Jump to content
➔ ParentsCafe.gr
  • Tell a friend

Love Parents.org.gr? Tell a friend!

THilasmos prin 70 xronia...

Recommended Posts

Exthes h mhtera mou eipe oti h giagia mou thilase ton patera mou mexri 3 xronvn..kai oxi mono ton patera mou..alla parallila kai ton ksaderfo tou kai ena paidaki ths geitonias. Sthn arxh mou fanike sokaristiko to na thilazeis to paidi kapoiou allou h kapoia allh mana na thilazei to paidi mou :shock: Meta omos pou to ksanaskeftika..mhpos einai kalutera na parei mhtriko gala esto kai apo allh mana ?( sthn epoxh fusika ths giagia mou den upirxan skones ). TI gnvmh exete? Tha afinate pote na thilasei alli mana to paidi sas an kserate oti einai kalutero giauto?

Διαφημίσεις

καλημερα :D

και η δικη μου γιαγια θηλασε τον θειο μου μεχρι μεγαλη ηλικα, λενε οτι επερνε ενα σκαμνακι και πηγαινε στη γιαγια μου και της ελεγε..καλο τζιτζι... :lol: ...

μηπως θα επρεπε να ακολουθησουμε το παραδειγμα τους... :D

δεν νομιζω να υπηρχει περιπτωση να αφηνα το παιδι μου να το θηλασει αλλη μανα(περα απο την ζηλια μου)θα φοβομουνα παρα πολυ για αρρωστιες που μπορει να εχει, αλλα ξερω οτι πουλανε μητρικο γαλα κ πληρες ελεγμενο.Αλλα κ παλι θα φοβομουνα γιατι μετα απο μερικα χρονια μπορει να λεγαν δεν τα ειχαμε ελεγξει καλα, οποτε μαλλον σε καμια περιπτωση δεν θα εδινα

και εγω θα ζηλευα, αλλα δεν νομιζω να ανησυχουσα για αρρωστιες, απο οτι ξερω δεν περνανε στο γαλα..θα ανησυχουσα ομως για το συναισθηματικο δεσιμο του παιδιου μμου με την γυναικα που θα το θηλαζε..

Διαφημίσεις

Με την κουμπάρα μου μοιραζόμαστε τον ίδιο όροφο πολυκατοικίας. Ο γιός της έχει σχεδόν 9 μήνες διαφορά (μικρότερος) με την κόρη μου και τον θηλάζει και αυτή (αποκλειστικά μέχρι τους 6 μήνες). Κάποιο βράδυ που χρειάστηκε να φύγει για κάποιες ώρες και ο Οδυσσέας που τον κράταγε η γιαγιά του δίπλα ξύπνησε και ήταν απαρηγόρητος (5 μηνών!) Πήγα για να τον ηρεμήσω (μιας και του είμαι πιο οικείο πρόσωπο από την γιαγιά - καθότι εμένα με βλέπει καθημερινά στο σπίτι του) και του πρόσφερα να θηλάσει κιόλας. Ήταν πολύ αναστατωμένος και δεν ήθελε, παρ'ολα αυτά στην αγκαλιά μου και με τραγούδια κοιμήθηκε. Αν και ένιωθα λίγο περίεργα, ήμουν διατεθειμένη να το κάνω, αν βοηθούσε στο να ηρεμήσει ο γλυκούλης μας!

Η δική μου κόρη πάντως, πάει στην κουμπάρα μου πολλές φορές και της χαιδέυει το στήθος και της λέει μαμ. Άρα ξέρει ότι μπορεί να πιεί και απο την κουμπάρα μου...΄τωρα αν θέλει είναι άλλο ζητημα βέβαια...

Αν έλειπε η μία από τις δυό μας για λίγο καιρό, πιστεύω ότι και η κόρη μου και ο γιός της θα δέχονταν να θηλάσουν από το "ξένο" στήθος.

Αλλά τώρα που είμαστε πάντα εκεί, προφανώς και δεν θέλουν να δοκιμάσουν....Φαντάζομαι ότι θα τους φαίνεται περίεργο! :shock:

Γενικά δεν θα είχα πρόβλημα να θηλάσει η Μάγια από την κουμπάρα μου, αν το δεχόταν το παιδί, και στην περίπτωση που εγώ είχα σοβαρό λόγο να μην μπορώ να θηλάσω ή να δώσω το γάλα μου. Από ξένη γυναίκα - αν δεν ήμουν εν ζωή μόνο ( μπρρρρρ :shock::shock::shock: ) - και υπήρχε αυτή η δυνατότητα, θα προτιμούσα να θηλάσει παρά να δώσω σκόνη.

o πατέρας μου, 70 χρονών σήμερα, μου έχει πει ιστορίες από όταν ήταν μικρός: στη γειτονιά του υπήρχε μια γυναίκα που θήλαζε παιδιά πολλών οικογενειών, γιατί οι δικοί τους έπρεπε να πάνε για δουλειές στα χωράφια, ή όπου αλλού (δύσκολοι καιροί τότε). Μάλιστα και ένας πάρα πολύ γνωστός πολιτικός (στην ηλικία του πατέρα μου και από την ίδια γειτονιά) έχει θηλάσει άλλη γυναίκα και όχι τη μητέρα του..

η πλάκα είναι ότι την ιστορία αυτή μου την είπε όταν η γιατρός μας είπε ότι έχω πολύ γάλα και ότι θα μπορούσα κάλλιστα να θήλαζα κι άλλο ένα παιδί :)

πιστεύω ότι δεν θα είχα πρόβλημα να θηλάσει από κάποια άλλη μητέρα (την οποία όμως να ήξερα), αν ήταν επιτακτική ανάγκη.. και το αντίθετο βέβαια!

Εχοντας το υπέροχο παράδειγμα της κρητικιάς γιαγιάς μου που εκτός από τα δίδυμά της( τη μαμά και την θεία μου) θήλαζε ταυτόχρονα κι ένα μωράκι μιας φίλης της,δεν θα μπορούσα να μην το παλέψω το θέμα και να μην θηλάσω για πολύ καιρό(1 χρόνο,σταμάτησα γιατί είχα μείνει έγκυος και τελικά η κύηση παλλινδρόμησε).

Φυσικά και θα θήλαζα ένα μωρό αν είχα την ευκαιρία, την δυνατότητα και φυσικά την συγκατάθεση της μαμάς..Επίσης αν δεν είχα γάλα θα προτιμούσα να θηλάσει ο Μανώλης από μια άλλη γυναίκα παρά να πιεί γάλα-σκόνη.Θα ήθελα όμως,σίγουρα,να ήταν κάποια από τις φίλες μου ή συγγενής.

ΣΤΕΛΛΑ blbnp2.png DF5ip2.png

κι εμενα η γιαγια μου στην κατοχη θηλαζε τα παιδια της 4 στον αριθμο καθως και καποια παιδακια απο τη γειτονια!!!φυσικα τοτε δεν ειχαν ξενα γαλατα,οποτε ή θηλαζαν ή εδιναν γαλα απο την κατσικα.....

9a7bp2.pngIm47p2.png

Διαφημίσεις

δεν νομιζω να υπηρχει περιπτωση να αφηνα το παιδι μου να το θηλασει αλλη μανα(περα απο την ζηλια μου)θα φοβομουνα παρα πολυ για αρρωστιες που μπορει να εχει,

Ενώ το enterobacteria sakazakii που βρίσκεται στο γάλα σε σκόνη και μπορεί να προκαλέσει ακόμη και θάνατο...

αλλα ξερω οτι πουλανε μητρικο γαλα κ πληρες ελεγμενο.

Το μητρικό γάλα που υπάρχει σε τράπεζες μητρικού γάλακτος είναι ελεγμένο όπως το αίμα και δεν πωλείται, όπως και το αίμα.

Προέρχεται από μητέρες δότριες όπως το αίμα που ελέγχονται όπως οι αιμοδότες.

Αλλα κ παλι θα φοβομουνα γιατι μετα απο μερικα χρονια μπορει να λεγαν δεν τα ειχαμε ελεγξει καλα, οποτε μαλλον σε καμια περιπτωση δεν θα εδινα

Χορηγείται κυρίως σε πρόωρα όταν κινδυνεύει η ζωή τους και μόνο κατόπιν ιατρικής εντολής, όπως ακριβώς και το αίμα. Το να το αρνηθείς σημαίνει κάτι ισοδύναμο με το αρνηθείς τη χοργήγηση αίματος σε ένα πρόωρο που ο γιατρός τη θεωρεί απαραίτητη. Αν δεν χορηγηθεί το μωρό μπορεί να πεθάνει.

Στις ΗΠΑ, η χορήγηση μητρικού γάλακτος χρεώνεται στις ασφαλιστικές που είναι πολύ πρόθυμες να το πληρώσουν γιατί γλιτώνουν έτσι πολλά χρήματα από τη νοσηλεία του βρέφους.

aglaia σκονες δινει ολος ο κοσμος στα παιδια του, κ αυτο που εγραψες οτι υπαρχει μεσα στο γαλα μας τα συστηνουν οι παιδιατροι κ οχι εγω.Επισης μια μαια στον παιδων μου ειχε πει οτι πουλανε μητρικο γαλα, δεν το εψαξα γιατι δεν με ενδιεφερε για να ασχοληθω, απλα ετυχε να παω εκει γιατι επρεπε να δινω να μου κρατανε το δικο μου γαλα.Και ναι θα φοβομουνα παρα πολυ να δωσω γαλα στο παιδι μου απο δοτρια οπως φοβομαστε να βαλουμε κ αιμα απο δοτη γιατι εχουν ακουστει τα απειρα εδω εχουν μεταδωσει κ ειτζ απο μεταγγιση.

Και δεν τεθηκε κανενα θεμα αμεσης αναγκης για μητρικο γαλα, εαν το παιδι μου ειχε σοβαρο προβλημα κ χρειαζονταν μητρικο γαλα γιατι θα κινδυνευε η ζωη του τοτε ναι θα το σκεφτομουνα, αλλα εδω καναμε μια απλη συζητηση για το εαν θα διναμε να πιουν τα παιδια μας μητρικο γαλα απο μια αλλη μανα.

aglaia σκονες δινει ολος ο κοσμος στα παιδια του

Χωρίς να θέλω τα συγκρίνω, επίσης όλος ο κόσμος καπνίζει!

-Αυτό που θέλω να πω είναι απλά ότι αυτό που κάνει όλος ο κόσμος δεν είναι κριτήριο του 'καλού'-

:D:D:D:D

Δυο γλυκά χαμόγελα...η ζωή μου όλη...

Διαφημίσεις

Ο μικρός μου δυστυχώς , ( είναι έκτος συζήτησης οι λόγοι) ήπιε ξένο γάλα για ένα διάστημα μάλλον για την ακρίβεια έκανε μεικτή διατροφή. Τότε αν είχα γνώση, μέλλον την τύχη να ήμουνα σε νοσοκομείο με τέτοια υποστήριξη θα του είχα δώσει σίγουρα μητρικό από τράπεζα γάλακτος.

Ο νοών νοητό (ελπίζω να το έγραψα σωστά :oops: )

σκονες δινει ολος ο κοσμος στα παιδια του, κ αυτο που εγραψες οτι υπαρχει μεσα στο γαλα μας τα συστηνουν οι παιδιατροι κ οχι εγω.

όπως φαίνεται ξεκάθαρα οι παιδίατροι δεν διστάζουν να δώσουν οποιαδήποτε λανθασμένη οδηγία στη μητέρα για να αποθηλάσει και να θρέψει το μωρό με το γάλα σε σκόμη ακόμη και αν αυτό σημαίνει πολλά προβλήματα υγείας για τα περισσότερα μωρά. Εχουμε φτάσει να θεωρούμε φυσιολογικά πολλά προβλήματα υγείας που δεν είναι φυσιολογικά αλλά είναι αναμενόμενα γιατί τα μωρά τρέφονται με γάλα που η φύση προορίζει για μοσχάρια, με γάλα που είναι νεκρό και δεν έχει αντισώματα....

Αυτή είναι μία πραγματικότητα που τη διαμόρφωσαν οι παιδίατροι για να απολαμβάνουν οικονομικά ωφέλη από τις εταιρείες.

Επιστημονικά τεκμηριώνεται (σύμφωνα με τις μέχρι τώρα δημοσιεύσεις) ότι όταν το γάλα της μαμάς δεν είναι διαθέσιμο τότε η καλύτερη επιλογή για το βρέφος είναι μητρικό γάλα από τράπεζα. Αυτό δεν συμβαίνει γιατί υπάρχουν λίγες τράπεζες και το γάλα σε αυτές είναι ελάχιστο, οπότε το κρατάνε μόνο για να σώζουν ζωές.

Οποιδήποτε άλλο γάλα πέραν του ανθρώπινου είναι πολύ κατώτερο για τη διατροφή και για την υγεία του παιδιού.

Δυστυχώς τα ενδιαφέρονται των περισσότερων παιδιάτρων απέχουν μακράν από την υγεία του παιδιού. Οι περισσότεροι έχουν υπολογιστή και σύνδεση στο διαδίκτυο, αν πληκτρολογήσουν breastfeeding στο google θα διαβάσουν 3-4 μέρες και θα ξέρουν τουλάχιστον τα βασικά. Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας διαθέτει δωρεάν ολόκληρα βιβλία στο διαδίκτυο. Οι περισσότεροι παιδίατροι ξεστομίζουν απιστευτες ανοησίες για το θηλασμό και δυστυχώς πολλές φορές το κάνουν γνωρίζοντας ότι έτσι ο θηλασμός θα διακοπεί. Πολλοί τον υπονομεύουν ανοιχτά.

:?

Επισης μια μαια στον παιδων μου ειχε πει οτι πουλανε μητρικο γαλα,

:? Μια ακόμη "ειδικός" που μιλά χωρίς να ξέρει...

Για να ξεκαθαρισω την θεση μου,ειμαι υπερ του θηλασμου κ ποτε δεν ειπα οτι οι σκονες ειναι καλυτερες απο τον μητρικο θηλασμο .

Εγω αυτο που ειπα ηταν οτι θα προτιμουσα να μην εδινα μητρικο γαλα στο παιδι μου απο μια ξενη γυναικα, γιατι δεν εχω καμια εμπιστοσυνη στους ελεγχους που κανουν κ θα εδινα σκονη,βεβαια εαν τυχαινε θεμα ζωης κ θανατου τοτε μαλλον ουτε καν θα το συζηταγα κ θα εκανα οτι μου λεγαν.

θα ηθελα να ρωτησω την Αγλαια .Ποια ειναι η γνωμη σου οτι ειναι καλυτερο γαλα περα του μητρικου θηλασμου?το φρεσκο η οι σκονες?οσοι παιδιατροι εχω ρωτησει γιατι δεν εχω ρωτησει μονο εναν μου εχουν πει οτι ειναι πολυ ανωτερα οι σκονες, αυτο ισχυει?

Για να ξεκαθαρισω την θεση μου,ειμαι υπερ του θηλασμου κ ποτε δεν ειπα οτι οι σκονες ειναι καλυτερες απο τον μητρικο θηλασμο .

Εγω αυτο που ειπα ηταν οτι θα προτιμουσα να μην εδινα μητρικο γαλα στο παιδι μου απο μια ξενη γυναικα, γιατι δεν εχω καμια εμπιστοσυνη στους ελεγχους που κανουν κ θα εδινα σκονη,βεβαια εαν τυχαινε θεμα ζωης κ θανατου τοτε μαλλον ουτε καν θα το συζηταγα κ θα εκανα οτι μου λεγαν.

Και εγώ θα προτιμούσα το γάλα σκόνη από το ανθρώπινο από αγνωστή μου μητέρα :oops: , από τη στιγμή όμως που ξέσπασε ο σάλος με τις τρελές αγελάδες (και γι΄άυτές πριν έλεγαν οτι περνάνε από τους αυστηρότερους ελέγχους :roll: ) έχω περισσότερη εμπιστοσύνη στο ανθρώπινο.

Οσον αφορά το θέμα φρέσκο ή γάλα σκόνη (μάλλον εννοείς για μετά το χρόνο), χτες ρώτησα την παιδίατρό μου, γιατί κάποιες φορές δεν θα προλαβαίνω να τον θηλάσω το πρωί και μου είπε όποιο θέλω μπορώ να του δίνω. Ετσι αποφασισα το φρέσκο γιατί είναι ζωντανό γάλα, ενω το γάλα σε σκόνη που φέρνει σε κάτι προς ασβέστη.

Tha afinate pote na thilasei alli mana to paidi sas an kserate oti einai kalutero giauto?

Φυσικα. Θα ηθελα το καλυτερο για το παιδι μου.

Παρεπιμπτοντως, ευχαριστως θα θηλαζα ξενο μωρο. Ειχα μαθει περυσι απο μια κοπελα για ενα μωρακι που μετα τον τοκετο πεθανε η μαμα του και μου ειχε μεινει καημος οτι το δυστυχο εκτος που δε θα ενιωθε ποτε τη μητρικη αγκαλια, δε θα επινε ποτε το μητρικο γαλα - αν ηξερα τους συγγενεις του μωρου, θα ειχα προσφερθει να το θηλαζω μαζι με το δικο μου.

θα ηθελα να ρωτησω την Αγλαια .Ποια ειναι η γνωμη σου οτι ειναι καλυτερο γαλα περα του μητρικου θηλασμου?το φρεσκο η οι σκονες?οσοι παιδιατροι εχω ρωτησει γιατι δεν εχω ρωτησει μονο εναν μου εχουν πει οτι ειναι πολυ ανωτερα οι σκονες, αυτο ισχυει?

Δεν είναι θέμα ανωτερότητας αλλά καταλληλότητας. Το φρέσκο γάλα θεωρείται ακατάλληλο για τα βρέφη κάτω του έτους. Το φρέσκο γάλα περιέχει πολύ ασβέστειο, πολλά μεταλλικά στοιχεία. Προορίζεται για μοσχάρια που γεννιούνται 50 κιλά και σε ένα χρόνο ενηλικιώνονται και γίνονται 600-800 κιλά! Τα μικρά του ανθρώπου μόλις που τριπλασιάζουν το βάρος γέννησης στο χρόνο. Έχουν πολύ διαφορετρικές ανάγκες. Έχουν ανάγκες από λιπαρά οξέα για την ανάπτυξη του εγκεφάλου που δεν περιέχονται στο φρέσκο αγελαδινό γάλα. Τα λιπαρά του φρέσκου γάλακτος μπορεί να είναι επικίνδυνα για ένα βρέφος. Το υπερβολικό ασβέστειο μπορεί να προκαλέσει βλάβη στα νεφρά και εμποδίζει την αφομοίωση του σιδήρου ακόμη και αν ο προσλαμβανόμενος σίδηρος από άλλες τροφές είναι αρκετός. Τα πολλά μεταλλικά στοιχεία επίσης μπορεί να προκαλέσουν βλάβη ή στρες στον οργανισμό του μωρού.

Από το γάλα σε σκόνη έχει αφαιρεθεί μέρος των μεταλλικών στοιχείων αλλά εξακολουθεί να έχει υπερβολικά για τον άνθρωπο, επίσης αφαιρείται όλο το λίπος και προστίθενται φυτικά λιπαρά (ακόμη και από γενετικώς τροποποιημένη σόγια). Επίσης προστίθεται σίδηρος που είναι απαραίτητος για τα μικρά του ανθρώπου αλλά δυστυχώς δεν είναι ιδιαίτερα αφομοιώσιμος. Αναγκάζονται να προσθέσουν πολύ περισσότερο σίδηρο από το απαραίτητο αλλά πάλι τα μωρά που τρέφονται με αγελαδινό γάλα σε σκόνη εμφανίζουν πιο συχνά αναιμία...

Οσον αφορά το θέμα φρέσκο ή γάλα σκόνη (μάλλον εννοείς για μετά το χρόνο), χτες ρώτησα την παιδίατρό μου, γιατί κάποιες φορές δεν θα προλαβαίνω να τον θηλάσω το πρωί και μου είπε όποιο θέλω μπορώ να του δίνω. Ετσι αποφασισα το φρέσκο γιατί είναι ζωντανό γάλα, ενω το γάλα σε σκόνη που φέρνει σε κάτι προς ασβέστη.

Τα μωρά που θηλάζουν μπορούν να κάνουν κάποιο γεύμα με φρέσκο αγελαδινό γάλα νωρίτερα στη ζωή τους σε σχέση με τα μωρά που δεν θηλάζουν. Αυτό γιατί το πεπτικό τους σύστημα είναι πιο ώριμο εξαιτίας των προβιοτικών παραγόντων του μητρικού γάλακτος. Ένα γεύμα με φρέσκο γάλα δεν επιβαρύνει τον οργανισμό του βρέφους με πολύ επιπλέον ασβέστειο και μεταλλικά στοιχεία, περισσότερα όμως θα ήταν πρόβλημα.

Γεια σας!

Αν και δεν είμαι ακριβώς μέσα στο θέμα, βρήκα μια πολύ ενδιαφέρουσα μελέτη, με θέμα "O θηλασμός στην αρχαία Eλλάδα" στη δ/νση:

http://www.iatrikionline.gr/deltio_49a/a9.htm

Το βρήκα πολύ χρήσιμο, και μου άρεσε πολύ. Ρίξτε μια ματιά!