Jump to content
➔ ParentsCafe.gr
  • Tell a friend

    Είναι ενδιαφέρον αυτό το θέμα συζήτησης στο Parents.org.gr; Μοιράσου το με μια φίλη ή έναν φίλο!

Χρωματα....


mmdad

Recommended Posts

Ο γιος μου ειναι δαλτωνικος (με διαγνωση απο 2 οφθαλμιατρους - οχι μονο δικη μου εκτιμηση). Στην πραξη δεν βλεπει καποια χρωματα/αποχρωσεις σχετικα κοντα μεταξυ τους. Ας πουμε δεν ξεχωριζει το ανοικτο πρασσινο απο το κιτρινο. Το κοκκινο απο το καφε. Το μπλε απο το μωβ.. Το δε ροζ το βλεπει σαν γκρι. Δεν μπορει να δει ενα πρασσινο μονοπατι στο χωμα..

Ξερει πια χρωματα δεν βλεπει. Σαν τρικ εχει βρει οταν κανει ασκησεις με κωδικα χρωματων να τελειωνει χρωμα χρωμα. Δεν καταφερνει ομως καθε φορα να τελειωσει την ασκηση και τοτε αρχιζει να μουτζουρωνει περνοντας το ενα χρωμα πανω στο αλλο..

Μιλησα με την δασκαλα του (την εχω ενημερωσει για το προβλημα απο την αρχη της χρονιας) και μου ειπε οτι δεν την πειραζει τι χρωματα θα βαλει οταν απλα ζωγραφιζει αλλα στις ασκησεις πρεπει να χρησιμοποιει τα "σωστα" αλλιως δεν μπορει να αξιολογησει αν ξερει να κανει την ασκηση ή οχι. Προτινε να μαθει να γραφει/διαβαζει τα χρωματα πιο νωρις απο τους αλλους. Εγραψα στους μαρκαδορους το ονομα των χρωματων για να το διαβαζει αλλα το παιδι βγαζει μια αρνηση,,, Προτιμαει να γραφει ή να κανει αριθμητικη απο το να ζωγραφιζει.. Και οταν επιμενω κλαιμε καταληγουμε να κλαιμε και οι δυο...

Καμια ιδεα πως να τον βοηθησω?

Link to comment
Share on other sites


Διαφημίσεις


Δεν καταλαβαινω και καλα τι ασκησειε ειναι ςυτες που λες ....αλλα δεν δεχομαι και την απαντηση της δασκαλας.Απαξ και το παιδι δεν ξεχωριζει τα χρωματα πως να ζωγραφισει σωστα....μη τρελλαθουμε κιολας.Αυτη δεν μπορει να το βοηθαει δλδ το παιδι? Δε γινεται στιςνασκησεις να χρησιμοποιουνται μονο χρωματα εντονα που το παιδι να ειναι σε θεση να τα ξεχωριζει?

Link to comment
Share on other sites

Νομιζω οτι τον αφηνει ελευθερο να χρησιμοποιησει οτι χρωμα θελει αλλα και παλι μπερδευται το παιδι. αν και δεν ειναι τοσο σπανιος ο δαλτωνισμος δεν ξερω πως αντιμετωπιζεται στα σχολεια.

Link to comment
Share on other sites

δεν αντιλαμβανομαι τι ειδους ασκησεις ειναι αυτες που πρεπει να εχουν τα σωστα κατα την δασκαλα χρωματα,ωστε ετσι να μπορει να αξιολογησει αν το παιδι τις εχει κατανοησει και αρα κανει σωστα....εναλλακτικα, σε αυτες τις ασκησεις,γιατι η δασκαλα δεν προτεινει στον μικρο να χρησιμοποιει τα χρωματα τα οποια μπορει να αναγνωρισει αντι των αλλων που δεν μπορει??(νομιζω οτι καποια μπορει να τα βλεπει κανονικα ή δεν καταλαβα καλα??) αυτο δεν θα ελυνε το προβλημα οσον αφορα το μαθησιακο κομματι με την δασκαλα?? και δεν θα ανακουφιζε και το παιδι απο το να προσπαθει για κατι το οποιο το στεναχωρει??

εχω εναν μικρο πριγγηπα στην αγκαλια μου...

Link to comment
Share on other sites

το παιδι εχει ζοριστει προφανως.ας μη ζωγεαφισει και οταν το κανει ας το κανει οπως θελει,μη χειροτερα.μεγαλο πραγμα.αφηστε το να εκφραστει ελευθερα

7Ggjp2.png

 

Link to comment
Share on other sites


Διαφημίσεις

Οι ασκησεις που του βαζουν ειναι να κανει ενα χρωμα τα τετραγωνα και αλλο τους κυκλους πχ. Η να ζωγραφισει με το ιδιο χρωμα μια λεξη ασχετα με το αν ειναι γραμμενη με καλλιγραφικα γραμματα ή γραφομηχανης.

Link to comment
Share on other sites

Οι ασκησεις που του βαζουν ειναι να κανει ενα χρωμα τα τετραγωνα και αλλο τους κυκλους πχ. Η να ζωγραφισει με το ιδιο χρωμα μια λεξη ασχετα με το αν ειναι γραμμενη με καλλιγραφικα γραμματα ή γραφομηχανης.

 

Μια χαρά! Αυτό μπορεί να γίνει με τα χρώματα που μπορεί να διακρίνει το παιδί!

Ακόμα και αν η άσκηση θέλει συγκεκριμένα χρώματα, μπορεί να γίνει παραλλαγή.

Διαφορποιημένη διδασκαλία λεγεταια αυτό, και αυτή είναι η πιο απλή (και εύκολη για το δάσκαλο) μορφή της

Link to comment
Share on other sites

Και εγώ θα επιμείνω στο θέμα της δασκάλας σας.

 

Η άσκηση πχ. αυτή με τα σχήματα θα ήταν σωστή εάν το παιδί διάλεγε ένα χρώμα για τους κύκλους και εξασκηθεί να μην αφήνει το μολύβι κάτω πριν τελειώσει όλους τους κύκλους και ένα άλλο χρώμα μετά για τα τετράγωνα και πάλι να να μην αφήσει το μολύβι πριν τελειώσει όλα τα τετράγωνα κλπ κλπ. Την σύνθετη εντολή έτσι θα την είχε κάνει σωστά.

Χρόνο και εξάσκηση θέλει, να λύνει τις ασκήσεις διαφορετικά ανά κατηγορία και όχι με την σειρά που του δίνονται.

Το ίδιο και σε κάθε άσκηση με χρώμα. Ολοκληρώνει πρώτα με το ένα χρώμα μια κατηγορία και μετά το βάζει στην άκρη και επιλέγει άλλο.

Τώρα εάν απαιτείται να πρέπει να βάλει σώνει και καλά τα ''σωστά'' χρώματα όταν δεν μπορεί.....αυτό είναι βασανιστήριο σε ενα παιδί που ήδη έχει την πίεση του.

Είναι απίστευτη η πίεση που νιώθουν τα παιδιά όταν αισθάνονται οτι κανέναν δεν ικανοποιούν όπως είναι!!!

Link to comment
Share on other sites

Στην τάξη της κόρης μου (α' δημοτικού) υπάρχει ένα αγοράκι με αντίστοιχο πρόβλημα. Η μαμά του μας έλεγε ότι με τη δασκάλα χρησιμοποιούν κάποιες "συμβάσεις".

 

Για παράδειγμα, εάν η άσκηση απαιτεί 2 χρώματα, αντί για χρώματα ο μικρός μπορεί να χρησιμοποιήσει μολύβι και στυλό, ή μπογιά και μαρκαδόρο. Δύο διαφορετικά είδη τέλος πάντων. Απλώς, τον βάζει πάντα η δασκάλα να συμφωνεί μαζί της από την αρχή τι θα χρησιμοποιήσει και το γράφει αυτό και πάνω στο τετράδιο του, διορθώνοντας την εκφώνηση.

 

Εναλλακτικά, τον βάζει να χρησιμοποιεί διαφορετικά είδη γραμμών. Δηλαδή, γεμίζουμε τους κύκλους με ίσιες γραμμές (αντί για πράσινο), τα τετράγωνα με κυματιστές γραμμές (αντί για μπλε), τα τρίγωνα με μικρά κυκλάκια (αντί για κόκκινο) κλπ κλπ. Κάθε φορά όμως κάνουν στην αρχή την συμφωνία και η δασκάλα του αλλάζει την εκφώνηση, ή, αν έχει προλάβει να το προετοιμάσει στο σπίτι της του δίνει εξ' αρχής διαφοροποιημένες εκφωνήσεις.

 

Η μαμά του μικρού έλεγε ότι το σύστημα δουλεύει. Απ' ότι μας έλεγε κάνει κάποιες ασκήσεις για τα χρώματα και πώς να εξασκηθεί να παρακάμπτει το πρόβλημα, αλλά σε συνεννόηση με τη δασκάλα δεν το εμπλέκουν αυτό στο καθαρά μαθησιακό κομμάτι. Μήπως αν δοκιμάζατε κάτι τέτοιο;

Link to comment
Share on other sites

Ωραιες ιδες mariab. Θα της το προτινω. Αυτες τις μερες προσπαθω να τον μαθω να διαβαζει τα χρωματα αλλα αυτο δεν λυνει το προβλημα του γιατι θα πρεπει να γραφει πχ μεσα στον κυκλο το ονομα του χρωματος που θα πρεπει να χρησιμοποιησει.

Θα μιλησω ξανα με την δασκαλα του (αν και το ξερει απο τον Γεναρη του 2015 πριν ακομη παει το παιδι Α' ταξη) και θα μιλησω και με την οφθαλμιατρο μηπως εχει καμια ιδεα αλλα πως να το κανουμε... Αφου δεν τα βλεπει τα χρωματα δεν γινεται να δει τι εχει χρησιμοποιησει...

Link to comment
Share on other sites


Διαφημίσεις

Καλημερα και χρόνια πολλα! Πολύ περίεργη η επιμονη της δασκαλας στα χρωματα. Ο αδερφός μου έχει δαλτωνισμο και δεν θυμαμαι ποτε να μας προβληματισε. Ηταν παντα ο καλυτερος μαθητής της τάξης, πέρασε με το πρωτο στις πανελληνιες στην πιο υψηλόβαθμη σχολή, έχει μεταπτυχιακο, διδακτωρικο και εδώ και χρόνια μια πολύ καλη δουλεια. Θέλω να πω οτι το θεματακι αυτό καθόλου και σε τίποτε δεν τον εμπόδισε στην καθημερινοτητα του και στο να πέτυχει ολους του τους στοχους. Να χαίρεσαι το παιδάκι σου!

Link to comment
Share on other sites

Σε ευχαριστω Χριστινα. Εδω στις πρωτες ταξεις ειναι συμμαντικη η χρηση των χρωματων. Το ηξερα ηδη απο το μεγαλυτερο παιδι και για αυτο και την ενημερωσα αμεσως μολις το μαθαμε. Φοβαμαι οτι γενικα στο δημοτικο θα αντιμετωπισει προβληματα. Το ζητουμενο ειναι αυτα τα προβληματα να μην εμποδισουν την εξελιξη του. Εδω περνουν βαθμο (και μετραει) σε καθε εργασια οποτε αν κανει λαθος εχει λυσει λαθος την ασκηση (και εχω ηδη πραδειγνα απο το ποσο ευκολα αφηνουν παιδακια στην ιδια ταξη)

Link to comment
Share on other sites

Nομιζω οτι αν η δασκαλα εχει θεληση θα βρεθει λυση στο προβλημα.. σε αντιθετη περιπτωση .. αστα να πανε!!!! κι εγω δεν καταλαβαινω την επιμονη καποιων εκπαιδευτικων οταν ξερουν απο την αρχη οτι υπαρχει προβλημα. Ας βρουν μια εναλλακτικη!!!!

Link to comment
Share on other sites

Το χω πει και θα το ξαναπώ. Το Βέλγιο με αφήνει άφωνη στα εκπαιδευτικά του.... Να μιλήσεις με το διευθυντή του σχολείου. Μην πας παρακαλετή. Το παιδί εμπίπτει σε ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες (άσχετο αν το πρόβλημα είναι τεχνικό μόνο) και οφείλουν να αξιοποιήσουν τη διαφοροποιημένη διδασκαλία. Αν η δασκάλα δεν ξέρει πώς να φροντίσει να μάθει. Κι αν δεν την υποστηρίζει το σχολείο κακώς κάκιστα.

 

Η αντίστοιχη αμερικάνα μαμά θα έκανε μήνυση να ξέρεις....

FLcUp3.png0BQfp3.png
Link to comment
Share on other sites

Λάβετε μέρος στην συζήτηση

Μπορείτε να δημοσιεύσετε το κείμενό σας τώρα και να ολοκληρώσετε την εγγραφή σας αργότερα. Εάν έχετε ήδη όνομα/λογαριασμό χρήστη, συνδεθείτε τώρα για να δημοσιεύσετε με το όνομα χρήστη σας.
Προσοχή: Η δημοσίευσή σας θα χρειαστεί να εγκριθεί από τους διαχειριστές πριν αναρτηθεί στο φόρουμ.

Guest
Απάντηση σε αυτό το θέμα...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Ο σύνδεσμος εμπεδώθηκε αυτόματα.   Εμφάνιση URL ως απλό σύνδεσμο

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Δημιουργία νέου...