Jump to content
➔ ParentsCafe.gr
  • Tell a friend

Είναι ενδιαφέρον αυτό το θέμα συζήτησης στο Parents.org.gr; Μοιράσου το με μια φίλη ή έναν φίλο!

Εδραίωση γαλουχίας

Recommended Posts

Κορίτσια καλημέρα. Έχω τις εξής απορίες. Τι εννοούμε ακριβώς με τον όρο εδραίωση γαλουχίας; Πότε περίπου επιτυγχάνεται (εννοείται πως μιλάμε για αποκλειστικό κι απεριόριστο θηλασμό από την ημέρα της γέννησης);Ποιες είναι οι ενδείξεις ότι όντως έχει εδραιωθεί;

.pngec95dae21f.png

Διαφημίσεις

Ο όρος υπονοεί ότι η παραγωγή γάλακτος (ή γαλουχία) σταματάει να εξαρτάται από τις ορμόνες της μαμάς (μετά τον τοκετό) αλλά πλέον ρυθμίζεται από τις ανάγκες του μωρού.. Δηλαδή όσο θηλάζει, παράγεται γάλα, το μωρό αν αυξάνονται οι ανάγκες του θηλάζει πιο πολύ για να αυξήσει την παραγωγή...

Συνήθως 6 εβδομάδες, μπορεί λιγότερο, μπορεί και περισσότερο :)

WLn5p2.png

• 3 εβδομάδες μετά...

Εκτός από τον χρονικό ορίζοντα των 6 εβδομάδων (που έτσι κι αλλιώς "παίζει" - μπορεί λιγότερο, μπορεί περισσότερο), τί είδους ενδείξεις βλέπουμε για να ξέρουμε οτι εδραιώθηκε η γαλουχία; Τί βλέπουμε δηλαδή και μπορούμε να είμαστε σίγουρες;

«Το μυστικό της Επιτυχίας: Να πηγαίνεις από αποτυχία σε αποτυχία χωρίς να χάνεις το ηθικό σου..»

Διαφημίσεις

• 3 months later...

Καλημέρα soundkat - να σου ζήσει το μωράκι :)

Εδραίωση γαλουχίας έχουμε όταν το μωρό λαμβάνει ικανοποιητικό βάρος μόνο με αποκλειστικό θηλασμό, όταν δηλ. η παραγωγή γάλακτος έχει σταθεροποιηθεί και επαρκεί πλήρως για τις ανάγκες διατροφής του μωρού, καθώς και όταν το στήθος έχει προσαρμοστεί στο πρόγραμμα του μωρού (λιγότερα πρηξίματα, κλπ).

Πρόκειται για τον 1ο στόχο που βάζει μια μαμά που θηλάζει και συνήθως η εδραίωση έχει ολοκληρωθεί γύρω στις 6 εβδομάδες. Πλησιάζεις!

Να είσαι καλά :)

Φιλικά,

Ηρώ

«Το μυστικό της Επιτυχίας: Να πηγαίνεις από αποτυχία σε αποτυχία χωρίς να χάνεις το ηθικό σου..»

Καλημέρα και ευχαριστω πολύ για την απάντηση Ιro!

Να σου ζήσει και σενα το μωράκι σου!

Το ένα στήθος έχει πάψει εδώ και μέρες να πρήζεται ενώ το άλλο (το δεξί) πρήζεται περισσότερο αλλά όχι τόσο έντονα όσο πριν...

Νομίζω πάμε καλά....

vbHl.jpg.png

Ήθελα να σας ρωτήσω τι σημαίνει ακριβώς η εδραίωση γαλουχίας και πότε γίνεται?

Την Τρίτη σαραντίζω και θηλάζω από την 1η ημέρα αποκλειστικά.

Το έχεις κάνει χωρίς να το καταλάβεις! :)

Εδραίωση σημαίνει περίπου παραγωγή που ανταποκρίνεται πλήρως στις ανάγκες του παιδιού. Αυτό συμβαίνει 5-6 εβδομάδες μετά τον τοκετό αν το μωρό παίρνει σταθερά 200γρ βάρος τις δύο-τρεις τελευταίες εβδομάδες (για τις πρώτες τρεις μπορεί η πρόσληψη να είναι χαμηλότερη).

Αν εδραιώσεις την παραγωγή, μπορείς να συνεχίσεις το θηλασμό για όσο διάστημα θέλεις. Αν δεν υπάρξει εξωτερική παρέμβαση (συνήθως από λάθος οδηγίες παιδιάτρου) η παραγωγή θα προσαρμόζεται συνεχώς στις ανάγκες του παιδιού χωρίς πρόβλημα!

Να σου ζήσει και καλή συνέχεια! :)

Διαφημίσεις

Ευχαριστώ πολύ Αγλαϊα! :D

Τις τελευταίες 4 ημέρες όμως η μπέμπα μου μετά από σχεδόν κάθε γεύμα βγάζει πολύ μεγάλες γουλιές (δεν είναι όμως εμετός).. :cry:

Πίνει λίγο λαίμαργα το γάλα αλλά πιάνει καλά το στήθος εκτός κι αν χορταίνει και μετά συνεχίζει για μερικά λεπτά αλλά αφήνοντας και ξαναπιάνοντάς το. Επειδή βλέπω οτι της τρέχει γάλα απο το πλάι τότε τη βγάζω και τη σηκώνω στον ώμο μου να ρευτεί! Μετά απο λίγο λοιπόν κάνει την αναγωγή!

Να σημειώσω ότι το βράδυ που θηλάζουμε ξαπλωμένοι δεν συμβαίνει αυτό γιατί τρώει αυτό που θέλει, και κοιμάται (αφού τη σηκώσω να ρευτεί).

Τι μπορεί να συμβαίνει?

Please help...

Γεννήθηκε στις 29/8 ( με βάρος 2850, βγήκαμε από το μαιευτήριο 2910 και σήμερα που είναι 42 ημερώνζυγίζει 4500).

vbHl.jpg.png

Εχω και εγώ παρόμοια απορία..η μικρή γεννήθηκε στις 26/9 όμως τις δίνω και λίγο συπλήρωμα 30 ml aptamil 1 , συνήθως το βράδυ γιατί νοιώθω ότι δεν χορταίνει με το γάλα μου μόνο ακόμα,αναγκάζομαι για να μην δώσω συμπλήρωμα να την έχω συνέχεια στο στήθος μου....με το συμπλήρωμα καθυστερεί η εδράίωση αυτή?Πως θα το καταλάβω ότι το γάλα μου έχει κατέβει 100%?

Ευχαριστώ.

Ναι το συμπλήρωμα καθυστερεί την εδραίωση γαλουχίας. Εδραίωση γίνεται όταν το στήθος ανταποκρίνεται ακριβώς στις ανάγκες του μωρού. Όταν δίνεις συμπλήρωμα, το σώμα σου νομίζει οτι το μωρό δε χρειάζεται αλλο γάλα. Δηλαδή αν δίνεις 30 μλ συμπληρωμα τη μιά μέρα, την επόμενη το σώμα παράγει 30 μλ λιγότερο.

Τόσο λίγο συμπλήρωμα που δίνεις, σίγουρα δεν είναι απαραίτητο. Μπορείς κάλλιστα να το κόψεις χωρίς κανένα πρόβλημα. Αρκεί να έχει 6-8 βρεγμένες πάνες την ημέρα, και 2-3 με κακά. Το να έχεις το μωρό στο στήθος όλη μέρα, είναι απόλυτα φυσιολογικό. Έτσι θα ρυθμιστεί και η ποσότητα γάλακτος. Για να ξεκουράζεσαι λιγάκι, θήλαζε ξαπλωμένη, και κοιμήσου.

Πες στο μπαμπά, τη γιαγιά ή μια καλή φίλη να σε βοηθήσει με το φαγητό, και το σπίτι, και θήλαζε το μωράκι όσο συχνά θέλει. Σιγά σιγά θα γίνουν όλα πιο εύκολα.

Μέτρα πανίτσες, και θήλαζε. Όλα τ' αλλα μπορούν να περιμένουν.

Και να σου ζήσει! :D

Εχω και εγώ παρόμοια απορία..η μικρή γεννήθηκε στις 26/9 όμως τις δίνω και λίγο συπλήρωμα 30 ml aptamil 1 , συνήθως το βράδυ γιατί νοιώθω ότι δεν χορταίνει με το γάλα μου μόνο ακόμα,αναγκάζομαι για να μην δώσω συμπλήρωμα να την έχω συνέχεια στο στήθος μου....με το συμπλήρωμα καθυστερεί η εδράίωση αυτή?Πως θα το καταλάβω ότι το γάλα μου έχει κατέβει 100%?

Ευχαριστώ.

τα 30 ml γάλα δεν βοηθούν πουθενά, ένα μωρό τρώει από 600-1000 ml, τα 30 είναι δύο κουταλιές της σούπας...

Διαφημίσεις

Γεννήθηκε στις 29/8 ( με βάρος 2850, βγήκαμε από το μαιευτήριο 2910 και σήμερα που είναι 42 ημερώνζυγίζει 4500).

Το βάρος του μωρού είναι πολύ καλό!

Οι αναγωγές είναι κάτι συνηθισμένο στα μωρά! Μπορεί να είναι μπελάς γιατί λερώνουν ρούχα αλλά δεν σημαίνουν κάτι περισσότερο όταν η ανάπτυξη του μωρού είναι κανονική! :)

• 2 months later...

Θελω μια μικρη βοηθεια απο τις εμπειρες μητερες που θηλαζουν.Γεννησα στις 08/11/08 την μπεμπα μου 3800γρ και 52εκ.φυγαμε απο την κλινικη 3720γρ.Στις 28/11 την ειδε η παιδιατρος και ζυγιζε 4250γρ και 56εκ.Ικτερο δεν εμφανισε καθολου.Τωρα την Πεμπτη στις 18/12 θα την δει παλι η παιδιατρος.Αποκλειστικα θηλαζουμε απο την 3η εβδομαδα και επειτα,τις 3 πρωτες εβδ. της εδινα που και που συμπληρωμα γιατι κανεις δεν μου ειχε πει οτι οταν κλαιει το μωρο το βαζουμε στο στηθος συνεχεια :? εφυγα απο την κλινικη ξεροντας οτι το βαζουμε μεχρι ενα τεταρτο το πολυ στο καθε στηθος,στο σπιτι καταλαβα οτι δεν χορταινε (εννοειτε) και το αφηνα οσο ηθελε,αλλα οι ανασφαλειες μου οτι δεν χορταινει και οτι λιμοκτονει το μωρο με οδηγησαν καποιες μερες να του δωσω ξενο γαλα.Τωρα τα παμε σχετικα καλα,θηλαζει το μωρο συνεχεια εκτος απο καποιες μερες που πιπιλιζει τα δακτυλα του και οταν την βαζω να θηλασει,κλαιει τεντωνεται σαν τοξο και δεν ηρεμει ευκολα :( ,συνηθως ειναι απογευμα προς βραδυ και σκεφτηκα μηπως δεν εχω πολυ γαλα εκεινες τις ωρες,γιατι και τα πρωινα μολις πιει το γαλα απο το ενα στηθος(τα πρωτα 10'που εχω πολυ) μετα γκρινιαζει,σταματαει να θηλαζει,κλαιει,μετα ξανασυνεχιζει αλλα δεν την αλλαζω στηθος αν δεν περασει τουλαχιστον 1 ωρα.Κακακια κανει 3-5 φορες ημερισιως και τσισακια τουλαχιστον 6.Ειναι πολυ κουραστικο ολο αυτο και σκεφτομαι μηπως θυμαται ακομα το μπιμπερο,μηπως εκανα ανεπανορθωτη ζημια στην εδραιωση της γαλουχιας?Κι αν ναι,τι πρεπει να κανω απο'δω και στο εξης?

6Qyip2.pngKvUzp2.png

Ωχ Μαράκι μας ειπε η παιδίατρος οτι οι κολικοί ξεκινάνε το απόγευμα...ίσως ειναι αυτό :roll:

Επίσης κάπου εδω διάβασα οτι μειώνεται λιγάκι η παραγωγή γάλακτος το απόγευμα αλλα και πάλι δεν νομιζω να κλαει απο αυτό.

Και μενα εχει αρχισει κατι αδικαιολόγητες γκρίνιες και νομιζω οτι θα ειναι κολικοί!

Μα τον Τουτατή τι θα κάνω η γυναίκα;;;;;

Υοgini να σου ζησει!Πιθανον να ειναι κολικοι,μου περασε απο το μυαλο και σε αυτην την περιπτωση δεν μπορουμε να κανουμε και πολλα, απ'οτι εχω ακουσει, εκτος απο υπομονη μεχρι να περασουν :( . Αγλαια σ'ευχαριστω πολυ για την απαντηση δεν ξερεις ποσο κουραγιο παιρνω, για να το λες εσυ κατι θα ξερεις :D ,θα σας γραψω τα νεα μας την Πεμπτη και εχω πολυ αγωνια να δω ποσο παχυνε η μπεμπα :) .

6Qyip2.pngKvUzp2.png

Εγω που νόμιζα οτι δεν του φτάνει το γάλα διαπίστωσα οτι εχει πάρει μεσα σε 9 μέρες 500-600 γραμμάρια! Τώρα δεν ξέρω αν ειναι πολύ ή λιγο αλλα πολυ μου φαινεται οπότε δεν ανησυχω και τοσο.

Εγω που νόμιζα οτι δεν του φτάνει το γάλα διαπίστωσα οτι εχει πάρει μεσα σε 9 μέρες 500-600 γραμμάρια! Τώρα δεν ξέρω αν ειναι πολύ ή λιγο αλλα πολυ μου φαινεται οπότε δεν ανησυχω και τοσο.

Αααααα! 225 με 270 είναι το αναμενόμενο!

οπότε δεν ανησυχω και τοσο

δηλαδή έχεις σκοπό να συνεχίσεις να ανησυχείς;;;; :shock::roll:

Σημερα πηγαμε στην παιδιατρο,ειμαστε 40 ημερων και ζυγιζουμε 4880γρ και 58εκ. υψος,τι λες αγλαια καλα παμε? Θελω να σε ρωτησω και κατι αλλο ,τον τελευταιο καιρο το μωρο μου καθε φορα που θηλαζει ξεκιναει με ορεξη τα πρωτα 10' λεπτα και μετα με σπρωχνει και κλαιει και οταν την πλησιασω στο στηθος σπαραζει στο κλαμα και δεν το κανει γιατι εχει χορτασει, γιατι πιπιλιζει τα χερακια της αμεσως μετα πολυ λαιμαργα:( .Χθες το απογευμα μπλανταξε στο κλαμα λιγο ηθελα να καταρευσω κι εγω ,το βραδυ στις 3 λιγο πριν ξυπνησει την σηκωσα και την ταισα στον υπνο της και μεχρι τις 6 επινε μια χαρα γιατι ηταν μεταξυ υπνου ξυπνιου,αν ειναι μονο ξυπνιου αστα να πανε :( .Τι θα κανω ετσι θα συνεχισουμε τωρα?Θα τρωει κλαιγοντας καθε φορα που ειναι ξυπνια?Μηπως εκανα κατι και τσατισα το μωρο μου? :cry:

6Qyip2.pngKvUzp2.png

Κορίτσια τα καταφέραμε!!! :D:D:D

Εγώ και ο μικρούλης εδώ και μία εβδομάδα περίπου δεν έχουμε ξαναδοκιμάσει να φάμε συμπλήρωμα μιας και τρώμε αποκλειστικά από το στήθος και η αλήθεια είναι πως μας φτάνει και περισσέυει :D

Ο γιατρός του που τον είδε πριν μία εβδομάδα είπε πως παίρνει 40 γρ την ημέρα περίπου και πως να μην του ξαναδώσω συμπλήρωμα γιατί δεν το χρειάζεται καθόλου ο μικρούλης και πως τα καταφέρνουμε μια χαρά με το θηλασμό!

Χίλια ευχαριστώ στην Αγλαία και σε όλα κορίτσια που με βοήθησαν μιας και δεν είχα ιδέα για το πως θα τα κατάφερνα να θηλάσω!

Τώρα μπορώ και εγώ να πώ πως η σχέση που δημιουργήτε με το θηλασμό ανάμεσα στη μητέρα και το παιδί, είναι πραγματικά πολύτιμη!!!

Συνεχίζουμε ευτυχισμένοι πλέον και με αισιοδοξία! :D

Και πάλι ΧΙΛΙΑ ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ! Χρόνια Πολλά και Καλές Γιορτές σε ολές μας!

7uEBp2.png M3GSp2.png

Λάβετε μέρος στην συζήτηση

Μπορείτε να δημοσιεύσετε το κείμενό σας τώρα και να ολοκληρώσετε την εγγραφή σας αργότερα. Εάν έχετε ήδη όνομα/λογαριασμό χρήστη, συνδεθείτε τώρα για να δημοσιεύσετε με το όνομα χρήστη σας.
Προσοχή: Η δημοσίευσή σας θα χρειαστεί να εγκριθεί από τους διαχειριστές πριν αναρτηθεί στο φόρουμ.

Guest
Απάντηση σε αυτό το θέμα...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

Only 75 emoji are allowed.

×   Ο σύνδεσμος εμπεδώθηκε αυτόματα.   Εμφάνιση URL ως απλό σύνδεσμο

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

• Δημιουργία νέου...