Jump to content
➔ ParentsCafe.gr
  • Tell a friend

Love Parents.org.gr? Tell a friend!

Πως θα κοιμηθει μονος του;

marie_

Recommended Posts

Καλησπερα σε ολους! Ο γιος μου ειναι 11 μηνων και με τον υπνο δεν εχουμε τις καλυτερες σχεσεις. Θελω να του μαθω να κοιμαται μονος του. Υπαρχει καποιος τροπος εκτος απο την μεθοδο κοιμησου παιδι μου που δεν θελω να την δοκιμασω; Σας ευχαριστω!

3-1-2014 Καλως ηρθες μικρε μου πριγκιπα!

Διαφημίσεις

Γειά σου, marie! Και εγώ έχω τον ίδιο προβληματισμό... ο δικός μου κοντεύει να χρονίσει αλλά κοιμάται ακόμη στην αγκαλιά μου μετά από θηλασμό - όχι με το στήθος στο στόμα πλέον, πιπιλίζοντας τον αντίχειρα ή και τίποτα... αλλά όταν τον βάζω στο κρεβάτι του ξύπνιο, σηκώνεται όρθιος αμέσως και αρχίζει να "μιλάει", να γυρίζει κτλ... σκέφτομαι τώρα που θα έχω άδεια σε λίγο, να εφαρμόσω τα εξής - θα τον βάζω στο κρεβάτι και θα κάθομαι απέναντι σε ένα κρεβάτι που έχω στο δωμάτιό του περιμένοντας μέχρι να αποκοιμηθεί μόνος του... όση ώρα και να πάρει... δεν θα τον παίρνω αγκαλιά, στην χειρόερη θα του μιλήσω λίγο "νάνι-νάνι" και δεν θα φεύγω μέχρι να κοιμηθεί... μετά, αφού μάθει να κοιμάται απλά με την παρουσία μου στο δωμάτιο, θα αρχίσω να απομακρύνομαι σιγα-σιγά... ξέρω ότι μπορεί να πάρει πολύ περισσότερες μέρες σε σχέση με την μέθοδο του κλάματος αλλά το προτιμώ από το κλάμα... διάβασα στο νήμα "Πώς κοιμίζετε τα παιδιά σας πως δυο κοπέλες εφάρμοσαν κάτι παρόμοιο" και το πέτυχαν. Τώρα, αν θα παλλινδορμήσει μετά με τα δόντια ή με κάτι άλλο, δεν ξέρω τί θα κάνω...

793cp3.png

Γειά σου, marie! Και εγώ έχω τον ίδιο προβληματισμό... ο δικός μου κοντεύει να χρονίσει αλλά κοιμάται ακόμη στην αγκαλιά μου μετά από θηλασμό - όχι με το στήθος στο στόμα πλέον, πιπιλίζοντας τον αντίχειρα ή και τίποτα... αλλά όταν τον βάζω στο κρεβάτι του ξύπνιο, σηκώνεται όρθιος αμέσως και αρχίζει να "μιλάει", να γυρίζει κτλ... σκέφτομαι τώρα που θα έχω άδεια σε λίγο, να εφαρμόσω τα εξής - θα τον βάζω στο κρεβάτι και θα κάθομαι απέναντι σε ένα κρεβάτι που έχω στο δωμάτιό του περιμένοντας μέχρι να αποκοιμηθεί μόνος του... όση ώρα και να πάρει... δεν θα τον παίρνω αγκαλιά, στην χειρόερη θα του μιλήσω λίγο "νάνι-νάνι" και δεν θα φεύγω μέχρι να κοιμηθεί... μετά, αφού μάθει να κοιμάται απλά με την παρουσία μου στο δωμάτιο, θα αρχίσω να απομακρύνομαι σιγα-σιγά... ξέρω ότι μπορεί να πάρει πολύ περισσότερες μέρες σε σχέση με την μέθοδο του κλάματος αλλά το προτιμώ από το κλάμα... διάβασα στο νήμα "Πώς κοιμίζετε τα παιδιά σας πως δυο κοπέλες εφάρμοσαν κάτι παρόμοιο" και το πέτυχαν. Τώρα, αν θα παλλινδορμήσει μετά με τα δόντια ή με κάτι άλλο, δεν ξέρω τί θα κάνω...

Αν είσαι συνεπής θα πετύχει, ακόμα κι αν πάρει πολλές μέρες. Βάλε του ταυτόχρονα και κανένα νανούρισμα και δώσε του και ένα αρκουδάκι στην κούνια, έτσι ώστε να συνδυάσει και κάτι άλλο πλην της παρουσίας σου με τον ύπνο. Πάντως, αν δεν έχει ενδιάμεσα ξυπνήματα, έχεις ακόμα μεγαλύτερο περιθώριο χρόνου να προσπαθήσεις γιατί τουλάχιστον κοιμάται μετά μονορούφι.

Ο γιος μου για παράδειγμα δεν ξυπνούσε ποτέ τη νύχτα, αλλά το βραδυνό κοίμισμα ήταν μαρτύριο! Παρ' όλα αυτά τον κοιμίζαμε μέχρι 18 μηνών, γιατί είχαμε την "πολυτέλεια" ότι μετά κοιμόταν όλη τη νύχτα. Στο ενδιάμενο προσπαθούσαμε κι εμείς σιγά - σιγά με τον παραπάνω τρόπο να "αφαιρούμε" την παρουσία μας. Μάλιστα το είχαμε σχεδόν καταφέρει, αλλά κάποια στιγμή, όπως λες, παλλινδρόμησε και χρειάστηκε στο τέλος και μια ώρα κλάματος ένα βράδυ και από τότε όλα ΟΚ.

Στην δική μας περίπτωση βέβαια η "παλλινδρόμηση" προέκυψε όταν λείψαμε κάποιες μέρες και τον κοίμισαν οι γιαγιάδες, αλλιώς θα είχε προχωρήσει το πράγμα και δεν θα χρειαζόταν ούτε αυτή η ώρα κλάματος. Πάντως, σε προειδοποιώ ότι κλάμα θα έχεις ακόμα και όταν είσαι δίπλα του μέσα στο δωμάτιο και δεν τον παίρνεις αγκαλιά ή όταν θα αρχίσεις να επιχειρείς να φεύγεις από το δωμάτιο. Εκεί είναι που πρέπει να επιμείνεις για να έχεις όσο το δυνατόν λιγότερα πισωγυρίσματα.

Καλή επιτυχία!

ο δικός μου κοντεύει να χρονίσει αλλά κοιμάται ακόμη στην αγκαλιά μου μετά από θηλασμό - όχι με το στήθος στο στόμα πλέον, πιπιλίζοντας τον αντίχειρα ή και τίποτα... αλλά όταν τον βάζω στο κρεβάτι του ξύπνιο, σηκώνεται όρθιος αμέσως και αρχίζει να "μιλάει", να γυρίζει κτλ...

...οπως παντα συμφωνω σε ολα οσα λεει η φιλη Deena, ομως, αφου οταν τον βαζεις στο κρεβατι του δεν κλαιει παρα μονο μιλαει και στριφογυρναει, γιατι δεν δοκιμαζεις να τον αφησεις λεγοντας του οι θα κανει νανι τωρα και να φυγεις? Να δεις τι θα γινει... Βαλτου και κανενα σεντονακι-μαξιλαρακι-αγαπημενο κουκλακι μαζι του, να δεις πως θα αντιδρασει.

Θα ειναι πραγματικα θαυμα να ηταν ετσι ανωδυνο, αλλα αφου δεν κλαιει δοκιμασε το!

veMDp3.png

Διαφημίσεις

Deena, σε ευχαριστώ για το σχόλιο. Όχι, έχουμε ακόμη 1-2 ξυπνήματα ενδιάμεσα στα οποία και τρώει, μάλιστα, αρκετή ποσότητα γάλακτος. Λες αυτό να εμποδίσει την επιτυχία του εγχειρήματος κατά κάποιον τρόπο? γιατί σίγουρα νυχτιάτικα δεν θα του κάνω εκπαιδεύσεις πέρα από αυτό που θέλω να κάνω πριν τον βραδυνό ύπνο... παιχνιδάκια και μουσικές φοβάμαι να του βάλω μην δημιουργήσει νέα συσχέτιση ύπνου... μιας και θα μπω σε αυτό το λούκι, ας μάθει, τουλάχιστον, να κοιμάται χωρίς τίποτα. Μέχρι τώρα δεν χρειαζόταν κάτι από αυτά... φοβάμαι μην τρομάζει αμά ξυπνάει και βρίσκει τίποτα αντικείμενα στο κρεβάτι που δεν έχει συνηθίσει... διάβασα ότι οι κοπέλες που προανέφερα χρειάστηκαν η μια 1 και η άλλη δυο μήνες... εσύ πόσο καιρό ήθελες για να τα καταφέρετ "σχεδόν" πριν πας στη μέθοδο του κλάματος? εγώ λέω να τον παρηγορώ με λόγι και, το πολύ-πολύ, άιντε κανένα χαδάκι, να μην φτάσουμε στην αγκαλιά δηλαδή...

793cp3.png

Τώρα πώς κοιμάται το παιδι; Επίσης, πως ειναι το ημερήσιο προγραμμα σας όσον αφορά σε υπνους, δραστηριότητες και γεύματα;

Καλησπερα! Κοιμαται στην αγκαλια με τραγουδακια και σςςςςς. Κανει 2 υπνους μεσα στην ημερα συνολο 1,5-2 ωρες. Θηλαζει οποτε θελει οταν δεν λειπω στη δουλεια και τρωει 3 γευματα στερεων πολυ καλες ποσοτητες. Εχει πολυ ενεργεια ολη μερα,περπαταει εδω και ενα μηνα. Βγαινουμε με το καροτσι σχεδον καθε μερα και φροντιζουμε ειτε εγω ειτε ο αντρας μου να τον ξεθεωνουμε στο παιχνιδι. Κανει πολυ ανησυχο υπνο, ξυπναει πολλες φορες και προσπαθω ειτε με χαδακια ειτε με πιπιλα να τον ξανακοιμισω. Αν δεν πετυχει τον θηλαζω κι αν ειναι πολυ ανησυχος τον παιρνω στο κρεβατι μας γιατι δεν εχω κουραγιο να πηγαινοερχομαι. Εχω δοκιμασει να τον αφησω στο κρεβατι και να του κραταω το χερι για να κοιμηθει αλλα ουρλιαζει.

Deena, σε ευχαριστώ για το σχόλιο. Όχι, έχουμε ακόμη 1-2 ξυπνήματα ενδιάμεσα στα οποία και τρώει, μάλιστα, αρκετή ποσότητα γάλακτος. Λες αυτό να εμποδίσει την επιτυχία του εγχειρήματος κατά κάποιον τρόπο? γιατί σίγουρα νυχτιάτικα δεν θα του κάνω εκπαιδεύσεις πέρα από αυτό που θέλω να κάνω πριν τον βραδυνό ύπνο... παιχνιδάκια και μουσικές φοβάμαι να του βάλω μην δημιουργήσει νέα συσχέτιση ύπνου... μιας και θα μπω σε αυτό το λούκι, ας μάθει, τουλάχιστον, να κοιμάται χωρίς τίποτα. Μέχρι τώρα δεν χρειαζόταν κάτι από αυτά... φοβάμαι μην τρομάζει αμά ξυπνάει και βρίσκει τίποτα αντικείμενα στο κρεβάτι που δεν έχει συνηθίσει... διάβασα ότι οι κοπέλες που προανέφερα χρειάστηκαν η μια 1 και η άλλη δυο μήνες... εσύ πόσο καιρό ήθελες για να τα καταφέρετ "σχεδόν" πριν πας στη μέθοδο του κλάματος? εγώ λέω να τον παρηγορώ με λόγι και, το πολύ-πολύ, άιντε κανένα χαδάκι, να μην φτάσουμε στην αγκαλιά δηλαδή...

1-2 ξυπνηματα ειναι φυσιολογικά νομίζω για την ηλικία του, αν και πολλοί υποστηρίζουν το αντίθετο. Το ζήτημα ειναι να ξυπνάει όντως απο την πείνα και οχι απο συνήθεια. Απο την στιγμή που το παιδι τρώει και ξανακοιμαται, δεν νομίζω να ειναι τροχοπέδη στην προσπάθεια σου για εκπαιδευση.

Όσο για την μουσική και το αρκουδάκι το ζητούμενο ειναι όντως να δημιουργηθεί association με αυτά, καθώς δεν χρειάζεται παρουσία του γονιου για να "αναπαραχθουν". Αν τα φοβάσαι βέβαια, δεν ειναι ότι δεν μπορείς να τα καταφέρεις και χωρίς αυτά!

Εγω στις 2-3 εβδομάδες απο τότε που άρχισα να τον κοιμίζω απευθείας στην κουνια (μέχρι τότε είχα περαςει απο πολλά στάδια : αγκαλιά, ρηλαξ, ξαπλωμένοι μαζι στο κρεβάτι) είχα φτάσει στο σημείο να βάζω μουσική και να φεύγω απο το δωμάτιο και κοιμόταν. Μετα ήρθαν τα πάνω κάτω με τις γιαγιάδες και άρχισα απο την αρχή αλλα ποτε δεν επανηλθαμε, στην καλύτερη βραδιά κοιμόταν σε 30' με χάδι στην πλάτη, στην χειρότερη έκανε ακομα και 1,5 ώρα πάλι με χάδι στην πλάτη...μπορεί να τον έπαιρνε ο ύπνος, αλλα μόλις κάναμε να σηκώσουμε το χέρι μας, ξυπνουσε κι έκλαιγε.

Την επόμενη μια τέτοιας βραδιάς αποφάσισα να τον αφήσω κατευθείαν χωρίς χάδια κλπ, αλλα μόνο με την μουσική του. Το πρώτο τέταρτο μπήκα 2 φορές στο δωμάτιο, καθώς έκλαιγε-φώναζε. Οταν με έβλεπε, χωρίς καν να τον πλησιασω, έπεφτε κάτω και σταματούσε τις φωνές. Μετα το τέταρτο δεν ξαναμπηκα, φώναζε επι 45' ώσπου ξάπλωσε και κοιμηθηκε. Δεν ήταν εύκολα αυτα τα 45' αλλα δεν άντεχα άλλο, είχα μόλις μάθει ότι είμαι έγκυος πάλι και οι αντοχές μου ήταν ήδη οριακές.

Ο δικός σου ειναι λίγο μικρουλης βέβαια ακομα, ο δικός μου ήταν τότε 18 μηνών και ήταν πλέον εμφανές ότι ήταν ικανός να κοιμηθει μόνος του απλά προτιμούσε παρέα παρά την είχε ανάγκη!

Καλησπερα! Κοιμαται στην αγκαλια με τραγουδακια και σςςςςς. Κανει 2 υπνους μεσα στην ημερα συνολο 1,5-2 ωρες. Θηλαζει οποτε θελει οταν δεν λειπω στη δουλεια και τρωει 3 γευματα στερεων πολυ καλες ποσοτητες. Εχει πολυ ενεργεια ολη μερα,περπαταει εδω και ενα μηνα. Βγαινουμε με το καροτσι σχεδον καθε μερα και φροντιζουμε ειτε εγω ειτε ο αντρας μου να τον ξεθεωνουμε στο παιχνιδι. Κανει πολυ ανησυχο υπνο, ξυπναει πολλες φορες και προσπαθω ειτε με χαδακια ειτε με πιπιλα να τον ξανακοιμισω. Αν δεν πετυχει τον θηλαζω κι αν ειναι πολυ ανησυχος τον παιρνω στο κρεβατι μας γιατι δεν εχω κουραγιο να πηγαινοερχομαι. Εχω δοκιμασει να τον αφησω στο κρεβατι και να του κραταω το χερι για να κοιμηθει αλλα ουρλιαζει.

Εχε το νου σου μήπως ειναι υπερβολικά κουρασμένος την ώρα του βραδινου ύπνου, αυτο δυσκολεύει την κατάσταση και ευνοεί και τα ενδιάμεσα ξυπνηματα. Τι ώρα κοιμάται το βράδυ και μετα απο πόση ώρα σε σχέση με την ώρα που ξυπνάει απο τον τελευταίο υπνο; Στην ηλικία του μικρού σου η γνώμη μου ειναι ότι οποιαδήποτε ώρα μετα τις 21.00 (και πολυ λέω) ειναι ΠΟΛΥ αργά!!!

Πάντως, μπορείς σιγά-σιγά να προσπαθείς να τον βάζεις στην κουνια πριν αποκοιμηθει πλήρως. Αν κλάψει προσπαθείς να τον ηρεμήσεις, ακομα και παίρνοντας τον πάλι αγκαλιά, μετα τον ξαναξαπλωνεις κλπ. Θέλει πολλή υπομονή, τις πρώτες νύχτες μπορεί να πάρει ακομα και 2 ώρες, ειναι φυσιολογικό. Στόχος σου θα ειναι πάντα, ακομα κι αν χρειαστεί να μείνεις στο δωμάτιο 2 ώρες, στο τέλος να κοιμηθει μόνος στην κουνια. Μέρα με την μέρα αν εισαι σταθερή θα βελτιώνεται. Επαναλαμβάνω ότι πιθανότατα να έχεις κλάμα ακομα και με σένα παρούσα στο δωμάτιο. Για εμένα προσωπικά, ένας απο τους λόγους που με κάνανε να τον αφήσω μόνο του στο δωμάτιο ήταν το γεγονός ότι καταλάβαινα ότι απο ένα σημείο και πέρα ταραζοταν περισσότερο βλέποντας με στο δωμάτιο, γιατι ήθελε μεν να κοιμηθει, αλλα ταυτόχρονα ήθελε αγκαλιά, χάδια κλπ.

Εχε το νου σου μήπως ειναι υπερβολικά κουρασμένος την ώρα του βραδινου ύπνου, αυτο δυσκολεύει την κατάσταση και ευνοεί και τα ενδιάμεσα ξυπνηματα. Τι ώρα κοιμάται το βράδυ και μετα απο πόση ώρα σε σχέση με την ώρα που ξυπνάει απο τον τελευταίο υπνο; Στην ηλικία του μικρού σου η γνώμη μου ειναι ότι οποιαδήποτε ώρα μετα τις 21.00 (και πολυ λέω) ειναι ΠΟΛΥ αργά!!!

Πάντως, μπορείς σιγά-σιγά να προσπαθείς να τον βάζεις στην κουνια πριν αποκοιμηθει πλήρως. Αν κλάψει προσπαθείς να τον ηρεμήσεις, ακομα και παίρνοντας τον πάλι αγκαλιά, μετα τον ξαναξαπλωνεις κλπ. Θέλει πολλή υπομονή, τις πρώτες νύχτες μπορεί να πάρει ακομα και 2 ώρες, ειναι φυσιολογικό. Στόχος σου θα ειναι πάντα, ακομα κι αν χρειαστεί να μείνεις στο δωμάτιο 2 ώρες, στο τέλος να κοιμηθει μόνος στην κουνια. Μέρα με την μέρα αν εισαι σταθερή θα βελτιώνεται. Επαναλαμβάνω ότι πιθανότατα να έχεις κλάμα ακομα και με σένα παρούσα στο δωμάτιο. Για εμένα προσωπικά, ένας απο τους λόγους που με κάνανε να τον αφήσω μόνο του στο δωμάτιο ήταν το γεγονός ότι καταλάβαινα ότι απο ένα σημείο και πέρα ταραζοταν περισσότερο βλέποντας με στο δωμάτιο, γιατι ήθελε μεν να κοιμηθει, αλλα ταυτόχρονα ήθελε αγκαλιά, χάδια κλπ.

Απο τον μεσημεριανο του υπνο ξυπναει γυρω στις 6 και για βραδυ κοιμαται κατα τις 9.30. Εχω παρατηρησει οτι κοιμαται καλυτερα οταν ειναι αρκετα κουρασμενος.

Ειχα δοκμασει για 2-3 μερες να τον βαζω στην κουνια και με χαδακια να τον κοιμιζω εκει και πετυχε αλλα μετα που χρειαστηκε να τον κοιμισει αλλος δεν τα καταφερε κ εγω σταματησα. Να τον κοιμιζω για αρχη με χαδακια μεσα στην κουνια η να τον βαζω στην κουνια κ απλα να καθομαι διπλα και να του κανω σςςςς;

Διαφημίσεις

Deena, λες να το δοκιμάσω με την μουσική? να πάρω αυτά τα Player που έχουν και προβολέα με αστεράκια και άλλα? το σκεφτόμουν η αλήθεια είναι... απλά λέω, μέχρι ποιά ηλικία μπορεί να "πιάνει" αυτό το κόλπο?... Marie, έχουμε σχεδόν ίδιο πρόγραμμα ύπνων και φαγητού, μόνο που ο δικός μας πλεόν είναι σε μετάβαση προς έναν ημερήσιο ύπνο και τις περισσότερες μέρες δεν κάνει τον απογευματινό. Τις τελευταίες μέρες παρατήρησα ότι όταν ξύπναγε στις 6 ή ακόμη και λίγο νωρίτερα στις 17.30 μετά δεν ήθελε με τίποτα να κοιμηθεί πριν τις 10 το βράδυ, δεν προλάβαινε να κουραστεί... ο δικός μας θέλει τουλάχιστον τετράωρο τώρα για να νυστάξει μέσα στην ημέρα και μετά τον μεσημεριανό ύπνο αντέχει και 6 ώρες μέχρι τον βραδυνό αν ο μεσημεριανός ήταν τουλάχιστον 1,5 ώρα.

793cp3.png

Zorro κι μενα βλεπω οτι σιγα σιγα κοβει τον ενα υπνο αλλα τον πρωινο. Παντα κοιμοταν περισσοτερο το μεσημερι. Ισως δοκμασω να τον βαζω νωριτερζ για μεσημερι.

Οσο για το αλλο θεμα να τον αφηνω στο κρεβατι κ να στεκομαι διπλα η να τον αγγιζω-χαιδευω;

Κορίτσια καλησπέρα και συγγνώμη για την καθυστερημένη απάντηση.

Marie μπορείς να κανείς κάτι ενδιάμεσο, δηλαδή στην αρχή, αφού τον αγκαλιαςεις, του δώσεις φιλακια, πεις καληνύχτα κλπ τον αφήνεις στην κουνια και ξαπλωνεις παραδίπλα. Όσο δεν γκρινιάζει μπορείς απλά να περιμένεις ξαπλωμένη κάνοντας ότι κοιμάσαι, αν γκρινιαξει πας, τον χαϊδεύεις λίγο μέχρι να χαλαρώσει και πάλι απο την αρχή. Εξαρτάται και πόσο προσαρμοστικο ειναι το κάθε παιδι!

Zorro εγω έχω ένα παιχνίδι-πιγκουινακι της Fischer price που παίζει μουσική αλλα ειναι και προβολέας, αναλόγως με την λειτουργία που θα επιλεξεις. Δεν ειναι απο αυτα που κρεμιουνται στην κουνια, αλλα απο αυτα που τα ακουμπάς σε ένα τραπεζάκι/κομοδινακι. Εμένα με έχει βολέψει πολυ, το κουβαλάω συνεχώς μαζι μου!!!!

Κορίτσια τους 2 υπνους κρατήστε τους όσο μπορείτε περισσότερο, η προτεινόμενη ηλικία μετάβασης σε έναν ύπνο ειναι 15-18 μηνών. Καλύτερο ειναι να προσπαθήσετε να φέρετε τον μεσημεριανό υπνο νωρίτερα παρά να κόψετε τόσο νωρίς έναν υπνο! Γενικά πάντως, ο ύπνος που κόβεται ειναι ουσιαστικά ο τελευταίος της μέρας, με ταυτόχρονη μεταφορα του προηγούμενου ύπνου πιο αργά. Στην περίπτωση σας δηλαδή οταν έρθει η ώρα θα κοπεί ο σημερινός μεσημεριανός και θα μεταφερθεί αργότερα ο πρωινος, ο οποίος έτσι θα μετατραπεί σε μεσημεριανό!

Deena μου, δεν γίνεται με τίποτα να παρατείνω την κατάσταση με τους δυο ημερησίους ύπνους - είναι επιβεβαιωμένο, όταν ο δικός μας ξυπνάει έστω και 17.30 - μετά πριν τις 10 το βράδυ δεν μπορεί να κοιμηθεί... εγώ βλέπω ότι τώρα το καλύτερο που μας ταιριάζει σε αυτή την φάση είναι ένας ύπνος των 2-2.15 ωρών μεταξύ 12 και 14.15 ή λίγο πιο αργά...γιατί αντέχει 6 ώρες και κουράζεται χωρίς να φτάνει σε υπερένταση μέχρι τις 20.00 και μετά - άλλαγμα, πλύσιμο, θηλασμός για 10' και κοιμάται κατευθείαν πολύ γρήγορα, δηλαδή 20.30 σίγουρα κοιμάται... απλά, ακόμη δεν έχω καταφέρει να το εφαρμόζω καθημερινά, γιατί καμιά φορά ακόμη νυστάζει στις 11 το πρωί, κάνει μια ώρα ύπνο και αναγκαζόμαστε να κάνουμε μια ώρα ύπνο ακόμη 16.30-17.30, όπου και τον ξυπνάεω με το ζόρι - κάνοντας φασαρία δηλαδή, και τότε πάει πολύ αργα΄για τον βραδυνό... ελπίζω, όμως, ότι είμαστε στη μετάβαση.

Αυτό το να κοιμάται μόνος του με την μουσικούλα το βράδυ άραγε είναι εύκολο να το μάθει το παιδί;

793cp3.png

Deena μου, δεν γίνεται με τίποτα να παρατείνω την κατάσταση με τους δυο ημερησίους ύπνους - είναι επιβεβαιωμένο, όταν ο δικός μας ξυπνάει έστω και 17.30 - μετά πριν τις 10 το βράδυ δεν μπορεί να κοιμηθεί... εγώ βλέπω ότι τώρα το καλύτερο που μας ταιριάζει σε αυτή την φάση είναι ένας ύπνος των 2-2.15 ωρών μεταξύ 12 και 14.15 ή λίγο πιο αργά...γιατί αντέχει 6 ώρες και κουράζεται χωρίς να φτάνει σε υπερένταση μέχρι τις 20.00 και μετά - άλλαγμα, πλύσιμο, θηλασμός για 10' και κοιμάται κατευθείαν πολύ γρήγορα, δηλαδή 20.30 σίγουρα κοιμάται... απλά, ακόμη δεν έχω καταφέρει να το εφαρμόζω καθημερινά, γιατί καμιά φορά ακόμη νυστάζει στις 11 το πρωί, κάνει μια ώρα ύπνο και αναγκαζόμαστε να κάνουμε μια ώρα ύπνο ακόμη 16.30-17.30, όπου και τον ξυπνάεω με το ζόρι - κάνοντας φασαρία δηλαδή, και τότε πάει πολύ αργα΄για τον βραδυνό... ελπίζω, όμως, ότι είμαστε στη μετάβαση.

Αυτό το να κοιμάται μόνος του με την μουσικούλα το βράδυ άραγε είναι εύκολο να το μάθει το παιδί;

Η αληθεια ειναι οτι το παιδι δειχνει ολα τα σημαδια οτι ειναι ετοιμο για μεταβαση. Τσεκαρε και ποσο αντεχει απο το πρωινο ξυπνημα μεχρι να νυσταξει ξανα και βαλε τον υπνο αναλογως. Ο δικος μου πριν την μεταβαση εκανε τον πρωτο υπνο γυρω στις 11.00 και οταν ηθελα να περασουμε στον εναν υπνο για μια εβδομαδα τον εβαζα καθε μερα και 10' αργοτερα μεχρι που φτασαμε να κοιμαται κατα τις 12.30, που τηρουμε μεχρι και σημερα (25 μηνων). Μπορει στην αρχη να μην κοιμαται πολυ οποτε και φροντιζε να τον βαζεις νωριτερα το βραδυ. Γενικα ειναι καλο ο υπνος να γινεται νωρις γιατι οσο περναει ο καιρος οι ωρες που θα αντεχει ξυπνιο πριν τον βραδυνο υπνο το παιδι θα αυξανονται. Ο δικος μου πλεον αντεχει πανω απο 6 ωρες οποτε αναγκαστικα τον ξυπναω το μεσημερι το αργοτερο 14.45-15.00 για να κοιμαται το αργοτερο 21.30!

Γενικως το πραγμα θελει να εισαι συνεχως σε επαγρυπνηση!!!!

Οσο για το πως θα κοιμηθει μονος του, γενικως πιστευω οτι το παιδι θα το κανει οταν οντως ειναι ετοιμο αναπτυξιακα, απλως οι γονεις μπορουμε (και οφειλουμε) να δημιουργουμε και να συντηρουμε τις καταλληλες συνθηκες, ωστε οταν ειναι ετοιμο να τα καταφερει. Οποτε ναι, ψηφιζω να αρχισεις να προσπαθεις με καθε τροπο απο τωρα να κοιμαται με οσο το δυνατον λιγοτερη παρεμβαση απο εσενα, ετσι ωστε σε λιγο καιρο (ποσος θα ειναι αυτος εξαρταται απο το παιδακι σου) να κανει το βημα και να τα καταφερει μονος του!!!!

Διαφημίσεις

Deena σ ευχαριστώ πολύ για τις απαντήσεις σου!

Τις τελευταιες μέρες κοιμάται στο κρεβάτι του και το μόνο που κάνω είναι να τον χαιδεύω λίγο στη αρχή για να χαλαρώσει και μετά κάνω σςςςς μέχρι να κοιμηθεί. Κάτι δεν είναι κι αυτό; Λες με αυτόν τον τρόπο που κοιμάται πλέον να μειώσει σταδιακά τα νυχτερινά του ξυπνήματα;

Deena σ ευχαριστώ πολύ για τις απαντήσεις σου!

Τις τελευταιες μέρες κοιμάται στο κρεβάτι του και το μόνο που κάνω είναι να τον χαιδεύω λίγο στη αρχή για να χαλαρώσει και μετά κάνω σςςςς μέχρι να κοιμηθεί. Κάτι δεν είναι κι αυτό; Λες με αυτόν τον τρόπο που κοιμάται πλέον να μειώσει σταδιακά τα νυχτερινά του ξυπνήματα;

Πιστευω ναι, δεν εχεις δει καμια διαφορα;

Αντι να κανεις εσυ το σσσσσσς μπορεις να δοκιμασεις κανενα application ή συσκευη white noise!

Καλησπέρα , διαβάζω τις απαντήσεις σας απο την αρχη γιατι και εγω τον μαθαίνω να κοιμαται μονος του. Το θεμα ειναι οτι τα πηγαίναμε πολυ καλα αλλα αρρώστησε. Δεν τον παιρνω στο κρεβάτι μου , ουτε τωρα που ειναι άρρωστος αλλα άρχισε παλι να ξυπνάει ενδιάμεσα και να κοιμαται μονο στην αγκαλια μου. Τον λυπάμαι γιατι μολις τον αφήσω κανει οτι βηχει η οντως βηχει. Εσεις τι κανατε οταν αρρωσταινε;

Πιστευω ναι, δεν εχεις δει καμια διαφορα;

Αντι να κανεις εσυ το σσσσσσς μπορεις να δοκιμασεις κανενα application ή συσκευη white noise!

Η μονη διαφορα που εχω δει,ειναι οτι για να ξανακοιμηθει δεν χρειαζεται να τον παρω αγκαλια αλλα συνεχιζει να ξυπναει 5-6 φορες.

• 1 year later...

Η κόρη μου δεν ειχε ποτε ευκολο ύπνο. Κοιμομαστε αγκαλια και με στηθος ακόμη. Τωρα τελευταια ,όμως, ζηταει ΜΟΝΗ της να παει στην κουνια της. Παιρνει μαζι της το λαγουδακι της, κανει ότι το κοιμιζει, λεει ότι θα κοιμηθει μονη της...αλλά σε 5 δευτερολεπτα σηκωνεται και λεει ότι ξυπνησε και δεν νυσταζει καθολου...μου δινει την αισθηση ότι προσπαθει να ανεξαρτητοποιηθει και να κοιμηθει μονη αλλα δεν ξερει πως...εγω την νανουριζω ενω ξαπλωνει και την σκεπαζω αλλα εγκαταλειπει την προσπαθεια πολυ γρηγορα...πως να την βοηθησω να παραμεινει στο κρεβατακι της και να αποκοιμηθει αφου δειχνει να το ζηταει μονη της?? Δεν εχει πιπιλα, την μουσικουλα που ακουγε μικροτερη πλεον ζηταει να την κλεισουμε αφου δηλώνει ότι δεν της αρεσει...μου ζηταει μερικες φορες να μπω εγω μεσα στην κουνια αλλα αυτο ειναι αδυνατον,...:roll::roll::roll:

Η κόρη μου δεν ειχε ποτε ευκολο ύπνο. Κοιμομαστε αγκαλια και με στηθος ακόμη. Τωρα τελευταια ,όμως, ζηταει ΜΟΝΗ της να παει στην κουνια της. Παιρνει μαζι της το λαγουδακι της, κανει ότι το κοιμιζει, λεει ότι θα κοιμηθει μονη της...αλλά σε 5 δευτερολεπτα σηκωνεται και λεει ότι ξυπνησε και δεν νυσταζει καθολου...μου δινει την αισθηση ότι προσπαθει να ανεξαρτητοποιηθει και να κοιμηθει μονη αλλα δεν ξερει πως...εγω την νανουριζω ενω ξαπλωνει και την σκεπαζω αλλα εγκαταλειπει την προσπαθεια πολυ γρηγορα...πως να την βοηθησω να παραμεινει στο κρεβατακι της και να αποκοιμηθει αφου δειχνει να το ζηταει μονη της?? Δεν εχει πιπιλα, την μουσικουλα που ακουγε μικροτερη πλεον ζηταει να την κλεισουμε αφου δηλώνει ότι δεν της αρεσει...μου ζηταει μερικες φορες να μπω εγω μεσα στην κουνια αλλα αυτο ειναι αδυνατον,...:roll::roll::roll:

Μήπως να το κανεις σιγα σιγα- το groclock το ξέρεις; Ειναι γνωστό γι αυτά τα θέματα , ειναι ρολόι το βαζεις διπλα στον κούνια και θέτεις ποτε ξημερώνει ο ήλιος... Πες της οταν ο δείκτης φτάσει στον ήλιο θα έρθω να σε βρω (η κατι τέτοιο). Μπορεις να το κανεις ωστε να ειναι 5 λεπτα στην αρχη, 10 μετα κλπ

Δηλαδη και λιγο να κατςει μονη της καλο θα κανει, αυτο το λιγο σιγα σιγα θα αυξηθεί και στο μεταξύ θα αποκοιμήθει εκεί που περιμένει να ανεβεί ο ήλιος ;)

Μια επιλογη ειναι να εισαι κοντα της αλλα να μην τη σηκώσεις απο την κούνια. Να της εχεις εξηγήσει απο πριν οτι αφου θέλει την κούνια της θα μείνεις κι εσύ δίπλα της να της κανεις παρέα. Και οντως θα μπορούσες να κάτσεις εκει να την βοηθήσεις να κοιμηθεί χωρις όμως να την σηκώσεις. Αφου καταφέρετε αυτο μετα μπορεις να φεύγεις λίγο γρηγορότερα πρωτού κοιμηθεί κοκ. Στη φάση αυτη εχει πολυ μεγάλη σημασία η όμοια επαναλαμβανόμενη ρουτίνα πριν τον υπνο που φανταζομαι ούτως ή άλλως θα έχετε. Επισης η ίδια δικια σου συμπεριφορά. Να εισαι δηλαδή σταθερή στον τροπο που θα αποφασίσεις να ακολουθήσεις για να μην την μπερδεύεις αν κάθε μερα αλλάζεις και κατι (πχ το τι θα της πεις, το πώς η πού θα την κοιμίζεις τελικά κτλ).Συν οι δραστηριότητες. Οι αντοχές των παιδιών αρχίζουν να αυξάνονται οποτε εχει σημασία και πως περνάει τη μερα της και τι ώρες κοιμάται συνολικά μεσημερι βραδυ. Αληθεια τι προγραμμα υπνου έχετε;

OTSwp2.png

B6DFp2.png

Ευχαροστω για τις απαντησεις! Η ιδεα με το ρολόι ειναι ενδιαφερουσα! Θα το αναζητησω σε καταστημα με βρεφικα είδη.

Το προγραμμα μας μετα τις εννια εινια το ιδιο καθε μερα...μπανιο...βουρτσισμα δοντιων....και μετα κλειδωνόμαστε στο δωματιο και λεμε παραμυθακια...κοιμαται τελικα κατα τις 10.30-11 ...ειναι αργα αλλα ειναι αδυνατον να κοιμηθει νωριτερα...ξυπναει κατα τις 9-9.30...ξανακοιμαται ΠΟΛΥ ευκολα το μεσημερι κατα τις 3 ή 4 για μια ή μιαμισυ ωρα...υπολογιζω οτι στο 24ωρο κοιμαται περιπου 12 ωρες και πιστευω ότι ειναι ικανοποιητικο αλλά γενικα ειναι παιδι που το βραδυ λεει "δεν νυσταζω" |δεν θελω να κοιμηθω" ακομη και οταν κουτουλαει απο τη νυστα...το απογευμα οποτε δεν βρεχει παμε στανταρ παιδικη χαρα για τουλαχιστον μιαμισυ ωρα και λογικα θα επρεπε να ειναι το βραδυ ευκολος ο ύπνος λογω κουρασης αλλα φαινεται εχει ενεργεια ακομη...:roll:

• 3 weeks later...

Πολύ φυσιολογικό μου φαίνεται να μη θέλει να κοιμηθεί ένα δίχρονο!! Όταν λέει "δε νυστάζω" εννοεί "έχω τόσα ενδιαφέροντα πράγματα να κάνω που ο ύπνος είναι χαμένος χρόνος!" κι αυτό είναι δείγμα υγείας!!

Στο δια ταύτα τώρα...

1) Πόση ώρα κάθεστε μαζί στο δωμάτιό της;

2) Έχετε κανένα σχετικό βιβλίο; Σίγουρα υπάρχει κάποιο εικονογραφημένο και κάποιο ζωάκι που κοιμάται μόνο του στο κρεβατάκι του και μάλιστα θα μπορούσατε να το διαβάζετε πριν τον ύπνο.

3) Όταν τη βάζεις στην κούνια τι κάνει; Κλαίει; Πηδάει τα κάγκελα;

4) Εσύ πώς αντιδράς; Τρέχεις αμέσως; Τη βγάζεις από την κούνια; Την παίρνεις αγκαλιά; Ξαναδιαβάζετε παραμύθια;

καλησπερα κοριτσια!!και εγω τα ιδια τραβαω!!το βραδυ μου ξυπναει συνεχεια και θελει να τον κουνησω για να κοιμηθει!!ειχαμε μια βδομαδα που απλα ξαπλωναμε μαζι στο κρεβατι και κοιμοταν μονος του αλλα μετα το περασμα της εβδομαδας αρχισε να χτιπιεται να κλαιει για να τον κουνησω!!ειναι υπερκινητικο παιδι και δεν κουραζεται ευκολα!!!δε ξερω τι αλλο να κανω!!!

[sIGPIC][/sIGPIC]