Jump to content
➔ ParentsCafe.gr
  • Tell a friend

Είναι ενδιαφέρον αυτό το θέμα συζήτησης στο Parents.org.gr; Μοιράσου το με μια φίλη ή έναν φίλο!

Συνδυασμός μητρικού και ξένου γάλακτος

Recommended Posts

Καλησπερά,

Γράφω ψυθιριστά γιατί επιτέλους κοιμάται :)

Γυρίσαμε με την κόρη μας προχτές από το μαιευτήριο. Αν και η γυναίκα μου έκανε καισαρική και πονάει πολύ θηλάζει κανονικά...

ΟΜΩΣ, φαίνεται να μην της φτάνει το μητρικό γάλα έστω και μετά από 40-50 λεπτά "σωστού" (όσο μπορούμε να βλέπουμε) θηλασμού...

Δοκιμάσαμε να τν βάζουμε στην θηλή όσο θέλει και όποτε θέλει, όμως με αυτόν τον τρόπο δεν κοιμάται μετά μόλις την βάζουμε στο πλάι..Είναι ανύσηχη.

Δοκίμασαμε προχτες και της έδωσα frisolac META από τον θηλασμό και αγού η γυναίκα μου φαίνεται να έχει αδειάσει από γάλα ...Ηπιε 80μλ και ξεράθηκε στον ύπνο για 2-2,5 ώρες....

Καταλάβαμε ότι πεινάει και είπαμε να προσπαθήσουμε χτες πιο πολύ με το μητρικό γάλα χωρίς συμπλήρωμα...Ομως οι προσπάθειες γιοκ....Πίνει κανονικά 30 λεπτά από το ένα και μετά 10 από το άλλο στήθος και δείχνει ότι είναι οκ...Την κρατάμε για ρέψιμο και μετά ψιλοκοιμάται στα χέρια μας...

Οταν όμως την βάλουμε κάτω στο λίκνο δεν κρατάει η ησυχία για πολύ...Στο τέλος έδωσα πάλι 60μλ , χόρτασε και κοιμήθηκε 2 ωρίτσες..

Η παιδιάτρος (μια έχουμε δει αλλά μάλλον θα δω και άλλη) είπε ότι προτιμάει να μην δώσουμε συμπλήρωμα και να προσπαθήσουμε με πιο συχνό θηλασμό...Αλλά πόσο πιο συχνό, είμαστε ήδη κάθε 10 λεπτά..δηλαδή φαίνεται να μην χορταίνει..Και ειδικά βλέπω τα στήθη να μην είναι πρησμένα, να είναι μαλακά και να βγάζουν γάλα....

Η ερώτηση για τη γνώμη σας είναι η εξής:

Αν συνεχίσω με το σχήμα που λέει ΠΡΩΤΑ μητρικό γάλα για όση ώρα θέλει (μέχρι ας πούμε 50 λεπτά) και μετά αν δσυνεχίζει να κλαίε να δίνουμε συμπλήρωμα, θα έχω κάποιο σοβαρό θέμα;

Επίσης, το frisolac πόση ώρα μπορώ να το κρατήσω για να της δώσω αν θηλήσει και δεν το φάει όλο; καμιά ώρα;

Ηλίας

3260gr @ 20/4/2011 - female angel named...

Διαφημίσεις

Καλησπερά,

Γράφω ψυθιριστά γιατί επιτέλους κοιμάται :)

Γυρίσαμε με την κόρη μας προχτές από το μαιευτήριο. Αν και η γυναίκα μου έκανε καισαρική και πονάει πολύ θηλάζει κανονικά...

ΟΜΩΣ, φαίνεται να μην της φτάνει το μητρικό γάλα έστω και μετά από 40-50 λεπτά "σωστού" (όσο μπορούμε να βλέπουμε) θηλασμού...

Δοκιμάσαμε να τν βάζουμε στην θηλή όσο θέλει και όποτε θέλει, όμως με αυτόν τον τρόπο δεν κοιμάται μετά μόλις την βάζουμε στο πλάι..Είναι ανύσηχη.

Δοκίμασαμε προχτες και της έδωσα frisolac META από τον θηλασμό και αγού η γυναίκα μου φαίνεται να έχει αδειάσει από γάλα ...Ηπιε 80μλ και ξεράθηκε στον ύπνο για 2-2,5 ώρες....

Καταλάβαμε ότι πεινάει και είπαμε να προσπαθήσουμε χτες πιο πολύ με το μητρικό γάλα χωρίς συμπλήρωμα...Ομως οι προσπάθειες γιοκ....Πίνει κανονικά 30 λεπτά από το ένα και μετά 10 από το άλλο στήθος και δείχνει ότι είναι οκ...Την κρατάμε για ρέψιμο και μετά ψιλοκοιμάται στα χέρια μας...

Οταν όμως την βάλουμε κάτω στο λίκνο δεν κρατάει η ησυχία για πολύ...Στο τέλος έδωσα πάλι 60μλ , χόρτασε και κοιμήθηκε 2 ωρίτσες..

Η παιδιάτρος (μια έχουμε δει αλλά μάλλον θα δω και άλλη) είπε ότι προτιμάει να μην δώσουμε συμπλήρωμα και να προσπαθήσουμε με πιο συχνό θηλασμό...Αλλά πόσο πιο συχνό, είμαστε ήδη κάθε 10 λεπτά..δηλαδή φαίνεται να μην χορταίνει..Και ειδικά βλέπω τα στήθη να μην είναι πρησμένα, να είναι μαλακά και να βγάζουν γάλα....

Η ερώτηση για τη γνώμη σας είναι η εξής:

Αν συνεχίσω με το σχήμα που λέει ΠΡΩΤΑ μητρικό γάλα για όση ώρα θέλει (μέχρι ας πούμε 50 λεπτά) και μετά αν δσυνεχίζει να κλαίε να δίνουμε συμπλήρωμα, θα έχω κάποιο σοβαρό θέμα;

Earthdog, να σας ζήσει η μικρή. Σου γράφω ως συμπάσχουσα. Αφού γυρίσαμε από το μαιευτήριο και για 3 μέρες κοιμόμουνα μόνο 1-2 ώρες τη μέρα γιατί ο μικρός μου θήλαζε συνέχεια. Παρόλο που αποκοιμιόταν μετά από μία ώρα θηλασμού με το που έμπαινε στο πορτ μπεμπέ ξυπνούσε και έκλαιγε σπαρακτικά,με αποτέλεσμα ξαναβρισκόταν στο στήθος. Περιττό να σου πώ οτι και εγώ ψυχολογικά λόγω της αυπνίας είχα φτάσει στα όρια μου. Η μητέρα μου και ο άντρας μου έλεγαν οτι δεν χόρταινε και ένα βράδυ ο άντρας μου αγόρασε ξένο γάλα για να ταίσουν το παιδί το βράδυ και εγώ να κοιμηθώ ώστε να ηρεμήσω. Όντως ο μικρός το ήπιε και κοιμήθηκε 3 ώρες σχεδόν κάτι που δεν είχε ξαναγίνει ώς τότε. Όμως εγώ δεν ήθελα το παιδί να μάθει στο ξένο και έτσι αγόρασα θήλαστρο και έβγαζα γάλα και του το έδιναν τη νύχτα. Η δεύτερη παιδίατρος που είδαμε ήταν απόλυτη οτι αν ήθελα να κρατήσω το θηλασμό, θα πρέπει να δίνω γάλα όποτε ζητάει το παιδί είτε με το θήλαστρο είτε θηλάζοντας γιατί όσο θηλάζεις τόσο αυξάνεται το γάλα. Μας είπε επίσης οτι είναι πολύ πιθανό να μην του αρέσει η "κλεισούρα" του πορτ μπεμπε.Αυτή μάλιστα μας είπε οτι το γάλα μου του έφτανε αφού το βάρος του είχε αυξηθεί αρκετά. Παρήγγειλα λοιπόν και την κούνια του στην όποια κοιμήθηκε αμέσως (κάτι που δνε είχε γίνει μέχρι τότε με το πορτ μπεμπε) γιατί μας έβλεπε δίπλα του. Αυτή η διαδικασία με το θήλαστρο κράτησε μέχρι που σαράντησα σχεδον. Μετά το σαράντισμα, όλα έγιναν πιο ωραία και ο θηλασμός επίσης. Ο μπέμπης ακόμα τρώει ανά 2ωρο σχεδόν και τη νύχτα ανά 3ωρο αλλά το έχω συνηθίσει πια και δεν είναι τόσο κουραστικό.

Να έχετε υπομονή όσο μπορείτε γιατί είναι όντως πολυ κουραστικός ο θηλασμός στην αρχή.Αν έχετε βοήθεια και για τα πρακτικά του σπιτιού κτλ είναι ακόμα καλύτερα. Εγώ για 40 μέρες κυριολεκτικά ασχολιόμουνα μόνο με το θηλασμό και ο άντρας μου και η μητέρα μου έκαναν όλα τα υπόλοιπα και προσπαθούσαν να με τονώσουν και ψυχολογικά. Αν δεν είχα βοήθεια και από τη μητέρα μου, σίγουρα θα είχα δώσει ξένο γάλα και θα είχα εγκαταλείψει τον αποκλειστικό θηλασμό.

RNcFp3.png

DBP9p2.png

Ευχαριστώ για την απάντηση.

Ετσι είμαστε και εμείς και σήμερα κιόλας άλλαξα το πορτ μπεμπέ με κάτι ανοικτό από το μέρος του κρεβατιού (που έρχεται πρόσωπο) με την ελπίδα να είναι πιο εύκολο για τη γυναίκα μου που πονάει από την καισαρική...

Οσον αφορά το θήλαστρο και εμένα αυτή ήταν η πρώτη επιλογή..Δηλαδή θηλασμός για καμιά ώρα κια προσπάθεια για ηρεμία/ύπνο και αν αποτύχει αυτό να έχω καβάτζα μητρικό γάλα για να δώσω με το μπιμπερό..

Ομως είμαστε δύστακτικοί για τα θήλαστρα γιατί ακούμε διάφορα, όπως ότι προκαλεί μέχρι και μαστίτιδα κλπ...

Αν κατάλαβα καλά διαφωνείς με την μίξη, μητρικού και ξένου γιατί θα σταματήσει ο θηλασμός..αν όμως το στήθος φαίνεται να χαλαρώνει μετά από κάθε θηλασμό γιατί αυτό να γίνει;

Ηλίας

Να έχετε υπομονή όσο μπορείτε γιατί είναι όντως πολυ κουραστικός ο θηλασμός στην αρχή.Αν έχετε βοήθεια και για τα πρακτικά του σπιτιού κτλ είναι ακόμα καλύτερα. Εγώ για 40 μέρες κυριολεκτικά ασχολιόμουνα μόνο με το θηλασμό και ο άντρας μου και η μητέρα μου έκαναν όλα τα υπόλοιπα και προσπαθούσαν να με τονώσουν και ψυχολογικά. Αν δεν είχα βοήθεια και από τη μητέρα μου, σίγουρα θα είχα δώσει ξένο γάλα και θα είχα εγκαταλείψει τον αποκλειστικό θηλασμό.

να σας ζησει το μπεμπακι σας...οντως ο πρωτος καιρος εχει ζορι...το μωρο δεν θελει ομως να ειναι στο στηθος μονο γιατι πειναει,θελει αγκαλια παρηγορια τη μυρωδια της μανας, να ακουει τους γνωριμους χτυπους της καρδιας που τοσο καιρο το γαληνευαν...

επισης ενα νεογεννητο μωρακι θηλαζει συνεχεια γιατι θελει να δωσει ερεθισμα στο στηθος της μανας για να εδραιωσει τη γαλουχια..

θηλαζουμε συνεχεια το μωρο οποτε και οσο θελει,αυτο ειναι το μυστικο,μπορει ακομη και 23 ωρες το 24...δυσκολο μεν στην αρχη αλλα μετα ολα στρωνουν( στο υποσχομαι :wink: )

το ξενο γαλα κανει τα μωρακια να κοιμουνται πολυ,οποτε δεν δινεται το ερεθισμα στο στηθος ,αρα δεν θα υπαρξει παραγωγη γαλακτος..μαθαινουν και στην ευκολη ροη στο μπιμπερο οποτε αστα βραστα μετα...

δες και εδω http://ariadni144.wordpress.com/odigies_thilasmou_gia_tis_protes_40meres/ κ οτι χρειαστεις πες μας!!!

καλη δυναμη

1kOup2.pngTxJmp3.png

.αν όμως το στήθος φαίνεται να χαλαρώνει μετά από κάθε θηλασμό γιατί αυτό να γίνει;

Το στήθος έχει και κάποια αποθηκευτική ικανότητα, χωρίς όμως η λειτουργία του θηλασμού να βασίζεται σ' αυτήν. Ειδικά στην αρχή (εσύ δεν έχεις σαραντήσει καν) το στήθος παράγει γάλα "ανεξέλεκτα" και δεν έχει ρυθμίσει ακόμα την παραγωγή με βάση τη ζήτηση (του μωρού). Άρα παράγει σχεδόν συνέχεια γάλα, είτε είναι το μωρό στο στήθος είτε όχι - αν το μωρό δεν θηλάζει, το γάλα γεμίζει τις όποιες "αποθήκες" του στήθους και μετά πρήζεται και στάζει (στη χειρότερη περίπτωση, πετρώνει). Καθώς το μωρό θηλάζει το "αποθηκευμένο γάλα" αδειάζει, παράγεται κι άλλο καθώς το μωρό θηλάζει και το στήθος αρχίζει να μαλακώνει.

Όσο περνά ο καιρός, το στήθος μαθαίνει να παράγει γάλα όταν μπαίνει το μωρό στο στήθος (ή όταν αντλούμε), οπότε σχεδόν δεν αποθηκεύει καθόλου γάλα. Τότε το στήθος είναι πλέον μαλακό (καμμία σχέση δηλαδή με τον πρώτο καιρό) αλλά πάλι μπορεί να παράγει όσο γάλα χρειάζεται (συνήθως, πολύ περισσότερο από την αρχή!).

evamd χρησιμοποιησα τα λεγομενα σου γιατι δεν προλαβαινα να γραψω μου επιτρεπεις ε?? :wink:

1kOup2.pngTxJmp3.png

Διαφημίσεις

Μας σώνεται παιδιά..

Λοιπόν, μόλις παρείγγειλα μια ζυγαριά και ένα θήλαστρο.

Το θήλαστρο το πηρα για δοκιμή.

Με αυτά που βλέπω αυτό που λέμε να κάνουμε είναι να έχουμε μητρικό γάλα στο ψυγείο και να το δίνουμε ΜΕΤΑ τον θηλασμό σαν συμπλήρωμα.

Η ερώτηση είναι αν με το θήλαστρο προκαλώ κάτι αρνητικό στην γυναίκα μου; Υπάρχει κάποιος κίνδυνος.

Λέγοντας μου ειδικά ότι τον πρώτο καιρό παράγει ανεξέλεγκτα γάλα αυτό σημαίνει ότι και να το βγάζω αυτό θα παράγει για τον επόμενο θηλασμό. Αρα το μόνο θέμα που έχω είναι η συνήθεια στον εύκολο θηλασμού από το μπιμπερό;

Μακάρι να το λύσω έτσι το θέμα και να πάμε σε αποκλειστικό θηλασμό με μητρικό γάλα για την "νταβέλη" (που όλο φωνάζει).

Υ.Γ. Επίσης η γυναίκα μου κάθε μέρα τέτοια ώρα "φλερτάρει" με ένα 37.7 πυρετό. Στο μαιευτήριο έκανα μέχρι 38.1 και παίρνει και αντιβίωση τώρα για 3 ημέρες ακόμα. Ο πυρετός με υπερηχογράφημα ΔΕΝ προέρχεται από την καισαρική και ο γιατρός το βλέπει να έρχεται από το στήθος. Με το θήλαστρο μπορεί να ανακουφιστεί από αυτό;

Ηλίας

ηλια νομιζω οτι το θηλαστρο τις πρωτες 40 ημερες περισσοτερο κακο θα κανει παρα καλο...μπορει να ερεθισει παραπανω τις θηλες,να πας να κανεις αντληση και να απογοητευτεις απο τη ποσοτητα του γαλακτος(να βγαλει πχ 15μλ ενω δεν συ,βαινει κατι τετοιο το θηλαστρο δεν αποτελει ενδυκτικο της ποσοτητας που παραγει μια μητερα και να σε οδηγησει σε αντι8ετα αποτελεσματα-να νομιζεις οτι δεν εχεις γαλα)

το καλυτερο "ρουφηστηρι" αυτη τη στιγμη για εσας ειναι το ιδιο το μωρο..συνεχεια στο στηθος πρωι μεσημερι βραδυ

αν παλι θες να αγορασεις θηλαστρο καλυτερα να παρεις ενα καλο(medela) και οχι καποια μπαχατελα καβουρδιστιρι τυπου κικο και νουκ...ειδικα για τις πρωτες μερες συνηθως νοικιαζουν νοσοκομειακα θηλαστρα αλλα αυτα ειναι για γυναικες που δε μπορουν να θηλασουν...(εντιτ ειτε γιατι εχουν προωρα μωρα η για καποιους αλλους λογους)

μωρε το μωρο στο στηθος συνεχεια,ειπαμε αυτο ειναι το μυστικο:wink:

αντε ολα καλα θα πανε μην μου αγχωνεστε..και πλυ υποστηριξη στη λεχωνα μανουλα ε? το εχει αναγκη

1kOup2.pngTxJmp3.png

Thanks και πάλι....

Γάλα έχουμε και το βλέπουμε και τρέχει , οπότε με το θήλαστρο και να μη βγάλει πολύ δεν θα ανυσηχήσουμε...Νοίκιασα ένα για ένα μήνα για να το δω , θα μου το φέρουν το βράδυ μαζί με ζυγαριά...

Είμαστε και εμείς της ιδέας όποτε θέλει σ΄τηθος θα έχει στήθος, αλλά το θήλαστρο το θέλω για τισ περιπτώσεις που θα είναι η Μαρία στοα όρια της κατάρευσης και θα θέλει το λίγο παραπάνω για να κοιμηθεί η μικρή..Ξέρω ότι δεν είναι η καλύτερη λύση αλλά την προτιμώ από το να της δίνω frisolac...

Ηλίας

Καλησπέρα.

Να σας ζήσει το μωράκι! Όπως σας απάντησαν ήδη τον πρώτο καιρό (και μιλάμε ακόμη και για 2 ή τρεις μήνες, εξαρτάται) το μωρό θηλάζει συνέχεια για να δώσει το ερέθισμα για παραγωγή γάλακτος μέχρι να εδραιωθεί η γαλουχία. Παρεμβάσεις όπως ξένο γάλα κτλ μπορεί να μειώσουν την παραγωγή καθώς το μωρό δε ζητάει να θηλάσει.

Θήλαστρο πριν την εδραίωση της γαλουχίας χρησιμοποιείται αν για κάποιο λόγο το μωρό δε θηλάζει ικανοποιητικά ή υπάρχει μειωμένη παραγωγή που το μωρό δεν μπορεί να αυξήσει και πάντα πρέπει να είναι νοσοκομειακό αλλιώς μπορεί πάλι να μειώσει την παραγωγή καθώς το ερέθισμα δεν είναι ικανοποιητικό.

Αν το μωρό χορταίνει δεν αξιολογείται από το πόσο συχνά ζητάει το στήθος αλλά από το πόσες πάνες λερώνει το 24ωρο με τσίσα και κακά και το βάρος που παίρνει. . . αλλά για περισσότερες και αξιόπιστες πληροφορίες βάλτε το θέμα σας στο τόπικ του θηλσμού απαντώντας στις ερωτήσεις αυτές http://parents.org.gr/forum/showthread.php?t=40795 ώστε να το δει η Αγλαία που είναι σύμβουλος θηλασμού ή καποια από τις μαμάδες που θηλάζουν πολύ καιρό και να σας βοηθήσουν.

Χαρακτηριστικά αναφέρω ότι κάποια μαμά είχε αναρτήσει ένα άρθρο για το θηλασμό και το ξένο γάλα το οποίο έλεγε πως το αγελαδινό είναι πιο δύσπεπτο ώστε τα μοσχαράκια να κοιμούνται για να μπορεί η αγελάδα ενδιαμέσως από τους θηλασμούς να βόσκει. Αντιθετα το ανθρώπινο είναι εύπεπτο ώστε το μωρό να ζητάει συχνά την αγκαλιά της μαμάς του γιατί αυτό έχει ανάγκη!

Επίσης πέρασα τρεις μήνες με το μωρό να κρέμεται πάνω μου ... αλλά κάποτε θα φύγουν από την αγκαλιά μας για νέες περιπέτειες (είτε είναι το περπάτημα, είτε το σχολείο και πάει λέγοντας) και ο χρόνος που τα έχουμε κρατήσει επάνω μας θα μας φαίνεται απειροελάχιστος!

καλή συνέχεια

Διαφημίσεις

Ηλία,

Είναι τόσο θετικό που προσπαθείς να βοηθήσεις τη γυναίκα σου με το θηλασμό. Αλλά στο θηλασμό δεν υπάρχουν δραστικές λύσεις. Το ζητούμενο δεν είναι να κοιμάται το μωρό αλλά να τρέφεται επαρκώς. Αυτό θα κοιμηθεί μετά όσο θέλει. Το μόνο θέμα είναι πόσο αντέχει η γυναίκα σου τους μαραθώνιους θηλασμούς. Είστε στη δυσκολότερη φάση που το μωρό προσπαθεί να κατεβάσει το γάλα.

Το νοσοκομειακό θήλαστρο δεν προκαλεί πρόβλημα (το χρησιμοποιούσα 11 φορές την ημέρα επί 15 μέρες γιατί ο δικός μου δεν θήλαζε καθόλου στην αρχή) αλλά θέλει να βρεις την κατάλληλη ώρα για να το χρησιμοποιήσεις. Μπορεί να αντλεί μετά το θηλασμό και όσο βγάλει (και 5 μλ), μην απογοητεύεστε. Δεν αναμιγνύουμε ζεστό και κρύο γάλα. Κρυώνουμε και το φρεσκοβγαλμένο στο ψυγείο και μετά τα αναμειγνύουμε. Μπορεί και μία ώρα πριν το θηλασμό, δύσκολο να προβλεφθεί στη φάση που είστε, ώστε το μωρό να βρει γάλα όταν πάει να θηλάσει. Πιο εύκολο να εναλλάσει το μωρό στα στήθη όταν δεν ησυχάζει ώστε να δίνεται ερέθισμα για μεγαλύτερη παραγωγή. Πήρες το νοσοκομειακό θήλαστρο με την διπλή άντληση;

Μην αγχώνεστε για τον ύπνο και την ανησυχία του μωρού. Το βασικότερο να παίρνει το βάρος που πρέπει. Μπες στην ενότητα του θηλασμού στο Αποκλειστικός θηλασμός:0-6 μηνών και απάντησε εκεί τις ερωτήσεις για περισσότερη και ειδικότερη ανταπόκριση. Αν δεις και δεν αντέχει η γυναίκα σου δώσε και ένα μπουκάλι ξένο και άφησέ την να κοιμηθεί και αυτή κανά 2-3 ώρες. Αλλά όχι κάθε μέρα. Κάθε εβδομάδα που περνάει θα είστε πολύ καλύτερα. Στο σαραντισμό είχα πάει σε γάμο σε υπαίθριο χώρο και το μωρό εκεί, θήλαζε και κοιμόταν.

Πολύ μας ανέβασες την ψυχολογία τώρα..Ευχαριστώ..

Το θήλαστρο θα δω τι είναι και θα γράψω εδω, το βράδυ που θα μου το φέρουν...

Οι οδηγίες είναι κατατοπιστικές και θα το δοκιμάσουμε..Μέχρι αύριο που θα έχουμε πιστέυω δημιουργήσει ένα ικανοποιητικό στοκ από μητρικό γάλα , θα κρατήθούμε γερά και ελπίζω να είμαστε οκ....

Ηλίας

Μέχρι αύριο που θα έχουμε πιστέυω δημιουργήσει ένα ικανοποιητικό στοκ από μητρικό γάλα , θα κρατήθούμε γερά και ελπίζω να είμαστε οκ....

Νομίζω το αντλημένο αντέχει 24 ώρες στο ψυγείο, ρώτα τα κορίτσια. Αν δεν έχει σκοπό να το δώσει εντός 24 ωρών πηγαίνει κατάψυξη. Κράτα και μία πισινή για το πόσο θα αντλήσει. Το στοκ μπορεί να μην ξεπερνά τα 60 μλ ημερησίως με αρκετές αντλήσεις και να καταλήξει ότι δεν αξίζει τον κόπο. Μέτρα πάνες με κακά και τσίσα και απάντησε στις ερωτήσεις να δούμε πως τα πάτε.

Ηλία μου, να σας ζήσει το μωράκι!

Είναι πολύ σωστά όσα σου γράψανε οι κοπέλες παραπάνω!

Το θήλαστρο και ειδικά το νοσοκομειακό σίγουρα δεν θα δημιουργήσει πρόβλημα στη μαμά, όμως αν δεν χρειάζεται για λόγους που οφείλονται στο μωρό (μωρό που δεν θηλάζει καλά και δεν διεγείρει σωστά την παραγωγή του γάλακτος στη μητέρα), καλύτερα είναι να μη χρησιμοποιείται πριν την εδραίωση της γαλουχίας. Κι αυτό γιατί το πρώτο διάστημα είναι το διάστημα κατά το οποίο γίνεται η εδραίωση του θηλασμού και σ' αυτό ενεργό ρόλο παίζει το ίδιο το μωρό και το ζευγάρι μωρού-μαμάς. Το μωρό με τη συχνότητα που απαιτεί να θηλάσει και με τις θηλαστικές κινήσεις "δίνει εντολή" στον οργανισμό της μαμάς να παράγει το γάλα που χρειάζεται.

Αν αντικαταστήσεις το μωρό με το θήλαστρο, ναι μεν διατηρείς το ερέθισμα (το νοσοκομειακό θήλαστρο δίνει αρκετά καλό ερέθισμα αν και πάλι όχι τόσο καλό όσο ένα μωρό που θηλάζει ικανοποιητικά), αλλά μπλέκεις το μωρό σου με το μπουκάλι, κάτι που μπορεί να το οδηγήσει σε σύγχυση θηλών και στο να τεμπελιάζει στο στήθος, οπότε αρχίζει να μη θηλάζει καλά και μπαίνετε σε έναν φαύλο κύκλο όπου το μωρό εξαρτάται όλο και περισσότερο από το μπουκάλι. Αυτό δεν είναι απόλυτο ότι θα γίνει, αλλά είναι πολύ πιθανό και εξαρτάται από πολλούς παράγοντες.

Άποψή μου είναι να λειτουργήσετε σαν να μην υπάρχουν θήλαστρα και ξένα γάλατα, εντελώς φυσικά και να προσπαθήσετε να υιοθετήσετε συνήθειες στο μεγάλωμα του μωρού που θα βοηθούν τη μαμά να ξεκουράζεται και να ανταποκρίνεται ταυτόχρονα στις ανάγκες του μωρού (θα εξηγήσω παρακάτω).

Σίγουρα σε στιγμές έντονης κούρασης και ψυχολογικής πίεσης ένα μπουκάλι που θα δώσει ένας τρίτος ώστε η μαμά να κοιμηθεί βοηθάει, αλλά αυτό δεν πρέπει να γίνει ρουτίνα.

Πώς λοιπόν θα μπορέσετε να καταφέρετε τον αποκλειστικό θηλασμό χωρίς να καταρρεύσει η μαμά;

(Συνεχίζω στο επόμενο ποστ)

HXuSp2.pngaS46p2.png

Αυτό που θα σώσει πραγματικά τη νέα μαμά είναι ο ξαπλωτός θηλασμός! Έτσι θα μπορεί να ξεκουράζεται, ακόμα και να κοιμάται και το μωρό να θηλάζει! Ιδιαίτερα τη νύχτα είναι σωτήριος! Είναι πραγματικά πολύ δύσκολο να σηκώνεται μία νέα μαμά που δεν το έχει συνηθίσει κάθε 1 ή 2 ώρες για να θηλάσει, να κάθεται καθιστή στο κρεβάτι για 1 ή 2 ή περισσότερες ώρες, να κοιμάται το μωρό στην αγκαλιά της και μόλις το ακουμπάει στην κούνια αυτό να ξυπνά και να ζητάει κι άλλο γάλα! Αν η μαμά και το μωρό θηλάζουν ξαπλωτοί, η μαμά καταφέρνει να έχει πολύ περισσότερο ύπνο, να είναι πιο ευδιάθετη και να ανταποκρίνεται καλύτερα στις απαιτήσεις του μωρού της, τόσο για τροφή, όσο και τις συναισθηματικές, για αγκαλιά και επαφή.

Οι αντιρρήσεις συνήθως εδώ είναι ότι το μωρό θα συνηθίσει να κοιμάται μαζί με τη μαμά-γονείς. Ναι, θα συνηθίσει, αλλά όταν θα ξεπεραστεί η ανάγκη του για τροφή και επαφή τη νύχτα, δεν θα χρειάζεται και τον ύπνο με τους γονείς. Οπότε είναι θέμα κουλτούρας και απόφασης του κάθε ζευγαριού να διαλέξει, ζυγίζοντας τα υπερ και τα κατά και να υιοθετήσει ή όχι αυτό το μοντέλο.

Παραθέτω οδηγίες της Αγλαΐας για ξαπλωτό θηλασμό http://parents.org.gr/forum/showpost.php?p=1398315&postcount=34

ίσως είναι δύσκολο να το πετύχει από την αρχή, αλλά αξίζει να δοκιμάσει πολλές φορές μέχρι να το καταφέρει, αν ανησυχείτε για τη νύχτα, μπορεί να το δοκιμάσει το μεσημέρι πχ, ώστε να εξασφαλίσει κάποια ώρα μεσημεριανού ύπνου και μετά να δει αν θα το επεκτείνει και το βράδυ.

Προσοχή, να ακολουθείτε τις οδηγίες για ασφαλές co-sleeping, υπάρχει θέμα στην ενότητα του θηλασμού, αλλά μπορείς να βρεις πολλά πράγματα και στο ίντερνετ σχετικά.

Άλλοι τρόποι που μπορούν να βοηθήσουν ώστε οι πρώτες μέρες με το μωρό να γίνουν πιο εύκολες είναι η χρήση ενός μαλακού μάρσιπου αγκαλιάς -πάλι υπάρχει αντίστοιχο θέμα στα νεογνά νομίζω (babywearing). Έτσι θα μπορεί να έχει η μαμά το μωρό επάνω της έχοντας τα χέρια ελεύθερα, αν δε καταφέρει και να θηλάσει χρησιμοποιώντας το μάρσιπο ακόμα καλύτερα!

Τέλος, βοηθάνε απίστευτα οι βόλτες. Το καλό με τον θηλασμό είναι ότι ανά πάσα στιγμή μπορείς να πάρεις το μωρό σου, μερικές πάνες και να πας όπου θέλεις. Αρκεί να μη διστάζει η μαμά να θηλάσει εκτός σπιτιού. Βγαίνοντας θα δει τον κόσμο με άλλα μάτια! Η ώρα περνάει πολύ πιο ευχάριστα αν θηλάζεις ενώ έχεις βγει βόλτα ή συναντάς φίλους παρά αν είσαι κλεισμένη στο σπίτι και εγκλωβισμένη στον καναπέ. Προσοχή στους κλειστούς χώρους για τις ιώσεις, όμως και όσο θα φτιάχνει ο καιρός, μια βόλτα σε ανοιχτό χώρο είναι ό,τι πρέπει!

Παρακολουθείτε το βάρος του μωρού σε εβδομαδιαία βάση, τις βρεγμένες και λερωμένες πάνες όπως λέει εδώ http://parents.org.gr/forum/showpost.php?p=1341770&postcount=43 ώστε να είστε σίγουροι ότι το μωρό τρέφεται ικανοποιητικά και απολαύστε το! Όταν περάσει ο πρώτος δύσκολος καιρός, ο θηλασμός γίνεται εύκολος και απολαυστικός.

Αν ανοίξεις θέμα στην ενότητα του θηλασμού, βάλε το λινκ κι εδώ για να μπορέσουμε να σε βρούμε!

HXuSp2.pngaS46p2.png

Διαφημίσεις

Λάβετε μέρος στην συζήτηση

Μπορείτε να δημοσιεύσετε το κείμενό σας τώρα και να ολοκληρώσετε την εγγραφή σας αργότερα. Εάν έχετε ήδη όνομα/λογαριασμό χρήστη, συνδεθείτε τώρα για να δημοσιεύσετε με το όνομα χρήστη σας.
Προσοχή: Η δημοσίευσή σας θα χρειαστεί να εγκριθεί από τους διαχειριστές πριν αναρτηθεί στο φόρουμ.

Guest
Απάντηση σε αυτό το θέμα...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

Only 75 emoji are allowed.

×   Ο σύνδεσμος εμπεδώθηκε αυτόματα.   Εμφάνιση URL ως απλό σύνδεσμο

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

• Δημιουργία νέου...