Jump to content
➔ ParentsCafe.gr
  • Tell a friend

Love Parents.org.gr? Tell a friend!

Περιοδοντίτιδα;

Recommended Posts

Γεια σας,

Αποφάσισα να γράψω γιατί τις τελευταίες μέρες δε νοιώθω καλά. Έχω κλειστεί στον εαυτό μου και φοβάμαι τα πάντα.

Λοιπόν, είμαι έγκυος 8 εβδομάδων. Πήγα στη γιατρό μου και όλα καλά προς το παρόν. Να σημειώσω ότι είχα παει και πριν μείνω έγκυος για να μου πει όλα όσα έπρεπε να κάνω (αν έπρεπε να κάνω καποιες εξετάσεις κτλ).

Λοιπόν, πριν 1 μήνα περίπου, πήγα για καθαρισμό στον οδοντίατρο ο οποίος μου είπε ότι πάσχω απο περιοδοντιτιδα. Δε μου είπε τιποτα άλλο. Έκανε τον καθαρισμό και μου είπε να πηγαίνω συχνά γιατί δεν είναι κάτι που θεραπεύεται αλλά θέλει προσπάθεια.

Πριν λίγες μέρες διαβάζοντας διάφορα στο ιντερνετ, πέφτει το μάτι μου σε κάτι αναφορες για περιοδοντίτιδα και τοκετό. Φρίκαρα. Διάβασα, διάβασα τόσα πολλά που το κεφάλι μου έγινε καζάνι. Εκλαιγα, εκλαιγα και ενώ περασα μια φάση άρνησης πηρα τηλέφωνο τη γιατρό μου να ρωτήσω.

1. Είναι τόσο σοβαρό όσο το παρουσιάζουν στο ίντερνετ;

2. Μπορώ να κάνω κάτι;

3. Αν όντως ειναι τόσο σοβαρό, γιατί δε μου ανέφερε τίποτα σχετικά πριν

Η απάντησή της ήταν ψυχρή. Η στοματική υγεία είναι σημαντική (χαίρω πολύ) αλλά αυτό από μόνο του δεν προκαλεί κάτι.

Ο άντρας μου λεει ότι μια χαρα άρα δεν ανησυχούμε. Εγώ όμως έχω τρελαθεί.

Εχω βρει άπειρα άρθρα στο διαδίκτυο. Άλλα λένε ναι άλλα λένε όχι. Γενικά το τοπίο είναι θολό. Αυτό όσο αφορά στα αγγλικά επιστημονικά άρθρα.

Όσο αφορά στις αναφορές των ελληνικών διαφόρων ενημερωτικών site γράφουν τα χειρότερα. Αναλύουν μια περίπτωση και τη γενικευουν ως δεδομένη.

Δε ξέρω τι να πιστεψω ούτε τι να κάνω. Γενικά νομίζω ότι αδυνατό να βάλω το θέμα στη σωστή του διάσταση.

Να σημειώσω ότι έχω ένα παιδάκι ήδη που γεννήθηκε φυσιολογικά στην 40η εβδομάδα 3400 γραμ. Και δε μπορώ να χαρώ ούτε εκείνο ούτε τη νεα εγκυμοσύνη.

Αν καμια κοπέλα έχει παρόμοια εμπειρια θα με βοηθούσε.

Ευχαριστω (και sorry για το μεγαλο Post)

Διαφημίσεις

1. Είναι τόσο σοβαρό όσο το παρουσιάζουν στο ίντερνετ;

2. Μπορώ να κάνω κάτι;

3. Αν όντως ειναι τόσο σοβαρό, γιατί δε μου ανέφερε τίποτα σχετικά πριν

1. Τι ακριβώς λένε τα άρθρα στο ίντερνετ;

2. Καλή στοματική υγειινή - βούρτσισμα 3 φορές τη μέρα και προσοχή στα πίσω δόντια ή στα δόντια που είναι επηρεασμένα περισσότερο αν ξέρεις ποια είναι.

3. Και τι να σου πει; Έτσι κι αλλιώς δεν μπορείς να κάνεις κάτι.

Έχω κι εγώ περιοδοντίτιδα αλλά τελικά όλα πήγαν καλά.

Little Monkey σε ευχαριστω για την απάντηση.

Στο ιντερνετ λένε διάφορα. Για πρόωρο τοκετό, μικρό βάρος, προεκλαμψια και γενικότερα διαφορες "παθολογικές" εκβάσεις του τοκετού.

Επειδή διάβασα αρκετά όπως σου είπα είναι κάποια άρθρα αντικρουόμενα, δηλαδή επιστημονικές μελέτες που υποστηρίζουν τη σχέση και άλλες που δεν την υποστηρίζουν.

Ωστοσό όσα κείμενα (τύπου ειδήσεις- συμβουλές) βρίσκεις στα διάφορα ελληνικά ενημερωτικά sites είναι άστα να πάνε... λιμοί, σεισμοί και καταποντισμοί.

Το ξέρω ότι δε μπορώ να κάνω πολλά πράγματα αλλά το κακό είναι ότι διαβάζοντας όλα αυτά έχω αγχωθεί πάρα πολύ. Φοβάμαι...

Σωτηρία μου τη γυναικολόγο μου ρώτησα και μου απαντησε ετσι όπως είπα.

Η περιοδοντίτιδα ειναι οταν τα ούλα σου είναι κοκκινα, ματώνουν (εμένα οχι), έχουν πρηστεί ενώ μπορεί και σε κάποια σημεία να έχουν υποχωρήσει.

Ελεγα μηπως απλά είχε κάποια κοπέλα καμια παρόμοια εμπειρία γιατί μερικές φορές το να συζητάς το πρόβλημά σου σε βοηθάει παρά να κλείνεσαι στον εαυτό σου.

Ευχαριστώ όπως και να έχει

Διαφημίσεις

Σωτηρία μου τη γυναικολόγο μου ρώτησα και μου απαντησε ετσι όπως είπα.

Η περιοδοντίτιδα ειναι οταν τα ούλα σου είναι κοκκινα, ματώνουν (εμένα οχι), έχουν πρηστεί ενώ μπορεί και σε κάποια σημεία να έχουν υποχωρήσει.

Ελεγα μηπως απλά είχε κάποια κοπέλα καμια παρόμοια εμπειρία γιατί μερικές φορές το να συζητάς το πρόβλημά σου σε βοηθάει παρά να κλείνεσαι στον εαυτό σου.

Ευχαριστώ όπως και να έχει

E τότε μην αγχωνεσαι!!!!!!!!!!!!! απλα ειναι λιγο ξινουλα η γυναικολογος και φυσικα και εμενα ματωναν στην εγκυμοσυνη και απεκτησα μια ωραιοτατη πετρα μετα

Η περιοδοντίτιδα είναι η προχωρημένη μορφή ουλίτιδας. Τόσο απλά ;)

Zinnagia υπάρχουν όντως έρευνες που συνδέουν την περιοδοντίτιδα με τις επιπλοκές που αναφέρεις, αλλά οι γιατροί γενικά δεν ανησυχούν. Οι παθολογικές εκβάσεις του τοκετού που αναφέρεις είναι επί το πλείστον ελεγχόμενες. Εγώ είχα IUGR (χαμηλό βάρος εμβρύου, στασιμότητα ανάπτυξης) αλλά αντιμετωπίστηκε ως μια συνήθης επιπλοκή και όχι ως κάτι φοβερό και τρομερό. Κανένας γιατρός από όσους μίλησα και στην Ελλάδα και στην Αγγλία δεν το συνέδεσε με την περιοδοντίτιδα.

Γνώμη μου είναι να μην διαβάζεις άρθρα στο ίντερνετ γιατί τα γράφουν δημοσιογράφοι χωρίς γνώσεις ιατρικής ή στατιστικής που δεν μπορούν να εκτιμήσουν τι διαβάζουν στις έρευνες (αν διαβάζουν ολόκληρες τις έρευνες πράγμα για το οποίο πολύ αμφιβάλλω και όχι απλά τις επικεφαλίδες) και επιπλέον προσθέτουν έξτρα μελόδραμα για μεγαλύτερη αναγνωσιμότητα.

Με τη λογική να το δεις, μιας και έχεις ήδη την εμπειρία μιας εγκυμοσύνης, εκτός από τον πολύ πρόωρο τοκετό για τον οποίο δεν μπορείς να κάνεις κάτι, όλες οι άλλες επιπλοκές είναι στο τοπ 10 των εξεταζόμενων επιπλοκών από κάθε γυναικολόγο σε κάθε εγκυμοσύνη. Δεν είναι κάτι που το παθαίνουν μόνο όσες έγκυες έχουν περιοδοντίτιδα για να χρειάζεται ιδιαίτερη προσοχή από το γιατρό. Οπότε εγώ θα έλεγα χαλάρωσε και μην ανησυχείς. Φρόντισε εσύ να βουρτσίζεις τακτικά τα δόντια σου και άσε τη γυναικολόγο να κάνει τα υπόλοιπα ;)

Επίσης εγώ θα σου έλεγα να επισκεφτείς έναν περιοδοντολόγο να σου δείξει πώς να βουρτσίζεις τα δόντια σου γιατί υπάρχει ειδικός τρόπος για την αντιμετώπιση της περιοδοντίτιδας. Όλα καλά!

E τότε μην αγχωνεσαι!!!!!!!!!!!!! απλα ειναι λιγο ξινουλα η γυναικολογος και φυσικα και εμενα ματωναν στην εγκυμοσυνη και απεκτησα μια ωραιοτατη πετρα μετα

Μια μικρή διευκρίνιση: το μάτωμα των ούλων κατά την εγκυμοσύνη δεν είναι το ίδιο με την περιοδοντίτιδα.

Little monkey,

Σου έδωσε κανένας καμιά εξήγηση γιατί έπαθες αυτό που είπες;

Τελικά με το μωράκι όλα καλά; Πως αντιμετωπίστηκε;

Σε ευχαριστώ για τα λόγια σου. Πραγματικά με βοηθάνε να δω λίγο πιο καθαρά τα πράγματα.

Όσο αυτό για το μελόδραμα πραγματικά ώρες ώρες το πιστεύω κι εγώ. Με εκνευρίζει μάλιστα που δεν αναφέρουν έστω ότι υπάρχει ένα μικρό παραθυράκι αλλά το παρουσιάζουν σαν κάτι δεδομένο! Δε καταλαβαίνουν ότι διαβάζει κόσμος που βρίσκεται σε παρόμοια θέση και μπορεί να του κάνουν κακό;

Επίσης πολλά άρθρα δε τα παρουσιάζουν δημοσιογράφοι αλλα γιατροί (και μάλιστα οδοντιατροι και γυναικολόγοι). Αυτό κι αν μου κάνει εντύπωση..

Συμφωνω οτι η περιοδοντίτιδα δεν ειναι το απλο αιματωμα των ουλων αλλα δεν νομιζω οτι θα κινδυνευσει το εμβρυο και την στιγμη που εσυ εισαι συνεπης στα ραντεβου σου με τον οδοντιατρο σου. Οι εγκυμοσυνες εμενα ειχαν αλλα θεματα υπερεμεση κυηση μεχρι τον τελευταιο μηνες (παρα πολλοι εμμετοι)

Διαφημίσεις

Little monkey,

Σου έδωσε κανένας καμιά εξήγηση γιατί έπαθες αυτό που είπες;

Τελικά με το μωράκι όλα καλά; Πως αντιμετωπίστηκε;

Όχι, καμία εξήγηση. Ρώτησα αν μπορεί αν οφειλόταν στην περιοδοντίτιδα και η απάντηση ήταν αρνητική (κάτι μεταξύ όχι και μάλλον όχι).

Κατά τ' άλλα, όλα καλά. Με παρακολουθούσαν πιο στενά προς το τέλος της εγκυμοσύνης και γέννησα με το που μπήκα στον 9ο με καισαρική.

Little Monkey,

Να σου ζήσει το παιδάκι σου να το χαίρεσε και να σε χαίρεται κι εκείνο.

Σε ευχαριστώ για την απάντηση.

Αυτό ήθελα κι εγώ να ρωτήσω τους γιατρούς όμως. Αφού θεωρούν ότι η περιοδοντίτιδα μπορεί να προκαλέσει κάτι γιατι δε στο λένε πχ στον προγεννητικό ώστε να δεις τι μπορείς να κάνεις πριν μείνεις έγκυος;

Εμένα τουλάχιστον δε μου το είχε πει, ενώ επέμενα αν υπάρχει κάτι που πρέπει να κάνω.

Τελοσπάντων. Αφού τέλος καλά όλα καλα για σένα μια χαρα. Φαντάζομαι ότι εκεί στην Αγγλία έχουν και διαφορετικό σύστημα οι γιατροί.

Εδω επικρατεί ενας ατελειώτος δρόμος εξετάσεων και κόντρα εξετάσεων και στο τέλος για τίποτα δεν είσαι σίγουρος.

Αφου καμια φορά σκέφτομαι, πως είναι δυνατόν να γεννηθήκαμε υγιεις εμείς που οι μανάδες μας δε κάναν σχεδόν τίποτα από όλα αυτά? Μεγάλη τύχη πρέπει να έιχαμε!:-P

Συμφωνω οτι η περιοδοντίτιδα δεν ειναι το απλο αιματωμα των ουλων αλλα δεν νομιζω οτι θα κινδυνευσει το εμβρυο και την στιγμη που εσυ εισαι συνεπης στα ραντεβου σου με τον οδοντιατρο σου. Οι εγκυμοσυνες εμενα ειχαν αλλα θεματα υπερεμεση κυηση μεχρι τον τελευταιο μηνες (παρα πολλοι εμμετοι)

Σωτηρία μου και στις δυο εγκυμοσύνες το είχες αυτό το πρόβλημα; Ταλαιπωρήθκες ε;

Θα πας σε ένα περιοδοντολόγο θα σου κάνει σωστό καθαρισμό και όλα καλά. Γέννησα ένα υγιέστατο παιδακι πριν 3 χρόνια έχοντας το πρόβλημα καθόλη τη διάρκεια της εγκυμοσύνης απλά ήμουν τακτική στον καθαρισμό. Είναι ειδικός καθαρισμός και δεν τον κάνουν οι απλοί οδοντίατροι. ΚΑΙ ΟΧΙ δεν θα αποβάλεις για αυτό αν το φροντίσεις! Στείλε μου πμ αν θες πληροφοριες άλλες

Θα πας σε ένα περιοδοντολόγο θα σου κάνει σωστό καθαρισμό και όλα καλά. Γέννησα ένα υγιέστατο παιδακι πριν 3 χρόνια έχοντας το πρόβλημα καθόλη τη διάρκεια της εγκυμοσύνης απλά ήμουν τακτική στον καθαρισμό. Είναι ειδικός καθαρισμός και δεν τον κάνουν οι απλοί οδοντίατροι. ΚΑΙ ΟΧΙ δεν θα αποβάλεις για αυτό αν το φροντίσεις! Στείλε μου πμ αν θες πληροφοριες άλλες

Olina, σε ευχαριστω για την απάντηση. Προσπαθώ να το προσέχω και να είμαι συνεπής αλλά διαβάζω τόσα πολλά στο ιντερνετ που τρελάθηκα. Μερικοί το παρουσιάζουν ως τελειωμένη υπόθεση.

Πάντως εσύ μου δίνεις κουράγιο. Να σου ζήσει το μωράκι σου.

Κι εγώ έχω ήδη ένα παιδάκι - γεννήθηκε κανονικά στις 40 εβδομάδες (39+6) χωρίς κανένα πρόβλημα - αλλά τωρα νομίζω ότι αγχώνομαι πιο πολύ!

Διαφημίσεις