Jump to content
➔ ParentsCafe.gr
  • Tell a friend

Love Parents.org.gr? Tell a friend!

Διάρκεια μεσημεριανού ύπνου

Recommended Posts

Καλημέρα σε όλες / όλους!

Έχω μια απορία σχετικά με τον ύπνο του παιδιού το μεσημέρι. Μου είπε μια φίλη, ότι η παιδοψυχολόγος (έχει κάνει κάποιες συνεδρίες με παιδοψυχολόγο, ως καθοδήγηση στο μεγάλωμα του παιδιού της) την συμβούλεψε να μην αφήνει το παιδί να κοιμάται το μεσημέρι πάνω από μία -μιάμιση ώρα, κι αυτό όχι για να κοιμάται καλύτερα το βράδι, αλλά για την ανάπτυξή του. Το έχετε ακούσει ξανά αυτό; Ισχύει;

jTosp2.png

Διαφημίσεις

Δεν το έχω ξανακούσει. Κι εμένα συνήθως κοιμάται μιάμισυ με δύο ώρες. Αν το ξυπνήσω νωρίτερα έχει νεύρα. Εσείς;

Είναι και ο άλλος παράγοντας: το παιδί χρειάζεται τόση ξεκουραση όση και η δραστηριότητα του μέσα στην ημέρα. Ας πούμε τώρα καλοκαιριάζει - αν πάμε παραλία ή κούνιες φυσικά θα κουραζεται και θα κοιμάται 2,5 ώρες το μεσημέρι. Γιατί να σπάσω να νεύρα στο παιδάκι αφού χρειάζεται αυτό το διάλειμμα;;

Δεν καταλαβαίνω γιατί να ασχολούμαστε σε τόσο βάθος με τόσο απλά θέματα. Ο κάθε οργανισμός εξάλλου είναι διαφορετικός. Ωρες ώρες νομίζω πως οι ειδικοί δεν έχουν με τι άλλο να ασχοληθούν... :?

το μόνο που μπορώ να φανταστώ είναι πως αν κοιμάται πολύ το μεσημέρι, αργεί να κοιμηθεί το βράδυ και άρα ξυπνάει αργά το άλλο πρωί. κι εμείς θέλουμε να ξυπνάει μέχρι τις 8 το πρωί (ιδανικά) για να μη διαταραχθεί ο ρυθμός έκρισης της κορτιζόλης (ορμόνη που παίζει σημαντικό ρόλο στον οργανισμό).

εξάλλου μελέτες έχουν αποδείξει ότι ένας υπνάκος 40'-1,5 ώρας είναι υπεραρκετός για παιδάκια μικρής ηλικίας.

Κοίταξε, νομίζω ότι αυτό δεν είναι και απόλυτο. Θα συμφωνήσω περισσότερο με το ότι ο ύπνος εξαρτάται από τη δραστηριότητα του παιδιού μέσα στη μέρα. Εγώ γενικά έχω μια τάση να μην τον ξυπνάω, εκτός πια αν το τραβάει πολύ. Δηλαδή, αν κοιμηθεί 2-5 το μεσημέρι, άνετα κοιμάται πάλι στις 8:30 - 9 παρά. Το πρωι 7-8 το αργότερο είναι ξύπνιος.

Δεν αμφισβητώ σε καμία περίπτωση την έρευνα, απλά αναρωτιέμαι αν είναι κακό αυτό που κάνουμε. Και βέβαια, αν τον ξυπνήσουμε ή για κάποιο λόγο ξυπνήσει χωρίς να έχει χορτάσει ύπνο, ποιος είδε τον θεό και δεν τον φοβήθηκε.

jTosp2.png

εμενα το μεσημερι κοιμαται 2-5 ή ¨2:30-5 καπου εκει τελος παντων. Αν δω οτι φτανει 5 αρχιζω και τον ξυπναω αλλα δεν υπαρχει περιπτωση να τον ξυπνησω μετα απο 1 ωρα γιατι πολυ απλα θα κλαιει ολο το απογευμα. Γιατι να το κανω αυτο στο παιδι, εξαλλου το πολυ μεχρι τις 10 εχει κοιμηθει και το πρωι ξυπναει μεταξυ 7-8 σπανιως 9

Διαφημίσεις

Δηλαδή, αν κοιμηθεί 2-5 το μεσημέρι, άνετα κοιμάται πάλι στις 8:30 - 9 παρά. Το πρωι 7-8 το αργότερο είναι ξύπνιος.

Δηλαδή ξυπνάει 5 και ξανακοιμάται 8.30 ?????? Μέχρι τις 7-8 το πρωί? Μακορίνα με τον πόνο μου παίζεις μου φαίνεται........Εμένα αν κοιμηθούν το μεσημέρι έστω και μέχρι τις 5 το βράδυ πιάνουμε τις δωδεκάμιση- μία.......:cool:

Η αλήθεια είναι ότι το σκεφτόμουν καιρό να το αναφέρω, γνωρίζοντας τι τραβούν οι μαμάδες εδώ με τον ύπνο... Αλλά θα ήθελα να ακούσω κι άλλες εμπειρίες.

Ναι, πραγματικά, αυτή την εποχή, γύρω στις 8:15 μπαίνουμε στο μπάνιο και μέχρι τις 9 έχει κοιμηθεί. Βέβαια, όλο το απόγευμα πάμε τρέχοντας (οικογενειακώς, κούνιες, ποδήλατο και και...)

Πάντως, επειδή ποτέ δεν ξέρεις τι γίνεται, λέω αυτή την εποχή γίνεται έτσι. Αν αλλάξει στο μέλλον, δεν ξέρω. Βέβαια δεν είναι αυτό το θέμα, το θέμα είναι αν είναι υπερβολικές οι ώρες που κοιμάται το μεσημέρι και αν υπάρχει maximum που πρέπει να κοιμουνται τα νήπια.

jTosp2.png

Κοίτα, κι εμείς σε κάποια ηλικία είχαμε το 9 -9 στο τσεπάκι μας.........αλλά τώρα που είναι σχεδόν 7 και 5 χρονών, δε νυστάζουν ρε παιδί μου ! Εμείς κουτουλάμε κι αυτά χοροπηδάνε......

Κι εμείς έχουμε ακριβώς τις ίδιες ώρες που περιγράφει η Macorina και η Ioanna. Με την Macorina μάλιστα τα παιδιά μας έχουν ακριβώς 1 ημέρα διαφορά κι ίσως γιαυτό.

Και φυσικά άν η ημέρα δεν έχει καμία δραστηριότητα (εμείς κάνουμε πεζοπορίες που είμαστε στην εξοχή, ποδήλατο, ψώνια, κούνιες) τότε κοιμόμαστε κατά τις 10.

Eίναι μικρά ακόμα τα δικά σας.......στις δικές μας ηλικίες όσοι γονείς ακούω, παλεύουνε..........πάντως για να μην είμαστε και οφφ, δεν πιστεύω ότι ο μεσημεριανός ύπνος μπορεί να κάνει κακό τελικά......

Διαφημίσεις

Έχω μια απορία σχετικά με τον ύπνο του παιδιού το μεσημέρι. Μου είπε μια φίλη, ότι η παιδοψυχολόγος (έχει κάνει κάποιες συνεδρίες με παιδοψυχολόγο, ως καθοδήγηση στο μεγάλωμα του παιδιού της) την συμβούλεψε να μην αφήνει το παιδί να κοιμάται το μεσημέρι πάνω από μία -μιάμιση ώρα, κι αυτό όχι για να κοιμάται καλύτερα το βράδι, αλλά για την ανάπτυξή του. Το έχετε ακούσει ξανά αυτό; Ισχύει;

Ουτε εγω εχω ακουσει κατι σχετικο με αυτο που ειπωθηκε απο την εν λογω παιδοψυχολογο, και οφειλω να ομολογησω οτι μου φαινεται υπερβολικο. Εμενα η μικρουλα μου που ειναι περιπου 22 μηνων (και ειχαμε πολυυυ μεγαλο προβλημα με τον υπνο μεχρι το ετος) κοιμαται 2 ωρες (2-4) για μεσημερι και τωρα που σας γραφω ηδη εχει ενα μισαωρο που κοιμαται!!! Φυσικα και εμεις οοολη μερα ειμαστε στο τρεξιμο, ειτε για παιχνιδι, ειτε για ψωνια κλπ...

Η φουρτουνα μου ηρθε...και ξεσηκωσε τον κοσμο μου στις 27/07/2012

Εγω παντως που κοιμομουν το μεσημερι μια χαρα αναπτυγμενη ειμαι!!!

Και επειδη ειμαι του υπνου ακομη και τωρα οταν κοιμομαστε το μεσημερι κοιμομαστε! Για μιση ωρα μεχρι να βαλεις πιτζαμες και να χαλαρωσεις πρεπει να σηκωθεις. Νομιζω οτι κατα μεσω ορο σε αυτη την ηλικια τα δικα μου κοιμοντουσαν 2μιση με 3 ωρες (και εγω μαζι μεχρι που αρχισα να δουλευω)

Καλημέρα!κι εμάς από τον παιδικό σταθμό έτσι μας συμβούλεψαν...

Χμμμμμ, και πώς τον ξυπνάμε;;;;

Υπαρχει πραγματικα ουσιαστικος λογος για να τον ξυπνας??? αν οχι τοτε θεωρω πως δεν εχει νοημα να μπεις σε αυτη τη διαδικασια (για πολλους και ευνοητους λογους), σκεψου οτι αυτη η τακτικη που θελεις να υιοθετησεις ισως τελικα να μην σας ωφελησει!!!

Παντως πολυ θα βοηθουσε μια επιστημονικη τεκμηριωση που να συνδεει τον υπνο με την αναπτυξη, γενικα υπαρχουν πολλες μελετες που δεν εχουν ιδιατερα μεγαλες αποκλισεις, αλλα ερχονται σε συγκρουση με αυτο που υποστηριζει η παιδοψυχολογος (που σιγουρα δεν ειναι η μοναδικη που το υποστηριζει).

Διαφημίσεις

Καλά λέει το koalaki βρε Macorina. Πας να υιοθετήσεις μία τακτική της οποίας τα αποτελέσματα δεν είσαι βέβαιη ότι ξέρεις, σωστά; Δηλαδή θα εκνευρίσεις το παιδί για ποιον λόγο; να αναπτυχθεί πιο γρήγορα; θα γίνει πιο έξυπνο; πιο ψηλό; τι ακριβώς θα συμβεί; τι είναι αυτό που θα αξίζει τον κόπο να "τσιγκλάς" το παιδάκι; Σκέψου το λίγο.

Δεν ήταν σαφες αυτό που σου είπαν. Και ίσως να μην σου το μετέφεραν και σωστά;

Κοίταξε, είχα θορυβηθεί να σου πώ την αλήθεια, αλλά όσο το ψάχνω, νομίζω ότι δεν υπάρχει. Πρέπει να κοιμάται 12-13 ώρες στο 24ωρο. Κοιμάται 12-13,5, γιατί να του κάνει κακό;

jTosp2.png

Κοίταξε, είχα θορυβηθεί να σου πώ την αλήθεια, αλλά όσο το ψάχνω, νομίζω ότι δεν υπάρχει. Πρέπει να κοιμάται 12-13 ώρες στο 24ωρο. Κοιμάται 12-13,5, γιατί να του κάνει κακό;

Να το θεσω αλλιως: γιατι αυτη η επιπλεον μιση η μια ωρα να του κανει κακο??? δεν μιλαμε για 5 ωρες, οποτε εχει νοημα???

Κι εμένα όποτε κοιμάται μπορεί να κοιμηθεί και 3ωροαλλά το θέμα μου είναι ότι αρχίζει και τον κόβει κι αυτόν τον ύπνο κ δεν παλεύεται όλο το μεσημέρι αλλά την πιάνει κι η γκρίνια από νωρίς το βράδυ