Jump to content
➔ ParentsCafe.gr
  • Tell a friend

Love Parents.org.gr? Tell a friend!

Πραγματολογικές δεξιότητες

Recommended Posts

Η κόρη μου είναι 4 ετών και 4 μηνών πηγαίνει σε ιδιωτικό παιδικό σταθμό από τον Σεπτέμβριο. Η εργοθεραπευτρια που συνεργάζεται με το σταθμό στη μία επίσκεψη που έκανε μετά απο 6 μήνες διαπίστωσε πως η μικρή μου έχει πρόβλημα με την γλωσσική επικοινωνία και πραγματολογικές δεξιότητες. Είναι αλήθεια πως είναι λίγο ντροπαλή και δύσκολα μιλάει με κόσμο, ακόμα και με άλλα παιδάκια δύσκολα πηγαίνει να παίξει. Επίσης δεν χαιρετάει, ούτε εμάς τους γονείς της! :cry:

Στο σπίτι όμως με τη μικρότερη αδελφή της είναι αρχηγός! και παίζει και τις μαθαίνει να ζωγραφίζει και να τραγουδάει. Γενικά, θεωρώ πως είναι ένα έξυπνο παιδί και πολλές φορές με εκπήσει με τις κουβέντες της και με αυτά που μου λέει.:idea: έχω προβληματιστεί πολύ! Η εργοθεραπευτρια μου προτεινε να αρχίσει θεραπεία. νομίζω πως είναι λιγο υπερβολικό, να βάλω το παιδάκι σε μια τέτοια διαδικασία! Ή μήπως θα έπρεπε?:confused::confused:

Διαφημίσεις

Δεν σου είπε πιο συγκεκριμένα πράγματα? Αυτό είναι πολύ γενικό. Δηλαδή δεν μπορεί να κάνει αυτό, εκείνο κτλ ή δεν λέει αυτο εκείνο κτλ, πιο συγκεκριμένα?

y9qxp2.pngGgOLp3.png

και εγω περιμενω να ακουσω πιο συγκεκριμενα πραγματακια γιατι μπορει η λυση να βρισκεται και μεσα στο οικογενειακο περιβαλλον,δηλαδη να προσπαθησετε εσεις να την βοηθησετε χωρις ειδικη εργοθεραπευτρια.απλα ολα τα παιδακια δεν ειναι το ιδιο κοινωνικα αυτο ομως δεν σημαινει οτι δεν μπορουμε και εμεις απο την πλευρα μας να τα ωθησουμε λιγο παραπανω.ας πουμε σημερα που πηγα στις κουνιες την μικρη ηταν ενα αγορακι ακριβως της ιδιας ηλικιας(2,5 χρονων)που ηταν μαζι με την γιαγια του και η γιαγια καθοτανε στο παγκακι και το παιδι στα καγκελα μονο του.λεω εγω στην δικια μου πηγαινε αγαπη μου και παιξε με το αγορακι για ρωτα πως το λενε κτλ...η δικια μου σαν υπερβολικα κοινωνικη(ουτε και αυτο ειναι καλο)παει τον πιανει απο το χερι και του λεει ελα να παιξουμε...το αγορακι στην αρχη διστακτικο αλλα μετα ξεθαρεψε και παιζανε μεχρι τελικης πτωσεως...αλλα μονο με την δικια μου.οταν η δικια μου πηγαινε και με αλλα παιδακια αυτος εκανε πισω...και παρατηρησα και την γιαγια οτι ητανε συνεχεια στο μη αυτο μη το αλλο σε πραγματα εντελως γελοια.δηλαδη καθοτανε περιπου οκλαδον το παιδακι και του ελεγε μη βαζεις το ποδι σου ετσι..επιανε λιγα χαλικακια μην πιανεις τα χαλικακια....στην τσουληθρα του ελεγε οχι μονος σου περιμενε να ανεβω κι εγω που ενα παιδακι αυτης της ηλικιας μπορει να κανει μονο του τσουληθρα και εσυ να εισαι διπλα του (στην τσουληθρα)και οχι πανω μαζι του.μερικες φορες και εμεις οι γονεις αθελα μας μπορει να ειμαστε λιγο υπερπροστατευτικοι με τα ζουζουνια μας και γιαυτο να αντιδρουν με το συγκεκριμενο τροπο.αλλα πολυ θα ηθελα οντως και εγω να ακουσω τι αλλο σου ειπε η εργοθεραπευτρια.

καλησπερα..κι εγω στη θεση σου θα επαιρνα και μια δευτερη γνωμη......

στη τελικη μπορει απλα να ντρεπεται τους εκτος οικογενειας και να θελει τον χρονο της....ειναι οντως αυθαιρετο αυτο που σου ειπε η κυρια..καλα λενε τα κοριτσια!.αστη λιγο να ανοιχτει και θα δειξει οταν θα παει και δημοτικο!

το παιδι σου ειναι ο μονος ανθρωπος που αγαπας ενευ ορων πριν καν τον γνωρισεις..:!:

Διαφημίσεις

... όλα τα συμπεράσματα τα έβγαλε με το λίγο που της μίλησε:shock: γιατί η μικρή μου δεν συνεργάστηκε μαζί της όπως μου είπε,:shock::shock: πάντως μίλησα το απόγευμα και με την υπευθυνη του παιδικού δεν κρίνει πως χρήζει θεραπείας και πως το κάθε παιδί έχει το χαρακτήρα του και απλά ίσως είναι λίγο "μαζεμένη"

τελικά αυτοί οι λογο-εργο-θεραπευτές είναι λίγο υπερβολικοί νομίζω..

... όλα τα συμπεράσματα τα έβγαλε με το λίγο που της μίλησε:shock: γιατί η μικρή μου δεν συνεργάστηκε μαζί της όπως μου είπε,:shock::shock: πάντως μίλησα το απόγευμα και με την υπευθυνη του παιδικού δεν κρίνει πως χρήζει θεραπείας και πως το κάθε παιδί έχει το χαρακτήρα του και απλά ίσως είναι λίγο "μαζεμένη"

τελικά αυτοί οι λογο-εργο-θεραπευτές είναι λίγο υπερβολικοί νομίζω..

Μπραβο στην υπευθυνη του παιδικου σταθμου και νομιζω οτι λιγο πολυ ολες οι μαμαδες νιωθουμε οταν δεν παει κατι καλα με το παιδακι μας.δωστης χρονο και ωθησε την και εσυ οπως μπορεις στο να ειναι πιο κοινωνικη και αν παλι δεν θελει δεν πειραζει μην την πιεσεις!ολα θελουν τον χρονο τους!

Τι θα πει "πραγματολογικές δεξιότητες" σου εξήγησε;

Γιατί εγώ τόσα χρόνια στην ειδική και γενική αγωγή ως νηπιαγωγός, πρώτη φορά το ακούω......

Ούτε κι εγώ γνώριζα τον όρο "πραγματολογικές δεξιότητες". Το έβαλα στο gοogle και τα περισσότερα αποτελέσματα σχετίζονταν με τον αυτισμό.

Εδω http://blogs.sch.gr/3nipelef/files/2011/01/%CE%B5%CF%80%CE%B9%CE%BA%CE%BF%CE%B9%CE%BD%CF%89%CE%BD%CE%AF%CE%B1-%CF%83%CF%84%CE%BF-%CE%BD%CE%B7%CF%80%CE%B9%CE%B1%CE%B3%CF%89%CE%B3%CE%B5%CE%AF%CE%BF.pdf δίνεται ένας αρκετά αναλυτικός ορισμός

Οι πραγματολογικές δεξιότητες συνίστανται στα εξής:

- Το να γνωρίζει κάποιος ότι πρέπει να απαντήσει σε κάποια ερώτηση.

- Το να είναι ικανός να συμμετέχει σε μια συζήτηση με εναλλαγές ρόλων.

- Το να έχει την ικανότητα να παρατηρεί και να ανταποκρίνεται σε μη-γλωσσικά μηνύματα.

- Το να ξέρει να εισάγει ένα θέμα συζήτησης έτσι, ώστε να γίνει κατανοητό από τον ακροατή.

- Το να ξέρει να χρησιμοποιήσει τις κατάλληλες λέξεις ή εκφωνήματα για να εισαγάγει το θέμα μιας συζήτησης, ή για να απαντήσει σε κάτι που έχει αναφερθεί.

- Το να έχει την ικανότητα να διατηρήσει ένα θέμα συζήτησης.

- Το να έχει οπτική επαφή κατά τη διάρκεια της συζήτησης.

- Το να έχει επίγνωση του ότι η γλώσσα χρησιμοποιείται ανάλογα με το πρόσωπο στο οποίο απευθύνεται κάποιος.

Από αυτά που περιγράφεις η κόρη σου, θέλει το χρόνο της για να ανοιχτεί. Κάπως έτσι ήταν και η δική μου. Ωστόσο εάν ανησυχείς ζήτα μια δεύτερη γνώμη.

9XkKp3.png

HArNp3.png

Διαφημίσεις

Διορθώστε με αν κάνω λάθος, αλλά αρμόδιος για τέτοιου είδους διάγνωση είναι ο αναπτυξιολόγος και η ομάδα του, όχι μόνη της μια εργοθεραπεύτρια (που φυσικά θα τα τσεπώσει κιόλας). Αν εσύ ανησυχείς και προβληματίζεσαι για κάτι κλείσε ρ/β σε δημόσιο ιατροπαιδαγωγικό κέντρο, κλείστο τώρα και μέεεεεχρι να έρθει το ρ/β παρακολουθείς το παιδι πιο στενά.

Δάφνη ευχαριστούμε για το λινκ

FLcUp3.png0BQfp3.png

Διορθώστε με αν κάνω λάθος, αλλά αρμόδιος για τέτοιου είδους διάγνωση είναι ο αναπτυξιολόγο

Συμφωνω..Εντοπισε κατι η εργοθεραπευτρια ok ..αλλα επρεπε να πει στους γονεις να πανε το παιδι για αξιολογηση σε αναπτυξιολογο

p7z6p3.pngsQqep3.png

υπαρχει δημόσιο ιατροπαιδαγωγικό κέντρο? τι ακριβώς πρέπει να κάνω, τι ραντεβού να ζητήσω?

Δημόσια Ιατροπαιδαγωγικά Κέντρα υπάρχουν αρκετά. Μπορείς, επίσης να πας σε ένα παιδοψυχίατρο ή σε αναπτυξιολόγο σε δημόσιο νοσοκομείο.

Απλά θα ζητήσεις ραντεβού για εξέταση του παιδιού και θα αναφέρεις όσα σου είπε η εργοθεραπεύτρια.

Xristina, Θα σου αναφερω τη περιπτωση μιας φιλης μου, πως την αντιμετωπισαν οι εργοθεραπευτες και λογοθεραπευτες μετα την πρωτη τους επισκεψη στον ιδιωτικο παιδικο σταθμο.

Το κοριτσακι της, 4 χρονων, ηταν αρκετα πισω για την ηλικια της στην ομιλια , στην επικοινωνια και στις δεξιοτητες . Σχεδον σε ολους τους τομεις

Καλεσαν την μητερα, την ενημερωσαν λεπτομερως και της εδωσαν αναλυτικες οδηγιες πως να την καθοδηγησει και να τη βοηθησει. Εδωσαν χρονο στο παιδι. Εαν στην επομενη επισκεψη τους, μετα απο 3-4 μηνες δεν υπηρχε η αναμενομενη βελτιωση τοτε θα επρεπε να απευθυνθουν οι γονεις σε αναπτυξιολογο .

Η μητερα αφιερωσε πολυ χρονο στο παιδι της, κατι που δεν εκανε πιο πριν λογω δουλειας, και το κοριτσακι σιγα σιγα αρχισε να συμβαδιζει με τα παιδακια της ηλικιας της και να κανει φιλους.

Δεν χρειαστηκε να κανει ουτε εργοθεραπειες ουτε να παει σε αναπτυξιολογο τελικα.

Αν το κοριτσακι σου χρειαζεται να κανει εργοθεραπεια αυτο νομιζω οτι θα το κρινει και θα το αποφασισει ο αναπτυξιολογος η οποιοσδηποτε αλλος αρμοδιος γιατρος

Διαφημίσεις