Jump to content
➔ ParentsCafe.gr
  • Tell a friend

Love Parents.org.gr? Tell a friend!

Recommended Posts

κοριτσια σας διαβαζω πολυ καιρο και νιωθω την αναγκη να σας εκφρασω τους δικους μου προβληματισμους. εχω ενα αγορακι 21 μηνων . δεν μιλαει και δεν εκτελει εντολες. φοβαμαι τον αυτισμο. ο παιδιατρος επιμενει πως δεν εχει και μου εχουνε πει φιλικα προσωπα που εχουνε δει η δουλεψει με τετοια παιδακια πως ο μικρος δεν εχει κατι τετοιο. αρχισα και εγω λοιπον να τον παρακολουθω.

εχει χαρακτηριστικα του φασματος οπως να ανοιγοκλεινει τις πορτες ,τα συρταρια ( τελευταια τα βγαζει ολα οσα εχει μεσα ενα συρταρι και τα παραταει κατω) οχι σε τρελο βαθμο. ανοιγοκλεινει τα φωτα για να τα βλεπει. οπως ειπα δεν ακολουθει εντολες ουτε μιλαει. γενικα εμενα μου φαινεται πως δεν θελει καθολου να επικοινωνησει. δεν δειχνει με το δαχτυλο. γυρναει ροδες αλλα μετα απο 1 λεπτο τα παραταει. δεν του αρεσει να μενει μονος του στο δωματιο οπου παμε θα ερθει μαζι μας αλλα θα παιξει με τα δικα του. του αρεσουνε τα φωτα. δεν εχει δηλαδη meltdowns. δεν πεταριζει τα χερια του δεν εχει βιαιες συμπεριφορες. ουτε κανει κυκλους ( αντε 2 φορες το μηνα και αυτο γελαει και για δευτερολεπτα )

ΟΜΩΣ δεν βαζει τιποτα σε σειρα δεν εχει προβλημα να του παρεις ενα παιχνιδι η να τον σταματησεις απο οτιδηποτε κανει. γενικα δεν κλαιει. ουτε εξω στον κοσμο εχει προβλημα.εχει περιεργεια για τα παντα , μας παρακολουθει καθε κινηση μας. δεν μας κοιταει σχεδον καθολου. αλλα ξερει μας παρακολουθει καθε μας κινηση. κλαιει οταν φευγει καποιος. και χαιρεται οταν χτυπαει η πορτα. παιζει με ολα τα παιχνιδια δεν εχει επιλεκτικοτητα. μου φερνει το χειρηστηριο να του βαλω παιδικα. δεν τον πειραζει αν τα κλεισω παει και παιζει η μου το ξαναδινει. μας δινει τα παππουτσια οταν βγαινουμε εξω καμια φορα προσπαθει να μας τα βαλει. δινει το παντελονι στον αντρα μου. και ολα αυτα σχεδον χωρις να μας κοιταει. χτες εβγαλε μια καλτσα μου την εδινε και μου εδειχνε το ποδι να τη βαλω. τελικα για να παιξουμε του εβαλα τις δικες μου σαυτον και ετρεχε ολο χαρα και γυρναγε με ανοιχτα τα χερια και με επερνε αγκαλια ( ενω με κοιταζε) με τα παιδακια γενικα δεν ξερω μονο ενα ξαδερφουλη εχει. δεν τον κοιταει πολυ εκεινος καταλαβαινει τα παντα δεν μιλαει ομως. την τελευταια φορα ο ενας εδινε το παιχνιδι στον αλλο. ο δικος μου δεν ηθελε να τ ον παρει αγκαλια. τελικα καθησανε και τα 2 και παιζανε μονα τους. μονο μια φορα εκλαψε ο γιος μου που πηρα τον ανιψιο μου αγκαλια και κλαιγανε κα τα 2. φανταστικο παιχνδι δεν ξερω αν κανει. αντιγραφει ολα οσα κανουμε. δεν ξερω αν το οτι θηλαζει και βαζει βιβλια και οτι βρει εκει περα μετα τα πεταει και πινει ειναι φανταστικο παιχνιδι. δεν μπορω να ξερω τι σκεφτεται και γιατι κανει κατι :(

να προσθεσω πως μετα απο μια συζητηση με τους δικους μου με καθησυχασαν λεγοντας μου πως και εγω μιλησα 3.5 με 4 ετων. δεν γυρνουσα ποτε μπορει να κρυβομουνα σε ενα δωματιο και μετα απο 10 λεπτα που με εχουνε φωναξει θα πηγαινα με σκυμενο κεφαλι να πω ναι. μετα θυμαμαι στο νηπιαγωγειο και εγω ηθελα να ειμαι μονη μου και εκανα δυσκολα φιλους.

Σιγουρα θα παω σε αναπτυξιολογο αλλα ειναι η αναμονη που με τρελενει και πολυ φοβαμαι μην μου πουνε εχει αυτισμο γιατι το φασμα ειναι μεγαλο και μετα καταληξει σαν εμενα. εσεις κοριτσια τι λετε?

Διαφημίσεις

Όταν λες δε μιλάει? Δε λέει ούτε μαμ,μπαμπά,μαμά?Ούτε μπαμπαλίζει?Γιατί κι οδικός μου 21 μηνών δεν μίλαγε,έλεγε μόνο αυτές τις λεξούλες και μετά τα δύο κι αφου είχε ξεκινήσει παιδικό σταθμό άρχισε να μιλάει.Επίσης και μένα άργησε να δείξει με το δάχτυλο κι είχα τρελλαθεί.Νομίζω πάντως μόνο ενας ειδικός θα μπορέσει να σου πεί με βεβαιότητα.

λεει ολες τις συλλαβες αλλα τιποτα με νοημα. ξεχασα να προσθεσω πως μου δειχνει επιλεγμενες εικονες 2-3 σε ενα βιβλιο και με κοιταει να του πω τις λεξεις. φυσικα θα παμε σε ειδικο. ομως μεχρι να παμε με ζωνουνε τα φιδια!

Η δική μου άποψη είναι πως το παιδάκι είναι μια χαρά. Αν συγκρίνω με την κόρη μου δηλαδή σε αυτή την ηλικία, σε πολλά μοιάζουν όπως τα έγραψες. Μιλήσαμε 24 μηνών, πολλές φορές με είχε προβληματίσει η απάθεια της και πολλά άλλα. Εφόσον η παιδίατρος την εξέταζε τακτικά και ΗΞΕΡΕ τι πρέπει να ελέγξει και με διαβεβαίωνε πως δεν υπάρχει πρόβλημα, δεν προβληματίστηκα, με δεδομένο πως ο άντρας μου (όπως εσύ λες για εσένα) είχε παρόμοια συμπεριφορά μικρός.

Ξαφνικά ας πούμε σε 3 μήνες μπορεί απ' τη μία μέρα στην άλλη (όπως η κόρη μου) να αρχίσει να μιλά, να ζωγραφίζει, να μάθει σχήματα, χρώματα και να μετρά. Τώρα απλώς να σας παρατηρεί και να καταγράφει. Πραγματικά εμείς εκπλαγήκαμε ευχάριστα, και όλα ήρθαν εντελώς απότομα. Άλλο παιδί.

Εύχομαι να είστε ομοιοπαθείς!

Διαφημίσεις

Δεν μου φαίνεται περίεργη η συμπεριφορά του, μοιάζει αρκετά με του μικρού μου. Και εμάς δεν έλεγε λέξη μέχρι πριν μια βδομάδα, ούτε μπαμπα ούτε μαμά. Λίγες μέρες τώρα είναι που τα λέει. Ήχους από ζώα κάνει? Η παιδίατρος που βασίζει την σιγουριά της? Φανταστικό παιχνίδι ούτε εμάς κάνει, δεν ξέρω καν τι εννοείς. Η μόνη διαφορά ειναί ότι μας κοιτάει στα μάτια και επίσης ακούει απλές εντολές (όταν θέλει). Αλλά από αυτα που λες και αγκαλια σε πήρε και σε κοίταξε στα μάτια. Και αυτό που είπες ότι φέρνει το παντελόνι κτλ, δεν τα κάνει μετά από εντολές?

Πόρτες και συρτάρια εννοείται ανοιγοκλείνει και πετάει τα πάντα από τα συρτάρια επίσης.

Πότε θα πάτε σον ειδικό?

Κι εμένα ανοιγοκλείνει συρτάρια,ντουλάπια και φυσικά τα φώτα!η απουσία ομιλίας μόνο δεν νομίζω οτι αποτελεί ανησυχία για αυτισμό.Ολα τα υπόλοιπα,πάνω κάτω τα κάνουν όλα τα παιδάκια.Πιστεύω πως μετά τα δύο βλέπεις μεγάλη εξέλιξη στα παιδάκια και ειδικά στα αγοράκια που είναι και λίγο πιο αργά στην εξέλιξή τους από τα κοριτσάκια,στη πλειοψηφία τους.

Α και τα παιδάκια δεν αλληλεπιδρουν μεταξύ τους πριν τα 2 μας είχε πει η παιδίατρος, παίζουν δηλαδη το ένα δίπλα στο άλλο αλλά όχι μαζί.

Και εγώ νομίζω ότι αφού έχεις εκφράσει τις ανησυχίες σου στην παιδίατρο και είναι σίγουρη άδικα ανησυχείς.

λεει ολες τις συλλαβες αλλα τιποτα με νοημα. ξεχασα να προσθεσω πως μου δειχνει επιλεγμενες εικονες 2-3 σε ενα βιβλιο και με κοιταει να του πω τις λεξεις. φυσικα θα παμε σε ειδικο. ομως μεχρι να παμε με ζωνουνε τα φιδια!

Άρα δείχνει!

Άρα δείχνει!

δειχνει μονο 2 εικονες. δεν δειχνει αν τον ενδιαφερει κατι. !

θελω και εγω πολυ να ελπιζω πως απλα μαζευει πληροφοριες και καποτε θα μας τισ ξεφουρνισει !!

Διαφημίσεις

Δεν μου φαίνεται περίεργη η συμπεριφορά του, μοιάζει αρκετά με του μικρού μου. Και εμάς δεν έλεγε λέξη μέχρι πριν μια βδομάδα, ούτε μπαμπα ούτε μαμά. Λίγες μέρες τώρα είναι που τα λέει. Ήχους από ζώα κάνει? Η παιδίατρος που βασίζει την σιγουριά της? Φανταστικό παιχνίδι ούτε εμάς κάνει, δεν ξέρω καν τι εννοείς. Η μόνη διαφορά ειναί ότι μας κοιτάει στα μάτια και επίσης ακούει απλές εντολές (όταν θέλει). Αλλά από αυτα που λες και αγκαλια σε πήρε και σε κοίταξε στα μάτια. Και αυτό που είπες ότι φέρνει το παντελόνι κτλ, δεν τα κάνει μετά από εντολές?

Πόρτες και συρτάρια εννοείται ανοιγοκλείνει και πετάει τα πάντα από τα συρτάρια επίσης.

Πότε θα πάτε σον ειδικό?

φανταστικο παιχνιδι ειναι να παρει ας πουμε το τουβλακι να το χρησιμοποησει σαν φαγητο η τηλεφωνο.η να παρει το κουταλι να σε ταισει. το παντελονι το πηγαινει στον αντρα μου οταν μας βλεπει και ετοιμαζομαστε του τραβαει το παντελονι να το βαλει. το μονο που κανει ο γιος μου και του το πεις ειναι που ειναι ο μικυ? ψαχνει να βρει ενα μπαλονι που εχει πανω το μικυ η τα παππουτσακια του η κατι αρκουδους μικυ που εχει.

προς το παρων σκεφτομαι να παμε σε λογοθεραπευτη για αρχη και παραλληλα να κλεισω σε αναπτυξιολογο γιατι συνηθως οι διαγνωσεις σε τοσο μικρα παιδια αργουν και δεν θελω να χασω χρονο !

φανταστικο παιχνιδι ειναι να παρει ας πουμε το τουβλακι να το χρησιμοποησει σαν φαγητο η τηλεφωνο.η να παρει το κουταλι να σε ταισει. το παντελονι το πηγαινει στον αντρα μου οταν μας βλεπει και ετοιμαζομαστε του τραβαει το παντελονι να το βαλει. το μονο που κανει ο γιος μου και του το πεις ειναι που ειναι ο μικυ? ψαχνει να βρει ενα μπαλονι που εχει πανω το μικυ η τα παππουτσακια του η κατι αρκουδους μικυ που εχει.

προς το παρων σκεφτομαι να παμε σε λογοθεραπευτη για αρχη και παραλληλα να κλεισω σε αναπτυξιολογο γιατι συνηθως οι διαγνωσεις σε τοσο μικρα παιδια αργουν και δεν θελω να χασω χρονο !

Εγώ πιστεύω πως είναι πολύ μικρος για να τον πας σε λογοθεραπευτή.Ειδικός βέβαια δεν είμαι...

και εγω πιστευω ειναι μικρος για λογοθεραπευτη.δεν ειναι ουτε καν 2 χρονων ακομα.εμενα η δικια μου ελεγε επισης μαμ(μαμα)μπα(μπαμπα)λιο(νερο)...μετα τα 2.5 αρχισε να μιλαει κανονικα.παντως κανε οπως νομιζεις σιγουρα κακο δεν κανει;)

και εγω πιστευω ειναι μικρος για λογοθεραπευτη.δεν ειναι ουτε καν 2 χρονων ακομα.εμενα η δικια μου ελεγε επισης μαμ(μαμα)μπα(μπαμπα)λιο(νερο)...μετα τα 2.5 αρχισε να μιλαει κανονικα.παντως κανε οπως νομιζεις σιγουρα κακο δεν κανει;)

Κορίτσια, κι εγώ δεν θα πήγαινα το παιδί σε ειδικό εάν δεν συνέτρεχε σοβαρός λόγος. Σε περίπτωση που επιμείνουν να "βοηθήσουν" το παιδί μου να μιλήσει κλπ, φυσικά θα πειστώ και θα ξεκινήσω πχ λογοθεραπείες.

Γιατί όμως να αγχώσω το παιδί και να μην το αφήσω να μιλήσει, να περπατήσει ή να επικοινωνήσει μαζί μου όταν αυτό θα νιώσει έτοιμο;; Κάθε παιδάκι θέλει το χρόνο του, η αδελφή μου έτσι άργησε λίγο και είχαν να το λένε, μάλιστα την συνέκριναν με άλλα παιδιά της ηλικίας της και καθημερινά αργότερα της έβαλαν δασκάλα αποκλειστική γιατί θεωρούσαν πως κάτι δεν πήγαινε καλά κλπ.

Το μόνο που κατάφερε, ήταν να έχει πολύ χαμηλή αυτοεκτίμηση. Ωσπου μετά το σχολείο οι γονείς μας την άφησαν ελεύθερη να επιλέξει τι θα κάνει. Μόνη της σπούδασε, αρίστευσε στο αντικείμενο που της άρεσε και την θεωρώ επιτυχημένη σήμερα.

Ξέφυγε απ' τους ειδικούς και τους δασκαλους και είδε πως είχε τις δυνάμεις.

Οτι νομίζετε κάνετε.... απλά έχετε και αυτά τα ολίγα υπόψην.

Δε μου ακούγεται κάτι περίεργο απο αυτό που κάνει το παιδάκι.Μη διαβάζεις στο internet.Εγώ διάβαζα κάτι προχτές για το καρνίνο και τρελάθηκα ,είχα τα μισά συμπτώματα. Και κάτι άλλο ..τα παιδιά κάνουν γενικά περίεργα πράγματα π.χ. όταν πηγαίναμε στη παιδική χαρά ο γιο΄ς μου αντί να παίζει ή να κάνει κούνια μάζευε ξυλάκια απο το χώμα αυτό για ώρες. Πήγαινα λοιπόν στη παιδίατρο και έλεγα ''συγνώμη είναι φυσιολογικό να παίζει με ένα ξυλάκι 2 ώρες?? μου έλεγε οτι το παιδί ανακαλύπτει, το οτι θα το πιέσει στο έδαφος και θα σπάσει ή θα κάνει τρύπα είναι κάτι καινούργιο για αυτόν. Με ρώταγε άν εκτελεί εντολές και έλεγα όχι πάντα και τώρα που είναι 3,5 ετών κατάλαβα ότι δεν έχει πρόβλημα αλπά είναι ο χαρακτήρας του. Του λέσ φέρε τα παπούτσια σου φεύγουμε και σου λέει φέρτα εσύ ή ότι θα κάτσει σπίτι. Μικρούλης μασ αγνοούσε και νομίζαμε ότι δε καταλάβαινε.

Διαφημίσεις

Κορίτσια, κι εγώ δεν θα πήγαινα το παιδί σε ειδικό εάν δεν συνέτρεχε σοβαρός λόγος. Σε περίπτωση που επιμείνουν να "βοηθήσουν" το παιδί μου να μιλήσει κλπ, φυσικά θα πειστώ και θα ξεκινήσω πχ λογοθεραπείες.

Γιατί όμως να αγχώσω το παιδί και να μην το αφήσω να μιλήσει, να περπατήσει ή να επικοινωνήσει μαζί μου όταν αυτό θα νιώσει έτοιμο;; Κάθε παιδάκι θέλει το χρόνο του, η αδελφή μου έτσι άργησε λίγο και είχαν να το λένε, μάλιστα την συνέκριναν με άλλα παιδιά της ηλικίας της και καθημερινά αργότερα της έβαλαν δασκάλα αποκλειστική γιατί θεωρούσαν πως κάτι δεν πήγαινε καλά κλπ.

Το μόνο που κατάφερε, ήταν να έχει πολύ χαμηλή αυτοεκτίμηση. Ωσπου μετά το σχολείο οι γονείς μας την άφησαν ελεύθερη να επιλέξει τι θα κάνει. Μόνη της σπούδασε, αρίστευσε στο αντικείμενο που της άρεσε και την θεωρώ επιτυχημένη σήμερα.

Ξέφυγε απ' τους ειδικούς και τους δασκαλους και είδε πως είχε τις δυνάμεις.

Οτι νομίζετε κάνετε.... απλά έχετε και αυτά τα ολίγα υπόψην.

δεν ξερω ομως για μενα να μην εχει βλεμματκη επαφη , να του μιλας και να μην σε ακουει ποτε και να παιζει με ροδες μου ειναι αρκετα να παω για ενα checkup. και τιποτα να μην ειναι θα ησυχασει η ψυχη μου ρε παιδια. ξερετε πως ειμαστε αμα μας μπει κατι στο μυαλο. :roll:

Δε μου ακούγεται κάτι περίεργο απο αυτό που κάνει το παιδάκι.Μη διαβάζεις στο internet.Εγώ διάβαζα κάτι προχτές για το καρνίνο και τρελάθηκα ,είχα τα μισά συμπτώματα. Και κάτι άλλο ..τα παιδιά κάνουν γενικά περίεργα πράγματα π.χ. όταν πηγαίναμε στη παιδική χαρά ο γιο΄ς μου αντί να παίζει ή να κάνει κούνια μάζευε ξυλάκια απο το χώμα αυτό για ώρες. Πήγαινα λοιπόν στη παιδίατρο και έλεγα ''συγνώμη είναι φυσιολογικό να παίζει με ένα ξυλάκι 2 ώρες?? μου έλεγε οτι το παιδί ανακαλύπτει, το οτι θα το πιέσει στο έδαφος και θα σπάσει ή θα κάνει τρύπα είναι κάτι καινούργιο για αυτόν. Με ρώταγε άν εκτελεί εντολές και έλεγα όχι πάντα και τώρα που είναι 3,5 ετών κατάλαβα ότι δεν έχει πρόβλημα αλπά είναι ο χαρακτήρας του. Του λέσ φέρε τα παπούτσια σου φεύγουμε και σου λέει φέρτα εσύ ή ότι θα κάτσει σπίτι. Μικρούλης μασ αγνοούσε και νομίζαμε ότι δε καταλάβαινε.

μα αυτο ρε παιδι μου δεν ειναι οτι λεω δεν εκτελει παντα εντολες. δεν ακουει με κοιταει καν αν τον φωναζω. μπορει βεβαια να ειναι σαν εμενα αλλα μπορεις να αφησεις ενα παιδι ετσι?

Μωρέ καταλαβαίνουμε όλες πως το λες mamagiwta - κάθε μία ξέρει καλύτερα για το παιδί της, είναι και το ένστικτο της μητέρας...

Κι εμείς αυτά που συζητάμε και λέμε είναι οι δικές μας εμπειρίες και γνώμες και η δική μας θέση "εκ του ασφαλούς" συνήθως.

Ενημέρωσε μας όταν θα έχεις κάτι, ειναι ενδιαφέρον να ξέρουμε.

Μωρέ καταλαβαίνουμε όλες πως το λες mamagiwta - κάθε μία ξέρει καλύτερα για το παιδί της, είναι και το ένστικτο της μητέρας...

Κι εμείς αυτά που συζητάμε και λέμε είναι οι δικές μας εμπειρίες και γνώμες και η δική μας θέση "εκ του ασφαλούς" συνήθως.

Ενημέρωσε μας όταν θα έχεις κάτι, ειναι ενδιαφέρον να ξέρουμε.

το ξερω γιαυτο και αποφασισα να γραψω και εγω τις ανησυχιες μου ! γιατι θελω να ακουσω και αλλες εμπειριες μιας και ο γιος μου συμφωνα με ολους δεν ταιριαζει στον αυτισμο. ομως ειναι μεγαλο το φασμα. ισως εχει απλα μια καθυστερηση στην επικοινωνια και το ξεπερασει. βεβαια θα ενημερωσω για καθε εξελιξη. !

Κι εμενα φυσιολογικο μου φαινεται το παιδακι σου οπως το περιγραφεις αλλα καταλαβαινω οτι σου εχει καρφωθει η ιδεα οποτε πηγαινε το πιο πολυ για να ηρεμησεις εσυ. Αφου το επιβεβαιωνει η παιδιατρος σας και οι γνωστοι σου που εχουν ασχοληθει με αυτιστικα παιδια τοτε δεν νομιζω οτι εχει προβλημα. Μην βιαζεσαι και ασε το παιδακι σου να παρει το χρονο του, μια χαρα επικοινωνιακο ακουγεται.

Το μονο που δεν καταλαβα ειναι που ειπες οτι φοβασαι μην καταληξει σαν κι εσενα, εχεις κατι που φοβασαι οτι εχει κληρονομησει?

μα αυτο ρε παιδι μου δεν ειναι οτι λεω δεν εκτελει παντα εντολες. δεν ακουει με κοιταει καν αν τον φωναζω. μπορει βεβαια να ειναι σαν εμενα αλλα μπορεις να αφησεις ενα παιδι ετσι?

Μήπως έχει πρόβλημα με τ αυτάκια του?μήπως δεν ακούει καλά?

Μητσούκο από το στόμα μου το πήρες. Το παιδί μπορεί να μην ακούει. Γι αυτό ίσως δεν γυρνά ή δεν μιλά. Ακουόραμα κάνατε όταν γεννήθηκε;;;

ναι καναμε μια χαρα ακουει ...

Καλησπέρα mamagiwta μια χαρά είναι το παιδάκι σου μην ανησυχείς,στο λέει μια μαμά που μέχρι και τώρα ψάχνεται με το παιδάκι της.(σαν να διαβάζω τους δικούς μου προβληματισμούς) Εμένα ο μικρός μου μίλησε γύρω στους 19 μήνες(είπε μαμά) και από τότε μας έχει φάει τα αυτιά με την πολυλογία του αλλά ακόμα και σήμερα έχουμε το θέμα με την βλεματική επαφή. Φοβόμουν και εγώ για φάσμα αλλά τον βλέπω ότι εξελίσσεται καλά (είμαστε 4,5 χρονών)αν και σχετικά λίγο πιο αργά από τα άλλα παιδάκια της ηλικίας του. Σε παιδοψυχίατρο που τον πήγα μου είπε ότι το θέμα με την βλεματική επαφή μεγαλώνοντας θα το λύσει μόνος του… και η αναπτυξιολόγος τον βρήκε κινητικά λίγο πίσω-αν και είναι ένα παιδί που δεν βάζει ποπό κάτω. Καλά θα κάνεις να τον πας σε έναν αναπτυξιολόγο πιο πολύ για σένα για να σου φύγει το άγχος.

VdLep3.png

keiCp3.png

Καλησπέρα mamagiwta μια χαρά είναι το παιδάκι σου μην ανησυχείς,στο λέει μια μαμά που μέχρι και τώρα ψάχνεται με το παιδάκι της.(σαν να διαβάζω τους δικούς μου προβληματισμούς) Εμένα ο μικρός μου μίλησε γύρω στους 19 μήνες(είπε μαμά) και από τότε μας έχει φάει τα αυτιά με την πολυλογία του αλλά ακόμα και σήμερα έχουμε το θέμα με την βλεματική επαφή. Φοβόμουν και εγώ για φάσμα αλλά τον βλέπω ότι εξελίσσεται καλά (είμαστε 4,5 χρονών)αν και σχετικά λίγο πιο αργά από τα άλλα παιδάκια της ηλικίας του. Σε παιδοψυχίατρο που τον πήγα μου είπε ότι το θέμα με την βλεματική επαφή μεγαλώνοντας θα το λύσει μόνος του… και η αναπτυξιολόγος τον βρήκε κινητικά λίγο πίσω-αν και είναι ένα παιδί που δεν βάζει ποπό κάτω. Καλά θα κάνεις να τον πας σε έναν αναπτυξιολόγο πιο πολύ για σένα για να σου φύγει το άγχος.

το ευχομαι αν και δεν το βλεπω......ειμαι θετικη γιατι το προλαβα νωρις και λενε πως κανουνε μεγαλη προοδο απο τετοια ηλικια ! θελω να εχει μια αξιοπρεπης εστω ζωη οτι και να εχει. βεβαια και εγω ειχα θεματα μικρη οσο θυμαμαι δεν ηθελα να επικοινωνω σπανια κοιταζα στα ματια (ντρεπομουν παρα πολυ!!!) τα παιδακια στο σχολειο δεν τα ηθελα και σε ολο το σχολειο δυσκολευομουνα πολυ να κανω φιλους, εμενα ομως δεν με ανακουφιζει να περιμενω και να ρισκαρω να εχει οτιδηποτε και να χτυπιεμαι μετα. αφου καθομαι και σκεφτομαι μηπως εχω και εγω τιποτα γιατι γενικα ειμαι παραξενη. και να δεις ο μικρος ειναι ιδιος εγω αντιγραφη ! λες?:confused::confused: