Jump to content
➔ ParentsCafe.gr
  • Tell a friend

Love Parents.org.gr? Tell a friend!

Ολική αρθροπλαστική ισχίου - Κουκάκης Αθανάσιος

Recommended Posts

Γνωρίζετε αυτόν τον ορθοπαιδικό? Μια φίλη μου πρόκειται να κάνει την παραπάνω επέμβαση και της πρότειναν τον κ. Κουκάκη ως ειδικό. Δουλεύει στην κλινική Λευκός Σταυρός κ΄στο Υγεία. Γενικά έχει κάποια κοπέλα εμπειρία από επέμβαση στο ισχίο να μας πει τις εντυπώσεις της?

Διαφημίσεις

γιατί να κανει ιδιωτικά τέτοια επέμβαση? ειναι ρουτίνας, ακόμα και για τα κρατικά νοσοκομεία.

η μητερα μου εχει χειρουργήσει και τα δυο ισχία (στο ενα εχει κάνει ολική αρθροπλαστική και στο άλλο μερική) στο κρατικό νίκαιας (Αγ.Παντελεήμων λεγεται νομίζω), πήγε πολύ καλά, παρά την ηλικία της (την ολική την εκανε στα 72 και τη μερική στα 76), ο γιατρός της ειναι φανταστικός επιστήμων και άνθρωπος πανω απ' όλα, Κοντογιάννης λεγεται, εχει χειρουργήσει και πολλούς συγγενείς μας, ειδικά στην αρθροπλαστική ισχίου ειναι αστέρι.

συγνώμη αλλά πώς και χρειάζεται ολική αρθροπλαστική η φίλη σου, ειχε κάποιο ατύχημα? συνήθως σε μεγάλες ηλικίες χρειάζεται αυτή η επέμβαση.

EXXQp3.pngAIzKp2.png

Eυχαριστώ zouzounel για την σύσταση του γιατρού, αλλά η φίλη μου έχει ιδιωτική ασφάλεια και την καλύπτει 100% άμα την κάνει ιδιωτικά. Είναι μόλις 38 ετών και γεννήθηκε με αυτό το πρόβλημα, τόσα χρόνια το άντεξε αλλά πλέον έχει φθαρεί το ισχίο και κουτσαίνει και θέλει επέμβαση. Της έχουν προτείνει αυτόν γιατί κάνει και την καινούργια μέθοδο με την ταχεία ανάρρωση σαν ειδικό, για αυτό ήθελα απλά γνώμες για τον συγκεκριμένο γιατρό.

Οσο για τις επεμβάσεις ισχίου στα κρατικά νοσοκομεία, μας είπαν άτομα στο χώρο της υγείας ότι όποιος μπορεί να ανταπεξέλθει οικονομικά, να πάει ιδιωτικά γιατί πλέον χρησιμοποιούν υλικά τα πιο φθηνά (συγκεκριμένα αιγυπτιακά) λόγω οικονομικής φύσεως. Απλα μόνο για ενημέρωση το αναφέρω.

ok αφού εχει ιδιωτική ασφαλεια πάσο

δεν ξερω τι κανουν τωρα, στην περιπτωση της μητερας μου τα υλικά της αρθροπλαστικής μας ειπε ο γιατρός ότι τα εφερε από την αμερική.

μάλιστα επειδή στην ολική αρθροπλαστική πήγαμε προγραμματισμένα, ειχε κανει παραγγελία περιπου 2-3 εβδομαδες και περιμεναμε να ερθουν τα υλικά για να μπει χειρουργείο (η μερική αρθροπλαστική προέκυψε εκτακτα, μετά από ατύχημα)

δεν ξερω πόσο πιο ταχεία μπορεί να ειναι η ανάρρωση, η μητερα μου σηκώθηκε την επομενη μερα από το χειρουργείο και στις 10 μέρες γύρισε σπίτι (για την ολική σου λεω τωρα, στην μερική δεν περασε βδομάδα). αν της φίλης σου της συστήσουν φυσιοθεραπείες, να ζητήσει και δευτερη γνωμη ειναι σημαντικό (εμας ο ορθοπαιδικός ήταν κάθετος ότι δεν πρεπει να κανει φυσιοθεραπειες, υπηρχε περιπτωση να μετακινηθεί η αρθρωση...και πραγματι η μητερα μου δεν εχει κανενα προβλημα). μετά την επεμβαση θα πρεπει να προσεξει λίγο (θα πρεπει να βαζει ενα μαξιλαρι αναμεσα στα ποδια όταν ειναι ξαπλωμενη στο κρεββατι, δε θα πρεπει να κοιμαται στο πλάι και διαφορα αλλα τετοια, θα της πουν οι γιατροί).

πάντως να μη φοβάται, ειναι επεμβαση ρουτίνας και δεν πονάει.

με το καλό η επεμβαση, περαστικά και καλή ανάρρωση.

(υγ επειδή εχω κι εγω ιδιωτική ασφαλεια, τωρα μου περασε απ' το μυαλό ότι τις εκ γενετής ασθενειες δεν τις καλύπτουν, ας το ψαξει λίγο με την ασφάλεια και καλό θα ήταν να μην αναφερθεί γραπτώς πουθενά ότι το πρόβλημα ειναι εκ γενετής μη τυχόν και εχει μπλεξίματα και χασει την καλυψη)

EXXQp3.pngAIzKp2.png

Eχεις δίκιο για αυτό που λες, θα της το πώ γιατί είναι πολύ σημαντικό.

Η μητέρα σου πότε έκανε την επέμβαση? Ο γιατρός της φίλης μου λέει ότι θα περπατήσει την ίδια μέρα και σε 3 μέρες θα πάει σπίτι όπου θα περπατά με το πί και μετά από 40 ημέρες το πολύ θα έχει πλήρη αναρρωση, θα μπορεί να γυρίσει στην εργασία της. Φυσικοθεραπείες της είπε δεν θα χρειαστεί καθόλου, μόνο κάτι ασκήσεις που θα της δείξουν οι ίδιοι να κάνει. Επίσης η επέμβαση θα γίνει με επισκληρίδιο ( η μητέρα σου πώς το έκανε?) και όπως καταλαβαίνεις φοβάται γιατί θα ακούει τα πάντα και δεν είναι και ότι καλύτερο.

Τώρα που λες για το υλικό, πρέπει να τον ρωτήσει ακριβώς τι υλικό θα βάλει?...

Διαφημίσεις

Την ολική την εκανε τον φεβρουάριο του 2008 και τη μερική τον Δεκέμβρη του 2011. Με επισκληρίδιο έγιναν και οι δυο επεμβάσεις και επιπλέον της εδωσαν μια ελαφριά μεθη (μου έλεγε ότι άκουγε τους γιατρούς να μιλάνε, ακουγε το τρυπάνι, θορυβους, τα πάντα, αλλά ήταν σα να μην την ένοιαζε).

Χαίρομαι που της ειπε όχι για φυσιοθεραπείες, γιατί εχω ακουσει πολλά και διάφορα...

Για το υλικό δεν ξερω αν εχει και πολύ σημασία (τιτάνιο ειναι εξάλλου), ε δε χανει και τιποτα να ρωτήσει από πού προέρχεται.

Εχει πολλά υπερ η φιλη σου λόγω ηλικίας, όπως σου ειπα η μητερα μου ανάρρωσε γρήγορα στα 70φεύγα, μη φοβάται τίποτα.

EXXQp3.pngAIzKp2.png

Eυχαριστώ, θα της το πώ. Είναι κολλητή μου και την έχω σαν αδερφή μου και έχει τρελαθεί από τον φόβο της και την καταλαβαίνω.

Και κάτι τελευταίο, πόσο κράτησε η ολική?

μαλλον δεν τα ειπα καλα, ε? :-)

στο ενα ποδι εχει κανει ολική αρθροπλαστική και στο άλλο ποδι εχει κανει μερική. ειναι ρομποκοπ η μαμα μου, αν δεις ακτινογραφία της λεκανης θα χαζεψεις!

εν πασει περιπτωσει, η ολική αρθροπλαστική ειναι για μια ζωή! δε χαλάει, αρκεί να "δεσει" σωστά εξ αρχής.

EXXQp3.pngAIzKp2.png

α ok καταλαβα, δυστυχώς δε θυμαμαι, την κρατήσανε ομως αρκετή ωρα τη μητερα μου στην ανάνηψη, γιατί ειχε και νεφρική ανεπάρκεια και την παρακολουθούσαν. γύρω στο τρίωρο νομίζω βγήκε.

Ομως δεν έκανε ολική νάρκωση. Της εκαναν μεθη (σαν ελαφριά ζαλαδα, ξύπνια ήταν) και επισκληρίδιο.

EXXQp3.pngAIzKp2.png

Διαφημίσεις

• 2 weeks later...

Καλησπέρα.

Μόλις έκανα εγγραφή σε αυτό το forum και χαίρομαι που έστω και λίγο, μπορώ να βοηθήσω σε αυτό το θέμα, για την ώρα.

Θα ήθελα να μοιραστώ μαζί σας δύο πραγματάκια, σχετικά με την ολική αρθροπλαστική ισχίου, στην οποία υπεβλήθησα, σχεδόν 1 χρόνο πριν.

Είμαι 35 χρόνων και σώθηκα, κάνοντας την επέμβαση αυτή.

Η κατάστασή μου, πρίν την απο αυτήν, ήταν πολύ στενάχωρη, καθώς, δε μπορούσα να κάνω τα βασικά στην καθημερινότητά μου, συν το ότι ότι έκανα συνοδευόταν απο έντονους πόνους, πολύ έντονους..

Επισκέφθηκα 3 γιατρούς, μέχρι να μου πουν την ακριβή διάγνωση, η οποία ήταν άσηπτη νέκρωση της μοιριαίας κεφαλής και μάλιστα στο στάδιο, όπου δε μπορούσα να κάνω απολύτως τίποτε, πλην της ολικής αρθροπλαστικής ισχίου.

Βρήκα, μάλλον μου συνέστησαν, το Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο της Λάρισας, όπου εκεί, υπάρχει ένα τμήμα ορθοπεδικό, λένε πως είναι απο τα καλύτερα, που ειδικεύεται στο ισχίο.

Την επέμβαση την έκανα με επισκληρίδιο και μπορώ να πω, πως, πέρασα ''πολύ καλά'' στο χειρουργείο, γιατί μιλούσα με τους γιατρούς, λέγαμε χίλια δυο πράγματα και με τον τρόπο τους με έκαναν να μη φοβάμαι, αντίθετα κάποιοι μου έλεγαν και αστεία και πραγματικά, πέρασαν νομίζω δυόμισι ώρες εύκολα και το κυριότερο δεν είχα μετά ζαλάδες και ίσως εμετούς με την ολική νάρκωση. Ήμουν πολύ καλά!

Στο νοσοκομείο έμεινα 4 βράδυα, βγήκα την επόμενη ημέρα και πήγα με τη μητέρα μου κι έμεινα σε ένα νοσοκομείο στη Λάρισα για μια εβδομάδα, μήπως και γίνει κάτι, ούτως ώστε να είμαι δίπλα (κυριολεκτικά) στο γιατρό.

Η εβδομάδα τελείωσε καλά, επέστρεψα στη Θεσσαλονίκη και μετά απο 15 ημέρες, ξαναπήγα για να βγάλω τα ράμματα (με συρραπτικό). Αυτό ήταν λίγο, λιγάκι επίπονο.

Θα ήθελα να προσθέσω πως, τη μια πατερίτσα την πέταξα ένα μήνα μετά και την άλλη ένα μήνα μετά πάλι! Σε δυο μήνες, περπατούσα κανονικά.

Θέλω να σας πω, ότι οι φυσικοθεραπείες ή το κολυμβητήριο, είναι αυτά που θα κάνουν το μηχανισμό να ''δέσει'' καλά. Χωρίς αυτά, μπορεί να δέσει λάθος και μετά να υπάρχει σοβαρότατο πρόβλημα. Εγώ, επέλεξα την κολύμβηση, επειδή, υπήρξα κολυμβήτρια. Φυσικοθεραπεία δεν έκανα ποτέ μου. Μπορώ, με μεγάλη σιγουριά να σας πω, πως νιώθω υπέροχα και πολλές είναι οι φορές που κάθομαι και διερωτώμαι αν όντως έκανα επέμβαση τέτοια.. Φυσικά, εννοείται, πως το περπάτημα θα είναι νο1 πλέον στη ζωή σας, αφού, απο την πρώτη ημέρα που θα βγείτε απο το νοσοκομείο, ο γιατρός θέλει να περπάτάμε όσο πιο πολύ μπορούμε.. Κι ας δυσκολευόμαστε. Και ακόμη κι αν πονάτε, θα παρατηρήσετε θεαματικές αλλαγές.

Εύχομαι να μη σας κούρασα, απλά, ήθελα, να μοιραστώ μαζί σας την εμπειρία μου και πάνω απόλα να σας πω, πως, αξίζει τον κόπο η συγκεκριμένη επέμβαση. Γιατί, εγώ, προσωπικά, ξαναέγινα άνθρωπος κανονικός.

Να προσθέσω για το τέλος, πως, ναι, το πρόθεμα έχει διάρκεια και κρατάει μέχρι και 20 χρόνια, εξαρτάται και απο το πόσο καταπονεί το ισχίο ο κάθε άνθρωπος. Προσωπικά, δε με αγχώνει καθόλου αυτό, αφενός, η επιστήμη κάνει θαύματα μέχρι τότε, αφετέρου, έχω καταφέρει να χαίρομαι τη ζωή μου καθημερινά και μέχρι την επόμενη επέμβαση, θα ζω κανονικότατα.

υ.γ.1 Την άσηπτη νέκρωση μηριαίας κεφαλής, που με οδήγησε στην εν λόγω επέμβαση, την έπαθα λόγω κορτιζόνης που πήρα κάποτε σε μια ασθένειά μου, στο νοσοκομείο. Αυτή ήταν η διάγνωση απο το νοσοκομείο της Λάρισας, όπου και εγχειρίστηκα, πέρυσι.

υ.γ. 2 Δεν πλήρωσα τίποτα απολύτως.

Εύχομαι, έστω και λίγο, να βοήθησα. :roll:

Καταρχήν καλώς ήρθες στην παρέα μας. Και βέβαια βοήθησες, όλες οι εμπειρίες βοηθάνε. Η φίλη μου θα εγχειριστεί σε λίγες ώρες και έχω μια αγωνία η αλήθεια είναι. Βασικά πρώτη φορά ακούω επέμβαση στις 4,30 το μεσημέρι αλλά ο γιατρός ξέρει καλύτερα. Και η φίλη μου βίωνε τα τελευταία χρόνια όλα αυτά που περιγράφεις και εύχομαι πραγματικά να μπορέσει να ζήσει την ζωή της χωρίς πόνο και δυσκολίες όπως πριν.

Κάτι που διαφοροποιείται ο γιατρός της από τον δικό σου, είναι ότι της είπε πως δεν χρειάζεται να κάνει καμία φυσικοθεραπεία, αντίθετα θα εκτελεί κάποιες ασκήσεις που θα της δείξουν εκείνοι.

Περαστικά σε όλους εύχομαι με το ίδιο πρόβλημα.

Καταρχήν καλώς ήρθες στην παρέα μας. Και βέβαια βοήθησες, όλες οι εμπειρίες βοηθάνε. Η φίλη μου θα εγχειριστεί σε λίγες ώρες και έχω μια αγωνία η αλήθεια είναι. Βασικά πρώτη φορά ακούω επέμβαση στις 4,30 το μεσημέρι αλλά ο γιατρός ξέρει καλύτερα. Και η φίλη μου βίωνε τα τελευταία χρόνια όλα αυτά που περιγράφεις και εύχομαι πραγματικά να μπορέσει να ζήσει την ζωή της χωρίς πόνο και δυσκολίες όπως πριν.

Κάτι που διαφοροποιείται ο γιατρός της από τον δικό σου, είναι ότι της είπε πως δεν χρειάζεται να κάνει καμία φυσικοθεραπεία, αντίθετα θα εκτελεί κάποιες ασκήσεις που θα της δείξουν εκείνοι.

Περαστικά σε όλους εύχομαι με το ίδιο πρόβλημα.

Έχεις δίκιο για τις ασκήσεις που λες, είναι κάτι που ξέχασα να το γράψω πριν, ναι, ο γιατρός μου είπε να κάνω αυτές τις ασκήσεις που λες, όμως, νομίζω, πως θα χρειαστεί, μαζί με τις ασκήσεις, κάποιες φυσικοθεραπείες και μπόλικο περπάτημα.. Αλλά, αυτό θα το συζητήσει φυσικά η ίδια με το γιατρό της, εννοείται και θα της πει ποιο είναι το καλύτερο για αυτή. Ίσως και αυτές οι ασκήσεις, να είναι και κάποιας μορφής φυσιοθεραπεία, αφού και αυτή απο ιδιαίτερες ασκήσεις αποτελείται. :wink:

Όπως και να'χει, εύχομαι ολόψυχα καλή επέμβαση και όλα θα πάνε καλά.

Νομίζω πως καταλαβαίνω απόλυτα την αγωνία σου.

• 3 weeks later...
  • 1 month later...

Διαφημίσεις

ster πώς πήγε η επεμβαση?

Λίγο καθυστερημένα το βλέπω το μήνυμα..

Λοιπόν η επέμβαση πήγε τέλεια, της έκανε επισκληρίδιο με μάλλον βαριά μέθη γιατί δεν θυμαται απολύτως τίποτα. Κοιμήθηκε σαν πουλάκι και ξύπνησε ακμαιότατη. Την άλλη μέρα την σήκωσε να περπατήσει και σε 3 μέρες πήγε σπίτι με το πί, μετά με την πατερίτσα και τώρα πλέον έχει επανέλθει στην ρουτίνα της καθημερινότητάς της. Δουλειά, οδήγηση, παιδιά, τα πάντα. Δεν την περιορίζει τίποτα, πλήρης ανάρρωση.

Το μόνο ψυχολογικό που της έμεινε είναι ότι κουτσαίνει που και που από την δύναμη της συνήθειας όμως που προσπαθεί να αποβάλλει.

Το υλικό της είπε ό γιατρός ότι κρατάει 15-20 χρόνια το πολύ. Αυτό είναι το μόνο μείον. Τιτάνιο είναι και αυτό, δεν ξέρω τώρα γιατί έχει ημερομηνία λήξεως. Βέβαια ανάλογα και το πόσο καταπονείς το ισχίο.

Και το άλλο επίσης μείον είναι ότι τόσα χρόνια για να ξεκουράζει το προβληματικό ισχίο, κούραζε το καλό της και τώρα έχει και αυτό προβληματάκι..

• 1 month later...
Λίγο καθυστερημένα το βλέπω το μήνυμα..

Λοιπόν η επέμβαση πήγε τέλεια, της έκανε επισκληρίδιο με μάλλον βαριά μέθη γιατί δεν θυμαται απολύτως τίποτα. Κοιμήθηκε σαν πουλάκι και ξύπνησε ακμαιότατη. Την άλλη μέρα την σήκωσε να περπατήσει και σε 3 μέρες πήγε σπίτι με το πί, μετά με την πατερίτσα και τώρα πλέον έχει επανέλθει στην ρουτίνα της καθημερινότητάς της. Δουλειά, οδήγηση, παιδιά, τα πάντα. Δεν την περιορίζει τίποτα, πλήρης ανάρρωση.

Το μόνο ψυχολογικό που της έμεινε είναι ότι κουτσαίνει που και που από την δύναμη της συνήθειας όμως που προσπαθεί να αποβάλλει.

Το υλικό της είπε ό γιατρός ότι κρατάει 15-20 χρόνια το πολύ. Αυτό είναι το μόνο μείον. Τιτάνιο είναι και αυτό, δεν ξέρω τώρα γιατί έχει ημερομηνία λήξεως. Βέβαια ανάλογα και το πόσο καταπονείς το ισχίο.

Και το άλλο επίσης μείον είναι ότι τόσα χρόνια για να ξεκουράζει το προβληματικό ισχίο, κούραζε το καλό της και τώρα έχει και αυτό προβληματάκι..

Περαστικά και απο εμένα, αν και λίγο καθυστερημένα..

Το κούτσαιμα που έχει, θα της φύγει με τον καιρό, αρκεί που και που να θυμάται ότι το κάνει λόγω συνήθειας και όχι λόγω πραγματικής ανάγκης και σιγά σιγά θα το αποβάλλει...

Ενάμιση χρόνο μετά, εμένα μου έχει φύγει, καμιά φορά όμως, μέχρι καί σήμερα, μου ξεφεύγει και κουτσαίνω ασυναίσθητα και πετιούνται γύρω μου και μου λένε ''οπ, παρτο αλλιώς'' :-D

Και τότε περπατώ κανονικά και γενικά όσο μπορώ το έχω στο νου μου.

Είχα κι εγώ κουράσει πάρα πολύ το άλλο ισχίο, με τον καιρό όμως πέρασε..

Περαστικά και πάλι!!! :rolleyes:

Koρίτσια καλησπέρα. Θα ήθελα να μου πείτε μέσα από τις εμπειρίες σας, πότε φεύγει ο πόνος? Εχει περάσει τόσος καιρός από την επέμβαση αλλά παρ'όλα αυτά η φίλη μου πονάει. Πήγε και στον γιατρό, της τα βρήκε όλα καλά, της είπε ότι μάλλον το παρακούρασε, της έδωσε παυσίπονα αλλά μέχρι και τώρα εκείνη πονάει και έχει πέσει ψυχολογικά. Δεν θέλει ούτε τον γιατρό να ξαναπάρει. Αν μπορείτε διαφωτίστε με, ευχαριστώ.

χμμμ... προσωπικά μου κανει εντυπωση που πονάει

η μητερα μου δεν ποναγε καθολου, ποτε, ούτε μια ωρα μετα την επεμβαση, ούτε 5 χρόνια μετα

εγω ειμαι εκ φυσεως δυσπιστη (αναγκαστηκα δλδ με αυτα που μας εχουν τυχει) και θα της προτεινα να παρει τις ακτινογραφίες της και ολα τα χαρτιά της να την δει και ενας αλλος γιατρός

EXXQp3.pngAIzKp2.png

Koρίτσια καλησπέρα. Θα ήθελα να μου πείτε μέσα από τις εμπειρίες σας, πότε φεύγει ο πόνος? Εχει περάσει τόσος καιρός από την επέμβαση αλλά παρ'όλα αυτά η φίλη μου πονάει. Πήγε και στον γιατρό, της τα βρήκε όλα καλά, της είπε ότι μάλλον το παρακούρασε, της έδωσε παυσίπονα αλλά μέχρι και τώρα εκείνη πονάει και έχει πέσει ψυχολογικά. Δεν θέλει ούτε τον γιατρό να ξαναπάρει. Αν μπορείτε διαφωτίστε με, ευχαριστώ.

Καλησπέρα και πάλι!

Αν λέω σωστά, πρέπει η φίλη σου ναχει κάπου 4 μήνες που έχει κάνει την επέμβαση?

Έχει ακόμη πόνους που τη δυσκολεύουν στην καθημερινότητά της? Νιώθει κάπως καλύτερα, έστω, μετά την επέμβαση? Ή κάθε ημέρα είναι το ίδιο?

Κοίτα, υπάρχουν οργανισμοί που θέλουν παραπάνω χρόνο, για να αφομοιώσουν ένα τεχνητό πρόθεμα και άλλοι που θέλουν λιγότερο χρόνο.

Θα σου στείλω p.m. με το μέιλ μου, αν θες, να το δώσεις στη φίλη σου και να μιλήσω μαζί της με μέιλ, αν φυσικά θέλει κι αυτή.

Θα χαρώ πολύ, αν μπορώ έστω κάπως να βοηθήσω.