Jump to content
➔ ParentsCafe.gr
  • Tell a friend

Love Parents.org.gr? Tell a friend!

Ο ΕΚΒΙΑΣΜΟΣ η κατάλληλη μέθοδος?

Recommended Posts

Η κόρη μου κοντεύει 3 χρονών και σε γενικές γραμμές

είναι ένα πολύ γλυκό παιδί και μπορώ να πω αρκετά υπάκουο!

Την υπακοή της αυτή πιστεύω οτι της την έχουμε καλλιεργήσει εμείς

εφαρμόζοντας την μέθοδο "έντονη επιβράβευση"

προσπαθούμε δηλαδή -όσο μπορούμε- να την επιβραβεύουμε έντονα στην επιθυμητή συμπεριφορά

και λιγότερο έντονα στην ανεπιθύμητη.

Φυσικά υπάρχουν ΑΡΚΕΤΕΣ ΦΟΡΕΣ που η υπακοή της "πάει βόλτα"

και την πιάνει το αντιδραστικό της

όπως και σε πολλά παιδάκια θα συμβαίνει σε αυτή την ηλικία!

(το βρίσκω φυσιολογικό)

Το πρόβλημά μου όμως είναι οτι σε αυτές τις "ζωηρές" της στιγμές

η μητέρα μου (που την κρατάει εκείνη όταν εγώ εργάζομαι)

όταν θέλει να της επιβληθεί

το μόνο που κάνει είναι να την "εκβιάζει" !!

Δηλαδή:

"εαν δεν πιείς το γάλα σου δεν σου δίνω αυτό το παιχνίδι"

ή

"εάν δεν φας όλο σου το φαγητό θα σου σβήσω την τηλεόραση"

Η αλήθεια είναι οτι μόνο έτσι συμμορφώνεται....

Όμως....

....βρε παιδιά,

γιατί μου ακούγεται "κάπως" και δεν μου αρέσει??....

Έτσι το παιδί μαθαίνει

οτι μόνο μέσω του ΕΚΒΙΑΣΜΟΥ θα λύνει τα προβλήματά του!!...

Κάνω λάθος??

('Εχω διαβάσει για την "αφαίρεση προνομίων"....

...αλλά μέχρι σε ποιό βαθμό είναι καλό να εφαρμόζεται?)

Διαφημίσεις

Κι εγω το κανω γιατι αλλιώς (νομιζω) δεν γίνεται. Με μια διαφορά που ειδα στο supernanny: Δεν λες "εαν κανεις αυτο θα εχει αυτό" αλλα " όταν φας πχ. θα δεις dvd". και πιανει! απλά πρεπει να εισαι σταθερη, χωρις φωνες, ηρεμα και δεν ειναι απειλη/εκβιασμος. του δινεις χρονο να κανει αυτο που πρεπει (αυτο που θελεις εσυ) και μετα του δινεις αυτο που θελει αυτο!

καλημερα...νομιζω οτι ειναι πως θα το λες....δηλ αν ''φοβεριζεις '' το παιδι οτι αν δεν φας δεν εχει αυτο εκεινο το αλλο νομιζω οτι στο τελος καποια στιγμη θα αντιδρασει (οσον αφορα το θεμα του φαγητου μιλαω παντα)...μπορει να πιανει αλλα το φαγητο θα το δει σαν πιεση και κατι αρνητικο που του κοβει πραγματα που του αρεσουν...(δε ξερω αν γινομαι κατανοητη)....στο θεμα φαγητου δεν κανω παζαρια...θες να φας???οκ..δε θελεις???αργοτερα....

τωρα σε αλλα θεματα οπως πχ στο μεσημεριανο υπνο εκει '''παιζει ''πολυ παζαρι αλλα και παλι παζαρι ομως οχι εκβιασμος....δηλ κοιμησου για να παμε το απογευμα βολτα/να παιξουμε/ γιατι ετσι θα ειμαστε ξεκουραστοι....αν δε κοιμηθεις μετα δε θα μπορουμε να κανουμε αυτο (βαζω κατι που της αρεσει...)...

οσο για την αφαιρεση προνομιων καλο ειναι να γινεται σε μη αποδεκτες συμπεριφορες και οχι γιατι απλα το παιδι δε θελει να φαει

με λιγα λογια δε ξερω αν ο εκβιασμος ειναι σωστη μεθοδος....

μαιμουδακι 08/05/07

αγριοκατσικο 01/12/09

yasemi έχεις δίκιο...

απλά οι "δύσκολες" στιγμές μας

είναι σχεδόν πάντα η ώρα του φαγητού!... :roll:

ακαλα και εμενα εχει ξεκινησει τις τεκευταιες δυο βδομαδες αρνηση σε ολα...σημερα ειχαμε μακαρονια με κιμμα και ηθελε κλασικα το παραλογο...να φαει μακαρονια με κιμμα αλλα χωρις σαλτσα:shock::shock::shock:οκ εφαγε 5 πιρουνιες συνολο....ουτε την πιεσα ουτε φωναξα....θα πεινασει θα φαει....(θα με κραξοθν τωρα ολες το ξερω)..ειναι η ηλικια τετοια

μαιμουδακι 08/05/07

αγριοκατσικο 01/12/09

Διαφημίσεις

Σε εμάς εαν δεν πέσει "εκβιασμός" δεν πρόκειται να φάει γιατί

ΔΕΝ ΠΕΙΝΑΕΙ ΠΟΤΕ αυτό το παιδί!!!

Μόνο έτσι κατορθώνουμε να της βάλουμε μια μπουκιά στο στόμα....

....και έχω φοβερές τύψεις!!!!

Προχθές καθόμασταν όλοι μαζί στο τραπέζι

(εκείνη στο δικό της καρεκλάκι)

μια χαρά -όλα καλά

ψευτο-έτρωγε (δεν ήταν και απο τα αγαπημένα της φαγητά)

ώσπου κάποια στιγμή

την έπιασε "αμόκ" (καινούργιο κόλπο πάλι κι αυτό)

και άρχισε να μας πετάει τα φαγητά κάτω

κουνόντας τα χέρια της δεξιά-αριστερά!!!!

Εγώ προσπάθησα να κρατηθώ και να μην αντιδράσω έντονα

αλλά μου είχε ανέβει το αίμα στο κεφάλι!!!!!!!

Τα μαζέψαμε απο κάτω, την κάναμε πιο πέρα,

την αφήσαμε στο καρεκλάκι της να μας κοιτάει και της είπαμε:

"μπορεί εσύ να μην θέλεις να φας, εμείς όμως θέλουμε!"

και εμείς συνεχίσαμε να τρώμε!...

Eκείνη είχε μείνει και μας κοίταζε χωρίς να λέει κουβέντα....

Ώσπου όταν τελειώσαμε το φαγητό και άνοιξε ο άντρας μου να φάει μια σοκολάτα

(ως γνήσιος γλυκατζής :roll:)

εκείνη "ξύπνησε"

και άρχισε να του ζητάει σοκολάτα!!

Εγώ τότε δεν άντεξα.......

και κατέληξα στον κλασσικό εκβιασμό

λέγοντάς της:

"Eαν θέλεις σοκολάτα θα φας πρώτα λίγο φαγητό!"

Έφαγε 3-4 πηρουνιές και μετά τέρμα.....:roll: :roll: :roll: :roll:

αντι να την εχετε στο καρεκλακι γιατι δε την βαζετε κανονικα στο τραπεζι σε δικια σας καρεκλα και καλα τωρα μεγαλωσε κλπ και να σε βοηθησει να στρωσετε και τετοια????εγω το καρεκλακι το κατηργησα μετα το χρονο περιπου.....δηλ αν δε της δωσεις φαγητο δε ζηταει???

μαιμουδακι 08/05/07

αγριοκατσικο 01/12/09

αντι να την εχετε στο καρεκλακι γιατι δε την βαζετε κανονικα στο τραπεζι σε δικια σας καρεκλα και καλα τωρα μεγαλωσε κλπ και να σε βοηθησει να στρωσετε και τετοια????εγω το καρεκλακι το κατηργησα μετα το χρονο περιπου.....δηλ αν δε της δωσεις φαγητο δε ζηταει???

Το καρεκλάκι της αρέσει....

ανεβαίνει και δένεται μόνη της να φανταστείς!! :lol:

Της βγάζουμε το μπροστινό τμήμα (το τραπεζάκι)

και μένει στην ουσία μόνο η καρέκλα

η οποία είναι ψηλή και είναι ακριβώς στα μέτρα της

και στο σωστό ύψος του τραπεζιού μας....

...στην ουσία, σαν να κάθεται όπως κι εμείς είναι....

Αν δεν της δώσω φαγητό θα μου ζητήσει κάποια στιγμή αυτά που της αρέσουν μόνο:

μπισκότα (μιράντα),

σοκολάτες (που βλέπει απο τον πατέρα της) κλπ.

Και τότε αρχίζει ο εκβιασμός που λέγαμε!!......

soevan07 η κόρη σου είναι μεγάλο παιδί και καταλαβαίνει. Θα πρέπει να της εξηγήσεις -απλά καιχωρίς πολλά λόγια- ότι πρέπει να τρώμε για να είμαστε δυνατοί και να μπορούμε να παίζουμε και ότι τα γλυκά, μπορεί να μας αρέσουν και να μας ευχαριστούν αλλά δεν μας κάνουν δυνατούς.

Σταμάτα να κυνηγας το παιδί για να φάει "Θέλεις? έχει καλώς", "Δεν θέλεις? Πάλι καλώς", χωρίς περισσότερη κουβέντα και κυρίως χωρίς παρακάλια. Και εξαφάνισε τα γλυκά από το σπίτι. Ο μπαμπάς ας κάνει λίγο κράτει καλό θα του κάνει.

Αν όταν πεινάσει ζητήσει γλυκό, είτε θες είτε όχι δεν θα υπάρχει για να της δώσεις άρα δεν θα έχει νόημα να το παζαρέψεις.

Γλυκό ας φάει το ΣΚ ή σε γιορτές.

Μη σου κάνει εντύπωση αν μείνει ψιλονηστική μερικές μέρες -φρόντισε όμως να της ετοιμάζεις φαγητά που της αρέσουν ειδικά στην αρχή.

Αν το φαγητό πάψει να είναι θέμα συζήτησης μεταξύ σας, πιθανότατα θα αλλάξει στάση.

KbCJp2.pngEYukp3.png

Άρα Εliza μου

κι εσύ διαφωνείς με την μέθοδο "εκβιασμός".

Προτείνεις συζητήσεις και εξηγήσεις....

Το θέμα είναι οτι υπάρχουν κάποιες στιγμές που οι συζητήσεις και οι εξηγήσεις πάνε στον βρόντο...

Δηλαδή εαν της πω

"φάε για να μεγαλώσεις"

θα μου πει

"δεν θέλω να μεγαλώσω"!! :roll: :roll:

Άστο.....

...μπορεί να έχει σχετικά μεγαλώσει και να μην θεωρείται πια μωρό,

αλλά δεν είναι ακόμα τόσο "ώριμη"!

Πιστεύω οτι σε αυτή την ηλικία κυριαρχεί περισσότερο

η αντίδραση παρά η λογική....

Στο θέμα του φαγητού ελπίζω οτι θα έχουμε μεγάλη εξέλιξη

όταν θα έρθει η ώρα του παιδικού σταθμού

(τον Σεπτέμβρη)

Εκεί απο άμιλλα βλέποντας τα άλλα παιδάκια να τρώνε

θα ξεκινήσει κι εκείνη....

Διαφημίσεις

Δηλαδή:

"εαν δεν πιείς το γάλα σου δεν σου δίνω αυτό το παιχνίδι"

ή

"εάν δεν φας όλο σου το φαγητό θα σου σβήσω την τηλεόραση"

Η αλήθεια είναι οτι μόνο έτσι συμμορφώνεται....

Νομιζω οτι καπου ειχε γραψει η Μαρια Στυλιανακη οτι αυτο ειναι σωστο αν γινεται με τον εξης τροπο:

"εαν πιείς το γάλα σου Θα παιξουμε"

ή

"εάν φας όλο σου το φαγητό θα δουμε τηλεόραση"

Διορθωστε με αν κανω καπου λαθος ή αν μπορει κανεις να το βρει γιατι τρεχω.

Σιγουρα ο γυαλος ειναι στραβος.. δεν εξηγειτε αλλοιως!!

Κι εγω το κανω γιατι αλλιώς (νομιζω) δεν γίνεται. Με μια διαφορά που ειδα στο supernanny: Δεν λες "εαν κανεις αυτο θα εχει αυτό" αλλα " όταν φας πχ. θα δεις dvd". και πιανει! απλά πρεπει να εισαι σταθερη, χωρις φωνες, ηρεμα και δεν ειναι απειλη/εκβιασμος. του δινεις χρονο να κανει αυτο που πρεπει (αυτο που θελεις εσυ) και μετα του δινεις αυτο που θελει αυτο!

Ειναι μια πολύ καλή παιδαγωγική τακτική, γιατι τα παιδιά χρειάζονται ορια και να γνωριζουν οτι καθε "κακή" ή μη αποδεκτή πράξη συμπεριφορά εχει και συνέπειες.

οσο για την αφαιρεση προνομιων καλο ειναι να γινεται σε μη αποδεκτες συμπεριφορες και οχι γιατι απλα το παιδι δε θελει να φαει

Αν απλα δεν θελει να φαει συμφωνώ η αφαίρεση προνομιων δεν ειναι οτι καλυτερο....γιατι θα το συνδυάσει λάθος μετα φαγητό=υποχρέωση καταναγκασμος κτλπ Απλα αστην να μη φάει....θα πεινάσει καποια στιγμή και θα φαει το μονο σιγουρο. Εγω αυτο κανω....σταμάτησα να ασχολουμαι...

Της λεω "Θες να φαμε? οχι.... καλως Οταν πεινάσεις κοριτσι μου να μου ζητήσεις μαμ..." Και παντα μα παντα...ενω εχει αρνηθει το φαγητο που εχω κανει σε μισή ωρα ερχεται με τραβαει και με παει κουζινα...και το θερίζει..!!

Και γενικά .....Πιστευω πως τα παιδια οπως προείπα χρειάζονται ορια και κανόνες...δεν εννοω να ειναι στρατιωτάκια. Εννοω κανονες συμπεριφορας, να τους μιλαμε (να μαλιάζει η γλώσσα μας κοινώς) για το τι ειναι αποδεκτο και τι οχι εξηγώντας το γιατι με απλα λογια και συντομα σε μια προταση (μιλώντας για την ηλικια των 2-4χρονών)

Να γνωριζουν πως καθε μια μη αποδεκτή συμπεριφορά εχει και συνέπειες Εγω πχ εφαρμόζω την τακτική της νταντας γιατι με βρισκει συμφωνη σε πολλα. Την προειδοποιώ δυο φορες και την τριτη την βαζω τιμωρια!! Ω ναι... εχω ενα πουφ πολυθρονάκι απο Τζάμπο και εκει την βαζω 2 λεπτά....Εχει χρειαστει απο όταν το ξεκίνησα κοντα στους 5 μήνες τώρα 2 φορές την έβαλα...Μια γιατι εγραψε με το μολύβι τους τοιχους ενω της ειχα εξηγήσει οτι γραφουμε μονο στα χαρτια, και μετά προειδοποιήσει και μια γιατι ειχε παρει ενα πηρόυνι που ετρωγε το φρουτο της και χάραζε το τραπεζάκι του σαλονιου για να δει πως γινετε ζεμπρέ....χαχαχα

Παρολα αυτα μετα την τιμωρια ειναι ηρεμη , σιγουρα εκεινα τα δυο λεπτα κλαει...ενοχλειτε αλλα καθεται....

Τι θελω να πω, μονο δυο φορες ξέφυγε..... Γιατι παντα μα παντα της μιλάω της εξηγώ, δεν ασχολουμαι με τα ξεσπάσματα της...την αφηνω να ηρεμήσει μονη της.

Δεν ειναι κακο να τους δινουμε ορια , κανονες συμπεριφορας και να γνωριζουν οτι υπαρχουν συνέπειες...

Μη φοβάστε να "μαλώσετε"......

Συγνώμη για το σεντονι απλα το σκ αντιμετώπισα μια κατάσταση τραγικη με τον ανιψιο μου

Πασα συμπεριφορα του ήταν αποδεκτή χωρις παρατήρηση χωρις "μάλωμα" χωρις τιποτα σε σημειο να εχει κανει το σπιτι ανω κατω....να τσιμπαει την μικρη μου να την χτυπάει ....και κανεις να μη του λεει τιποτα...:shock::roll:

Και οταν ηρεμα και απλα του εξηγησα οπως κανω στη δικια μου οτι αυτο που κανει δεν ειναι καλο και πονάει η μικρη και δεν πρεπει να το ξανακάνει...

Εβαλε τα κλαματα...ε ναι αφου κανεις ποτε δεν του εχει πει , " μη " και "οχι" φυσικο ειναι να του φαινεται βουνο αυτο που του ειπα....

Σε εμάς εαν δεν πέσει "εκβιασμός" δεν πρόκειται να φάει γιατί

ΔΕΝ ΠΕΙΝΑΕΙ ΠΟΤΕ αυτό το παιδί!!!

Μόνο έτσι κατορθώνουμε να της βάλουμε μια μπουκιά στο στόμα....

....και έχω φοβερές τύψεις!!!!

Προχθές καθόμασταν όλοι μαζί στο τραπέζι

(εκείνη στο δικό της καρεκλάκι)

μια χαρά -όλα καλά

ψευτο-έτρωγε (δεν ήταν και απο τα αγαπημένα της φαγητά)

ώσπου κάποια στιγμή

την έπιασε "αμόκ" (καινούργιο κόλπο πάλι κι αυτό)

και άρχισε να μας πετάει τα φαγητά κάτω

κουνόντας τα χέρια της δεξιά-αριστερά!!!!

Εγώ προσπάθησα να κρατηθώ και να μην αντιδράσω έντονα

αλλά μου είχε ανέβει το αίμα στο κεφάλι!!!!!!!

Τα μαζέψαμε απο κάτω, την κάναμε πιο πέρα,

την αφήσαμε στο καρεκλάκι της να μας κοιτάει και της είπαμε:

"μπορεί εσύ να μην θέλεις να φας, εμείς όμως θέλουμε!"

και εμείς συνεχίσαμε να τρώμε!...

Eκείνη είχε μείνει και μας κοίταζε χωρίς να λέει κουβέντα....

Ώσπου όταν τελειώσαμε το φαγητό και άνοιξε ο άντρας μου να φάει μια σοκολάτα

(ως γνήσιος γλυκατζής :roll:)

εκείνη "ξύπνησε"

και άρχισε να του ζητάει σοκολάτα!!

Εγώ τότε δεν άντεξα.......

και κατέληξα στον κλασσικό εκβιασμό

λέγοντάς της:

"Eαν θέλεις σοκολάτα θα φας πρώτα λίγο φαγητό!"

Έφαγε 3-4 πηρουνιές και μετά τέρμα.....:roll: :roll: :roll: :roll:

Αυτό που σου έγραψε η eliza είναι πολύ σωστό

Μην χρησιμοποιείς το φαγητό σαν μέθοδο επιβράβευσης δηλαδή αν φας θα δεις τηλεόραση ή θα φας γλυκό

Πάρε βιβλία για την διατροφή παραμύθια εννοώ, έχω να σου προτείνω το "πως να φάτε ένα ουράνιο τόξο" κάπως έτσι είναι ο τίτλος δεν το θυμάμαι θα το δω στο σπίτι το βράδυ και θα σου το γράψω

Φυσικά τα γλυκά να εξαφανιστούν. Εξήγησε ότι τα γλυκά δεν είναι τόσο καλά για το σώμα μας όσο τα φρούτα τα λαχανικά και το φαγητό γιατί αυτά τα πράσινα μπαλάκι πχ αρακάς έχουν πολλές βιταμίνες. Θα έχεις δύναμη πολύ για να μπορούμε να κάνουμε βόλτες να παίζουμε κλπ κλπ. Μία φορά πες το, κάνε δηλαδή μία συζήτηση για το φαγητο με αφορμή ένα ωραίο παραμύθι που θα βρεις.

Μετά να είσαι σταθερή το φαγητό μας σήμερα είναι αυτό πες μου όταν πεινάσεις να φάμε. Μην την παρακαλάς και μην την κυνηγάς.

Όταν ο γιος μου δεν θέλει να φάει σπάνιο φαινόμενο αλλά λέμε τώρα:D είναι γιατί συνήθως παίζει και δεν θέλει να διακόψει το παιχνίδι του. Τότε κάνω το εξής αντί να τον κυνηγάω ή να του σπάσω τα νεύρα του λέω θα παίξεις πέντε λεπτά ακόμα και μετά θα έρθεις να φάμε έτσι θα έχεις ενέργεια να συνεχίσεις το παιχνίδι σου.

Σταμάτα να αγχώνεσαι γιατί το νιώθει και αυτό έχει αντίθετα αποτελέσματα.

Αντί να της πεις φάε για να μεγαλώσεις και να ξεκινήσεις ένα διάλογος χωρίς αποτέλεσμα πες της ήρεμα τι κρίμα αγάπη μου που δεν θέλεις να φας αυτό το τόσο νόστιμο και θρεπτικό φαγητό, όταν αλλάξεις γνώμη πες μου να σου βάλω να φας

FXWyp3.png

θα πεινασει θα φαει....(θα με κραξοθν τωρα ολες το ξερω)..ειναι η ηλικια τετοια

όποιος σε κράξει ας έρθει να το πει σε εμένα που αντιμετώπισα το πρόβλημα σχεδόν 3,5 χρόνια..διότι έξω απ'το χορό όλοι πολλά τραγούδια λένε.

Το κάθε παιδί θέλει το δικό του τρικ για να φάει και αν θα φάει...

soevan07 έχει πολλά θέματα στο φόρουν με θέμα δεν τρώει...

Γενικότερα για τον εκβιασμό αν γίνεται συστηματικά απλά δεν θα πιάνει.

δηλ. αν δεν φας δεν θα δεις Tv θα λέει εντάξει ας μη δω..

rQGhp3.png

Εξήγησε ότι τα γλυκά δεν είναι τόσο καλά για το σώμα μας όσο τα φρούτα τα λαχανικά και το φαγητό γιατί αυτά τα πράσινα μπαλάκι πχ αρακάς έχουν πολλές βιταμίνες.

Δεν θα το πιστέψεις:

Αλλά ο αρακάς και τα φασόλια δείχνει να της αρέσουν

και να τα τρώει πιό ευχάριστα

απο ότι το κοκκινιστό μοσχάρι !! :roll:

(μοσχάρι είχα εκείνη την ημέρα που μας τα πέταξε κάτω)

Αφού σκέφτηκα να μην το ξαναφτιάξω!!

Πάντως το time out (αυτό με την καρέκλα σκέψης)

ακόμα δεν πιάνει σε εμάς! :roll:

Μόνο ο "εκβιασμός" σας λέω πιάνει...

ώσπου κι αυτός κάποια στιγμή δεν θα έχει τόση ισχύ

όπως λέει και η Dalia! :?

Διαφημίσεις

Σε μας πάντως ο " εκβιασμός" πιάνει περάσαμε και μεις το στάδιο οτι θα φάμε πρώτα φαγητό και μετά θα δούμε ντι βι ντι και μου απάνταγε δεν θέλω να δω, όταν όμως είδε οτι δεν πέρναγε το κόλπο γιατί ο πονηρός νόμιζε οτι θα το ξεχάσω, και έφτανε απόγευμα και δεν είχε φάει ξαφνικά άρχιζε και λοιμοκτονούσε

Στο θέμα του φαγητού ελπίζω οτι θα έχουμε μεγάλη εξέλιξη

όταν θα έρθει η ώρα του παιδικού σταθμού

(τον Σεπτέμβρη)

Εκεί απο άμιλλα βλέποντας τα άλλα παιδάκια να τρώνε

θα ξεκινήσει κι εκείνη....

Ο γιος μου ήταν γενικά καλόφαγος μέχρι που γεννήθηκε η μικρή. Από τότε κάνει συνέχεια παραξενιές. Προσπαθώ να το αγνοώ αλλά δεν είναι πάντα εύκολο, γιατί όταν δεν τρώει γκρινιάζει.

Στον παιδικό, αντίθετα, τρώει ΤΑ ΠΑΝΤΑ! Ακόμα και φαγητά που ποτε δεν έτρωγε με ιδιαίτερη χαρα -όπως ψάρι- και που στο σπίτι εξακολουθεί να μην τα τρώει:roll:

KbCJp2.pngEYukp3.png

Ο γιος μου ήταν γενικά καλόφαγος μέχρι που γεννήθηκε η μικρή. Από τότε κάνει συνέχεια παραξενιές. Προσπαθώ να το αγνοώ αλλά δεν είναι πάντα εύκολο, γιατί όταν δεν τρώει γκρινιάζει.

Στον παιδικό, αντίθετα, τρώει ΤΑ ΠΑΝΤΑ! Ακόμα και φαγητά που ποτε δεν έτρωγε με ιδιαίτερη χαρα -όπως ψάρι- και που στο σπίτι εξακολουθεί να μην τα τρώει:roll:

Αυτά έχω ακούσει κι εγώ για τους παιδικούς σταθμούς και ευελπιστώ!!!....

Όσο για τις παραξενιές έχω ακούσει κι απο μεγαλύτερα παιδάκια!!

Η ανιψιά μου που είναι τώρα 4 ,5 χρονών έλεγε σε μια φάση:

"ΔΕΝ θέλω να πιω πορτοκαλάδα γιατί έχει βιταμίνες!!" :shock: :shock: :shock:

Γιαυτό σας λέω... με τις "συζητήσεις" και τις "εξηγήσεις" δεν βγάζεις πάντα άκρη!

καλημερα μανουλες

λοιπον σε ολα τα παιδια συμβαινει αυτο, δοκιμαζουν τις αντοχες των αλλων κ το πως μπορουν να επιβληθουν,

δυστυχως η ευτυχως ολοι χρησημοποιουμε τον εκβιασμο

το θεμα ειναι να το κανεις με τον σωστο τροπο

δεν πρεπει να το λες με την αρνητικη εννοια δηλ " αν δεν το φας δεν θα παιξεις" αν κανεις αυτο...ΔΕΝ θα κανεις το αλλο"

αλλα με την θετικη εννοια " αν το φας, η αν κανεις αυτο, θα παρεις αυτο, η θα παιξεις με το ταδε παιχνιδι"

οχι μονο πιανει αλλα ενθουσιαζονται κιολας

Πάντως είναι πολύ θέμα του χαρακτήρα του παιδιού πώς θα το καταφέρεις να φάει.. Ημουν στην κολλητή μου μια μέρα και είχε φασολάκια.. Ο μικρός της ούτε να τα μυρίσει.. Του βάζει ένα πιάτο μπροστά κι ο μικρός έκανε πως του έρχεται αναγούλα..

Γυρνάω σε κάποια φάση και του λέω αγριεμένη(για πλάκα, δεν περίμενα να δουλέψει):

"Μην τολμήσεις να τα φας γιατί θα σου φάω τα αυτιά"!!!

Ε, άδειασε το πιάτο του!! Μόνο και μόνο για να μου δηλώσει πως δεν κάνω εγώ κουμάντο! :D

Edit:

Βέβαια μετά, για να μην φανώ αφερέγγυα τον κυνηγούσα σε όλο το σπίτι για να του φάω τα αυτιά και έτρεχε ουρλιάζοντας και μου πετούσε τα παιχνίδια του... :lol:

Οταν κουράστηκα πήγα να πιω τον καφέ μου και ερχόταν συνέχεια και μου έλεγε "Εχω ακόμη τα αυτιά μου! ΧΑΧΑΧΑ!" και έπρεπε να τον ξανακυνηγήσω... ιστορίες καθημερινής τρέλας..

Nothing you would take... Everything you gave...

Εμείς κάνουμε άλλο με το γιαούρτι:

Κάνει ο άντρας μου δήθεν οτι το ανοίγει για τον εαυτό του

χωρίς να της λέμε τίποτα

κι έρχεται κατευθείαν!!........

(και τρώει 5-6 κουταλιές...μην φανταστείτε όλο! :roll:)

Εμείς κάνουμε άλλο με το γιαούρτι:

Κάνει ο άντρας μου δήθεν οτι το ανοίγει για τον εαυτό του

χωρίς να της λέμε τίποτα

κι έρχεται κατευθείαν!!........

(και τρώει 5-6 κουταλιές...μην φανταστείτε όλο! :roll:)

Χεχε.. είναι αυτό που έλεγα.. το πως θα "πείσεις" το κάθε παιδί εξαρτάται από τον χαρακτήρα του.. δεν αντιδρούν όλα τα παιδιά το ίδιο..

Της κολλητής μου το μικρό είναι εγωιστάκος, η δικιά σου είναι ζηλιαρούλα.. Αντε τώρα να βρεις τα κουμπιά του καθενός.. :D

Nothing you would take... Everything you gave...