Jump to content
➔ ParentsCafe.gr
  • Tell a friend

Love Parents.org.gr? Tell a friend!

Υποχρεωσεις του κουμπαρου

mmdad

Recommended Posts

στο γαμο. Ποιες ειναι? Ενας συναδελφος (Γερμανος) θα γινει κουμπαρος σε ενα γαμο στη Ελλαδα το καλοκαιρι και με ρωτησε να του πω. Δεν ειμαι σιγουρη οτι ξερω...

Περνει τα στεφανα και τις λαμπαδες, πληρωνει την εκκλησια (ποσο?), το στολισμο? Τι αλλο κανει?

Διαφημίσεις

Η ταρίφα της εκκλησίας είναι ανάλογη με το τι θα ζητήσει ο παπάς:evil: όσο πιο μεγάλη ενορία και γνωστή τόσο πιο πολλά ζητάνε:roll:

Τον στολισμό τα τελευταία χρόνια αν θέλει τον πληρώνει, όλον ή μέρος αυτού. Για παράδειγμα αν το ζευγάρι διαλέξει στολισμό πανάκριβο και την Άρτα και τα Γιάννενα, δεν είναι υποχρεωμένος ο κουμπάρος να πληρώσει...

Βέβαια όλα εξαρτώνται από την οικονομική του κατάσταση και πόσα χρήματα είναι διατεθιμένος να χαλάσει...

Λαμπάδες,στέφανα,στολίσμό(μετά από συννενόηση και άν η ενορία σας επιτρέπει στολισμό γιατι εδώ στη Θεσσαλονίκη από 1/1 απαγορεύονται,γάντια και χτένισμα νύφης και μισές μπομπονιέρες.Παραλογα αλλά αυτά προστάζουν τα έθιμα.Για μένα πάντως αυτό είναι λίγο εκμετάλευση αφήστε τον να κάνει ότι μπορεί.Στο κάτω κάτω κουμπάρος είναι όχι τράπεζα.

Δήμητρα

Λαμπάδες,στέφανα,στολίσμό(μετά από συννενόηση και άν η ενορία σας επιτρέπει στολισμό γιατι εδώ στη Θεσσαλονίκη από 1/1 απαγορεύονται,γάντια και χτένισμα νύφης και μισές μπομπονιέρες.Παραλογα αλλά αυτά προστάζουν τα έθιμα.Για μένα πάντως αυτό είναι λίγο εκμετάλευση αφήστε τον να κάνει ότι μπορεί.Στο κάτω κάτω κουμπάρος είναι όχι τράπεζα.

Στην Θεσσαλονίκη πληρώνει ο κουμπάρος και αυτά?:shock::shock::shock: στα μέρη μου όχι...τελικά ο κάθε τόπος έχει τα δικά του:rolleyes: αλλά όλα αυτά είναι πάρα πολλά για το βαλάντιο του καθενός...

Διαφημίσεις

Δεν το ήξερα να κάνω κουμπάρο από την Θεσσαλονίκη;)

Στο δικό μου γάμο οι κουμπάροι μου πλήρωσαν εκκλησία, λαμπάδες, στέφανα.

Γενικά, στα μέρη μου εχουμε ότι ο κουμπάρος πληρώνει όλα όσα έχουν σχέση με την εκκλησία. Ο στολισμός θεώρησα ότι είχε περισσότερο σχέση και με το τραπέζι οπότε δεν μπήκαμε σε αυτή την διαδικασία.:rolleyes:

Το βασικότερο είναι ότι έχεις την τιμή να τον έχεις κουμπάρο, όπως φυσικά και αυτός έχει την τιμή να είναι κουμπάρος σου. :D

Τα υπόλοιπα είναι απλά συμφωνίες - συμβολικά.

Λες και οι κουμπάροι είναι τράπεζα και θέλουμε να τους εκμεταλλευτούμε.Πάντως εμείς και όταν παντρέψαμε αλλά και όταν παντρευτήκαμε τα κάναμε όλα μετά απο συζήτηση.Θέλουμε ανθρώπους κοντά μας για μας και τα παιδιά μας όχι πορτοφόλια.Τουλάχιστον έτσι το βλέπω εγώ.

Δήμητρα

Εγω που παντρευτηκα προσφατα οι κουμπαροι μας πληρωσαν στεφανα,λαμπαδες καιτην εκκλησια.Α και χορωδια που ειχαμε στην εκκλησια...που ομως δεν το ζητησαμε εμεις αυτοι επεμεναν.Μαλιστα ειχαμε 2 ζευγαρια κουμπαρους οποτε τα εξοδα μοιραστηκαν και αν θυμαμαι καλα βγηκαν γυρω στα 400 ευρω το καθε ζευγαρι.Στολισμο ειχαμε μονο εξω απο την εκκλησια και τον πληρωσαμε εμεις.

Για μενα ηταν τιμη που τα παιδια μας προτιναν να μας παντρεψουν...απο κει και περα το θεωρω πολυ λαθος να επιβαρυνεται ο κουμπαρος με περιττα εξοδα.Στην τελικη δικος μου ειναι ο γαμος...τι φταιει ο κουμπαρος να ξεπαραδιατσει??

εμείς δεν θέλαμε τίποτα..συγγενέις θέλαμε να κάνουμε τους φίλους μας και όχι χορηγούς. Πιστεύω οτί δεν υπάρχουν πλέον πρέπει...δεν είναι καιροί για τέτοια.

Μάλλον ο καθένας πληρώνει ότι θέλει...

Εμείς αυτά δεν τα είχαμε....και είμαστε όλοι Θεσσαλονικείς!

Και εγώ τα βασικά ξέρω...στέφανα, λαμπάδες, εκκλησία (περίπου 150€) και στολισμό μετά από συννενόηση.

Διαφημίσεις

Λαμπάδες,στέφανα,στολίσμό(μετά από συννενόηση και άν η ενορία σας επιτρέπει στολισμό γιατι εδώ στη Θεσσαλονίκη από 1/1 απαγορεύονται

Ναι καλά...πού το είδες αυτό??2/1 σε γάμο στην Μητρόπολη Καλαμαριάς υπήρχε κανονικότατος στολισμός.Κάτι άκουσα για έναν παπά στην Σταυρούπολη που το ξεκίνησε,αλλά μάλλον θα είναι και ο μόνος που θα το τηρήσει.;)

Στην Θεσσαλονίκη πληρώνει ο κουμπάρος και αυτά?:shock::shock::shock: στα μέρη μου όχι...τελικά ο κάθε τόπος έχει τα δικά του:rolleyes: αλλά όλα αυτά είναι πάρα πολλά για το βαλάντιο του καθενός...

Στην Θεσσαλονίκη ο δόλιος ο κουμπάρος μόνο το γαμήλιο ταξίδι δεν πληρώνει...άσε...πονεμένη ιστορία...και ανεπίτρεπτο κατά την ταπεινή μου γνώμη να πληρώνει κάποιος τόσα πολλά για τα γούστα των άλλων.Ειδικά όταν αυτοί οι άλλοι το απαιτούν...

Ναι καλά...πού το είδες αυτό??2/1 σε γάμο στην Μητρόπολη Καλαμαριάς υπήρχε κανονικότατος στολισμός.Κάτι άκουσα για έναν παπά στην Σταυρούπολη που το ξεκίνησε,αλλά μάλλον θα είναι και ο μόνος που θα το τηρήσει.;)

Σε ενορία στα Διαβατά, στην Επτάλοφο και στον Εύοσμο που βαφτίσαμε στις 26/12 μας είπαν ότι με τον καινουριο χρόνο απαγορεύονται όλα( μπαλόνια,στολισμοι ούτε μέσα ούτε έξω απο το νάο)

Δήμητρα

Ο κουμπάρος σαν ρόλος είναι υποτίθεται ένας άνθρωπος που βοηθά το ζευγάρι να παντρευτεί. Αυτό σημαίνει οτι πληρώνει τα απολύτως απαραίτητα για να γίνει το μυστήριο. Δηλαδή τα στέφανα, τις λαμπάδες και την εκκλησία. Οι λαμπάδες μάλιστα είναι και λίγο έξτρα γιατί παλιά κρατούσαν απλά κεράκια. Και εδώ που τα λέμε, δεν ξέρω αν πλήρωναν καν εκκλησία παλιά.

Ακόμα και τα καραφοπότηρα δεν είναι υποχρέωση του κουμπάρου γιατί κανονικά έπιναν το κρασί στο δισκοπότηρο.

Τίποτα άλλο δεν πληρώνει ο κουμπάρος κανονικά, ούτε μπομπονιέρες, ούτε στολισμό (έλεος!).

Ο κουμπάρος σαν ρόλος είναι υποτίθεται ένας άνθρωπος που βοηθά το ζευγάρι να παντρευτεί. Αυτό σημαίνει οτι πληρώνει τα απολύτως απαραίτητα για να γίνει το μυστήριο. Δηλαδή τα στέφανα, τις λαμπάδες και την εκκλησία. Οι λαμπάδες μάλιστα είναι και λίγο έξτρα γιατί παλιά κρατούσαν απλά κεράκια. Και εδώ που τα λέμε, δεν ξέρω αν πλήρωναν καν εκκλησία παλιά.

Ακόμα και τα καραφοπότηρα δεν είναι υποχρέωση του κουμπάρου γιατί κανονικά έπιναν το κρασί στο δισκοπότηρο.

Τίποτα άλλο δεν πληρώνει ο κουμπάρος κανονικά, ούτε μπομπονιέρες, ούτε στολισμό (έλεος!).

Αντε τώρα εσυ να δώσεις σε κάποιους να το καταλάβουν αυτό.

Δήμητρα

Διαφημίσεις

[quote name=pokopikos;1852163

Σε ενορία στα Διαβατά' date=' στην Επτάλοφο και στον Εύοσμο που βαφτίσαμε στις 26/12 μας είπαν ότι με τον καινουριο χρόνο απαγορεύονται όλα( μπαλόνια,στολισμοι ούτε μέσα ούτε έξω απο το νάο)[/quote]

Άρα κάτι έχει να κάνει με τον συγκεκριμένο παπά και τις δυτικές συνοικίες??Μου τα έλεγε πριν 2 μήνες ένας ανθοπώλης.Εντάξει,μια φορά παντρεύεσαι,άντε 2...να μην έχεις και λίγα λουλουδάκια?Οι υπερβολές ούτως ή άλλως δεν μου αρέσουν.

Πόσο δίκιο έχεις!!Αλλά αν τολμήσεις και πεις κάτι,ακόμα και αν εσύ στον τόπο σου δεν έχεις τέτοια έθιμα,σε κοιτάνε με μισό μάτι και σε λένε τσιγκούνη.

Pokopikos χαίρομαι που,αν και Θεσσαλονικιά,δεν το βλέπεις το θέμα του κουμπάρου όπως όοοοολοι οι υπόλοιποι εδώ στην πόλη μας.

Εμας ο κουμπάρος/Νονος της μικρης πληρωσε λαμπαδες,στέφανα,ποτήρι,καράφα,δισκο και εκκλησια απο μονος του.

Αυτά ακριβώς ήξερα κι εγώ και μου το έκαναν ολόκληρο θέμα...

στα δικα μας τα μερη ο κουμπαρος πληρωνει στεφανα, λαμπαδες, καραφα, ποτηρι, το κρασι και ενα ποσο στην εκκλησια.

βεβαια πρεπει ολοι να καταλαβουμε οτι ο κουμπαρος δεν ειναι κουμπαρας!!

668bab1939.png

Αυτά ακριβώς ήξερα κι εγώ και μου το έκαναν ολόκληρο θέμα...

κοιτα καποιο φιλοι γνωστοι εδω θεσσ μου ειπαν να του πω και στολισμο.....

αλλα εγω δεν ηθελα γιατι θεωρρω οτι ειναι υπεραρκετα αυτα που πληρωσε συν τα βαφτιστικα της μικρης, το σταυρο της και το δωρο της μαζι με την αλλη νονα μισα μισα

παιδια χτενισμα δεν μου πληρωσαν οι ανθρωποι(για σαλονικη μιλαω..) ειπαμε..

στεφανα/ καραφα/δισκο/ μισες μπομπο/ στολισμο/ εκκλησια

επειδη ειχαν παντρευτει ενα χρονο πριν απο μας δεν της ζητησα τιποτα μονη της μου πε τι πληρωνει κι εγω με τη σειρα μου διαλεξα φτηνα πραγματα και στο στολισμο και στις μπομπο για να μη την επιβαρυνω

(μου θυμισατε την κουνιαδα μου που ονειρευοταν οπωσδηποτε κουμπαρο λεφτα για να μη της φερνει αντιρηση στις υπερβολες της κουμπαρος τραπεζα..)

the hand that rocks the cradle, is the hand that rules the world..

πριγκιπακος και νεραϊδουλα ..

Μάλλον η κουνιάδα σου δεν ενδιαφέρεται να έχει ανθρώπους (ανθρώπους που τους κάνουμε πνευματική μας οικογένεια) αλλά την ενδιαφέρει το φαίνεσθαι.

Δήμητρα

Ευχαριστω κοριτσια..

Λοιπον λαμπαδες, εκκλησια, στεφανα, ποτηρι, καραφα, δισκο... Το κρασι?

(για τις μπουμπουνιερες μου φαινεται υπερβολικο γιατι δεν νομιζω να εχει καλεσμενους ο συγκεκριμενος κουμπαρος)