Jump to content
➔ ParentsCafe.gr
  • Tell a friend

Love Parents.org.gr? Tell a friend!

βοήθεια με κοινόχρηστη θέρμανση!

Recommended Posts

Λοιπόν τα πράγματα έχουν ως εξής: Μένουμε σε μια πολυκατοικία που αποτελείται από 4 διαμερίσματα.. για τα κοινόχρηστα πήραμε μια εταιρεία καθότι όλοι μπούφοι.. εμείς ήρθαμε τον Μάιο που τελείωσε και το σπίτι μας, οι απο κάτω ήταν και πέρυσι.. όμως τα παιδιά από κάτω μου λένε ότι κάτι ψιλοβρωμάει με την εταιρεία, σαν πολλά τους τα έβγαζε.. σκέφτομαι σοβαρά να τα αναλάβω εγώ αλλά δεν ξέρω πως να τα κάνω με τις αυτονομίες.. νομίζω υπάρχει κάποιος τύπος ή κάτι τέτοιο.. είναι κάποιος που ασχολείται με τέτοια θέματα να με βοηθήσει?

Διαφημίσεις

Ανάλογα πως θέλετε να το πάτε. Αν παίξετε με χιλιοστά ή όχι.

Αν δεν πατε με χιλιοστά, τότε θα πρέπει να έχετε μετρητές κατω στον καυστήρα για κάθε διαμέρισμα. Όταν αγοράζετε πετρέλαιο, θα κάνει μια μέθοδο των τριών και θα βγάζει πόσα πρέπει να δώσει ο καθένας ανάλογα με την κατανάλωση του. Αυτό όμως ισχύει αν έχετε αυτόνομη θέρμανση, έτσι?

Αν πάτε με χιολιοστά, τοτε κάθε διαμέρισμα έχει από εναν συντελεστή που προκείπτει από διάφορες παραμέτρους όπως ο όροφος. Εκει απλά πολλαπλασιάζει με την παραμέτρο αυτή.

This is a man's world

Rasputin σε ευχαριστώ! Μετρητές υπάρχουν για τις ώρες που καίει ο καθένας! και έχουμε αυτόνομη θέρμανση.. δηλαδή για να καταλάβω, βάζω πχ 1000 λίτρα, κάνω σούμα τις ώρες γενικά και μετά λέω στις 120 ώρες κάψαμε 1000 λίτρα, στις 40 πχ του διαμερίσματος πόσο? καλά τα λέω?

ΥΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ ΚΑΤΑΝΟΜΗΣ ΔΑΠΑΝΩΝ ΘΕΡΜΑΝΣΗΣ

Στήλη 1

Στήλη 2

Στήλη 3

Στήλη 4

Α/Α

ΟΝΟΜΑ

ΩΡΕΣ

ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ

ΧΙΛΙΟΣΤΑ

ΔΙΑΜΕΡΙΣΜΑΤΟΣ

ΩΡΕΣ χ

ΧΙΛΙΟΣΤΑ

ΣΤΗΛΗ 2/

ΣΥΝΟΛΟ ΣΤΗΛΗΣ 2

ΑΞΙΑ ΠΕΤΡΕΛΑΙΟΥ χ ΣΤΗΛΗ 3

ΠΛΗΡΩΤΕΟ ΓΙΑ ΚΑΘΕ ΔΙΑΜΕΡΙΣΜΑ

1.

Δ2

20194

345

2.

Δ3

28331

484

3.

Δ4

9900

171

4.

5.

6.

ΣΥΝΟΛΑ

1000

ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑ:

1. ΩΡΕΣ: 135 ΧΙΛΙΟΣΤΑ: 564 135χ564 =76.140 0,732 (ΑΞΙΑ ΠΕΤΡΕΛΑΙΟΥ 1120 € 819.84 €

2. ΩΡΕΣ: 112 ΧΙΛΙΟΣΤΑ: 159 112χ159 =17.808 0,171 191.52 €

3. ΩΡΕΣ: 36 ΧΙΛΙΟΣΤΑ: 277 36χ277 = 9.972 0,096 107,52 €

ΣΥΝΟΛΑ: 283 1.000 103.920 ΜΙΚΡΟΔΙΑΦΟΡΕΣ ΛΟΓΩ ΣΤΡΟΓΓΥΛΟΠΟΙΗΣΕΩΝ

Εμείς σε 4 διαμερίσματα κάναμε μία απλοποιημένη μέθοδο όπου το 20% του πετρελαίου είναι πάγιο και το μοιραζόμαστε με τα τετραγωνικά και το 80% το μοιραζόμαστε με μονάδες μετρητή Χ τετραγωνικά. Αν θες έχουμε ένα excel να στο στείλουμε. Τον όροφο δεν τον λαμβάνουμε υπόψιν αν και είμαι στον τελευταίο και θα είχα κάποια έκπτωση. Μου έχει τύχει με εταιρεία τα 2 διαμερίσματα του τελευταίου ορόφου να καίνε το μισό πετρέλαιο από σύνολο 8 διαμερισμάτων και να πληρώνουν λόγω δυσμενούς ορόφου το 25% της κατανάλωσης. Φυσικά διαμαρτυρήθηκαν οι υπόλοιποι, οπότε δεν λειτουργεί πάντα ο τύπος που έχουν οι εταιρείες.

Διαφημίσεις

morchellina ευχαριστώ πολύ, αλλά εμείς δεν έχουμε καθόλου κοινόχρηστο χώρο.. Φαντάσου δηλ. 4 διαμερίσματα με ξεχωριστή είσοδο το καθένα... φαντάζομαι αυτό το 20% δεν θα ισχύει για μας ε?

Ωπα μισό λεπτό.

Τα χιλιοστά πρέπει να υπάρχουν σε πίνακα που οποσδήποτε πρέπει να έχει κατατεθεί σε συμβολαιογράφο όταν γίνανε τα χαρτιά για το κτίριο. Ή να υπάρχουν κάπου στο συμβόλαιο του κάθε ιδιοκτήτη.

Δεν μπορεί ο καθένας να υπολογίζει όσο θέλει.

Τα χιλιοστά (ιδίως της θέρμανσης) βγαίνουν βάση μηχανολογικής μελέτης.

Βρίσκεις αυτό τον πίνακα, τον δίνεις στην εταιρεία, δίνεις κάθε μήνα τις ώρες του καθεμιανού, πόσα λίτρα καταναλώθηκαν από την δεξαμενή και πόσο αγοράσατε το λίτρο και τα βγάζουν αυτοί.

δηλαδή η σημερινή εταιρεία πως σας τα βγάζει?

οπότε δεν λειτουργεί πάντα ο τύπος που έχουν οι εταιρείες.

Ο τύπος είναι κοινός για όλες τις εταιρείες και χωρίζετε σε αυτόνομη ή μη θέρμανση.

Πρέπει να τους δώσετε τον πίνακα με τα χιλιοστά βάσει της μηχανοολιγικής μελέτης του κτιρίου. Χωρίς αυτό τον πίνακα πως τα βγάζουν?

morchellina ευχαριστώ πολύ, αλλά εμείς δεν έχουμε καθόλου κοινόχρηστο χώρο.. Φαντάσου δηλ. 4 διαμερίσματα με ξεχωριστή είσοδο το καθένα... φαντάζομαι αυτό το 20% δεν θα ισχύει για μας ε?

To 20% το συμφωνήσαμε για την πάγια κατανάλωση του καυστήρα ακόμη και όταν δεν τον χρησιμοποιεί κανείς αλλά απλά δουλεύει για να διατηρεί τη θερμοκρασία του νερού σε stand-by κατάσταση, δεν είναι για τη θέρμανση κοινόχρηστων χώρων.

Ο τύπος είναι κοινός για όλες τις εταιρείες και χωρίζετε σε αυτόνομη ή μη θέρμανση.

Πρέπει να τους δώσετε τον πίνακα με τα χιλιοστά βάσει της μηχανοολιγικής μελέτης του κτιρίου. Χωρίς αυτό τον πίνακα πως τα βγάζουν?

Ναι τον γνωρίζω τον τύπο και τον χρησιμοποιούσαμε αρχικά στην παλιά μου οικοδομή με χιλιοστά επιφάνειας όμως και όχι μηχανολογικής μελέτης που είναι πιο σωστό. Αλλά έγραψα τι προβλήματα είχαν δημιουργηθεί και τελικά είχαμε συμφωνήσει οι ένοικοι σε κάτι παρόμοιο που χρησιμοποιούμε και τώρα και μας τα έβγαζε η εταιρεία όπως τους είπαμε οι ένοικοι. Όταν έγραψα ότι δεν λειτουργεί ο τύπος εννούσα ότι δεν εξυπηρετεί πάντα και μπορεί να δημιουργηθούν θέματα.

Διαφημίσεις

οκ τώρα το κατάλαβα.

Πάντως κανονικά το πάγιο της θέρμανσης καθώς και τα χιλιοστά καθορίζονται από τον πίνακα του μηχανικού ή του μηχανολόγου που κάνει τη μελέτη και είναι έγγραφο που καταρτίζεται και υπογράφεται από όλους τους ιδιοκτήτες μια νεοανειγειρόμενης οικοδομής... (δηλαδή των τελευταία 10 χρόνων πρέπει να υπάρχουν).

Π.χ. εμάς στην δική μας πολυκατοικία έχουμε 3 πίνακες χιλιοστών, του ασανσέρ (που πάντα είναι χωριστός πίνακας), τα γενικά κοινόχρηστα και του καλοριφέρ.

Ναι τον γνωρίζω τον τύπο και τον χρησιμοποιούσαμε αρχικά στην παλιά μου οικοδομή με χιλιοστά επιφάνειας όμως και όχι μηχανολογικής μελέτης που είναι πιο σωστό.

Είναι πιο σωστό να υπάρχει μηχανολογική μελέτη για τα χιλιοστά του καλοριφέρ γιατί εκεί μέσα δεν υπολογίζεται μόνο η επιφάνεια. Υπολογίζονται και οι απώλειες του κάθε διαμερίσματος ανάλογα τα παράθυρα που έχει, το πόσα σώματα έχει μέσα κλπ.

Ο λόγος που απαίτησα εγώ ξεχωριστό πίνακα χιλιοστών για καλοριφέρ είναι γιατί υπάρχουν ημιυπαίθριοι με καλοριφέρ μέσα, άλλος ιδιοκτήτης όταν χτιζότανε ήθελε να βάλει π.χ ένα σώμα παραπάνω κλπ κλπ.

Να φανταστείς εγώ πληρώνω κάτι περισσότερο από τον απο πάνω μου (παρόλο που έχουμε ακριβώς το ίδιο σπίτι) γιατί έχω 1 παράθυρο περισσότερο και σε ένα δωμάτιο , το παράθυρο που έχω είναι πολύ μεγαλύτερο από το δικό του. Επίσης έχω ένα σώμα παραπάνω.

Πιο "τίμια" χιλιοστά από τη δικιά μου πολυκατοικία δεν υπάρχουν.

Eγω εβγαλα προσφάτως τον πίνακα για την πολυκατοικία μας με κάποιο φίλο μου μηχανολόγο. Οι πάνω όροφοι εννοείται εχουν περισσότερα χιλιοστα γιατί συνορεύουν με μη θερμαινόμενους χώρους! Επίσης μετράνε πολύ τα ανοίγματα και φυσικά πρέπει να πάτε κατόψεις με την υπάρχουσα κατασταση κι όχι αυτές της άδειας.

Νομίζω το μόνο δίκαιο είναι να γίνει μελέτη κατανομής χιλιοστών θέρμανσης.

ssttaa

Πολυ σωστά ssttaa

Το "τρικ" 'ομως για να ισχύει (αφού μιλάμε για έτοιμο κτίριο) είναι ότι πρέπει να γίνει γενική συνέλευση , να γινει αποδεκτη ΠΑΜΨΗΦΕΙ και μετά να πάνε σε συμβολαιογράφο ή δικηγόρο, δεν θυμάμαι ακριβώς την διαδικασία από κει και πέρα.

Αλλιώς ο κάθε ιδιοκτήτης μπορεί να την αμφισβητήσει.

Eμένα ευτυχώς δεν την έχουν αμφισβητήσει ακόμη! Απλώς την πήγαμε στην κοπέλα που βγάζει τα κοινόχρηστα :? Αν αμφισβητήσουν την μελέτη θα πρέπει να την ξανακάνουν και να την πληρώσουν χωρίς εγω να συμμετέχω γιατί για να την κάνω υποχρεώθηκα στο φίλο μου και ξεκολώθηκα να βγάζω τις σωστές κατόψεις!

ssttaa

τα χιλιοστά τα έχουμε από το μηχανολόγο που μας έκανε τη μελέτη.. δηλ. εγώ σαν ιδιώτης δεν μπορώ να βγάλω τη θέρμανση? θα πρέπει ντε και καλά να πάω σε εταιρεία?

Διαφημίσεις

Ο λόγος που απαίτησα εγώ ξεχωριστό πίνακα χιλιοστών για καλοριφέρ είναι γιατί υπάρχουν ημιυπαίθριοι με καλοριφέρ μέσα, άλλος ιδιοκτήτης όταν χτιζότανε ήθελε να βάλει π.χ ένα σώμα παραπάνω κλπ κλπ.

Μπράβο τέτοιο μπάχαλο είχε γίνει και στην παλιά μου οικοδομή. Οι επεμβάσεις γίναν εκ των υστέρων και σίγουρα δεν υπήρχε επικαιροποιημένη μελέτη. Αυτό όμως που δημιουργούσε κυρίως το πρόβλημα με τον τύπο ήταν ότι ο τελευταίος όροφος και ο πρώτος πάνω από την πυλωτή τύγχαναν μεγάλης έκπτωσης λόγω αυξημένων απωλειών. Πάντως αν μου ξανατύχει σε οικοδομή με έξτρα επεμβάσεις θα ξέρω για τη μηχανολογική μελέτη.

Noni, τώρα που είμαστε μόνο 4 διαμερίσματα βγάζουμε μόνοι μας τα κοινόχρηστα χοντρικά όπως σου είπα. Αν συμφωνήσετε μπορείτε να τα βγαζετε μόνοι σας αλλά είναι ζόρι να είσαι εσαεί διαχειρίστρια και να μαζεύεις τα κοινόχρηστα. Σου μιλάω εκ πείρας.

Νικ 16 πως θα γίνει να μου το στείλεις? να σου στείλω το μειλ μου με πμ?

ναι στείλτο όποτε μπορέσεις γιατί δεν το χω σε excel και δεν μπορώ να το μεταφέρω.

τα χιλιοστά τα έχουμε από το μηχανολόγο που μας έκανε τη μελέτη.. δηλ. εγώ σαν ιδιώτης δεν μπορώ να βγάλω τη θέρμανση? θα πρέπει ντε και καλά να πάω σε εταιρεία?

η εταιρεία που χρησιμοποιούμε εμείς μας παίρνει 6,5 € το μήνα για να μας βγάλει τα κοινόχρηστα. Της έχουμε δώσει εξ'αρχής τους πίνακες και ησυχάσαμε.

Τώρα αν μπορείς να κάνεις του υπολογισμούς μόνη σου, έχει καλώς.

ότι ο τελευταίος όροφος και ο πρώτος πάνω από την πυλωτή τύγχαναν μεγάλης έκπτωσης λόγω αυξημένων απωλειών.

Τι λες καλέ? Ισα ίσα όταν έχεις μεγαλύτερες απώλειες, πληρώνεις και περισσότερα.....όχι παίρνεις και έκπτωση.

Τι λες καλέ? Ισα ίσα όταν έχεις μεγαλύτερες απώλειες, πληρώνεις και περισσότερα.....όχι παίρνεις και έκπτωση.

Κι εγώ όταν διάβασα για την έκπτωση ζήλεψα γιατί είμαι ψηλά και πληρώνω τα κέρατα μου

This is a man's world

Αυτό κατάλαβα και εγώ από τα γραφόμενά σου αλλά σου λέω ακριβώς τι συνέβη. Σε 4όροφη οικοδομή με 2 διαμερίσματα ανά όροφο ίδιου μεγέθους ο τελευταίος όροφος κατανάλωνε το μισό πετρέλαιο και πλήρωνε το 25%. Ο λόγος φυσικά ήταν ότι δεν υπήρχε μόνωση στην ταράτσα γιατί ο εργολάβος περίμενε μεταφορά συντελεστή για έξτρα όροφο και οι άνθρωποι πάγωναν. Η εταιρεία μας είχε εξηγήσει ότι υπήρχε η έκπτωση στον τύπο για όροφο πάνω από πυλωτή και κάτω από ταράτσα. Γιαυτό μετά λειτουργούσαμε χωρίς τύπο αλλά όπως συμφωνήσαμε.

Συνηθως οι πρώτοι και οι τελευταίοι όροφοι υπολογίζονται με μεγαλύτερες απώλειες λόγω του ότι δεν "συνορεύουν" με κάποιον. Και γι'αυτό λέγονται "μεγαλύτερες" οι απώλειες.

Τώρα πως μια μηχανολογική μελέτη με μεγαλύτερες απώλειες σου βγάζει να πληρώσεις λιγότερα .............. παγαποντιά παίζει στη μέση.

Σου ξαναλέω εγώ έχω περισσότερα χιλιοστά θέρμανσης από τον αποπάνω μου αν και έχουμε τα ίδια σπίτια, γιατί έχω περισσότερα παράθυρα (=περισσότερες απώλειες) και ένα σώμα περισσότερο (=περνάει περισσότερο όγκος νερού στο σπίτι μου ή κάπως έτσι).

Κάτι τέτοιες βλακείες έλεγε η αρχική "μηχανολογική" μελέτη, γι'αυτό και πάτησα πόδι πριν παραλάβω το διαμέρισμα (σε πολλά πράγματα), για να μην τα βρω αργότερα μπροστά μου.

zana εμείς πληρώνουμε 11 ευρώ το διαμέρισμα και άλλα 1.5 το διαμέρισμα για την εκτύπωση.. εντάξει τα λεφτά δεν είναι και τραγικά απλώς σκέφτομαι ότι αφού είμαι εδώ, γιατί να μην μπορώ να επιλέξω το πρατήριο που με συμφέρει περισσότερο και να μου φέρει εκείνος το δικό του.. επίσης ποιος μου λέει ότι με τον πρατηριούχο δεν έχουν κάνει καμιά συμφωνία για όφελός τους.. απορίες παραθέτω, πράγματα που σκέφτομαι δε λέω ότι ισχύουν..

επίσης να ρωτήσω το εξής: αφού υπάρχει μετρητής με τις ώρες του καθενός, αν ένα διαμέρισμα έχει μεγαλύτερες απώλειες, καίει και περισσότερες ώρες, σωστά? τα χιλιοστά του διαμερίσματος γιατί να είναι απαραίτητα, αφού το πόσο καίει ο καθένας φαίνεται στο μετρητή του.. αν το δικό μου διαμέρισμα έχει μεγαλύτερες απώλειες, καίω περισσότερες ώρες δεν είναι έτσι?

zana εμείς πληρώνουμε 11 ευρώ το διαμέρισμα και άλλα 1.5 το διαμέρισμα για την εκτύπωση.. εντάξει τα λεφτά δεν είναι και τραγικά απλώς σκέφτομαι ότι αφού είμαι εδώ, γιατί να μην μπορώ να επιλέξω το πρατήριο που με συμφέρει περισσότερο και να μου φέρει εκείνος το δικό του.. επίσης ποιος μου λέει ότι με τον πρατηριούχο δεν έχουν κάνει καμιά συμφωνία για όφελός τους.. απορίες παραθέτω, πράγματα που σκέφτομαι δε λέω ότι ισχύουν..

επίσης να ρωτήσω το εξής: αφού υπάρχει μετρητής με τις ώρες του καθενός, αν ένα διαμέρισμα έχει μεγαλύτερες απώλειες, καίει και περισσότερες ώρες, σωστά? τα χιλιοστά του διαμερίσματος γιατί να είναι απαραίτητα, αφού το πόσο καίει ο καθένας φαίνεται στο μετρητή του.. αν το δικό μου διαμέρισμα έχει μεγαλύτερες απώλειες, καίω περισσότερες ώρες δεν είναι έτσι?

Αααααααααα τώρα σε κατάλαβα..........σας φέρνει αυτός πετρέλαιο......πέστο ντε.

Εμείς διαλέγουμε δικο μας πρατήριο που παίρνουμε πετρέλαιο.

Καλά το 1.5€, τα 11€ ανα διαμέρισμα γιατί τα πληρώνετε?

Μπερδεύσαι.........δεν έχουν σχέση οι απώλειες με το πόσες ώρες καίει ο καθένας.|

Είτε 1 ώρα είτε 100 ώρες κάψω τις ίδιες απώλειες θα έχει το διαμέρισμά μου.

Η συνάρτηση είναι (στο περίπου),

-πόσα τετραγωνικά είναι το σπίτι σου, σε ποιό όροφο, και τι απώλειες έχεις (αυτά δείχνει ο πινακας των χιλιοστών μιας μηχανολογικής μελέτης),

-πόσες ώρες έχεις κάψει,

-πόσα λίτρα πετρέλαιο έχουν καταναλωθεί στο σύνολο και

-πόσο έχετε αγοράσει το λίτρο.

Όλα αυτά τα δίνεις στην εταιρεία, έχουν αυτοί το κατάλληλο συστημα και τα βγάζουν..........μαζί με τα υπόλοιπα κοινόχρηστα (καθαρίστρια, ασανσέρ, λάμπες, χλώρινες κλπ).

Και πληρώνεις 6,5 το ΜΗΝΑ για όλα τα διαμερίσματα.

Το μεγαλύτερο διαμέρισμα έχει και περισσότερα σώματα άρα καταναλώνει περισσότερη θερμότητα στην ίδια ώρα από μία γκαρσονιέρα που έχει πολύ λιγότερα σώματα. Άρα δεν αρκεί η ωρομέτρηση και χρειάζονται και τα χιλιοστά για να φανεί πόσο καταναλώνει ο καθένας. Μόνο αν τα διαμερίσματα είναι ολόιδια αρκεί μόνο η ωρομέτρηση. Δεν είναι πάντα απαραίτητο αν έχεις πολλές απώλειες να καις περισσότερη ώρα. Βάζεις τεράστια σώματα και το κάνεις φούρνο σε 5'. Γιαυτό η κατασκοπεία καλοριφέρ των γειτόνων παραμένει διαχρονικό σπορ στις πολυκατοικίες.

Υπάρχουν νομίζω και μετρητές κατανάλωσης θερμίδων ανά διαμέρισμα, αυτοί σου δίνουν κατευθείαν τη μέτρηση.