πρόεδρο της Ελληνικής Διαβητολογικής Εταιρείας (ΕΔΕ) κ. Αντώνη Αλαβέρα. «Λόγω της παχυσαρκίας και της κακής διατροφής ολοένα και περισσότερα παιδιά 14-15 ετών εμφανίζουν διαβήτη τύπου 2 και σύμφωνα με τις προβλέψεις, οι αριθμοί τα επόμενα 10 χρόνια θα διπλασιαστούν. Ενα παιδί, που αναπτύσσει διαβήτη τύπου 2 στα 15, θα εμφανίσει μικρο- και μακροαγγειακές επιπλοκές από πολύ μικρή ηλικία. Ετσι, στα 35 του μπορεί να υποστεί έμφραγμα ή να εμφανίσει προβλήματα στα μάτια».

 

Με τα βαθύτερα αίτιά του να παραμένουν μέχρι τώρα άγνωστα, ο διαβήτης τύπου 1 δεν μπορεί να προληφθεί, σε αντίθεση με το διαβήτη τύπου 2 που, μέσω της άσκησης και της διατήρησης ενός φυσιολογικού σωματικού βάρους, μπορεί να προληφθεί – κατά ποσοστό που φτάνει το 50%. Δίνοντας οδηγίες σχετικά με το ποιες ομάδες πληθυσμού πρέπει να ελέγχονται (ανά ηλικία), αλλά και τη συχνότητα των ελέγχων ο πρόεδρος της Ελληνικής Διαβητολογικής Εταιρείας τονίζει ότι απαιτείται έλεγχος κατά διαστήματα για τα παιδιά έως 12 ετών, όταν είναι παχύσαρκα και ειδικά όταν υπάρχει οικογενειακό ιστορικό. Αν ένα παιδί έχει γονέα με διαβήτη, η πιθανότητα να εμφανίσει τη νόσο αυξάνει κατά 5-10%, ενώ αν και οι δύο γονείς του έχουν διαβήτη, η πιθανότητα «σκαρφαλώνει» στο 50%.

 

Για τους εφήβους έως 18 ετών ισχύει ό,τι και για τα παιδιά, ενώ για τους νέους ενήλικες έως 30 ετών η προσοχή πρέπει να είναι αυξημένη στα άτομα με υπέρταση ή δυσλιπιδαιμία (δηλαδή αυξημένα τριγλυκερίδια ή αυξημένη «κακή» χοληστερόλη LDL). Στην περίπτωση αυτή ο έλεγχος επιβάλλεται μία φορά το χρόνο ή μία φορά στα δύο χρόνια, ενώ αν υπάρχει κληρονομικό ιστορικό, πρέπει να γίνεται πιο εντατικά. Οι ενήλικες άνω των 40 πρέπει να ελέγχονται γενικά πιο τακτικά –αφού η συχνότητα εμφάνισης του διαβήτη αυξάνεται με την ηλικία– και ειδικά αν συνυπάρχουν και άλλοι παράγοντες κινδύνου, δηλαδή παχυσαρκία και κληρονομικότητα. Οι ίδιοι κανόνες ισχύουν μέχρι την ηλικία των 70 ετών, με τη νόσο να είναι πιο συχνή μετά τα 70 και ακόμη περισσότερο μετά τα 80.

Δωρεάν εξέταση σακχάρου

 

Δωρεάν εξέταση του σακχάρου και πληροφορίες για καταπολέμηση του σακχαρώδη διαβήτη θα προσφέρει αύριο Παρασκευή η Ελληνική Διαβητολογική Εταιρία. Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να απευθύνονται σε ειδικά περίπτερα στις περιοχές: Σύνταγμα (Ερμού και Νίκης), πλατεία Κλαυθμόνος, πλατεία Κοτζιά, Ακαδημίας και Μασσαλίας, πλατεία Δημοτικού Θεάτρου στον Πειραιά και σε διάφορα σημεία του Δήμου Νίκαιας.

 

Αριθμοί

 

500 τουλάχιστον Ελληνόπουλα κάτω των 16 ετών διαγιγνώσκονται ετησίως με διαβήτη τύπου 2, όταν 200 παιδιά την ημέρα παρουσιάζουν διαβήτη τύπου 1 σε παγκόσμια κλίμακα

 

5-10% της συνολικής δαπάνης για την υγεία που γίνεται παγκοσμίως ξοδεύεται για τις επιπλοκές του διαβήτη

3% το ετήσιο ποσοστό αύξησης του διαβήτη τύπου 1 στα παιδιά και τους εφήβους. Η νόσος έχει «χτυπήσει» παγκοσμίως 440.000 παιδιά κάτω των 14 ετών

 

264.000.000 άνθρωποι πάσχουν από διαβήτη, έναντι 30 εκατομμυρίων το 1985, με το 85-95% των ασθενών να πάσχει από διαβήτη τύπου 2

 

12 χρόνια μετά τη διάγνωση, πάνω από το 50% των παιδιών εμφανίζει επιπλοκές από το διαβήτη, παρά τη θεραπεία

 

7,1% του παγκόσμιου ενήλικου πληθυσμού το 2025 θα πάσχει από διαβήτη

 

65% των διαβητικών τύπου 2 αδυνατεί να διατηρήσει τα συνιστώμενα επίπεδα σακχάρου στο αίμα, αν και λαμβάνει θεραπεία

 

 

 

ΚΑΡΑΚΩΣΤΑ ΝΕΚΤΑΡΙΑ

 

Ελεύθερος Τύπος

ΜΙΑ ΕΥΤΥΧΙΣΜΕΝΗ ΠΑΙΔΙΚΗ ΗΛΙΚΙΑ ΕΙΝΑΙ ΕΝΑ ΑΠΟ ΤΑ ΚΑΛΥΤΕΡΑ ΔΩΡΑ ΠΟΥ ΟΙ ΓΟΝΕΙΣ ΕΙΝΑΙ ΣΕ ΘΕΣΗ ΝΑ ΔΩΣΟΥΝ

Ρατσιστής δεν γεννιέσαι … γίνεσαι

Link to comment
Share on other sites

Δεν μου κάνει έκπληξη το γεγονός πως τα μεγάλα ιδιωτικά σχολεία έχουν ρατσιστική συμπεριφορά έναντι των διαβητικών παιδιών. Αυτά, ούτως ή άλλως, προωθούν κι εφαρμόζουν τις αρχές της άριας φυλής... Αν είσαι κοντός, χοντρός, ψευδός και κυρίως φτωχός τότε είσαι στα μάτια τους white trash δηλαδή λευκό σκουπίδι. Όμως αν υπήρχαν δικαστικές αποφάσεις για αποζημιώσεις πολλών χιλιάδων ευρώ, θα άλλαζαν πολιτική θέλοντας και μη.

Grow up and get a life!

Link to comment
Share on other sites


Διαφημίσεις

εδω παντως στο σχολειο των παιδιων,στην εδρα της δασκαλας σε εμφανες σημειο υπαρχει αναρτημενο χαρτι με ονοματα παιδιων της ταξης που εχουν αλλεργιες ή αλλο προβλημα.....

Link to comment
Share on other sites

Ουτε αυτο βρησκω - απολυτως - σωστο αν και βεβαια εξαιρετικά χρησιμο...

Ξερεις κατι απο "προσωπικα δεδομενα"...

Το θεμα ειναι οτι δεν υπαρχει ενημερωση στους εκπαιδευτικους εν γενη, για το θεμα και καταλήγει ο γονιός να κανει αυτη την ενημερωση , οσο καλα μπορει να την κανει...

Γιατι για τους εκπαιδευτικους ειναι ενα "νεφελωδες" πραγμα... που αλλοι το προσπερνουν αδιαφορα, και αλλοι λες και ειναι ΤΟ θεμα..

 

Ασχετα αν οι ρυθμοι κρουσματων παιδικου διαβητη τυπου 1 του λεγομενου και "νεανικου" αυξανουν χρονο με το χρονο, και οπως μου ειπε γιατρος "σε λιγο θα καταντησει σαν μια ακομα παιδικη ασθενεια σε συχνότητα"

 

Αλλα θα μου πεις εδω στερουνται βασικών γνωσεων πρωτων βοηθειων...

 

Δε νομιζω παντως οτι ειναι τοσο "ρατσιστικό θεμα" οσο περισσότερο κακης διαφημησης αν συμβει καποιο περιστατικό οποτε και συνεπαγωμενη αρνηση να λαβουν την οποια ευθυνη...

κατι σαν "δεν θελουμε μπελαδες"...

 

( Απο την οποια πειρα εχω τα περισσότερα παχυσαρκα στα ιδιωτικά ειναι..)

 

Σε κατασκλήνωση παντως ο γιατρος εκει "απαιτησε" κατ αρχην τα φαρμακα να ειναι εκει και το παιδι να πηγαινει εκει να κανει την ενεση ωστε ο γιατρος να ειναι σιγουρος οτι την εκανε και δεν θα υπαρξει προβλημα, οπως και οτι ακριβως για την περιπτωση της υπογλυκαιμίας υπηρχαν εκει και καποια σνακ που χρειαζονται καθοτι η κουζινα δεν ηταν συνεχως ανοιχτη. Ποτε δεν χρειαστηκαν βεβαια αλλα...το ενδιαφερον του γιατρου μετρησε

Link to comment
Share on other sites

Ουτε αυτο βρησκω - απολυτως - σωστο αν και βεβαια εξαιρετικά χρησιμο...

Ξερεις κατι απο "πρωσοπικα δεδομενα"...

 

Και σε μας στον παιδικό που πάει ο μικρός, υπάρχει αναρτημένη λίστα με τα ονόματα των παιδιών και τί αλλεργίες έχουν και τί φαγητά πρέπει να αποφεύγουν. Δεν τίθεται θέμα προσωπικών δεδομένων, είναι θέμα ασφάλειας. Ο δάσκαλος/οι κοπέλες στον παιδικό δεν είναι δυνατόν να θυμάται απ'έξω τις κάθε ιδιαιτερότητες του παιδιού, πόσο μάλιστα όταν πρόκειται για βρέφη ή νήπια. Και για μένα που τη βλέπω τη λίστα κολημένη στον τοίχο, αισθάνομαι περισσότερη ασφάλεια σκεπτόμενη ότι δεν πρέπει να τους υπενθυμίζω κάθε τόσο να μην του δίνουν το συγκεκριμένο φαγητό για τους χ, ψ λόγους. Αυτό που δεν μπορώ να καταλάβω και πασχίζω τόση ώρα να βγάλω άκρη είναι γιατί κάποια (ίσως και όλα δεν ξέρω) ιδιωτικά σχολεία αρνούνται να εγγράψουν παιδιά με διαβήτη. Σε τί στηρίζονται?

Link to comment
Share on other sites

ναι οκ γι αυτο ειπα ειναι εξαιρετικα χρησιμο... απλά πες με ιδιοτροπο μου κανει "καπως" αν ειναι εμφανως αναρτημενο.... ξερεις... ελα στη θεση μιας εφηβης πχ :D:D:D

 

Απο κει και περα δεν εχω ιδεα με ποια αιτιολογία θα μπορουσαν νομικά να απορριψουν την εγγραφη

Αλλα πες μου εσυ θα επεμενες να γραψεις το παιδί σου σε ενα σχολειο που.... καλως ή κακως ( κακως ) δεν το θελουν??

 

Δηλ. εγω δεν θα το εγραφα και θα τους κυνηγουσα μετα βεβαια οχι για να το γραψω...

Link to comment
Share on other sites


Διαφημίσεις

Δε νομιζω παντως οτι ειναι τοσο "ρατσιστικό θεμα" οσο περισσότερο κακης διαφημησης αν συμβει καποιο περιστατικό οποτε και συνεπαγωμενη αρνηση να λαβουν την οποια ευθυνη...

κατι σαν "δεν θελουμε μπελαδες"...

 

αυτό ακριβώς είναι, όχι ρατσισμός.

οι εκπαιδευτικοί δεν γνωρίζουν και για αυτό προτιμουν να μην το αντιμετωπίσουν.

 

 

Σε κατασκλήνωση παντως ο γιατρος εκει "απαιτησε" κατ αρχην τα φαρμακα να ειναι εκει και το παιδι να πηγαινει εκει να κανει την ενεση ωστε ο γιατρος να ειναι σιγουρος οτι την εκανε και δεν θα υπαρξει προβλημα, οπως και οτι ακριβως για την περιπτωση της υπογλυκαιμίας υπηρχαν εκει και καποια σνακ που χρειαζονται καθοτι η κουζινα δεν ηταν συνεχως ανοιχτη. Ποτε δεν χρειαστηκαν βεβαια αλλα...το ενδιαφερον του γιατρου μετρησε[/

 

έτσι, τα ιδιωτικά που διατηρούν ιατρεία, φοιτούν πολλά παιδιά με διαβήτη- ευτυχώς για μας, αποτελεί μεγάλη ανακούφιση.

Γνωρίζω όμως και περίπτωση διευθυντή δημοσίου σχολείου που δέχτηκε διαβητικό παιδάκι με μεγάλη προσοχή και κατανόηση, γεγονός που δεν απαντάται συχνά ανάμεσα στους γονείς με παιδιά με διαβήτη.

Συνεπώς υπάρχουν δύο όψεις.

 

fokion τα είπες ωραία όπως πάντα.

Link to comment
Share on other sites

Ε, καλά βρε συ, δε βγάζουν και τη φορολογική δήλωση και το γενεαλογικό δέντρο του κάθε παιδιού! Τέλος πάντων, το θέμα δεν είναι αυτό. Φυσικά δεν το πας το παιδί σ'αυτό το σχολείο, πώς να τους εμπιστευτείς? Για το 'ώτο όμως, θα τους κυνηγήσεις. Γιατί, όμως, να έχουν αυτή την επιλογή να πουν ΟΧΙ? Δεν το έχω ψάξει και δεν ξέρω τί ισχύει γενικά, σκέφτομαι όμως, από το υπουργείο παιδείας δεν έχουν ανακυρήξει κάτι τέτοιο παράνομο? Και αν όχι, γιατί τους δίνουν τέτοια ελευθερία?

Link to comment
Share on other sites

Τωρα για την φορολογικη δηλωση δεν περνω ορκο :D:D:D

 

δεν πιστευω οτι θα βρεις πουθενα κατι στο οποιο θα μπορουσαν να στηριξουν συτη τη "διακριση"

 

Γι αυτο και εξαλου στα δημοσια δεν υπαρχει θεμα ( και παλι λεω σε οσα εχω αντιμετοπισει ) και με τους δασκάλους επεισεις, οπου κατα ενα ευχαριστα περιεργο γεγονος οι νεωτεροι δασκαλοι ηταν πιο "ανετοι" με το θεμα

Ενοειτε βεβαια οτι ειχαν δοθει κινητα, σταθερα οποιουδηποτε ανθρωπου μπορουσε να βοηθησει καθως και του γιατρου της στο Παιδων καλου κακου

 

Απλά δεν ξερουν, ετσι απλά....

2-3 απαραιτητες λεπτομερειες και κατα τα αλλα ολα ειναι φυσιολογικά...

Link to comment
Share on other sites

Ακριβώς, ποιο είναι το κόλυμμά τους δηλαδή? Και οι δάσκαλοι στα δημόσια, γιατροί δεν είναι, αλλά μορφωμένοι άνθρωποι είναι, αν τους εξηγήσεις δυο πράγματα θα καταλάβουν (πολλοί ίσως και από μόνοι τους να το ψάξουν λίγο παραπάνω το θέμα), γιατί στα ιδιωτικά είναι τόσο δυσκοίλιοι? Τις ίδιες σπουδές έχουν κάνει...Και δεν είναι παιδιά που θέλουν μονίμως κάποιον δίπλα τους, μια χαρά ανεξάρτητα παιδιά είναι και τα περισσότερα ξέρουν από μόνα τους ήδη τί πρέπει να κάνουν!

Link to comment
Share on other sites

Μαζι σου 3000%..

 

Το "θεμα" τους ειναι μην γινει κατι και δυσφημιστουν...

Υποθετω...

και φανει οτι το σουπερ ντουπερ ιδιωτικο με τα ετσι τα αλλιως και τα αλλιωτικα δεν ηταν ικανο να αντιμετοπισει κατι τετοιο...

 

Ξερεις κατι σαν τα Ιδιωτικά μαιευτηρια που μολις δουν τα σκουρα αρχιζουν να μοιραζουν σε "Ελενας" " Αλεξανδρας" και "Παιδων"...

Link to comment
Share on other sites


Διαφημίσεις

Η υπόθεση προκάλεσε την παρέμβαση του υπουργού Παιδείας Ευρ.Στυλιανίδη,

ο οποίος ζήτησε διερεύνηση του θέματος και επιβολή κυρώσεων, χαρακτηρίζοντας

την συμπεριφορά αυτών των ιδιωτικών σχολείων «ρατσιστική και απαράδεκτη».

 

Ο υπουργός έδωσε μάλιστα εντολή στον γενικό γραμματέα, Δημ.Πλατή

, ο οποίος θα κινήσει και όλες τις απαραίτητες και προβλεπόμενες νόμιμες διαδικασίες,

ώστε να ζητηθούν ευθύνες και να μην επαναληφθούν οι απαράδεκτες και ρατσιστικές αυτές συμπεριφορές.

 

Πηγή http://www.in.gr/news/article.asp?lngEntityID=956931&lngDtrID=244

 

 

κι ένα πολύ ενδιαφέρον άρθρο κατά την άποψη μου στο παρακάτω λινκ

 

http://tovima.dolnet.gr/print_article.php?e=B&f=15461&m=H04&aa=1

Το δικαίωμά σας να ομιλείτε,δεν περιλαμβάνει και υποχρέωσή μας να σας πάρουμε στα σοβαρά

Link to comment
Share on other sites

και σωστα υπηρχε παρεμβαση....Δεν ημουν μεσα για να εξηγησω στον Φωκιωνα αλλα το εκανε η souloympamia πολυ καλα.Ηθελα να εξηγησω οτι εδω ολα τα παιδια τρωνε στο σχολειο οποτε ειναι βασικο για την δασκαλα να ξερει τις διατροφικες ιδιαιτεροτητες καθε παιδιου...

Link to comment
Share on other sites

ΠΩΣ ΕΝΑΣ ΠΕΝΤΑΧΡΟΝΟΣ ΜΑΘΗΤΗΣ ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΗΚΕ ΑΠΟ ΤΗ ΜΑΘΗΣΗ ΛΟΓΩ ΤΟΥ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΟΣ ΤΟΥ

 

Ο Γολγοθάς ενός διαβητικού

 

 

Της ΑΝΝΑΣ ΑΝΔΡΙΤΣΑΚΗ

 

 

Την ώρα που κοινωνία αλλά και Πολιτεία καταδικάζουν ρητά και με ένταση τα «απαράδεκτα και ρατσιστικά» φαινόμενα απόρριψης μαθητών με διαβήτη από ιδιωτικά σχολεία, ο πατέρας ενός πεντάχρονου μαθητή που υπέστη τη διάκριση μας αποκαλύπτει ότι η πραγματικότητα είναι ακόμα πιο σκληρή από αυτήν που καταγγέλθηκε, χθες, από εκπροσώπους του ιατρικού κόσμου, εν όψει της Παγκόσμιας Ημέρας Διαβήτη. Ηδη, στη δική τους πικρή ιστορία -που μαζί με άλλες αποτέλεσαν τη βάση των χθεσινών καταγγελιών- το υπουργείο Παιδείας έχει ήδη δηλώσει αναρμόδιο ενώ ο Συνήγορος του Πολίτη περιορίστηκε να υπενθυμίσει τη λύση μέσω της δικαστικής οδού...

 

«Το παιδί δεν έγινε δεκτό ουσιαστικά λόγω του "προβλήματος" του διαβήτη. Το σχολείο, φυσικά, δεν αρνήθηκε την εγγραφή. Αρνήθηκε όμως όλα τα υπόλοιπα, δηλαδή μεταφορά και όλα όσα σχετίζονται με τη σχολική διαδικασία τα οποία, ουσιαστικά, καθιστούν την εγγραφή κενό γράμμα. Προέβαλλε συστηματικά προσχηματικούς λόγους και επιχειρήματα».

 

Με αυτά τα λόγια ο πατέρας του μικρού (σ.σ. τα ονόματά τους βρίσκονται στη διάθεση της εφημερίδας) ξεκινά την προσπάθεια να μας εξηγήσει αλλά και ο ίδιος να καταλάβει ή μάλλον να «καταπιεί» την αντίδραση του σχολείου αλλά και των αρμόδιων φορέων στην αφαίρεση του δικαιώματος του παιδιού του να φοιτήσει όχι απλώς σ' ένα ιδιωτικό σχολείο, αλλά σ' αυτό που ήδη φοιτούν τα δύο μεγαλύτερα αδέλφια του καθώς και άλλα παιδιά με ίδια ή αντίστοιχα ειδικής αντιμετώπισης προβλήματα.

 

Η απάντηση της διεύθυνσης του σχολείου ήταν σαφής: «Δεν μπορούμε να αναλάβουμε την ευθύνη της μεταφοράς του παιδιού σας». Οταν δε οι γονείς επικαλέστηκαν την ύπαρξη και μεταφορά παιδιών με διαβήτη, στο ίδιο σχολείο, τότε η απάντηση έγινε εξωφρενική: «Δεν συζητάμε για τα άλλα παιδιά αλλά για το δικό σας».

 

Εκτοτε, μας λέει ο πατέρας -που φυσικά πήγε και τα τρία παιδιά του σε άλλο σχολείο- «απευθύνθηκα πολλαπλώς στο υπουργείο Παιδείας και τις αρμόδιες διευθύνσεις όπου παρά τις αρχικές διαβεβαιώσεις περί εφαρμογής των διατάξεων για τις διακρίσεις στα σχολεία, ουδέν εγένετο. Ο δε Συνήγορος του Πολίτη έκανε ορισμένες κρούσεις και δέχτηκε την ουσία των πραγμάτων, πλην όμως δήλωσε ότι δεν έχει τη δυνατότητα να πράξει οτιδήποτε άλλο περαιτέρω και εμμέσως πλην σαφώς μας παρέπεμψε στα δικαστήρια. Τώρα βρίσκομαι σ' επαφή με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή όπου έκανα καταγγελία όπως και στην αρμόδια πρεσβεία καθώς το σχολείο είναι δίγλωσσο».

 

Από χθες, περιμένει και το αποτέλεσμα της έρευνας που ανακοίνωσε ότι θα διατάξει ο υπουργός Παιδείας. Θα κινήσει, δήλωσε, «όλες τις προβλεπόμενες νόμιμες διαδικασίες ώστε να ζητηθούν ευθύνες και να μην επαναληφθούν οι απαράδεκτες και ρατσιστικές αυτές συμπεριφορές».

 

Προς το παρόν, αυτός ο πατέρας θλίβεται «για τη γενικότερη αβελτηρία και παθητική στάση των εντεταλμένων φορέων που σε τελευταία ανάλυση υποθάλπουν και ευνοούν αυτή την παραβατική συμπεριφορά». Και όλα αυτά για κάτι που κανένα μέλος της εκπαιδευτικής κοινότητας δεν έχει τίποτα να φοβάται. «Απεναντίας δεν έχουν καμιά διαφορά οι έχοντες αυτή την "ιδιαιτερότητα" από τους "φυσιολογικούς"», τονίζει. *

 

 

http://www.enet.gr/online/online_text/c=112,id=29251648

ΜΙΑ ΕΥΤΥΧΙΣΜΕΝΗ ΠΑΙΔΙΚΗ ΗΛΙΚΙΑ ΕΙΝΑΙ ΕΝΑ ΑΠΟ ΤΑ ΚΑΛΥΤΕΡΑ ΔΩΡΑ ΠΟΥ ΟΙ ΓΟΝΕΙΣ ΕΙΝΑΙ ΣΕ ΘΕΣΗ ΝΑ ΔΩΣΟΥΝ

Ρατσιστής δεν γεννιέσαι … γίνεσαι

Link to comment
Share on other sites

14-11

 

Με το σύνθημα «Κανένα παιδί να μην πεθαίνει από διαβήτη» γιορτάζεται η φετινή Παγκόσμια Ημέρα κατά του Διαβήτη.

 

Η Παγκόσμια Ημέρα κατά του διαβήτη αποτελεί την κυριότερη εκστρατεία κατά της ασθένειας παγκοσμίως. Καθιερώθηκε το 1991 από τη Διεθνή Ομοσπονδία Διαβήτη και τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας ως απάντηση στην αύξηση των πασχόντων από την ασθένεια ανά τον κόσμο.

 

Η Διεθνής Ομοσπονδία για το Διαβήτη εδώ και δύο χρόνια εστιάζει την προσοχή της στα παιδιά στοχεύει στην αύξηση της ευαισθητοποίησης γονέων, δασκάλων, επαγγελματιών υγείας, πολιτικών και όλης της κοινής γνώμης.

 

πηγή

http://www.ethnos.gr/article.asp?catid=11387&subid=2&tag=8777&pubid=1854870

Το δικαίωμά σας να ομιλείτε,δεν περιλαμβάνει και υποχρέωσή μας να σας πάρουμε στα σοβαρά

Link to comment
Share on other sites

Πάντως για μένα το φαινόμενο είναι άκρως ρατσιστικό και απαράδεκτο

ο ρατσισμός ξυπνάει πάντα από τον φόβο ότι είδους κι αν είναι αυτός ...

φόβος ότι θα μου πάρει την δουλειά, ότι θα με κλέψει, ότι θα με βιάσει, ότι θα τα καταφέρει καλύτερα από εμένα, ότι θα με δυσφημήσει ... κλπ.

 

και θεωρώ απαράδεκτα ευθυνόφοβους και αναίσθητους τους δασκάλους ή τους ιδιοκτήτες των σχολείων αυτών σε σημείο που με τρομάζει ότι στα χέρια τους βρίσκονται ή θα βρίσκονται τα παιδιά μας, έχουν ή δεν έχουν πρόβλημα

 

δεν μπορεί να είσαι σε αυτή την θέση (είτε δάσκαλος είτε ιδιοκτήτης) και να φέρεσαι σ' ένα παιδί ως "φύγε κακό απ' τα μάτια μου"

όχι, αυτό είναι παράβαση καθήκοντος και θα πρέπει να χάνουν την θέση τους ή την άδεια λειτουργίας τους

age.png
Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Create New...