Jump to content
➔ ParentsCafe.gr
  • Tell a friend

Είναι ενδιαφέρον αυτό το θέμα συζήτησης στο Parents.org.gr; Μοιράσου το με μια φίλη ή έναν φίλο!

Θηλασμός γενική συζήτηση

miriki

Recommended Posts

Λοιπόν, βάσει της Εθνικής Μελέτης του 2009 για τη συχνότητα του θηλασμού στην Ελλάδα, τον 6ο μήνα θηλάζει αποκλειστικά ποσοστό 0,9 - 1,4%. Στους 12 μήνες, μαζί με τις τροφές (εννοείται), θηλάζει ποσοστό 6,4%.

Αυτοί λοιπόν είναι οι αριθμοί και μιλάνε από μόνοι τους.

http://www.nsph.gr/files/011_Ygeias_Paidiou/Ereunes/Ekthesi_Ethnikhs_Meleths_Thilasmou.pdf

(Σελίδα 14)

Διαφημίσεις

• Απαντήσεις 222
  • Πρώτη δημ/ση
  • Τελευταία Απάντηση

Περισσότερες δημοσιεύσεις

Περισσότερες δημοσιεύσεις

Δεν καταλαβαίνω γιατί όλο το θέμα αντιμετωπίζεται ως κόμπλεξ της μαμάς που θέλει μετά μανίας να συνεχίσει να θηλάζει... Είναι πολύ προσβλητικό αυτό. Και αναληθές.

Τέλος, εμένα μου φαίνεται παράλογο και κακόβουλο να κολλάνε ταμπέλες σε γονείς και παιδιά, των οποίων οι συνήθειες διαφέρουν από τις δικές μας.

σε αυτό συμφωνω απολυτα μαζι σου!!!!και με ενοχλησε τρομερα όταν εκφραστηκαν καπως για μια κοπελα που θηλαζε το γιο της μεχρι τα 3 σε ένα παιδικο παρτι αλλα αυτό είναι άλλο θεμα

Ίσως να ήταν το εύκολο σημείο συμφωνίας όλων (αφού είπαμε, η γυναίκα αποτελεί στατιστικό λάθος). :mrgreen:

Ίσως να ήταν ΠΟΛΥ επώδυνη η συζήτηση, αν είχε θέματα του τύπου "τρώνε καθημερινά φρούτα τα παιδιά", "γιατί στο σχολείο έρχεται μονίμως το παιδί με ετοιματζίδικα/τσιπς/γκοφρέτες", "πότε και γιατί φωνάζει, απειλεί, βρίζει, δεν έχει όρια", "τηλεόραση/ηλεκτρονικά"...

Είναι προτιμότερο να σχολιάζεις την καμπούρα του άλλου.

Ίσως να ήταν το εύκολο σημείο συμφωνίας όλων (αφού είπαμε, η γυναίκα αποτελεί στατιστικό λάθος). :mrgreen:

Ίσως να ήταν ΠΟΛΥ επώδυνη η συζήτηση, αν είχε θέματα του τύπου "τρώνε καθημερινά φρούτα τα παιδιά", "γιατί στο σχολείο έρχεται μονίμως το παιδί με ετοιματζίδικα/τσιπς/γκοφρέτες", "πότε και γιατί φωνάζει, απειλεί, βρίζει, δεν έχει όρια", "τηλεόραση/ηλεκτρονικά"...

Είναι προτιμότερο να σχολιάζεις την καμπούρα του άλλου.

ξερεις τι παρατηρησα ότι η συγκεκριμενη που εκανε το σχολιο είναι γενικα ετσι κακεντρεχης και κακοπροαιρετη και αυτή η σταση δεν εχει κανει με το αν εισαι υπερ η κατά του θηλασμου τελικα αλλα με το αν εισαι αγενης γενικοτερα, καλα και μενα μου λεει ποτε θα το κοψεις και τετοια αλλα ξερεις τωρα....

και παρατηρησα και κατι άλλο σε εκεινο το παρτι που δε θα το πω τωρα θα τα γραψω αλλη στιγμη σχετικα με την τρυφεροτητα απέναντι στα παιδια και με το θηλασμο, που θα μου αρεσε να το συζητησουμε

Λοιπον...καταρχην εννοειται πως δεν ειμαι εναντιον του θηλασμου...ποια μητερα λεει πως ο θηλασμος δεν ειναι σημαντικος? Πιστευω ακραδαντα οτι παρεχει τα αντισωματα που χρειαζεται το βρεφος τους πρωτους μηνες της ζωης του και ενδυναμωνει το ανοσοποιητικο του...

Το μονο για το οποιο διατηρω τις επιφυλαξεις μου ειναι το μετα...παρολα αυτα δεν το βρισκω λογο διαμαχης μεταξυ των μητερων.

Συγκεκριμενα πιστευω πως το οφελος μετα τον πρωτο χρονο ζωης δεν ειναι σημαντικο..παρολα αυτα ποτε δε φανατιζομαι...

Αυτο που μου φαινεται ασχημο, για ολα τα θεματα καιοχι μονο το θηλασμο, ειναι να παραποιουμε στοιχεια...γιαυτο λοιπον Aimee σου επναλαμβανω πως το αποσπασμα του αρθρου που εβαλα παραπανω γραφει

"In this study, breast-feeding was associated with a reduced risk of childhood acute leukemia. If confirmed in additional epidemiologic studies, our findings suggest that future epidemiologic and experimental efforts should be directed at investigating the anti-infective and/or immune-stimulatory or immune-modulating effects of breast-feeding on leukemogenesis in children."

To date, only a limited number of studies (11,12,19-21,23-25) have specifically examined the relationship of breast-feeding with the risk of childhood leukemia, and ΝΟΝΕ has found a statistically significant association.

Δωσε βαση στα "bold"...Να σου πω την αληθεια η παραποιηση των επιστημονικων πληροφοριων ειναι που με ενοχλει και οχι αυτες καθ΄αυτες οι πληροφοριες...Προφανως η λεξη "δραματικα"που χρησιμοποιησες δεν ειναι μονο λεπτομερεια αλλα ανυποστατη υπερβολη λοιπον...Μακαρι το αρθρο να εγραφε πως βρεθηκε πως ο θηλασμος μειωνει 1000% την πιθανοτητα εμφανιση της λευχαιμιας και ολων των ασθενειων...θα ειχαμε το καλυτερο φαρμακο μεσα στο στηθος μας..;)

Αρα καταληγω πως το μονο μου προβλημα ειναι η παραποιηση των επιστημονικων πληροφοριων...(αληθεια δεν το εχω δει το θεμα αυτο με τα σιτηρα ιουλιανα..

Βold: Λέει ότι τα συμπεράσματα αυτά θεωρούνται προσωρινά, γιατί δεν υφίσταται επαρκής τεκμηρίωση. Και ότι, όταν υπάρξει τεκμηρίωση, ίσως η Αμερικανική Παιδιατρική Εταιρεία να αναθεωρήσει τις συστάσεις της.

(Πράγμα που μπορεί να έχει γίνει ήδη γιατί η μελέτη χρονολογείται στα '90s, δηλαδή προϊστορική εποχή για την ιατρική επιστήμη.)

Λέει ότι οι μέχρι ΤΌΤΕ μελέτες, που τις θεωρεί περιορισμένες σε αριθμό, έδειξαν ότι δεν προκύπτει στατιστικά σημαντική σύνδεση με τη λευχαιμία. Όμως, η προκείμενη μελέτη, που είναι νεώτερη, καταλήγει ότι υφίσταται μειωμένος κίνδυνος. Και ορίζει το ποσοστό στο 24%.

Έχω το δικαίωμα να θεωρώ το ποσοστό αυτό σημαντικό. (Και αυτή είναι η γενικότερη θεώρησή μου: σε εγκυμοσύνη μου, έχω "αρνηθεί" ρίσκο της τάξης του 5%). Για αυτό υποστηρίζω τον χαρακτηρισμό του "δραματικού". Ίσως θα ήταν "ασφαλέστερο" να έγραφα κατευθείαν το ρίσκο, και ας το "χρωμάτιζε" ο καθένας όπως θέλει.

Ωστόσο, κάνω διάλογο βάσει στοιχείων και πηγών που θεωρούνται γενικώς αντικειμενικές.Τις υποβάλλω στην κρίση σας και ακούω τα σχόλιά σας.

Δεν προβάλλω την προσωπική μου γνώμη, δήθεν περιβεβλημένη με το κύρος της αυθεντίας μου επί του θέματος.

Δεν νομίζω ότι είναι εύκολο να καταλάβει ένας άνθρωπος τη σχέση ενός παιδιού που θηλάζει με το θηλασμό και τι παράγοντες μπαίνουν σε όλο αυτό. Αν χρησιμοποιεί και απόλυτους χαρακτηρισμούς ίσως δεν ενδιαφέρεται και να καταλάβει. Ο καλύτερος τρόπος που μπορώ να το εξηγήσω είναι ότι στο έτος πάνω, δεν καίγεται κανείς στην Ελλάδα να κόψει το μπουκάλι και τα παιδιά που έχω υπόψη μου το κρατάνε για χρόνια ίσως, το βράδυ ειδικά, γιατί τα χαλαρώνει. Στην Αμερική κάποιος σκέφτηκε ότι κάνει κακό στα δόντια το μπουκάλι και πάλι θεωρούν κάπως αυθαίρετα σε σχέση με άλλες κοινωνίες, πολιτισμούς κλπ ότι πρέπει να το κόψουν πρωτόβουλα, χωρίς να πολυθέλει το παιδί και πάλι με διάφορα κόλπα, στο χρόνο. Αν δεν χρησιμοποιεί το παιδί ποτηράκι για το γάλα στο χρόνο είναι fail η υπόθεση, στην Αμερική πάντα. Αν κάποιος δεν κάνει αυτά τα κόλπα, το μπουκάλι κόβεται πιθανόν πιο εύκολα, γύρω στα 2,5 χρόνια που συνεννοείται κανείς αρκετά καλά με το παιδί και το παιδί είναι γενικά πιο έτοιμο.

Με άλλα λόγια και μεταξύ άλλων, όπως οι μαμάδες που δίνουν μπουκάλι από τους πρώτους μήνες μπορεί να μη βρίσκουν το λόγο να αλλάξουν το μέσο που πίνει γάλα το μωρό τους πάνω στο έτος ή και νωρίτερα, γιατί βλέπουν πώς αντιδρά το παιδί, αντίστοιχα και η μαμά που δίνει στήθος, αν δεν συντρέχουν άλλοι λόγοι να αποθηλασει, μπορεί να δίνει περισότερο χρόνο. Ένας κλασικός λόγος που βλέπω να καθυστερούν να καταργήσουν το μπουκάλι μαμάδες είναι γιατί βλέπουν ότι το παιδί έτσι πίνει περισσότερο γάλα. Με τον ίδιο τρόπο μπορεί να λειτουργεί και ο τρόπος που επέλεξε το παιδί τη δεδομένη στιγμή να συνεχίσει, αν θηλάζει.

Από εκεί και πέρα ο δημοσιος θηλασμός ενός νηπίου μπορεί να λέει πράγματα για τη μητέρα και εικάζω ότι μπορεί να γίνεται ως κίνηση ενημέρωσης, σταυροφορίας κλπ που δεν γινεται ευπρόσδεκτος από ένα μέσο κοινό μαμάδων, που μπορεί κάτι τέτοιο ως και προσβολή στις επιλογές τους να το θεωρήσουν. Και στο κάτω κάτω γιατί ασχολούνται και γιατί τις ενοχλεί προσωπικά;

Ο δημόσιος θηλασμός είναι ένα ρεύμα που δεν ξεφεύγει εύκολα από τις ειδικές ημερίδες που γίνονται κάθε τόσο. Χρόνια έχουν περάσει και δεν έχει πολυαλλάξει η κατάσταση γιατί ανά πασα στιγμή, έστω και ένας θεατής, γνωστός, φίλος ή περαστικός, θα υπάρξει που θα νιώθει άβολα με το όλο θέμα.

Προσωπικά είχα πει ότι έβρισκα άβολη κατάσταση το δημόσιο θηλασμό σε οποιαδήποτε ηλικία, γιατί φαινόταν ότι οι άλλοι διάβαζαν περίεργα πράγματα που δεν ήθελα με κανέναν τρόπο να πω, ενώ αυτό που συνέβαινε ήταν ότι το παιδί απλά ήθελε να φάει...

Και αν ασχολούμαι ακόμα, χρόνια μετά, στις σχετικές συζητήσεις, είναι γιατί απλά είναι ένα ενδιαφέρον θέμα, που μπορεί πιθανόν να προκύπτουν νέα δεδομένα και επειδή όντως υπάρχουν γενικότερες παρεξηγήσεις, έτσι ώστε καμια φορά ανακατεύομαι... Και προσωπικά, δεν μου αρέσει ίσως πώς θα ακουστεί, αλλά έχω υπέροχες, ζωντανές αναμνήσεις από την όλη διαδικασία και μου αρέσει να το θυμάμαι. Όπως άλλα όμορφα πράγματα σε αυτή τη ζωή, χωρίς να λέω ότι αυτό το κομμάτι της ζωής είναι αυτό και άλλο δεν είναι.

Τώρα πρόσφατα μακάριζα τα καλοκαίρια που θηλάζαμε και δεν χρειαζόταν να κλείνουμε δωμάτια με κουζινάκια και νεροχύτες! :-P

Διαφημίσεις

Αimee συγνωμη αλλα τα αρθρα που μας δινεις διαβαζουμε...αφου ειναι προιστορικο και γραφει πως ακομη δεν υπαρχουν στοιχεια, τι μας το εβαλες?! Ειδες??? Αυτο εννοουσα οταν εγραφα για παραποιηση επιστημονικων πληροφοριων...μας δινεις το αρθρο, το διαβαζουμε και μετα λες πως ειναι παλιο και τωρα θα εχουν γινει νεες μελετες...οποτε το αρθρο που εβαλες ποιο σκοπο εξυπηρετουσε?

Ο δευτερος συνδεσμος δεν ειναι καποιο συγκεκριμενο αρθρο , αλλα δινει πληροφοριες γενικοτερα ...οποτε δεν αξιολογειται επιστημονικα...ΜΑΚΑΡΙ ομως να υπαρχει τετοια αποδεδειγμενη συσχετιση, οπως ειπα και πριν για να "προλαμβανεται" το προβλημα μιας κακοηθειας τοσο απλα...

δε θα επρεπε να σε ενοχλεί και τοσο πολύ, ετσι και αλλιως και που δε γινεται αυτό ακομη και τ Μ.Μ.Ε. αυτό κανουν, ποσο μαλλον σε ένα forum, και στο κατω κατω το ότι ειπαμε ότι εγω και εσυ ειμαστε χημικοι, η argini γιατρος και η aimme νομικος δεν εχουμε τροπο να το αποδειξουμε , μπορει να ειμαστε απλα τέσσερις βλ@@νες (κορίτσια μη το παρετε στραβα αυτό που γραφω, να θεωρείτε την εκτιμηση μου δεδομενη ακομη και αν διαφωνουμε)

Εμεις που δεν ειμαστε χημικοι, νομικοι, γιατροι,αστροναυτες, πολιτικοι μηχανικοι,δημοσιογραφοι,φαρμακοποιοι και δεν ξερω κι εγω τι αλλο ειμαστε βλ@@νες;;

Μπορουμε να παρουμε μερος στη συζητηση ή πρεπει να εχουμε καρτα μελους;;

Ε βρε παιδια λυσσα το κανατε.........,

Στη συζητηση να παρουν όλοι μερος διοτι ο θηλασμος δεν είναι επιστημονικο πειραμα....δεν είναι θεωρία...είναι φυσιολογικη πραξη. Θελω να σας ευχαριστησω γιατι ως πιο εμπειρες θηλαστριες και μανουλες από μενα μου δωσατε ενδιαφέρουσες οπτικες γωνιες για το πως βιωσατε τον μακροχρονιο θηλασμο. Παραθετω καποια άρθρα που αφορουν κυριως μετααναλυσεις και ανασκοπήσεις που βρηκα και επιβεβαιωνουν την υψιστη σημασια του θηλασμου για την βρεφικη υγεια... Το πιο ενδιαφερον είναι το τριτο που εχει και ελευθερη προσβαση από το pubmed και αναφέρεται στην προστατευτικη δραση του θηλασμου απέναντι σε νοσηματα που μπορει να εμφανισει το βρεφος ως ενηλικας...

1)

Cochrane Database Syst Rev. 2012 Aug 15;8:CD003517. doi: 10.1002/14651858.CD003517.pub2.

Optimal duration of exclusive breastfeeding.

Kramer MS1, Kakuma R.

2) Am J Epidemiol. 2014 May 15;179(10):1153-67. doi: 10.1093/aje/kwu072. Epub 2014 Apr 11.

Breastfeeding and childhood asthma: systematic review and meta-analysis.

Dogaru CM, Nyffenegger D, Pescatore AM, Spycher BD, Kuehni CE.

3) Adv Biomed Res. 2014 Jan 9;3:3. doi: 10.4103/2277-9175.124629. eCollection 2014.

The protective effects of breastfeeding on chronic non-communicable diseases in adulthood: A review of evidence.

Kelishadi R1, Farajian S2.

Εμεις που δεν ειμαστε χημικοι, νομικοι, γιατροι,αστροναυτες, πολιτικοι μηχανικοι,δημοσιογραφοι,φαρμακοποιοι και δεν ξερω κι εγω τι αλλο ειμαστε βλ@@νες;;

Μπορουμε να παρουμε μερος στη συζητηση ή πρεπει να εχουμε καρτα μελους;;

Ε βρε παιδια λυσσα το κανατε.........,

ε ναι αυτό ειπα βρε χαρουλα, ψοφας για παρεξηγηση.........

πω πω πω!ελεος πια!!

Διαφημίσεις

.

Προσωπικά είχα πει ότι έβρισκα άβολη κατάσταση το δημόσιο θηλασμό σε οποιαδήποτε ηλικία, γιατί φαινόταν ότι οι άλλοι διάβαζαν περίεργα πράγματα που δεν ήθελα με κανέναν τρόπο να πω, ενώ αυτό που συνέβαινε ήταν ότι το παιδί απλά ήθελε να φάει...

athina κι εγω αισθανομαι αβολα γιατι 2 φορες που το δοκιμασα με κοιτουσαν περιεργα αλλα οχι με την εννοια της ειρωνιας

και επειδή η μικρη πεινουσε και αρχισε να τσιριζει , αγχωθηκα και μου φευγαν τα ρουχα μου, τα μεμε μου, το μωρο (μονο κεφαλοκλειδωμα δε του ειχα κανει) οποτε προτιμω το αμαξι

ε ναι αυτό ειπα βρε χαρουλα, ψοφας για παρεξηγηση.........

πω πω πω!ελεος πια!!

Ευχαριστω εκ μερους ολων των γυναικων , που επαγγελονται κατι αλλο απο τα <χρυσα επαγγελματα> και ηθελα να ρωτησω κατι την athinap:

Τι εννοεις οταν λες "....οι αλλοι διαβαζαν περειργα πραγματα που δεν ηθελα με κανενα τροπο να πω";

Τι μπορει να σκεφτει καποιος που βλεπει μια γυναικα να θηλαζει;

Εγω προσωπικα , δεν μπορω να φανταστω με ποιον τροπο καποιος μπορει να αισθανθει αβολα.

Οταν αυτος ο καποιος καθεται πρωτο τραπεζι στα μπουζουκια και βλεπει κατω απ το καυτο φορεμα της χ τραγουδιστριας ,η οποια ξεχασε να βαλει βρακι (αχ καλε πώς το ξεχασε;;;;!!!!), τοτε δεν αισθανεται αβολα;;;

Το στηθος το εχει η γυναικα(ανατομικα) γι αυτο και μονο το λογο

, και οχι για να το μοστραρει με push-up σουτιεν!

Ευχαριστω εκ μερους ολων των γυναικων , που επαγγελονται κατι αλλο απο τα <χρυσα επαγγελματα>

παρακαλω! αλλα μαλλον είναι καλυτερα να μιλας μονο για τον εαυτο σου!

μπορει οι υπολοιπες κοπελες απλα να καταλαβαν τι εγραψα και σε ποιον απευθυνομουν και να στερούνται την ειρωνικη σου διαθεση,

λεω εγω τωρα θα μπορουσες να πεις , ρε συ τι γραφεις εδώ? τι εννοεις? αισθανομαι ότι είναι καπως...αλλα οκ, ο καθενας ο,τι νομιζει...

Η μόνη φορά που το επιχείρησα, Χαρούλα, ήταν σε παρέα με οικογένειες, όπου ήμασταν οι τελευταίοι που έκαναν παιδιά, δηλαδή τα άλλα παιδάκια της παρέας ήταν κάπου γύρω και έπαιζαν. Καφετέρια φιλική για παιδιά, σε εξωτερικό χώρο. Έχει σημασία νομίζω ότι ήμασταν οι τελευταίοι και οι άλλες γυναίκες της παρέας που θήλασαν νομίζω η καθεμιά για διαφορετικό διάστημα, ήταν εκεί, όπως και οι άντρες. Λοιπόν, ζήτησα την άδεια και το έκανα διακριτικά, κάτω από τη μπλούζα. Δεν φαινόταν τίποτα. Ε, μόνο και μόνο με την ιδέα ότι κάποιο παιδί εκείνη την ώρα τρέφεται από το στήθος άλλαξε η δυναμική της κουβέντας, δεν ένιωθαν οι άλλοι άνετα, πώς να το πω. Δεν το ξαναέκανα δημόσια και πλέον πήγαινα πιο πέρα, που είχε μια ωραιότατη παραλία, χωρίς να ανακοινώνω τι κάναμε. Γενικά μέρη υπάρχουν, δεν χρειάζεται κανείς να κλείνεται στο αυτοκίνητο. Αν σκεφτεί ότι πχ το παιδί λερώθηκε, θα πάει σώνει και καλά στο αυτοκίνητο; Υπάρχουν μέρη που έχουν αναφερθεί και σε τόπικ για θηλασμό δημόσιο / σε εξωτερικούς χώρους.

Γενικά: Όσο σημαντικός και να μου φαινόταν ο θηλασμος, επρόκειτο να κρατήσει για δεδομένο διάστημα και δεν ήθελα να μπει θέμα στην παρέα, ότι δεν σεβόμουν τους κανόνες ευπρέπειας της συγκεκριμένης παρέας. Ήταν η παρέα μας για χρόνια όπως είναι και τώρα και για τα δικά μας παιδιά και γενικά έβλεπα ότι όφειλα έναν κάποιο σεβασμό, εφόσον ενοχλήθηκαν και εφόσον είχα εναλλακτικές που δεν με ξεβόλευαν και πολύ!

Αντίστοιχα έχω δει κανα-δυο φορές άλλη μεγάλη παρέα βράδυ σε ταβέρνα και η μαμά να φαίνεται ότι κοιμίζει το παιδι κάτω από τη μπλουζα και μόνο ένα πολύ έμπειρο μάτι μπορεί να μαντέψει τι γίνεται και δεν φαίνεται τίποτα. Οι άλλοι συνέχιζαν κανονικά αυτό που έκαναν, οπότε είναι και θέμα παρέας, ίσως.

Τελικά εφαρμόσαμε λυσεις του τύπου, καλοκαίρι εμείς βράδυ βόλτα κάθε βράδυ γυρίζαμε με τα μωρά κοιμισμένα στο καρότσι και τελευταίο γεύμα σε πολυσύχναστη πλατεία της Αττικής σε ένα ήσυχο παγκάκι που απλά δεν φωτιζόταν καλά, έτσι στους περαστικούς φαινόταν ότι απλά κάναμε αγκαλίτσες.

Α και μια δεύτερη φορά με μια κολλητή μου, που δεν είχε παιδιά, ήμασταν μόνες σε μια παραλία και πάλι της ζήτησα την αδεια, όπως και άλλες φορές σπίτι μου που είχε έρθει. Εκείνη την ώρα δεν είπε τίποτα, αλλά χρόνια μετά έτσι ξεκάρφωτα και χωρίς ακόμα να υπάρχει παιδί στον ορίζοντα, είπε ότι ο θηλασμός για οποιοδήποτε διάστημα δεν ήταν για εκείνη! Τυχαία ήταν και η σύντροφος του χαρισματικού που έλεγα που είχε θηλάσει εκείνος ως μωρό και που σίγουρα κάποια εκδήλωση δική του υπέρ του θέματος θα υπήρχε.

Με άλλα λόγια, έπιανα στον αέρα αποχρώσεις που έλεγαν ότι αν συνέχιζα να θηλάζω στις συγκεκριμένες παρέες δεν σεβόμουν τα δικά τους συναισθήματα και επειδή ήταν φίλοι μου και δεν ήταν κόπος να θηλάζω όχι δημόσια, μαζεύτηκα.

Δηλαδή αισθανόμουν ότι αν συνέχιζα να θηλάζω μπορεί κάποιος να το έπαιρνε ότι το έκανα λίγο σαν επίδειξη. Εφόσον και οι άλλοι διακριτικά θήλαζαν μέχρι τότε.

Για τους αγνώστους, από την αρχή ένιωθα άβολα.

Διαφημίσεις

εγω γενικα δεν το εχω γιατι είμαι ατσουμαπαλη αλλα πολλες φιλες μου το κανουν και δεν παιρνει κανεις χαμπαρι, πχ εχει τυχει να πω στον αντρα μου , ειδες η ταδε θηλασε το μωρακι της και να μου πει ποτε?

πιστευεις ότι μπορει σε καποιες γυναικες να μην αρεσε που μπορει να ηταν παροντες οι αντρες τους?

Όχι, στη συγκεκριμένη παρέα τα περίεργα μηνύματα τα έπιανα από κανα-δυο άντρες της παρέας και δεν εννοώ ότι σκέφτηκαν κάτι πονηρό. Απλά είχαν ταυτίσει το θηλασμό με το κλείσιμο στο υπνοδωμάτιο, υποθέτω, όταν υπάρχουν επισκέπτες και τους έκανε πολύ άβολο όλο αυτό, ενώ ή ίδια η γυναίκα τους είχε εφαρμόσει κάτι άλλο. Μιλάμε για τους άντρες του 21ου αιώνα, που έχουν άποψη για όλα τα σχετικά με την ανατροφή των μωρών! Στην συγκεκριμένη περίπτωση δεν την εξέφραζαν φανερά, αλλά με τον τρόπο τους έδειχναν ότι δεν ενέκριναν, ακόμα και αν μου είχαν δώσει αρχικά τη συγκατάθεσή τους!

καταλαβα τι εννοεις!και για μενα καλα εκανες και αλλαξες εσυ τον τροπο σου από το να προσπαθεις να πεισεις για το αντιθετο

αυτό που εχω καταλαβει από τη δικη μου εμπειρια, ειναι ότι οι αντρες εχουν τη γνωμη που τους εχουν <περασει> οι γυναικες τους, δηλαδή εγω ειχα ζαλισει τον αντρα μου σχετικα με τον θηλασμο, τα ωφελη του, το δεσιμο της μητερας κτλ και ετσι και αυτος το αντιλαμβάνεται με έναν πολύ ομορφο τροπο, δηλαδή το θεωρει κατι μαγικο και οταν του λεω πχ αχ μια κοπελα θηλαζει στην παραλια, το θεωρει τελειως φυσιολογικο

Τι μπορει να σκεφτει καποιος που βλεπει μια γυναικα να θηλαζει;

Εγω προσωπικα , δεν μπορω να φανταστω με ποιον τροπο καποιος μπορει να αισθανθει αβολα.

Χαρούλα θα σε σοκάρουν οι απαντήσεις που πήρα εγώ σε συζήτηση νέων ανθρώπων (35αρηδων) μορφωμένων και κατά άλλα συνεννοήσιμων. Το πιο απλό ήταν ότι νιώθουν άβολα με το θέαμα (άντρες και γυναίκες). Άκουσα όμως και ότι είναι αηδιαστικό να βγάζει η άλλη το βυ$ί έξω για να θηλάσει..και όταν τόλμησα να υποστηρίξω ότι είναι κάτι το φυσιολογικό, απλώς δεν είμαστε εξοικειωμένοι με το θέαμα, κάποιος μου απάντησε ότι και η ούρηση είναι φυσιολογική λειτουργία αλλά δεν κατουράμε δημόσια! Είχα μείνει άναυδη!

Οσο σωστο και απολυτα φυσιολογικο και να ειναι το θεαμα μιας μαμας που θηλαζει ενω ειναι στην παρεα της και συζητανε, εχω να πω κι εγω με τη σειρα μου πως σε αναλογη περιπτωση, ναι καποιοι, αντρες κυριως, αισθανονται καπως αβολα...το εχω ζησει και τους εχω δει, οπως ειπε και η athinaP εκει που γινοταν μια συζητηση στην παρεα μετα απο αυτο το γεγονος καπως το κλιμα αλλαξε και παρατηρουσες πως η συζητηση πλεον δεν προχωρουσε οπως πριν...αυτο μου εχει συμβει αρκετες φορες...οσο και να το παλευουν καποιοι να φανουν "ανετοι" δεν μπορουν! Γι αυτο κι εγω πιστευω πως οταν ειμαστε μια παρεα ειναι πολυ πιο ευκολο για ολους η μαμα που θηλαζει να πηγαινει καπου αλλου να θηλαζει με την ησυχια της και να επιστρεφει...Τωρα σε δημοσιο χωρο ειναι πιο απλα τα πραγματα γιατι ακομη και αυτος που νιωθει αβολα με ολο αυτο απλως στρεφει αλλου τηνπροσοχη του κι ετσι δεν εχει κανεις προβλημα;) Για μενα δηλ ειναι πολυ πιο ευκολος ο δημοσιος θηλασμος παρα ο θηλασμος σε μια παρεα φιλων...

Βεβαια μετα τους 6 μηνες αραιωνει και ο θηλασμος οποτε αυτα τα προβληματα ειναι πολυ μικρης εκτασης.

hara αυτο που ειπες ειναι το α και το ω...δε θα βρεις 2 οικογενειες να εχουν ακριβως τις ιδιες αποψεις σχετικα με το μεγαλωμα των παιδιων τους! Εμεις εχουμε πολλες οικογενειες με τις οποιες κανουμε πολλη παρεα..ε, καθε μια ειναι τοσο μα τοσο διαφορετικη...και ομως κανουμε τοσο καλη παρεα...πως εξηγειται αυτο? Απλα επειδη ο καθενα σεβεται τις νοοτροπιες του αλλου και δεν επεμβαινει σε οτιδηποτε περα απο την οικογενεια του!

δεν εχει τυχει ακουσει ακραιες απόψεις όπως αυτές που αναφερει η vivien αλλα δε μου φαινεται και παραλογο να αισθανεται αβολα -αμηχανα ενας αντρας (κυριως )όταν στην παρεα θηλαζει μια μητερα, ξερετε να προσπαθει να μην κοιταξει για να μην παρεξηγηθεί η μητερα ή την κανει να αισθανθεί αβολα, το βλεπω και σε καποιες φιλες μου αυτό και το αισθανομουν και εγω αυτό παλιοτερα

Iouliana ας το ληξουμε εδω το θεμα ειπες ,ειπα ,θα μπορουσα να εχω πει ή να μην εχω πει....

Αthinap στη δικη μου παρεα και κοινωνικο περιγυρο ,οποιος αισθανθει αβολα , πολυ διακριτικα σηκωνεται και παει τουλεττα ,λιγο πιο κει να καπνισει ,βρισκει ,τελος παντων μια προφαση για να μην αναγκαστω να τρεξω να κρυφτω επειδη το παιδι μου εχει την αναγκη να θηλασει..

Εσυ το χειριστηκες πολυ σωστα απο την πλευρα σου .

Εκεινους δεν καταλαβαινω.

Vivien9 ,αγαπημενη μου, πες τους οτι τα αποτελεσματα της ουρησης ειναι σιχαμερα , βρωμικα ....

Τι συγκρινουν;

Κατι που ενας ανθρωπος μαθαινει απο τα τρια του χρονια να κανει στην τουαλεττα , με το ταϊσμα ενος μωρου;;

Τι πιο τρυφερο και αγνο απο αυτο;

Ποια ειναι η αηδια που προκαλει;

Μυριζει ; λερωνει; ενοχλει;

Πολυ σεμνοτυφια επεσε.....

Μηπως σοκαρονται και οταν δουν δυο σκυλια στο δρομο να ζευγαρωνουν;

Μηπως να φοραμε βρακακια στα μωρα στις βαφτισεις για να μη φαινονται τα γεννητικα τους οργανα;;;

Ειμαι σιγουρη οτι δεν το αφησες να περασει ετσι....

Οταν δουν κανενα ημιγυμνο κοριτσι στο δρομο,τους τρεχουν τα σαλια, δεν αισθανονται αβολα....

Ή οταν βλεπουν τα topless μπικινακια στην παραλια....

συμφωνω χαρουλα ....

εγω καπου το καταλαβαινω, μη το βλέπεις ντε και καλα θεμα σεμνοτυφίας, γτ μεσα σε μια παρεα εσυ εισαι η γυναικα του φιλου τους, η ξαδερφη κτλ οποτε καποιοι (σιγουρα όχι ολοι γι΄αυτο το λογο) αισθάνονται αμηχανα αλλωστε ποσοι αντρες αλλα και γυναικες (βαζω και τον εαυτο μου μεσα) εχουμε εξοικειωθεί από μικροι με αυτό βλέποντας τις μαμαδες, θειες, αδεφες κτλ να θηλαζουν

Αimee συγνωμη αλλα τα αρθρα που μας δινεις διαβαζουμε...αφου ειναι προιστορικο και γραφει πως ακομη δεν υπαρχουν στοιχεια, τι μας το εβαλες?! Ειδες??? Αυτο εννοουσα οταν εγραφα για παραποιηση επιστημονικων πληροφοριων...μας δινεις το αρθρο, το διαβαζουμε και μετα λες πως ειναι παλιο και τωρα θα εχουν γινει νεες μελετες...οποτε το αρθρο που εβαλες ποιο σκοπο εξυπηρετουσε?

Ο δευτερος συνδεσμος δεν ειναι καποιο συγκεκριμενο αρθρο , αλλα δινει πληροφοριες γενικοτερα ...οποτε δεν αξιολογειται επιστημονικα...ΜΑΚΑΡΙ ομως να υπαρχει τετοια αποδεδειγμενη συσχετιση, οπως ειπα και πριν για να "προλαμβανεται" το προβλημα μιας κακοηθειας τοσο απλα...

1) Προφανώς δεν γνωρίζεις τι σημαίνει "παραποίηση επιστημονικών πληροφοριών"... Καλό είναι να δεις πώς ορίζεται αυτή η έννοια, αφού λες ότι είσαι ερευνήτρια χημικός. Οι ερευνητές οφείλουν να ξέρουν (και συνηθέστατα ξέρουν) πότε θα επικαλεστούν "παραποίηση στοιχείων", προκειμένου να υπερασπιστούν το προσωπικό τους έργο αλλά και την επιστήμη γενικότερα. Αν και το θεωρώ "βαρύ" να μου αποδίδεται τέτοια κατηγορία, την αποδίδω στην προφανή σου άγνοια και δεν το συνεχίζω. Όπως έχει ήδη ειπωθεί αρκετές φορές σε αυτό το σάιτ, "η ημιμάθεια χείρον της αμάθειας".

2) Στα μνμ σου με αρ. 28, 38 και 47 επανέρχεσαι στο ίδιο θέμα και το τονίζεις

""In this study, breast-feeding was associated with a reduced risk of childhood acute leukemia. If confirmed in additional epidemiologic studies, our findings suggest that future epidemiologic and experimental efforts should be directed at investigating the anti-infective and/or immune-stimulatory or immune-modulating effects of breast-feeding on leukemogenesis in children."

To date, only a limited number of studies (11,12,19-21,23-25) have specifically examined the relationship of breast-feeding with the risk of childhood"

Μάλλον δεν θα έχει τύχει να διαβάσεις ιατρικά άρθρα προηγουμένως, γι΄αυτό και αντιδράς τόσο πολύ με αυτό το σημείο.

Η Argini, ως η πλέον αρμόδια, θα το εξηγήσει "επιστημονικά". Εγώ πάλι, εντελώς πρακτικά και μέσα από την δική μου εμπειρία λέω τα εξής:

Η ιατρική είναι ερευνητική επιστήμη. Ο χαρακτηρισμός της ως "επιστήμη" συνεπάγεται ότι δεν υιοθετούνται απόλυτες θέσεις αλλά γίνεται προσπάθεια για αντικειμενικότητα και αμεροληψία. Ο χαρακτηρισμός της ως "ερευνητική" αναδεικνύει τον δυναμικό της χαρακτήρα, λόγω του οποίου επανεξετάζει συνέχεια τη "γνώση" υπό το φως των νέων δεδομένων.

Τι σημαίνει αυτό πρακτικά; Ότι αν δεν δεις να γράφεται στον τίτλο ενός άρθρου "meta-analysis" ή "systematic review", τότε το άρθρο δεν έχει τη γενική ισχύ ενός καθολικά παραδεκτού δεδομένου αλλά αποτυπώνει περισσότερο τη θέση του συγγραφέα. Όμως, "meta-analysis" και "systematic review" δεν γίνονται από τον οποιονδήποτε αλλά από συγκεκριμένες ομάδες που λειτουργούν στα πλαίσια ενός πολύ αξιοσέβαστου περιοδικού ή μιας βάσης δεδομένων, όπως η Cohrane.

Οπότε, όλα τα υπόλοιπα άρθρα -όπως αυτό που παρέθεσα- αποτυπώνουν την άποψη των συγγραφέων τους και, ως εκ τούτου, ΕΝΝΟΕΙΤΑΙ ότι θα υποβληθούν σε peer review και επανέλεγχο (π.χ. ως προς την ορθότητα της μεθοδολογίας ή το αν είναι επαρκής ο αριθμός των περιστατικών που εξετάστηκαν κλπ.). Μόνο μετά από τον έλεγχο αυτό, οι πληροφορίες θεωρούνται οριστικές και ακριβείς επί του παρόντος. Και υπογραμμίζω το "επί του παρόντος", γιατί σε 2-3-4 χρόνια, όλες αυτές οι πληροφορίες θα επανεξεταστούν, ώστε να αποτυπωθεί εκ νέου η τρέχουσα ορθή επιστημονική θέση. (Όλη αυτή η διαδικασία φαίνεται και στο λινκ του πρώτου άρθρου που παρέθεσε η argini, για την Cohrane).

Αυτά για το πρώτο σκέλος του σημείου που σε ξένισε τόοοοσο πολύ (If confirmed in additional epidemiologic studies, our findings suggest that future epidemiologic and experimental efforts should be directed at investigating the anti-infective and/or immune-stimulatory or immune-modulating effects of breast-feeding on leukemogenesis in children.").

β) Όμως, το ότι υφίσταται η συγκεκριμένη διαδικασία ΔΕΝ σημαίνει προφανώς ότι το άρθρο δεν είναι έγκυρο. Ή ότι στερείται ορθότητας γιατί αναγράφει ότι "To date, only a limited number of studies (11,12,19-21,23-25) have specifically examined the relationship of breast-feeding with the risk of childhood leukemia, and ΝΟΝΕ has found a statistically significant association". (το δεύτερο σημείο που επέμεινες τόοοσο πολύ).

Η συγκεκριμένη φράση, με τις παραλλαγές της, αποτελεί ΚΟΙΝΟ ΤΟΠΟ στα ιατρικά άρθρα.

Για του λόγου του αληθές (κι επειδή με βολεύει, αφού χάρη στην Αργίνη έχω πρόχειρο το παράδειγμα :oops: ), σημειώνω φράσεις από το τρίτο άρθρο που παρέθεσε η συμφορουμίτισσα:

"The current literature is controversial about these effects"

"However, conflicting results exist in this regard, and many studies did not confirm this effect. In general, the results on the protective effects of breastfeeding on hypertension are still conflicting, and remain to be determined in longitudinal studies with long-term follow up."

"However, there are still conflicting results of studies in relation to breastfeeding and obesity, and some studies did not confirm such association.This important issue deserves more attention in future birth cohort studies."

"The results of epidemiological studies are controversial in this regard. However, many studies have confirmed the protective role of breastfeeding against type II diabetes mellitus. This effect is considered to be because of the difference in composition of breast milk and the difference in hormones of insulin, motilin, intro-glucagon, neurotencin, and pancreatic polypeptide in breast milk and artificial formulas, which in turn would lead to lower subcutaneous fat deposition in breastfed infants. Finally, according to the current evidence, this hypothesis is implied that type II diabetes is planned from early infancy. Future longitudinal studies shall determine the clinical significance of such associations."

Όπως είδες, οι ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΕΣ ΙΑΤΡΟΙ αναφέρονται με σαφήνεια στις προηγούμενες έρευνες, αναγνωρίζουν το αν υπάρχει συμφωνία στα συμπεράσματά τους ή όχι και φυσικά δεν επικαλούνται την αυθεντία τους ή την ορθότητα των δικών τους στοιχείων αλλά πάντα καταλήγουν στο εξής "έρευνα και επανέλεγχος".

Τι θα γίνει τώρα; Θα ρωτήσεις την Αργίνη για ποιο λόγο μας παραθέτει αυτό το άρθρο αφού τα στοιχεία δεν είναι τελικά; Ή θα την κατηγορήσεις για "παραποίηση επιστημονικών πληροφοριών" επειδή έγραψε ότι "Το πιο ενδιαφερον είναι το τριτο που [...] αναφέρεται στην προστατευτικη δραση του θηλασμου απέναντι σε νοσηματα που μπορει να εμφανισει το βρεφος ως ενηλικας..." :?:

3) Δεν ασχολούμαι επαγγελματικά με τον θηλασμό για να έχω συγκεντρωμένη τεκμηρίωση για αυτό το θέμα. Επίσης, δεν είμαι γιατρός για να έχω πρόσβαση σε εξειδικευμένες πρόσφατες έρευνες και άρθρα.

Βασίζομαι, προφανώς λοιπόν, στο google και προσπαθώ να ελέγχω την πηγή ως προς την αξιοπιστία της.

Διάβασα αυτό ΤΟ ΤΡΑΓΙΚΟ ΚΑΙ ΑΠΑΡΑΔΕΚΤΟ που έγραψες: "Χωρις να θελω να ''μαυρισω'' την κουβεντα, το μεγαλυτερο ποσοστο των παιδιων που νοσουν απο νεοπλασματικες ασθενειες προερχεται απο την επαρχια και απο μητερες που τα θηλαζαν αποκλειστικα.".

Έπαθα ΣΟΚ! Δαπάνησα 1 ώρα (τόσο ελεύθερο χρόνο είχα...) για να δω αν στηρίζεται κάπου. Δεν βρήκα ΤΙΠΟΤΑ στο internet. Βρήκα όμως πολλή πληροφόρηση που συνηγορούσε για το αντίθετο. Από αυτήν, διάλεξα τα άρθρα που μου φάνηκαν πιο "αντικειμενικά" και μακριά από σάιτ υπέρμαχα του θηλασμού. Και αυτά παράθεσα, ώστε να τα αξιολογήσουν και οι υπόλοιποι.

4) Προφανώς δεν πειράζει που δεν γνωρίζεις το medlook. Εμένα μου αρέσει γιατί παρουσιάζει τα ιατρικά θέματα εκλαϊκευμένα. Και επειδή σκοπός της γνώσης είναι να διαδίδεται και να γίνεται κτήμα όλων και περισσοτέρων, εκτιμώ ιδιαίτερα τους επιστήμονες όλων των κλάδων που απευθύνονται σε κοινό ευρύτερο από τους ομοτέχνους τους.

To medlook συλλέγει έρευνες και στοιχεία από αναγνωρισμένες πηγές που τα επεξεργάζεται συντακτική επιτροπή (αποτελούμενη από γιατρούς και άλλους επιστήμονες), προκειμένου να τα μεταδώσουν με προσιτό τρόπο. Περισσότερα εδώ: http://www.medlook.net/Medlook-General-Content/3384-2013-11-20-21-44-12.html

Αυτά!

Και περιμένω (ακόμη!) τις πηγές σου.

Προσθήκη: Ανάλογα με την ποιότητα του διαλόγου που επιθυμούμε να έχουμε και την καλοπροαίρετη ή μη διάθεσή μας, μπορούμε να πούμε πολλά και για τις πηγές: παλιό ή νέο άρθρο, δημοσιευμένο σε περιοδικό Α ή Β ή Γ διαλογής, συνταγμένο από Πανεπιστήμιο Α ή Β ή Γ τάξης, επιμελημένο από ιατρούς διεθνούς κύρους ή μη κλπ. κλπ. κλπ.

Όλα σχετικά είναι, στο κάτω κάτω της γραφής.

Τουλάχιστον να μην λέμε λόγια του αέρα. Δεν τιμούν ούτε τους εαυτούς μας (πρωτίστως) ούτε τους συνομιλητές μας.

Επεξεργάστηκαν by Aimee
Προσθήκη

συμφωνω χαρουλα ....

εγω καπου το καταλαβαινω, μη το βλέπεις ντε και καλα θεμα σεμνοτυφίας, γτ μεσα σε μια παρεα εσυ εισαι η γυναικα του φιλου τους, η ξαδερφη κτλ οποτε καποιοι (σιγουρα όχι ολοι γι΄αυτο το λογο) αισθάνονται αμηχανα αλλωστε ποσοι αντρες αλλα και γυναικες (βαζω και τον εαυτο μου μεσα) εχουμε εξοικειωθεί από μικροι με αυτό βλέποντας τις μαμαδες, θειες, αδεφες κτλ να θηλαζουν

Εχεις δικιο.

Την πρωτη φορα που θυμαμαι να ειδα καποια να θηλαζει ,ηταν πριν 5 χρονια μια ξαδερφη του αντρα μου , η οποια θηλαζε μπροστα στον πατερα της . Και λεω απο μεσα μου:"καλα , δεν ντρεπεται μπροστα στον πατερα της..;δε θα το εκανα ποτε αυτο."

Πεθανα απο την ντροπη μου σκεπτομενη οτι θα ημουν στη θεση της.Οχι σαν θεατης του θηλασμου της.Σαν μανα που θα θηλαζα καποια στιγμη στο μελλον.

Οταν γεννησα , ηρθαν τα πανω κατω , αναθεωρησα.

Αφου το μωρο μου ειχε αναγκη να φαει το ταϊσα ακομα και μεσα στην εκκλησια (μπροστα σε ολους τους καλεσμενους) ,αμεσως μετα το γαμο μου και πριν τη βαφτισουμε.Ο φωτογραφος τραβουσε.....

Τωρα που το θυμηθηκα , οταν μπαινεις σε ιατρεια , στο νοσοκομειο , στην κλινικη , παντου κυριαρχει η αφισα με την εικονα της μαμας που θηλαζει.

"ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΤΕ ΤΟ ΜΗΤΡΙΚΟ ΘΗΛΑΣΜΟ" , λεει.

Και εννοει και τη μαμα και τους γυρω της.

Λάβετε μέρος στην συζήτηση

Μπορείτε να δημοσιεύσετε το κείμενό σας τώρα και να ολοκληρώσετε την εγγραφή σας αργότερα. Εάν έχετε ήδη όνομα/λογαριασμό χρήστη, συνδεθείτε τώρα για να δημοσιεύσετε με το όνομα χρήστη σας.
Προσοχή: Η δημοσίευσή σας θα χρειαστεί να εγκριθεί από τους διαχειριστές πριν αναρτηθεί στο φόρουμ.

Guest
Απάντηση σε αυτό το θέμα...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

Only 75 emoji are allowed.

×   Ο σύνδεσμος εμπεδώθηκε αυτόματα.   Εμφάνιση URL ως απλό σύνδεσμο

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

• Δημιουργία νέου...