Jump to content
➔ ParentsCafe.gr
  • Tell a friend

    Love Parents.org.gr? Tell a friend!

Σύμφωνο ελεύθερης συμβίωσης αντί γάμου


Recommended Posts

Τα ετερόφυλα ζευγάρια που συμβιώνουν χωρίς γάμο θα μπορούν στο εξής να επισημοποιήσουν τη σχέση τους με μια έγγραφη συμφωνία που θα καταθέτουν στο Ληξιαρχείο, όπως προβλέπει το σχέδιο νόμου που προωθεί το υπουργείο Δικαιοσύνης και σύντομα θα γίνει νόμος του κράτους.

 

Σχετικά links

Έρχονται τα... ''διαζύγια express''

Τα ετερόφυλα ζευγάρια που συμβιώνουν χωρίς γάμο θα μπορούν στο εξής να επισημοποιήσουν τη σχέση τους με μια έγγραφη συμφωνία που θα καταθέτουν στο Ληξιαρχείο, όπως προβλέπει το σχέδιο νόμου που προωθεί το υπουργείο Δικαιοσύνης και σύντομα θα γίνει νόμος του κράτους.

Είναι το λεγόμενο «Σύμφωνο ελεύθερης συμβίωσης», ένα συμβολαιογραφικό έγγραφο δηλαδή το οποίο θα μπορεί να υποκαταστήσει το γάμο, διασφαλίζοντας στα δύο μέρη τα οφέλη που απορρέουν από αυτόν.

 

Όπως αναφέρεται σε δημοσίευμα των Νέων Σαββατοκύριακο, η πράξη αυτή θα τους καθιστά ουσιαστικά συζύγους, με όλα σχεδόν τα δικαιώματα και τις υποχρεώσεις, αλλά και με μια σημαντική διαφορά: θα έχουν τη δυνατότητα να χωρίσουν, αποφεύγοντας τη διαδικασία του διαζυγίου.

 

Κατά τα άλλα, ό,τι ισχύει ό,τι ισχύει για τους συζύγους σε θέματα παιδιών και γονικής μέριμνας ή υιοθεσίας, όπως και σε ασφαλιστικά, συνταξιοδοτικά ή σε ζητήματα δημοσιοϋπαλληλικού δικαίου, θα ισχύει και στην περίπτωση της σύναψης συμφώνου ελεύθερης συμβίωσης.

 

Το σύμφωνο θα λύνεται αυτοδικαίως, εάν ο ένας από τους δύο παντρευτεί με τρίτο πρόσωπο ή αν το ένα μέρος δηλώσει με συμβολαιογραφική πράξη την επιθυμία του να ακυρωθεί, με την προϋπόθεση ότι η δήλωση θα κοινοποιηθεί με δικαστικό επιμελητή και στο άλλο μέρος.

 

Η νέα νομοθετική ρύθμιση στηρίζεται σε απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Δικαιωμάτων του Ανθρώπου, με την οποία έχει υπαχθεί η εξώγαμη συμβίωση στο πεδίο της διάταξης (άρθρο 8 της Ευρωπαϊκής Σύμβασης για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου) που προστατεύει την ιδιωτική και οικογενειακή ζωή.

Μην εκνευρίζεσαι αν ο γειτονάς σου,εχει το στέρεο ανοιχτό στις 2 το πρωί,τηλεφωνησέ του στις 4 και πες του πόσο σου άρεσε...

Link to comment
Share on other sites


Διαφημίσεις


Πείτε με χαζή αλλά δεν καταλαβαίνω τη διαφορά από τον πολιτικο γάμο... :oops: Πάντως δεν διαφωνω, στο μόνο σημείο που διαφωνω ειναι η λύση του συμφωνητικού γιατί να γίνεται με μια κοινοποίηση απο δικαστικο επιμελητη... μου φαίνεται πολύ προχειρο(σκεπτομενη οτι μπορει του καλου μου να του τη δωσει μετα απο μια κριση, να δηλωση οτι επιθυμει τη λυση του γαμου και ... να μεινω με το χαρτι του δικαστικου στο χέρι! :shock: Αν και απο την αλλη αν ήθελα να τον ξεφορτωθω θα ηταν το ιδανικοτερο :lol: )

Link to comment
Share on other sites

Δεν είναι γάμος, αρα -αν χρειαστεί- δε μπαίνεις σε διαδικασία διαζυγίου. Και πληροφοριακά, στην πιο εύκολη (θεωρητικά) περίπτωση συνεναιτικού διαζυγίου χωρίς παιδιά, χρειάζεται πάνω από ένας χρόνος για να ξεμπλέξεις. Ενώ με το σύμφωνο ελεύθερης συμβίωσης στέλνεις τον επιμελητή ή κάνεις έναν γάμο και ξεμπλέκεις! :lol:

Ουσιαστικά εχεις τα ωφέλη του παντρεμένου, χωρίς να εισαι.

EXXQp3.pngAIzKp2.png
Link to comment
Share on other sites

Νομίζω ότι πρώτη και μεγαλύτερη διαφορά από το γάμο - πολιτικό ή θρησκευτικό - είναι ο τρόπος λύσης του συμφώνου. Ακριβώς για αυτό, είναι και εντελώς διαφορετική η ψυχολογία όταν συνάπτεις αυτό το σύμφωνο. Εκφράζει μια δέσμευση (σε επίπεδο νομικό) πολυ πιο χαλαρή από αυτή του γάμου.

 

Δευτερεύουσες, αλλά επίσης σημαντικές, διαφορές:

- Οι περιουσιακές σχέσεις ρυθμίζονται με το σύμφωνο (φαντάζομαι ακριβώς επειδή η λύση του δεν γίνεται δικαστικά). Αντίθετα, πόσα παντρεμένα ζευγάρια έχουν κάνει το περίφημο prenuptial agreement (αλήθεια, είμαι βέβαιη ότι στην πράξη γίνεται και εδώ , αλλά δεν είμαι σίγουρη και αν μπορεί να σταθεί ενώπιον δικαστηρίου, ας με διαφωτίσει κάποιος); Επίσης, το νομοσχέδιο λέει ότι αν δεν υπάρχει ειδική ρύθμιση για ό,τι αποκτήθηκε κατά τη διάρκεια της συμβίωσης, τότε υπάρχει αξίωση στα αποκτήματα. Το ίδιο ισχύει και για το γάμο, αλλά εκεί η αξίωση ξεκινά ήδη από το 1/3 της περιουσίας και μπορεί κανείς να αποδείξει ότι δικαιούται και περισσότερα. Στο σύμφωνο δεν υπάρχει το τεκμήριο του 1/3.

 

- Αν ένας εκ των δύο αποβιώσει χωρίς διαθήκη, τότε ο σύντροφος δικαιούται το 1/6 (εφόσον υπάρχουν παιδιά), ενώ στο γάμο το 1/4 κ.οκ.

 

Φορολογικά και ασφαλιστικά δεν ξέρω βρε παιδιά αν εξομοιώνεται με το γάμο, δεν είδα κάτι τέτοιο στο νομοσχέδιο, αλλά μάλλον μου διαφεύγει κάτι :roll:

 

Ιδού και το λινκ:

 

http://www.ministryofjustice.gr/files/09-10-2008-sxedio_nomou_oikogeneia.pdf

 

:D

Link to comment
Share on other sites


Διαφημίσεις

Δεν ήθελαν που δεν ήθελαν τα τελευταία χρόνια από ότι βλέπω τριγύρω μου να παντρεύονται οι άντρες.....τώρα...ήρθε και αυτό και μια χαρά τους βόλεψε!!!!!!!!!!!!! :lol::lol::lol::lol::lol:

n3kPp3.png

zewgp3.png

Link to comment
Share on other sites

Πιστεύω πως ανάγκη προστασίας είχαν και έχουν τα ομοφυλόφυλα ζευγάρια και όχι τόσο τα ετερόφυλα.

Γι'αυτό και η ρύθμιση αυτή άνοιξε τους ασκούς του Αιόλου.

 

Τα ετερόφυλα ζευγάρια μπορούν να παντρευτούν ή να συμβιώσουν με την προστασία του νόμου, ενώ οι ομοφυλόφυλοι δεν μπορούν να κάνουν τίποτα απ'αυτά. Είναι κατάφωρη αδικία πιστεύω και πρέπει να αποκατασταθεί.

 

Προς το παρόν οι ομοφυλόφυλοι που ζουν σαν ζευγάρι, θα πρέπει να ρυμίζουν τις σχέσεις τους με άλλους τρόπους (μεταβιβάσεις ακινήτων, διαθήκες, συμβόλαια, ιδιωτικά συμφωνητικά κλπ) που όμως δεν είναι πάντα αποτελεσματικοί.

Link to comment
Share on other sites

Συμφωνώ απόλυτα με την Ursa. Έχω την εντύπωση ότι το νομοσχέδιο στην αρχική του μορφή κάλυπτε και τα ομόφυλα ζευγάρια αλλά αργότερα η πρόβλεψη αυτή απαλείφηκε (...), αποδυναμώνοντάς το κατά τη γνώμη μου.

Link to comment
Share on other sites

Δυστυχως δεν υπηρχε οταν παντρευτηκα...

Τωρα αν θελω να χωρισω θα μου στοιχισει τουλαχιστον 2 χιλιαρικα και αυτο αν γινει συνενετικα χωρις να χρειαστουν να γινουν δικαστηρια κλπ...(και οπως προαναφερθηκε τουλαχιστον ενα χρονο ταλαιπωριας)

Οι δικηγοροι θα κλαινε με μαυρο δακρυ..

Καλα κανανε και φτιαξανε κατι τετοιο.. χρειαζοτανε.

O5Lop2.png

kIP3p2.png

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Create New...