Jump to content
➔ ParentsCafe.gr
  • Tell a friend

Love Parents.org.gr? Tell a friend!

Δουλειά,Θηλασμός & Α Γ Χ Ο Σ

Recommended Posts

Γεια χαρά σε όλες σας! Ξεκινάω απαντώντας στο ερωτηματολόγιο και συνεχίζω με τις απορίες μου! Θα ήθελα την βοήθεια σας γιατί όλες σας όσες θηλάζετε και εργάζεστε ξέρετε τί άγχος μπορεί να προκύψει από αυτό το συνδυασμό!

Α. Την εβδομάδα κύησης κατά την οποία γεννήθηκε το βρέφος: 39w6d

Β. Το φύλο του βρέφους: Κοριτσάκι

Γ. Τον τρόπο τοκετού: ΚΤ (επείγουσα λόγω μη προόδου του τοκετού)

Δ. Το είδος της αναισθησίας αν χρησιμοποιήθηκε αναισθησία: Επισκληρίδειος

Ε. Αν το μωρό εμφάνισε νεογνικό ίκτερο και αν ναι ποια ήταν η μέγιστη τιμή και ποια η ελάχιστη: Κατά την έξοδο είχε 6mg

1. Όλες οι ζυγίσεις του μωρού με τις ημερομηνίες:

Γεννήθηκε 1.12.2010: 3590

5.12.2010: 3300

9.12.2010: 3540

11.1.2011: 4570

2.2.2011: 5150

9.3.2011: 5550

2. Πόσα γεύματα κάνει το μωρό το 24ωρο: 7-8

3. Σε πόσα από αυτά θηλάζει: Όλα

4. Αν παίρνει συμπλήρωμα, πόσο συμπλήρωμα παίρνει περίπου σε κάθε γεύμα

5. Αν παίρνει συμπλήρωμα, πόσο παίρνει συνολικά το 24ωρο (το υπολογίζετε μετρώντας με ακρίβεια την ποσότητα για ένα 24ωρο)

6. Αν χρησιμοποιείτε θήλαστρο σας παρακαλώ πολύ να γράφετε με ακρίβεια τον τύπο του θήλαστρου και την εταιρεία:

Στην αρχή χρησιμοποιούσα το minielectric της medela και μάζεψα περίπου 15 σακουλάκια των 150 ml. Εδώ κ λίγες μέρες επειδή πρόκειται να ξεκινήσω δουλειά νοίκιασα το symphony της medela, ενώ έχω σκοπό να αγοράσω το swing για αντλήσεις στο γραφείο.

7. Αν κάνετε συστηματικές αντλήσεις:

7α. πόσες αντλήσεις κάνετε το 24ωρο :1 άντληση

7β. ποιες ώρες αντλείτεκαι : γύρω στις 9 το πρωί

7γ. πόσο διαρκεί η κάθε άντληση: περίπου 20 λεπτά

8. Πόσες πάνες βρέχει το μωρό το 24ωρο (όχι πόσες γεμίζει, πόσες φορές ουρεί). Αν το μωρό είναι μικρό η ποσότητα των ούρων είναι πολύ μικρή και οι πάνες πολύ απορροφητικές. Αν δεν μπορείτε να καταλάβετε πότε ουρεί, μπορείτε να βάλετε μέσα στην πάνα ένα κομματάκι χαρτί κουζίνας. Αν αυτό βραχεί σημείνει ότι το παιδί έχει ουρήσει. :7-8

9. Πόσες κενώσεις κάνει το 24ωρο: 3-4

10. Συμπληρώστε οποιαδήποτε συμπεριφορά του παιδιού σας νομίζετε ότι θα ήταν χρήσιμη

Πολλές φορές την βάζω να θηλάσει και πιάνει κ αφήνει τη θηλή. Πάντα αυτό μου δημιουργεί την εντυπωση ότι δεν έχω αρκετό γάλα.

Σε δέκα μέρες περίπου επιστρέφω στην δουλειά και όπως καταλαβαίνετε το άγχος και η μελαγχολία έχουν χτυπήσει κόκκινο…

Η κόρη μου είναι 3,5 μηνών και θηλάζει αποκλειστικά. Παρʼ όλο που το πρώτο δίμηνο σκέφτηκα πολλές φορές να τα παρατήσω, τελικά έκανα υπομονή και τώρα καταλαβαίνω πόσο καλά έκανα. Τώρα ο μεγαλύτερος φόβος μου είναι μην χάσω τον θηλασμό. Θέλω τουλάχιστον να φτάσουμε το 6μηνο…

Στις 28 επιστρέφω στην δουλειά και δεν έχω ιδέα πως θα τα βγάλουμε πέρα.

Για να μην μακρυγορώ να οι απορίες μου:

• Όταν κάνω άντληση, στο μπουκαλάκι που χρησιμοποιώ υπάρχουν υδρατμοί από τον αποστειρωτή. Δεν το σκουπίζω και το χρησιμοποιώ κατευθείαν. Πειράζει;;; Χθες που πήγα να ξεπαγώσω λίγο γάλα για να δοκιμάσουμε να της το δώσουμε με μπιμπερό παρατήρησα κάτι πιο λευκές κηλίδες (κυκλάκια) στην επιφάνεια; Τι είναι αυτό; Δεν έχω κάνει κάτι καλά;
  • Έχω κατάψυξη με ξεχωριστή πόρτα. Η θερμοκρασία είναι στους –20. Αλλά γενικά δεν έχει και τον φοβερό χώρο! Κάπου διάβασα ότι πρέπει να είναι το γάλα απομακρυσμένο από την πόρτα. Αυτό μου φαίνεται ότι στο δικό μου ψυγείο, λόγω περιορισμένου χώρου δεν είναι δυνατόν. Είναι πολύ κακό για το γάλα;
  • Συνολικά θα λείπω από το σπίτι 7 ώρες. Η μικρή συνήθως κάνει 3 γεύματα αυτές τις ώρες. Πόσο γάλα πρέπει να της δίνουν δεδομένου ότι θηλάζοντας δεν ξέρω πόσο γάλα πίνει τη φορά;
  • Πότε πρέπει να αντλώ; Πρωί πριν φύγω, μία στη δουλειά και μία το απόγευμα- βραδάκι;;; Επίσης, διάβασα ότι πρέπει να αντλώ αφού την θηλάσω. Πειράζει το πρωί να το κάνω αντίθετα;
  • Θα ήθελα με το ξεκίνημα της δουλειάς να πάρω κάποιο συμπλήρωμα για να μην πέσει η παραγωγή μου. Τι να προτιμήσω: μαγιά μπύρας ή fenugreek; Ισχύει ότι η μαγιά αλλοιώνει την γεύση του γάλατος;
  • Το αποψυγμένο γάλα πόσο καιρό μένει στη συντήρηση;
  • Έχω παρατηρήσει τον τελευταίο καιρό ότι το στήθος μου το πρωί που ξυπνάω δεν είναι όπως ήταν. Συνήθως πρηζόταν τόσο πολύ που πέτρωνε μέχρι και η θηλή. Τώρα απλά είναι πρησμένο αλλά σχετικά μαλακό. Αυτό σημαίνει ότι έχει μειωθεί το γάλα μου; Να σημειωθεί ότι η μικρή μου χτυπάει 8-9 ώρες ύπνου σερί το βραδύ και επειδή είμαι και εγώ υπναρού δεν την ξυπνάω ενδιάμεσα, απλά το απολαμβάνω! Μήπως τελικά αυτό είναι εις βάρος του θηλασμού;;;;
  • Πρέπει να παίρνω σίδηρο όσο θηλάζω. Πήρα την πρωτοβουλία και έκοψα το σίδηρο επειδή παρατήρησα ότι έκανε δυσκοιλιότητα στην μικρή. Μήπως δεν κάνω καλά;

Αυτά τα ολίγα από μένα…θα με διευκολύνατε πολύ αν μου δίνατε τα φώτα σας (χωρίς υποτίμηση σε ΚΑΜΙΑ, πολύ θα ήθελα να διαβάσω και την γνώμη της Αγλαϊας)!!!!!!!!!!

Σας ευχαριστώ πολύ εκ των προτέρων!!!!!!!!

Και καλά κουράγια σε όλες τις εργαζόμενες μανούλες!!!!!!

Edited by Georgia0112
Ξέχασα να γράψω κάτι

Διαφημίσεις

Γεια χαρά σε όλες σας! Ξεκινάω απαντώντας στο ερωτηματολόγιο και συνεχίζω με τις απορίες μου! Θα ήθελα την βοήθεια σας γιατί όλες σας όσες θηλάζετε και εργάζεστε ξέρετε τί άγχος μπορεί να προκύψει από αυτό το συνδυασμό!

Α. Την εβδομάδα κύησης κατά την οποία γεννήθηκε το βρέφος: 39w6d

Β. Το φύλο του βρέφους: Κοριτσάκι

Γ. Τον τρόπο τοκετού: ΚΤ (επείγουσα λόγω μη προόδου του τοκετού)

Δ. Το είδος της αναισθησίας αν χρησιμοποιήθηκε αναισθησία: Επισκληρίδειος

Ε. Αν το μωρό εμφάνισε νεογνικό ίκτερο και αν ναι ποια ήταν η μέγιστη τιμή και ποια η ελάχιστη: Κατά την έξοδο είχε 6mg

1. Όλες οι ζυγίσεις του μωρού με τις ημερομηνίες:

Γεννήθηκε 1.12.2010: 3590

5.12.2010: 3300

9.12.2010: 3540

11.1.2011: 4570

2.2.2011: 5150

9.3.2011: 5550

2. Πόσα γεύματα κάνει το μωρό το 24ωρο: 7-8

3. Σε πόσα από αυτά θηλάζει: Όλα

4. Αν παίρνει συμπλήρωμα, πόσο συμπλήρωμα παίρνει περίπου σε κάθε γεύμα

5. Αν παίρνει συμπλήρωμα, πόσο παίρνει συνολικά το 24ωρο (το υπολογίζετε μετρώντας με ακρίβεια την ποσότητα για ένα 24ωρο)

6. Αν χρησιμοποιείτε θήλαστρο σας παρακαλώ πολύ να γράφετε με ακρίβεια τον τύπο του θήλαστρου και την εταιρεία:

Στην αρχή χρησιμοποιούσα το minielectric της medela και μάζεψα περίπου 15 σακουλάκια των 150 ml. Εδώ κ λίγες μέρες επειδή πρόκειται να ξεκινήσω δουλειά νοίκιασα το symphony της medela, ενώ έχω σκοπό να αγοράσω το swing για αντλήσεις στο γραφείο.

7. Αν κάνετε συστηματικές αντλήσεις:

7α. πόσες αντλήσεις κάνετε το 24ωρο :1 άντληση

7β. ποιες ώρες αντλείτεκαι : γύρω στις 9 το πρωί

7γ. πόσο διαρκεί η κάθε άντληση: περίπου 20 λεπτά

8. Πόσες πάνες βρέχει το μωρό το 24ωρο (όχι πόσες γεμίζει, πόσες φορές ουρεί). Αν το μωρό είναι μικρό η ποσότητα των ούρων είναι πολύ μικρή και οι πάνες πολύ απορροφητικές. Αν δεν μπορείτε να καταλάβετε πότε ουρεί, μπορείτε να βάλετε μέσα στην πάνα ένα κομματάκι χαρτί κουζίνας. Αν αυτό βραχεί σημείνει ότι το παιδί έχει ουρήσει. :7-8

9. Πόσες κενώσεις κάνει το 24ωρο: 3-4

10. Συμπληρώστε οποιαδήποτε συμπεριφορά του παιδιού σας νομίζετε ότι θα ήταν χρήσιμη

Πολλές φορές την βάζω να θηλάσει και πιάνει κ αφήνει τη θηλή. Πάντα αυτό μου δημιουργεί την εντυπωση ότι δεν έχω αρκετό γάλα.

Σε δέκα μέρες περίπου επιστρέφω στην δουλειά και όπως καταλαβαίνετε το άγχος και η μελαγχολία έχουν χτυπήσει κόκκινο…

Η κόρη μου είναι 3,5 μηνών και θηλάζει αποκλειστικά. Παρʼ όλο που το πρώτο δίμηνο σκέφτηκα πολλές φορές να τα παρατήσω, τελικά έκανα υπομονή και τώρα καταλαβαίνω πόσο καλά έκανα. Τώρα ο μεγαλύτερος φόβος μου είναι μην χάσω τον θηλασμό. Θέλω τουλάχιστον να φτάσουμε το 6μηνο…

Στις 28 επιστρέφω στην δουλειά και δεν έχω ιδέα πως θα τα βγάλουμε πέρα.

Για να μην μακρυγορώ να οι απορίες μου:

• Όταν κάνω άντληση, στο μπουκαλάκι που χρησιμοποιώ υπάρχουν υδρατμοί από τον αποστειρωτή. Δεν το σκουπίζω και το χρησιμοποιώ κατευθείαν. Πειράζει;;; Χθες που πήγα να ξεπαγώσω λίγο γάλα για να δοκιμάσουμε να της το δώσουμε με μπιμπερό παρατήρησα κάτι πιο λευκές κηλίδες (κυκλάκια) στην επιφάνεια; Τι είναι αυτό; Δεν έχω κάνει κάτι καλά;
  • Έχω κατάψυξη με ξεχωριστή πόρτα. Η θερμοκρασία είναι στους –20. Αλλά γενικά δεν έχει και τον φοβερό χώρο! Κάπου διάβασα ότι πρέπει να είναι το γάλα απομακρυσμένο από την πόρτα. Αυτό μου φαίνεται ότι στο δικό μου ψυγείο, λόγω περιορισμένου χώρου δεν είναι δυνατόν. Είναι πολύ κακό για το γάλα;
  • Συνολικά θα λείπω από το σπίτι 7 ώρες. Η μικρή συνήθως κάνει 3 γεύματα αυτές τις ώρες. Πόσο γάλα πρέπει να της δίνουν δεδομένου ότι θηλάζοντας δεν ξέρω πόσο γάλα πίνει τη φορά;
  • Πότε πρέπει να αντλώ; Πρωί πριν φύγω, μία στη δουλειά και μία το απόγευμα- βραδάκι;;; Επίσης, διάβασα ότι πρέπει να αντλώ αφού την θηλάσω. Πειράζει το πρωί να το κάνω αντίθετα;
  • Θα ήθελα με το ξεκίνημα της δουλειάς να πάρω κάποιο συμπλήρωμα για να μην πέσει η παραγωγή μου. Τι να προτιμήσω: μαγιά μπύρας ή fenugreek; Ισχύει ότι η μαγιά αλλοιώνει την γεύση του γάλατος;
  • Το αποψυγμένο γάλα πόσο καιρό μένει στη συντήρηση;
  • Έχω παρατηρήσει τον τελευταίο καιρό ότι το στήθος μου το πρωί που ξυπνάω δεν είναι όπως ήταν. Συνήθως πρηζόταν τόσο πολύ που πέτρωνε μέχρι και η θηλή. Τώρα απλά είναι πρησμένο αλλά σχετικά μαλακό. Αυτό σημαίνει ότι έχει μειωθεί το γάλα μου; Να σημειωθεί ότι η μικρή μου χτυπάει 8-9 ώρες ύπνου σερί το βραδύ και επειδή είμαι και εγώ υπναρού δεν την ξυπνάω ενδιάμεσα, απλά το απολαμβάνω! Μήπως τελικά αυτό είναι εις βάρος του θηλασμού;;;;
  • Πρέπει να παίρνω σίδηρο όσο θηλάζω. Πήρα την πρωτοβουλία και έκοψα το σίδηρο επειδή παρατήρησα ότι έκανε δυσκοιλιότητα στην μικρή. Μήπως δεν κάνω καλά;

Αυτά τα ολίγα από μένα…θα με διευκολύνατε πολύ αν μου δίνατε τα φώτα σας (χωρίς υποτίμηση σε ΚΑΜΙΑ, πολύ θα ήθελα να διαβάσω και την γνώμη της Αγλαϊας)!!!!!!!!!!

Σας ευχαριστώ πολύ εκ των προτέρων!!!!!!!!

Και καλά κουράγια σε όλες τις εργαζόμενες μανούλες!!!!!!

Ξεκινάω να απαντήσω εγώ και θα το δει και η Αγλαΐα πιστεύω.

Οι υδρατμοί από την αποστείρωση δεν πειράζουν. Αν θες, χωρίς να είναι απαραίτητο, μπορείς να στεγνώνεις τα αντλητικά με χαρτί κουζίνας ή καθαρή και σιδερωμένη πετσέτα.

Τα κυκλακια που αναφέρεις είναι το λίπος που έχει διαχωριστεί. Θα κουνήσεις ελαφρά το μπιμπερό με κυκλικές κινήσεις για να ομογενοποιηθεί και πάλι. Συμβαίνει κι όταν αφήσεις το γάλα απλά στο ψυγείο.

Όταν λέμε το γάλα να μένει μακριά από την πόρτα, αναφερόμαστε στη συντήρηση και όχι την κατάψυξη. Για την κατάψυξη συστήνεται να μην αποθηκεύουμε (αν γίνεται) κοντά στο μοτέρ γιατί μπορεί να έχει αυξομειώσεις η θερμοκρασία.

Για μωρά αυτής της ηλικίας υπολογίζουμε 80-150ml ανά 3-4 ώρες. Στην αρχή (του μπιμπερό και της επανόδου της μαμάς στην εργασία) τα μωρά τρώνε λίγο και σταδιακά αυξάνουν την ποσότητα. Αυτό θα το έχεις κατά νου και εσύ για την άντληση (θα αφήνεις περισσότερο) και όποιος κρατάει το μωρό (αν το δει ανήσυχο, θα προσφέρει κι άλλο γάλα).

Θα αντλείς στη δουλειά όσες φορές μπορείς. Στο σπίτι θα συμπληρώνεις με τόσες αντλήσεις όσες χρειάζεσαι για να μαζέψεις την ποσότητα που χρειάζεται το μωρό όταν λείπεις. Άρα βασικό κριτήριο είναι η ποσότητα, πόσο αντλείς κάθε φορά, και όχι πόσες αντλήσεις κάνεις.

Συστήνεται να αντλούμε μετά το θηλασμό για να μην αποβαίνει η άντληση σε βάρος του: κάποια μωρά δυσανασχετούν με την μειωμένη ροή που έχει το στήθος μετά την άντληση, δεν θηλάζουν έντονα για να κατεβάσουν γάλα και κλαίνε. Μπορείς να δοκιμάσεις και να δεις πώς αντιδρά το δικό σου μωρό.

Η μαγιά όντως αλλοιώνει τη γεύση του γάλακτος και κάποια μωρά δεν το θέλουν. Ωστόσο, κάθε συμπλήρωμα πρέπει να λαμβάνεται αν είναι απαραίτητο, διαφορετικά μπορεί να δημιουργήσει υπερπαραγωγή με αρκετά προβλήματα στη μαμά και το μωρό. Όπως λέει και η Αγλαΐα, δεν φτιάχνουμε κάτι που δεν έχει χαλάσει.

Το αποψυγμένο διατηρείται μόνο για 24 ώρες.

Το στήθος σου έχει προσαρμοστεί στην έλλειψη ζήτησης τις βραδινές ώρες, καθώς το μωρό κοιμάται συνεχόμενα και δεν ξυπνά για να θηλάσει. Αυτό δεν σημαίνει μείωση παραγωγής.

Τα συμπληρώματα σιδήρου δεν είναι απαραίτητα με μόνη ένδειξη τον θηλασμό: είναι απαραίτητα μόνο αν η μαμά έχει έλλειψη σιδήρου που φαίνεται από αιματολογικές εξετάσεις. Η λήψη συμπληρώματος σιδήρου όταν δεν υπάρχει έλλειψη μπορεί να είναι επιβλαβής.

Τέλος, μια και γράφεις τις ζυγίσεις του μωρού, θα ήθελα να επισημάνω την τελευταία μέτρηση: σε 35 μέρες το μωρό έχει πάρει 400 γραμμάρια. Αυτό σημαίνει (400/35=11,428*7=) 80 γραμμάρια την εβδομάδα. Για τον μήνα που είναι το μωρό, αυτό είναι κάτω από το μέσο όρο http://www.kellymom.com/babyconcerns/growth/weight-gain-metric.html

Έχει εκτιμηθεί αυτό από τον παιδίατρο που παρακολουθεί το μωρό;

Γεια σου EvaMD! Σε ευχαριστώ πολύ για τις κατατοπιστικές συμβουλές σου.

Και εγώ είχα ανησυχήσει λίγο για την τελευταία μέτρηση του βάρους της, αλλά βάσει της καμπύλης φαίνεται ότι το μωρό έχει σταθερή ανάπτυξη. Η παιδίατρος μου είπε ότι δεν πειράζει και ότι το κάθε μωρό έχει το δικό του ρυθμό ανάπτυξης. Το έχω κατα νου πάντως και σε δύο βδομάδες που θα πάμε πάλι έχω σκοπό να το ξανασυζητήσω...Φοβάμαι μήπως δεν είναι αρκετό το γάλα μου...

Από την άλλη, να σου πω την αλήθεια εκτίμησα το γεγονός ότι ή παιδίατρος δεν το εκμεταλλεύτηκε για να μου πλασάρει ξένο.

Όσο περνά ο καιρός είναι φυσιολογικό το στήθος σου να μην είναι πρησμένο, αυτό συμβαίνει γιατί ρυθμίζεται η παραγωγή σου στις ανάγκες του μωρού. Επίσης πρέπει να ξέρεις ότι αν θα αντλείς μόνο μία φορά κατά τη διάρκεια της εργασίας, όταν θα επιστρέφεις στο σπίτι θα ίσως νιώθεις λίγο Pamela Anderson , οπότε θα χρειάζεσαι επιθέματα θηλασμού (από ότι θυμάμαι τα πιο διακρατικά στην αγορά τότε που τα χρειαζόμουν ήταν της lansinoh) . Καλό κουράγιο σου εύχομαι (εγώ επέστρεψα στη δουλεία περίπου 2 βδομάδες μετά τη γέννα και δεν είχα δυνατότητα αντλησης και αποθήκευσης, πώς τα κατάφερα ακόμα μου φαίνεται περίεργο).

Γεια σου EvaMD! Σε ευχαριστώ πολύ για τις κατατοπιστικές συμβουλές σου.

Και εγώ είχα ανησυχήσει λίγο για την τελευταία μέτρηση του βάρους της, αλλά βάσει της καμπύλης φαίνεται ότι το μωρό έχει σταθερή ανάπτυξη. Η παιδίατρος μου είπε ότι δεν πειράζει και ότι το κάθε μωρό έχει το δικό του ρυθμό ανάπτυξης. Το έχω κατα νου πάντως και σε δύο βδομάδες που θα πάμε πάλι έχω σκοπό να το ξανασυζητήσω...Φοβάμαι μήπως δεν είναι αρκετό το γάλα μου...

Από την άλλη, να σου πω την αλήθεια εκτίμησα το γεγονός ότι ή παιδίατρος δεν το εκμεταλλεύτηκε για να μου πλασάρει ξένο.

Κοίτα, θεωρητικά, μπορεί όντως και να μην σημαίνει τίποτα: συνήθως στον 4ο μήνα κάποια μωρά εμφανίζουν ένα πλατώ στην καμπύλη. Από τη στιγμή που η γιατρός το αντιμετωπίζει έτσι, είναι όντως θετικό.

Θα δεις πώς πάει και στην επόμενη μέτρηση.

Πάντως οι πάνες του δείχνουν ότι τρέφεται καλά. Μην έχεις τόσο άγχος με το γάλα σου. Αν νομίζεις ότι το μωρό δεν τρέφεται καλά, πρόσθεσε θηλασμούς. Κρίνοντας από το πώς αντλείς** και θεωρώντας ότι τον αριθμό των θηλασμών τον έχει προσδιορίσει το μωρό (και όχι εσύ προσπαθώντας να βάλεις το μωρό σε "πρόγραμμα"), δεν βλέπω πρόβλημα παραγωγής.

POST EDIT: Αν έχεις άλλα ερωτήματα που αφορούν την επιστροφή στην εργασία και την άντληση, καλύτερα να τα θέσεις στην ενότητα Θηλασμός και Εργασία http://parents.org.gr/forum/forumdisplay.php?f=112

POST EDIT 2 (**) Φρόντισε σε κάθε περίπτωση να μην δείχνεις υπερβολικό ζήλο στις αντλήσεις για το απόθεμα, σε βαθμό που να αποβαίνουν σε βάρος του θηλασμού.

Για την αξία του αποθέματος δες εδώ: http://parents.org.gr/forum/showthread.php?p=1929596&highlight=%E1%F0%FC%E8%E5%EC%E1#post1929596

Για το πώς μπορεί η άντληση να είναι σε βάρος του θηλασμού, δες εδώ: http://parents.org.gr/forum/showthread.php?p=1931213&highlight=%E2%DC%F1%EF%F2+%E8%E7%EB%E1%F3%EC%EF%FD#post1931213

Διαφημίσεις

Ilionka, ευχαριστώ πολύ...δεν ξέρω αν θα μπορώ να αντλώ πάνω από μια φορά. Βλέποντας και κάνοντας...Ελπίζω να τα καταφέρω...λες να γίνω Pamela;;; Μια χαρά μου ακούγεται...τζάμπα και χωρίς Φουστάνο! :cool:

Είσαι ΘΕΑ που άφησες το μωρό σου τόσο νωρίς και παρ'ολα αυτά τα κατάφερες!!!!!!!!!!!!!!

EvaMD, την πατάτα με το post την κατάλαβα εκ των υστέρων. Είμαι πρωτάρα στο site και ακόμα μαθαίνω!

Αγχώνομαι με το γάλα, γιατί το νιώθω άδειο συχνά το στήθος μου. Ειδικά από το απόγευμα και μετά.Εν τω μεταξύ δεν έχω καταλάβει και πολύ καλά πότε θεωρούμε ότι δεν έχουμε γάλα. Καμιά φορά εκεί που λέω ότι δεν έχω γιατί το νιώθω άδειο, το πιέζω και πετάγεται γάλα...δεν ξέρω αν το εξηγώ καλά...πετάγεται σαν μια γραμμή μακριά :confused:. Τότε θεωρητικά έχω;;;; Ενώ άλλες φορές αφού έχει θηλάσει η μικρή το πιέζω και βγάζει μια σταγόνα. Τότε πρέπει να θεωρήσω ότι δεν έχει άλλο;Είναι αυτό γνώμονας ή δεν έχει σχέση;

Συγνώμη για τις πολλές ερωτήσεις, αλλά θέλω να είμαι σίγουρη ότι τα κάνω όλα καλά και για το μωρό μου και για να μην χάσω τον θηλασμό!

Αγχώνομαι με το γάλα, γιατί το νιώθω άδειο συχνά το στήθος μου. Ειδικά από το απόγευμα και μετά.Εν τω μεταξύ δεν έχω καταλάβει και πολύ καλά πότε θεωρούμε ότι δεν έχουμε γάλα. Καμιά φορά εκεί που λέω ότι δεν έχω γιατί το νιώθω άδειο, το πιέζω και πετάγεται γάλα...δεν ξέρω αν το εξηγώ καλά...πετάγεται σαν μια γραμμή μακριά :confused:. Τότε θεωρητικά έχω;;;; Ενώ άλλες φορές αφού έχει θηλάσει η μικρή το πιέζω και βγάζει μια σταγόνα. Τότε πρέπει να θεωρήσω ότι δεν έχει άλλο;Είναι αυτό γνώμονας ή δεν έχει σχέση;

Συγνώμη για τις πολλές ερωτήσεις, αλλά θέλω να είμαι σίγουρη ότι τα κάνω όλα καλά και για το μωρό μου και για να μην χάσω τον θηλασμό!

Το ότι νιώθουμε το στήθος άδειο δεν σημαίνει ότι δεν έχει γάλα. Ο μαστός δεν λειτουργεί ως αποθηκευτικό όργανο (όπως η ουροδόχος κύστη) αλλά ουσιαστικά ως στιγμιαίο εργοστάσιο παραγωγής γάλακτος: το γάλα παράγεται όταν μπει το μωρό στο στήθος.

Επίσης το αν πετάγεται ή όχι γάλα δεν είναι κριτήριο για το πόσο γάλα έχουμε. Υπάρχουν μαμάδες που θήλασαν δίδυμα αποκλειστικά και το στήθος τους δεν έσταζε ποτέ, όπως και μαμάδες που ξεκίνησαν με υπερπαραγωγή και αποθήλασαν γιατί το μωρό τους δεν θήλαζε αποτελεσματικά και δεν κατάφεραν να το αντιμετωπίσουν.

Αυτό που περιγράφεις είναι απόλυτα φυσιολογικό και έχει να κάνει με το πώς έχει θηλάσει το μωρό σου πριν. Όταν έχει θηλάσει πολύ, αποτελεσματικά και δεν έχει μεσολαβήσει μεγάλο διάστημα από θηλασμό σε θηλασμό, το στήθος παράγει το πιο λιπαρό γάλα (σχεδόν 13% λίπος σε σχέση με το 1-2% που μπορεί να έχει το γάλα στην αρχή του θηλασμού!). Αυτό το γάλα έχει και τις περισσότερες θερμίδες για το μωρό. Στις φάσεις αυτές το στήθος δεν "πετάει" γάλα, βγάζει μόνο σταγόνες, αν το πατήσεις.

Όταν το γάλα "πετάγεται", πρόκειται για το αρχικό, "αραιό" γάλα που έχει λίγα λιπαρά, λιγότερες θερμίδες και ουσιαστικά δίνει όγκο στο γεύμα του μωρού και το ξεδιψά.

Γάλα δεν έχουμε, ουσιαστικά όταν δεν θηλάζουμε, όταν δεν θηλάζουμε αρκετά, όταν το μωρό δεν θηλάζει αποτελεσματικά οπότε μειώνεται η ζήτηση άρα και η παραγωγή της μαμάς και σπανίως όταν συντρέχουν στη μαμά κάποιοι ιατρικοί λόγοι.

Τίποτε από αυτά δεν συμβαίνει σε σένα, σύμφωνα με τα όσα περιγράφεις. Όσο θηλάζεις το μωρό σου απεριόριστα και ελεύθερα δηλαδή για όσο θέλει και όποτε θέλει, θα έχεις ακριβώς όσο γάλα χρειάζεται το μωρό σου για να αναπτυχθεί (η μόνη προϋπόθεση σ' αυτό είναι να θηλάζει το μωρό αποτελεσματικά).