Jump to content
➔ ParentsCafe.gr
  • Tell a friend

    Love Parents.org.gr? Tell a friend!

Μύθοι και Τέρατα


Recommended Posts

Μία από τις δημοφιλέστερες εκθέσεις του Μουσείου Φυσικής Ιστορίας του Λονδίνου με τίτλο «Μύθοι και Τέρατα» φιλοξενεί από το Σάββατο 15 Οκτωβρίου 2011 και μέχρι τις 15 Ιανουαρίου 2012 το Κέντρο Πολιτισμού «Ελληνικός Κόσμος».

Στην έκθεση αυτή οι επισκέπτες ζουν την εμπειρία ενός εκπληκτικού ταξιδιού από τα Προϊστορικά χρόνια -όταν οι μύθοι παράξενων θηρίων ενσωματώθηκαν σε διάφορους πολιτισμούς- μέχρι τη σύγχρονη εποχή κατά τη διάρκεια της οποίας η επιστήμη έχει καταφέρει πολλές φορές να διαχωρίσει την πραγματικότητα από το μύθο.

 

Η έκθεση αναπτύσσεται σε ένα χώρο 600 τ.μ. όπου animatronics και μοντέλα σε φυσικό μέγεθος, πραγματικά απολιθώματα και ευρήματα, γραφικά και φωτογραφίες επιστρατεύονται για να προσεγγίσουν με απτό και άμεσο τρόπο ορισμένους από τους πιο γνωστούς αρχαίους μύθους.

 

Η έκθεση εξετάζει κάθε πλάσμα από μυθολογική, ιστορική και επιστημονική άποψη και εξερευνά την επινοητικότητα της ανθρώπινης φαντασίας στη δημιουργία αυτών των τρομακτικών θηρίων. Το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας, ως διεθνές επιστημονικό και ερευνητικό κέντρο, εξετάζει μερικά από αυτά τα παράξενα πλάσματα, όπως το γέτι, και δίνει πιθανές εξηγήσεις για το τέρας του Λοχ Νες.

 

Το κρανίο του γέτι, το οποίο το δανείστηκε για να το αναλύσει ο σερ Έντμουντ Χίλαρι στη διάρκεια των αποστολών του στο Θιβέτ τη δεκαετία του 1960, εξετάστηκε από επιστήμονες του Μουσείου Φυσικής Ιστορίας. Υπήρχε η αντίληψη ότι το κρανίο ανήκε σε ένα τεράστιο πλάσμα που έμοιαζε με άνθρωπο και η αποστολή αποκάλυψε την αλήθεια για την προέλευσή του. Είναι γνωστό ότι βαθιά στις ακατοίκητες εκτάσεις της Ασίας μεγάλοι πίθηκοι επέζησαν μέχρι σχετικά πρόσφατα.

 

Άλλα πλάσματα που εξετάζονται στην έκθεση είναι οι δράκοι -που στη Δύση συχνά αντιπροσωπεύουν το κακό, ενώ στην Ανατολή τους αποδίδουν αγαθές δυνάμεις-, ο μονόκερος με το λευκό κέρατο, ο κύκλωπας και το άπιαστο τέρας του Λοχ Νες.

 

Η Χίμαιρα, η οποία στην ελληνική μυθολογία ήταν ένα τέρας με κεφάλι λιονταριού, σώμα κατσίκας και ουρά φιδιού τη σημερινή εποχή παραπέμπει σε κάθε οργανισμό που περιέχει γενετικά διαφορετικούς ιστούς.

 

Από την εποχή όπου ιστορίες με ασυνήθιστα πλάσματα έρχονταν από άγνωστες ηπείρους, οι απόψεις για τον κόσμο έχουν αλλάξει εντυπωσιακά. Όμως οι επιστήμονες γνωρίζουν ότι μόνο πολύ μικρό μέρος από τα εκτιμώμενα 30 εκατομμύρια είδη στη Γη έχουν ανακαλυφθεί μέχρι σήμερα. Η έκθεση ολοκληρώνεται θέτοντας το αναπάντητο ερώτημα αν ποτέ θα καταφέρουμε να διαχωρίσουμε την πραγματικότητα από τη φαντασία για τη ζωή πέρα από τη Γη.

 

 

Μύθοι και Τέρατα

15/10/2011 - 15/1/2012

Κέντρο Πολιτισμού «Ελληνικός Κόσμος»

Πειραιώς 254, Ταύρος

Τηλ: 210-212 254 0000

http://www.hellenic-cosmos.gr

 

Ο 5χρονος γιος μου ξετρελάθηκε με την έκθεση αυτή, και αν κρίνω από την προσέλευση που είχε, έχει μεγάλη επιτυχία. Η παρουσίαση είναι πολύ φιλική στα παιδιά και φυσικά πρέπει να έχουν έναν μεγάλο να τους εξηγεί. Αν δεν τα πάνε με το σχολείο (γιατί έχουν δηλώσει συμμετοχή πάρα πολλά σχολεία), το προτείνω ανεπιφύλακτα!

Link to comment
Share on other sites


Διαφημίσεις


το ειδαμε κι εμεις.. εντυπωσιακο (λιγο φοβιστικο ιδιαιτερα ο Κυκλωπας) αν και λιγο ακριβο για τοσο μικρη εκθεση. νομιζω...

Συμφωνώ ότι ήταν αρκετά ακριβό, 6 ευρώ για 6 τέρατα... :mrgreen:

Στα παιδιά άρεσε, ειδικά ο μεγάλος δράκος. Ο μικρός κυκλοφορούσε άνετος και τραβούσε τον αδερφό του να μην πειράζει το δράκο, αλλά το βράδυ δεν κοιμήθηκε καλά, ίσως είχε εφιάλτες. Ίσως είναι καλύτερα για παιδάκια πάνω από 4.

Link to comment
Share on other sites

Συμφωνώ ότι ήταν αρκετά ακριβό, 6 ευρώ για 6 τέρατα... :mrgreen:

Στα παιδιά άρεσε, ειδικά ο μεγάλος δράκος. Ο μικρός κυκλοφορούσε άνετος και τραβούσε τον αδερφό του να μην πειράζει το δράκο, αλλά το βράδυ δεν κοιμήθηκε καλά, ίσως είχε εφιάλτες. Ίσως είναι καλύτερα για παιδάκια πάνω από 4.

 

εμενα αν και 6,5χρ ο γιος μου ειχε εφιαλτες εκεινο το βραδυ με τον Κυκλωπα :roll:

Link to comment
Share on other sites

Αυτό με τους εφιάλτες ήταν το πρώτο που σκέφτηκα. Δεν είναι λίγο τρομακτική η έκθεση; Και αναρωτιέμαι τι γνώσεις προσφέρει να βλέπουν τόσο μικρά παιδάκια κύκλωπες κτλ μπρρρρρρ

Link to comment
Share on other sites


Διαφημίσεις

Ναι, ε? Η αλήθεια είναι ότι δεν το σκέφτηκα αυτό. Εμένα παίζει με δράκους και δεινόσαυρους, επίσης είδαν τον Ηρακλή με το σχολείο και σκέφτηκα ότι είναι εξοικειωμένα. Το μικρό δεν τον έβαλα μ΄σα φυσικά. Για το εισιτήριο εμείς δώσαμε 4 ευρώ (ίσως επειδή είμαστε ιμεάκια) αλλά έμεινε μέσα πάνω από ώρα. Γενικά αυτά τα πράγματα είναι ανάλογα με τα ενδιαφέροντα του παιδιού, νομίζω.

Link to comment
Share on other sites

Αυτό με τους εφιάλτες ήταν το πρώτο που σκέφτηκα. Δεν είναι λίγο τρομακτική η έκθεση; Και αναρωτιέμαι τι γνώσεις προσφέρει να βλέπουν τόσο μικρά παιδάκια κύκλωπες κτλ μπρρρρρρ

 

Μα ο Κύκλωπας είναι μυθικό τέρας. Το μαθαίνουν στη μυθολογία. Και η Μέδουσα κλπ. Όλα τα παιδιά μαθαίνουν για τον Οδυσσέα. Πώς θα του πεις για τον Οδυσσέα χωρίς τον Κύκλωπα?

Link to comment
Share on other sites

Πιο πολύ ίσως τρομάζει το μέγεθος παρά το ίδιο το τέρας. Άλλο σε φωτογραφία και άλλο μπροστά στα μάτια τους, με χαμηλό φωτισμό κτλ. Δεν ξέρω, εμένα ο γιος μου είναι πολύ μικρός και παίζει με πολύ μωρουδιακά παιχνίδια. Δεν έχω συνηθίσει ακόμα τις μεγαλύτερες ηλικίες.

Link to comment
Share on other sites

Μήπως κάποια απο σας έχει πάει στην έκθεση, στο Iδρυμα Μείζονος Ελληνισμού να μας πει αν ήταν ωραία και τι άλλο αξίζει να δουμε εκεί? Έχει τον Θόλο, κάτι διαδραστικά προγράμματα και δεν ξέρω τι άλλο, απλα να μας ενημερώσετε και για τις ηλικίες των παιδιών σας και αν τους αρεσε.

Link to comment
Share on other sites

Αχ εγώ το είδα σαν πρόταση στο Internet και μου άρεσε αλλά πιστεύω οτι η μικρή μου θα είναι πολύ ανύσηχη μετά και θα φοβάται είναι σχεδόν 4χρονών οπότε δυστυχώς το απέκλεισα

Link to comment
Share on other sites


Διαφημίσεις

Λοιπόν, τα παιδιά σας θα το ευχαριστηθούν, αν ήδη είναι εξοικειωμένα με αυτά τα θέματα που είναι της μόδας στα αγοράκια. Οι δεινόσαυροι, οι δράκοι κλπ κλπ. Οι γονείς που τα παιδιά τους είναι μέσα στο θέμα, καταλαβαίνουν τί εννοώ. Πχ. ο δικός μου ξέρει την Οδύσσεια, ξέρει για τον Κύκλωπα (δεν ξέρει βέβαια ότι ο Οδυσσέας του έβγαλε και το άλλο μάτι:wink::wink:), γενικά του αρέσουν αυτά και γενικά είναι ένα παιδί που χειρίζεται τον φόβο του. Μιλάω πάντα για παιδάκια 5+ που ξέρουν να ξεχωρίζουν το πραγματικό από το μυθικό.

Γενικά η έκθεση είναι δοσμένη πολύ φιλικά στα παιδιά. Μπορούν να τα πλησιάσουν, να τα αγγίξουν, να παίξουν με αυτά.

Αν έχετε αμφιβολία, πάντως μήν τα πάτε. Το ξαναλέω, οι γονείς που τα παιδιά τους θα περάσουν καλά, το ξέρουν μόνο και μόνο από το θέμα. Κι εγώ τον μικρό μου δεν τον πήγα. Δεν τον ενδιαφέρει καθόλου, και θα τρόμαζε...

 

Αν βρεθείτε εκεί Σαββατοκύριακα, μπορείτε να δηλώσετε συμμετοχή στα προγράματα του ΙΜΕ. Πρέπει να έχετε κλείσει θέση βέβαια. Κοστίζουν 8 ευρώ για το κάθε παιδί, διαρκούν 70 λεπτά και είναι διαφορετικά κάθε εβδομάδα. Εμείς παρακολουθήσαμε ένα με ιππότες και πριγκίπισσες. Ήταν η πρώτη φορά που πήγαινε και βγήκε κατενθουσιασμένος. Στο site υπάρχουν όλα τα προγράμματα, αλλά το τονίζω, πρέπει να έχετε κάνει κράτηση.

Link to comment
Share on other sites

  • 3 weeks later...

Καλημέρα δεν ανοίγω καινούριο θέμα γιατί αφορά το ίδιο μουσείο με διαφορετικό θέμα!!!!! Έχετε πάει να μου πείτε εντυπώσεις????

 

 

http://www.econews.gr/2011/12/02/deinosauroi-ekthesi/

 

 

Μια από τις πιο πολυσυζητημένες εκθέσεις του Μουσείου Φυσικής Ιστορίας του Λονδίνου έρχεται, για πρώτη φορά, στην Αθήνα!

 

Οι πιο δημοφιλείς δεινόσαυροι της προϊστορίας ζωντανεύουν από τις 4 Δεκεμβρίου έως τις 4 Μαρτίου στο νέο εκθεσιακό χώρο στον 4ο όροφο του The Mall Athens, στο Μαρούσι. Οι θρυλικοί γίγαντες κινούνται και βρυχώνται ρεαλιστικά, με τη βοήθεια της πιο προηγμένης τεχνολογίας, μεταφέροντας τον επισκέπτη χιλιάδες έτη πίσω στο χρόνο, ενώ μια σειρά από διαδραστικές δραστηριότητες τον καλούν να μπει σε ρόλο ερευνητή.

 

Πώς ζούσαν οι δεινόσαυροι; Τι έτρωγαν; Και πώς τα γνωρίζουμε όλα αυτά;

 

Σε ένα χώρο 850τμ., συγκεντρώνονται ενδιαφέροντα ομοιώματα απολιθωμάτων, εκθέματα που μπορεί να αγγίξει ο επισκέπτης, επιστημονικά ευρήματα, και 10 από τα πιο θεαματικά hi-tech animatronics που έχουμε δει ποτέ, σε μία έκθεση που αποκαλύπτει όλα όσα οι επιστήμονες γνωρίζουν για το πώς κυνηγούσαν και τι έτρωγαν οι δεινόσαυροι. Οι τελευταίες εξελίξεις της Ιαπωνικής ρομποτικής τεχνολογίας έχουν επιστρατευτεί από τους επιστήμονες του Μουσείου Φυσικής Ιστορίας του Λονδίνου και η πιστή αναπαράσταση πολλών διαφορετικών ειδών δεινοσαύρων, με ρεαλιστική κίνηση και ήχο, μεταφέρει τον θεατή 65 εκατομμύρια χρόνια πριν.

 

Από τον κακόφημο σαρκοφάγο T. Rex και τον εκπληκτικό Baryonyx, μέχρι τον φυτοφάγο Iguanodon, τα μυθικά αυτά ζώα μας υποδεικνύουν τους ποικίλους τρόπους της στρατηγικής που εφάρμοζαν για να βρουν την τροφή τους. «Όλοι γνωρίζουν ότι ο T.Rex ήταν σαρκοφάγος, αλλά ποιος ξέρει τι έτρωγε ο Baryonyx;», λέει η Dr Angela Milner, ειδική στους δεινόσαυρους από το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας του Λονδίνου, προσθέτοντας ότι «ο επισκέπτης μπαίνει σε ρόλο ερευνητή μελετώντας νύχια, έντερα, ακόμη και περιττώματα, χρησιμοποιώντας τις ίδιες τεχνικές που χρησιμοποιούν οι επιστήμονες, προκειμένου να ανακαλύψει τι έτρωγαν οι δεινόσαυροι».

 

Τον σκηνικό διάκοσμο της έκθεσης έχει αναλάβει ο σκηνογράφος Αντώνης Χαλκιάς, ευρύτερα γνωστός από τη συνεργασία του με την επιτυχημένη τηλεοπτική σειρά “Το Νησί”, βάζοντας κάθε δεινόσαυρο στο φυσικό του χώρο, και τον επισκέπτη σε μια άλλη εποχή.

Η έκθεση «Δεινόσαυροι» αποτελεί την πρώτη από μια σειρά εκθέσεων που θα ακολουθήσουν στον 4ο όροφο του The Mall Athens, σηματοδοτώντας μία νέα εποχή στις ψυχαγωγικές εκθέσεις εκπαιδευτικού χαρακτήρα στην Αθήνα.

Θέλω να βαρεθώ και δεν προλαβαίνω…

Link to comment
Share on other sites

Εννοείται θα πάμε με την πρώτη ευκαιρία. Ήδη μου ήρθαν τα νέα από το σχολείο. Απλά ίσως κάνουμε 'κοπάνα' ένα πρωί, ή θα πούμε στο σχολείο να τους πάει, γιατί θα γίνεται χαμός στο Mall απόγευμα.

Link to comment
Share on other sites

Ο μεγάλος μου είναι 5… αλλά ο μικρός είναι 3 ½ και είμαι σε δίλλημα… να τον πάρω μαζί ή να κάτσω σπίτι με τον μικρό και να πάει μόνο ο μεγάλος με τον μπαμπά του????? :confused: Τα φώτα σας όσοι έχουν πάει… είναι τρομαχτικό???

Θέλω να βαρεθώ και δεν προλαβαίνω…

Link to comment
Share on other sites


Διαφημίσεις

  • 3 weeks later...

Πήγαμε στους δεινόσαυρους... το πρωί για να πληρώσουμε το φτηνό εισητήριο. Είχε πάρα πολύ κόσμο, η ουρά έφτανε μέχρι τον κάτω όροφο του mall. Θα έφευγα, αλλά ο μικρός δεινοσαυράκιας δεν ήθελε με τίποτα να το αφήσουμε και περίμενε υπομονετικά σχεδόν μία ώρα με το ρολόι.

Η έκθεση καλή ήταν, αλλά έφαγα τέτοια ταλαιπωρία στην ουρά και είχει και τόσο πολύ κόσμο μέσα στην αίθουσα που δεν ευχαριστήθηκα. Ευτυχώς είχα πάει μόνο με το ένα παιδί.

Όπως και η άλλη έκθεση με τα τέρατα, νομίζω ότι είναι καλύτερη από 4 και πάνω. Ήταν μπροστά μου ένας μικρούλης γύρω στα 3 που φοβόταν.

Link to comment
Share on other sites

Κι έμείς πήγαμε στους δεινόσαυρους. Την ακριβοπληρώσαμε την έκθεση, γιατί πήγαμε απόγευμα. Καλή ήταν, τεχνολογικά άρτια, αλλά για τα παιδιά αυτά που έχουν μεγαλώσει στην τεχνολογία, δεν ήταν και τίποτα εντυπωσιακό. Μικρή και αυτή. Γενικά, αν κάποιος περνάει από το Mall, αξίζει να κάνει μία σταση. και το καφέ απ' έξω είναι το πιο ήσυχο σημείο του εμπορικού κέντρου! Ουρά δεν είχε μεγάλη, ίσως επειδή όλοι προτιμούν το πρωί.

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Create New...