Jump to content
➔ ParentsCafe.gr
  • Tell a friend

    Love Parents.org.gr? Tell a friend!

Recommended Posts

Η μπέμπα μου είναι 10 μηνών σχεδόν και θηλάζει από τη γέννηση της, από 6 μηνών μπήκαμε δειλά δειλά στις τροφές αρχικά με 1 γεύμα βρώμη-φρούτα, τώρα κάνει 2 γεύματα στερεών κεχρί με φρούτο το μεσημέρι περίπου στις 12 και λαχανικά με μοσχάρι ή γαλοπούλα το απόγευμα κατά τις 6. Στο απογευματινό προσθέτω και λίγη βρώμη ή σπέλτα. Η ποικιλία στα φρούτα και τα λαχανικά είναι πολύ μεγάλη. Θηλάζουμε μία ώρα πριν και μία ώρα μετά το φαγητό, αρχικά τρώγαμε πολύ λίγο αλλά σιγά σιγά έχει αυξήσει της ποσότητες σε 100ml περίπου σε κάθε γεύμα χωρίς να έχει ελαττώσει τους θηλασμούς. Θηλάζει μέρα και νύχτα ανεμπόδιστα και κάνει περίπου 10 θηλασμούς την ημέρα, κάποιες ημέρες 8 και κάποιες άλλες 12 αλλά συνήθως κάνει 10 θηλασμούς.

Πριν 2 ημέρες πήραμε τα αποτελέσματα από τις αιματολογικές που κάναμε στην μπέμπα και το αποτέλεσμα ήταν χαμηλός σίδηρος. Ο γιατρός το μόνο που είπε είναι πως κάτι τέτοιο είναι συνηθισμένο σε αυτή την ηλικία και μας έδωσε σταγόνες. Εγώ όμως αναρωτιέμαι εάν έχω κάνει κάτι λάθος, μήπως θα έπρεπε να τρώει περισσότερο φαγητό τελικά. Να σημειώσω πως και η μπέμπα αλλά και εγώ που της προσφέρω την κύρια της τροφή (το γάλα) έχουμε και οι δύο το στίγμα οπότε και εγώ συνήθως έχω χαμηλό σίδηρο. Μήπως θα πρέπει να εμπλουτίσω εγώ την διατροφή μου ώστε να παίρνει από εμένα σίδηρο?

Link to comment
Share on other sites


Διαφημίσεις


xrisaki όταν ήμουν στην ηλικία της μικρής σου είχα ακριβώς το ίδιο πρόβλημα. Ο παιδίατρος είχε πει στη μητέρα μου ότι ήταν φυσιολογικό, απλά να μην παραλείπει να το ελέγχει σε τακτά χρονικά διαστήματα. Η μητέρα μου, ρωτώντας και άλλον παιδίατρο, επειδή δεν πείστηκε, ξεκίνησε να μου δίνει κάποιο σιρόπι σιδήρου, του οποίου το μοναδικό αποτέλεσμα ήταν να μου μαυρίσει λίγο τα δόντια (το έπαιρνα για μεγάλο διάστημα). Στη συνέχεια, για να αποφύγουμε αυτό το θέμα με τα δόντια, μου έδινε κάψουλες, οι οποίες επίσης δεν είχαν κανένα θετικό αποτέλεσμα στις εξετάσεις αίματος.

 

Μου έδινε ένα σκασμό μοσχαρίσιο κρέας, συκωτάκι, σπανάκι και φακές, αλλά τίποτα. Ο παιδίατρος που με παρακολουθούσε επέμενε να μην ασχολείται η μητέρα μου με το θέμα.

 

Έτσι, μία προεφηβική χρονιά, πήγα να κάνω εξετάσεις αίματος και ο σίδηρος μου ήταν σε καταπληκτικά όρια, πράγμα περίεργο, γιατί λίγους μήνες πριν μου είχε έρθει και η πρώτη μου περίοδος και περιμέναμε να έχει επηρεάσει αρνητικά τα αποτελέσματα.

 

Από τότε, κάνω εξετάσεις αίματος κάθε χρόνο για να ελέγχω τα επίπεδα σιδήρου, αιματοκρίτη και φερετίνης που μέχρι πρότινος ήταν χαμηλά, αλλά από τότε και μετά ήταν σε πολύ καλά επίπεδα.

 

Αυτό λοιπόν που θα σου πρότεινα, είναι να ελέγχεις τις τιμές αυτών των τριών, αλλά χωρίς άγχος, γιατί όντως μερικά "περίεργα" για εμάς γεγονότα, είναι φυσιολογικά στο χώρο της ιατρικής.

Link to comment
Share on other sites

έχω και εγώ το στίγμα και το έχω ψάξει το θέμα

λοιπόν μην ασχολείσαι με την μέτρηση του σιδήρου στις αιματολογικές, γιατί τα άτομα με στίγμα δεν αφομοιώνουν καλά τον σίδηρο και είτε τον αποβάλλουν, είτε (ακόμα χειρότερα), τον εναποθέτουν στο συκώτι, πράγμα όχι καλό

Η ένδειξη που σε ενδιαφέρει είναι η αιμοσφαιρίνη, εφόσον είναι φυσιολογική, όλα καλά, αν όμως είναι χαμηλή πρέπει να αυξήσεις την ποσότητα του κόκκινου κρέατος.

Δυστυχώς λόγω του στίγματος απορροφούμε πιο δύσκολα σίδηρο από φακές, σπανάκι κλπ και μόνο από κόκκινο κρέας μπορούμε να απορροφήσουμε αποτελεσματικά. Επίσης βοηθά στην απορρόφηση η βιταμίνη c, οπότε καλό θα ήταν να στίψεις λεμονάκι στο κρέας (το κάνει και πιο ενδιαφέρον για το μωρό, που γνωρίζει τώρα νέες γεύσεις), είτε να δώσεις πορτοκάλι/ακτινίδιο με τα φρούτα, είτε αντίστοιχα να τρως εσύ περισσότερο κόκκινο κρέας σε συνδυασμό με βιταμίνη c, ώστε το γάλα σου να γίνει πιο πλούσιο σε σίδηρο. Και όλα αυτά -επαναλαμβάνω- προκειμένου η αιμοσφαιρίνη σου και του παιδιού να είναι φυσιολογική. Με την τιμή του σιδήρου να μην ξαναασχοληθείς, γιατί λόγω του στίγματος θα σου βγαίνει λάθος.

Καλή συνέχεια και να μας φιλήσεις το νινί.

Link to comment
Share on other sites

Επίσης τα άτομα με στίγμα έχουμε χαμηλό αιματοκρίτη συνήθως, ο οποίος δεν μας επηρεάζει (εκτός αν βρεθούμε σε πολύ οριακά χαμηλά σημεία), καθότι ο οργανισμός μας έχει συνηθίσει να ζει κανονικά με χαμηλό αιματοκρίτη (εγώ πχ συνήθως έχω 32, στο τσακίρ κέφι έχω φτάσει 34, στις εγκυμοσύνες πήγα στο 27 και πάλι θεματάκι δεν είχα)

Link to comment
Share on other sites

Να προσθέσω επίσης ότι τα συμπληρώματα σιδήρου σε άτομα με στίγμα δεν προσφέρουν κάτι επιπλέον, ίσα ίσα που μπορεί να αποβούν βλαβερά, καθότι το επιπλέον σίδηρο πηγαίνει στο συκώτι και το βλάπτει.

Αν σκεφτείς ότι όσοι πάσχουν από μ.α. (που είναι όμόζυγοι, όχι ετερόζυγοι όπως όσοι έχουν το στίγμα) δεν αφομοιώνουν ΚΑΘΟΛΟΥ το σίδηρο και χρειάζεται να υποβάλλονται συχνότατα σε αποσιδήρωση αίματος, προκειμένου να μην καταστραφεί το συκώτι τους, καταλαβαίνεις ότι και εμείς που έχουμε το στίγμα έχουμε μια προβληματική απορρόφηση του στοιχείου αυτού.

Οπότε όχι συμπληρώματα σιδήρου, προπάντων στο παιδί, μιας και φέρει το γονίδιο της μ.α.

Link to comment
Share on other sites


Διαφημίσεις

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Create New...