Jump to content
➔ ParentsCafe.gr
  • Tell a friend

    Love Parents.org.gr? Tell a friend!

Recommended Posts

Είμαι αρκετά στενοχωρημένη σήμερα :( Πήγαμε τη μικρή (23 μηνών) στον οφθαλμίατρο γιατί ανοιγόκλεινε συνέχεια τα ματακια της σαν κάτι να την ενοχλεί... Εκτός του ότι της βρήκε κάποιον ερεθισμό (αυτο είναι το λιγότερο κακό) , της βρήκε και μυωπία και μάλιστα μεγάλη (4 & 2 βαθμούς) :shock:

 

Εχει κανένας παρόμοια εμπειρία??? Γίνεται να εχει τετοιους βαθμους τόσο μικρό παιδάκι???

 

Το περίμενα κάποια στιγμή να παρουσιάσει λόγω κληρονομικότητας (και εγώ και ο σύζυγος φοράμε γυαλιά) αλλά όχι τόσο σύντομα και τόσο πολύ...

 

Θα αρχίσουμε από τώρα με γυαλιά??? Μας είπε να την παρακολουθήσουμε και θα την ξαναδει από Σεπτεμβρη... :roll:

oaiqp2.pngm9YLp2.png
Link to comment
Share on other sites


Διαφημίσεις


Μια χαρά θα τα συνηθισει τα γυαλάκια της μην σε ανησυχεί. Ο γιός μου φοράει απο τα 2 σχεδόν...Τώρα πλέον τα ζητάει μόνος του όταν ξυπνήσει.

Ομως στα παιδιά σε αυτές τις ηλικίες πιό συχνή είναι η υπερμετρωπία νομίζω (δηλ δεν βλέπουν καθαρά κοντά).

 

Ιωακείμ το αγγελούδι μου!

Link to comment
Share on other sites

Καλέ μη στεναχωριέσαι!

Τίποτα δεν είναι!Υπάρχουν τόσο χαριτωμένα σχεδιάκα και θα προσπαθήσετε να την ενθαρρύνετε όταν τα φοράει για να τα δει θετικά κι όχι σαν κάτι ενοχλητικό.

Στην αρχή θα είναι ίσως λίγο δύσκολο για την προσαρμογή,αλλά θα περάσει ο πρώτος καιρός.Όσο καταλαβαίνει μπορείτε να της λέτε πόσο όμορφη είναι με τα γυαλάκια,πόσο της πάνε κλπ

Κι εγώ και η αδελφή μου φορούσαμε γυαλιά από πολύ πολύ μικρές.

Εντάξει δεν ήταν και οτι καλύτερο αλλά το παιδί συνηθίζει απιστευτα γρήγορα.

Link to comment
Share on other sites

  • 1 month later...

Επαναφέρω το θέμα αφού σήμερα έιχαμε ραντεβού στο Παίδων (Αγλαία Κυριακού) να τη δει οφθαλμίατρος... Τελικά τσάμπα μας ανησύχησε η άλλη οφθαλμίατρος :mad: ... Η μικρή δεν έχει καθόλου μυωπία, τίποτα, το μόνο που της βρήκε είναι 0,50 υπερμετρωπία που μας έιπέ ότι έιναι απόλυτα φυσιολογικό για παιδάκι της ηλικίας της...

 

Η γιατρός κ. Μπορμπαντωνάκη ήταν ευγενεστατη και πολύ καλή στη δουλειά της... Η ίδια μας είχε κάνει την εξυπήρετηση να μας βάλει "σφήνα" σε άλλα ραντεβού προ ημερών γιατί η λίστα αναμόνης ήταν για το Σεπτέμβρη το νωρίτερο :?

 

Μια φορά το χρόνο μας είπε να κάνουμε μια προληπτική εξέταση (αυτονόητο άλλωστε)...

 

Ουφ μου έφυγε ένα βάρος :D

oaiqp2.pngm9YLp2.png
Link to comment
Share on other sites


Διαφημίσεις

Γιατί γίνεται αυτό ρε γμτ με τους γιατρούς?

Δηλαδή αν δεν είχες πάει σε άλλον γιατρό και φορούσες στο παιδί γυαλιά για 4 βαθμούς μυωπία, ποιο θα ήταν το αποτέλεσμα?

Για σκέψου το λίγο.Καταρχήν θα ζαλιζόταν και γενικά η καθημερινότητά του θα ήταν πολύ δύσκολη,άσε που μπορεί να του έκανε ζημιά στα ματάκια του.Όχι μπορεί σίγουρα θα του έκανε.

Πω πω μιλάμε έχω φρικάρει με όλους αυτούς τους "γιατρούς"

Ευτυχώς που όλα είναι καλά και που σε φώτισε ο Θεός και πήρες και 2η γνώμη.

Και ΄γω σε τέτοιες περιπτώσεις πάντα ρωτάω και δεύτερο γιατρό.

Φιλιά! :D

___________________

442964r8gj9i1xhf.gif

716217ybmeeuyfgz.gif

Μανόλης:9/9/95_Νίκος:8/12/06

Link to comment
Share on other sites

Καλά δε το συζητώ, σίγουρα θα παιρνα και 2η και 3η γνώμη αν χρειαζόταν... Για μάτια μιλάμε, δεν είναι παιξε-γέλασε...

 

Κι εμένα μου έκανε τρομέρη εντύπωση η 'ασχετη διάγνωση, αλλά όπως αποδείχθηκε η πρώτη οφθαλμίατρος δεν ειχε τις γνώσεις για έξέταση σε τόσο μικρό παιδάκι, αφου η σημερινή την έξέτασε εντελώς διαφορετικά τη μικρή... Αφού δεν ειχε εμπειρία σε αυτό ας μας το έλεγε, όχι να μας τρελάνει χωρίς λόγο....

 

Τέλος παντων, τελος καλό όλα καλά :lol:

 

helen18 ασχετο με το θέμα, αλλά ο μπαμπάς μου είναι απο τη Σαμο (Μαραθόκαμπο) :P

oaiqp2.pngm9YLp2.png
Link to comment
Share on other sites

Α! Βρήκα και μια κατά το ήμιση Σαμιώτισσα.

Εγώ είμαι από την άλλη πλευρά.

Χάρηκα πολύ!

Και μεις εδώ στη Σάμο από οφθαλμίατροι....άστα.

Πάντως να τα ελέγχης τακτικά τα μάτια του.

Εμένα ο γιός μου φοράει γυαλιά από πρώτη Δημοτικού.

______________

442964r8gj9i1xhf.gif

716217ybmeeuyfgz.gif

Μανόλης:9/9/95_Νίκος:8/12/06

Link to comment
Share on other sites

Christie μόνο αυτά τα συμπτώματα είχε το παιδί?(ανοιγόκλεινε τα μάτια)?

Το δικαίωμά σας να ομιλείτε,δεν περιλαμβάνει και υποχρέωσή μας να σας πάρουμε στα σοβαρά

Link to comment
Share on other sites


Διαφημίσεις

Ναι ΣΑΜ ανοιγοκλεινε τα ματάκια της πολύ (οπως όταν μας έχει μπει κάτι στο ματί και μας ενοχλει) χωρις να έχει καποιο εμφανη ερεθισμό (δεν ήταν κοκκινα κλπ)...

 

Μας είπε ότι είναι αλλεργικής φύσεως και μας έδωσε ένα κολλύριο (χωρλιε κορτοζόνη) και κάτι άλλες σταγόνες (τεχνητά δάκρυα - σαν φυσιολογικός ορός) να της βάζουμε για κάποιες μέρες... Το ανοιγόκλειμα των ματιών σταμάτησε, απλά μας έιπε χτες ότι τον ορό μπορουμε να τις συνεχίσουμε, δεν είναι κατι κακο, απλός ορός ειναι...

 

Για αυτό το πράγμα πήγαμε και μας έβγαλε και μύωπες...

oaiqp2.pngm9YLp2.png
Link to comment
Share on other sites

γειά σου Christie!

 

αν μπορείς γράψε μας τον τρόπο που εξέτασε η μία και τον τρόπο που εξέτασε η άλλη,

 

για να ξέρουμε

 

θα ειναι πολύ σημαντική βοήθεια αυτό για τους γονείς!...!

...έγινα επιτέλους και εγώ μια parentholic ..

(If You Wanna Make The World A Better Place)

Take A Look At Yourself And Then Make A Change

R.I.P. Michael Jackson.

Link to comment
Share on other sites

Εμείς για να γράψουμε την Ζέτα στο νηπιαγωγείο μας ζητήθηκε χαρτί από τον οφθαλμίατρο. Ρώτησα τον παιδίατρο μας που είναι διευθυντής στο Αγλαϊα Κυριακού και μου είπε να πάω το παιδί μόνο σε παιδοφθαλμίατρο και όχι σε κοινό οφθαλμίατρο. Επειδή στο Παίδων μου δίνανε ραντεβού εκτός της προθρσμίας που είχα για την εγγραφή στο νηπιαγωγείο έψαξα και τελικά έκλεισα ραντεβού στην παιδιατρική κλινική του Μητέρα. Η εξέταση κόστισε 99 € και κράτησε 1,5 ώρα.

 

Στην αρχή βρήκανε στην μικρή ελάχιστη μυωπία αλλά όπως μου είπε ο γιατρός θα έπρεπε να της ρίξει σταγόνες στα μάτια 3 φορές (μία ανά δεκάλεπτο) για να την ξαναμετρήσει. Τελικά της βρήκε 0,5 υπερμετρωπία που είναι ο φυσιολογικός αριθμός για τα μικρά παιδιά. Η εξέταση που της έκανε ήταν εκτός από την μέτρηση στο ειδικό μηχάνημα, της έδειξε εικόνες (αντί για τα νούμερα που έχουν για τους ενήλικες), της έδειξε τρισδιάστατες εικόνες που έχουν να κάνουν με την συγκέντρωση και τον προσανατολισμό και εικόνες με χρώματα που μπλέκονται το ένα με το άλλο.

 

Πολύ απλά σκέφτομαι ότι ο παιδίατρος μου είχε δίκιο που μου είπε να πάω μονο σε παιδοφθαλμίατρο. Αν είχα πάει π.χ. στο ΙΚΑ με το που θα μετρούσαν την Ζέτα και θα έβρισκαν λίγη μυωπία θα μου έδιναν κατευθείαν γυαλιά και δεν θα το έψαχναν περισσότερο.

 

Και σε άλλο κέντρο παιδοφθαλμολογίας που είχα πάρει τηλέφωνο μου είχαν πει ότι το κόστος ήταν 126€ και η εξέταση διαρκεί 2 ώρες.

 

Η αδερφή μου που πήγε σε οφθαλμίατρο του ΙΚΑ της έγραψε γυαλιά για τον μικρό (5 ετών) και τώρα εγώ την έστειλα σε παιδοφθαλμίατρο να πάρει και δεύτερη γνώμη, μήπως την πάτησε.

20iyp2.png mI5Hp2.png
Link to comment
Share on other sites

Να κανω μια οσως χαζη ερωτηση..

Ποσο χρονων θα πρεπει να ειναι ενα παιδακι για να παει για μια πρωτη εστω τυπικη επισκεψη σε παιδοοφθαλμιατρο?

και για να γινει η εξεταση ειναι προυποθεση το παιδι να μιλαει?

πχ ο χαρης ειναι 21 μηνων αλλα δεν μιλαει ακομα καθαρα.. σιγουρα μπορει να αναγνωριζει καποια αντικειμενα ζωα κλπ αλλα δεν τα λεει ολα καθαρα (φανταζομαι οτι στανταρ ξερει περισσοτερα απο αυτα που λεει..)

O5Lop2.png

kIP3p2.png

Link to comment
Share on other sites

Η Συνδρομή του Οφθαλμιάτρου.......

 

 

Κάποιος φίλος με παρακίνησε γι' αυτό μου το σημείωμα…..

Όταν γεννιέται ένα παιδί οι γονείς φωνάζουν :

 

τον καρδιολόγο και καλώς πράττουν για να ακροασθεί την καρδούλα του

τον παιδίατρο και καλώς πράττουν για να το εξετάσει

τον Ω.Ρ.Λ. για να δει τα αυτάκια του την μυτούλα του κλπ. και καλώς πράττουν

μπορούν ή πιθανόν να φωνάξουν όλες τις ιατρικές ειδικότητες και καλώς θα πράξουν

δεν φωνάζουν ποτέ όμως ή σχεδόν ποτέ τον Οφθαλμίατρο γιατί διαπιστώνουν από μόνοι τους ότι έχει δύο ωραία γαλανά συνήθως ματάκια.

Αυτό είναι το πρώτο λάθος γιατί ο Οφθαλμίατρος θα διαπιστώσει για τυχόν ύπαρξη συγγενούς καταρράκτου ή συγγενούς γλαυκώματος κλπ.

Όλοι γνωρίζουν ότι τα σκυλάκια π.χ. γεννιούνται με κλειστά τα μάτια και συνεπώς δεν βλέπουν. Αλλά και τα παιδάκια παρόλο που γεννιούνται με ανοικτά τα μάτια δεν αντιλαμβάνονται παρά μόνον φως – σκοτάδι. Γι’ αυτό και τα μάτια δεν κατευθύνονται-εστιάζονται στο ίδιο σημείο και το βρέφος αρχικά αλληθωρίζει. Αυτός ο αλληθωρισμός θα αποκατασταθεί σταδιακά όταν αναπτυχθεί η διόφθαλμη όραση στα 2-3 χρόνια περίπου ή θα παραμείνει και θα μεγαλώσει αν υπάρχει διαθλαστικό πρόβλημα. Συνεπώς πρέπει να εξετάζεται τακτικά από Οφθαλμίατρο και όχι όταν θα έχει εγκατασταθεί ο στραβισμός και η αμβλυωπία (=τεμπέλιασμα) του ματιού.

 

Αλλά και όταν το παιδί μεγαλώσει και πρόκειται να πάει σχολείο οι γονείς φροντίζουν και καλά κάνουν να του πάρουν ωραία τσάντα, ωραία κασετίνα για τα μολύβια του κλπ.

Το σχολείο ζητά :

 

πιστοποιητικό γεννήσεως (λες και θα πήγαινε σχολείο κάποιο αγέννητο παιδί- περί βιολογικής ηλικίας δεν γίνεται φυσικά λόγος – τι είναι πάλι αυτό)

πιστοποιητικό ότι έχει κάνει τα εμβόλιά του – πολύ σωστά

πιστοποιητικό οδοντιάτρου-λες και το σχολείο είναι εστιατόριο όπου το παιδί πρέπει να μπορεί να τρώει (με αυτό δεν λέω να μην το εξετάζει ο Οδοντίατρός του ή και ιατρός οιασδήποτε ειδικότητας αλλά το κυριότερο το παιδί πηγαίνοντας στο σχολείο πρέπει να βλέπει στον πίνακα. Συνεπώς θα έπρεπε υποχρεωτικά και πριν από όλα οι γονείς να ενδιαφερθούν αν το παιδί τους είναι σε θέση να βλέπει στον πίνακα και να μην περιμένουν από την δασκάλα πότε θα διαγνώσει ότι ο κανακάρης τους δεν βλέπει (τώρα μας το είπε η δασκάλα είναι η στερεότυπη απάντηση γιατί καθυστέρη-σαν να τον οδηγήσουν στον Οφθαλμίατρο). Ακόμη λόγω του ότι το παιδί μεγαλώνει πρέπει κάθε εξάμηνο (μία φορά προ της ενάρξεως των μαθημάτων και άλλη μία φορά κατά μήνα Φεβρουάριο) να επαναλαμβάνεται η οφθαλμολογική εξέταση.

Παραπέρα αν το παιδί δεν έχει εξετασθεί από Οφθαλμίατρο και έχει κάποιο πρόβλημα αστιγματισμού και βλέπει π.χ. το 0 σαν 8 και η δασκάλα (στην πρώτη δημοτικού) γράφει στον πίνακα το 10 λέγοντας στους μαθητές να το αντιγράψουν στο τετράδιό τους η μεν Ελενίτσα που δεν έχει πρόβλημα θα γράψει 10 και ο Κωστάκης με τον αστιγματισμό 18 πιστεύοντας ότι έχει λάθος η συμμαθήτριά του.

 

Η δασκάλα βάζει Α’ στην Ελενίτσα και Γ’ στον Κωστάκη ο οποίος πιστεύει ότι η δασκάλα τον αδίκησε και κακώς αντάμειψε με Α’ την Ελενίτσα αποδίδοντάς το στο γεγονός ότι το πρωί ο μπαμπάς της ήλθε στο σχολείο και προσέφερε και ένα τριαντάφυλλο στη δασκάλα. Στο μικρό μαθητή δημιουργείται η εντύπωση της αδικίας μισεί την δασκάλα και το σχολείο και «χάνεται» παρά το γεγονός ότι μπορεί να ήταν ένα υπέροχο μυαλό.

Η μαμά πολλές φορές υπερηφανεύεται ότι ο κανακάρης της είναι πολύ ήσυχο και φρόνιμο παιδί που ασχολείται με το διάβασμα τα επιτραπέζια παιχνίδια και τον υπολογιστή του και δεν ασχολείται με το ποδόσφαιρο, το ποδήλατο κλπ. όπως τα άλλα παιδιά της γειτονιάς. Αγνοεί βέβαια ότι το παιδί έχει μυωπία και δεν βλέπει την μπάλα και δεν μπορεί να παίξει ποδόσφαιρο ή δεν τον δέχονται να παίξει τα άλλα «τα άτακτα» παιδιά λόγω του προβλήματός του που τον καθιστά όχι καλό παίκτη. Ετσι αναγκαστικά αυτοπεριορίζεται το παιδί σε δραστηριότητες κοντινής όρασης που μπορεί να ανταποκριθεί.

Θα μπορούσα να αναφέρω και άλλα παραδείγματα αλλά δεν θέλω να μακρηγορήσω.

 

Αναφέρομαι τώρα στην εξέταση της οπτικής οξύτητας που όλοι θεωρούν ότι είναι μία πολλή απλή διαδικασία και μπορούν να την εφαρμόσουν στα παιδιά τους και παρέλκει η εξέτασή τους από τους Οφθαλμιάτρους. Ενθυμούμαι που ένας γονιός ρωτούσε το παιδί του αν από απόσταση διάβαζε τον τίτλο της εφημερίδας του (τα νέα) και τον διάβαζε από απόσταση που ο ίδιος δεν μπορούσε να διαβάσει ενώ το παιδί δεν έβλεπε στην πραγματικότητα , ήξερε όμως ότι ο μπαμπάς του διαβάζει τα νέα και συνεπώς αυτό έλεγε ο τίτλος.

 

Ο φωτισμός είναι επίσης σημαντικός παράγοντας. Στο δυνατό φως κλίνει η κόρη του ματιού μας και «αυξάνει» η οπτική μας οξύτητα αντιρροπώντας κάποιο διαθλαστικό μας πρόβλημα. Όποιος έχει μυωπία 1-2 βαθμούς αλλά και όση να έχετε κάντε με μία βελόνα μία τρύπα σε ένα χαρτί και χωρίς τα γυαλιά σας κοιτάξτε μέσα από την τρύπα μακριά. Θα δείτε πόσο βελτιώνεται η όρασή σας. Συνεπώς είναι λάθος η δασκάλα (και εκτός των αρμοδιοτήτων της) να εξετάζει την οπτική οξύτητα των μαθητών της.

 

Είναι άρα λάθος να νομίζουμε ότι μπορούμε να υποκαταστήσουμε την δουλειά του οφθαλμιάτρου ο οποίος θα εξετάσει το παιδί και εκτός από τυχόν διαθλαστικό πρόβλημα θα διαπιστώσει αν υπάρχει και κάποιο άλλο οφθαλμολογικό πρόβλημα π.χ. αχρωματοψία ή δυσχρωματωψία και το παιδί δεν κάνει για κάποια επαγγέλματα ώστε οι γονείς να το προσανατολήσουν σωστά. Για σκεφθείτε ένα παιδί που ο πατέρας του είναι πιλότος και θέλει να γίνει και αυτό πιλότος αλλά λόγω αχρωματοψίας δεν μπορεί και το μάθει ξαφνικά στο τέλος ενώ όλα αυτά τα χρόνια με την κατάλληλη «προπαγάνδα» ότι το επάγγελμα του πιλότου δεν είναι καλό και να ο μπαμπάς ταλαιπωρείται κλπ. μπορούν να το στρέψουν σε επάγγελμα που μπορεί να ακολουθήσει. Ακόμη ο Οφθαλμίατρος μπορεί να διαπιστώσει και γενικότερες παθήσεις του παιδιού όπως π.χ. αναιμία κλπ.

Για την τακτική παρακολούθηση του παιδιού υπό του Οφθαλμιάτρου ισχύει ο παρακάτω κανόνας :

 

 

μέχρι τα 12 έτη όταν δεν υπάρχει πρόβλημα τα παιδιά πρέπει να εξετάζονται τουλάχιστον κάθε 6 μήνες από Οφθαλμίατρο

από τα 12 μέχρι τα 20-22 όταν δεν υπάρχει πρόβλημα πρέπει να εξεταζόμεθα κάθε χρόνο από Οφθαλμίατρο

αν υπάρχει πρόβλημα σύμφωνα με την υπόδειξη του Οφθαλμιάτρου μας.

 

Πηγή: Dr ΙΩΑΝΝΗΣ Κ. ΠΑΠΑΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ, Οφθαλμίατρος

 

 

Dora δεν ξέρω αν σε βοήθησα αλλά είχα βρει αυτό το άρθρο όταν έψαχνα για οφθαλμίατρο.

20iyp2.png mI5Hp2.png
Link to comment
Share on other sites


Διαφημίσεις

Ποσο χρονων θα πρεπει να ειναι ενα παιδακι για να παει για μια πρωτη εστω τυπικη επισκεψη σε παιδοοφθαλμιατρο?

και για να γινει η εξεταση ειναι προυποθεση το παιδι να μιλαει?

 

Η πρώτη μας επίσκεψη στον οφθαλμίατρο ήταν 7 μηνών.

Είχε σπυράκια η μικρή μου κάτω από τα ματάκια και η παιδίατρος μας είπε αν θέλουμε να δούμε οφθαλμίατρο.

Είδε το παιδί στο μηχάνημα και έκανε και μια εξέταση με σταγόνες για μυωπία και υπερμετρωπία. Κράτησε περίπου μια ώρα. Της έβαλε δύο φορές σταγόνες, δε χρειάστηκε τρίτη (όπως γίνεται κανονικά), γιατί ήταν εντελώς καθαρά τα ματάκια της.

Link to comment
Share on other sites

Συγγνώμη για την καθυστερημενη απάντηση :roll:

 

Στην πρώτη οφθαλμίατρο δεν ήμουν παρούσα όταν την εξέτασε γιατί την πήγε η μαμά μου μιας και δεν μπορούσα να λείψω από τη δουλειά.. Μου έιπε ότι την έβαλε σε ένα μηχανημα που κανει μετρήσεις και της έλεγξε τα μάτια, χωρίς σταγόνες στα μάτια (πραγμα που εκ των υστερων αποδειχθηκε λανθασμενη εξέταση για τόσο μικρό παιδί)...

 

Στο Παίδων της έβαλε κολλύριο στο ματι 2 φορές ανα 10λεπτο και μετα την άφησε κανα 20λεπτο και έπειτα την εξέτασε με ένα ειδικο μηχάνημα (είναι κατι σαν μικρός φακος) και στα 2 ματάκια, την έβαλε και σε ένα μηχάνημα και στο τέλος της έκανε βυθοσκόπηση (1 λεπτο υπόθεση)... Μας βεβαίωσε ότι το παιδί μυωπία δεν έχει (προς το παρόν) παρά μονο 0,50 υπερμετρωπία που έιναι συνηθες για παιδακια αυτης της ηλικίας...

 

Δεν χρειάζεται το παιδάκι να μιλάει (η δική μας μιλαέι πολυ καλά αλλά δεν χρειάστηκε) γιατι δεν τα εξετάζουν όπως εμάς τους μεγάλους με σχηματα, γραμματα και αριθμους...

 

Μια φορα το χρονο θα πηγαινουμε προληπτικα για εξέταση, αλλά αυτό θα το έκανα έστι κι αλλιώς και χωρίς να μου το πρότεινε η γιατρός γιατί φοραμε και οι 2 γονεις γυαλια και φοβάμαι για κληρονομικότητα...

 

Μαλιστα την ρώτησα τη γιατρό αν γινοταν να έχει τόσο μεγάλη μυωπία τοσο μικρό παιδάκι και μου έιπε ότι είχε περιστατικά με πολυ μεγαλύτερη :shock: ...

oaiqp2.pngm9YLp2.png
Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Create New...