Jump to content
➔ ParentsCafe.gr
  • Tell a friend

Love Parents.org.gr? Tell a friend!

Πρόγραμμα ύπνου 4 μηνών

bibi22

Recommended Posts

Καλημέρα σας και καλώς σας βρήκα.

Θα ήθελα τη γνώμη/πρόταση εμπειρία σας σχετικά με το θέμα του ύπνου.

Η μικρή μας είναι σχεδόν 4 μηνών (τους κλείνουμε την ερχόμενη εβδομάδα). Είναι ένα πολύ ήρεμο μωράκι από τότε που γεννήθηκε. Ακόμα και ο ύπνος της, δε μπορώ να πω ότι είναι λίγος. Είναι όμως... ανορθόδοξος. Το πρόγραμμά μας (μόνη της το έχει φτιάξει) είναι ως εξής:

- 08:00-08:30 Πρωινό γάλα, γύρω στα 220ml

- 12-12:30, Μεσημεριανό, γύρω στα 200 ml

- 16-16:30, Απογευματινό, γύρω στα 180ml

- Ύπνος γύρω στις 18:00, μέχρι τις 20:00 περίπου

- 21-21:30 μπάνιο, γάλα (περ. 160ml) και ύπνος

- 05:00-06:00: εδώ αρχίζουν τα κουλά μας. Ξυπνάει, δεν κλαίει, κάθεται στην κούνια της (στο δωμάτιό μας) και ψιλογκρινιάζει ή "μιλάει" ή παίζει με το mobilo. Ο μόνος τρόπος να κοιμηθεί ξανά είναι να την πάρω στο κρεβάτι μας, οπότε κοιμάται κανονικά μέχρι την τσιριδούλα των 8 (κλαίει μόνο όταν πεινάει, αλλά τότε μας ακούει όλη η Ελλάδα :lol:.

Δοκιμάσαμε τα εξής:

- Να της δώσουμε γάλα αλλά δεν ήπιε παρά 30 ml και "περίμενε" μέχρι τις 08:00.

- Να της αλλάξουμε γάλα

- Να της δώσουμε κοιμισμένη γαλατάκι γύρω στις 12

- Να την κοιμίσουμε περισσότερο μέσα στη μέρα, γιατί δεν κοιμάται πάνω από μισάωρο μέχρι το απόγευμα. Ωστόσο δεν είναι εκνευρισμένη. Θέλει συνέχεια παρέα.

- Τώρα λέμε να δοκιμάσουμε να την πάμε και στο δωμάτιό της (ο γιατρός είπε ότι προτιμά μετά τους 6 μήνες, αλλά μάλλον αυτή θα είναι η πρώτη και τελευταία φορά που θα τον παρακούσουμε).

Καταλαβαίνω απόλυτα ότι ο βραδυνός της ύπνος είναι μια χαρά, αλλά α. θα ήθελα να κοιμάται πιο πολύ μέσα στη μέρα, γιατί μου φαίνονται λίγες οι ώρες, β. το ξύπνημα των 5 είναι απίστευτα βάρβαρο για εμάς γιατί δουλεύουμε 9ωρα και βάλε και σερνόμαστε.

Καμιά ιδέα/πρόταση?

Σας ευχαριστώ

Διαφημίσεις

Καλημέρα, αφού δεν κλαίει δοκιμάζεις να μην κάνεις απολύτως τίποτε.

Κάνεις ότι κοιμάσαι και αφήνεις να δείς τί θα κάνει. Εαν κλάψει το κοιμίζεις όπως κάνεις για βραδυνό ύπνο (αλήθεια πως αποκοιμιέται? Μόνο του ή με δική σας παρέμβαση?).

ένα τόσο δα ανθρωπάκι με κάνει καλύτερο άνθρωπο, σ'αγαπώ!

Εμας ειναι 4,5 μηνων...τον τελευταιο εναμιση μηνα περιπου πινει το τελευταιο γαλα στισ 12 ή 12μιση το βραδυ κ κοιμαται ξερη ως τις 6!!!Τωρα τελευταια πινει το γαλα 11 ή 11μιση και και κοιμαται ξερη ως τισ 7 ή 7μιση το πρωι!!!!!Το πρωι ειμαι εγω με την μπεμπα...αμα πιει γαλα στισ 8 πχ μετα στισ 10 ισως ξανακοιμηθει, ξυπνα 11 η 12 το πρωι για το επομενο γευμα...ισως νωρις το μεσημερακι να ξανακοιμηθει...πχ τωρα εφαγε 12μιση κ κοιμαται μεχρι να ξαναφαει 3μιση περιπου...μετα τις 3μιση που φευγω για δουλεια μου λεει η μαμα μου οτι δεν κοιμαται καθολου...αλλα ειμαστε οκ αφου κοιμαται απο λιγο την ημερα...απο τις 3 ή 4 το μεσημερι το παει σερι μεχρι το βραδυ--αντε καμια μερα να κοιμηθει κ απογευμα αλλα το πολυ 45 λεπτα!!!Παντως επειδη κ γω γυρναω 9 ή 10 το βραδυ, την ταιζω με τον αντρα μου την πλενουμε κ αμα φαει μετα κοιμαται....πολυ βολικο για εμας να κανουμε ενα μπανιο, να τακτοποιησω κατι στο σπιτι κ να κοιμηθουμε κανα 7ωρο το βραδυ!!!Κ αι ευτυχως αν κ βγαζουμε δοντια δεν ξυπναμε το βραδυ...αλλα την κοιμιζουμε στην κουνια της στο δωματιο της...την τελευταια βδομαδα πειραματιστηκαμε να κοιμαται μονη της στο δωματιο---βεβαια τα δωματια μας ειναι διπλα κ χτες που εβηξε πεταχτηκαμε αμεσως!!!---κ αυτο το καναμε γιατι ειμαστε αρρωστοι με γριπη κ εγω κ ο συζυγος να μην την κολλησουμε!!!

Έχει τέλειο πρόγραμμα το νινί σας! Εγώ θα κοίταζα αν μπορούσα να της καθυστερήσω λίγο το βραδινό γεύμα και το βραδινό ύπνο.

it's never too late to start all over again

Γεια σου dimmi, ευχαριστώ για την απόκριση.

Λοιπόν, και αυτό το έχουμε δοκιμάσει, να την αφήσουμε δηλαδή να γκρινιάζει. Το αποτέλεσμα ήταν ότι συνέχισε ακάθεκτη (τουλάχιστον για τη μια ώρα που άντεξα μέχρι να την πάρω στο κρεβάτι μας). Απλά γκρίνιαζε λίγο περισσότερο, χωρίς όμως κλάμα. Επίσης ξέχασα να πω ότι δοκιμάσαμε και την πιπίλα. Στην αρχή έπιανε, αλλά μετά ξεκινήσαμε το ωραιότατο παιχνίδι "φτύνω την πιπίλα, μου τι δίνει η μαμά, την ξαναφτύνω και σκάω στα γέλια".

Για το βραδινό ύπνο δεν κάνω κάτι ιδιαίτερο. Συνήθως ξεραίνεται ενώ την έχω στον ώμο μου για να χωνέψει (υπενθυμίζω ότι ξυπνάει από τον μοναδικό "ημερήσιο" ύπνο κατά τις 8!). Πολύ σπάνια δεν κοιμάται ήδη όταν τη βάζω στην κούνια, αλλά και τότε μετά από 10-15 λεπτά "παραδίνεται" (εγώ στο μεταξύ έχω φύγει από το δωμάτιο).

'Αρα πως μπορώ να το εφαρμόσω το ίδιο?

Κι άλλες 2 ερωτήσεις (γιατί βλέπω ότι το κατέχεις κι επίσης είχες την καλοσύνη να μου απαντήσεις :)

- Μήπως να ανησυχήσω που κοιμάται τόσο λίγο μέσα στο 24ωρο?

- Μήπως το βραδινό γάλα που της δίνω (εδώ και 2 μέρες) θα κάνει τα πράγματα χειρότερα?

- Η τελευταία μου ελπίδα είναι το δωμάτιό της, μήπως και μπορέσουμε να κοιμηθούμε καλύτερα, γιατί από τη μία έχω τη μικρή μου φασαριόζα και από την άλλη το μπαμπά που ροχαλίζει. Από την άλλη σκέφτομαι πως η αγωνία μου σε συνδυασμό με την ενδοεπικοινωνία δε θα με αφήσουν να ησυχάσω. Αλλά πιστεύω θέλω κάποια στιγμή να το κάνουμε αυτό το βήμα. Άσε που έχω φρικάρει με το θέμα "ύπνος στο δικό μας κρεβάτι".

Και πάλι σε ευχαριστώ πολύ για το ενδιαφέρον.

Διαφημίσεις

Skybeam γεια σου κι εσένα.

Όταν καθυστερούμε πέραν των 21-21:30 πίνει ελάχιστο γάλα γιατί νυστάζει πολύ, με αποτέλεσμα να ξυπνάει ακόμα νωρίτερα. Άσε που έχει ταυτίσει τόσο πολύ το μπάνιο με το φαγητό και τον ύπνο, που με το που βγαίνει από το μπανάκι χτυπάει συναγερμός!

Skybeam γεια σου κι εσένα.

Όταν καθυστερούμε πέραν των 21-21:30 πίνει ελάχιστο γάλα γιατί νυστάζει πολύ, με αποτέλεσμα να ξυπνάει ακόμα νωρίτερα. Άσε που έχει ταυτίσει τόσο πολύ το μπάνιο με το φαγητό και τον ύπνο, που με το που βγαίνει από το μπανάκι χτυπάει συναγερμός!

:D:D Τουλάχιστον κατάφερες να ταυτίσεις αυτά τα τρία μαζί, δεν είναι και μικρό πράγμα!

it's never too late to start all over again

Ναι, αυτό είναι αλήθεια ότι το έχουμε καταφέρει από πολύ νωρίς. 2-3 μέρες μόνο χρειάστηκε να ξαναμπώ στο δωμάτιο για να την παρηγορήσω επειδή έκλαιγε, αλλά γρήγορα λύθηκε. Άντε να δούμε πως θα λύσουμε τώρα το υπέρ-πρωινό ξύπνημα. Αφού λέμε με τον καλό μου να ανοίξουμε φούρνο. Ξυπνάμε που ξυπνάμε εκείνη την ώρα, να βγάζουμε και τίποτα :)

Εννοείται πως το βασικό είναι να είναι τα παιδάκια μας γερά, δεν το συζητώ, όλα τα άλλα είναι δευτερεύοντα. Απλά είμαστε πολύ κοντά στο να φτιάξουμε και τον ύπνο μας (αν ξύπναγε στις 7 θα μου ήταν super αρκετό), αλλά δεν το καταφέρνουμε. Και με τη δουλειά την επόμενη μέρα δεν παίζεται η κατάσταση. Άσε που με έχουν φρικάρει κάποιοι ότι κοιμάται πολύ λίγο για την ηλικία της.

Εγώ νομίζω ότι θα το φτιάξει μόνο του το παιδί το πρόγραμμα είναι μικρό ακομη. Εμένα κοντεύει 5μηνων κ έχει αλλάξει πολλά προγραματα. Είσαι τυχερή που κοιμάται σερί εμένα ξυπνάει στις 2 κ στις 5 για γάλα αλλά ξανακοιμαται αμέσως. Πριν κανα μήνα οταν ξυπνούσε στις 5-5.30 για γάλα δεν κοιμόταν αλλά ούτε έκλαιγε όπως λες κι εσυ. Τον έπαιρνα διπλα μ κ εγώ δεν άντεχα με έπαιρνε ο ύπνος -λαγοκοιμομουν δηλαδη- ενώ αυτος μπαμπαλιζε κ γελούσε. Σιγά σιγά το άλλαξε κ κοιμάται μέχρι τις 8-8.30 που θα ξαναξυπνησει.

Εγώ το θέμα που έχω είναι ότι θέλω να κανω κι εγώ τη ρουτίνα μπανιο-γάλα ύπνος αλλά κάθε φορα που παμε για μπάνιο ουρλιάζει κι έτσι δεν κάνουμε συχνά. Τι να κανω;

Αν και η δικιά μας ξυπνούσε 5, έτρωγε και μετά κοιμόταν δε θα με ένοιαζε τόσο. Το ότι ξεκινάει η μέρα μας εκείνη την ώρα είναι που μας τσακίζει. Ο παιδίατρος λέει ότι απλά είναι χειριστικά τα μωρά και ο στόχος είναι το κρεβάτι μας με μαμά και μπαμπά.

Τώρα, για το μπάνιο, νομίζω ότι καλό θα είναι να του το παρουσιάσεις σαν παιχνίδι, με παπάκια, παιχνιδάκια, πλατσουρίσματα, κλπ. Επίσης η μαία μου μου είχε πει ότι δεν είναι απαραίτητο το παιδί να κάνει μπάνιο το βράδυ. Αν ας πούμε του αρέσει πιο πολύ το μεσημέρι, so be it.

Διαφημίσεις

Επίσης, μήπως κρυώνει? Εμείς τη γδύνουμε στο μπάνιο, και όσο ο μπαμπάς τη σαπουνίζει και τη ζουπάει, εγώ τη ζεσταίνω ρίχνοντάς πάνω της ζεστό νεράκι. Επιπλέον πριν το μπάνιο βάζω επάνω στο καλοριφέρ το πυτζαμάκι το μπουρνούζι για να είναι ζεστά.

Κι εμάς σου λέω στην ηλικια σας ξυονουσε κ δεν ξανακοιμοταν τώρα ξανακοιμαται! Μην αγχώνεσαι θα στρώσει τι χειρότερο θα ήταν να γκρίνιαζε πολύ κ να θελε να σηκωθείτε. Για το μπάνιο έχω προσπαθήσει όλες τι ώρες κ δεν...ουρλιαζει μιλάμε. Δοκίμασα πιο ζεστό η πιο χλιαρό νερο, δοκίμασα μετά το φαγητό πχ για να μαι σίγουρη ότι δεν πεινάει, δοκίμασα στον νιπτήρα αλλά κ στο μπανάκι...δε ξέρω πια! Επίσης δεν έχουμε τρόπο νανουρισματος παραμονο αγκαλιά πέρα δώθε οπότε άσε σου λέω μην το ψαχνεις είσαι τυχερή μανούλα! :)

Καλησπέρα, δεν το κατέχω καθόλου το θέμα, μαζί με το παιδί μαθαίνω κι γω.

Απλά επειδή τα έμαθα από το παιδί μου δεν ξέρω αν θα πιάσουν σε εσάς. Ομως δεν χάνουμε τίποτε να στα πω.

Καταρχήν είδα κάνετε μόνο 4 γεύματα, κατάλαβα κάτι λάθος? Πόσες ακριβώς φορές πίνει γάλα μέσα σε 24 ώρες?

Επειτα να ρωτήσω, ξυπνάει από ότι κατάλαβα συγκεκριμένη ώρα (το έχουν αυτό τα μικρά λες κι έχουν ξυπνητήρι). Μήπως έπινε γάλα αυτη τη συγκεκριμένη ώρα (βραδυνό γάλα και ξανακοιμόταν)?

Είναι σκοτεινό το υπνοδωμάτιο όταν χαράζει?

Είμαστε σίγουροι πως δεν ξυπνάει από κάποιον θόρυβο ή ακόμα και το μπαμπά που ψαχουλέυει τα πράγματα του στα τυφλά για να πάει δουλειά?

Ηθελα και άλλα να σε ρωτήσω/προτείνω αλλά δυστηχώς δεν ευκαιρώ στη δουλειά, επανέρχομαι μόλις τα θυμηθώ γιατί κόλλησε τομυαλό.

ΥΓ πιστεύω δεν πρέπει σε καμμιά περίπτωση να αλλάξεις την ρουτίνα του παιδιού σου, όπως βολεύεται. Μάλιστα η τήρηση του προγραμματος του θα σας βοηθήσει πολύ αργότερα. Ακόμα και τις δύσκολες μέρες.

Πρίν από το να ξυπνάει 5-6 το πρωί τί έκανε?

Τώρα ουσιαστικά σας κοιμάται 2 ώρες γεμάτες, πρίν τον βραδυνό υπνο, μετά ρίχνει κι ένα 8ωρο βραδυνό ύπνο,

κι έτσι τα ξημερώματα, μετά από 10 ώρες ύπνο είναι ξεκούραστο και...μάχιμο το παιδί.

Στις 6 ποιές είναι οι συνθήκες που το "κοιμίζουν"?

Μήπως οι ίδιες συνθήκες θα μπορούσαν να εφαρμοστούν πιο μεσημέρι, ώστε να κουραστεί κι άλλο ενδιάμεσα?

Δηλαδή το απόγευμα να παίζει/βγάινει βόλτα, να έχει ερεθίσματα.

Δηλ. σου προτείνω να κοιμάται για αρχή ίδιες ώρες αλλά ο απογευματινός ύπνος να γίνει μεσημεριανός. (χωρίς να χαλάσει το πρόγραμμα του παιδιού)

ΥΓ διάβασε κι δω αν έχεις χρόνο/κέφι, εκεί έγραφα τις δικές μου απορίες πάνω στον ύπνο του

http://parents.org.gr/forum/showthread.php?t=93677

Με έχει βοηθήσει άπειρα η Little Monkey και μέσα από τα ποστ τη ίσως βοηθηθείς κι συ.

Εμείς είχαμε ήδη την ρουτίνα ύπνο από...πολύ μικρούλι, με είχε εμπνεύσει με άλλα ποστ της σε άλλα θέματα. Ψαξε το, είστε μόνο 4 μηνών. Μην αργείς μόνο γιατί άμα μάθουν άντε να ξεμάθουν...

ΥΓ2 τα μωρά έχουν κύκλους 90 λεπτών, το αναφέρει κάπου η Little Monkey. Αυτό σε εμάς ισχύει πολύ.

Δες το κι αυτό, πχ εμάς αν κοιμηθεί και ξυπνήσει, δεν μπορεί να ξανακοιμηθεί αν δε περάσει 1,5 ώρα. Η' αν νυστάζει και δεν επιτρέπουν οι συνθήκες να κοιμηθεί τότε χάνει τον ύπνο του για 1,5 ώρα...Εχε το κατα νου...

(σε έχω βομβαρδίσει και συγνώμη που τα γράφω σπαστά αλλά έτσι μου "έρχονται"...)

Μήπως το παιδί εμφανίζει κάποια γκρίνια μέσα στην ημέρα, ένδειξη ότι κάτι δεν του κάθεται πια καλά στο πρόγραμμα που το ίδιο έχει φτιάξει?

Ξέρεις εμάς πχ άρχισε να κοιμάται μεσημέρι. Δηλ. συνήθισε να τρώει το τρίτο γεύμα του και μετά να κοιμάται.

(εμείς κάναμε 5: πρωινό ενδιάμεσο μεσημεριανό απογευματινό και βραδυνό)

Ξαφνικά παρατήρησα ότι γκρίνιαζε ελαφρά πρίν το γεύμα, ότι κάποιες φορές δεν καλότρωγε, ότι μετά δεν κοιμόταν.

Τελικά μια φορά αποκοιμήθηκε πρίν το μεσημεριανό γεύμα, κι εκεί ψιλιάστηκα τη δουλειά.

Από τότε κάθε φορά μόλις φάει το ενδιάμεσο γεύμα αποκοιμιέται μέχρι το μεσημεριανό γεύμα.

Δηλαδή κοιμάται πρίν φάει τη σούπα του (θα τρώτε κι σεις σε λίγο κιας σου φαίνεται μακρυνή!).

Ετσι ήθελε έτσι έγινε, έτσι είμαστε όλοι καλύτερα.

Στην τελική το παιδί κάνει αυτό που θέλει, εμείς απλά το οριοθετούμε και το κάνουμε επαναλείψημο για να νιώθει πιο ασφαλές. Η ρουτίνα βοηθά τα μωράκια.

Δηλαδή κάθε μεσημέρι την ώρα που υποπτεύεσαι ότι νυστάζει χαμηλώνεις φως, κλείνεις κουρτίνες, σκοτεινιάζεις τελείως το υπνοδωμάτιο στο οποίο θα το μεταφέρεις αργότερα, δεν κάνετε φασαρία, δοκιμάζεις και τον απορροφητήρα που τα υπνωτίζει, κάνεις πράγματα που το ηρεμούν (πχ εμένα έχει συνηθίσει να με βλέπει στην κουζίνα να πλένω τα πιάτα), και διευκολύνεις το παιδί να κάνει αυτό που θέλει σωστά και με διάρκεια.

Εμάς πια χτυπάει 2-3 ώρες ύπνο όταν το πάω στο δωμάτιο μας (κι εμάς μαζί μας κοιμάται ακόμα, στην κούνια του και μόνο όμως) για το μεσημεριανό του ύπνο.

ΥΓ κόψαμε το να τον παίρνουμε στον κρεβάτι μας κάπου στον 4 μήνα, από φόβο κυρίως.

Νόμιζα δε θα ξανακοιμηθεί ποτέ μετά τις 6-7 που ξυπνούσε (κι εμάς ξυπνούσε και δεν έπινε γάλα), κι όμως...

Η διαφορά μας είναι πως εμείς είχαμε ρουτίνα ύπνου και την επαναλαμβάναμε στις 6 το πρωί και κάποιες φορές ξανακοιμόταν. Ετσι έμαθε να κοιμάται και μακρυά μας. Ομως κι σεις θα βρείτε το κουμπί, είναι πιο δύσκολο επειδή είστε στην αρχή και δεν ξέρετε πως να διαχειριστείτε το ξύπνημα του. Μετά είναι όλα πιο εύκολα αλήθεια, υπομονή. Θα τα βρείτε όλα! Ιδια φάση κι εμείς τότε...ακριβώς.

Και μόλις τα βρείτε όλα θα έρθει κάτι νέο να σας προβληματίσει, εμάς τώρα με τα δόντια πίνει βραδυνό γάλα που έχει να πιεί από 1,5 - 2 μηνών. Περνάμε την ίδια φάση δηλαδή, μας ξυπνάει κάθε βράδυ, με τη διαφορά ότι τσιρίζει...Πάντως πέρασε και φάση που ξυπνούσε τσιρίζοντας ανα 15' οπότε να κάνεις το σταυρό σου!

Διαφημίσεις

'Αρα πως μπορώ να το εφαρμόσω το ίδιο?

Κι άλλες 2 ερωτήσεις (γιατί βλέπω ότι το κατέχεις κι επίσης είχες την καλοσύνη να μου απαντήσεις :)

Ψαχνω να σου βρω το λινκ που λέει πόσες ώρες είναι αναμενόμενο να κοιμούνται ανα ηλικία αλλά δεν το βρίσκω, γράψε στο google ώρες ύπνου μωρών και βγάζει πολλά.

- Μήπως το βραδινό γάλα που της δίνω (εδώ και 2 μέρες) θα κάνει τα πράγματα χειρότερα?

ωπα εγώ είχα μείνει στο ότι δεν δέχεται βράδυ γάλα το παιδί (το έγραφες στο πρώτο μήνυμα), τελικά πίνει γάλα και πόσο? Δηλ. πεινάει ή μήπως διψάει? Νερό του δίνεται? Πιπίλα?

- Η τελευταία μου ελπίδα είναι το δωμάτιό της, μήπως και μπορέσουμε να κοιμηθούμε καλύτερα, γιατί από τη μία έχω τη μικρή μου φασαριόζα και από την άλλη το μπαμπά που ροχαλίζει. Από την άλλη σκέφτομαι πως η αγωνία μου σε συνδυασμό με την ενδοεπικοινωνία δε θα με αφήσουν να ησυχάσω. Αλλά πιστεύω θέλω κάποια στιγμή να το κάνουμε αυτό το βήμα. Άσε που έχω φρικάρει με το θέμα "ύπνος στο δικό μας κρεβάτι".

Το αφήνεις στην κούνια του, στο δωμάτιο σας, αλλά δεν το ξαναπαίρνεις στο κρεβάτι σας (εναλλακτικά αν δε θες να το πας στο παιδικό)

πραγματικά σου έγραψα βιβλίο :lol:

Σε πέθανα στις ερωτήσεις, δυγνώμη και πάλι!

Γεια!

Τώρα είδα τα post σου! Χίλια ευχαριστώ. Θα απαντήσω αύριο από το γραφείο γιατί το laptop μου το έχει πάρει αγκαζέ ο καλός μου. Για να δούμε τι μας επιφυλάσσει η αποψινή νύχτα...

Γεια!

Τώρα είδα τα post σου! Χίλια ευχαριστώ. Θα απαντήσω αύριο από το γραφείο γιατί το laptop μου το έχει πάρει αγκαζέ ο καλός μου. Για να δούμε τι μας επιφυλάσσει η αποψινή νύχτα...

xa! εμ το ίδιο ακριβώς λέω κι γω κάθε βράδυ...και τη μέρα λέω "για να δούμε αν βγήκε κανένα δοντάκι" :lol:

Ξεκινώ κι εγώ να απαντώ:

Καλησπέρα, δεν το κατέχω καθόλου το θέμα, μαζί με το παιδί μαθαίνω κι γω.

Απλά επειδή τα έμαθα από το παιδί μου δεν ξέρω αν θα πιάσουν σε εσάς. Ομως δεν χάνουμε τίποτε να στα πω.

Καταρχήν είδα κάνετε μόνο 4 γεύματα, κατάλαβα κάτι λάθος? Πόσες ακριβώς φορές πίνει γάλα μέσα σε 24 ώρες? Μέχρι πρόσφατα έκανε 4 γεύματα. Ο παιδίατρος είχε πει ΟΚ καθώς κάλυπτε τις ποσότητές της, και έπαιρνε κανονικά και βάρος (τώρα νομίζω ότι έχει πέσει λίγο). Αλλά μου συνέστησαν φίλες μου μαμάδες το βραδινό κοιμισμένο τάισμα, κι εδώ και 3 μέρες το έχω εφαρμόσει.

Επειτα να ρωτήσω, ξυπνάει από ότι κατάλαβα συγκεκριμένη ώρα (το έχουν αυτό τα μικρά λες κι έχουν ξυπνητήρι). Μήπως έπινε γάλα αυτη τη συγκεκριμένη ώρα (βραδυνό γάλα και ξανακοιμόταν)? Από μικρότερη ξυπνούσε εκείνη την ώρα. Αρχικά έπινε γάλα αλλά μετά το σταμάτησε. Επίσης πάντα εκείνη την ώρα είχε μια ανησυχία, μάλλον κολικούς.

Είναι σκοτεινό το υπνοδωμάτιο όταν χαράζει? Τελείως, γιατί είμαι κι εγώ περίεργη με το φως όταν κοιμάμαι.

Είμαστε σίγουροι πως δεν ξυπνάει από κάποιον θόρυβο ή ακόμα και το μπαμπά που ψαχουλέυει τα πράγματα του στα τυφλά για να πάει δουλειά? Ο μόνος θόρυβος που μπορώ να σκεφτώ ότι την ενοχλεί είναι το ροχαλητό του καημένου του κουρασμένου μας πατέρα :)

Ηθελα και άλλα να σε ρωτήσω/προτείνω αλλά δυστηχώς δεν ευκαιρώ στη δουλειά, επανέρχομαι μόλις τα θυμηθώ γιατί κόλλησε τομυαλό.

ΥΓ πιστεύω δεν πρέπει σε καμμιά περίπτωση να αλλάξεις την ρουτίνα του παιδιού σου, όπως βολεύεται. Μάλιστα η τήρηση του προγραμματος του θα σας βοηθήσει πολύ αργότερα. Ακόμα και τις δύσκολες μέρες.

Και συνεχίζω:

Πρίν από το να ξυπνάει 5-6 το πρωί τί έκανε?

Τώρα ουσιαστικά σας κοιμάται 2 ώρες γεμάτες, πρίν τον βραδυνό υπνο, μετά ρίχνει κι ένα 8ωρο βραδυνό ύπνο,

κι έτσι τα ξημερώματα, μετά από 10 ώρες ύπνο είναι ξεκούραστο και...μάχιμο το παιδί.

Στις 6 ποιές είναι οι συνθήκες που το "κοιμίζουν"? Καμμία ιδιαίτερα... Εκεί που κάθεται στο relax ξεραίνεται...

Μήπως οι ίδιες συνθήκες θα μπορούσαν να εφαρμοστούν πιο μεσημέρι, ώστε να κουραστεί κι άλλο ενδιάμεσα?

Δηλαδή το απόγευμα να παίζει/βγάινει βόλτα, να έχει ερεθίσματα. Αυτό ρε γμτ είναι δύσκολο γιατί τώρα που δουλεύω την κρατά η πεθερά. Παίζει μαζί της και ασχολείται γενικώς, αλλά η βόλτα είναι δύσκολη...

Δηλ. σου προτείνω να κοιμάται για αρχή ίδιες ώρες αλλά ο απογευματινός ύπνος να γίνει μεσημεριανός. (χωρίς να χαλάσει το πρόγραμμα του παιδιού) Αυτό θέλω να κάνω κι εγώ, απλά εκείνη διαφωνεί...

ΥΓ διάβασε κι δω αν έχεις χρόνο/κέφι, εκεί έγραφα τις δικές μου απορίες πάνω στον ύπνο του

http://parents.org.gr/forum/showthread.php?t=93677

Με έχει βοηθήσει άπειρα η Little Monkey και μέσα από τα ποστ τη ίσως βοηθηθείς κι συ.

Εμείς είχαμε ήδη την ρουτίνα ύπνο από...πολύ μικρούλι, με είχε εμπνεύσει με άλλα ποστ της σε άλλα θέματα. Ψαξε το, είστε μόνο 4 μηνών. Μην αργείς μόνο γιατί άμα μάθουν άντε να ξεμάθουν...

ΥΓ2 τα μωρά έχουν κύκλους 90 λεπτών, το αναφέρει κάπου η Little Monkey. Αυτό σε εμάς ισχύει πολύ.

Δες το κι αυτό, πχ εμάς αν κοιμηθεί και ξυπνήσει, δεν μπορεί να ξανακοιμηθεί αν δε περάσει 1,5 ώρα. Η' αν νυστάζει και δεν επιτρέπουν οι συνθήκες να κοιμηθεί τότε χάνει τον ύπνο του για 1,5 ώρα...Εχε το κατα νου...

Και ξανά:

(σε έχω βομβαρδίσει και συγνώμη που τα γράφω σπαστά αλλά έτσι μου "έρχονται"...)

Μήπως το παιδί εμφανίζει κάποια γκρίνια μέσα στην ημέρα, ένδειξη ότι κάτι δεν του κάθεται πια καλά στο πρόγραμμα που το ίδιο έχει φτιάξει? Γενικά δε γκρινιάζει, είναι αρκετά ήσυχη. Όταν κάνει γκρίνια και τρίβει τα μάτια της δείχνει ότι νυστάζει, οπότε τότε τρέχω κι εγώ και είτε τη βάζω στην κούνια, είτε στο relax. Απλά μπορεί να κοιμηθεί για 10 λεπτά και μετά πάλι γαρίδα.

Ξέρεις εμάς πχ άρχισε να κοιμάται μεσημέρι. Δηλ. συνήθισε να τρώει το τρίτο γεύμα του και μετά να κοιμάται.

(εμείς κάναμε 5: πρωινό ενδιάμεσο μεσημεριανό απογευματινό και βραδυνό)

Ξαφνικά παρατήρησα ότι γκρίνιαζε ελαφρά πρίν το γεύμα, ότι κάποιες φορές δεν καλότρωγε, ότι μετά δεν κοιμόταν.

Τελικά μια φορά αποκοιμήθηκε πρίν το μεσημεριανό γεύμα, κι εκεί ψιλιάστηκα τη δουλειά.

Από τότε κάθε φορά μόλις φάει το ενδιάμεσο γεύμα αποκοιμιέται μέχρι το μεσημεριανό γεύμα.

Δηλαδή κοιμάται πρίν φάει τη σούπα του (θα τρώτε κι σεις σε λίγο κιας σου φαίνεται μακρυνή!).

Ετσι ήθελε έτσι έγινε, έτσι είμαστε όλοι καλύτερα.

Στην τελική το παιδί κάνει αυτό που θέλει, εμείς απλά το οριοθετούμε και το κάνουμε επαναλείψημο για να νιώθει πιο ασφαλές. Η ρουτίνα βοηθά τα μωράκια.

Δηλαδή κάθε μεσημέρι την ώρα που υποπτεύεσαι ότι νυστάζει χαμηλώνεις φως, κλείνεις κουρτίνες, σκοτεινιάζεις τελείως το υπνοδωμάτιο στο οποίο θα το μεταφέρεις αργότερα, δεν κάνετε φασαρία, δοκιμάζεις και τον απορροφητήρα που τα υπνωτίζει, κάνεις πράγματα που το ηρεμούν (πχ εμένα έχει συνηθίσει να με βλέπει στην κουζίνα να πλένω τα πιάτα), και διευκολύνεις το παιδί να κάνει αυτό που θέλει σωστά και με διάρκεια.

Εμάς πια χτυπάει 2-3 ώρες ύπνο όταν το πάω στο δωμάτιο μας (κι εμάς μαζί μας κοιμάται ακόμα, στην κούνια του και μόνο όμως) για το μεσημεριανό του ύπνο.

ΥΓ κόψαμε το να τον παίρνουμε στον κρεβάτι μας κάπου στον 4 μήνα, από φόβο κυρίως.

Νόμιζα δε θα ξανακοιμηθεί ποτέ μετά τις 6-7 που ξυπνούσε (κι εμάς ξυπνούσε και δεν έπινε γάλα), κι όμως...

Η διαφορά μας είναι πως εμείς είχαμε ρουτίνα ύπνου και την επαναλαμβάναμε στις 6 το πρωί και κάποιες φορές ξανακοιμόταν. Ετσι έμαθε να κοιμάται και μακρυά μας. Ομως κι σεις θα βρείτε το κουμπί, είναι πιο δύσκολο επειδή είστε στην αρχή και δεν ξέρετε πως να διαχειριστείτε το ξύπνημα του. Μετά είναι όλα πιο εύκολα αλήθεια, υπομονή. Θα τα βρείτε όλα! Ιδια φάση κι εμείς τότε...ακριβώς.

Και μόλις τα βρείτε όλα θα έρθει κάτι νέο να σας προβληματίσει, εμάς τώρα με τα δόντια πίνει βραδυνό γάλα που έχει να πιεί από 1,5 - 2 μηνών. Περνάμε την ίδια φάση δηλαδή, μας ξυπνάει κάθε βράδυ, με τη διαφορά ότι τσιρίζει...Πάντως πέρασε και φάση που ξυπνούσε τσιρίζοντας ανα 15' οπότε να κάνεις το σταυρό σου!

:?

Ψαχνω να σου βρω το λινκ που λέει πόσες ώρες είναι αναμενόμενο να κοιμούνται ανα ηλικία αλλά δεν το βρίσκω, γράψε στο google ώρες ύπνου μωρών και βγάζει πολλά.

Εμάς κοιμάται το πολύ 12 ώρες. Θα ρωτήσω και τον παιδίατρο.

ωπα εγώ είχα μείνει στο ότι δεν δέχεται βράδυ γάλα το παιδί (το έγραφες στο πρώτο μήνυμα), τελικά πίνει γάλα και πόσο? Δηλ. πεινάει ή μήπως διψάει? Νερό του δίνεται? Πιπίλα? Τρώει αυτό το κοιμισμένο γεύμα, περίπου 100-130 ml. Νερό δεν της δίνουμε. Πιπίλα ναι, αλλά όταν έχει γκρίνια. Δεν κοιμάται με αυτή.

Το αφήνεις στην κούνια του, στο δωμάτιο σας, αλλά δεν το ξαναπαίρνεις στο κρεβάτι σας (εναλλακτικά αν δε θες να το πας στο παιδικό) Εχτές λοιπόν αυτό κάναμε. Ξεκίνησαν δηλαδή τα όργανα κατά τις 6, και έκανα πως δεν την άκουγα (επίσης είχαμε μείνει ακίνητοι για να μην κάνουμε τον παραμικρό θόρυβο). Ξανακοιμήθηκε τελικά, αλλά δεν ξέρω τι ώρα (δεν κοίταζα το ρολόι)-πάντως ήταν σίγουρα 30-45'. Τελικά ξεκινήσαμε τη μέρα μας επισήμως στις 8.