Jump to content
➔ ParentsCafe.gr
  • Tell a friend

Love Parents.org.gr? Tell a friend!

Recommended Posts

Κορίτσια χρειάζομαι την πολύτιμη εμπειρία σας ακόμη μια φορά. Θα σας γράψω το θέμα μου αναλυτικά και σας ευχαριστώ εκ των προτέρων για το χρόνο και την βοήθεια σας. Το Μελινάκι είναι τώρα σχεδόν 17 μηνών, πάντα είχαμε θέμα με το φαγητό, ενδεχομένως και λόγω των αλλεργιών της. Ξεκίνησε να καταναλώνει στερεές τροφές περίπου όταν ήταν 10 μηνών και έμεινε στο σπίτι δύο εβδομάδες με τον μπαμπά της. Μέχρι τότε οποιαδήποτε προσπάθεια έπεφτε στο κενό. Έως τότε θήλαζε απιοκλειστικά και επειδή εγώ επέστρεψα στην δουλειά όταν ήταν έξι μηνών αντλούσα γάλα και το έπινε με το κορίτσι που την κρατούσε τα πρωινά. Αφού λοιπόν ξεκίνησε να δέχεται λίγη τροφή-κομμένη σε μικρά κομμάτια-συνεχίσαμε έτσι και το υπόλοιπο καλοκαίρι ενώ εγώ αντλούσα περίπου μέχρι και αρχές Οκτώβρη οπότε μας έδειξε οτι δεν θέλει πλέον γάλα όταν λείπω αλλά προτιμούσε να περιμένει. Το κορίτσι που την κρατούσε τα πρωινά της έδινε φρουτάκια για δεκατιανό-και αυτά σε κομματάκια ή στο χέρι- και φαγητό το μεσημέρι. Μικρές ποσότητες βέβαια αλλά έτρωγε σχεδόν σε καθημερινή βάση. Αρχές του έτους η κοπέλα που την κρατούσε έφυγε και εγώ είμαι απο τότε στο σπίτι μαζί της. Τις πρώτες μέρες έτρωγε ελάχιστο φαγητό αλλά μου φάνηκε φυσιολογικό αφού πλέον ήμασταν συνέχεια μαζί να θέλει για κάποιο διάστημα περισσότερο γάλα και λιγότερο φαγητό. Τώρα-ενάμιση μήνα μετά-είναι ζήτημα αν όλη μέρα φάει τρεις μπουκιές από το φρούτο της και άλλες τρεις από το φαγητό της. Θηλάζει όλη νύχτα-πάντα συνέβαινε αυτό-και όλη μέρα. Αρχίζω να ανησυχώ. Κάνω κάτι λάθος? Είναι καλλυμένη με αυτό που συμβαίνει. Ποτέ δεν την πίεσα να φάει ή να κάνει κάτι άλλο αλλά αρχίζω να αναρωτιέμαι. Δεν έχω πρόβλημα με τον θηλασμό, με ανησυχεί μόνο το θέμα των στερεών, Παίρνει ότι χρειάζεται? Πρέπει να χειριστώ το θέμα με διαφορετικό τρόπο? Σας ευχαριστώ που είχατε το κουράγιο να διαβάσετε το κατεβατό μου, κάθε βοήθεια ευπρόσδεκτη και πολύτιμη.

XZhFp2.png

rBXgp2.png

Διαφημίσεις

Vicky γράφω κυρίως για να παρακολουθώ το θέμα γιατι κι η δικια μου ανήκει στα ολιγοφαγα παιδια που θηλάζουν πολυ.

Αυτο που είδα οτι δούλεψε στη μικρη μου είναι να προσφέρω στερεές αρκετές φορές την ημέρα.

"ο καθένας έχει το δικαίωμα να έχει τη δική του άποψη, αρκεί να συμφωνεί με τη δική μου.."

Franz Kafka

εσεις που ειστε ποιο εμπειρες βοηθηστε και μενα. η μπεμπα μου ειναι 7 μηνων και ξεκινησαμε λαχανικα.(πατατα καροτο κολοκυθι)

δυστυχως ομως δεν ειναι και πολυ προθυμη στα νεα δεδομενα. το φρουτο στις 12 σχεδον το πεταω. τρωει ελαχιστο. το μσημερι στις 3 εδωσα τα λαχανικα στα οποια επισης ηταν πολυ αρνητικη. τι κανω λαθος......γκρινιαζει ολη μερα και μαλλον θελει γαλατακι το οποιο μεχρι σημερα ηταν το μονο που ειχε δοκιμασει. τι να κανω δεν ξερω....να συμπληρωνω με γαλα αφου πειναει, ή να της δωσω χρονο να συνηθισει στα νεα δεδομενα διατροφης? φοβαμαι πως αν συμπληρωνω με γαλα θα ''επαναπαφθει'' και δεν θα τρωει εστω και αυτα τα δυο κουταλακια που τρωει....τα φωτα σας παρακαλω

s-age.png[/img]Z7Txp2.png

κοιτα δεν μπορεις να μην δινεις κατι στο παιδακι να φαει..πρεπει εστω για συμπληρωμα να του δινεις κ γαλα εαν τρωει μονο δυο κουταλακια οπως λες..κ δεν χρειαζεται να αγχωνεσαι σιγα σιγα θα τα φαει ειναι κατι νεο γι αυτο..τωρα εαν δεις οτι ειναι πολυ αρνητικο μπορεις να προσθεσεις λιγο ριζαλευρο κρεμα που πιθανον του δινεις κ το απογευμα...

Διαφημίσεις

εμεις ζυγιζαμε 10.300 στους 21 μηνες περιπου.

την μικρη εαν την δεις με το μαγιο δεν την λες αδυνατη..

το πρωι τρωμε γυρω στα 100μλ φρουτοκρεμα και αν..

αλλες φορες δεν τρωμε τιποτα και αλλες φορες τρωμε λιγη φρουτοκρεμα και λιγη ομελεττα.

το μεσημερι παλι τα ιδια..αλλες φορες τρωμε γυρω στα 100μλ και αλλες δεν τρωμε τιποτα.

το απογευμα-βραδυ, εαν δεν εχει φαει τιποτα ολη μερα,φτιαχνω τραχανα που τον τρωμε σχεδον σιγουρα..

εαν μια μερα δεν φαει, την αλλη μερα τρωει περισσοτερο..

και οπως λεει και η Νανα αυτο που κανω ειναι να της προσφερω ολη μερα απο κατι..

σταφιδες,φρουτο σε κομματακια κλπ.

οταν της βαζω το φαγητο μπροστα της μπορει μονη της, με τα χερια της, να φαει περισσοτερο απο οτι οταν την ταιζω. Βεβαια οταν εχουμε φακες κλπ, απλωνω κατω ενα τραπεζομαντηλο.. αλλες φορες οταν δεν τρωει, φτιαχνω το φαι και παω καθομαι για να το φαω εγω..δινω και στον μπαμπα -δηθεν- και την προκαλω ετσι και ερχεται μονη της..απλα θελει πολυυυυυυυυυυυυυ χρονο για να φαει..μπορει και μια ωρα..

θηλαζει ολη μερα επισης..

83hKp3.png

εσεις που ειστε ποιο εμπειρες βοηθηστε και μενα. η μπεμπα μου ειναι 7 μηνων και ξεκινησαμε λαχανικα.(πατατα καροτο κολοκυθι)

δυστυχως ομως δεν ειναι και πολυ προθυμη στα νεα δεδομενα. το φρουτο στις 12 σχεδον το πεταω. τρωει ελαχιστο. το μσημερι στις 3 εδωσα τα λαχανικα στα οποια επισης ηταν πολυ αρνητικη. τι κανω λαθος......γκρινιαζει ολη μερα και μαλλον θελει γαλατακι το οποιο μεχρι σημερα ηταν το μονο που ειχε δοκιμασει. τι να κανω δεν ξερω....να συμπληρωνω με γαλα αφου πειναει, ή να της δωσω χρονο να συνηθισει στα νεα δεδομενα διατροφης? φοβαμαι πως αν συμπληρωνω με γαλα θα ''επαναπαφθει'' και δεν θα τρωει εστω και αυτα τα δυο κουταλακια που τρωει....τα φωτα σας παρακαλω

δεν ειναι δεδομενο οτι επειδη εσυ δινεις το φαι , το παιδι θα φαει κι ολας..

θελει χρονο να γνωρισει τις νεες γευσεις..

πειραματισου σε συνδυασμους και υφες..αλλα μωρα τα θελουν εντελως αλεσμενα,αλλα ποιο σουπα,αλλα λιγοτερο αλεσμενα..

βαζε μπολικο λαδακι στο μεσημεριανο και λεμονακι ..

το μητρικο γαλα παραμενει η κυρια τροφη του παιδιου..

οι στερεες ειναι σε δοκιμαστικο σταδιο και πρεπει να εχεις υπομονη..

83hKp3.png

είναι ενάμιση έτους και ακόμη θηλάζεις αποκλειστικά; Μήπως να της κάνεις καμιά ομελέτα, κάνα μπιφτέκι, λίγο κοκιννιστό, κάποια καινούργια γεύση για να δοκιμάσει;

Ενάμιση έτους παιδί μπορεί να τρώει ότι και οι μεγάλοι!

Τι εννοείς θηλάζιε όλη τη νύχτα και όλη τη μέρα; Της προσφερεις συνέχεια το στήθος για να θηλάσει;

Μήπως το κάνει για παιχνίδι;

Μεγάλη είναι πια, πρέπει να έχει πρόγραμμα. Όταν έλειπες για τη δουλειά έτρωγε γιατί είχε μπει σε πρόγραμμα

οταν εννοει αποκλειστικα,εννοει οτι δεν δινει αλλο γαλα..

και προσφερει στο παιδι στερεες τροφες..

δεν ειναι απαραιτητο να προσφερεις ολη μερα για να τρωει, μπορει να ζηταει και μονο του σε αυτην την ηλικια..

ποσο μαλλον οταν μιλαμε για παιδι με αλλεργιες..

83hKp3.png

Βίκυ, από ανάπτυξη πώς τα πάει;

Πόσο καιρό έχει που τρώει τόσο λίγο;

Γενικά είναι φυσιολογικό και συνηθισμένο τα παιδιά αυτής της ηλικίας να αυξομειώνουν την αναλογία φαγητού/γάλακτος.

Αυτά που λέει η paros περίπου εφαρμόζουμε κι εμείς.

Το παράδειγμα των γονιών βοηθά πολύ. Αν πω "αχ, τώρα θα φάω ένα ωραίο μήλο", είναι πολύ πιθανότερο να αρχίσουν "κι εγώ, κι εγώ", παρά αν τους το προσφέρω στο πιάτο. Εννοείται ότι συνήθως αφού τελειώσω το δικό μου μήλο, αποτελειώνω και δυο μισοφαγωμένα μήλα :)

Αν διαβάζεις ισπανικά, αγγλικά ή γερμανικά, συστήνω το βιβλίο του Carlos Gonzales από τις εκδόσεις της LLL. Ο αγγλικός τίτλος είναι My Child Won't Eat! How to Prevent & Solve the Problem.

είναι ενάμιση έτους και ακόμη θηλάζεις αποκλειστικά; Μήπως να της κάνεις καμιά ομελέτα, κάνα μπιφτέκι, λίγο κοκιννιστό, κάποια καινούργια γεύση για να δοκιμάσει;

Τι εννοείς θηλάζιε όλη τη νύχτα και όλη τη μέρα; Της προσφερεις συνέχεια το στήθος για να θηλάσει;

Μεγάλη είναι πια, πρέπει να έχει πρόγραμμα. Όταν έλειπες για τη δουλειά έτρωγε γιατί είχε μπει σε πρόγραμμα

Σεβαστή η άποψή σου.

Διαφημίσεις

Κορίτσια να ρωτήσω κατι; Όταν το παιδι είναι ολιγοφαγο και θηλάζει η μαμα προσφέρει ή το αφήνει στο παιδι;

Να πω την αλήθεια πίστευα οτι μετα το χρόνο θα στρώναμε αλλα μάλλον μας βλέπω κι εμάς να συνεχίζουμε ετσι.....

"ο καθένας έχει το δικαίωμα να έχει τη δική του άποψη, αρκεί να συμφωνεί με τη δική μου.."

Franz Kafka

αλλες φορες προσφερω,αλλες φορες ζηταει..

εαν σε βοηθαει να σου πω για παραδειγμα οτι κανουμε γυρω στους 6-8 θηλασμους την ημερα και αλλους 2-3 το βραδυ..πολλοι εκ των οποιων ομως ειναι μη θρεπτικοι, για λιγα δευτερολεπτα..βοηθανε ομως την παραγωγη και κυριως ειναι για την συνδεση με την μαμα..

εαν σκοπευεις να θηλασεις τουλαχιστον μεχρι τα 2 χρονια,συνεχιζεις να προσφερεις οπως και με τις στερεες.. εαν δεν σε ενδιαφερει και θες να αποθηλασεις, ακολουθεις το μωρο ή δεν προσφερεις..

83hKp3.png

Καλημέρα, γράφω κι εγώ για να προσθέσω τους προβληματισμούς μου κι όχι απαντήσεις...

Κι η δική μου που ήταν καλόφαγη έως και λαίμαργη με τις στερεές, μετά το χρόνο έχει βγάλει άπειρες ιδιοτροπίες, και χωρίς να έχω αλλάξει εγώ κάτι. Νομίζω πιο πολύ φαϊ έτρωγε 7 μηνών παρά τώρα που κλείσαμε τους 15... Η παιδίατρος βέβαια μας βρίσκει πολύ καλά και λέει πως όλα αυτά είναι φυσιολογικά καθώς μεγαλώνει ένα παιδάκι, αλλά όσο να'ναι μάνα είμαι, ανησυχώ...

Γάλα της προσφέρω κάποιες φορές και χωρίς να ζητήσει, όταν βλέπω ότι γκρινιάζει και δεν ξέρει τι της φταίει. Σχεδόν ποτέ πριν το γεύμα, αλλά μετά, ναι, ιδίως αν δεν έφαγε. Δεν ξέρω αν κάνω καλά μα δε μου πάει να την αφήνω νηστική...

τα μωρα δεν τρωνε τις ποσοτητες που φανταζομαστε εμεις..

εχουν αναγκη απο ποικιλια και θρεπτικες τροφες..

Ενα μωρο μπορει να παχυνει πολυ γρηγορα δινοντας του καθημερινα κρεμες πλουσιες σε ζαχαρη..δεν ειναι αυτος ο σκοπος ομως..σκοπος ειναι να παρει θρεπτικες τροφες και ας μην μας γεμιζει το ματι η ποσοτητα..

83hKp3.png

Διαφημίσεις

μην ξεχνατε οτι

In the second year (12-23 months), 448 mL of breastmilk provides:

• 29% of energy requirements
  • 43% of protein requirements
  • 36% of calcium requirements
  • 75% of vitamin A requirements
  • 76% of folate requirements
  • 94% of vitamin B12 requirements
  • 60% of vitamin C requirements

-- Dewey 2001

http://www.kellymom.com/bf/bfextended/ebf-benefits.html

83hKp3.png

Vicky γράφω κυρίως για να παρακολουθώ το θέμα γιατι κι η δικια μου ανήκει στα ολιγοφαγα παιδια που θηλάζουν πολυ.

Αυτο που είδα οτι δούλεψε στη μικρη μου είναι να προσφέρω στερεές αρκετές φορές την ημέρα.

Aυτό βοηθάει όντως πολύ, το κάνουμε και εμείς. Αν και πια ζητάει μόνη της -όταν και όποτε το θυμηθεί...

Η δική μου ξεκίνησε να δέχεται στερεές στους 10 μήνες. Δώσε της χρόνο και άφησε την να επιλέξει.

εμεις ζυγιζαμε 10.300 στους 21 μηνες περιπου.

την μικρη εαν την δεις με το μαγιο δεν την λες αδυνατη..

το πρωι τρωμε γυρω στα 100μλ φρουτοκρεμα και αν..

αλλες φορες δεν τρωμε τιποτα και αλλες φορες τρωμε λιγη φρουτοκρεμα και λιγη ομελεττα.

το μεσημερι παλι τα ιδια..αλλες φορες τρωμε γυρω στα 100μλ και αλλες δεν τρωμε τιποτα.

το απογευμα-βραδυ, εαν δεν εχει φαει τιποτα ολη μερα,φτιαχνω τραχανα που τον τρωμε σχεδον σιγουρα..

εαν μια μερα δεν φαει, την αλλη μερα τρωει περισσοτερο..

και οπως λεει και η Νανα αυτο που κανω ειναι να της προσφερω ολη μερα απο κατι..

σταφιδες,φρουτο σε κομματακια κλπ.

οταν της βαζω το φαγητο μπροστα της μπορει μονη της, με τα χερια της, να φαει περισσοτερο απο οτι οταν την ταιζω. Βεβαια οταν εχουμε φακες κλπ, απλωνω κατω ενα τραπεζομαντηλο.. αλλες φορες οταν δεν τρωει, φτιαχνω το φαι και παω καθομαι για να το φαω εγω..δινω και στον μπαμπα -δηθεν- και την προκαλω ετσι και ερχεται μονη της..απλα θελει πολυυυυυυυυυυυυυ χρονο για να φαει..μπορει και μια ωρα..

θηλαζει ολη μερα επισης..

Α, εσείς είστε καλά :wink: ακολουθώ ακριβώς το ίδιο πρόγραμμα. Της προσφέρω συχνά φαγητά που μπορεί να φάει μόνη της με τα χέρια της και στο γεύμα παίρνω το πιάτο μπροστά μου και ξεκινάω να τρώω χωρίς να ην καλέσω. Θα έρθει σχεδόν πάντα για να δοκιμάσει αλλά τις περισσότερες φορές απλώς δοκιμάζει και φεύγει.

είναι ενάμιση έτους και ακόμη θηλάζεις αποκλειστικά;Μήπως να της κάνεις καμιά ομελέτα, κάνα μπιφτέκι, λίγο κοκιννιστό, κάποια καινούργια γεύση για να δοκιμάσει;

Θηλάζει αποκλειστικά λόγω αλλεργίας στην αγελαδινή πρωτεϊνη, επίσης η ομελέτα καλή ιδέα αλλά έχει και βαρβάτη αλλεργία στο αυγό, το κοκκινιστό αν συνοδεύεται από ρύζι της κάνει έκζεμμα και ξεκινάμε τις αλοιφές. Α, έχει και αλλεργία στην σόγια η οποία βρίσκεται σχεδόν παντού...Πάντως δεν προλαβαίνω να περάσει τόση ώρα για να΄προσφέρω στήθος, το ζητάει μόνη της με χαρακηριστικό τρόπο.

Βίκυ, από ανάπτυξη πώς τα πάει;

Πόσο καιρό έχει που τρώει τόσο λίγο;

Γενικά είναι φυσιολογικό και συνηθισμένο τα παιδιά αυτής της ηλικίας να αυξομειώνουν την αναλογία φαγητού/γάλακτος.

Αυτά που λέει η paros περίπου εφαρμόζουμε κι εμείς.

Το παράδειγμα των γονιών βοηθά πολύ. Αν πω "αχ, τώρα θα φάω ένα ωραίο μήλο", είναι πολύ πιθανότερο να αρχίσουν "κι εγώ, κι εγώ", παρά αν τους το προσφέρω στο πιάτο. Εννοείται ότι συνήθως αφού τελειώσω το δικό μου μήλο, αποτελειώνω και δυο μισοφαγωμένα μήλα :)

Αν διαβάζεις ισπανικά, αγγλικά ή γερμανικά, συστήνω το βιβλίο του Carlos Gonzales από τις εκδόσεις της LLL. Ο αγγλικός τίτλος είναι My Child Won't Eat! How to Prevent & Solve the Problem.

Ακολουθεί λίγο πολύ τις καμπύλες της και σε βάρος και σε ύψος. Νομίζω οτι είναι όπως όλα τα παιδάκια της ηλικίας της. Βέβαια αυτή είναι η δική μου εκτίμηση και όχι παιδιάτρου μιας και την τελευτάία φορά που την είδε παιδίατρος ήταν τον Οκτώβρη. Ευχαριστώ πολύ για το βιβλίο, θα το ψάξω. Επίσης βρήκα ενδιαφέρουσες πληροφόρίες στο site που παραθέτει η paros, το γνωστό kellymom.

XZhFp2.png

rBXgp2.png

Αχ γιατι αισθάνομαι οτι διαβάζω το μέλλον μας; :confused:

Κι αναρωτιέμαι είναι γιατι θηλάζουν ολιγοφαγα ή θα ήταν έτσι κι αλλιώς;

Πάντως η δικια μου όταν πρόκειται για φαγητο είναι ενθουσιασμένη, θέλει διαφορετικά πράγματα να τρώει συνέχεια αλλα κάνει σαν να βαριεται εύκολα. Δηλαδη δε θα κάτσει να ασχοληθεί πολυ ώρα, θέλει να ασχοληθεί με αλλα πράγματα!

Franz Kafka

Σε αυτήν την φάση! Γιατι κατα καιρούς αλλάζουν οι συνήθειες!

Franz Kafka

Εμενα αρχισε να τρωει καλα αυτο το μηνα...βασικα ξαφνικα τρωει τα παντα...ολο μαμ και μαμ λεει.Του δινω κι εγω ολη την ωρα κατι να τρωει.Φαγητο ακομα τρωμε τα νεροβραστα πυ μας εχει πει ο γιατρος αλλα δοκιμαζει λιγο και απο το δικο μας.Τις υπολοιπες ωρες τρωει διαφορα που φτιαχω...τοστ...τυροπιτουλα...κουλουρακια.Και βασικα αρχισε να τρωει ολη τη φρουτοκρεμα ευτυχως γιατι μεχρι τον προηγουμνο μηνα 2-3 κουταλιες με το ζορι ετρωγε.

Ως προς το θηλασμο...προπαθουμε να αποθηλασουμε...ανεπιτυχως για την ωρα.Απο τη μερα που σταματησα να προσφερω....αρχισε να ζηταει μονος του....ερχεται και χωνει το χερι στη μπλουζα.Καλα τωρα τον εχω και 3 μερες με πυρετο...μιλαμε δεν ξεκολαει απο το στηθος.Απο νωρις ομως σταματησα να του δινω γαλα αμεσως μετα το φαγητο...αφνα παντα καμια ωρα να περασει ακομα κι αν δεν ειχε φαει καλα....για να μη ο εχει ευκολη λυση...δε θα φαω αφου θα πιω γαλα.

Για τον υπνο...τι να πω...οτανφτασει εκεινη η Θεια μερα που θα κατορθωσουμε να κοιμηθουμε 6 ωρες συνεχομενα...θα κανω παρτι και θα σας καλεσω ολες...το υποσχομαι.ΤΩρα πλεον του δινω φρεσκο γαλα πριν κοιμηθει...το πινει ολο...θηλαζει και λιγακι...ισα να τον παρει ο υπνος αλλα και παλι ξυπναει...λγο μου εχει παει αργοτερα το πρωτο ξυπνημα...κατι ειναικι αυτο.

Πάντως δεν βλέπω κανένα πρόβλημα, έτσι όπως τα περιγράφεις. Έχεις ένα παιδάκι που αναπτύσσεται καλά παρά τις αλλεργίες, ζωηρό όπως καταλαβαίνω, που ενδιαφέρεται για το φαγητό, έστω κι αν δεν τρώει πολύ.

Και η μικρή μου 10 μηνών ξεκίνησε να τρώει άλλα φαγητά, αλλά σε πολύ μικρές ποσότητες. Τώρα τρώει αρκετά και ισορροπημένα, αν και δεν μετρώ πότε και πόσο τρώει. Αναπτύσσεται πάντως καλά, και είναι πιο ζωηρή απ΄όσο θα με βόλευε :)

Κοτριτσια καλησπερα και απο μενα...Θα ηθελα να ρωτησω κατι...

Η μικρη μου αυτην την στιγμη πινει το πρωι γαλατακι απο την μαμα!!!!

Τρωει μετα φρουτοκρεμα 250ml μεσημεριανο πατατα καροτο κολοκυθι ή μπροκολο 350ml, μετα απο 2 ωρες πινει γαλατακι και κοιμαται.Ξυπναει κανει 2 θυλασμους μετα τρωει 250ml κρεμα ρυζαλευρο βανιλια και μετα παλι 2 θυλασμους και κοιμαται μεχρι την επομενη το πρωι...Αυτο που εχω απορεια ειναι θα κρατησει με αυτο το προγραμμα το γαλατακι μου και να το πανε οσο θελει εκεινη? Η υπαρχει περιπτωση να κοπει σιγα σιγα κατι το οποιο δεν θα ηθελα με τιποτα....:cry:

qZmyp3.pngZmFZp3.png