Jump to content
➔ ParentsCafe.gr
  • Tell a friend

Love Parents.org.gr? Tell a friend!

Πονάκια και θηλασμός-Δεν θηλάζει!

Recommended Posts

Καλημέρα και απο έμένα, γέννησα τη μπουμπού μου στις 12/5 και εχθές άρχισαν οι κολικοί. Απο το πρωί στις 8:30 σταμάτησε να κλαίει στις 17:30!Αυτό που με στεναχώρησε είναι οτι ενώ μέχρι εχθές θηλαζε κανονικά με αρκετές κενώσεις και βρεγμένες πανες την ημέρα εχθές με δυσκολία έπιανε το στήθος μου για 5 λεπτά και το άφηνε. Βέβαια οι κενώσεις συνεχίστηκαν. Επιπλεόν έπιανε μόνο το ένα. Κάποια στιγμή έβγαλα με το θήλαστρο επειδή τα στήθη μου και ειδικά το ένα πρήστηκε και κατάφερε να πιει τα 40 απο τα 90 ml. Σήμερα τα ξημερώματα ξύπνησε και άρχισε πάλι το κλάμα,(να σημειωθεί οτι η πάνα ήταν καθαρή αν και εχθές το βράδυ θήλασε περίπου 30 λεπτά) δεν έπιανε το στήθος και έπειτα απο περίπου 2 ώρες θήλασε πάλι μόνο απο τον ένα μαστό περίπου 30 λεπτά και κοιμ'ήθηκε. Φοβάμαι μήπως μειωθεί το γάλα μου και οδηγηθώ σε αποθηλασμό. Πως πρέπει να φερθώ σε σχέση με το θηλασμό?

Διαφημίσεις

Να σου ζήσει, καλή ανατροφή.Λοιπόν απάντησε σε αυτές εδώ τις ερωτήσεις http://parents.org.gr/forum/showthread.php?t=40795 να είναι πιο ολοκληρωμένη η εικόνα της κατάστασης του μωρό.

Μέχρι τότε βάζε το μωρο στο στήθος πριν πεινάσει και αρχίσει να κλαίει από την πείνα και βγείτε καμιά βολτίτσα αφού ο καιρός το επιτρέπει. Ξεκίνα με το στήθος που δεν πιάνει καλά το μωρό ίσως βγάλε και λίγο με το χέρι σου να γλυκαθεί (αλλά και να ξεμπλοκάρει αν είναι πρησμένο). Απάντησε όμως τις ερωτήσεις και τα ξαναλέμε.

FLcUp3.png0BQfp3.png

Καταρχάς να σου ζήσει το παιδάκι!!!!

Υπομονή με τους κολικούς....

Συνέχισε να προσφέρεις ελεύθερα στήθος για να μη χαθεί το ερέθισμα.

Αν δεν κάνω λάθος, όταν υπάρχουν κολικοί το πρώτο που κάνεις είναι να κόψεις τα γαλακτοκομικά.

2IW7p3.png

xwifp2.png

Ευχαριστώ για τις 'αμεσες απαντ'ησεις. Το 'ενα στ'ηθος που δεν το πιάνει άρχισε να μην πρήζεται και με το θήλαστρο έβγαλε συγκριτικά με το άλλο πολύ λίγο γάλα. Θα σου απαντήσω στις ερωτήσεις.

Διαφημίσεις

Καταρχάς να σου ζήσει το παιδάκι!!!!

Υπομονή με τους κολικούς....

Συνέχισε να προσφέρεις ελεύθερα στήθος για να μη χαθεί το ερέθισμα.

Αν δεν κάνω λάθος, όταν υπάρχουν κολικοί το πρώτο που κάνεις είναι να κόψεις τα γαλακτοκομικά.

Δεν με πειράζουν οι κολικοί αν και με στεναχωρεί να την βλέπω να κλαίει απλά φοβάμαι μη διακοπεί ο θηλασμός! Προσφέρω το στη΄θος μου συνεχώς και έκοψα τα γαλακτοκομικά.

Κορίτσι αφενός δεν το έλαβα, αφετέρου δεν είμαι σύμβουλος γαλουχίας. Μπορώ να σου πω κάποια γενικά πράγματα γιατί θήλασα πολύ καιρό και το έψαξα λίγο το πράγμα, αλλά δεν είμαι ειδικός. Βάζοντας εδώ τις απαντήσεις είναι πιο πιθανό να το δει και πιο έμπειρο και διαβασμένο μάτι από το δικό μου όπως της Αγλαΐας, τη αμαρέτο της νίνας.

Θα το δω όμως και θα σου πω μια γνώμη ΟΚ;

FLcUp3.png0BQfp3.png

Κορίτσι αφενός δεν το έλαβα, αφετέρου δεν είμαι σύμβουλος γαλουχίας. Μπορώ να σου πω κάποια γενικά πράγματα γιατί θήλασα πολύ καιρό και το έψαξα λίγο το πράγμα, αλλά δεν είμαι ειδικός. Βάζοντας εδώ τις απαντήσεις είναι πιο πιθανό να το δει και πιο έμπειρο και διαβασμένο μάτι από το δικό μου όπως της Αγλαΐας, τη αμαρέτο της νίνας.

Θα το δω όμως και θα σου πω μια γνώμη ΟΚ;

Να σαι καλά, αν είναι θα αναρτήσω τις απαντήσεις και εδώ!

Η μπουμπού γεννήθηκε 12/5 και έξοδος απο το νοσοκομείο 16/5

Α.Την εβδομάδα κύησης κατά την οποία γεννήθηκε το βρέφος: 38+2

Β.Φύλο μωρού: κορίτσι

Γ.Καισαρική Τομή

Δ.Είδος αναισθησάις: Ραχιαία

Ε.Εμφάνισε ίκτερο με μέγιστη τιμή 11,2mg/dl. Η παιδίατρος μας που την είδε στις 19/5 είπε οτι ακόμη έχει "λίγο" ίκτερο αλλά όχι κάτι ανησυχητικό. Ελάχιστη τιμή δεν γνωρίζω.

Ε.Δεν υπήρξε νοσηλεία

1)Μετρήσεις βάρους: 12/5: 3140, 16/5:3000 και στις 22/5 3160

2)Πόσα γεύματα κάνει την ημέρα: μέσο όρο 7

3)Σε πόσα θηλάζει: σε όλα

4)Αν παίρνει συμπλήρωμα, πόσο συμπλήρωμα παίρνει περίπου σε κάθε γεύμα: Εχθές άντλησα με το θήλαστρο και της έδωσα μητρικό γάλα με το μπιμπερό. Κατάφερε να πιει 40 ml.

5)Αν παίρνει συμπλήρωμα, πόσο παίρνει συνολικά το 24ωρο (το υπολογίζετε μετρώντας με ακρίβεια την ποσότητα για ένα 24ωρο):-----------

6)Αν χρησιμοποιείτε θήλαστρο σας παρακαλώ πολύ να γράφετε με ακρίβεια τον τύπο του θήλαστρου και την εταιρεία.:medela mini electric

7)Αν κάνετε συστηματικές αντλήσεις:

7α. πόσες αντλήσεις κάνετε το 24ωρο: 2 αντλήσεις εχθές (22./5)

7β. ποιες ώρες αντλείτεκαι : άντλησα μια φορά στις 15:00 (100ml) και μια στις 21:30 (150 ml)

7γ. πόσο διαρκεί η κάθε άντληση: η διάρκεια ήταν περίπου 15-20 λεπτά.

:cool:Δεν μου είναι ξεκάθαρο αν και κάθε φορά που την αλλάζω η πάνα φαίνεται να είναι βρεγμένη ή κατουράει την ώρα που την αλλάζω, συνςπώς θα έλεγα 7 φορές

9)κενώσεις: 7-8

Ελπίζω να βοήθησα.

Είναι πολύ καλό που ανακτήσατε το βάρος γέννησης κιόλας μπράβο σας. Οι πάνες είναι καλές (υπολογίζω σύνολο 14 περίπου καλά τις μετράω; ), αλλά τα γεύματα μου φαίνονται λίγα. Στην ηλικία σας νομίζω ότι πρέπει να κάνει το λιγότερο 8 γεύματα τη μέρα.

Πόσο συχνά θηλάζεις και με ποιο κριτήριο; Βάζε το νινί στο στήθος με τα πρώτα σημάδια πείνας, μην περιμένεις να κλάψει. Ακόμη κι αν αντλήσεις απόφυγε το μπιμπερό να μην έχετε θέματα σύγχυσης θηλών. Φύλαξε το γάλα στην κατάψυξη για μια πιθανή απουσία σου. Μήπως παίρνει πιπίλα;

Είσαι σίγουρη ότι είναι κολικοί; Αν ναι θυμίσου ότι τα μωρά που γενιούνται με καισαρική δεν παίρνουν τη φυσιολογική χλωρίδα της μαμάς τους, αλλά του χειρουργείου στο έντερό τους, οπότε θέλει λίγη βοήθεια το πράγμα. Κόβεις ζάχαρη και ρωτάς το γιατρό σου αν μπορείς να δώσεις προβιοτικά (ναι υπάρχουν και για βρέφη). Αν δεις ότι συνεχίζεται κόβεις και γαλακτοκομικά.

Να δούμε τι θα σου πουν και οι άλλες. Αν δεις ότι δε σου βγαίνει μίλα με πιστοποιημένο σύμβουλο γαλουχίας να σας δει πώς θηλάζετε να σας αξιολογήσει. Καλό κουράγιο....

FLcUp3.png0BQfp3.png

Διαφημίσεις

Ευχαριστώ πολύ. Τη θηλάζω χωρίς να περιμένω να κλάψει απλά κοιμάται αρκετά (αν δεν έχει πονάκια) και έτσι δεν τρώει περισσότερο. Φαντάσου οτι την ξυπναω για να θηλάσει αλλιώς μπορεί να παει 4-5 ώρες ύπνου. Τη νύχτα μάλιστα κοιμάται ένα 5ωρο. Δεν ξέρω αν πρέπει να την ξυπναω ή όχι. Όσο για προβιοτικά μου τα συνέστησε και η παιδίατρος. Αυτή μάλιστα μου είπε να της δώσω γάλα που έχω αντλήσει για ένα 24ωρο για να δούμε πόσο πίνει αλλα΄φοβάμαι οτι θα τη μπερδέψω και δεν θέλω να το κάνω.

Τώρα όσο για τα πονάκια φάινεται να έχει ακόμη αρκετά και όταν τη βάζω το στήθος δυσκολεύεται να πιάσει τη θηλή, μπορεί να χρειαστεί και 15 λεπτά όπου θα πιπιλά και θα αφήνει για να αρχίσει να θηλάζει. Μου κανει εντύπωση γιατί μέχρι και προχτές που αρχισαν τα πονάκια της δεν είχαμε θέμα παισίματος της θηλής. Είναι το δεύτερο παιδ΄που θηλάζω και μου ήταν πιο εύκολο να τη βάλω στο στήθος και μάλιστα έπιασε τη θηλή απο την πρώτη στιγμή.

Δοκίμασες διαφορετικές στάσεις μήπως βολεύεται περισσότερο για να πιάσει και το άλλο στήθος?

Δοκίμασα πολλές στάσεις αλλά σε όλες το ίδιο, σήμερα είμαστε λίγο καλύτερα απο άποψη πόνων αλλα΄το θέμα με τη θηλή συνεχίζει συν του οτι τα κακά της είναι σχεδόν ζουμί.

Μήπως τσίμπησε καμιά ίωση μωρέ; Κυκλοφορεί γαστρεντερίτιδα πάντως.

Σου είχα γράψει ένα κατεβατό το οποίο εξαφανίστηκε :(Μη δίνεις μπιμπερό καθόλου το μπερδεύεις το μωρό. Άντλησε αν το θεωρείς απαραίτητο, αλλά φύλαξε το γάλα.

Δώσε προβιοτικά και εσύ κόψε ζάχαρη και γαλακτοκομικά για αρχή και το βλέπεις. Επειδή δεν τρώει καλά τώρα ξύπνα το ή τάισέ το κοιμισμένο να συμπληρώνει γεύματα κι ας έχετε ανακτήσει το βάρος γέννησης. Μήπως να μίλαγες με ειδικό βρε κορίτσι;

FLcUp3.png0BQfp3.png

Διαφημίσεις

Ευχαριστώ πολύ. Τη θηλάζω χωρίς να περιμένω να κλάψει απλά κοιμάται αρκετά (αν δεν έχει πονάκια) και έτσι δεν τρώει περισσότερο. Φαντάσου οτι την ξυπναω για να θηλάσει αλλιώς μπορεί να παει 4-5 ώρες ύπνου. Τη νύχτα μάλιστα κοιμάται ένα 5ωρο. Δεν ξέρω αν πρέπει να την ξυπναω ή όχι. Όσο για προβιοτικά μου τα συνέστησε και η παιδίατρος. Αυτή μάλιστα μου είπε να της δώσω γάλα που έχω αντλήσει για ένα 24ωρο για να δούμε πόσο πίνει αλλα΄φοβάμαι οτι θα τη μπερδέψω και δεν θέλω να το κάνω.

Τώρα όσο για τα πονάκια φάινεται να έχει ακόμη αρκετά και όταν τη βάζω το στήθος δυσκολεύεται να πιάσει τη θηλή, μπορεί να χρειαστεί και 15 λεπτά όπου θα πιπιλά και θα αφήνει για να αρχίσει να θηλάζει. Μου κανει εντύπωση γιατί μέχρι και προχτές που αρχισαν τα πονάκια της δεν είχαμε θέμα παισίματος της θηλής. Είναι το δεύτερο παιδ΄που θηλάζω και μου ήταν πιο εύκολο να τη βάλω στο στήθος και μάλιστα έπιασε τη θηλή απο την πρώτη στιγμή.

Να σου ζήσει!!!!

Με ποια θηλή έχει προβλημα; Και με τις δυο;

Οι κολικοι εμφανίζονται συνήθως απογευματινές και βραδινές ώρες.

Όταν αφήνει τη θηλή και κλαίει πετάγεται γάλα σαν συντριβανι;

Να μην αντλεις και να μην δίνεις με μπουκάλι. Η οδηγία "να δούμε πόσο πίνει" δεν ειναι σωστή, το πόσο πίνει το βλέπεις στις πάνες. Όταν βρέχει 6-8 πάνες και λερώνει 2-4 με ποσότητα τουλαχιστον 1 κουταλιά της σούπας κάθε φορα πίνει οσο γάλα χρειάζεται και δεν υπάρχει κανένας λόγος να ξέρει κανεις πόσο πίνει. Αν χρειαζόταν να ξέρουμε πόσο πίνει ενα μωρο το στήθος θα ειχε σίγουρα μεζουρα να μετράει τα μλ.

Να φροντίζεις να κάνει 8-12 γεύματα το 24ωρο.

1Xckp3.png

"ο καθένας έχει το δικαίωμα να έχει τη δική του άποψη, αρκεί να συμφωνεί με τη δική μου.."

Franz Kafka

Να σου ζήσει!!!!

Με ποια θηλή έχει προβλημα; Και με τις δυο;

Οι κολικοι εμφανίζονται συνήθως απογευματινές και βραδινές ώρες.

Όταν αφήνει τη θηλή και κλαίει πετάγεται γάλα σαν συντριβανι;

Να μην αντλεις και να μην δίνεις με μπουκάλι. Η οδηγία "να δούμε πόσο πίνει" δεν ειναι σωστή, το πόσο πίνει το βλέπεις στις πάνες. Όταν βρέχει 6-8 πάνες και λερώνει 2-4 με ποσότητα τουλαχιστον 1 κουταλιά της σούπας κάθε φορα πίνει οσο γάλα χρειάζεται και δεν υπάρχει κανένας λόγος να ξέρει κανεις πόσο πίνει. Αν χρειαζόταν να ξέρουμε πόσο πίνει ενα μωρο το στήθος θα ειχε σίγουρα μεζουρα να μετράει τα μλ.

Να φροντίζεις να κάνει 8-12 γεύματα το 24ωρο.

Καλησπέρα, έχουμε θέμα και με τις δυο θηλές ιδιώς όμως με την αριστερή. Φαντάσου οτι χρειάζεται κανα δεκάλεπτο που θα την πιάνει και θα την αφήνει και μετά αρχίζει να θηλάζει. Δεν μπορώ να καταλάβω τι συνέβη μέχρι πτιν τρεις μερες που δεν είχε πονάκκιια έπιανε τη θηλή με τη μια. Εντωμεταξύ φαίνεται να έχει πονάκια αλλά όχι κάτι έντονο όπως την πρωτη μέρα που εμφανίστηκαν και τα κακά της είναι σχεδόν ζουμι. Μίλησα κια με σύμβουλο θηλασμού η οποία μου είπε πως μάλλον έχω υπερπαραγωγή γάλακτος. Όσο για το γάλα και το ποσο πίνει δεν πρόκειται να κάνω αυτό που μου είπε η παιδίατρος. Θεωρώ όπως λες οτι αφού βρέχει πανες και έχει κενώσεις τότε το μωρό τρέφεται. Απλα΄με ανησυχεί που είναι ζουμερά τα κακά της.

Καλησπέρα. Και εμένα μου φαίνεται ότι όλα σωστά τα κάνεις. Και νομίζω (αν θυμάμαι καλά- πολύ πιθανόν να κάνω και λάθος) ότι για κολικούς είναι νωρίς. Θα έλεγα ότι όλη η αντίδραση του μωρού είναι σαν άλμα ανάπτυξης, αλλά γι' αυτό και αν είναι νωρίς...Μήπως όντως άρπαξε καμιά ίωση όπως λέει η miriki; Και εγώ θα έκανα ακριβώς αυτά που κάνεις εσύ, όλη την ώρα στο στήθος, πολύ αγάπη και αγκαλιά και ηρεμία.

Τα κακά τι χρώμα είναι; Είναι εκρηκτικά, έχουν αφρούς;

τα κακά είνναι όντως εκρηκτικά χωρίς αφρούς και το χρώμα ήταν αρκετά πράσινο αν και τα σημερινά είναι μουσταρδι και όχι όλες οι κενώσεις τόσο εκρηκτικές.

Αυτή είναι χαρακτηριστική εικόνα υπερπαραγωγής όντως. Ξεκίνησες block feeding (δίνουμε το ένα στήθος μόνο για κάποιες ώρες ανεξάρτητα με το πόσες φορές θηλάζουμε) ή έφτιαξε από μόνο του;

FLcUp3.png0BQfp3.png

Αυτή είναι χαρακτηριστική εικόνα υπερπαραγωγής όντως. Ξεκίνησες block feeding (δίνουμε το ένα στήθος μόνο για κάποιες ώρες ανεξάρτητα με το πόσες φορές θηλάζουμε) ή έφτιαξε από μόνο του;

Ξεκίνησα να δίνω μόνο το ένα στήθος για κάποιες ώρες αλλα΄κάποια στιγμή αν περάσουν πολλές ώρες στο ένα στήθος δίνω και το άλλο. Προσπαθώ να το τηρώ πάντως το ένα στηθος για πολλές ώρες.

Ξεκινάς με εναλλαγή ανά τρεις ώρες το παρακολουθείς και το ρυθμίζεις ανάλογα. Δηλ θηλάζεις όσες φορές θέλει μέσα στο τρίωρο από το ίδιο στήθος. Μετά το τρίωρο όποτε ξαναζητήσει αλλάζεις. Αν χρειαστεί θα αυξήσεις το χρονικό διάστημα. Μην ξεχνάς ότι πρέπει και τα δυο να παίρνουν ερέθισμα.... Επίσης μόλις δεις και στρώνει κουλάρεις και εφαρμόζεις ότι πια σε βολεύει....Άντε μια χαρά θα τα πάτε.....

FLcUp3.png0BQfp3.png

Ξεκινάς με εναλλαγή ανά τρεις ώρες το παρακολουθείς και το ρυθμίζεις ανάλογα. Δηλ θηλάζεις όσες φορές θέλει μέσα στο τρίωρο από το ίδιο στήθος. Μετά το τρίωρο όποτε ξαναζητήσει αλλάζεις. Αν χρειαστεί θα αυξήσεις το χρονικό διάστημα. Μην ξεχνάς ότι πρέπει και τα δυο να παίρνουν ερέθισμα.... Επίσης μόλις δεις και στρώνει κουλάρεις και εφαρμόζεις ότι πια σε βολεύει....Άντε μια χαρά θα τα πάτε.....

Ευχαριστώ πολύ miriki!Έχει στρώσει αρκετά, πιάνει τη θηλή, τρώει, ουρεί και έχει κενώσεις. Απλά οι κενώσεις θέλουν λίγο ακόμη για να επανέλθουν, επέστρεψε το μουσταρδί χρώμα αλλά είναι λίγο ζουμερες. Φαν΄ταζομαι οτι θα επανέλθει πλήρως. Όσο για το θηλασμό κάνω ακριβώς αυτό που μου περιγράφεις παραπάνω. Και πάλι ευχαριστώ!