Jump to content
➔ ParentsCafe.gr
  • Tell a friend

Love Parents.org.gr? Tell a friend!

ΜΕΛΙ.... θελω μια συμβουλη

Recommended Posts

Ειναι λιγο ασχετο το θεμα και γι αυτο το βαζω εδω..

Αγορασα προχτες στη δουλεια απο εναν συναδελφο που φτιαχνει μονος του μελια ενα κουτι 2 κιλα, το δοκιμασαμε και ειναι πραγματι πολυ νοστικο και καλο, αλλα το κουτι δεν ξανακλεινει καλα..

Χαλανε τα μελια αν δεν κλεινει καλα το κουτι τους, να το μεταφερω να το βαλω σε κανα γυαλινο βαζο? Η να το αφησω εκει και δεν θα παθει τιποτα?

Ααα και μιας και ανοιξα το θεμα να σας πω κατι που μου ειπε και δεν το ηξερα γιατι μπορει να μην το ξερουν και αλλοι..

Λεει οτι δεν πρεπει να τρωμε το μελι απευθειας μεσα απο το βαζο με το κουταλακι δηλαδη να γλιφουμε το κουταλικαι να το ξαναβαζουμε μεσα.. (οχι μονο για θεμα σιχαμαρας.. :lol: ) αλλα γιατι τα ενζυμα του σαλιου δημιουργουν μυκητες στο μελι με αποτελεσμα σε ελαχιστο χρονικο διαστημα να χαλασει.

O5Lop2.png

kIP3p2.png

Διαφημίσεις

Dora, σε πρώτη φάση διάβασε αυτό:

Συντήρηση & ορθός τρόπος κατανάλωσης του μελιού

Το μέλι, το πιο εκτιμημένο απ’ όλα τα προϊόντα της κυψέλης από τους περισσότερους ανθρώπους, είναι όπως ήδη ξέρετε όχι μόνο μια εξαιρετική πηγή ενέργειας, αλλά επίσης κι ένα εξαιρετικό φυσικό φάρμακο. Σαν τροφή πρέπει να φτάσει σ’ όλα τα κύτταρα, είτε αυτά είναι άρρωστα είτε είναι υγιή. Σαν φάρμακο πρέπει να φτάσει σ’ όλους τους «στόχους»: τα άρρωστα κύτταρα, τους ιστούς, τα όργανα και τα συστήματα. Εγώ θα αναφερθώ στο μέλι σαν τροφή και σε κάποιους γενικούς κανόνες που πρέπει να σεβαστούμε για την σωστή αποθήκευση και χορήγηση του μελιού.

- Μην φυλάτε το μέλι στο φως του ήλιου. Το φως του ήλιου καταστρέφει πολλά από τα ένζυμα του μελιού.

- Διατηρείτε καλά κλειστά τα δοχεία που φυλάσσετε το μέλι. Το μέλι απορροφά εύκολα τις εξωτερικές κακές οσμές, έτσι το άρωμα του θα καταστραφεί. Το μέλι εύκολα επίσης απορροφά το νερό, ακόμα κι όταν υπάρχουν πολύ μικρές ποσότητες στην ατμόσφαιρα. Υπερβολικό νερό στο μέλι (πάνω από 20 - 23%), θα επιτρέψει την ανάπτυξη της μαγιάς με αποτέλεσμα ν’ αρχίσει να ζυμώνεται.

- Διατηρείτε το μέλι στο ψυγείο: Παρ’ όλο που πολλά είδη μελιού μπορούν να διατηρηθούν σε θερμοκρασία δωματίου για τρία χρόνια και περισσότερο, καμιά φορά χωρίς μεγάλες αλλαγές, θα πρέπει να θυμάται κανείς ότι το μέλι γερνάει μέρα με τη μέρα. Το φρέσκο θα ‘ναι πάντα φρέσκο.

- Μη ζεσταίνετε το μέλι πριν τη κατάποση με το να το ανακατεύετε με οποιαδήποτε άλλη τροφή, υγρή ή στερεά (π.χ. καυτό τσάι, καυτό γάλα κ.τ.λ.). Το ζέσταμα όπως ίσως ξέρουμε ήδη, καταστρέφει τα περισσότερα ένζυμα του μελιού.

- Αν το καταναλώσετε σκέτο, δηλαδή όχι συνδυασμένο με άλλες τροφές, κρατήστε το όσο περισσότερο γίνεται κάτω από τη γλώσσα πριν το καταπιείτε, έτσι θα επιτρέψετε στις πιο φίνες ουσίες του μελιού (αιθέρια έλαια, ορυκτά, γλυκόζη κ.τ.λ.) να περάσουν κατευθείαν στο αίμα. Αυτή η δόση θα θρέψει τα κύτταρα του στόματος απευθείας, θα ταΐσει πολύ γρήγορα όσα κύτταρα το χρειάζονται, θα δώσει αρκετό χρόνο στη γλώσσα και στις άλλες δομές του στόματος, ν’ απορροφήσουν ενέργεια από το μέλι.

- Πριν την κατάποση προσπαθήστε να νιώσετε περισσότερο το άρωμα του μελιού.

- Το να τρώτε μικρές ποσότητες μελιού αρκετές φορές την ημέρα, είναι καλύτερο απ’ το να τρώτε μεγάλες ποσότητες σπάνια.

Μη βάζετε το κουταλάκι που έχετε ήδη βάλει στο στόμα σας μέσα στο βάζο με το μέλι. Εγώ ο μελισσοκόμος, πήρα το μέλι από τις μέλισσες και με τις καλύτερες συνθήκες το συσκεύασα στο βάζο, εσείς απλά προσπαθήστε, ώστε η αξία του να παραμείνει αναλλοίωτη μέχρι την τελευταία κουταλιά.

http://www.bioshop.gr/file-biokosmos/023/tsiminis.htm

fUvDp2.png

Ευχαριστω για την αμεση απαντηση.. θα το βαλω σε βαζα..

Βεβαια θα το αφησω εκτος ψυγειου γιατι δεν νομιζω να ζησει πανω απο 6 μηνες.. θα το τσακισουμε.. (λουκουλαδες, τηγανιτες κλπ..)

O5Lop2.png

kIP3p2.png

karfori's baby θα συμφωνήσω σχεδόν σε όλα όσα παραθέτεις.

Κόρη μελισσοκόμου και μελισσοκόμος για πολλά χρόνια και η ίδια το έχω ζήσει από κοντά.

Η υγρασία και ειδικά αν πέσει νερό στο δοχείο φύλαξης θα το ξυνίσει το μέλι. Δεν συμφωνώ στο θέμα του ψυγείου. Δεν είναι απαραίτητο. Επίσης το μέλι δεν διατηρείται μόνο 3 χρόνια ή περισσότερο αλλά σε ιδανικές συνθήκες διατηρεί τις ιδιότητες του για χιλιάδες χρόνια. Μην ξεχνάτε ότι μέλι βρέθηκε αναλλοίωτο σε τάφους στις πυραμίδες της Αιγύπτου.

Ήρθες και έγινες το νόημα της ζωής μου...

Διαφημίσεις

Επείσης μέλι δεν κάνει να καταναλώνουν παιδάκια κάτω της ηλικίας των δύο ετών γιατί το στομάχι τους δεν έχει ακόμη τα ανάλογα ενζυμα!!!

Επείσης μέλι δεν κάνει να καταναλώνουν παιδάκια κάτω της ηλικίας των δύο ετών γιατί το στομάχι τους δεν έχει ακόμη τα ανάλογα ενζυμα!!!

Αυτο δεν το ηξερα...ηξερα μονο για την παιδικη αλλαντιαση σε παιδακια ηλικιας κατω του χρονου

Εμάς ο παιδίατρος μας το έχει απαγορεύσει μέχρι να γίνει 2 ετών.

Ε, δε θα πάθει και τίποτα αν δε φάει ακόμα μελι. Έχει χρόνια μπροστά της να φάει ό,τι θέλει και όσο θέλει. :)

sL7ap2.png

Δεν μιλαμε να φαει καμια τρελη ποσοτητα.. Αλλα αν γλιψει λιγο καμια τηγανιτα μπορει να παθει κατι?

Πχ τα μελομακαρονα εχουν μελι και ο δικος μου τα τσακισε τα Χριστουγεννα.. αυτο εχει σχεση ή μιλαμε μονο για το μελι στην ακατεργαστη μορφη του?

O5Lop2.png

kIP3p2.png

Τώρα που το λές και γω θυμήθηκα ότι έτρωγε μελομακάρονα και η Μαρία (καλά όχι πολύ.....). Αλλά δεν μου πήγε καν το μυαλό. Πιστεύω - εγώ, ο παιδίατρός μου δεν ξέρω τί πιστεύει :? ) πως αν βράσει (σιρόπι) τι στο καλό. Η υψηλή θερμοκρασία δεν καταστρέφει το μικρόβιο; :?:

sL7ap2.png

Διαφημίσεις

Ευχαριστω για την αμεση απαντηση.. θα το βαλω σε βαζα..

Βεβαια θα το αφησω εκτος ψυγειου γιατι δεν νομιζω να ζησει πανω απο 6 μηνες.. θα το τσακισουμε.. (λουκουλαδες, τηγανιτες κλπ..)

Γιαυτό έφτιαχνες τηγανίτες το Σάββατο????????

Και οι υπόλοιποι τις έτρωγαν με μπόκολο????????

Έχω ακούσει ότι το μέλι είναι η μοναδική τροφή που δεν χαλάει και δεν έχει ημερομηνία λήξης (μπορεί να ζαχαρώσει αλλά δεν χαλάει και αν το κάνεις μπεν μαρί επανέρχεται στην αρχική του κατάσταση).

Άντζελα, Αφροδίτη, Λία, διάβασα και μου το επιβεβαίωσε η παιδίατρος ότι δεν δίνουμε στα μωρά μέλι, γιατί μπορεί να προέρχεται από γύρη λουλουδιών και μπορεί να προκαλέσει αλλεργίες... :wink:

Το μέλι είναι ένα από τα ελάχιστα πράγματα που σιχαίνομαι..χωρίς να ξέρω το γιατί...

Δηλαδή τώρα στην κατάστασή σου δεν σου έρχεται μία όρεξη για ...πατατάκια με μέλι;

mouse,%20laughing.gif

Πάντως το μέλι...για να σοβαρευτούμε...είναι υγεία. (τσσ σιγά μην περιμένατε να το ακούσετε απο εμένα για να το μάθετε) :mrgreen:

Χρήστο γιέ μου είσαι αυτός που με κρατά στην ζωή28895neov1jnyq0.gif

Με το που εκλεισε χρονο η κορη μου της δινω καθε μερα ενα κουταλακι μελι μεσα στην φρουτοκρεμα της,ο δικος μου παιδιατρος μου ειπε για τον πρωτο χρονο να μην της δωσω οχι για δυο χρονια, κ μαλιστα το μελι πριν το πρωτο χρονο δημιουργει μια αλλεργια που μπορει να πεθανει το παιδι βεβαια ειναι πολυ μικρο το ποσοστο θνησιμοτητας αλλα μου το ειχε απαγορεψει τελειως

Διαφημίσεις

Α και τωρα που το θυμήθηκα την περιοδο που ειχε κοψει το γαλα μου ειχε πει να δοκιμασω να του βαλω μεσα μελι.. Εγω βεβαια επειδη δεν μοου αρεσουν αυτες οι βλακειες με προσθηκες στο γαλα.. του εβαλα κατευθειαν καουτονικ :lol: αλλα ουτε ετσι το ηπιε ..

O5Lop2.png

kIP3p2.png