Jump to content
➔ ParentsCafe.gr
  • Tell a friend

Love Parents.org.gr? Tell a friend!

ΚΟΥΜΠΑΡΑ-ΝΟΝΑ!

stellakoly

Recommended Posts

Καλημέρα κοριτσια!!!!

Τον Αυγουστο του 2011 θα παντρεψω ενα ζευγαρι που έχει αποκτησει ενα αγορακι! θα κανουν γαμο και βαπτιση μαζι! Η κουμπαρα μου ειναι παλι εγκυος και θα γεννησει τον Απριλιο! Αν βρουν νονο θα τα βαπτισουν και τα δυο! Θελω πολυ να βαπτισουμε ενα παιδακι, αλλα φοβαμαι και τα εξοδα! θα κανουμε το γαμο, και ελεγα να βαφτισουμε και το δευτερο! Ξερετε να μου πειτε ποσο περιπου μπορει να μου στοιχισει?και ποιες ειναι οι υποχρεωσεις του νονου εκεινη τη μερα?

QzW2p3.png

Διαφημίσεις

Καλημέρα κοριτσια!!!!

Τον Αυγουστο του 2011 θα παντρεψω ενα ζευγαρι που έχει αποκτησει ενα αγορακι! θα κανουν γαμο και βαπτιση μαζι! Η κουμπαρα μου ειναι παλι εγκυος και θα γεννησει τον Απριλιο! Αν βρουν νονο θα τα βαπτισουν και τα δυο! Θελω πολυ να βαπτισουμε ενα παιδακι, αλλα φοβαμαι και τα εξοδα! θα κανουμε το γαμο, και ελεγα να βαφτισουμε και το δευτερο! Ξερετε να μου πειτε ποσο περιπου μπορει να μου στοιχισει?και ποιες ειναι οι υποχρεωσεις του νονου εκεινη τη μερα?

μμμμμ κι εμείς τα ίδια! Μας ζήτησε ένα ζευγάρι να τους παντρέψουμε και βαφτίσουμε το παιδάκι τους που γεννήθηκε τον Ιούλιο. Ο γάμος έχει οριστεί για τον Ιούλιο του 2011. Χαρήκαμε μεν, αλλά αγχωθήκαμε και για τα έξοδα. Ευτυχώς μας το είπαν πριν γεννήσουν και από τότε αρχίσαμε να κάνουμε οικονομία. Κοίτα, με ένα πρόχειρο υπολογισμό θα μας φύγουν τουλάχιστον 3.000. Δε νομίζω λιγότερα. Δεν μπορούμε υπολογίσουμε επακριβώς γιατί δεν ξέρουμε π.χ. τι στέφανα θα θελήσουν, λαμπάδες κλπ. Τώρα για 2η βάφτιση, θα σου πρότεινα να το ξανασκεφτείτε. Δημιουργείτε πολλές υποχρεώσεις... βάλε και τα δώρα σε γιορτές, γενέθλια, κλπ. Δεν είναι μια κι έξω.

ldnHp3.png?vud3HaCz

Mother of 4

:)

Χρήστος - 22/3/2008

Μιχάλης - 30/11/2009

Δημήτρης - 3/4/2012

Κορίτσια όλα εξαρτώνται από τους κουμπάρους. Εμας πχ ο κουμπάρος που μας πάντρεψε πλήρωσε μόνο τα στέφανα, την καράφα και το ποτήρι. Δεν ήθελα τίποτα περισσότερο γιατί ήξερα ότι το παιδί δυσκολευόταν οικονομικά και το βρίσκω πολύ άδικό να πρέπει ο κουμπάρος να "ξηλωθει" επειδή η νύφη θέλει να σημαιοστολίσει την εκκλησία. Άμα έχει και θέλει, είναι άλλο θέμα, αλλά και πάλι το βρίσκω παράλογο.

Εθιμικά ο κουμπάρος πληρώνει, εκτός από αυτά που ανέφερα, και την εκκλησία, τον στολισμό, την κουάφ της νύφης και σε μερικές περιπτώσεις έχω ακούσει και για τις μισές μπομπονιέρες. Προφανώς αυτό συμβαίνει όταν κι ο κουμπάρος καλεί πολύ κόσμο.

Πάντως σκεφτείτε το πολύ καλά γιατί υπάρχουν ΠΑΡΑ ΠΟΛΛΟΙ που ψάχνουν για κορόιδα.

δε θα κανουμε 2 βαφτισεις! θα κανουμε το γαμο που εχουμε πει εδω και χρονια και τωρα σκεφτομαι για τη βαφτιση του 2ου παιδιου! το πρωτο εχει νονο πριν καν γεννηθει....!!!!

QzW2p3.png

ελα κουκλα συνονοματη, εγω νομιζω καλυτερα να βαφτιζες το πρωτο παιδι, γιατι με ενα εξοδο θα τελειωσεις, απ το να κανεις ενα γαμο, και μετα τη δευτερη βαφτιση, θα σου βγει πιο πολυ.....δεν ξερω τι εθιμα εχετε βεβαια, αλλα νομιζω το πρωτο παιδι δινουν στον κουμπαρο (!) και πιστευω σιγουρα θα σου βγει παραπανω ετσι που το λες!

Διαφημίσεις

Άν μένεις Αθήνα είσαι τυχερή,γιατί έχουν άλλα έθιμα.Εγώ που θα γινόμουν κουμπάρα πριν 2 χρόνια,εκτός από την εκκλησία,τα στέφανα,τις λαμπάδες και την καράφα με το ποτήρι,έπρεπε να πληρώσω τον στολισμό της εκκλησίας και του αυτοκινήτου,τις μισές μπομπονιέρες,το μακιγιάζ της νύφης,το χτένισμα και την κουάφ,τα γάντια και δεν ξέρω τί άλλο.Ο αγαπημένος μου που είναι Αθηναίος,με ρώτησε άν θα παίρναμε και τα τσιγάρα του γαμπρού για το βράδυ!!:lol::lol:Μάλιστα η νύφη μου είπε ότι στα δικά της μέρη είναι έθιμο ο κουμπάρος να κάνει και το τραπέζι!!:shock::shock::shock: Ε τότε βρε κορίτσια δεν παντρεύομαι καλύτερα εγώ??Μόνο ο ανθοστολισμός της εκκλησίας κόστιζε πάνω από χίλια ευρώ.Στράβωσα,μια και δεν ήξερα αυτά τα έθιμα,γιατί μένω Θεσσαλονίκη αλλά η καταγωγή μου είναι από αλλού και τελικά δεν το προχώρησα.Ένιωθα ότι με έβλεπαν σαν "το πορτοφόλι".

Τώρα στην περίπτωσή σου,επειδή ίσως δεν κατάλαβα καλά,θα κάνουν διπλή βάφτιση?Το δεύτερο μωράκι δεν θα είναι πολύ μικρό?

Άν μένεις Αθήνα είσαι τυχερή,γιατί έχουν άλλα έθιμα.Εγώ που θα γινόμουν κουμπάρα πριν 2 χρόνια,εκτός από την εκκλησία,τα στέφανα,τις λαμπάδες και την καράφα με το ποτήρι,έπρεπε να πληρώσω τον στολισμό της εκκλησίας και του αυτοκινήτου,τις μισές μπομπονιέρες,το μακιγιάζ της νύφης,το χτένισμα και την κουάφ,τα γάντια και δεν ξέρω τί άλλο.Ο αγαπημένος μου που είναι Αθηναίος,με ρώτησε άν θα παίρναμε και τα τσιγάρα του γαμπρού για το βράδυ!!:lol::lol:Μάλιστα η νύφη μου είπε ότι στα δικά της μέρη είναι έθιμο ο κουμπάρος να κάνει και το τραπέζι!!:shock::shock::shock: Ε τότε βρε κορίτσια δεν παντρεύομαι καλύτερα εγώ??Μόνο ο ανθοστολισμός της εκκλησίας κόστιζε πάνω από χίλια ευρώ.Στράβωσα,μια και δεν ήξερα αυτά τα έθιμα,γιατί μένω Θεσσαλονίκη αλλά η καταγωγή μου είναι από αλλού και τελικά δεν το προχώρησα.Ένιωθα ότι με έβλεπαν σαν "το πορτοφόλι".

Τώρα στην περίπτωσή σου,επειδή ίσως δεν κατάλαβα καλά,θα κάνουν διπλή βάφτιση?Το δεύτερο μωράκι δεν θα είναι πολύ μικρό?

εγω μενω κρητη!

ο κουμπαρος εδω πληρωνει: το στεφανα, λαμπαδες, καραφα-ποτηρι,την εκκλησια!!!! και αν θελει το στολισμο!

ο νονος πληρωνει: το σταυρο, τα ρουχαλακια και ολα αυτα που πανε πακετο, και αν θέλει στολιζει τη κολυμπίθρα!

ναι θα κανουν και το γαμο τους και διπλη βαπτιση! το 1ο μωρο θα ειναι περιπου 2 χρονων και το μικρο θα ειναι περιπου 4 αντε 5 μηνων!

QzW2p3.png

Εγώ νομίζω ότι θα έπρεπε να πληρώσεις και το ταξίδι του μέλλιτος , τα εσώρουχα της νύφης, μακιγιαζ - χτένισμα της πεθεράς...Τι άλλο τι άλλο α!! Και να φτιάξεις και το παιδικό δωματιο όταν με το καλό έρθει το μωρό!!!Χαχαχα!!!

Δίκιο έχεις Πένυ μου!Ίσως και τα δίδακτρα των φροντιστηρίων,όταν θα πάνε τα παιδιά!!Δεν ξέρω πώς καθιερώθηκαν αυτά τα έθιμα,αλλά τον κουμπάρο τον γδέρνουν.Μάλιστα μια γνωστή μου,αφού την "ξεβράκωσαν" κανονικά και με το νόμο(στολισμός με τις ακριβότερες ορχιδέες,ενοικίαση κάμπριο συν όλα όσα είπα πριν),της απαγόρεψαν να καλέσει άτομα στο τραπέζι,εκτός της αδερφής της,για να μην πληρώσει παραπάνω το ζευγάρι. Εγώ θα τους έριχνα πέντε φάσκελα και θα έφευγα με χίλια...

εγω μενω κρητη!

ο κουμπαρος εδω πληρωνει: το στεφανα, λαμπαδες, καραφα-ποτηρι,την εκκλησια!!!! και αν θελει το στολισμο!

ο νονος πληρωνει: το σταυρο, τα ρουχαλακια και ολα αυτα που πανε πακετο, και αν θέλει στολιζει τη κολυμπίθρα!

ναι θα κανουν και το γαμο τους και διπλη βαπτιση! το 1ο μωρο θα ειναι περιπου 2 χρονων και το μικρο θα ειναι περιπου 4 αντε 5 μηνων!

και στην αθηνα αυτα πληρωνουν

στην δικη μας περιπτωση που καναμε γαμο-βαφτιση η νονα-κουμπαρα αυτα πληρωσε

επειδη κι εκεινη ηταν σε πολυ χαλια οικονομικη κατασταση ψαξαμε και βρηκαμε τα φθηνοτερα και καλυτερα, κι επειδη δεν δεχοταν μειωση του μπατζετ της της καναμε για δωρο χρηματα

αν θες να βαφτισεις κ το 2ο καλως, αν οχι ας βρουν νονο για το 2ο

το εθιμο ειναι ο κουμπαρος να βαφτιζει το 1ο παιδι για να "λυθουν τα χερια του"

εσυ αποφασιζεις κ τους το λες, απο κει κ περα αν θελουν το δεχονται;)

Διαφημίσεις

Στελλίτσα μου,κάνε τον γάμο όπως τα έχετε κανονίσει και μόνο αν δεις ότι σε παίρνει οικονομικά κάνε και την βάφτιση.Δεν είναι καιροί για να απλωνόμαστε και πολύ.Το μόνο που θα γλυτώσεις είναι ο στολισμός,μια και σε γαμοβαφτίσεις συνήθως είναι κοινός.Αν ήταν το πρώτο παιδάκι,ας πούμε ότι θα ήταν αναμενόμενο να το βαφτίσεις εσύ.Για το δεύτερο στο έχουν ζητήσει?Γιατί μπορεί να θέλουν από μόνοι τους κάποιον άλλον,για να έχουν και πολλούς κουμπάρους.

συγνωμη, αλλα την κολυμπηθρα και το στολισμο της βαφτισης μπορει να το κανει ο αλλος νονος που θα βαφτισει μονο και δε θα χει τα εξοδα του γαμου! εσυ μπορει να παρεις μονο σταυρο+ρουχαλακι κ τα υποχρεωτικα της βαφτισης... κ εμεις 2πλη βαφτιση καναμε και μονο ενα στολισμο κολυμπηθρας ειχαμε!

d7i7p2.png?u2P8mcl6z0avp3.png?QbVqPift

συγνωμη, αλλα την κολυμπηθρα και το στολισμο της βαφτισης μπορει να το κανει ο αλλος νονος που θα βαφτισει μονο και δε θα χει τα εξοδα του γαμου! εσυ μπορει να παρεις μονο σταυρο+ρουχαλακι κ τα υποχρεωτικα της βαφτισης... κ εμεις 2πλη βαφτιση καναμε και μονο ενα στολισμο κολυμπηθρας ειχαμε!

συμφωνώ απόλυτα!!! :D

Δεν μπορώ να καταλάβω βρε παιδιά πως σκέφτονται ορισμένοι και τι θεωρούν ότι είναι οι κουμπάροι/νονοί. Εγώ θεωρώ πως κάνω ένα κουμπάρο για να έχω ένα επιπλέον ¨δέσιμο¨ και να μη χαθούμε με το πέρασμα του χρόνου. Δεν είναι πορτοφόλι που μοιράζει λεφτά.

Σε λίγες μέρες βαφτίζω το τρίτο μου παιδί και ο νονός λόγω απόστασης και έλλειψης χρόνου μου είπε να ψωνίσω τα πάντα εγώ εκτός από το σταυρό. Αφού έκανα μια έρευνα αγοράς κατέληξα σε κάτι που και μου άρεσε και ήταν οικονομικό. Η αλήθεια είναι ότι δεν μου διευκρίνισε πόσα χρήματα διαθέτει . το πακέτο όλο της βάπτισης μου βγήκε 450 ευρώ και επειδή μου φάνηκαν αρκετά έβαλα από τη τσέπη μου το δεύτερο ρούχο( κατι που δεν το θεωρώ απαραίτητο να το πάρει αλλά το ήθελε). Οι μπομπο εννοείτε ότι είναι δικές μου όλες (αν θέλω εγω να καλέσω 1000 άτομα θα τα πληρώσει ο νονός?) Δώρο θα τους κάνω κουστούμια (είναι 2 αδέρφια νονοί).

Νομίζω πάντος ότι εδώ κολλαει η παροιμία ¨οι καλοί λογαριασμοί κάνουν τους καλούς φίλους¨γιατι συμβαίνει πολλές φορές μετα την κουμπαριά να μην έχουν καμία σχέση κουμπάροι και ζευγάρι

Εγώ πάντως δεν μπορώ να καταλάβω αυτό το έθιμο που λέει ότι πρέπει να βαφτίσεις το πρώτο παιδί του ζευγαριου που θα παντρέψεις.Δηλαδή να μην κάνεις άλλους κουμπάρους? Να μην συγγενέψεις και με άλλα άτομα? Εγώ δεν δεχτηκα να βαφτίσω το πρώτο τους παιδί όχι γιατί μου κανε κάτι το παιδάκι αλλά θέλω να δημιουργησω σχέσεις και με άλλους ανθρώπους. Ουτε δέχτηκα να μου βαφτίσουν το παιδί μου η κουμπάρα που με στεφάνωσε που είναι και η δεύτερη γυναίκα του θείου μου!! Το θεωρώ πολύ χαζό!

Διαφημίσεις

Αυτά τα έθιμα που λένε ότι πρέπει να σου λυθούν τα χέρια με την βάφτιση δε νομίζω να είναι πουθενά γραμμένα,ούτε να στέκουν από θρησκευτικής άποψης.Κάποιος το σκέφτηκε έτσι και όποιος θέλει ακολουθεί.Άν δεν θέλει δε νομίζω να είναι πια και τόσο κακό.

Αυτά τα έθιμα που λένε ότι πρέπει να σου λυθούν τα χέρια με την βάφτιση δε νομίζω να είναι πουθενά γραμμένα,ούτε να στέκουν από θρησκευτικής άποψης.Κάποιος το σκέφτηκε έτσι και όποιος θέλει ακολουθεί.Άν δεν θέλει δε νομίζω να είναι πια και τόσο κακό.

Σιγουρα όποιος θέλει τα ακολουθεί! Αλλά εγώ είμαι από επαρχία και εδώ αυτά όλα γίνονται και θεωρούν ότι είσαι και υποχρεωμένος να το κάνεις!!!

Δηλαδή επειδή εγώ πάντρεψα σημαινει ότι όταν θα το αποφασίσουν εκείνοι να κανουν παιδί θα έχω και να τους το βαφτίσω?

Μόνο κάτι παλιοί και ίσως και κάποιοι κολλημένοι δίνουν πλέον σημασία σε τέτοια πράγματα.Αλλά παλιά δεν ξηλώνανε το νονό από πάνω μέχρι κάτω, όπως τώρα που πρέπει να αγοράσει τόσα πράγματα.Αφού λοιπόν άλλαξαν και οι υποχρεώσεις του,ε ας αλλάξει πια και το έθιμο.Γνώμη μου πάντα.

Εμείς πάντως δεν το ακολουθήσαμε αυτό.

Ενας μας πάντρεψε και ένα άλλο ζευγάρι μας βάφτισε το μωρό.

Και εμάς έγιναν όλα σε επαρχία (στου άντρα μου) αλλά κανείς δεν έθεσε τέτοιο θέμα.

Οσο για το στολισμό και τα δώρα, επειδή έτυχε να είμαστε πολύ καλοι φίλοι και με τις δύο κουμπαριές το συζητήσαμε πολύ ανοιχτά, του στυλ : τι λεφτά έχετε? αν δεν έχετε θα τα βάλουμε εμείς, μην κάνουμε αυτό είναι περιττό και τέτοια.

Παίζει ρόλο το τι σχέση έχεις με τον άλλο

Τελικά πάντως ο κουμπάρος του γάμου πλήρωσε στέφανα, στολισμό εκκλησίας(λαμπάδες), πιατελα-ποτήρι-καράφα και εκκλησία (τους παπάδες).

Και οι νονοί πλήρωσαν σταυρό, ρουχαλάκια, μαρτυρικά και στολισμό κολυμπήθρας.

Καναμε και στους τρείς απο ένα πολύ καλό δώρο και με όλους συνεννοηθήκαμε εκ των πρωτέρων για τον προϋπολογισμό.

Κι επειδη τα ξέρω απο πρώτο χέρι (γιατί μαζί τα διαλέγαμε και τα πληρώνανε) ο κουμπαρος ξόδεψε συνολικά γύρω στα 1500 ευρώ και οι νονοι γύρω στα 3000 (πήραν ακριβό σταυρό).

Εμείς τους πήραμε απο ένα ρολόϊ στους άντρες και ένα κολιέ στην νονά, σύνολο 2500?

Αυτά :)

stellakoly κι εμεις κρητη. :PΕπειδη μεναν ολοι μακρια, συνενοηθηκαμε μας εστειλαν χρηματα οσα νομιζανε, δε ζητησαμε ποτε καποιο ποσο, για να κανουμε στολισμο, βγαλαμε μια σουμα τι πρεπει να υπαρχει για το γαμο, και απο αυτα πληρωσαμε το στολισμα εκκλησιας, στεφανα (πολυ απλα πραματα, πχ δεν ειχαμε ανθοστηλες απλα λαμπαδες με λουλουδια κ κατι μικρα τριανταφυλλακια με τουλι στο μαγαζι) και στολισαμε και το τραπεζι που θα καθομασταν ολοι μας. απο κει και περα η πεθερα μου πηρε τα κρυσταλλα του γαμου (καραφα κλπ) και το νυφικο μου, και ο μπαμπας μου του γαμπρου.οι μπομπονιερες ολες δικες μας αν και οι θεσσαλονικεις κουμπαροι ηθελαν να πληρωσουν τις μισες αλλα δεν επαιζε τετοιο θεμα! Πέντε ανθρωποι ηρθαν και θα πληρωναν 500 μπουμπουνιερες????? Τους πηραμε και απο ενα καλο δωρο σε ολους και τους πληρωσαμε κ το ξενοδοχειο (καλο ξενοδοχειο μεσα στην πολη). Μαλλον εμεις "ξεπαραδιαστηκαμε" σε αυτη τη περιπτωση!!!!!.

Το ιδιο κ στα διπλά μας βαφτισια που εγιναν αλλου. Εκανα συνενοηση εγω με τις 2 κουμπαρες πως θα παρθει ενας στολισμος (μονο κολυμπηθρα στολισαμε) και οτι νομιζει η καθεμια απο ρουχαλακια μαρτυρικα κλπ αναγκαια. κ ολα τα αλλα διακοσμητικα μπουμπουνιερες κλπ τα εφτιαξα μονη μου κ τα πληρωσα κιολας (συγκεκριμενα εβαλε κ η μαμα μου το χερι στη τσεπη!). Και παλι πληρωσαμε των κουμπαρων τα ξενοδοχεια.

d7i7p2.png?u2P8mcl6z0avp3.png?QbVqPift

γεια σας και από μένα.....

λοιπόν εγώ δεν μπορώ να καταλάβω για πιο λόγο πρέπει να κάνει δώρο η νονά στους γονείς του παιδιού που πρόκειται να βαφτίσει...δηλαδή δεν είναι "δώρο" το ότι τους βαφτίζει το παιδί και σκάει τόσα χρήματα?γιατί στον τόπο μου, θεωρείται βασικό αυτό...και εγώ όταν βάφτισα πήρα στο ζευγάρι τα φωτιστικά του σπιτιού, εκτός από τα πράγματα του μωρού.

και στο γάμο βέβαια ισχύει αυτό....σαν κουμπάρος παίρνεις στέφανα-λαμπάδες-καράφα-ποτήρια-στολισμός εκκλησίας-πληρώνεις την εκκλησία (άλλο πάλι αυτό!!!!)-παίρνεις και δώρο στο ζευγάρι!!

άσχετο τώρα αλλά θυμήθηκα ένα σκηνικό σε ένα γάμο.....ο κουμπάρος πλήρωσε 100 ευρώ την εκκλησία για τα φώτα και τα air condition.Δίπλα από το παγκάρι που έχουν τα κεριά, ε'ιχαν βάλει από την εκκλησία και ένα άλλο παγκάρι και μια τάμπελα που έλεγε "προς ξεπλήρωση των κλιματιστικών"!!!!:?:-?:?έλεος!!!!!!!!

η εκκλησία λειτουργεί τουλάχιστον 10 χρόνια, με τουλάχιστον 10 γάμους το χρόνο, δεν μπόρεσαν να τα ξεπληρώσουν????τόσα βγάζουν!!!(το θυμήθηκα πάλι και συγχίστηκα)

λοιπόν εγώ δεν μπορώ να καταλάβω για πιο λόγο πρέπει να κάνει δώρο η νονά στους γονείς του παιδιού που πρόκειται να βαφτίσει...δηλαδή δεν είναι "δώρο" το ότι τους βαφτίζει το παιδί και σκάει τόσα χρήματα?γιατί στον τόπο μου, θεωρείται βασικό αυτό...και εγώ όταν βάφτισα πήρα στο ζευγάρι τα φωτιστικά του σπιτιού, εκτός από τα πράγματα του μωρού.

και στο γάμο βέβαια ισχύει αυτό....σαν κουμπάρος παίρνεις στέφανα-λαμπάδες-καράφα-ποτήρια-στολισμός εκκλησίας-πληρώνεις την εκκλησία (άλλο πάλι αυτό!!!!)-παίρνεις και δώρο στο ζευγάρι!!

ουτε κι εμάς μας πήραν τίποτα οι νονοι, ο κουμπάρος του γάμου... ακόμα μας το χρωστάει!!! Εχουμε μείνει στο να δούμε τι θέλουμε χιχιχιχιχιιχ

Αυτό πάλι πρώτη φορά το ακούω...δηλαδή αντί να σου πάρουν εκείνοι δώρο, τους πήρες εσύ? Μη χειρότερα! Μωρέ έτσι δεν πάντρευα, που να μου κοβότανε το χέρι!

Γενικά όλα αυτά τα ηλίθια έθιμα πρέπει να κοπούν κατά τη γνώμη μου, γιατί δεν είναι τίποτα άλλο παρά πηγή παρεξηγήσεων. Μόνο ο νονός ας παίρνει το βαπτιστικό σταυρό και έτερον ουδέν.

Αυτό πάλι πρώτη φορά το ακούω...δηλαδή αντί να σου πάρουν εκείνοι δώρο, τους πήρες εσύ? Μη χειρότερα! Μωρέ έτσι δεν πάντρευα, που να μου κοβότανε το χέρι!

Γενικά όλα αυτά τα ηλίθια έθιμα πρέπει να κοπούν κατά τη γνώμη μου, γιατί δεν είναι τίποτα άλλο παρά πηγή παρεξηγήσεων. Μόνο ο νονός ας παίρνει το βαπτιστικό σταυρό και έτερον ουδέν.

ναι μου έκαναν και αυτοί δώρο, αλλά εκτός από αυτά που πλήρωσα για το μωρό, πήρα και σε αυτούς δώρο!!κι εγώ το βρίσκω ηλίθιο έθιμο!!!

Όντως είναι χαζό έθιμο.Τόσα έξοδα έχει ο νονός/νονά,πρέπει να τους φορτώσουν κι άλλο?Πάντως εξακολουθώ να πιστεύω πως το πιο τραβηγμένο είναι αυτό που είπαν σε μένα,ότι δηλαδή ο κουμπάρος πληρώνει και το τραπέζι του γάμου.ΕΛΕΟΣ!