Jump to content
➔ ParentsCafe.gr
  • Tell a friend

Love Parents.org.gr? Tell a friend!

Οχι θηλασμος κοντά στο μεσημεριανό (?)

Recommended Posts

Πήγα σημερα στο ΙΚΑ -τυπικα- για να γραψω το επομενο εμβόλιο του μικρού μου.Μιας και "έπεσα" σε μια γιατρό που με ειχε εξυπηρετησει και παλαιότερα απαντώντας μου σε θεματα θηλασμού με ενδιαφερον και ενθαρρυνοντας με να θηλάσω τολάχιστον μεχρι τον χρόνο(και όσο παραπάνω μπορέσω), την έθεσα ένα θέμα που με προβληματίζει τωρα που θα γυρίσω στην δουλεια.

(Το παραθέτω και εδω http://parents.org.gr/forum/showthread.php?t=83443 ).

Μεσα σε άλλα που μου είπε , ακουγοντας τις ωρες που (περιπου) θηλάζει ο μικρός ,μου ειπε οτι στην ηλικία αυτη -που μπαίνουν και οι στερεες τροφές οι οποιες ειναι απαραίτητες- ο θηλασμός δεν θα έπρεπε να είναι.....ανεξέλεγκτος και οτι θηλάζοντας λίγο πριν ή μετα το μεσημεριανό φαγητό, δημιουργειται πρόβλημα στην απορροφηση του σιδήρου που πέρνει απο το φαγητό του, ο οποίος βεβαια ειναι απαραιτητος.

Οταν της ειπα οτι συνηθως έχει περάσει 2ωρο και μετά τον θηλάζω(πολλές φορες βέβαια μπορει να ζητησει και πριν το φαγητο) μου είπε οτι καλο ειναι να έχει περάσει 4ωρο και οτι αν θέλω να θηλάζω το απογευμα να προσπαθώ να είναι πιο κοντά στην κρέμα και όχι στο μεσημεριανό...

Η αλήθεια ειναι οτι ξέρω οτι ο σιδηρος δεν πρέπει δίδεται κοντά με το ασβέστιο, αλλά δεν το ειχα σκεφτεί ως τωρα για τον θηλασμο και το μωρό.

Ισχύει?

Συνηθως το προγραμμα μας ειναι:

9.30-10.00 θηλασμος

11.00-12.00 φρουτο

14.00-15.00 μεσημεριανο

17.00 θηλασμος

19.00 κρεμα

22.00 θηλασμος

QqmLp3.png

Διαφημίσεις

Π

,μου ειπε οτι στην ηλικία αυτη -που μπαίνουν και οι στερεες τροφές οι οποιες ειναι απαραίτητες- ο θηλασμός δεν θα έπρεπε να είναι.....ανεξέλεγκτος και οτι θηλάζοντας λίγο πριν ή μετα το μεσημεριανό φαγητό, δημιουργειται πρόβλημα στην απορροφηση του σιδήρου που πέρνει απο το φαγητό του, ο οποίος βεβαια ειναι απαραιτητος.

Οταν της ειπα οτι συνηθως έχει περάσει 2ωρο και μετά τον θηλάζω(πολλές φορες βέβαια μπορει να ζητησει και πριν το φαγητο) μου είπε οτι καλο ειναι να έχει περάσει 4ωρο και οτι αν θέλω να θηλάζω το απογευμα να προσπαθώ να είναι πιο κοντά στην κρέμα και όχι στο μεσημεριανό...

Η αλήθεια ειναι οτι ξέρω οτι ο σιδηρος δεν πρέπει δίδεται κοντά με το ασβέστιο, αλλά δεν το ειχα σκεφτεί ως τωρα για τον θηλασμο και το μωρό.

αρχικα να συμπληρωσω οτι οι στερεες τροφες ειναι απαραιτητες αλλα συμπληρωματικες του θηλασμου το δευτερο τριμηνο. Χωρις να γνωριζω την σωστη απαντηση και πραγματικα με ενδιαφερει να την μαθω, μου φαινονται λιγο ως οδηγιες αποθηλασμου.. Προσωπικα θηλαζω την μικρη στις 14.00 ''αναγκαστικα'' καθως λειπω απο το πρωι και μεσα στην επομενη ωρα την εχω ταισει και το μεσημεριανο της. Στην συνεχεια παμε για υπνο οπου παλι θηλαζει πριν κοιμηθει. Το τετραωρο ειναι αδυνατο για εμας, μονο οταν θα αποθηλασουμε θα κρατησουμε τετοιο προγραμμα..

παντως ειναι που ενδιαφερον η απορια σου..

83hKp3.png

Αν είναι οδηγια αποθηλασμού(ο θηλασμος με προγραμμα ή ο θηλασμος μονο πρωι βραδυ) δεν ειναι εσκεμμένο γιατι πηγα να της μιλησω εχοντας σχεδον αποφασίσει να αντικαταστησω με βρεφικο γαλα το πρωινο του μωρου(γιατι θα λειπω) και εκεινη μου ειπε να μην το κανω γιατι με θηλασμο απογευμα βραδυ(χωρις πρωινο δηλαδη) δεν προκειτε να διατηρηθει.Επίσης μου ειπε να θηλάσω οπωσδηποτε μεχρι τον χρονο και να τον ξυπναω για θηλασμο πριν παω στην δουλεια(αυτο ηταν το θεμα μου οτι ο μικρος ξυπναει αργα και δεν θελω να του αλλαξω το προγραμμα).

Τωρα αυτο με το σίδηρο που περνουν από το μεσημεριανο φαγητο,,,,,,αν ξερει καποια ας μας πει.

QqmLp3.png

Καμια μανούλα που είναι εξπέρ στον θηλασμό??

Δεν απαντάω σαν εξπερ αλλα κατά το πως το βλέπω εγώ σαν μαμά......

να το πάμε βάση λογικής...

για τον πρώτο χρόνο το μητρικό γάλα είναι η κύρια πηγή βιταμινών και σιδήρου

οι στέρεες λειτουργούν συμπληρωματικά

τροφές πλούσιες σε σίδηρο που μπορείς να δώσεις τον πρώτο χρόνο είναι π.χ αυτές

• <LI class=small>breastmilk <LI class=small>winter squash <LI class=small>sweet potatoes <LI class=small>prune juice <LI class=small>meat & poultry (beef, beef & chicken liver, turkey, chicken) <LI class=small>mushrooms <LI class=small>sea vegetables (arame, dulse), algaes (spirulina), kelp <LI class=small>greens (spinach, chard, dandelion, beet, nettle, parsley, watercress) <LI class=small>yellow dock root <LI class=small>grains (millet, brown rice, amaranth, quinoa, breads with these grains) <LI class=small>blackstrap molasses (try adding a little to cereal or rice)
  • brewer's yeast

το μητρικό γάλα είναι στο τοπ της λίστας

τώρα οι ανάγκες σε σίδηρο είναι διαφορετικές απο παιδί σε παιδί παίζει ρόλο και το βάρος του π.χ.

άρα η πρώτη πηγή σιδήρου για το πρώτο έτος είναι το μητρικό και μετά οι άλλες τροφές.

θα μπορούσες να είχες ένα παιδί που δεν τρωει καλές ποσότητες στέρεας τροφής τότε τι θα γινόταν.....

το πρόγραμμά σου μου φαίνεται καλό αλλά γιατί στο διάστημα 19-22 δεν προσφέρεις στήθος μου φαίνεται μεγάλο το διάστημα εγώ θα πρόσφερα άλλη μια και αν δεν θέλει οκ ή θα έδινα λιγότερη ποσότητα κρέμας (βασικά δεν έδινα καθόλου κρέμα αλλά αυτό δεν σημαίνει κάτι....) για να κάνει ένα γεύμα θηλασμού ακόμα μιας και ανέφερες για μείωση στο άλλο ποστ...

Διαφημίσεις

Δεν απαντάω σαν εξπερ αλλα κατά το πως το βλέπω εγώ σαν μαμά......

να το πάμε βάση λογικής...

για τον πρώτο χρόνο το μητρικό γάλα είναι η κύρια πηγή βιταμινών και σιδήρου

οι στέρεες λειτουργούν συμπληρωματικά

τροφές πλούσιες σε σίδηρο που μπορείς να δώσεις τον πρώτο χρόνο είναι π.χ αυτές

• <LI class=small>breastmilk <LI class=small>winter squash <LI class=small>sweet potatoes <LI class=small>prune juice <LI class=small>meat & poultry (beef, beef & chicken liver, turkey, chicken) <LI class=small>mushrooms <LI class=small>sea vegetables (arame, dulse), algaes (spirulina), kelp <LI class=small>greens (spinach, chard, dandelion, beet, nettle, parsley, watercress) <LI class=small>yellow dock root <LI class=small>grains (millet, brown rice, amaranth, quinoa, breads with these grains) <LI class=small>blackstrap molasses (try adding a little to cereal or rice)
  • brewer's yeast

το μητρικό γάλα είναι στο τοπ της λίστας

τώρα οι ανάγκες σε σίδηρο είναι διαφορετικές απο παιδί σε παιδί παίζει ρόλο και το βάρος του π.χ.

άρα η πρώτη πηγή σιδήρου για το πρώτο έτος είναι το μητρικό και μετά οι άλλες τροφές.

θα μπορούσες να είχες ένα παιδί που δεν τρωει καλές ποσότητες στέρεας τροφής τότε τι θα γινόταν.....

το πρόγραμμά σου μου φαίνεται καλό αλλά γιατί στο διάστημα 19-22 δεν προσφέρεις στήθος μου φαίνεται μεγάλο το διάστημα εγώ θα πρόσφερα άλλη μια και αν δεν θέλει οκ ή θα έδινα λιγότερη ποσότητα κρέμας (βασικά δεν έδινα καθόλου κρέμα αλλά αυτό δεν σημαίνει κάτι....) για να κάνει ένα γεύμα θηλασμού ακόμα μιας και ανέφερες για μείωση στο άλλο ποστ...

Nαι ειναι λογικο αυτο που λές για το μητρικό (αν ο μικρος δεν δεχόταν στεραια τροφή).Υπάρχει όμως περιπτωση (γιατί και η "ασυμβατότητα" ασβεστιο - σίδηρος ειναι λογικό επιχειρημα) οταν θηλαζουμε πολύ κοντά χρονικα -πχ στο κρεας- να "χανουμε" τον σιδηρο απο αυτο?(δεν ξερω και πως να το γράψω...)

Το θεμα με τον θηλασμο μεταξυ κρέμας και βραδυνού: οσες φορες ζητησει του προσφέρω, καμια φορά και αμέσως πριν την κρεμα, αλλά συνηθως δεν ζηταει τότε(και εγώ ,λανθασμένα ισως, τον ειχα συνηθίσει απο νωρις να αφηνουμε ένα διαστημα για τον βραδυνο θηλασμο απο φόβο μηπως δεν μπορεσω να τον κοιμησω.)

Στο θεμα της παραγωγής με ανησυχει μηπως αναγκαστώ να κοψω τον πρωινο θηλασμο (μου ειπε η παιδιατρος οτι τότε θα έχω προβλημα και το βρίσκω λογικό).Θα προσπαθησω να ακουσω την συμβουλή της και να κρατήσω τον πρωινο θηλασμο(οι υπόλοιποι είναι εφικτοί με τα ωράρια που θα έχω...)

Για άλλη μια φορά ....σ'ευχαριστώ για την βοήθεια σου(πάντα πολύτιμη!)

QqmLp3.png

νομίζω πως κάπου είχε πει η Αγλαία ότι η ασυμβατότητ σιδήρου ασβεστίου ισχύει όταν πρόκειται για ξένο γάλα και όχι για το μητρικό. επίσης η γαστρεντερολόγος μου είπε πως τα μωρά που θηλάζουν κάνουν καλύτερη απορόφηση τπου σιδήρου από τις στερεές τροφές άρα μάλλον δεν ισχύει η χρονικά απόσταση που τέθηκε. για το πρωινό αν δεν θές να τον ξυπνάς γιατί δεν δοκιμάζεις να βγάζεις με το θήλαστρο και να του το δίνουν όταν ξυπνάει μόνος του; έτσι το σκ τουλάχιστον θα απολαμβάνεις λίγο παραπάνω ύπνο

vyLxp3.pngG7Azp3.png

νομίζω πως κάπου είχε πει η Αγλαία ότι η ασυμβατότητ σιδήρου ασβεστίου ισχύει όταν πρόκειται για ξένο γάλα και όχι για το μητρικό. επίσης η γαστρεντερολόγος μου είπε πως τα μωρά που θηλάζουν κάνουν καλύτερη απορόφηση τπου σιδήρου από τις στερεές τροφές άρα μάλλον δεν ισχύει η χρονικά απόσταση που τέθηκε. για το πρωινό αν δεν θές να τον ξυπνάς γιατί δεν δοκιμάζεις να βγάζεις με το θήλαστρο και να του το δίνουν όταν ξυπνάει μόνος του; έτσι το σκ τουλάχιστον θα απολαμβάνεις λίγο παραπάνω ύπνο

Δυστυχως με το θηλαστρο δεν μπορω να βγαλω πάνω απο 50ml την φορα.Θα ειναι πολύ δυσκολο να μαζευω για το πρωινό .....

Ακομα δεν ξερω τι θα ειναι προτιμοτερο....Θα το ξανασυζητήσω την Τριτη με την δικη μας παιδίατρο, αν και συνηθως αρκείται στο να μου δίνει οοοολες τις επιλογες και εκεινη ειναι επιφυλακτική(εχει βρει "μπελά" από συμβουλές για συνεχιση θηλασμου που ειχε δωσει σε μαμάδες που έλεγαν αλλά στην πραγματικότητα δεν πολυήθελαν να θηλάσουν....)

QqmLp3.png

• 1 month later...

κι εγώ το είχα ακούσει αυτό με την απορρόφηση του σιδήρου και το μητρικό και ρώτησα την παιδίατρό μας που είναι και σύμβουλος θηλασμού και μου είπε πως δεν ισχύει για το μητρικό γάλα κάτι τέτοιο!

• 4 weeks later...

Επειδή κι εγώ έχω μεγάλο άγχος με αυτό το θέμα το ανεβάζω πάλι για να μας απαντήσει αν θέλει κάποιος ειδικός σε θέματα θηλασμού.

Εμένα το μωρό μου πολλές φορές θέλει να θηλάσει αμέσως μετά τα γεύματα (φρουτόκρεμα και κρεατόσουπα ή λαχανικά, όλα τα άλλα είναι θηλασμός) και φυσικά δεν της το αρνούμαι, αλλά όσο και να ψάχνω απάντηση να με καλύψει πλήρως δεν βρήκα τελικά.

Σήμερα παρεμπιπτόντως κάναμε εξετάσεις αίματος και όλα καλά με το σίδηρο και τις αποθήκες του αλλά ένα άγχος το έχω κάθε φορά που θηλάζει αμέσως μετά τα γεύματα.

Πιστεύω πως θα βοηθούσε πολύ μια απάντηση από κάποιον ειδικό σε όλες μας.....

L7PWp2.pngfkgNp3.png

Διαφημίσεις

Δεν υπάρχει κάποιος που να γνωρίζει το θέμα?

Δεν ειμαι ειδικος αλλα το ειχα ψαξει κι εγω οταν ειμασταν στη θεση σας.

Το μωρακι σου ειναι μικρουλι.Μεχρι να χρονισει να μη σε αποσχολουν τετοια θεματα.Το μωρο πρεπει να θηλαζει ελευθερα και ανεμποδιστα ολο τον πρωτο χρονο της ζωης του.Εαν ζηταει να θηλασει -ακομα και μετα το φαγητο-να μην το αποτρεπεις, μονο ετσι θα παιρνει ολο το γαλα που του ειναι απαραιτητο.Τον πρωτο χρονο οι στερεες ειναι συμπληρωματικες του θηλασμου.Δεν δινουμε εμφαση στο φαγητο αλλα στο γαλα.Μετα τον πρωτο χρονο αυτο αντιστρεφεται.

Καλη συνεχεια!!!:lol:

9Gm6p2.png?qzCQ8hue

Το έχει παραθέσει η Αγλαία σε άλλο τόπικ. http://whqlibdoc.who.int/publications/2002/924154614X.pdf

Ανάμεσα στα άλλα, λεει:

There is no evidence of a preferential order between breastfeeding and complementary feeding at a given meal.

Δηλαδή ο θηλασμός στο ίδιο γεύμα με τη χορήγηση στερεών είναι δεδομένος.

Και βέβαια:

Continue frequent, on-demand breastfeeding until two years of age or beyond.

Το Ήλεκτράκι μου και ο Οδυσσέας μου, οι ηλιαχτίδες μου!

..................................................................................

Ο Θεός πέθανε...

Ο Μαρξ πέθανε...

κι Εγώ τώρα τελευταία δε νοιώθω πολυ καλά...

Διαφημίσεις

Επειδή κι εγώ έχω μεγάλο άγχος με αυτό το θέμα το ανεβάζω πάλι για να μας απαντήσει αν θέλει κάποιος ειδικός σε θέματα θηλασμού.

Εμένα το μωρό μου πολλές φορές θέλει να θηλάσει αμέσως μετά τα γεύματα (φρουτόκρεμα και κρεατόσουπα ή λαχανικά, όλα τα άλλα είναι θηλασμός) και φυσικά δεν της το αρνούμαι, αλλά όσο και να ψάχνω απάντηση να με καλύψει πλήρως δεν βρήκα τελικά.

Σήμερα παρεμπιπτόντως κάναμε εξετάσεις αίματος και όλα καλά με το σίδηρο και τις αποθήκες του αλλά ένα άγχος το έχω κάθε φορά που θηλάζει αμέσως μετά τα γεύματα.

Πιστεύω πως θα βοηθούσε πολύ μια απάντηση από κάποιον ειδικό σε όλες μας.....

Η μικρή μου είναι τώρα 28 μηνων και θηλάζει κάθε φορά μετά το μεσημεριανό γεύμα ( από 7 μηνών που άρχισε τις στερεές τροφές) και αναπτύσσεται κανονικότατα. Μην αρνείσαι θηλασμούς και μην ανησυχείς η φύση "ξέρει καλύτερα".

¨Οσον αφορά στο πρωινό γεύμα επειδή φεύγω κατά τις 7.30 για δουλειά τη θηλάζω κατά τις 6. Πολλές φορές δεν ξυπνάει καν. (Αυτό το γράφω επειδή είχα διαβάσει κάτι παλιά ποστ σου)

.pngy3DLp3.png

• 2 weeks later...

Μερικές φορές 2 ώρες μετά το μεσημεριανό θηλάζω για να κοιμηθεί (πως θα κοπεί αυτή η πιπίλα?!?) και μετά όλο και κάτι θα βγάλει, γουλίτσες πηχτές. Γνωρίζετε κάτι? Πεφτει βαρύ? Τι να κάνω? Όταν πάμε βόλτα κοιμάται και τρώει μετά απο 3 ή 4 ώρες.

95Jqp2.png

Τα παιδιά δεν θέλουν ψυχολόγο. Γονείς θέλουν!!!