Jump to content
➔ ParentsCafe.gr
  • Tell a friend

Love Parents.org.gr? Tell a friend!

Τί κανω λάθος στον ύπνο της?

Npigas

Recommended Posts

Γεια σας.

Η μικρούλα μου ειναι είναι 43 ημερών και τη θηλάζω αποκλειστικά.

Την είχα μάθει να κοιμάται περίπου ανα 3ωρο και το βράδυ ψιλοκαταφέρναμε και το 4ωρο, αλλά στην τελευταία επίσκεψη του γιατρού μου είπε να την ξυπναω ανα 2,5 ώρες για να κοιμάται πιο πολυ το βράδυ (επειδή ξεκίνησα να δουλεύω, για να ξεκουραζομαι λίγο - το μωρό το παίρνω μαζί μου, έχω δικό μου χώρο)και να την ταιζω μόνο από το ένα στήθος ανα γεύμα. Από τότε δεν έχει πια πρόγραμμα, μπορεί να ξυπνάει και ανα μια ώρα και να τρώει μόνο 10 λεπτά και να κοιμάται.

Τί κανω λάθος?

Πρέπει να της επιβάλλω το πρόγραμμα ή να την αφήσω να το ρυθμίσει μόνη της?

Σας ευχαριστώ

Διαφημίσεις

Κοίτα, δεν έχεις πια νεογέννητο και σιγά σιγά θα κινηθεί το παιδί σε έναν αριθμό ωρών ύπνου που θα είναι κάπως περισσότερες από του ενηλίκου, όχι και πολύ περισσότερες. Οπότε δεν μπορείς να περιμένεις να κοιμάται σε ώρες βολικές για εσένα και τη μέρα και τη νύχτα. Οπότε σωστά, κατά κάποιον τρόπο ο γιατρός σε παρότρυνε να μην κοιμάται το παιδί πολύ τη μέρα, έτσι ώστε να γεμίζεις και εσύ μπαταρίες τη νύχτα. Αν και δεν θα εστίαζα πραγματικά στο να ξυπνάει κάποιος το παιδί, όσο στο να έχει το παιδί κάποια δραστηριότητα τη μέρα, σε σχέση με τη νύχτα.

Φαντάζομαι δηλαδή ότι αν το άφηνες πολλές ώρες τη μέρα να κοιμάται, μπορεί μέσα στη νύχτα το παιδί να έχει διάθεση για ώπα! Πράγμα που χρειάζεται να αντιστραφεί κάποια στιγμή και το παιδί να ησυχάζει τη νύχτα.

Κατά προέκταση, εκτός και αν πρόκειται για πολύ ήρεμο παιδί, και ανάλογα και με το πόση προσοχή μπορείς να του δίνεις τη μέρα, ίσως πρέπει να προβλέψεις κάποιο τρίτο άτομο να απασχολει το παιδί τη μέρα. Σιγά σιγά το παιδί δεν θα είναι μαμ κακά και νάνι και ίσως διεκδικεί έντονα, ίσως και όχι, να απασχολείται κάποιος μαζί της τη μέρα. Άλλα παιδιά είναι πιο διεκδικητικά, άλλα πιο ήρεμα. Θα φανεί αυτό, σχετικά σύντομα. Νομίζω για να μη σε έχει απασχολήσει το θέμα ακόμα, μάλλον θα έχεις ήρεμο παιδί, αλλά και πάλι, για να αναπτυχθεί ένα παιδί σωστά θέλει κάποια μίνιμουμ ερεθίσματα μέσα στη μέρα του.

Τι θέλω να πω... Μπορεί με τον τρόπο σου να μάθεις το παιδί να μη σε ενοχλεί πολύ όσο δουλεύεις και αυτό δεν πειράζει πολύ, αν βρεις αρκετές ώρες μέσα στην εβδομάδα να ασχολεισαι πιο ενεργά. Αλλά και πάλι, θα επιστρέφεις σπίτι, μπορεί να έχεις δουλειές. Περνώντας ο καιρός έτσι, μπορεί να πάει το παιδί ενός, ενάμιση ή δύο ετών και να διαπιστώσετε ότι είναι λίγο πίσω στο λόγο του. Τότε θα κάνετε συνειδητά αγώνα να ξεμάθει ότι έμαθε, εφόσον το παιδί θα είναι αρκετές χιλιάδες ώρες πίσω σε σχέση με άλλο παιδί που του μιλάνε-ασχολούνται πιο ενεργά. Το ίδιο βέβαια παθαίνουν και μαμάδες που πληρώνουν κάποιον για να είναι με το παιδί όσο εργάζονται, αλλά το παιδί είναι τελικά παρκαρισμένο ατελείωτες ώρες.

Για το ένα στήθος τη φορά, δεν ξέρω γιατί το πρότεινε. Έχει το παιδί πρόβλημα βάρους; Κάτι που δουλεύει δεν το χαλάς... Και εγώ έδινα δύο στήθη και τα παιδιά έκαναν αρκετά μεγάλα διαλείμματα μέχρι να ξαναπεινάσουν και αυτό βόλευε τη ζωή να κυλάει γενικώς και να είναι προβλέψιμη σε πολλά επίπεδα. Δηλαδή μπορούσες να πεις σε γενικές γραμμές, τώρα θα μετακινηθώ, γιατί το παιδί μόλις έφαγε πχ.

Κάτι άλλο που μπορεί να είναι κάπως άσχετο, είναι το παιδί να περνάει άλμα ανάπτυξης και αυτό θα φανεί μέσα στις επόμενες ημέρες. Τα δικά μας κρατούσαν κανα-δυο μέρες κάθε φορά, αλλά ομολογώ η διάρκεια ανάμεσα στα νυχτερινά ξυπνήματα δεν επηρεάστηκε ποτέ, ήταν δηλαδή γύρω στις 3 ώρες το μίνιμουμ.

45 ημερών δεν πρέπει να του διαταράσσεις την φυσική ροή του ύπνου (δεν ξυπνάμε τα μωρά, μου έλεγε εμένα η παιδίατρος). Αυτό που μπορείς να κάνεις για να ελέγξεις λίγο τον βραδινό ύπνο είναι να προσπαθείς να το κρατάς ξύπνιο λίγο περισσότερο την ημέρα με παιχνίδια και ενασχόληση. Αλλιώς νομίζω ότι είναι πολύ βασανιστικό για το παιδί. Άσε να περάσει το τρίμηνο και βλέπεις...

Eυχαριστώ πολύ για τις απαντήσεις.

Η αλήθεια είναι πως έχω πανικοβληθεί.

Νιώθω πως κάτι κάνω πολύ λάθος.

Δεν την ξυπνάω, αλλά ξυπνάει μόνη της το παρα πολύ κάθε 2ωρο και τρώει για πολύ λίγο (10 λεπτά το πολύ).

Μετά παίζουμε λίγο, κλαίει πριν κοιμηθεί, την παίρνω αγκαλιά και μετά κοιμάται.

Το βράδυ ξυπνάει στην αρχή ενα τετράωρο και μετά ενα τριωρο.

Δε με νοιάζει που ξυπνάω, ούτε που είμαι κομμάτια στη δουλειά, απλά ακούω που πολλά παιδάκια είναι ρολόγια στο 3ωρο και ανησυχώ.

Πάντως σας ευχαριστώ, που μου απαντήσατε, γιατί ομολογώ, ότι είμαι αρκετά φρικαρισμένη μιας και είναι το πρώτο μου παιδί και εγώ αρκετά μεγάλη;)

Κοίτα, δεν είναι απαραίτητο να κάθεται το παιδί πολυ στο στήθος, ώστε να παίρνει αρκετό γάλα. Αν τρέφεται καλά φαίνεται από μπόλικες μουσκεμένες και λερωμένες πάνες, από το βάρος που παίρνει και από το αν έχεις κάποια εικόνα ότι αδειάζει το στήθος. Δεν θα έλεγα ότι πρέπει να είναι πηγή ανησυχίας το ότι δεν κάθεται πολύ στο στήθος.

Για τα νυχτερινά ξυπνήματα υπάρχουν πολλά τόπικς, αλλά σε αυτή την ηλικία η συχνότητα που γράφεις ακούγεται φυσιολογική. Πιστεύω ότι έτσι που τα γράφεις το μωρό σταδιακά από μόνο του θα επιμηκύνει τα βραδυνά συνεχόμενα διαστήματα ύπνου. Όσο παίρνει βάρος δεν νομίζω ότι χρειάζεται να ψάχνεσαι.

Διαφημίσεις

Θα σου έλεγα να μην αγχώνεσαι και να αφήσεις το μωράκι να κάνει το δικό του πρόγραμμα, είναι μικρούλι ακόμα. Εγώ αυτό έκανα στον δικό μου μπέμπη (βέβαια δεν δουλεύω οπότε μου ήταν πιό εύκολο) και σιγά-σιγά εκείνος έφτιαξε τα δικά του ωράρια. Άσε που μέχρι να μεγαλώσουν περνάνε τόσες φάσεις (άλματα ανάπτυξης, δόντια κλπ) που πάντα υπάρχουν σκαμπανεβάσματα και αλλαγές. Αν είσαστε οκ από πάνες και βάρος τότε όλα καλά πάνε μην ανησυχείς! ;) Να σου ζήσει!

S02fp3.png

LnVyp3.png

ακούω που πολλά παιδάκια είναι ρολόγια στο 3ωρο και ανησυχώ.

Πάντως σας ευχαριστώ, που μου απαντήσατε, γιατί ομολογώ, ότι είμαι αρκετά φρικαρισμένη μιας και είναι το πρώτο μου παιδί και εγώ αρκετά μεγάλη;)

Άντε καλέ, πού τα ακούς αυτά??? Μήπως έχουν ξεχάσει? Γιατί κι εμένα τώρα αν με ρωτήσει μπορεί και να σου πω ότι δεν θυμάμαι ξενύχτι. Αν όμως προσπαθήσω.... όλο και κάτι θα θυμηθώ.

Λοιπόν τα μωρά είναι ως εξής: Πάνω που θα στρώσουν και θα πεις, τα κατάφερα, αυξάνουν οι διατροφικές τους ανάγκες και αρχίζουν πάλι τα δίωρα. Το ότι διαφοροποιεί μέρα νύχτα είναι μεγάλο επίτευγμα στην ηλικία αυτή.

43 ημερών;; Τίποτα, κάνε ό,τι σου ζητά. Πρόγραμμα πριν το χρόνο απ' όσο είδα στα παιδιά δε στήνεται εύκολα. (Αυτό σημαίνει πως προσπαθείς ελαφριά, αλλά μη σκας, γιατί απλά δε γίνεται αν το παιδί δε θέλει!) Μπορείς να μειώνεις τα βραδινά ερεθίσματα και να αυξάνεις τα πρωινά (για να ξεχωρίζει τη διαφορά μέρας-νύχτας στις δραστήριότητές σας). Αλλά μέχρι εκεί.

Θηλασμός... χμμμ μπορεί να γίνει και κομματάκι μαραθώνιος. Αλλάζουν οι ανάγκες των παιδιών, τα άλματα ανάπτυξης υπάρχουν...

Τίποτα δεν κάνεις λάθος. Έτσι είναι τα μωρά. ;)

Ελπίζω να ήμουν αρκετά σύντομη και να μη σε κούρασα! ;)

Δεν εκπαιδεύω παιδιά... Εκπαιδεύομαι γονιός.

"... άλλωστε, η εμπειρία που αποκτούμε είναι η συσσώρευση των λαθών μας, έτσι δεν είναι; ... " -E.M.

ποιο προγραμμα να υπαρχει σετοσο μικρο μωρο???εμενα δεν κοιμοταν κ καθολου..το 3ωρο θα ηταν παραδεισος σε αυτην την ηλικια...υπομονη θα μεγαλωσει κ θα κοιμαται

Xc60p3.png ghL0p3.png

Κι εμένα έτσι έτρωγε ο μικρός ανά 2ωρο 10 λεπτα το πολύ θηλαζε οταν περνούσαμε κ άλματα έτρωγε κ ανά μια ώρα. Απλά εμένα κ το βράδυ ανά 2ωρο έτρωγε. Είναι πολύ νωρις κ καλύτερα άστο να φτιάξει δικό του πρόγραμμα. Δε νομίζω ότι κανείς κάτι λάθος κ η δική μ παιδίατρος με παρότρυνε να του βάλω πρόγραμμα αλλά οταν προσπάθησα μόνο χειρότερα τα κανα οπότε κατάλαβα ότι δεν έχει νόημα να ταλαίπωρη κ το παιδί.

Διαφημίσεις

Αχ ανακουφίστηκα κάπως.

Να είστε καλά. Είχα αρχίσει να αγχώνομαι πολύ.

Ολα όσα διάβασα ήταν πολύ βοηθητικά και κυρίως ενθαρρυντικά.

Σας ευχαριστώ όλες.