Jump to content
➔ ParentsCafe.gr
  • Tell a friend

    Είναι ενδιαφέρον αυτό το θέμα συζήτησης στο Parents.org.gr; Μοιράσου το με μια φίλη ή έναν φίλο!

16 ΜΗΝΕΣ ΘΗΛΑΣΜΟΣ ΚΑΙ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΙΣΜΟΙ


Recommended Posts

Καλησπέρα σε όλες τις μανούλες,

 

Θα ήθελα να παραθέσω κι εγώ τις δικές μου ανησυχίες σχετικά με τον παρατεταμένο θηλασμό.

 

Θηλάζω την κορούλα μου εδώ και 16 μήνες, η οποία δεν έχει πιει ποτέ ξένο γάλα.

 

Όταν ήταν στην ηλικία των 5 μηνών, επέστρεψα στην εργασία μου και συνέχισα τον θηλασμό, αντλώντας γάλα με το θήλαστρο.

 

Κατά τη διάρκεια της απουσίας μου, έπινε 3 φορές γάλα με το μπιμπερό γύρω στα 200 - 250 ml τη φορά.

 

Παρόλο που μέχρι τότε δεν είχαμε χρησιμοποιήσει καθόλου μπιμπερό το συνήθισε σχετικά εύκολα.

 

Όταν αρχίσαμε τις στερεές τροφές συνέχισε να πίνει το γάλα μου με το μπιμπερό μετά το μεσημεριανό φαγητό.

 

Γύρω όμως στους 11 μήνες έτρωγε ικανοποιητική ποσότητα φαγητού και δεν ξαναείπιε γάλα το μεσημέρι.

 

Έτσι συνεχίσαμε το θηλασμό μόνο πρωί και βράδυ.

 

Περίπου τότε ήταν ή ίσως και νωρίτερα που άρχισε να ξυπνάει αρκετές φορές τη νύχτα για θηλασμό, ενώ μέχρι τότε κοιμόταν συνεχόμενα μέχρι το πρωί.

 

Επίσης μετά το χρόνο δεν θέλει ούτε να δει το μπιμπερό (με το δικό μου γάλα εννοείται).

 

Έκανα και μια προσπάθεια να της δώσω ξένο γάλα και δεν καταφέραμε τίποτα.

 

Η μεγαλύτερή μου ανησυχία είναι κατά πόσο λαμβάνει με το θηλασμό την απαραίτητη ποσότητα γάλατος για την ηλικία της μιας και τις περισσότερες φορές θηλάζει για 5-10 λεπτά και μετά σταματάει. Φοβάμαι μήπως δεν χορταίνει επειδή ξυπνάει αρκετές φορές μέσα στη νύχτα.

 

Το βάρος της είναι 8.500 κιλά (μεταξύ 1ης και 2ης καμπύλης από το τέλος).

 

Η προηγούμενη παιδίατρος μου είπε ότι το χαμηλό βάρος εφόσον τρώει αρκετή ποσότητα στερεών είναι λόγω του μητρικού γάλατος και η κανούρια παιδίατρος (διδάκτωρ πανεπιστημίου) είπε ότι πρέπει οπωσδήποτε να σταματήσω το θηλασμό, γιατί δεν προσφέρει πλέον τίποτα απολύτως στο παιδί και επίσης είναι πολύ πιθανό να παρουσιάσει και αναιμία. Έπεισε και τον άντρα μου γι αυτό.

 

Περίοδο έχω κανονικά από τον πρώτο μήνα που γέννησα, αλλά ενώ προσπαθούμε εδώ και μερικούς μήνες για δεύτερο παιδάκι δεν τα έχουμε καταφέρει.

 

Και αναρωτιέμαι αν πρέπει να σταματήσω το θηλασμό πρώτον γιατί ίσως είναι εις βάρος του παιδιού μου και δεύτερον γιατί ίσως δεν καταφέρω να μείνω εύκολα έγκυος μιας και δεν θα ήθελα να το καθυστερήσω κι άλλο λόγω ηλικίας.

Link to comment
Share on other sites


Διαφημίσεις


Κι εμένα ο μικρός μου έχει την ίδια ηλικία και θηλάζει ακόμα :D

Να ξεκινησω με το τελευταίο που ρωτάς: αφού έχεις κανονικά περίοδο,ο θηλασμός δεν παίζει ρόλο στο να μείνεις έγκυος!

Το βάρος της μικρής όντως ακούγεται χαμηλό (αν και δεν εχω πρόχειρες καμπύλες), αλλά αυτό μπορεί να σημαίνει πολλα:απ'το οτι έτσι είναι το "σουλούπι" της ,απο κληρονομικούς παράγοντες.....πάντως, ετσι ξαφνικά, να φταίει το γάλα σου...λίγο δύσκολο.

η γιατρός που λέει οτι έχετε προβλημα σιδηρου σας συστησε εξετάσεις και έβγαλε το συμπέρασμα από εκεί?Αν η μικρή τρώει κανονικά τις στερεεςτροφές γιατί να έχει θέμα?

QqmLp3.png
Link to comment
Share on other sites

Ο δικός μου έχει αναιμία και 7 μηνών πέιρε σίδηρο για 2 μήνες.

Τώρα είναι καύτερα με μοσχαροθεραπεια :):):):)

 

δεν θέλει μπιμπερό για γάλα (ούτε μητρικό, ούτε κατσικίσιο ούτε αγελαδινό)

ξυπνάει πολύ συχνά για θηλασμό μέσα στη νύχτα

 

Νομίζω πως δεν θηλάζει βασικά για να πιει γάλα αλλά για να θηλάσει

 

Φυσικά οι ανάγκες τους πλέον είναι πολλές και δεν φτάνει το γάλα από όπου και αν αυτό προέρχεται. Αλλά δε νομίζω πως αν η κόρη σου δεν θήλαζε και έπεινε άλλο γάλα θα έπερνε βάρος. Υπάρχουν πάρα πολλά παιδιά που σε αυτή την ηλικία δεν πίνουν πλέον καθολου γάλα.

 

Εγώ σταμάτησα βρέφος να πίνω γάλα και ενώ είμουν αδύνατη μικρή τώρα δε με λές έτσι δυστυχώς επίσεις είμαι πολύ ψιλή.

 

Απλά μπορεί τα παιδάκια μας να μην πιουν ποτέ γάλα. Δεν το θέλω αλλά δε θα σκάσω κι ολας. Ελπίζω να παίρνει το ασβέστιο από αλλού.

o6oy.png
Link to comment
Share on other sites

Κι εμένα ο μικρός μου έχει την ίδια ηλικία και θηλάζει ακόμα :D

Να ξεκινησω με το τελευταίο που ρωτάς: αφού έχεις κανονικά περίοδο,ο θηλασμός δεν παίζει ρόλο στο να μείνεις έγκυος!

Το βάρος της μικρής όντως ακούγεται χαμηλό (αν και δεν εχω πρόχειρες καμπύλες), αλλά αυτό μπορεί να σημαίνει πολλα:απ'το οτι έτσι είναι το "σουλούπι" της ,απο κληρονομικούς παράγοντες.....πάντως, ετσι ξαφνικά, να φταίει το γάλα σου...λίγο δύσκολο.

η γιατρός που λέει οτι έχετε προβλημα σιδηρου σας συστησε εξετάσεις και έβγαλε το συμπέρασμα από εκεί?Αν η μικρή τρώει κανονικά τις στερεεςτροφές γιατί να έχει θέμα?

 

Madrid, σ΄ευχαριστώ για την απάντησή σου.

 

Σχετικά με το βάρος της, δεν νομίζω να είναι λόγω κληρονομικότητας, αφού όλοι είμαστε μετρίου βάρους, αλλά δεν νομίζω να είναι και λόγω κινητικότητας του παιδιού, αφού όλα τα παιδάκια στην ηλικία της περπατάνε και κινούνται πολύ.

 

Όσον αφορά το σίδηρο και οι δύο παιδίατροι μας είπαν να κάνουμε εξετάσεις, αλλά επειδή ο άντρας μου φοβάται, το καθυστερούμε λίγο.

Από 6 μηνών μέχρι να χρονίσει έπαιρνε συμπλήρωμα σιδήρου χωρίς να έχουμε κάνει εξετάσεις, επειδή θηλάζαμε, μας είπαν ότι ήταν απαραίτητο.

 

Θέλω να συνεχίσω το θηλασμό, αλλά υπάρχει τέτοιος βομβαρδισμός απ'όλους (γιατρούς, συγγενείς, φίλους) για το αντίθετο, που πολλές φορές αυτό εντείνει τις ανησυχίες μου.

Link to comment
Share on other sites

Natassa εννοείς ότι τώρα ο γιος σου δεν έχει πολύ αναιμία χωρίς να παίρνει σίδηρο, αλλά μόνο τρώγοντας περισσότερο μοσχαρίσιο κρέας;

 

Δεν ξέρω κατά πόσο το γάλα είναι απαραίτητο στις μικρές ηλικίες, αλλά γιατί από την άλλη οι παιδίατροι λένε ότι πρέπει να πίνουν μετά το χρόνο περίπου 400-500 ml ημερησίως;

 

Πόσο ασβέστιο να πάρει από τις στερεές τροφές.

 

Φοβάμαι μήπως εάν κόψω το θηλασμό, μετά δεν θα πίνει καθόλου γάλα.

 

Και με το ύψος έχω ένα άγχος. Τώρα είναι 78 cm κάπου στη μέση των καμπύλων.

 

Βέβαια αυτό το ότι ενώ δεν έπινες γάλα, τώρα είσαι πολύ ψηλή, είναι κάπως ενθαρρυντικό, αλλά μάλλον είναι και λόγω κληρονομικότητας.

Link to comment
Share on other sites


Διαφημίσεις

Για το μπιμπερό και το ξενο γάλα δες και τις δικές μας περιπέτειες εδώ: http://parents.org.gr/forum/showthread.php?t=96083

Τα παιδιά μας έχουν άποψη, ειναι τοσο απλό! ;)

 

Η δική μου μπεμπα ειναι 14 μηνών και κατι, θηλάζει ακομα αποκλειστικά οπως καταλαβες. Σίδηρο της εδωσα κι εγώ, αλλά μετά από εξετάσεις που απέδειξαν ότι υπάρχει ενα προβληματάκι. Δε χρειαζοταν να δινεις προληπτικά, επιβαρύνεις το συκώτι χωρίς λόγο.

Και η δική μου μπεμπα 5 λεπτά θηλάζει, το πολύ 10" στους μεταμεσονύχτιους θηλασμούς (που ειναι αρκετοί, τουλάχιστον 4 καθε βράδυ). Δεν χρειάζεται να ανησυχείς για τον χρόνο θηλασμού, ειναι μεγάλα παιδάκια τωρα και θηλάζουν πολύ πιο αποτελεσματικά. Εσύ ποσο χρόνο χρειάζεσαι για να πιεις ενα ποτήρι γάλα? ;)

Από γαλακτοκομικά τι της εχεις δώσει? Τρώει γιαούρτι? Τυράκι?

Εννοείται πως το καλύτερο γάλα που μπορείς να της δώσεις ειναι το δικό σου, μπορείς να συνεχίσεις να θηλάζεις άφοβα και μη σε αγχώνουν, το γάλα σου εξακολουθεί να ειναι το ίδιο θρεπτικό όπως και πριν (και λογικά να το σκεφτείς, τους 6 μήνες πώς μεγάλωσε αποκλειστικά και μόνο με το δικό σου γαλατάκι?), ίσα ίσα που η σύστασή του αλλάζει και είναι ανάλογη της ηλικίας του μωρού.

Το ότι ξυπνάει τη νύχτα δεν εχει να κανει με τον θηλασμό. Μαλιστα εφόσον ήδη τρωει ικανοποιητικες ποσότητες από στερεες, μη σκεφτεσαι αν χορταινει ή όχι από τον θηλασμό. Επιπλέον στην ηλικία που ειναι μπορει να επικοινωνήσει και να εισαι σίγουρη ότι αν πειναγε, θα σου εδινε να το καταλαβεις. Το βραδυ προσφερεις στηθος, αν θες να συνεχίσεις τον θηλασμό. Αν δε θες, ξεκινάς με αγκαλίτσες στο πρωτο ξύπνημα, με νερακι στο δεύτερο και στο τρίτο πια ξυπνημα επιχειρεις να θηλάζεις. Πάντως να εχεις υποψιν σου ότι ναι, ειναι πολύ πιθανό να μην πιει άλλο γαλα αν σταματήσεις να θηλάζεις.

Οσο για τις προσπαθειες για δευτερο παιδάκι, να σου πω ότι εγω μετά την πρωτη μου γεννα ειδα μια φορά περίοδο (γεννησα Μάρτιο, αδιαθετησα Αυγουστο) και μετά τίποτα. Τον Νοέμβριο εμεινα εγκυος και το κατάλαβα τελος Δεκεμβρίου. Θηλαζα αποκλειστικά τον γιο μου μέχρι τον Νοέμβριο (δεν ήθελε στερεές) και συνεχιζα να θηλάζω μεχρι τον 6ο μηνα της δεύτερης εγκυμοσύνης (ο μικρός αποθηλασε μόνος του).

Το ύψος ειναι γραμμένο στα γονίδια. Ο,τι και να κανεις, όσο ειναι "γραφτό" να ψηλώσει, τόσο θα ψηλώσει. Μονο σε περιπτώσεις ασιτίας υπάρχει η περίπτωση μειωμενης ανάπτυξης.

Για το βάρος σίγουρα δεν ευθυνεται ο θηλασμός (θα ευθυνόταν σε περίπτωση που το μωρό ΜΟΝΟ θηλαζε, δεν ετρωγε καθόλου στερεές). Εχετε αποκλεισει την περιπτωση ουρολοίμωξης? Ισως απλά να ειναι το παιδί ετσι και να μην υπάρχει κανενα απολύτως πρόβλημα. Η δική μου μπεμπα (βεβαια ειναι λιγο τσουπωτή :) ) ειναι στα ίδια πάνω-κάτω κιλά από 9 μηνών.

Ειναι κριμα να ενοχοποιούμε τον θηλασμό για το ο,τιδήποτε.

EXXQp3.pngAIzKp2.png
Link to comment
Share on other sites

zouzounel σ'ευχαριστώ πολύ για την απάντησή σου.

 

Διάβασα και την παράθεση που έκανες. Τώρα τι κάνετε με τα γαλακτοκομικά;

 

Εμένα τρώει λίγο κίτρινο τυρί στο τοστ και που και που λίγο ανθότυρο.

 

Κρέμα πολύ δύσκολα γύρω στα 100-150 γρ μια φορά την εβδομάδα και αν.

 

Γιαούρτι κάπως καλύτερα (150-200 γρ) σχεδόν κάθε μέρα.

 

Μετά τους 10-11 μήνες που έτρωγε αρκετή ποσότητα στερεών και θηλάζαμε μόνο το πρωί και το βράδυ, συνέχισα να αντλώ τα μεσημέρια με το θήλαστρο για να διατηρώ την παραγωγή. Όμως έχω δει δραματική μείωση εκεί που αντλούσα 80 - 90 ml, τώρα αντλώ 40 ml και αναρωτιέμαι:

 

α)μήπως έχει μειωθεί γενικά η παραγωγή μου και κατά τη διάρκεια των θηλασμών;

β)μήπως χρειάζεται συμπλήρωμα, και αυτό πως θα το καταλάβω, ή πως θα γίνει εφόσον δεν θέλει καθόλου το μπιμπερό;

γ)μήπως τελικά οδηγηθώ στον αποθηλασμό, λαμβάνοντας υπ'όψη ότι η μικρή δεν ξυπνάει πάντα κάθε βράδυ;

δ)μήπως φταίει για τη μείωση το ότι μετά τους 10-11 μήνες πρόσεχα τη διατροφή μου με αποτέλεσμα να χάσω γύρω στα 15 από τα 20 κιλά που πήρα στην εγκυμοσύνη; Αυτό άραγε δεν έχει επίπτωση στην ποιότητα του γάλατος; Δεν κάνω δίαιτα, απλά τρώω απ'όλα αλλά λιγότερες ποσότητες.

 

Αυτό που λες με την ουρολοίμωξη το έχω ξαναδιαβάσει κάπου, αλλά κανείς παιδίατρος δεν μας έχει πει να το ψάξουμε.

 

Ο θηλασμός δεν με έχει κουράσει ούτε μια στιγμή, αλλά επειδή ξέρω ότι δεν θα κρατήσει για πάντα, και επειδή δε θα ήθελα η μικρή να αποκλείσει το γάλα από τη διατροφή της αναρωτιέμαι πως θα τα καταφέρουμε και μετά τον αποθηλασμό.

Link to comment
Share on other sites

Δεν της δινω γαλακτοκομικά, ειδικα αγελαδινά καθολου.

Τρωει γραβιέρα και φέτα (για τη γραβιερα τρελλαινεται, τη φέτα την τρώει όποτε/αν θελει).

Καπου κάπου όταν δινω στον γιο μου γιαουρτάκι (συνηθως κατσικίσιο) ζηλευει και ζηταει κι εκείνη. Της δίνω μερικές κουταλιές, όσο θελει (ίσως και λιγοτερο, γιατί φοβαμαι ακομα τις αλλεργίες/δυσανεξίες της).

Θηλάζουμε κατα κορον και κατα βούληση :)

Φαγητά τρωει κανονικά, θα ελεγα και με το παραπάνω (θα φαει το φαγητό της, θα δοκιμάσει απ του αδελφού της και μετα θα απαιτήσει και απ το δικό μας!)

 

Η ποσοτητα φαγητού που τρως εσύ δεν επηρεάζει την παραγωγή σου, εκτός ακραιων καταστασεων. Αν πχ εχανες τα 15 κιλά σε έναν μηνα, ίσως υπήρχε θεμα.

Πόσους θηλασμούς κανετε το 24ωρο?

Η παραγωγή σου ειναι αναμενομενο να μειωθεί, εφόσον προσαρμόζεται στις συνθηκες και την κατανάλωση. Ειναι λογικο ας πουμε να μην εχεις την ίδια ποσότητα γαλακτος που ειχες όταν το μωρό ήταν 4 μηνων και τρεφοταν αποκλειστικά από το γάλα σου, αλλά ειναι φυσιολογικό. Δεν χρειάζεται να εχεις πολύ γαλα πλεον. Το ερώτημα ειναι αν εχεις αρκετό, ωστε να διατηρήσεις τη γαλουχία, γι' αυτό ρωτάω πόσους θηλασμούς κανετε το 24ωρο.

Για παραδειγμα η μπεμπα μου συνηθως δε θηλαζει όλη μερα. Το βραδυ όμως θηλάζει τουλαχιστον 4 φορές, μπορεί και 6, μπορει και 8. Και το πρωί όταν ξυπνησει θηλαζει. Οποτε ειμαι σιγουρη ότι δεν εχω (ακομα τουλαχιστον) θεμα παραγωγής και ας μη θηλαζω ολη μερα. Θηλαστρο δε μπορω να χρησιμοποιήσω για ψυχολογικούς λόγους, με εχει κουράσει η διαδικασία τοσα χρόνια τωρα (θηλαζω από τον Μαρτιο του 2009) και νομιζω ότι δεν υπάρχει και λόγος.

Τωρα για τον αποθηλασμό και το γαλα μετα... εχω την ίδια απορία! Θα δειξει όταν ερθει η ώρα...

EXXQp3.pngAIzKp2.png
Link to comment
Share on other sites

Δηλαδή εσείς με λίγα λόγια μένετε ξύπνιες όλο το βράδυ.

 

Αυτό δεν έχει επιπτώσεις στην ηρεμία του παιδιού κατά τη διάρκεια της ημέρας. Δηλαδή δεν έχει γκρίνια ή εκνευρισμό;

 

Εμείς θηλάζουμε το πρωί στις 8:00, 5-10 λεπτά από το κάθε στήθος, μετά αντλώ το μεσημέρι με το θήλαστρο και έπειτα το βράδυ γύρω στις 22:00, πάλι 10-15 λεπτά από το κάθε στήθος.

 

Αυτό είναι το στάνταρ από'κει και πέρα ξυπνάει για θηλασμό γύρω στις 2-3 και στις 5-6 το βράδυ, αλλά καμιά φορά ξυπνάει μόνο μια φορά μέσα στη νύχτα και άλλες καθόλου(αυτό είναι πιο σπάνιο).

 

Τα σαββατοκύριακα επιπλέον το μεσημέρι δεν αντλώ, αλλά θηλάζουμε για να κοιμηθούμε 10-15 λεπτά.

 

Εννοείται πως δεν συγκρίνω την παραγώγη που είχα όταν ήταν 6 μηνών που αντλούσα μέχρι και 250 ml.

 

Απλά δεν ξέρω εάν επαρκεί το γάλα μου.

 

Δεν ξέρω εάν εγώ οδηγήσω το παιδί μου στο να αρκείται σε λίγο γάλα και όσο καθυστερώ τον αποθηλασμό να το οδηγήσω στο να μην θέλει το ξένο.

Link to comment
Share on other sites

ναι, κοιτα... εφόσον η μικρή αυτο που θελει το παιρνει (τον θηλασμό εννοω) δεν εχει προβλημα, ξανακοιμαται αμεσως. η μαμα εχει ενα θεμα, γιατί θα χρειαστεί να ξυπνήσει και για το άλλο της παιδάκι, ευτυχώς μόνο μια φορά πια (συνήθως, γιατι εχει τυχει και περισσότερες). πονεμενο θεμα ο βραδυνός ύπνος, ας μην το σχολιάσω άλλο!...

 

αν δεν ειναι συχνά τα βραδια χωρίς θηλασμό, δε νομιζω να εχετε πρόβλημα ακόμα

απ' οσο εχω διαβασει εδω στο φορουμ, οι δυο θηλασμοι δεν επαρκούν για τη διατηρηση της γαλουχίας για αρκετό καιρό, εσείς κανετε σιγουρα 3 και μπορεί και 5.

αποψη μου, για οσο καιρό θες να συνεχίσεις να θηλάζεις, να σιγουρευτείς ότι κάνετε εναν θηλασμό (ή μια άντληση) μια φορά κατά τη διαρκεια της νύχτας.

EXXQp3.pngAIzKp2.png
Link to comment
Share on other sites


Διαφημίσεις

Εγώ θα προσπαθήσω να κάνω ό,τι καλύτερο μπορώ για να συνεχίσουμε το θηλασμό, πάντα βάσει του τι θέλει το παιδί μου.

 

Πιστεύω σίγουρα ότι ο θηλασμός είναι πολλά πράγματα μαζί.

 

Μέχρι τώρα από ιώσεις που κυκλοφορούν δύο φορές όλες κι όλες έχει αρπάξει ένα μικρό συναχάκι, μόνο λίγο καταρροή και τίποτα άλλο, ενώ οι μεγάλοι το περνούσαμε πολύ πιο βαριά.

 

Έχει βγάλει μέχρι στιγμής 7 δοντάκια και δεν το κατάλαβα πως.

 

Ο θηλασμός για μας είναι επικοινωνία, παρηγοριά, ασφάλεια, χαρά, έκφραση αγάπης, ζεστασιά, ηρεμία και πολλά άλλα.

 

Πέρα όμως από τον συναισθηματικό παράγοντα, ελπίζω όντως να μην παίζει ρόλο στη μειωμένη σωματική ανάπτυξη και ελπίζω αποθηλάζοντας

να μην σταματήσουμε το γάλα.

 

Έχω αγωνία να καταλάβω εγκαίρως πότε πραγματικά πρέπει ή πότε θέλει το μωρό μου να αποθηλάσουμε και αυτό να γίνει όσο το δυνατό πιο ομαλά.

Link to comment
Share on other sites

Λάβετε μέρος στην συζήτηση

Μπορείτε να δημοσιεύσετε το κείμενό σας τώρα και να ολοκληρώσετε την εγγραφή σας αργότερα. Εάν έχετε ήδη όνομα/λογαριασμό χρήστη, συνδεθείτε τώρα για να δημοσιεύσετε με το όνομα χρήστη σας.
Προσοχή: Η δημοσίευσή σας θα χρειαστεί να εγκριθεί από τους διαχειριστές πριν αναρτηθεί στο φόρουμ.

Guest
Απάντηση σε αυτό το θέμα...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Ο σύνδεσμος εμπεδώθηκε αυτόματα.   Εμφάνιση URL ως απλό σύνδεσμο

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Δημιουργία νέου...