Jump to content
➔ ParentsCafe.gr
  • Tell a friend

Love Parents.org.gr? Tell a friend!

Έχω κάνει 'σαμποτάζ' στο θηλασμό της κόρης μου?

Recommended Posts

Γειά σας κορίτσια,

έχω μια μπέμπα 10 μηνών. Τη θήλασα αποκλειστικά για 6 μήνες περίπου και μετά συνέχισα να θηλάζω παράλληλα με την εισαγωγή στερεών τροφών. Επειδή όμως είχα πολλά προβλήματα με το θηλασμό (πόνο στο στήθος λόγω υπερβολικά μεγάλης παραγωγής γάλακτος, μαστίτιδες, αποφράξεις πόρων και πληγωμένες θηλές) και επειδή το μωράκι μου γενικά ήταν δύσκολο (κοιμόταν όσο το δυνατόν λιγότερο και έκλαιγε όσο το δυνατόν περισσότερο) έκανα τα παρακάτω για να ανακουφιστώ:

1) Παρόλο που γνωρίζω ότι το να θηλάζεις το μωρό σου όποτε και όσο θέλει κατά τη διάρκεια του πρώτου χρόνου είναι το ιδανικό, εγώ από τον 6ο ή 7ο μήνα έβαλα πρόγραμμα στο θηλασμό (θήλαζα δηλαδή 7-8 φορές τη μέρα πάνω κάτω συγκεκριμένες ώρες)

2) Με το που έτρωγε η μπέμπα ικανοποιητική ποσότητα από ένα γεύμα έκοβα το θηλασμό για εκείνο το γεύμα και έτσι έφτασα να θηλάζω μόνο πρωί και βράδυ

3) Πριν 2 βδομάδες αντικατέστησα και τον πρωινό θηλασμό με ξένο γάλα.

Έχω κρατήσει μόνο το βραδινό (2 κοντινούς θηλασμούς, ένα από το ένα στήθος και μισή ώρα μετά από το άλλο στήθος) και ήλπιζα να τον κρατήσω έστω μέχρι να χρονίσει. Το ξέρω πως δεν είναι το ιδανικό για το μωρό μου αλλά σκέφτηκα πως έστω ένας βραδινός θηλασμός είναι καλύτερος από το τίποτα.

Δυστυχώς όμως εδώ και 1 εβδομάδα η μπέμπα φαίνεται να έχει χάσει το ενδιαφέρον της για το στήθος. Απο εκεί που καθόταν ήσυχη και χαρούμενη και θήλαζε τώρα δεν κάθεται καθόλου ήσυχη, σταματάει συνέχεια να θηλάζει, θέλει να αρπάζει αντικείμενα την ώρα του θηλασμού, κλαίει κα χτυπιέται πάνω στο στήθος και πραγματικά την κρατάω αγκαλιά να θηλάσει με το ζόρι. Απο εκεί που αυτές οι στιγμές της ημέρας ήταν οι μοναδικές στιγμές αγκαλιάς και γαλήνης έχουν μετατραπεί σε ένα λυπηρό θέαμα ενός μωρού που χτυπιέται και μιας μαμάς που φαίνεται να το βάζει να θηλάσει με το ζόρι. Έχω την αίσθηση πως αν της έδινα το μπουκάλι θα το έπαιρνε ευχάριστα :(.

Τί να φταίει άραγε? Μήπως όλα αυτά που έκανα ήταν απλώς ένας πολύ σταδιακός αποθηλασμός και η μπέμπα είναι έτοιμη για το επόμενο βήμα (δηλ. να κόψει και τον βραδινό?) Ή είναι η συμπεριφορά της τυχαία? (πχ επειδή μπουσουλάει και βγάζει το πρώτο της δόντι να έχει χάσει το ενδιαφέρον της για το θηλασμό? -αν και απ'οτι έχω διαβάσει τα μωράκια κάτω του έτους δεν αποθηλάζουν από μόνα τους). Μήπως έχει μειωθεί τόσο η παραγωγή μου που δεν την καλύπτω? (αν και θα'πρεπε να φτάνει για ένα θηλασμό...)

Εσείς τι λέτε?

Ευχαριστώ....

Διαφημίσεις

Λές? Πάντως παρόλο που είναι ιδιαίτερα δύσκολος ο βραδινός θηλασμός (σχεδόν γίνεται με το ζόρι) πίνει σίγουρα γάλα (την ακούω να καταπίνει, οταν βγαίνει από το στήθος έχει γάλα γύρω γύρω στα χειλάκια της, ρεύεται μετά)... για αυτό είμαι προβληματισμένη....

μάλλον έχεις ακόμη...γιατί δεν δοκιμάζεις να αυξήσεις τις φορές που της δίνεις σταδιακά όπως τις μείωσες δλδ??

αν δεν θέλεις να αποθηλάσεις τελικά...

και αποθηλασε επιτελους!

εγώ πιστεύω ότι αποθήλασες γλυκειά μου....

και εγω το ιδιο γιατι αυτα που εκανς ειναι βηματα αποθηλασμου....τωρα αφου δεθελει απλα αστο...προσφερε πιο συχνα αλλα αμα δε θελει αστηνε.....

μαιμουδακι 08/05/07

αγριοκατσικο 01/12/09

Διαφημίσεις

ευχαριστώ για τις απαντήσεις κορίτσια... είμαι αρκετά στεναχωρημένη είναι η αλήθεια... νιώθω τύψεις γιατί δεν άντεξα παραπάνω...θα τη θηλάσω ξανά το βράδυ και θα δώ πως θα πάμε... αν και δε θέλω να την ταλαιπωρώ... απ'οτι φαίνεται δεν μπορούμε να τα'χουμε όλα... και το γάιδαρο χορτάτο και την πίτα ολόκληρη.... υπήρξαν τόσες φορές τους πρώτους μήνες που πάνω στην απελπισία μου από τον πόνο και την αυπνία ευχόμουν να σταματήσει να θηλάζει και τώρα φτάσαμε στο σημείο να την παρακαλώ εγώ να θηλάσει... πραγματικά μου΄ρχονται δάκρυα στα μάτια...

μάλλον έχεις ακόμη...γιατί δεν δοκιμάζεις να αυξήσεις τις φορές που της δίνεις σταδιακά όπως τις μείωσες δλδ??

κάτι σαν επαναγαλακτισμό εννοείς δηλάδη... το σκέφτηκα και εγώ... οι δικοί μου βέβαια θα με περάσουν για τρελή... μια έτσι μια αλλιώς... αχ ποτέ δε φαντάστηκα ότι χωράει τόση πολυπλοκότητα στο θηλασμό!

δε ξερω αν θα πιασει αλλα γιατι δε βγαζεις γαλα με το θηλαστρο και να της το δινεις με το μπουκαλι?επειδη δε θελει με ευκολια να θηλασει το λεω,τουλαχιστον να πινει το μητρικο γαλα.

qcKmp2.png

Τί να φταίει άραγε? Μήπως όλα αυτά που έκανα ήταν απλώς ένας πολύ σταδιακός αποθηλασμός και η μπέμπα είναι έτοιμη για το επόμενο βήμα (δηλ. να κόψει και τον βραδινό?) Ή είναι η συμπεριφορά της τυχαία? (πχ επειδή μπουσουλάει και βγάζει το πρώτο της δόντι να έχει χάσει το ενδιαφέρον της για το θηλασμό? -αν και απ'οτι έχω διαβάσει τα μωράκια κάτω του έτους δεν αποθηλάζουν από μόνα τους). Μήπως έχει μειωθεί τόσο η παραγωγή μου που δεν την καλύπτω? (αν και θα'πρεπε να φτάνει για ένα θηλασμό...)

Εσείς τι λέτε?

Ευχαριστώ....

Τα μωρά κάτω του έτους όντως δεν αποθηλάζουν μόνα τους (εκτός ίσως από κάποιες ελάχιστες εξαιρέσεις) αν η μαμά ακολουθεί ανεμπόδιστο θηλασμό. Αν όμως γίνει από νωρίς αντικατάσταση θηλασμών με στερεές και ο θηλασμός περιοριστεί σε 1-2 γεύματα την ημέρα είναι πολύ συνηθισμένο η ποσότητα και η ροή του γάλακτος να είναι τόσο μικρή που το μωρό να χάνει το ενδιαφέρον του. Στην ουσία δηλαδή έκανες πράγματι έναν σταδιακό αποθηλασμό.

Τώρα, αν τελικά θέλεις να αυξήσεις τους θηλασμούς έχει κάποιες ιδέες εδώ http://www.kellymom.com/bf/concerns/baby/back-to-breast.html

jv42p3.png

DfUyp2.png

προσωπικα δεν συμφωνω με αυτη την προσεγγιση...

πρωτα οδηγουμαστε συνειδητα σε αποθηλασμο και μετα το μετανιωνουμε και κανουμε εναν επαναγαλακτισμο, αλλα μετα θελουμε να μειωσουμε παλι/να αυξησουμε..να να...

η κοπελα αν καταλαβα καλα απολυτως συνειδητα εκανε ο,τι εκανε. εφοσον θηλασε τοσο καιρο, φανταζομαι οχι κατα τυχη, σημαινει οτι ειχε γνωση των παρεμβασεων και των ενεργειων της. Για να φτασει με τοσο γαλα μεσα σε λιγο καιρο να παει αποκλειστικο θηλασμο->7/8 γευματα->1 γευμα με το ζορι, σημαινει οτι το προσπαθησε.

Και το μωρο που ειναι σε ολο αυτο?

γνωμη μου παντα, αυτη τη φορα να σεβαστει και την "αποφαση"/"σταση" του μωρου.

Διαφημίσεις

Λές? Πάντως παρόλο που είναι ιδιαίτερα δύσκολος ο βραδινός θηλασμός (σχεδόν γίνεται με το ζόρι) πίνει σίγουρα γάλα (την ακούω να καταπίνει, οταν βγαίνει από το στήθος έχει γάλα γύρω γύρω στα χειλάκια της, ρεύεται μετά)... για αυτό είμαι προβληματισμένη....

Γάλα υπάρχει αλλά είναι πιο λίγο από τις ανάγκες ενός μωρού αυτής της ηλικίας, αυτό συμβαίνει γιατί η γαλουχία είναι δύσκολο να διατηρηθεί με ένα θηλασμό το 24ωρο.

Το μωρό δεν ενδιαφέρεται να θηλάσει γιατί το γάλα είναι λίγο.

Αν θέλεις να αποθηλάσεις, δεν κάνεις καμία αλλαγή.

Αν δεν θέλεις να αποθηλάσεις, τότε προσθέτεις 1-2 γεύματα για να αυξηθεί η παραγωγή και να προσαρμοστεί στις ανάγκες του μωρού.

Γάλα υπάρχει αλλά είναι πιο λίγο από τις ανάγκες ενός μωρού αυτής της ηλικίας, αυτό συμβαίνει γιατί η γαλουχία είναι δύσκολο να διατηρηθεί με ένα θηλασμό το 24ωρο.

Αν δεν θέλεις να αποθηλάσεις, τότε προσθέτεις 1-2 γεύματα για να αυξηθεί η παραγωγή και να προσαρμοστεί στις ανάγκες του μωρού.

Αγλαϊα καλημερα,

συγνώμη για το εκτός θέματος, μήπως μπορείς να μου πεις ένα τροπο επικοινωνιας μαζί σου. Προσπαθώ να στείλω πμ αλλά δυστυχώς δε με αφήνει

Και πάλι χίλια συγνώμη για το εκτός ......

προσωπικα δεν συμφωνω με αυτη την προσεγγιση...

πρωτα οδηγουμαστε συνειδητα σε αποθηλασμο και μετα το μετανιωνουμε και κανουμε εναν επαναγαλακτισμο, αλλα μετα θελουμε να μειωσουμε παλι/να αυξησουμε..να να...

η κοπελα αν καταλαβα καλα απολυτως συνειδητα εκανε ο,τι εκανε. εφοσον θηλασε τοσο καιρο, φανταζομαι οχι κατα τυχη, σημαινει οτι ειχε γνωση των παρεμβασεων και των ενεργειων της. Για να φτασει με τοσο γαλα μεσα σε λιγο καιρο να παει αποκλειστικο θηλασμο->7/8 γευματα->1 γευμα με το ζορι, σημαινει οτι το προσπαθησε.

Και το μωρο που ειναι σε ολο αυτο?

γνωμη μου παντα, αυτη τη φορα να σεβαστει και την "αποφαση"/"σταση" του μωρου.

Αυτά που γράφεις σχετικά με τον επαναγαλακτισμό τα σκέφτηκα και εγώ. Μια έτσι μια αλλιώς (όχι να μειώσουμε την παραγωγή όχι να την αυξήσουμε) θα με περάσουν τουλάχιστον για 'τρελή' διάφοροι. Από την άλλη βέβαια υπάρχουν και γυναίκες που αποθήλασαν εντελώς (είτε συνειδητά είτε λόγω λανθασμένων συμβουλών), το μετάνιωσαν και έκαναν επαναγαλακτισμό για να θηλάσουν ακόμη μερικούς μήνες....Εγώ δεν έχω αποφασίσει ακόμη 100% τί θα κάνω....

Όσο για 'μενα φυσικά και είχα γνώση των παρεμβάσεων και των ενεργειών μου (έκανα πχ ότι πέρασε από το χέρι μου για να μειώσω την παραγωγή και να σταματήσω να πονάω) αλλά οφείλω να παραδεχτώ πως δε γνώριζα ότι μπορεί να μειωθεί τόσο η παραγωγή που να μην αρκεί καλά καλά ούτε για ένα θηλασμό. Απο αυτά που διάβασα έβγαλα το συμπέρασμα πως αν σε ένα μωράκι που σε λιγάκι θα χρονίσει (η κόρη μου είναι 10 μηνών και κάτι) θα έχω γάλα αρκετό για όσο θηλάζω (πχ αν θηλάζω 2 φορές τη μέρα θα έχω γάλα για 2 φορές τη μέρα, αν θηλάζω μια φορά τη μέρα θα έχω γάλα για 1 φορά τη μέρα). Από την άλλη είχα διαβάσει κάπου ότι δύσκολο να διατηρήσεις γαλουχία άμα δε θηλάζεις ανεμπόδιστα κατά τη διάρκεια του πρώτου χρόνου της ζωής του μικρού σου αλλά επειδή ακριβώς είχα τόσο μεγάλη παραγωγή θεώρησα (λανθασμένα βέβαια απ'οτι καταλαβαίνω τώρα) ότι αυτό δεν θα επηρέαζε εμένα που μέχρι τον 8ο μήνα της μπέμπας πάθαινα αποφράξεις λόγω μεγάλης παραγωγής.

Και για να απαντήσω στην ερωτησή σου 'το μωρό που είναι σε όλο αυτό'.

Λοιπόν η μπέμπα μου ταλαιπωρήθηκε αρκετά και εκείνη μαζί μου. Τα μωράκια των οποίων οι μαμάδες έχουν υπερβολικά μεγάλη παραγωγή γάλακτος την οποία δυσκολεύονται να ρυθμίσουν παρουσιάζουν και εκείνα συμπτώματα (ειδικά τους πρώτους μήνες) όπως πράσινες κενώσεις, αέρια, κολικούς, πνίγονται πολύ την ώρα που θηλάζουν, κλαίνε κτλ. Επίσης μπορεί να επηρεαστούνε έμμεσα... όποια κοπέλα έχει θηλάσει ενώ είχε μεγάλη απόφραξη πόρου ή μαστίτιδα θα συμφωνήσει μάλλον μαζί μου ότι θήλαζε με δαγκωμένα τα χείλη από τον πόνο και δάκρυα στα μάτια (ναι, όσο μελοδραματικό και αν ακούγεται). Από τότε που μειώθηκε η παραγωγή μου νομίζω πως και εγώ και η μπέμπα είδαμε 'άσπρη μέρα' και ένιωσα και εγώ επιτέλους τη μαγεία του θηλασμού. Να'χεις αγκαλιά ένα μωράκι που θηλάζει χαρούμενο και να υπάρχει μια ατμόσφαιρα μοναδικής αγάπης και γαλήνης. Έτσι όπως θα ευχόμουνα από τα βάθη της καρδιάς μου να βιώνει κάθε μαμά και κάθε μωρό το θηλασμό. Επίσης επειδή τέθηκε αυτό το ερώτημα για το που είναι το μωρό σε όλο αυτό θα ήθελα να συμπληρώσω πως αυτός ο 'πολύ σταδιακός απογαλακτισμός' (ή όπως αλλιώς θα θέλαμε να χαρακτηρίσουμε τις ενεργειές μου) γινότανε πάντα με πάρα πολλή μεγάλη αγάπη και υπομονή από την πλευρά μου.... πχ για να της κόψω ένα γεύμα, προσπαθούσα να την ταίσω κρέμα και μετά τη θήλαζε επί μέρες ώσπου έφαγε πχ πολύ κρέμα και μετά την απασχολούσα με κάτι άλλο για να ξεχαστεί και να μη θηλάσει...

Και εννοείται ότι θα σεβαστώ και την 'απόφαση'/ 'στάση' του μωρού ή μάλλον καλύτερα θα τη λάβω υπ'όψιν μου γιατί έχουμε και μια διαφορά ηλικίας ;).

Τα μωρά κάτω του έτους όντως δεν αποθηλάζουν μόνα τους (εκτός ίσως από κάποιες ελάχιστες εξαιρέσεις) αν η μαμά ακολουθεί ανεμπόδιστο θηλασμό. Αν όμως γίνει από νωρίς αντικατάσταση θηλασμών με στερεές και ο θηλασμός περιοριστεί σε 1-2 γεύματα την ημέρα είναι πολύ συνηθισμένο η ποσότητα και η ροή του γάλακτος να είναι τόσο μικρή που το μωρό να χάνει το ενδιαφέρον του. Στην ουσία δηλαδή έκανες πράγματι έναν σταδιακό αποθηλασμό.

Τώρα, αν τελικά θέλεις να αυξήσεις τους θηλασμούς έχει κάποιες ιδέες εδώ http://www.kellymom.com/bf/concerns/baby/back-to-breast.html

ευχαριστώ για το λίνκ...

όπως έγραψα και παραπάνω πραγματικά νόμιζα πως ακόμα και αν ισχύει για αρκετές μαμάδες ότι δεν μπορούν να διατηρήσουν γαλουχία σε μωράκια κάτω του έτους με 1-2 γεύματα την ημέρα πίστευα ότι σε εμένα δεν θα συμβεί αυτό λόγω της μεγάλης παραγωγής που είχα.... αλλά μάλλον αυτό συμβαίνει...

Ευχαριστώ πολύ για την απάντηση.

Αυτό που γράφεις ότι το γάλα είναι πιο λίγο από τις ανάγκες ενός μωρού αυτής της ηλικίας με ανησυχεί... Δεν θέλω εκεί που πηγαίνω να της κάνω καλό (να θηλάζει μια φορά το 24ωρο από το καθόλου) να της κάνω 'κακό' (να μην παίρνει αρκετό γάλα!).

Αν δηλαδή αποφασίσω να αποθηλάσω (είχα σκοπό αρχικά να θηλάσω 12-15 μήνες περίπου) μήπως πρέπει σιγά σιγά να της δώσω και ξένο γάλα το βράδυ για να καλύψω τις ανάγκες της? Σε καμία περίπτωση δεν θα ήθελα να μην πίνει αρκετό γάλα... ακόμη και αν αυτό σημαίνει πως θα αποθηλάσω νωρίτερα απ'οτι αρχικά είχα σκοπό....

Διαφημίσεις

Αυτό που γράφεις ότι το γάλα είναι πιο λίγο από τις ανάγκες ενός μωρού αυτής της ηλικίας με ανησυχεί...

Eίναι λίγο γιατί θηλάζεις λίγο. Άλλωστε όπως έγραψες δίνει και ξένο γάλα.

Δεν θέλω εκεί που πηγαίνω να της κάνω καλό (να θηλάζει μια φορά το 24ωρο από το καθόλου)

Το έγραψα και παραπάνω, το γράφω ξανά: τις περισσότερες φορές η γαλουχια δεν μπορεί να διατηρηθεί με ένα θηλασμό το 24ωρο. Αν θέλεις να διατηρήσεις τη γαλουχία, τότε πρέπει να βάλεις τουλάχιστον έναν ακόμη θηλασμό.

Αν δηλαδή αποφασίσω να αποθηλάσω (είχα σκοπό αρχικά να θηλάσω 12-15 μήνες περίπου) μήπως πρέπει σιγά σιγά να της δώσω και ξένο γάλα το βράδυ για να καλύψω τις ανάγκες της?

Αποφάσισε τι θέλεις και συζήτησέ το με τον παιδίατρο.

Είναι σημαντικό να ξέρεις τι θέλεις να κάνεις γιατί από τα όσα γράφεις φαίνεται ότι δεν έχεις ξεκαθαρίσει τι θέλεις να κάνεις.

Από την άλλη βέβαια υπάρχουν και γυναίκες που αποθήλασαν εντελώς (είτε συνειδητά είτε λόγω λανθασμένων συμβουλών), το μετάνιωσαν και έκαναν επαναγαλακτισμό για να θηλάσουν ακόμη μερικούς μήνες....Εγώ δεν έχω αποφασίσει ακόμη 100% τί θα κάνω....

Κι εγώ είχα αποθηλάσει για ένα διάστημα στη διάρκεια της εγκυμοσύνης συνειδητά, μετά το μετάνιωσα και ευτυχώς η κόρη μου ξαναανακάλυψε το στήθος και θηλάζει μαζί με την αδερφή της.

Θα ήθελα να προσθέσω ότι δεν χρειάζεται να απολογείσαι σε κανέναν για τις επιλογές σου. Εννοείται ότι για την υγεία και την ευτυχία του μωρού ενδιαφέρεται πρώτα απ΄όλους η μητέρα, και όχι ο καθένας που θέλει να κάνει τον έξυπνο.

Σας εύχομαι καλή επιτυχία για ό,τι αποφασίσετε.

Eίναι λίγο γιατί θηλάζεις λίγο. Άλλωστε όπως έγραψες δίνει και ξένο γάλα.

Το έγραψα και παραπάνω, το γράφω ξανά: τις περισσότερες φορές η γαλουχια δεν μπορεί να διατηρηθεί με ένα θηλασμό το 24ωρο. Αν θέλεις να διατηρήσεις τη γαλουχία, τότε πρέπει να βάλεις τουλάχιστον έναν ακόμη θηλασμό.

Αποφάσισε τι θέλεις και συζήτησέ το με τον παιδίατρο.

Είναι σημαντικό να ξέρεις τι θέλεις να κάνεις γιατί από τα όσα γράφεις φαίνεται ότι δεν έχεις ξεκαθαρίσει τι θέλεις να κάνεις.

Ναι, αναρωτιέμαι αν το 'λίγο' όμως σημαίνει πως δεν αρκεί το γάλα ούτε για ένα γεύμα? (Το πρωί πίνει τη maximum δόση ξένου γάλατος για ένα γεύμα, μετά φρουτόκρεμα, το μεσημέρι πχ κρέας και λαχανικά, το απόγευμα πχ κρέμα με δημητριακά και το βράδυ ένας θηλασμός από το κάθε στήθος).

Σε παρακαλώ μπορείς να διευκρινήσεις τί σημαίνει όταν γράφεις ότι 'δεν μπορεί να διατηρηθεί η γαλουχία με ένα θηλασμό το 24ωρο'? Εννοείς ότι το γάλα σιγά σιγά μειώνεται τόσο πολύ ώστε να μην αρκεί ούτε για ένα γεύμα? (και αν ναι, πως το καταλαβαίνει η μαμά αυτό για να συμπληρώσει ή να αντικαταστήσει το συγκεκριμένο θηλασμό με ξένο γάλα?)

Εγώ είχα αποφασίσει τι ήθελα να κάνω (δυστυχώς δεν το συζητάω ιδιαίτερα με τον παιδίατρο γιατί παρόλο που είναι υπέρ του θηλασμού δεν είναι σύμβουλος γαλουχίας) αλλά στην πορεία δεν μου βγαίνει. Είχα αποφασίσει ότι ήθελα να θηλάσω τη μπέμπα για ένα χρόνο και κάτι περίπου. Απλώς ήθελα για τους τελευταίους 2-4 μήνες να κρατήσω μόνο το βραδινό θηλασμό. Για αυτό είμαι τώρα μπερδεμένη. Και απ'οτι καταλαβαίνω από αυτά που μου γράφεις ή προσθέτω ένα ακόμη γεύμα ή αποθηλάζω σιγα σιγά...

Σε ευχαριστώ ξανά που δίνεις συμβουλές και πληροφορίες χρήσιμες βοηθώντας κάθε μητέρα ανεξάρτητα από το αν θέλει να θηλάσει, να αποθηλάσει, να αυξήσει ή να μειώσει την παραγωγή και ακόμη και όταν είναι μπερδεμένη και δεν είναι σίγουρη για το τι θα κάνει...;)

Κι εγώ είχα αποθηλάσει για ένα διάστημα στη διάρκεια της εγκυμοσύνης συνειδητά, μετά το μετάνιωσα και ευτυχώς η κόρη μου ξαναανακάλυψε το στήθος και θηλάζει μαζί με την αδερφή της.

Θα ήθελα να προσθέσω ότι δεν χρειάζεται να απολογείσαι σε κανέναν για τις επιλογές σου. Εννοείται ότι για την υγεία και την ευτυχία του μωρού ενδιαφέρεται πρώτα απ΄όλους η μητέρα, και όχι ο καθένας που θέλει να κάνει τον έξυπνο.

Σας εύχομαι καλή επιτυχία για ό,τι αποφασίσετε.

Ενδιαφέρουσα η εμπειρία σου... το'χω διαβάσει αυτό που περιγράφεις... κάποια παιδάκια μάλιστα που έχουν αποθηλάσει ζηλεύουν το αδερφάκι που γεννιέται και αρχίζουν να ξαναθηλάζουν μαζί του! (δεν ξέρω αν αυτό συνέβει σε 'σας ;):P) καλύτερα πάντως από το να χτυπάει το μεγάλο αδερφάκι το μικρό!

Έχεις δίκιο και προσπαθώ να μην απολογούμαι για τις επιλογές μου αλλά προσπαθώ τουλάχιστον να τις εξηγώ. Κάθε μαμά εξάλλου είναι διαφορετική, κάθε παιδί διαφορετικό, κάθε οικογένεια διαφορετική, οι συνθήκες για κάθε οικογένεια διαφορετικές, οι σχέσεις κάθε ανδρόγυνου διαφορετικές κτλ. και για αυτό άλλωστε αυτό που είναι ιδανικό για 'μενα μπορεί να μην είναι ιδανικό για 'σενα κ.ο.κ Και όλα αυτά που ανέφερα μπορούν να επηρεάσουν τη σχέση του θηλασμού που αναπτύσσεται μεταξύ μητέρας και παιδιού και ως προς την συχνότητα, και ως προς τη διάρκεια κ.α.

Εννοείς ότι το γάλα σιγά σιγά μειώνεται τόσο πολύ ώστε να μην αρκεί ούτε για ένα γεύμα?

Ακριβώς!

(και αν ναι, πως το καταλαβαίνει η μαμά αυτό για να συμπληρώσει ή να αντικαταστήσει το συγκεκριμένο θηλασμό με ξένο γάλα?)

Από τη συμπεριφορά του παιδιού.

Εσύ που είσαι συνέχεια με το μωρό ξέρεις καλύτερα πότε θέλει κάτι.

Απλώς ήθελα για τους τελευταίους 2-4 μήνες να κρατήσω μόνο το βραδινό θηλασμό. Για αυτό είμαι τώρα μπερδεμένη.

Ίσως για ένα μήνα μπορείς να κρατήσεις ένα θηλασμό. Για περισσότερο πολύ σπάνια και σίγουρα όχι για μωρό κάτω του έτους.

Υπάρχουν ελάχιστες μητέρες που μπορούν να κρατήσουν την παραγωγή για ένα γεύμα με έναν μόνο θηλασμό το 24ωρο για περισσότερο απο ένα μήνα.

ή προσθέτω ένα ακόμη γεύμα ή αποθηλάζω σιγα σιγά...

Ακριβώς!

Ακριβώς!

Ίσως για ένα μήνα μπορείς να κρατήσεις ένα θηλασμό. Για περισσότερο πολύ σπάνια και σίγουρα όχι για μωρό κάτω του έτους.

Υπάρχουν ελάχιστες μητέρες που μπορούν να κρατήσουν την παραγωγή για ένα γεύμα με έναν μόνο θηλασμό το 24ωρο για περισσότερο απο ένα μήνα.

Ακριβώς!

Χίλια ευχαριστώ για τις απαντήσεις και χρήσιμες και γρήγορα!

Τι κρίμα που δεν ήξερα ότι με ένα θηλασμό το 24ωρο πας το πολύ ένα μήνα... θα έκοβα τον πρωινό θηλασμό αργότερα.... μα γιατί γ**** τόση μα τόση παραπληροφόρηση γενικά σε θέματα θηλασμού? Μόνο λίγοι είναι σαν και 'μενα (δηλ. όταν δεν ξέρουν ρωτάνε κάποιον ειδικό ή απευθύνονται σε φόρουμ κτλ.) Γιατί τόσοι μα τόσοι το παίζουν ειδικοί? Υπάρχουν τουλάχιστον 2 'ειδικοί' που με βεβαίωσαν πως με ένα θηλασμό το 24 ωρο μπορώ να πάω όσους μήνες θέλω!

Όπως και να'χει θα τα βάλω λοιπόν κάτω, τα σκέφτομαι και θα ενημερώσω τι θα κάνω τελικά....

Τι κρίμα που δεν ήξερα ότι με ένα θηλασμό το 24ωρο πας το πολύ ένα μήνα... θα έκοβα τον πρωινό θηλασμό αργότερα.... μα γιατί γ**** τόση μα τόση παραπληροφόρηση γενικά σε θέματα θηλασμού?

Αν θέλεις να συνεχίσεις ξαναβάζεις τον πρωινό θηλασμό.

Ο θηλασμός είναι πολύ δυναμικό σύστημα και προσαρμόζεται όταν τα δεδομένα αλλάζουν.

Μόνο λίγοι είναι σαν και 'μενα (δηλ. όταν δεν ξέρουν ρωτάνε κάποιον ειδικό ή απευθύνονται σε φόρουμ κτλ.) Γιατί τόσοι μα τόσοι το παίζουν ειδικοί? Υπάρχουν τουλάχιστον 2 'ειδικοί' που με βεβαίωσαν πως με ένα θηλασμό το 24 ωρο μπορώ να πάω όσους μήνες θέλω!

:shock::shock::shock:

Υπάρχουν τουλάχιστον 2 'ειδικοί' που με βεβαίωσαν πως με ένα θηλασμό το 24 ωρο μπορώ να πάω όσους μήνες θέλω!

Τι σημαίνει "μπορείς να πας με έναν θηλασμό;"

Φυσικά και μπορείς να πας με έναν θηλασμό για μήνες αλλά τι σημαίνει αυτό; πόσο γάλα παράγεται σε αυτόν τον θηλασμό; Πόσο γάλα χρειάζεται το παιδί στην αντίστοιχη ηλικία; και πώς θα ανταποκριθεί το παιδί σε αυτή την αλλαγή; Μπορεί να αποφασίσει να κόψει και αυτόν τον έναν. :roll:

Βλέπω πολύ συχνά (και μέσα στο φόρουμ) την εξής παρανόηση: όταν λέμε ότι το στήθος προσαρμόζεται στη ζήτηση, κάποιοι καταλαβαίνουν ότι το στήθος προσαρμόζεται να παράγει το ίδιο γάλα με λιγότερους θηλασμούς. Φυσικά, κάτι τέτοιο δεν ισχύει, όσο λιγότερο θηλάζεις, τόσο λιγότερο γάλα παράγεις σταδιακά. Ο ρυθμός μείωσης και η ποσότητα εξαρτώνται από κάθε θηλαστικό ζευγάρι.

"Θήλαζε και μη ερεύνα!"  Qw1Ep3.png

Αν θέλεις να συνεχίσεις ξαναβάζεις τον πρωινό θηλασμό.

Ο θηλασμός είναι πολύ δυναμικό σύστημα και προσαρμόζεται όταν τα δεδομένα αλλάζουν.

:shock::shock::shock:

Αγλαία, είχες δίκιο. Το γάλα είχε μειωθεί τόσο ώστε δεν έφτανε ούτε για ένα γεύμα. Χτές το βράδυ μετά που θήλασα της έδωσα ξένο γάλα και ήπιε 200ml. Το ίδιο και απόψε το βράδυ.

Όπως καταλαβαίνεις τελικά πήρα την απόφαση να αποθηλάσω. Απο τη μιά στεναχωριέμαι όπως κάθε μαμά που ο θηλασμός έφτασε (ή μάλλον τον έφτασα στο τέλος του) από την άλλη νιώθω περήφανη που παρόλες τις δυσκολίες κατάφερα να τη θηλάσω αποκλειστικά για 6 μήνες και κάτι και συνέχισα μαζί με στερεές τροφές μέχρι που η μπέμπα έγινε 10 μηνών. Και πραγματικά αν καταφέρω να φτάσω στον πλήρη αποθηλασμό χωρίς αποφράξεις ή αποστήματα δε θα πιστεύω την τύχη μου.... (μέχρι και πιστοποιημένος σύμβουλος γαλουχίας -όχι εσύ! ;) μου είχε πεί πως με τέτοια υπερπαραγωγή γάλακτος θεωρούσε πολύ πιθανό να μη γλιτώσω τα χάπια.... αλλά ήθελα και θέλω τόσο πολύ να καταφέρω να το κάνω χωρίς χάπια... με φυσικό τρόπο.... Αν και θα έπρεπε να μεταφέρω αυτή την ερώτηση σε άλλο σημείο του φόρουμ, θα την γράψω εδώ.

Τί να κάνω από εδώ και πέρα? Να τη θηλάζω για λίγο κάθε βράδυ μετά ξένο γάλα? Να δίνω πρώτα ξένο γάλα και μετά να τη θηλάζω? Αν ναι, για πόσες μέρες? Και μετά μέρα παρα μέρα? Θήλαστρο να βάλω? (Ανησυχώ λόγω του ιστορικού που έχω με μαστίτιδες, αποφράξεις κτλ.)

Και μια τελευταία ερώτηση (μια και σε βρήκα!) ;) Το ότι είχα υπερπαραγωγή γάλακτος μετά από αυτή τη γέννα (την πρώτη μου) σημαίνει ότι θα έχω και σε ένα επόμενο παιδί? Γνωρίζεις μήπως? (έψαξα πληροφορίες για αυτό αλλά δεν βρήκα.....)

Σε ευχαριστώ που έτσι απλά με βοήθησες μέσω αυτού του φόρουμ (χωρίς να κρίνεις τις αποφάσεις μου) και στην προκειμένη περίπτωση και σε άλλες.

Να είσαι πάντα καλά.

[ Και πραγματικά αν καταφέρω να φτάσω στον πλήρη αποθηλασμό χωρίς αποφράξεις ή αποστήματα δε θα πιστεύω την τύχη μου.... (μέχρι και πιστοποιημένος σύμβουλος γαλουχίας -όχι εσύ! ;) μου είχε πεί πως με τέτοια υπερπαραγωγή γάλακτος θεωρούσε πολύ πιθανό να μη γλιτώσω τα χάπια.... αλλά ήθελα και θέλω τόσο πολύ να καταφέρω να το κάνω χωρίς χάπια... με φυσικό τρόπο.... Αν και θα έπρεπε να μεταφέρω αυτή την ερώτηση σε άλλο σημείο του φόρουμ, θα την γράψω εδώ.

Γιατί να έχεις αποφράξεις και αποστήματα στον αποθηλασμό;

Τί να κάνω από εδώ και πέρα? Να τη θηλάζω για λίγο κάθε βράδυ μετά ξένο γάλα? Να δίνω πρώτα ξένο γάλα και μετά να τη θηλάζω? Αν ναι, για πόσες μέρες? Και μετά μέρα παρα μέρα? Θήλαστρο να βάλω? (Ανησυχώ λόγω του ιστορικού που έχω με μαστίτιδες, αποφράξεις κτλ.)

Θα έλεγα να θηλάζεις και μετά να δίνεις συμπλήρωμα μέχρι να νιώσεις ότι μπορείς να μη θηλάσεις. Δεν βρίσκω λόγο να αντλείς, για την ώρα τουλάχιστον.

Και μια τελευταία ερώτηση (μια και σε βρήκα!) ;) Το ότι είχα υπερπαραγωγή γάλακτος μετά από αυτή τη γέννα (την πρώτη μου) σημαίνει ότι θα έχω και σε ένα επόμενο παιδί? Γνωρίζεις μήπως? (έψαξα πληροφορίες για αυτό αλλά δεν βρήκα.....)

Το πιθανότερο είναι ότι θα έχεις πάλι υπερπαραγωγή.

Καλό θα ήταν να τη διαχειριστείς έγκαιρα για να αποφύγεις όσο περισσότερα προβλήματα γίνεται.