Jump to content
➔ ParentsCafe.gr
  • Tell a friend

Love Parents.org.gr? Tell a friend!

Περιοδικά για γονείς :"γραμμή" κατά του θηλασμού???

madrid05

Recommended Posts

Αγόρασα χθες περιοδικό για γονείς και ξεφυλλίζοντας το έπεσα σε άρθρο με τίτλο "Μικρά μυστικά...μητρότητας".

Από το 1ο "μυστικό" αρχιζουν να αναφέρουν πόοοοσο δύσκολο είναι μια γυναίκα να καταφέρει να θηλάσει και αν/οταν το καταφέρει πόσο δύσκολο είναι το να θηλάζει μωρό ενώ παράλληλα θέλει να συνέλθει από την γέννα,να κάνει δουλειές στο σπίτι ,να φτιάξει την διατροφή της και να έχει ένα λεπτό για τον εαυτό της.

Παραθέτω απόσπασμα από το 2ο "μυστικό" με τίτλο "Δεν αγαπούν όλοι τον θηλασμό".

"...σε μια χώρα που ο θηλασμός είναι ντεμοντέ θα δεχτείτε αρκετή άμεση ή έμμεση κριτική για την απόφαση σας.Παραλληλα θα πρέπει να είστε ετοιμες να αντιμετωπίσετε τα αδιακριτα βλέμματα εαν χρειαστεί να θηλάσετε δημοσίως."

"Η κριτική μπορεί να προέλθει από πλευρές όπως ο οικογενειακός περίγυρος ακόμα και από τον εαυτό σας όταν ο θηλασμός γίνει πηγη εξάντλησης.

Η συμβουλή μας: μια και όλοι οι γιατροί συμφωνούν οτι 6 μηνες αποκλειστικού θηλασμού είναι αρκετοί για να ωφεληθεί το μωρό σας, βάλτε αυστηρό πλάνο διακοπής τότε, πριν γίνει εξάρτηση ια το μωρό σας(:shock:).Ετσι θα μπορέσετε να ξεκουραστείτε χωρίς τύψεις! (:evil::evil::evil:)

Δεν σας φαίνεται αυτό το άρθρο με συμβουλές μητρότητας οτι πανικοβάλλει τις μελλουσες μανούλες ,για το τι θα αντιμετωπίσουν εαν αποφασίσουν να θηλάσουν ή είναι η ιδέα μου??

Σημείωση: το άρθρο υπογράφει μια γυναίκα χωρις να αναφέρει ιδιώτητα(δημοσιογράφος να υποθέσω) σε συνεργασια με ψυχοθεραπευτρια-οικογενειακή σύμβουλο κα Χαρά Παπασαράντη(αναφέρω το όνομα της καθώς φαντάζομαι οτι τα παραπάνω είναι επιστημονική της γνώμη μιας και υπογράφει επώνυμα)

QqmLp3.png

Διαφημίσεις

Ααααα, δεν παμε καλα... φαινεται ειναι καλα τα λεφτα που τσεπώνουν από τις εταιριες... Εχουμε που εχουμε αγνοια οι γυναικες για το θηλασμο να μας αποτρεπουν κιολας. Εγω από το forum εμαθα τι εστι θηλασμος και πώς μπορει να επιτυχει η διαδικασια!

Λινακι μου κοιμήσου..... σε παρακαλώ!!!

να σας πώ κάτι?

Εχω ΒΑΡΕΘΕΙ να ακούω- να διαβάζω- να βλέπω παντού γύρω μου αυτή την εχθρική στάση απέναντι στον θηλασμό!!!

Ο επόμενος που θα μου κανει εστω και νύξη...

θα τα ακούσει για όλους!!!

Τα χω παρει ασχημα σήμερα... πήγα και χτες στον αλλεργιολογο για τον μικρό και μου σύστησε... αποθηλασμό, αφου πια το γαλα μου δεν προσφερει τπτ...

τον οποιον αλλεργιολόγο μου τον σύστησε η παιδίατρος, αλλη υπέρμαχος αυτη΄.....

ε μα πια......!!!!!!!!! ελεος!

Διαφημίσεις

πήγα και χτες στον αλλεργιολογο για τον μικρό και μου σύστησε...

πλέον όταν έχω μπροστά μου επαγγελματίες από το χώρο της υγείας τους ρωταω για ποιο λόγο αμφισβητούν το breastfeeding policy Αμερικανικής Ακαδημίας Παιδιατρικής που δημοσιεύτηκε στο paediatrics και συνιστά "μπλα, μπλα μπλα" (ξέρετε, μην τα γράφω). Τον παιδίατρό μας τον ρώτησα αν θέλει να του στείλω το paediatrics για να ενημερωθεί (και ελπίζω να το θεώρησε προσβολή)

εγω νομιζα οτι τον τελευταιο καιρο ο θηλασμος κερδιζει εδαφος...στο νοσοκομειο στη σερρες μια απο τις παιδιατρους δεν ειναι απλα υπερμαχος,αλλα θα μπορουσες να την πεις φανατικη!!!πραμα σπανιο καθως βλεπω.

κριμα που δε μπορεσα να θηλασω και γω πολυ,ακομα το σκεφτομαι και στεναχωριεμαι,ειναι αλλη αισθηση και αυτο το δεσιμο δε το νιωθεις με κανεναν αλλο τροπο και δυστυχως οποια δε θηλασε και οι αντρες ειναι κριμα που δε θα μπορεσουν να το νιωσουν...

θα μπορουσα να πω πως αυτο το συναισθημα εκεινη τη στιγμη ειναι σαν ερωτας-το συναισθημα οχι η πραξη!!!

το άρθρο είναι επιεικώς αισχρό!

Δείτε ένα άλλο πολύ ενδιιαφέρον άρθρο στην Καθημερινή http://news.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_ell_1_22/09/2010_415813

"Θηλάζω ολημερίς και ολονυχτίς χωρίς σταματημό. Από αντίδραση. Η όλη εμπορευματοποίηση της βιομηχανίας “μωρό” με αηδίασε τόσο, που με έκανε να ανακαλύψω μια εντελώς διαφορετική φιλοσοφία φροντίδας, μερικές φορές απλούστερη άλλες δυσκολότερη, που όμως κοστίζει ελάχιστα, είναι οικολογική και δεν χαρίζει κάστανο σε γιατρούς πλασιέ και άγαρμπες εταιρείες προϊόντων για μωρά"

αυτο ακριβως!!!!

fBaep3.png

uwK7p3.png

Πολύ καλό το άρθρο της Καθημερινής.Να και η αναρτηση της "Ψιλικατζούς"που αναφέρει http://xpsilikatzoy.wordpress.com/

εγω νομιζα οτι τον τελευταιο καιρο ο θηλασμος κερδιζει εδαφος...

Νομιζω και εγώ οτι ο θηλασμός κερδίζει έδαφος και στην Ελλάδα, αλλά λόγω της ενημερωσης των μαμαδων από βιβλία,internet και οχι από τις σωστές συμβουλές των επαγγελματιων υγείας.

Το κακό είναι οτι πολλές μαμαδες(ή μελλουσες) επιλέγουν να ενημερώνονται και από αυτα τα περιοδικά.

Ειναι και αλλες φορες που εχω εντοπίσει να δίνουν συμβουλές καρά του μητρικού θηλασμού!

Είναι,λοιπόν, τοοοοσα πολλά τα χρήματα??!!:evil:

QqmLp3.png

Τι εννοώ... συμφωνώ μαζί σου ότι τέτοια άρθρα δεν προωθούν το θηλασμό αλλά από την άλλη θα ήθελα να δω και μια πιο ρεαλιστική πληροφόρηση για το πώς είναι να θηλάζεις (ειδικά τους πρώτους μήνες).

Πχ εγώ ήμουν πολύ τυχερή - είχα μια μαία που με προέτρεψε από πολύ πριν γεννήσω να αποφασίσω ότι θα θηλάσω και με το που γέννησα μέσα σε 5 λεπτά είχα το μωρό στο στήθος στην αίθουσα τοκετού. Στο μαιευτήριο δεν έκλεισα μάτι με το rooming in και τον αποκλειστικό θηλασμό μέρα νύχτα για να κατεβάσω γάλα, χαπακώθηκα και με μαγιά μπύρας κτλ. και θηλάζω ακόμη την 7μιση μηνών κόρη μου. Πριν γεννήσω διάβασα επίσης για τα καλά του θηλασμού, τα πλεονεκτήματα για τα μωρά και τα πλεονεκτήματα για τη μητέρα και για όλα τα 'κακά' του έτοιμου γάλατος. Αυτό όμως που έλειψε από την ενημέρωση που είχα ήταν το εξής

Κανείς δεν μου είπε πχ ότι μπορεί να υποφέρω από πληγωμένες θηλές, απόφραξη πόρων, υπερπαραγωγή γάλακτος και ο πόνος και η ταλαιπωρία να είναι απερίγραπτος. Κανείς δεν μου είπε πόσο δύσκολο είναι να είσαι υπεύθυνη για κάθε γεύμα του παιδιού σου και το τρελό ξενύχτι να θηλάζεις μέχρι τελικής πτώσης το περνάς μόνη σου γιατί όλοι οι άλλοι συγγενείες δεν μπορούν να θηλάσουν. Κανείς δεν μου είπε ότι θα δέχομαι αρνητική κριτική από γνωστούς και αγνώστους και θα πρέπει να απαντώ γιατί θηλάζω ακόμη. Κανείς δεν μου είπε ότι δε μπορώ έτσι απλά μια μέρα να σταματήσω να θηλάζω και αν ποτέ αποφάσιζα να δώσω μια φορά στο μωρό έτοιμο γάλα θα φώναζε σαν να του κάναμε εμβόλια. Και πχ δεν θα έβλαπτε να ξέραμε ότι η Ελλάδα είναι πολύ πίσω σε αυτό το θέμα και το να θηλάζεις δημόσια δεν είναι αποδεκτό από αρκετούς. (Σε μια καφετέρια ο ιδιοκτήτης μέχρι που προσφέρθηκε να μου δώσει τα κλειδιά του σπιτιού του για να θηλάσω εκεί κοντά να μη νιώθω άσχημα είπε...)

Τι προσπαθώ να πώ? Ότι αν γυρνούσα το χρόνο πίσω, θα ξαναθήλαζα. Δεν θα άλλαζα αυτό. Άλλωστε είναι ότι καλύτερο για το μωρό. Δεν θα ήταν όμως κακό να είχαμε καλύτερη ενημέρωση σχετικά πχ με τις δυσκολίες του θηλασμού. Έστω για να' μουνα προετοιμασμένη ρε γ....

Διαφημίσεις

"Θηλάζω ολημερίς και ολονυχτίς χωρίς σταματημό. Από αντίδραση. Η όλη εμπορευματοποίηση της βιομηχανίας “μωρό” με αηδίασε τόσο, που με έκανε να ανακαλύψω μια εντελώς διαφορετική φιλοσοφία φροντίδας, μερικές φορές απλούστερη άλλες δυσκολότερη, που όμως κοστίζει ελάχιστα, είναι οικολογική και δεν χαρίζει κάστανο σε γιατρούς πλασιέ και άγαρμπες εταιρείες προϊόντων για μωρά"

αυτο ακριβως!!!!

Παρομοιως συμφωνω ΑΠΟΛΥΤΑ!;)

Βίκυ Έλενα έχεις δίκιο. Εγώ είχα ξεκοκκαλίσει πριν γεννήσω το βιβλίο της Πατσούρου, οπότε ήμουν ενημερωμένη και προετοιμασμένη για όλα. Δυστυχώς όμως το συγκεκριμένο βιβλίο δεν είναι πολύ εύκολο για μια μαμά να μάθει ότι υπάρχει, βλέπεις τα περιοδικά που ντεμέκ νοιάζονται για την ευκολία της μανούλας ούτε που το αναφέρουν (τυχαίο; δε νομίζω)

jv42p3.png

DfUyp2.png

Τη σημερον ημέραν με τοσες πολλες επιλογες που υπάρχουν σε γαλατα (δεκαδες μαρκες, υποαλεργικα, αντιαναγωγικά, βιολογικά, μπλα μπλα μπλα....) και σε ανθρωπους να τα προσφερουν (μπαμπαδες, γιαγιαδες, ντανταδες μπλα μπλα μπλα) το να επιλέγει μια γυναικα να θηλαζει αποκλειστικα το μωρο της ειναι μια ΔΙΑΦΟΡΕΤΙΚΗ ΠΡΟΣΕΓΓΙΣΗ, τροπος ζωης, φιλοσοφια. Ειναι αλλη κουλτουρα.

τωρα τι γραφει-λεει-σκεφτεται ο καθενας προσωπικα με αφηνουν αδιαφορη

Βίκυ Έλενα έχεις δίκιο. Εγώ είχα ξεκοκκαλίσει πριν γεννήσω το βιβλίο της Πατσούρου, οπότε ήμουν ενημερωμένη και προετοιμασμένη για όλα. Δυστυχώς όμως το συγκεκριμένο βιβλίο δεν είναι πολύ εύκολο για μια μαμά να μάθει ότι υπάρχει, βλέπεις τα περιοδικά που ντεμέκ νοιάζονται για την ευκολία της μανούλας ούτε που το αναφέρουν (τυχαίο; δε νομίζω)

Ήσουνα πολύ τυχερή που είχες διαβάσει αυτό το βιβλίο πριν γεννήσεις... εγώ δυστυχώς αγνοούσα την υπαρξή του.... πάλι καλά που έμαθα λίγο πριν γεννήσω πως υπάρχει ο σύνδεσμος θηλασμού... πολύ με βοήθησαν αφού γέννησα και μετά....

Τη σημερον ημέραν με τοσες πολλες επιλογες που υπάρχουν σε γαλατα (δεκαδες μαρκες, υποαλεργικα, αντιαναγωγικά, βιολογικά, μπλα μπλα μπλα....) και σε ανθρωπους να τα προσφερουν (μπαμπαδες, γιαγιαδες, ντανταδες μπλα μπλα μπλα) το να επιλέγει μια γυναικα να θηλαζει αποκλειστικα το μωρο της ειναι μια ΔΙΑΦΟΡΕΤΙΚΗ ΠΡΟΣΕΓΓΙΣΗ, τροπος ζωης, φιλοσοφια. Ειναι αλλη κουλτουρα.

τωρα τι γραφει-λεει-σκεφτεται ο καθενας προσωπικα με αφηνουν αδιαφορη

ωραία το τοποθέτησες... ακριβώς είναι διαφορετική προσέγγιση, τρόπος ζωής, φιλοσοφία...

Διαφημίσεις

Αρκετά καλό το άρθρο στην Καθημερινή, μια φράση όμως με έκανε έξω φρενών:

"Τι κι αν οι μητέρες έχουν αποφασίσει να θηλάσουν τα μωρά τους, τουλάχιστον όσο αντέχουν, υπακούοντας στις προσταγές των (άλλων) επιστημόνων που θέλουν το μητρικό γάλα άκρως ευεργετικό για τα παιδιά."

Δλδ. όσες γυναίκες θηλάζουν υπακούουν στις προσταγές της μιας παράταξης, κι όσες δεν θηλάζουν, στις προσταγές της άλλης; Γιατί πρέπει η γυναίκα πάντα να υπακούει στις προσταγές κάποιου; Κάτι τέτοιες νοοτροπίες είναι που υπονομεύουν τον θηλασμό, κι όχι οι πολυεθνικές και τα συμφέροντα :evil:.

Αγόρασα χθες περιοδικό για γονείς και ξεφυλλίζοντας το έπεσα σε άρθρο με τίτλο "Μικρά μυστικά...μητρότητας".

Από το 1ο "μυστικό" αρχιζουν να αναφέρουν πόοοοσο δύσκολο είναι μια γυναίκα να καταφέρει να θηλάσει και αν/οταν το καταφέρει πόσο δύσκολο είναι το να θηλάζει μωρό ενώ παράλληλα θέλει να συνέλθει από την γέννα,να κάνει δουλειές στο σπίτι ,να φτιάξει την διατροφή της και να έχει ένα λεπτό για τον εαυτό της.

"...σε μια χώρα που ο θηλασμός είναι ντεμοντέ θα δεχτείτε αρκετή άμεση ή έμμεση κριτική για την απόφαση σας.Παραλληλα θα πρέπει να είστε ετοιμες να αντιμετωπίσετε τα αδιακριτα βλέμματα εαν χρειαστεί να θηλάσετε δημοσίως."

"Η κριτική μπορεί να προέλθει από πλευρές όπως ο οικογενειακός περίγυρος ακόμα και από τον εαυτό σας όταν ο θηλασμός γίνει πηγη εξάντλησης.

Η συμβουλή μας: μια και όλοι οι γιατροί συμφωνούν οτι 6 μηνες αποκλειστικού θηλασμού είναι αρκετοί για να ωφεληθεί το μωρό σας, βάλτε αυστηρό πλάνο διακοπής τότε, πριν γίνει εξάρτηση ια το μωρό σας(:shock:).Ετσι θα μπορέσετε να ξεκουραστείτε χωρίς τύψεις! (:evil::evil::evil:)

Δεν σας φαίνεται αυτό το άρθρο με συμβουλές μητρότητας οτι πανικοβάλλει τις μελλουσες μανούλες ,για το τι θα αντιμετωπίσουν εαν αποφασίσουν να θηλάσουν ή είναι η ιδέα μου??

Σημείωση: το άρθρο υπογράφει μια γυναίκα χωρις να αναφέρει ιδιώτητα(δημοσιογράφος να υποθέσω) σε συνεργασια με ψυχοθεραπευτρια-οικογενειακή σύμβουλο κα Χαρά Παπασαράντη(αναφέρω το όνομα της καθώς φαντάζομαι οτι τα παραπάνω είναι επιστημονική της γνώμη μιας και υπογράφει επώνυμα)

Αυτά που γράφουν και υποστηρίζουν είναι επιεικώς απαράδεκτα!!!

Αίσχος!!!

να κάνει δουλειές στο σπίτι ,

:shock: αυτό είναι από τα βασικά θέματα που έχει να αντιμετωπίσει μια μητέρα μόλις βγει από την κλινική!

είναι πιο εύκολο να βρεις κάποιον να σου ταΐσει το μωρό παρά να σου σφουγγαρίσει το σπίτι, να βάλει σίδερο, να ποτίσει τις 85 γλάστρες από την κλινική...

Ε, και;

Παραλληλα θα πρέπει να είστε ετοιμες να αντιμετωπίσετε τα αδιακριτα βλέμματα εαν χρειαστεί να θηλάσετε δημοσίως."

Ζήτω οι ματάκηδες!!!

βάλτε αυστηρό πλάνο διακοπής τότε, πριν γίνει εξάρτηση ια το μωρό σας(:shock:).

αν τον διακόπτεις έγκαιρα δεν δημιουργείται εξάρτηση;

το ίδιο ισχύει και για την ηρωίνη; και αν ναι για πόσο διάστημα;

Ετσι θα μπορέσετε να ξεκουραστείτε χωρίς τύψεις! (:evil::evil::evil:)

κι αν εγώ τεμπελιάζω να ετοιμάζω γάλατα;

θα είμαι η κακή μαμά που θα προκαλέσω εξάρτηση στο παιδί μου;

ή είναι η ιδέα μου??

!!! πώς σου πέρασε από το μυαλό κάτι τέτοιο;

:lol::lol::lol:

Χαρά Παπασαράντη

Γράψε και τη δημοσιογράφο και το περιοδικό, να ξέρουμε...

Αν γκουγκλίσετε το όνομά της, σας βγάζει και την προσωπική της ιστοσελία.

Καλό θα ήταν να της στείλετε ένα λινκ με το policy statement και τις απόψεις σας για εξωφρενικά γραφόμενα.

Γράψτε κάτι σύντομο και τυπικό.

Επίσης γράψτε στο περιοδικό, συνήθως έχουν ένα mail.

Γράψε και τη δημοσιογράφο και το περιοδικό, να ξέρουμε...

Eίναι το περιοδικό "γονείς εν δράσει" και το αρθρο υπογραφει η κα Μαρκέλλα Ρεπανέλη.

Vicky-Elena, δεν λεω οτι ειναι σωστό να ...αποκρυπτεις τις δυσκολίες του θηλασμου.Θα ηθελα κι εγω να τις ξέρω.Δεν θα ηθελα όμως να μαθω για αυτες,πριν απο όλα.

Θα ηθελα να με ενημερωναν πρωτα για τα θετικα του θηλασμου, για 1-2 σημαντικα στοιχεια(πως λειτουργει,στασεις ) και μετα για προβληματα που τυχον θα αντιμετωπίσω και λύσεις .Οχι μόνο προβλήματα και η λύση είναι να τα παρατησω.Θα ηθελα να μου δινουν και λίγο θαρρος!!

Δεν είμαι από τις σκληροπυρινικές του θηλασμου (δεν θυμάμαι ποια είχε χρησιμοποιησει την λέξη :)).Διαβασα-ρωτησα-εμαθα και αποφασισα να θηλάσω το μωρό μου για ένα 8μηνο,όσο θα εχω αδεια από την δουλειά μου(και θα ειμαι μαμα "full time"!)και μετα όσο αντεξουμε άνετα.

Υπάρχουν δυσκολίες και εχω αντιμετωπίσει καποιες αλλά εχουν και λύσεις (αν η επιλογη της μαμας ειναι να θηλάσει).

Είχα πληγωμένες θηλές(πλακώθηκα σε κρεμες,αλλαγη στασεων ,υπομονηηη).

Αντιμετωπισα τον φόβο του δημοσιου θηλασμου και των περιεργων βλεμματων(αγόρασα sling - ηταν καυσωνας ,δεν το χρησιμοποιησα και μετα τις 1-2 πρωτες φορες επαψα να "βλέπω τα βλέμματα"-που πιθανον να μην ειναι και οσα φανταζόμουν)

Ξενύχτησα,πιαστηκε ο πωπός μου στον καναπέ, έμεινε ασκουπιστο το σπίτι....ε,και λοιπόν?Το ειχα παρει απόφαση οτι θα κανω αυτην την δουλεια fulltime μεχρι να επιστρεψω στην πεζή-κανονικη μου δουλεια.

Λιγο θαρρος χρειαζονται οι μελλουσες μανούλες.Καθε προβλημα εχει και την λύση του και το αποτελεσμα αποζημιωνει και το μωρο και την μαμά!:):):)

QqmLp3.png

Κανείς δεν μου είπε πχ ότι μπορεί να υποφέρω από πληγωμένες θηλές, απόφραξη πόρων, υπερπαραγωγή γάλακτος και ο πόνος και η ταλαιπωρία να είναι απερίγραπτος.

Ο γυναικολόγος που σε παρακολουθούσε φρόντισε για τη ρεαλιστική σου πληροφόρηση πριν μείνεις έγκυος; Σε ενημέρωσε για όλες τις πιθανές επιπλοκές της εγκυμοσύνης;

Σε ενημέρωσε για έκτοπη εγκυμοσύνη και τι σημαίνει αυτό; ο ίδιος το ήλεγξε στον πρώτο υπέρηχο.

Σε ενημέρωσε για την πρόωρη αποκόλληση πλακούντα και την πιθανή απώλεια της κύησης;

Για τον επιπωματικό πλακούντα;

Για την προεκλαψία;

Την προωρότητα;

(αναφέρω μερικά μόνο από τα προβλήματα που μπορούν να παρουσιαστούν στη διάρκεια της κύησης)

Πριν τον τοκετό σε ενημέρωσε για όλες τις πιθανές επιπλοκές του τοκετού;

(αιμοραγία, κατακράτηση πλακούντα, εκστροφή μήτρας κλπ;)

Στη διάρκεια της λοχείας είχες πλήρη ενημέρωση για την παθολογία της λοχείας;

(φλεβοθρόμβωση-πευμονική εμβολή, επιλόχειες λοιμώξεις, διάταση ηβικής σύμφυσης, ψυχοπάθεια λοχείας κλπ)

Να μην αναφέρω και την παθολογία του νεογνού!

(προσωπικά ήθελα να ξέρω για όλα αυτά, αγόρασα μια μαιευτική και διάβαζα...)

Δεν θα ήταν όμως κακό να είχαμε καλύτερη ενημέρωση σχετικά πχ με τις δυσκολίες του θηλασμού. Έστω για να' μουνα προετοιμασμένη ρε γ....

Από ποιον περιμένεις να γίνει η ενημέρωση και η προετοιμασία;

Πήγες σε κάποιον ειδικό να σε ενημερώσει και το αρνήθηκε;

Ρώτησες μητέρες που γνώριζαν και κράτησαν μυστικά;

Μόνο στο google να γράψεις τη λέξη θα δεις πόσες αναφορές υπάρχουν.

Ρεαλιστική πληροφόρηση μπορεί να έχει οποισδήποτε θέλει αρκεί να αναζητήσει τις πηγές πληροφόρησης.

Πέρα όμως από την πληροφόρηση, υπάρχει και η προσωπική εμπειρία του καθενός που μπορεί να είναι πολύ διαφορετική και κυρίως πολύ υποκειμενική.

πχ γράφεις:

Κανείς δεν μου είπε πόσο δύσκολο είναι να είσαι υπεύθυνη για κάθε γεύμα του παιδιού σου και το τρελό ξενύχτι να θηλάζεις μέχρι τελικής πτώσης το περνάς μόνη σου γιατί όλοι οι άλλοι συγγενείες δεν μπορούν να θηλάσουν

Το γράφεις και φαίνεται να είσαι σίγουρη για το ότι όλοι το βιώνουν αυτό με την ίδια δυσκολία που το βίωσες κι εσύ.

Έχοντας υποστηρίξει πάρα πολλές μητέρες μπορώ να σε διαβεβαιώσω ότι η εμπειρία είναι πολύ διαφορετική για κάθε μητέρα. Το ίδιο ακριβώς που για τη μία μητέρα είναι απλή καθημερινότητα, για την άλλη μπορεί να είναι τεράστια δυσκολία.

Eίναι το περιοδικό "γονείς εν δράσει" και το αρθρο υπογραφει η κα Μαρκέλλα Ρεπανέλη.

Aπό ότι φαίνεται σε αυτή τη σελίδα των συνεργατών:

http://content.yudu.com/Library/A1k54p/GONEISENDRASEI33/resources/10.htm

Μάλλον πρόκειται για ολόκληρη ομάδα που είναι εναντίων του θηλασμού!

H κ. Ρεπανέλη είναι Αρχισυντάκτρια.

Νομίζω ότι θα πρέπει να λάβουν το μήνυμα ότι κάποιοι γονείς δεν θα είναι πελάτες του περιοδικού...

Ο γυναικολόγος που σε παρακολουθούσε φρόντισε για τη ρεαλιστική σου πληροφόρηση πριν μείνεις έγκυος; Σε ενημέρωσε για όλες τις πιθανές επιπλοκές της εγκυμοσύνης;

Σε ενημέρωσε για έκτοπη εγκυμοσύνη και τι σημαίνει αυτό; ο ίδιος το ήλεγξε στον πρώτο υπέρηχο.

Σε ενημέρωσε για την πρόωρη αποκόλληση πλακούντα και την πιθανή απώλεια της κύησης;

Για τον επιπωματικό πλακούντα;

Για την προεκλαψία;

Την προωρότητα;

(αναφέρω μερικά μόνο από τα προβλήματα που μπορούν να παρουσιαστούν στη διάρκεια της κύησης)

Πριν τον τοκετό σε ενημέρωσε για όλες τις πιθανές επιπλοκές του τοκετού;

(αιμοραγία, κατακράτηση πλακούντα, εκστροφή μήτρας κλπ;)

Στη διάρκεια της λοχείας είχες πλήρη ενημέρωση για την παθολογία της λοχείας;

(φλεβοθρόμβωση-πευμονική εμβολή, επιλόχειες λοιμώξεις, διάταση ηβικής σύμφυσης, ψυχοπάθεια λοχείας κλπ)

Να μην αναφέρω και την παθολογία του νεογνού!

(προσωπικά ήθελα να ξέρω για όλα αυτά, αγόρασα μια μαιευτική και διάβαζα...)

Από ποιον περιμένεις να γίνει η ενημέρωση και η προετοιμασία;

Πήγες σε κάποιον ειδικό να σε ενημερώσει και το αρνήθηκε;

Ρώτησες μητέρες που γνώριζαν και κράτησαν μυστικά;

Μόνο στο google να γράψεις τη λέξη θα δεις πόσες αναφορές υπάρχουν.

Ρεαλιστική πληροφόρηση μπορεί να έχει οποισδήποτε θέλει αρκεί να αναζητήσει τις πηγές πληροφόρησης.

Πέρα όμως από την πληροφόρηση, υπάρχει και η προσωπική εμπειρία του καθενός που μπορεί να είναι πολύ διαφορετική και κυρίως πολύ υποκειμενική.

πχ γράφεις:

Το γράφεις και φαίνεται να είσαι σίγουρη για το ότι όλοι το βιώνουν αυτό με την ίδια δυσκολία που το βίωσες κι εσύ.

Έχοντας υποστηρίξει πάρα πολλές μητέρες μπορώ να σε διαβεβαιώσω ότι η εμπειρία είναι πολύ διαφορετική για κάθε μητέρα. Το ίδιο ακριβώς που για τη μία μητέρα είναι απλή καθημερινότητα, για την άλλη μπορεί να είναι τεράστια δυσκολία.

Ας απαντήσω πιο αναλυτικά για να γίνει κατανοητό γιατί είμαι δυσαρεστημένη από την ενημέρωση που είχα στο θέμα του θηλασμού πριν γεννήσω.

1) Όσον αφορά στο γυναικολόγο μου, ήμουνα ιδιαίτερα τυχερή. Ήταν (και είναι) ένας εξαιρετικός γιατρός, πολύ διαβασμένος και πάνω από όλα άνθρωπος. Και εγώ (όπως και εσύ) ήθελα να είμαι ενημερωμένη για διάφορα και είχα δανειστεί τη 'μαιευτική' που διδάσκεται στην ιατρική, είχα αγοράσει και άλλα βιβλία και μελετούσα και άρθρα στο ίντερνετ. Σε κάθε επίσκεψη συζητούσα με το γιατρό τις απορίες μου. Ήξερα τι μπορεί να πάει καλά και τι μπορεί να πάει άσχημα. Πχ είχα ενημερωθεί από το γιατρό μου ότι θα προσπαθήσουμε για φυσιολογικό, κατά πάσα πιθανότητα θα χρειαστώ περινεοτομή, αν τα πράγματα τραβήξουν πολύ μπορεί να μην αποφύγουμε την καισαρική και φυσικά υπάρχει πάντα μια πολύ μικρή πιθανότητα να πεθάνω στην αίθουσα τοκετού (αυτό φυσικά ισχύει για κάθε γυναίκα που γεννάει). Για αυτό όταν γέννησα φυσιολογικά μέσα σε 5 ώρες χωρίς περινεοτομή βγήκα πανευτυχής από την αίθουσα τοκετού. Αν όλα είχαν πάει στραβά θα είχα στεναχωρεθεί αλλά θα το είχα αποδεχτεί και δεν θα 'ζητούσα ρέστα'. Ήμουν προετοιμασμένη για το χειρότερο σενάριο και έζησα το καλύτερο. Γιατί να μην είμαι ευχαριστημένη?

Στο θέμα του θηλασμού έγινε όμως το αντίθετο. Ήμουν προετοιμασμένη για το καλύτερο και έζησα το χειρότερο. Η μαία μου (για την οποία βέβαια νιώθω ευγνωμοσύνη για το rooming in και το ότι έβαλε το μωρό στο στήθος μου μέσα στην αίθουσα τοκετού) επέλεξε να μην με ενημερώσει ρεαλιστικά. Όταν τη ρώτησα για το θηλασμό πριν γεννήσω μου μίλησε μόνο για τα ωφέλη και το τι να κάνω για να έχω γάλα. Όταν τη ρώτησα τί να διαβάσω για να είμαι πιο προετοιμασμένη μου απάντησε 'τίποτα. Ο θηλασμός είναι κάτι απόλυτα φυσικό και όσο περισσότερο διαβάζει κανείς για αυτό τόσο χειρότερα'. Όταν τη ρώτησα 'έχω ακούσει ότι ο αποθηλασμός μπορεί να είναι πολύ δύσκολη υπόθεση κτλ. και εγώ έχω να κάνω επαγγελματικά ταξίδια, τι θα κάνουμε', μου απάντησε 'σιγά. Όταν χρειαστεί να το κόψεις είναι το μόνο εύκολο. Όταν τη ρώτησα ότι έχω ακούσει ότι ο θηλασμός μπορεί να επηρεάσει τη λίμπιντο και μπορεί να έχει δυσκολίες πάλι μου είπε να μην διαβάσω τίποτα. Είπα και εγώ στο εαυτό μου μια φορά να ακούσω την 'ειδικό' σε ένα θέμα και να μην ανοίξω βιβλίο. Μέγα λάθος. Τώρα που θηλάζω εδώ και 8 μήνες σχεδόν ξέρω ότι έπρεπε να είχα ψάξει και να είχα διαβάσει. Εδώ υπάρχουν ολόκληρα βιβλία 'the art of weaning' (θα υπήρχαν αν ο αποθηλασμός ήταν τόσο εύκολη υπόθεση?' Ή θα είχε αφιερώσει η Πατσούρου ένα ολόκληρο τόμο σε ειδικές περιπτώσεις και προβλήματα του θηλασμού αν ήταν κάτι τόσο σπάνιο? Και άντε εγώ (που και Αγγλικά ξέρω και το ίντερνετ ξέρω να χειρίζομαι και λόγω των σπουδών μου έχω πρόσβαση σε επιστημονικά περιοδικά) και θα μπορούσα να μην είχα ακούσει τη μαία μου και να τα'χα ψάξει. Υπάρχουν όμως γυναίκες που μπορεί να μην έχουν πρόσβαση σε διάφορες πηγές. Δε θα 'πρεπε οι μαίες να είναι καλύτερα ενημερωμένες? Δε θα'πρεπε οι παιδίατροι να είναι καλύτερα ενημερωμένοι? Είναι δυνατόν πχ ολόκληρη Θεσ/νικη να 'χει μόνο 3 παιδίατρους πιστοποιημένους συμβούλους θηλασμού? Και άντε 5-6 μαίες που ξέρουν τι κάνουν? Οι δημοσιογράφοι μας φταίνε? Οι δημοσιογράφοι έτσι και αλλιώς γράφουν (οι περισσότεροι) ότι να'ναι. Ας βάλουμε λίγο όλοι ένα λιθαράκι (αν γίνεται) στο να ξέρουν οι παιδίατροι και οι μαίες τί τους γίνεται και μετά ας τα βάλουμε με τους δημοσιογράφους (δεν υποστηρίζω τη συγκεκριμένη συντακτική ομάδα) αλλά μου φταίει πολύ λιγότερο απ'οτι η μαία που με ενημέρωσε και οι 3 παιδίατροι που άλλαξα γιατί κανείς δεν μπορούσε να με βοηθήσει στο θέμα του θηλασμού και της διατροφής του παιδιού. Και αν δεν υπήρχε ο Σύνδεσμος Θηλασμού να με στηρίξει στην προσπάθεια μου όλους αυτούς τους μήνες θα είχα τρελαθεί από τα προβλήματα που αντιμετώπισα και από την άγνοια και έλλειψη βοήθειας από τους 'ειδικούς'.

Και Aglaia, σέβομαι την άποψη σου και δέχομαι το γεγονός ότι καθενός η εμπειρία είναι διαφορετική και υποκειμενική αλλά υπάρχουν και ορισμένοι γενικοί κανόνες. Πχ το ίδιο είναι να θηλάζεις αποκλειστικά ένα μωράκι που βγήκε από το μαιευτήριο 2700 και το ίδιο ένα που βγήκε 3700? Το πρώτο δεν θέλει περισσότερο συχνά γεύματα και περισσότερη προσπάθεια από την πλευρά της μητέρας? 'Η το ίδιο είναι μια λεχώνα που φοράει σουτιέν θηλασμού και τρέχει γάλα το στήθος της και φοράει ειδικά pads ή λερώνει το σουτιέν της και το ίδιο μία που φοράει ένα mainstream σουτιέν?

Και φυσικά και δέχομαι το γεγονός ότι για μία αυτό που είναι μια τεράστια δυσκολία για την άλλη είναι απλώς η καθημερινότητα. Απλά μήπως στο βωμό του να θηλάσει κανείς αποκλειστικά για όσο το δυνατόν περισσότερο έχουμε ξεχάσει ότι η κοινωνία η σύγχρονη της Ελλάδος δεν είναι και η πιο φιλική? Και δεν είναι όλες οι γυναίκες σκληρά καρύδια? Άντε εγώ άντεξα. Μέχρι σήμερα. Υπάρχουν όμως γυναίκες στη θέση μου που δεν θα τα είχαν καταφέρει. Και εγώ ακόμη δεν ξέρω τι θα καταφέρω και πως.

Απλά μήπως στο βωμό του να θηλάσει κανείς αποκλειστικά για όσο το δυνατόν περισσότερο έχουμε ξεχάσει ότι η κοινωνία η σύγχρονη της Ελλάδος δεν είναι και η πιο φιλική? Και δεν είναι όλες οι γυναίκες σκληρά καρύδια? Άντε εγώ άντεξα. Μέχρι σήμερα. Υπάρχουν όμως γυναίκες στη θέση μου που δεν θα τα είχαν καταφέρει. Και εγώ ακόμη δεν ξέρω τι θα καταφέρω και πως.

Δεν υπαρχει κανενας βωμος και ο θηλασμος δεν ειναι ουτε υποχρεωτικος ουτε αυτοσκοπος.

Και δεν ειναι για γυναικιες "σκληρα καρυδια" που "αντεχουν" στην 'εχθρικη κοινωνια' και στους 'αφορητους πονους'.

Ειλικρινα αν δεν ειχα θηλασει και διαβαζα την περιγραφη σου θα ειχα τρομοκρατηθει..

Vicky-Elena,θα συμφωνήσω με αυτά που γράφεις ως προς το οτι το σημαντικότερο(και πιο εξωφρενικό) είναι να σου δίνουν λανθασμένες οδηγίες και συμβουλές οι αρμόδοι επιστήμονες-μαίες και γιατροί-στους οποιους έχουμε εμπιστοσύνη και δύσκολα τους αμφισβητούμε(καθώς υποτίθεται οτι έχουν τις γνώσεις).

Δεν βάζω κανένα περιοδικό πιο πάνω από τον γιατρό μου και εννοειται οτι θα θυμώσω περισσότερο αν πάρω λάθος συμβουλή από την μαία μου παρά από ένα περιοδικό.

Ομως ανοιξα αυτό το thread με αφορμή το άρθρο που διάβασα το οποίο θα διαβάσουν κυρίως μέλλουσες μανούλες.Είναι γραμμένο με τέτοιο ύφος ώστε τις τρομοκρατεί.

Ο γυναικολόγος σου έχει προσωπική επαφή και ξέρει μέχρι που είναι καλό να σου μιλήσει.Απάντησε στις απορίες σου και σου είπε τι μπορεί να συμβεί.Σε εμένα -ας πουμε- είδε οτι είμαι άτομο που μπορεί να τρομοκρατηθώ χωρίς λόγο και να σκέφτομαι αρνητικά και μου μίλησε για όοολη την διαδικασία χωρις να μου πει για κάθε πιθανή επιπλοκή που μπορει να έχω(θα είχα πάρει την κοιλιά και θα είχα φύγει).Επίσης η μαία μου με προειδοποίησε για τον πρωτο καιρό μέχρι να εδραιωθεί ο θηλασμός(τι να κάνω με τις πληγωμένες θηλές,πως να "πιάνει" το μωρό), αλλά δεν μου είπε από την αρχή για προβλήματα που ίσως προκείψουν όταν σε 6-8 ή 10 μήνες θελήσω να αποθηλάσω.Οταν προκείψει το προβλημα θα το αντιμετωπίσουμε.

Νομιζω λοιπόν οτι αφιερώνοντας ένα άρθρο στα προβλήματα της μητρότητας και καταλήγοντας στο οτι στους 6 μηνες πρέπει να βάλουμε αυστηρο πρόγραμμα αποθηλασμού για να μην βλάψουμε το μωρό, επηρεάζει αρνητικά κάποιες μέλλουσες μανούλες που ναι μεν δεν έχουν φτασει ακόμα στο σημείο να συζητησουν με τον γιατρο/μαία τους τέτοια θέματα, αλλά μπαίνουν στο τριπάκι να σχηματισουν(λάθος) αποψη από τέτοια άρθρα.

Σε καμια περιπτωση,ομως, δεν θεωρώ οτι ένα παραπλανητικό άρθρο έχει την ίδια επίδραση με έναν επιστήμονα που δινει κακές συμβουλές.

QqmLp3.png